Tweedehandsliefde in huis #21

Woonkamer 2 crop

YES! Een nieuwe editie van Tweedehandsliefde in huis! Wij konden niet blijer zijn, want we mochten binnen kijken bij niemand minder dan de toffe en inspirerende Emma Odenkirchen. Emma is 28 jaar en woont met haar vriendje Robert Jan, poes Pim – én af en toe ook buurkater Karel –  in een te gek huis in Zwolle. Wij vielen als een blok voor haar interieur. En oké, ook voor Emma zelf.

Tweeluik-Emma-web Emma en Pim crop

Emma woont in een, zoals ik dat graag noem, echt grotemensenhuis. We hebben het dan over een tussenwoning uit 1910, met authentieke details zoals sierplafonds en kamers en suite. Tel daar bovenop dat Emma en haar vriend een paar jaar geleden (het stel woont hier inmiddels zes jaar,) een stuk aan het huis aangebouwd hebben, om als atelier voor de creatieve Emma te dienen. Ik bedoel, dat is toch iets wat alleen Grote Mensen doen? Awesome.

Zullen we, voordat we beginnen aan het diepte interview, je eerst even wat stukjes interieur laten zien? Ik kan me voorstellen dat je nu heel nieuwsgierig bent geworden, dus laten we dat doen.

Pim en de muur 2 crop Atelier crop Roze hoekie crop Atlier 3 crop Bank en kleed crop Keuken crop Kringloop stoel bekleed crop

Ik word hier dus echt heel gelukkig van. De combinatie van de strakke, grafische prints met de zachte kleurtjes en de vintage elementen… wow.

StudioEmmaOdenkirchen crop

Het leuke is, is dat ik ook heel duidelijk Emma’s stijl (van haar werk,) erin terug zie. Emma is ontwerper en maakte onder andere fantastische sieraden. (zie de foto hierboven) Als je naar haar interieur kijkt en daarna naar haar sieraden, of andersom, dan zie je denk ik meteen wel wat ik bedoel.

Goed, dan is het nu tijd om Emma uit te horen over hoe zij tot zo’n fantastisch interieur is gekomen. Ook wil ik graag weten wat haar favoriete adressen zijn en waar ze de beste kringloopschatten vindt. Ik stelde Emma een paar vragen.

Waar scoor jij de beste items voor in huis? Heb je favoriete adressen? Zo ja, wil je die met ons delen? 

Tuurlijk! Delen is leuk! Marktplaats sowieso! Al koop ik daar wel vaker kleding dan interieur items, maar de bank, bijvoorbeeld, komt wel van Marktplaats. Verder: Zwolle is echt een walhalla voor kringloopliefhebbers. Het stikt hier van de betaalbare kringloopwinkels. Volgens mij zijn het er wel een stuk of acht. De mooiste dingen scoor ik bij stichting Kringloop Zwolle – in beide filialen. Verder ga ik ook, als ik bij mijn ouders in Vries ben, altijd even snuffelen bij de plaatselijke kringloopwinkel. En: rommelmarkten! Afgelopen Paasweekend ben ik nog met de hele familie naar een rommelmarkt in Eelde geweest – dat is echt een familiehobby van ons.

Heb je een favoriet item in huis? Waarom is dat specifieke item zo belangrijk voor je?

Moeilijk vraag zeg! Ik denk toch mijn Brabantia gietertje! Ik vind hem prachtig qua vorm, en mijn oma (inmiddels helaas overleden)  had er vroeger ook eentje. Omdat het tuitje zo dun is moet ik ook echt even de tijd nemen om mn groene babies (plants are friends!) water te geven. En dan denk ik vaak even aan oma bimbam! (zo noemden we haar, haha)

Kijk je in kringloopwinkels/op markten naar specifieke dingen? Verzamel je misschien iets? Of zijn er dingen die altijd weer jouw aandacht trekken? 

Groen en konijn crop

In kringlopen en op markten moet je gewoon geluk hebben. Het gaat allemaal om aandacht en een open mind hebben. Nu ben ik een echte DIY-er, dus ik zie overal mogelijkheden in. De lampen in mijn woon- en eetkamer zijn bijvoorbeeld allemaal thrifted en voorzien van een likje verf – vind ik geen probleem om te moeten doen. Grappig detail trouwens: in mijn tijd had iedereen zo’n lampje in zijn kinderkamer hangen. Circle of life, haha! Trouwens, op dit moment heb ik een verzameldrang voor witte vaasjes. Ik speur er like crazy naar.

Heb jij moeten ‘leren kringlopen’? Of had je er altijd al een oog voor? 

Nee dat is me echt met de paplepel ingegoten! Mijn moeder houdt namelijk ook echt heel erg van tweedehands spullen. Op de middelbare school wilde ik een kitscherige thema kamer, dus toen gingen mijn moeder en ik al op zoek naar de klassiekers uit de kringloopkunst: het huilende jongetje, het hertje en de zigeunerin. (dit klinkt echt als de droom van iedere ietwat alternatieve jongere – red.) 

Stel je eisen aan de dingen die je tweedehands koopt? Moet het er bijvoorbeeld als nieuw uitzien, of juist helemaal niet? 

Woonkamer 2 crop

Het mag niet de duur zijn, de sport is voor mij namelijk ook om voor weinig geld hele leuke dingen te scoren! Daarnaast mag het niet kapot zijn. Oke, een krasje her en der vind ik niet erg. Ik heb overigens wel veel spullen die er als nieuw uitzien. Je kunt echt super mooie dingen kopen, die, as we speak te koop zijn bij bijvoorbeeld IKEA of HEMA. Mensen brengen echt de mooiste dingen naar de Kringloop. Het is meer dat ik zelf moet denken OMG! LOVE IT! IK MOET DIT MEENEMEN! Of: hier kan ik iets vet leuks mee doen! Je moet soms ook door dingen heen kunnen kijken. De twee stoeltjes in de woonkamer bijvoorbeeld waren best een beetje smerig , maar nu we ze opnieuw bekleed hebben zijn ze echt de bom!

Kun je iets over je atelier vertellen? (en laten we eerst even wat foto’s de talking laten doen) 

Atelier 2 crop Atelier crop Kettingen van klei crop Kettingen kleurenfestijn crop

Mijn atelier kijkt uit over onze tuin wat al een heel fijn gevoel geeft. Een ruimte moet goed voelen, zonder al te zweverig te zijn, maar dat is gewoon zo. Ik hou van licht en kleur. Dan voel ik me prettig. Ik geloof er echt in dat je je zo veel mogelijk moet omringen door dingen waar je blij van wordt. Ik hou niet zo van een praktisch interieur. Oh en mijn atelier herbergt de beste kringloop vondst EVER! Ik wilde zo graag die witte ladekasten (voor klei, papier etc), maar had weinig tot geen budget en op Marktplaats waren ze extreem gewild. En toen stonden er ineens twee in de kringloop! Ik ben er zo blij mee!

Tot slot: hoe zou je de stijl van jouw interieur omschrijven?

Kleurrijk en licht met grafische accenten en een tikje vintage.

Eethoek crop Geplukte bloemen op tafel crop Lamp en tekening Marieke Heida crop

Deze tekening is gemaakt door Marieke Heida, illustratrice en vriendin van Emma.

Houtentassie crop Oud kastje en roze crop

Ik denk dat ik wel durf te zeggen dat ik letterlijk alles in Emma’s huis mooi vind. Wát een toffe verzameling en mix van kleurrijke, grafische en toch vintage elementen. Het kan aan mij liggen, maar ik vind dit echt een ontzettend inspirerend huis.

Dankjewel Emma, echt heel erg leuk dat we bij je binnen mochten kijken. Voor iedereen die Emma’s werk nog niet kent: check haar website en webshop. Ik heb uit enthousiasme meteen de ketting besteld die ik al zo lang wilde. Ik kan niet wachten om hem met trots te dragen!

Dankjewel Margareth, voor de mooie foto’s. Kennen jullie Margareths blog al? Zeker even bekijken, want het staat vol met inspirerende beelden en leuke interviews. Girl(blog)power!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

57 gedachten over “Tweedehandsliefde in huis #21

 1. Wauw wat een fantastisch mooi huis! Alles ziet er zo licht en fris uit. Hier zo ik per direct willen wonen!

 2. Ik vind dit zo’n leuk artikeltje! Het huis is ook echt super mooi en leuk ingericht :)

 3. Wow hoe cool om te zien dat de dingen die zij maakt qua style ook terug komt in haar huis! Ik houd zelf ook van vintage dus ik kom geregeld bij de kringloop.

 4. Oooh wauw, wat een héérlijk interieur! Zo zou ik ook wel willen dat mijn eigen huisje eruit zag : X

 5. Schitterend huis! Het doet me een beetje denken aan Memphis design (en de printjes van Sottsass). Echt heel mooi ingericht. Mooie foto’s ook.

   1. Het komt uit Italië, ik heb er voor mijn opleiding ooit een essay over geschreven. Je moet wel even door de hysterische 80s vibe heen kijken!

    1. oh maar ik hou van hysterie en van de 80’s, dus het klinkt als een match :’)

 6. Echt heel leuk huis! Toen ik het bureau met de bureaustoel zag moest ik wel lachen: ik heb precies dezelfde twee!
  Al staat mijn bureau helemaal vol met schilderijen en is mijn stoel aan de onderkant beschilderd, toch grappig :)

 7. Oooh, wauw. Wat een bijzondere inrichting. Prachtig, al die kleuren die in het huis voorbij komen. En die bank <3. I love it. Hele bijzondere stijl. Super inspirerend om haar woorden te lezen, mooi interview.

  1. ik ook! en volgens mij meer mensen, dus dat wordt nog vechten haha

 8. Sowww, dit huis is echt een plaatje. Je ziet ook heel erg duidelijk persoonlijkheid naar voren komen vind ik, dat maakt dit huis tot een heel uniek en fotogeniek plaatje!

 9. Leuk, leuk, leuk! Ik woon in Zwolle, maar Emma was me nog niet bekend. Geweldige sieraden!

  1. cool he! wanneer zie je dat nou bij iemand aan de muur? nooit toch?

 10. Wat een leuk huis! Maar ik beken: ik vind die bloempot in de vorm van een konijn toch het allerleukste ;-)

 11. Tof! Heel mooi huis, daar zie ik mij ook wel in wonen. Wel grappig, dat jullie schrijven dat je de stijl van haar sieraden in haar huis terug ziet. Terwijl ik haar huis en de inrichting ervan echt heel gaaf vind, maar die sieraden absoluut niet mijn smaak zijn.

 12. Niet mijn smaak, ben ik misschien net wat te oud voor ;-)
  Wij hebben ook veel tweedehands maar echt een wat oudere stijl zeg maar.

 13. Leuk zeg. Stiekem had ik wel meer willen zien van de rest van het huis:)

 14. Wat een mooi huis! Ik vind deze stijl geweldig (en haar kapsel ook, nu wil ik het weer langer laten groeien :o).

  1. haha cool he? en haar blouse dan?! en haar bril?! OMG fangirling.

 15. WAAAAH! Wat een liefde hier! Ik word er gewoon een beetje verlegen van! Misschien moet ik ons huis maar gaan verhuren, als ik dat zo hoor haha ;) Iedereen bedankt voor alle leuke reacties! Good vibes! <3 En Merel, Jamie en Margareth super bedankt voor het maken van deze mooie blogpost. xjes uit Zwolle

  1. Ik wil dan wel graag de eerste zijn die het huurt, oké? hihihi

  2. Jaaaaa doen we samen een weekendje Emma’s huis huren ;) “weekendje weg”.
   Jij ook bedankt Emma!! Ik vond het super leuk om je huissie te bezoeken en je te fotograferen x!!

 16. Super leuk! Ik ken Emma wel van Instagram en ik vind het heel tof om haar huis zo te zien :D

 17. Wat een leuk en inspirerend artikel. Leuk vrolijk interieur heeft ze. Heel leuk om zo bij mensen binnen te mogen kijken.

 18. Ik viel meteen voor dat grafische behang. ZO MOOI! Verder is het huis natuurlijk gewoon heel erg leuk! :D

 19. Wauw, dit is echt mijn droomhuis. Waar kan ik al deze spullen bestellen, hihi? Ik vind kringlopen zo dubbel, enerzijds is het echt goed en groen, maar anderzijds kan je nooit iets kopen wat iemand anders ook heeft… Word ik jaloers van, haha :)

 20. O wauw, een beetje een late reactie, maar toen ik dit zag, moest ik wel even reageren, want wat een geweldig huis! Tof interieur met volop inspiratie en dat gewoon in mijn eigen woonplaats, zwolle! Helemaal verliefd op dit interieur en zet me gelijk weer aan het denken om mijn eigen interieur te veranderen.. ;)

 21. Wat een leuke inrichting. Eigenlijk raar dat veel mensen het raar of vies vinden om tweedehands spullen te komen. Er zitten soms echt leuke spullen bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *