Tweedehandsliefde in huis #8

Het is inmiddels zeven jaar geleden dat Jantien (34 jaar, werkt voor het ITs (theater-)festival, waarvoor zij de communicatie en publiciteit verzorgt) en haar vriend Stephane de Amsterdamse Pijp verlieten voor een nieuw en ruimer appartement in Amsterdam Noord. En hoewel Oud Zuid natuurlijk zijn charme heeft, bevalt het wonen in dit heerlijke appartement aan de andere kant van de stad het stel toch ook wel erg goed. Wonend op de tiende etage kijkt Jantien uit over de weilanden en dorpen als Ransdorp en Zunderdorp, maar binnen no-time kan ze de drukte van de stad opzoeken. Een perfecte combinatie!

Jantien vertelt: “Toen we hier kwamen wonen, kwamen we erachter dat onze meubels heel klein waren. Ingesteld op de kleine ruimte die we hadden, kochten we nooit grote dingen. Deze meubels bleken hier in de woning compleet weg te vallen. Gelukkig was de kringloop gewillig voor meer en nieuwe meubels!” Toch zeker 80 procent van wat er in dit huis staat is tweedehands. Dat kan zijn van de kringloop, rommelmarkt, Koninginnedagmarkt, brocantemarkt in Frankrijk of Marktplaats.

Hoewel Jantien zegt niet kieskeurig te zijn en overal weer mooie dingen vandaan te kunnen halen, heeft ze zeker haar favoriete adresjes. Eén daarvan is De Kringloper in Naarden (goede keuze! ook onze favoriet – red.,) daar komt bijvoorbeeld de piano op de bovenstaande foto’s vandaan. “We waren aan het fietsen, dat doen we graag in onze vrije tijd, en kwamen per toeval langs De Kringloper. Toch even binnenkijken en jahoor, we vielen voor deze piano. Mijn vriend wilde hem direct hebben, dus we hebben hem dezelfde middag nog laten bezorgen. Tsja, op de fiets ging dat niet lukken…”

Over de vraag wat het mooiste tweedehandsbezit is hoeft Jantien niet lang na te denken: Rommel! En ja, dat is de naam van deze superlieve poes.

“We kochten Rommel op de rommelmarkt in Gent, waar ze ons werd aangeboden door een oudere dame. Mandje erom en al. Tsja, wat doe je dan? Je kijkt naar zo’n beestje en je bent natuurlijk verkocht. Totaal niet handig, want we waren daar voor de Gentse Feesten. Loop je daar met een mandje met een kitten erin! Maar het kwam allemaal goed en we zijn heel gelukkig met haar.”

Voor mensen die niet direct fan van kringloopwinkels zijn: ook Marktplaats heeft heel veel te bieden. Kringlopen vanuit je luie stoel. (stoel: Marktplaats, kussens en kleed: gekregen en meegenomen van reizen)

Sommige meubels hebben Jantien en Stephane gekregen van familieleden of vrienden. Dit mooie witte kastje kregen ze van de ouders van Jantien. Prachtig gedecoreerd met ook weer een paar tweedehands juweeltjes erop, kan dit plaatje zo in een woonblad!

Zelfs het balkon is grotendeels tweedehands. “Ik vind tuinspullen bij een tuincentrum echt belachelijk duur. Dat kan veel goedkoper! Sommige dingen heb ik bij de kringloop gekocht, andere dingen heb ik op straat gevonden. Ik vind het echt ongelooflijk wat mensen zomaar aan de weg zetten. Sommige mensen nemen voor heel mooie dingen niet eens de moeite om het op Marktplaats te zetten of het naar de kringloop te brengen.”

Wat een fijn groen balkon! En dat op tien etages boven de stad :)

De keuken is vrolijk rood. “Met een vaatwasser! Die kregen we van de buurvrouw van de zus van Stephane. Lang verhaal, maar mensen bieden me de gekste dingen aan sinds ze weten dat ik gek ben op tweedehands spulletjes!” De vrolijk gekleurde glazen en accessoires zijn deels nieuw en deels tweedehands. Een mooie mix! “Het houten rek kreeg ik van mijn vader. Het heeft altijd bij mijn ouders gehangen, maar mijn vader kon het op een gegeven moment niet meer aanzien. Ik vind het nog steeds te gek!”

De slaapkamer grenst aan de woonkamer. We stappen van aardetinten in diepere, warme kleuren. De slaapkamer heeft, vinden wij, iets Frans. Geweldig om te zien hoe iedereen weer zijn eigen draai aan ’tweedehandsliefde’ geeft. Deze stijl zijn we nog niet eerder tegengekomen!

“De lades van dit kastje horen eigenlijk onder het bed. Het is door Stephane’s vader getimmerd, zo’n 40 jaar geleden. Inmiddels dus een behoorlijk antiek familiestuk.”

Aan dit rek verzamelt Jantien haar mooiste vintage kledingstukken. Want ook kleding koopt ze graag tweedehands. Sterker nog: “Tegenwoordig vind ik alles in ‘gewone’ winkels duur omdat ik zo gewend ben aan de tweedehands prijzen. Een t-shirt voor dertig euro?! Dat kan ook voor 3! Bij de kringloop!” Op de vraag waar Jantien haar mooiste kleding vandaan haalt, antwoordt ze: “Met mijn shopmaatje Marlies ga ik sowieso altijd naar de Koninginnedagmarkt in de Haarlemmerstraat (en omgeving) en daar scoren we altijd de meest geweldige items voor heel weinig geld. Verder gaan we wel eens naar Haarlem, naar Stijlloods. Dat is een winkel met wat duurdere tweedehands spullen, maar wel heel mooi geselecteerd en ook netjes verzorgd. Dat is een combinatie van vintage en tweedehands en daar besteed ik dan nog wel eens wat meer geld. Verder blijft het toch een kwestie van goed zoeken bij de kringloop. Gewoon álles aanpassen, haha!”

We gaan via de gang naar de studeerkamer. Onderweg komen we dit kastje – gevonden bij het grofvuil – tegen, gevuld met reisboeken. Op het kastje liggen allerlei kleine souvenirs van over heel de wereld. Het zijn stuk voor stuk dingen die Jantien op straat heeft gevonden. Dit zien we toch liever dan een lichtgevende Eiffeltoren, om maar iets (-excusez moi- wanstaltigs) te noemen.

Dat Jantien en haar vriend dol zijn op reizen was voor de goede kijker al te zien, maar wordt nu wel heel duidelijk. Reisboeken, souvenirs en… een wereldbol en koffer bovenop een lockerkast in de studeerkamer!

Dit leuke zoveelste-hands-Lundia kastje vond Jantien op Marktplaats. Typisch geval: waarom zou je zoiets nieuw kopen? Het is toch nog goed?!

Het is duidelijk dat we hier te maken hebben met een échte, diehard, kringloopfan. Want zelfs het toilet is gedecoreerd met tweedehands spulletjes!

Op de vraag waarom Jantien dit allemaal doet en niet gewoon naar een winkel rijdt en daar alles nieuw koopt, antwoordt ze: “Het moet maar eens klaar zijn met die wegwerpmaatschappij. Mensen gooien zomaar van alles weg, doodzonde! Van kringlopen word je creatief en kan je een heel leuke draai aan je interieur geven. Het is niet alleen leuk voor jezelf en voor je huis, maar ook veel beter voor het milieu. We mogen ons wel eens wat bewuster worden van alle spullen die er al zijn, in plaats van steeds iets nieuws te laten maken.”

Wow, wat een voorbeeld! Jantien heeft helemaal gelijk. Trouwens, Jantien doet nog meer ‘groene’ dingen. Zo organiseert ze één keer per jaar met vriendinnen een kledingruilfeestje. “Wijntje en muziekje erbij, vriendinnetjes, een kledingberg gelijk een Humana kledingcontainer uitgestort in de woonkamer en graaien maar! Hartstikke leuk om vriendin X in het jurkje van vriendin Y te zien lopen! Iedereen wordt er blij van, echt een aanrader!”

Kortom: we hebben hier te maken met een frisgroen meisje, geweldig om te zien! En is ze nou eens klaar met inrichten en decoreren? Nee hoor. Er kan altijd nog iets bij, je komt altijd weer mooie dingen tegen. Inspiratie haalt Jantien uit deze te gekke Japanse boekjes van Paumes. Het blijft geweldig om te zien hoe mensen een paleisje van hun huis weten te maken.

Als laatste een tip van Jantien, voor onze lezers die zich wanhopig afvragen: HOE kom ik in vredesnaam aan zo’n mooi, leuk, kloppend, grappig, compleet, enzovoorts, kringloopinterieur?
Jantien; “Het is heel simpel. Val je voor iets? Koop het. Je zult thuis zien dat er ergens een hoekje is waar het voorwerp of meubelstuk prachtig bij past. Zit niet in over: past dit wel in de stijl? Je maakt je eigen stijl, dus jij beslist of het past. Blijkt een tafeltje bij thuiskomst toch niet zo mooi te zijn als dat je dacht? Een likje verf doet wonderen. Maak het niet te moeilijk, zet bij elkaar wat je leuk vindt en trek je niks aan van wat trends of woonbladen voorschrijven.”

Mooier kunnen wij het niet zeggen. Lieve Jantien, we kronen je tot ‘kringloopexpert!’ Dankjewel voor je inspiratie en gastvrijheid, we hebben ervan genoten.

We denken dat Jantien het erg leuk zou vinden als jullie hieronder een reactie achterlaten!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

30 gedachten over “Tweedehandsliefde in huis #8

 1. Ha, wat grappig om te zien zeg, best vreemd om je eigen huis zo tegen te komen, maar het is zeker mooi geworden! (ik had alleen mn haar weleens mogen fatsoeneren haha)
  Jullie ook bedankt Groene Meisjes, ik vond het gezellig dat jullie er waren!

 2. In Jantiens huis is goed te zien dat, goed gekozen, 2e hands instant sfeer geeft aan een huis! Daar kunnen geen nieuw gekochte spullen tegenop.
  De sfeer van dit huis vind ik heel warm en uitnodigend en weer heel anders dan andere 2e hands mogelijkheden. Erg leuk om binnen te mogen kijken!

 3. Oh heerlijk dit! Dit is echt mijn favoriete categorie op jullie blog. Zo inspirerend! Wat een prachtig huis. Je ziet het elke keer weer in deze rubriek: de huizen met tweedehands inrichting zijn zo persoonlijk! En wat leuk dat die poes Rommel heet.

  1. Het is stiekem ook 1 van onze favoriete rubrieken :)

 4. Ik kan niet begrijpen dat de kast met reisboeken bij het grof vuil stond; wat een mooie kast!
  Dit huis heeft een hele prettige sfeer met mooie items en ook een erg mooie vloer.
  Al vind ik Rommel misschien ook wel de mooiste tweedehands aanwinst..! :)

  Ik vind dat jullie artikelen kwalitatief er goed zijn, dit zou bijvoorbeeld zo in een tijdschrift kunnen.

 5. oei..4x mooi gebruikt in 1 klein comment.. haha
  Nou ja, het is niet overdreven, het is gewoon een MOOI huis :)

 6. De kasten in huis en de geweldige rode keuken met erg leuke rek ben ik verliefd op!
  En wie verkoopt er nu een kat op een rommelmarkt?! Dat kan alleen in het gekke België (zegt de Belg ;-)), maar wel een mooi verhaal en leuk dat het helemaal is goed gekomen! Het is een schatje (maar welke kat is dat nu niet?)! Erg herkenbaar trouwens allemaal: je eigen stijl creeëren, denken aan het milieu, alles wat niet tweedehands/kringloop is te duur vinden,… ;-) Heb echt genoten van deze ’tweedehandsliefde in huis’! :-)

  1. Oh en dat tweedehands aanbieden door iedereen herken ik ook wel, als mensen eenmaal weten dat je van tweedehands houdt zijn ze al te blij je hun ‘rommel’ (terwijl het gewoon prachtige schatten zijn!) gratis en voor niet aan te bieden! :-)

 7. Wat leuk om je huis zo te zien – erg mooi. Ik word er helemaal blij van.

 8. He Jantien, wat ontzettend gaaf deze reportage! Prachtige foto’s. We komen gauw jullie interieur weer in het echt aanschouwen!

 9. Dank jullie wel allemaal voor jullie leuke reacties en complimenten, een feest om te lezen!

 10. Jantien: Wat heb je eenleuk huis en katje!!
  Groene meisjes: Super foto’s!!

 11. Wat een fijn huis met fijne inrichting! Ik zie mezelf al wegzakken in die stoel..

 12. Ohh :) Wat lijkt me dat een heerlijk, geweldig fijn huis om in te wonen. En Groene Meisjes: ik ben een nieuwe lezer, maar echt blijven plakken. Fijne blog, zeg!

 13. Wauw!!! Wat een leuke reportage, ik wist nog niet van jullie bestaan af, maar ga jullie zeker volgen. En Toosje wat een geweldige reportage over je huis. Ik wist al dat het een fijn, gezellig ingericht en overal wat te kijken huis is, top gedaan! Laten we gauw weer eens samen gaan snuffelen. XXX

 14. Wauw! Wat een geweldig artikel! Ik begin spontaan te kwijlen (nou ja, bijna dan) vooral van die geweldige boekenkast :)

  Ga snel meer uit deze rubriek lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *