Vakantietip: 50 boeken gratis lezen en/of luisteren

gratis boeken

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Online Bibliotheek / Foto’s Bette de Wit

Nog heel even en de zomervakantie breekt aan. Nu weet ik dat voor velen van jullie de zomervakantie niet per se dé vakantie is. Dat is eigenlijk vooral voor mensen met schoolgaande kinderen, studenten en mensen die in het onderwijs werken. Ik behoor zelf niet (meer) tot deze categorieën, en toch voelt de zomervakantie voor mij altijd nog als een moment om toch even wat meer lucht en ruimt te willen scheppen voor mezelf. Ik plan wat vrije dagen, misschien ga ik er nog wel even tussenuit, ik kijk of er wat leuke festivals zijn om te bezoeken en ik neem mezelf voor om ‘lekker veel boeken te lezen.’ Alsof ik dat laatste normaal gesproken al niet doe trouwens, maar goed, je kan altijd nog een beetje meer lezen.

In mijn omgeving ben ik niet de enige Yung Matilda. Veel van mijn geliefden lezen veel en graag. Toch is niet iedereen zó into boeken als wij. In een artikel in de Volkskrant las ik dat Nederlanders in 1975 gemiddeld 6,5 uur (!) per week boeken lazen. In 2011 was dat nog maar 2,5 uur per week. Dat is een forse daling. Een andere ontwikkeling die we zien is dat mensen, en dan met name jonge mensen, steeds minder van papier en steeds meer van schermen zijn gaan lezen door de jaren heen.

Omlaag met die stresslevels

gratis boeken

Naast dat lezen ‘gewoon’ heel leuk is, althans dat vind ik dus, is het ook een heel effectieve manier om tot rust te komen. In een artikel in de Volkskrant las ik dat zes minuten lezen per dag je stresslevels met 68% zou verlagen. Nu denk ik eerlijk gezegd dat dat vooral komt doordat je de tijd neemt om te gaan zitten en je hoofd te vullen met iets anders dan datgene dat je stress bezorgt. Toch fijn als dat met maar zes minuten per dag al kan – die tijd zou je, zeker in de vakantieperiode, toch moeten kunnen vinden?

Heb je wel zin om te gaan lezen deze zomer, maar weet je niet zo goed waar te beginnen? Geen zorgen, ik help je graag op weg. En nee, ik ga je niet naar de boekhandel sturen (boeken zijn duur!) en ook verwacht ik niet van je dat je naar de bibliotheek gaat. Al snap je dat ik het als bibliotheekmedewerker natuurlijk heel leuk zou vinden om je daar te verwelkomen. Maar nee, je mag van mij gewoon thuis blijven en de tips die ik voor je heb zijn gratis – we houden het zo laagdrempelig mogelijk.

Je kunt nu namelijk twee gratis apps downloaden: de Vakantebieb app en de Luisterbieb app – beide te downloaden in Google Play en de App Store. De bibliotheek komt deze zomer dus gewoon naar je toe, zou je kunnen zeggen! Die apps kun je vervolgens op je telefoon of op je tablet installeren. Handig voor als je veel onderweg bent, deze zomer een paar weken op de camping staat of als je festivals gaat bezoeken.

(Even hoor, maar hoe leuk zou het zijn als er op festivalterreinen ruimtes leesweides ingericht zouden worden? ik zie dat wel voor me, met matjes en kussens waar je op kan liggen lezen tussen de voorstellingen en concertjes door?)

Misschien vind je lezen van een scherm niet altijd prettig. Ik ben er zo’n eentje, ik moet er soms nog een beetje aan wennen, dus ik wissel papier en scherm af. Naast lezen vind ik het ook heel prettig om naar boeken te luísteren. En dat kan, want daar hebben we de Luisterbieb app met audioboeken voor! Zo’n luisterboek duurt vaak een uurtje of acht – precies een goede duur voor een treinreis naar, ik noem maar wat, Berlijn. Of misschien heb je iets nodig om in je tentje mee in slaap te vallen omdat je al die camping- en buitengeluiden niet meer gewend bent. Ik denk eerlijk gezegd dat zes minuten luísteren per dag precies hetzelfde effect heeft als zes minuten lezen per dag. We breken die stresslevels gewoon helemaal af deze zomer. Weg ermee.

Lees- en luistertips

Goed, ik heb even voor jullie rondgekeken naar wat interessante titels in de apps. Kijk alsjeblieft ook zelf nog even goed rond, want niks is zo persoonlijk als de keuze voor een (luister-)boek, maar ik doe toch even wat suggesties:

– De afstand tussen jou en mij (YA)

– Will Grayson, Will Grayson (YA)

– Mag ik even iets tegen je aanhouden? (volwassenen informatief)

– Broertje (volwassenen audio)

– Bibi’s Bijzondere Beestenboek (jeugd audio)

Ja, je ziet het goed: het merendeel van de door mij gekozen titels is uit de categorie ‘jeugd.’ Sowieso vind ik jeugdboeken lezen en luisteren heel leuk. Ik ga niet voor niks per 1 september beginnen aan de pre-master Jeugdliteratuur. Maar nog los van het feit dat ik jeugdliteratuur heel boeiend vind, heb ik gemerkt dat ik young adult (YA) romans de perfecte ’tussenboeken’ vind. Ik heb de laatste tijd best wel wat pittige boeken gelezen en soms ben ik dan even toe aan iets dat net wat makkelijker leest. YA is daar heel geschikt voor. Bibi’s Bijzondere Beestenboek (van Bibi Dumon Tak – ik hou van al haar werk,) heb ik al gelezen, maar het lijkt me fantastisch om dit nog eens door haar voorgelezen te krijgen.

Ik hoop dat ik je ervan heb kunnen overtuigen om deze gratis apps te installeren en (luister-)boeken deze zomer een kans te geven. Het lijkt me heel leuk als jullie in de comments onder deze blogpost laten weten welke titels jullie interessant vinden of welke je misschien al gelezen of geluisterd hebt en zou willen aanraden aan anderen!

Nog even over die onderzoeken

We lezen minder uren boeken en meer digitaal. Is dat erg? Ik denk het niet. Ten eerste denk ik dat het volkomen logisch is dat dit zich zo ontwikkeld heeft. Het zegt veel over hoeveel afleiding we vandaag de dag hebben en over dat we misschien andere prioriteiten gekregen hebben. Minder boeken lezen past misschien gewoon in onze tijdsgeest.

Ten tweede betekent het feit dat we minder boeken lezen niet per se dat we in general minder lezen. Ik denk dat onze generatie juist heel veel leest. Social media kanalen staan vol met tekst, blogs staan vol met tekst, nieuwssites staan vol met tekst – er is juist een heleboel te lezen, en iedereen die kán lezen, leest. Naast lezen, kijken en luisteren we ook nog. We kijken geëngageerde Netflix-series en we luisteren leerzame podcasts. Vaak delen we datgene dat we gelezen, gehoord of geluisterd hebben ook nog met ons netwerk via social media – dat deden mensen in 1975 vast niet met alle boeken die ze gelezen hadden.

– sorry, ik wilde gewoon toch nog even een lans breken voor onze ‘ontlezende generatie’, dank voor uw aandacht

Tot slot nog wat andere leestips

– ik schreef een blogpost over het trainen van je leesconcentratie (en hoe het uitlezen van een boek je zelfvertrouwen kan vergroten)
– mocht je de smaak van het lezen (of luisteren) hélemaal te pakken krijgen en je willen aansluiten bij een leesclub, of er zelfs eentje willen oprichten: ook daarover schreef ik een blogpost 
– dit artikel uit de Volkskrant, over ontlezing, vond ik heel boeiend

Veel boekplezier gewenst! 

PS Je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek om gebruik te maken van deze apps en het gratis leesaanbod. 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

4 gedachten over “Vakantietip: 50 boeken gratis lezen en/of luisteren

  1. Leuk artikel! En ik neem je tips over (lees-) concentratie mee :) Zeer bruikbaar. Hoewel ik het graag doe, loop ik altijd tegen mezelf aan tijdens lezen.

  2. Wat een leuke post!
    (Het artikel van de Volkskrant bevraagt juist de betrouwbaarheid van die 68%)
    Ik betwijfel sterk dat lezen je stresslevels zo verlaagt, dat zeg ik als lezende stresskip op basis van 1-persoons onderzoeksbevindingen :-)
    Ik hoop eigenlijk juist dat lezen super ineffectief is (geïnspireerd door het Zelfverwoestingsboek van Marian Donner)

  3. Wat leuk! Ik heb de app gedownload op mijn ipad, maar zou de boeken graag op mijn ereader willen lezen op vakantie. Ik weet alleen niet hoe ik dit voor elkaar moet krijgen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *