Vaker ja zeggen

vakerjazeggen2

Misschien dacht je na het lezen van de titel van deze blogpost: “Vaker ja zeggen? Meestal lees je toch dat je juist nee moet leren zeggen?” Klopt. Het is ook heel belangrijk om nee te kunnen zeggen, om jezelf in bescherming te nemen in bepaalde situaties. Door nee te zeggen geef je je grenzen aan en dat kan erg handig en verstandig zijn om te doen. Maar, vaker ja zeggen kan leiden tot leuke en onverwachte situaties – en dát is ook wat waard!

Comfortzone

Je hoort vaak dat het ‘outside your comfort zone‘ is ‘where the magic happens.‘ Wij geloven niet dat je per se dat je buiten je comfortzone hoeft te gaan om mooie dingen mee te maken. Als jij je lekker voelt ín je comfortzone en daar gelukkig bent, waarom zou je daar dan per se buiten moeten gaan? Wij houden van de comfortzone. Soms is er niks lekkerder dan gewoon in je eigen vertrouwde omgeving blijven, met de mensen die je kent en de patronen en gewoonten die je gewend bent te volgen.

Toch denken we wel dat ja zeggen tegen (kleine) nieuwe dingen, die ook dichterbij jezelf kunnen staan en niet heel ‘spannend’ hoeven te zijn, heel interessant kan zijn. Wij hebben ons een tijdje geleden voorgenomen om vaker ja te zeggen en dat bevalt ons erg goed. We zullen een aantal concrete voorbeelden noemen. Laten we beginnen met een persoonlijk en recent voorbeeld.

Ja zeggen tegen nieuwe dingen

Wanneer wij op reis gaan voor de Groene Meisjes, bereiden we ons altijd erg goed voor. We checken van tevoren waar de vega(n) restaurantjes zitten (en wat de openingstijden zijn,) stippelen routes uit en lezen ons alvast een beetje in. Op reis gaan vinden we te gek, maar een beetje zekerheid door een goede voorbereiding vinden we prettig. Toen we benaderd werden met de vraag of we met Srprs.me op een trip wilden gaan, twijfelden we dan ook eerst wel even. Srprs.me organiseert namelijk verrassingsvakanties en wanneer je bij hen boekt, heb je geen idee waar ze je naartoe gaan sturen. Pas als je op Schiphol bent, twee uur voor vertrek, hoor je naar welke bestemming je zult gaan. Je hebt dus helemaal geen tijd om je voor te bereiden of in te lezen en daarmee geef je natuurlijk een deel van je zekerheid uit handen. We herinnerden onszelf aan het voornemen om vaker ja te zeggen tegen nieuwe dingen en besloten akkoord te gaan. Het eerste weekend van mei is het zover en we hebben er nu al zin in. En dat terwijl we dus eigenlijk niet weten waarin we nou eigenlijk precies zin hebben. Nouja, in het avontuur – want dat is het toch wel, vinden wij. Ook al is het maar een weekendje en weten we dat er mensen zijn die compleet op de bonnefooi door Azië reizen; voor ons is het best wel een ding om dit te doen. En hoewel we het best spannend vinden, weten we zeker dat we hoe dan ook vol nieuwe verhalen terug zullen komen. Daar kijken we erg naar uit.

Om het iets concreter te bekijken: zeg eens ja op een uitnodiging waarvan je misschien de eerste paar seconden denkt dat het niks voor jou is. Herken je het gevoel van een hoofd dat volschiet met allerlei gedachten? “Dat is toch niks voor mij?” “Straks bak ik er niks van!” “Ik heb toch niet eens iets om aan te trekken?!” “Wat zullen anderen wel niet van me denken?” “Ben ik hier niet veel te nuchter voor?” Enzovoorts. Dit soort gevoelens en gedachten komen vaak vooruit uit trots of juist uit schaamte. Het kan zo ontzettend lekker zijn om jezelf eens letterlijk tot de orde te spreken en te zeggen: “Weg met die gedachten en gevoelens, ik ga nu gewoon eens ja zeggen en dan zien we wel weer verder.”

Misschien is je broer gepassioneerd yogi en vraagt hij al eeuwen of je nou eindelijk eens meegaat naar een yogales. Van de gedachte alleen word je al een beetje moe. Je hebt het immers nog nooit gedaan en je twijfelt of je zo’n les wel vol zult houden. Daarbij komt: wat moet je áán?! Je broer verzekert je ervan dat het allemaal goed komt en dat je het gewoon eens moet proberen. Waarom zou je het niet een kans geven? If you never try, you’ll never know. Misschien ontdek je na één yogales wel dat dit het helemaal voor jou is. Je broer kon natuurlijk best wel eens gelijk hebben. Of niet. Dan weet je dat ook weer.

En dat geldt voor zoveel dingen: als je nooit ja zegt en nooit iets nieuws probeert, zul je nooit weten of het iets voor je is. Je hoeft geen wereldreiziger te worden, tientallen interessante hobby’s te hebben, naar grote feesten te gaan of een netwerk met honderden mensen op te bouwen. Je mag gerust een beetje dichter bij jezelf blijven. Zeg eens ja tegen iets kleins en geef het een oprechte kans. Als het vervolgens toch niets voor jou blijkt te zijn, kun je een volgende keer altijd nog nee zeggen.

Ja zeggen tegen mensen

Ook wanneer je nieuwe mensen ontmoet en contact met hen legt, zeg je ja. Je zegt het misschien niet zo letterlijk, maar toch doe je het. Door je open te stellen voor anderen en toe te laten dat mensen toenadering tot je zoeken, zeg je in feite: “ja, je bent welkom.” Dat kan best wel een beetje eng zijn, maar vaak blijkt dat het erg de moeite waard is geweest om deze stap toch te zetten. Soms bloeien er vriendschappen of relaties op, hoe bijzonder is dat? Mooie dingen tussen mensen beginnen met een eenvoudig ‘ja.’

Soms zijn we geneigd om te denken dat de mensen met wie we omgaan op ons moeten lijken. Ze moeten ongeveer even oud zijn, ongeveer hetzelfde in het leven staan en een beetje van dezelfde dingen houden. Heb je wel eens gemerkt hoe verfrissend het kan zijn om juist eens om te gaan met iemand die totaal anders in het leven staat – of een andere leeftijd heeft dan jij? Misschien heb je een collega die wat ouder is, maar van wie je heel veel kunt leren. Of je leert een meisje op de sportclub kennen en je weet dat ze tien jaar jonger is dan jij. Misschien brengt zij wel de jongere versie van jezelf weer een beetje naar boven! Omgaan met mensen is altijd interessant en er is altijd iets te leren – hoe oud of hoe jong deze mensen ook zijn.

Ja zeggen tegen hulp

Tot slot: zeg vaker ja tegen hulp die je krijgt aangeboden. Iedereen heeft van tijd tot tijd een beetje hulp nodig. We weten dat er mensen zijn die denken: “ik kan alles alleen, ik heb niemand nodig,” maar wij denken dat je vroeg of laat het toch erg gaat waarderen als er mensen zijn die voor je klaarstaan en iets voor je kunnen betekenen. Misschien heb je hulp nodig bij je belastingaangifte, het huishouden of de boodschappen als je ziek ben of  het uitlaten van de hond als je een gebroken enkel hebt. Jij en je vriend willen een avondje uit, maar je hebt geen oppas voor de kinderen. De schoonfamilie komt dit jaar voor het kerstdiner bij jou thuis, maar je hebt geen idee wat je moet koken. Je gaat op vakantie en iemand moet op de katten passen. Zo kunnen we oneindig doorgaan met het opnoemen van situaties waarin het prettig zou zijn als iemand je een beetje hulp zou kunnen bieden – zeg gewoon eens ja, als je deze hulp krijgt aangeboden.

Hoe vaak zeggen we niet tegen elkaar: “als je me nodig hebt, dan hoor ik het wel!” of “Bel me als ik iets voor je kan doen.” Je voelt hem al aankomen hè? Zeg gewoon eens ja en grijp de aangeboden hulp met beide handen aan. Wees niet trots en schaam je niet – je kunt altijd een beetje hulp teruggeven, op een moment dat dit goed uitkomt voor de ander. Dat is waar het in vriendschappen, relaties en families om zou moeten gaan.

Vaker ja zeggen tegen dingen – hoe klein of groot ook – kan werelden van mogelijkheden openen. Er kunnen mooie dingen opbloeien en je kunt van alles te weten komen. Over jezelf, over anderen of over het leven in het algemeen.

Hoe vaak zeg jij ja tegen nieuwe dingen of mensen? En denk jij dat je vaker ja zou willen zeggen? We zijn erg benieuwd naar jullie ervaringen en verhalen. En als je tips hebt om vaker ja te zeggen, dan zouden we het ook erg waarderen als je deze met ons en de lezers wilt delen. Alvast bedankt voor je reactie!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

24 gedachten over “Vaker ja zeggen

 1. Vooral het deeltje van die hulp heb ik moeten leren en is nog steeds een leerproces. Het is gewoon veiliger om de dingen voor mezelf te houden. En dat doe ik dan… De telefoon nemen en bellen naar iemand als ik echt een gesprek nodig heb, dat is ontzettend moeilijk. Daar kan ik zo tegenop botsen.

  Op vakantie gaan zomaar ergens heen, lijkt mij ook erg spannend hoor. Ik zag dat Miss Lipgloss sprs.me ook geprobeerd had, maar ik ben benieuwd wat jullie ervan gaan vinden!

  Meer ja zeggen, het is een goed idee. Mijn Lief heeft het mij ook al regelmatig gezegd en hij zegt dan wel eens ‘ja’ in mijn plaats. Dat is ook handig :D

 2. Door mijn blog ben ik wel eerder geneigd om ja te zeggen tegen nieuwe mensen en ervaringen. Zin om naar een bootcamp te komen waar je verder niet komt? Ja, gezellig!

 3. Ik had vandaag echt zo’n momentje… Iemand vroeg mij mee naar een waanzinnig druk feest (duizenden mensen op elkaar gepropt). Maar ik word echt panisch van mensenmassa’s :( Heb met pijn in mijn hart nee gezegd. Zou daar mensen ontmoeten op wie ik goeie indruk moet maken en door mensenmassa reële kans dat ik flauwval. Nu ik dit lees voel ik me schuldig. De drempel is echt te hoog… Ja zeggen niet altijd even makkelijk helaas!

  1. Rose, je moet je daar echt niet schuldig over voelen! Als ik het zo een beetje kan beoordelen, dan gaat het om een feest dat way beyond your comfort zone ligt, om het zo te zeggen. Dat hoeft helemaal niet. Je hoeft absoluut nooit ja te zeggen op dingen waar je je écht niet prettig bij voelt. Volgens mij heb je de goede keuze gemaakt! denk je ook niet? :)

   1. Ahh bedankt wat een lieve reactie! :) Ik baal gewoon erg dat een angst je hierin zo kan beperken. Maar het is inderdaad vér buiten mijn comfort zone! Te ver eigenlijk. Maar het is wel waar, vaker ja zeggen op kleinere dingen kan zomaar heel goed uitpakken dus dat wil ik wel proberen :)

 4. Weer een hele mooie post! Zo moeilijk als nee zeggen kan zijn, kan dit ook voor ja zeggen zijn. Hulp accepteren is voor veel mensen(en daar hoor ik ook bij) heel moeilijk.

  1. Absoluut waar! Ik denk zelfs dat oprecht ergens ja op zeggen (en niet omdat het ‘moet’) even moeilijk kan zijn als nee zeggen en je eigen grenzen in bescherming nemen.

 5. Bij mij is het heel wisselend. Soms heb ik periodes dat ik goed in mijn vel zit en meer durf en dus ook veel meer ja zeg! Zo kom ik dan op gekke feestjes of leuke etentjes en achteraf ben ik daar altijd heel dankbaar voor want vaak zijn het heel mooie dagen/avonden. Maar als het wat minder met me gaat dan durf ik meestal niet zo spontaan dingen te doen omdat ik dan bang ben dat ik me niet op mijn gemak voel. Maar ik vind het wel oke zo, dat het met vlagen gaat =]

  1. Wat goed om te horen! Je hoeft ook helemaal niet áltijd maar ja te zeggen. Daarom is de titel ook ‘vaker ja zeggen,’ en niet ‘altijd ja zeggen’ ;) Ik denk dat je altijd goed naar je gevoel moet luisteren en moet kijken: zie ik hier echt heel erg tegenop en voel ik me er echt niet fijn bij? dan moet je zeker nee zeggen!

 6. Vroeger zei ik juist te vaak ja (tegen feestjes), inmiddels weet ik wel een goede balans te vinden. Als je je openstelt voor nieuwe dingen zeg je eigenlijk al ja, ondanks dat je het misschien niet gelijk gaat doen.
  Hulp neem ik niet snel aan, maar misschien als de nood echt hoog is dat je dat wel sneller doet.

 7. Het gaat inderdaad vaak niet om beter leren nee zeggen, maar om bewuster ja te zeggen.

 8. Ik had eerst mijn bedenkingen bij de titel, want ik moet juist vaker nee zeggen, haha. Maar na het lezen van het artikel zie ik meer de bedoeling en snap ik jullie verhaal helemaal. Ik probeer wel steeds meer nieuwe dingen te doen en dingen gewoon eens te proberen. Zo heb ik naar jaren zangles willen hebben, eindelijk eens zangles genomen, heb ik een hoelahoop besteld en ga ik lekker swingen in mijn woonkamer (omdat het kan) en ben ik lekker aan het experimenteren met mijn fotografie. Het voelt heerlijk om van alles te doen!

 9. Weer heel mooi en inspirerend geschreven!
  Dit is iets waar ik het vaak best moeilijk mee heb terwijl als ik dan toch de stap neem het vaak onwijs naar mijn zin heb. Zo ben ik echt geen groeps mens dan klap ik helemaal dicht. Nu moest ik vorig jaar voor een vriendin haar vrijgezellenfeest organiseren en ik kende verder helemaal niemand. Erg spannend want ik weet wel wat zij leuk vindt maar de rest moest het ook wel naar dr zin hebben. Uit eindelijk hebben we onwijs gelachen met zn allen en ben ik heel blik dat ik dit heb kunnen doen. Maar wat ik door af en toe ja zeggen ook heb geleerd is duidelijk nee zeggen. Soms wilde ik iets liever niet doen maar deed ik toch maar om de ander blij te maken door terwijl ik er geen zak aan vond. Door eerlijk te zeggen dat ik het voor af en toe echt niet erg vind om iets te doen wat mij minder leuk lijkt maar het niet te vaak moet zijn kan ik juist op de momenten dat ik wel wat doe er ook meer voor open staan en meer van genieten van een nieuwe ervaring en het allemaal minder eng vinden

 10. Heel nuttig! Door vaker ja te zeggen kunnen er veel leuke en bijzondere dingen op je pad komen. En vaak is het inderdaad een kwestie van een knopje omdraaien en blijkt dat ja zeggen helemaal niet zo eng/ zwak etc is.

  Maar wel belangrijk is dat je ook hier je grenzen bewaakt en niet te vaak ja zegt. Dat is natuurlijk ook niet goed. Je moet natuurlijk wel achter je beslissing kunnen staan.

 11. Deze komt op een goed moment. Ik ben namelijk aan het twijfelen over de studie communicatie, omdat het me heel erg interessant lijkt, maar tegelijkertijd heel erg eng. Ik heb namelijk autisme en daardoor een beetje moeite met contact maken. Wel wil ik later op een uitgeverij gaan werken en is dit daar een prima opleiding voor.
  Dit leert me niet te veel te gaan kijken naar hoe eng ik het vind als ik naar een open dag ga en het een kans geven, want ik wil eigenlijk wel.

 12. Wat een heerlijk artikel! 2 jaar geleden had ik een sollicitatiegesprek.. Tijdens het gesprek klonk te functie echt alles behalve wat voor mij.. Toch zei ik “ja” en ik belde gelijk mijn moeder op: “moet je nou eens horen wat ik ga doen! Waar ga ik aan beginnen?” En nu, 2 jaar later zit ik helemaal in mijn element… Bij dat baantje wat echt niks voor mij was :D

  Trouwens, onwijs leuk dat jullie je laten verrassen op reis! Super spannend!

 13. Een fijn stukje! Bijna een jaar geleden zat ik helemaal niet lekker in mijn vel (wat gelukkig niet heel lang geduurd heeft) maar het zorgde er wel voor dat ik geen ja meer durfde te zeggen tegen dingen, zelfs als die in de comfortzone lagen. Aan de andere kant ben ik daardoor wel de kleine dingen meer gaan leren waarderen en dat is ook best belangrijk. Maar dit artikel herinnert me er wel aan dat het best oké is om af en toe toch buiten de comfortzone te gaan :)

 14. Heel inspirerend artikel!
  Srprs.me lijkt me een heel erg leuk concept! Ik vind het best eng om dingen uit handen te geven en niet te weten wat er komt, maar misschien moet ik me daar maar gewoon proberen overzetten.

 15. Ik zei na veel wikken en wegen ja om te gaan vliegen vanaf zaventem. Maar t bleef zo niet goed voelen om te gaan dat het uiteindelijk toch een nee werd…En voor nu voelt het goed, er komt wel weer een andere keer dat ik wèl ga vliegen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *