Vegan Bánh Mì

banhmi3

Sinds kort hebben we een nieuwe verslaving: een vegan Bánh Mì die we bij Foodhallen (Amsterdam Oud West) eten. Dit is een Vietnamees broodje met tofu en ingelegde groenten. Veel te lekker echt. En omdat de Foodhallen niet om de hoek zijn voor ons, heeft Jamie een manier gevonden om de broodjes zelf te maken! Laat je niet afschrikken door de ingrediëntenlijst – we geven toe, die is vrij lang.  Het is gelukkig vooral een kwestie van het mixen van een aantal ingrediënten en verder is er niks moeilijks aan. Het resultaat? Een broodje dat verdacht dicht in de buurt van een traditionele Bánh Mì komt, maar dan natuurlijk vegan!

banhmi2

Van te voren ging ik (J) even op broodonderzoek uit: veel wit broodjes zijn niet vegan. In veel van deze witte broodjes zit melk en soms ook andere dierlijke ingrediënten. Ik had me er al bij neergelegd dat ik allen een Bánh Mì met een meergranen pistolet kon maken. Dat vond ik toch een beetje jammer: ik wilde de ultieme Bánh Mì ervaring ;-) Gelukkig kwam ik bij de biowinkel 2 vegan stokbroodjes van het merk Zonnemaire tegen. Maar met een meegranen pistoletje zal het vast niet veel minder smaken.

Het leek me leuk om eens seitan te gebruiken als vleesvervanger. Iets wat ik niet snel zelf uitkies in de supermarkt – en waarom eigenlijk niet? Seitan is een makkelijk te bereiden product en je kunt iedere smaak aan geven die je maar wilt. Je kunt het ook vervangen door reepjes tofu of tempeh. Seitan geeft wel meer de vleesstructuur.

banhmi

Wat heb je nodig?
snelle pickled (ingelegde) groenten:
een halve komkommer
1 grote wortel
1 jalapeño (optioneel)
8 eetlepels rijstazijn
1/2 eetlepel suiker of rijststroop
1/2 theelepel zout

Gemarineerde seitan:
200 gram seitan (ik kocht een pot met een uitlekgewicht van 200 gram)
anderhalve eetlepel sojasaus
1 eetlepel rijststroop, agavesiroop of suiker
2 kleine teentjes knoflook, geperst
1 theelepel verse gember
1 eetlepel sesamolie

Hoisin saus:
1 eetlepel hoisin
1 theelepel sojasaus
1 theelepel rijststroop of agavesiroop

1 vegan stokbroodje of 2 pistolets
verse koriander

Wat ga je doen?

1. Snijd de komkommer en wortel in kleine repen en de jalapeño is dunne plakjes en doe ze in een kom of jar. Mix het azijn met suiker en zout en schenk dit over de groenten. Schud goed door elkaar en laat minimaal twee uur in de koelkast staan. Roer of schud de groenten steeds even door in die twee uur. (Voor een snelle versie kan je de groenten ook rauw in het broodje doen, maar dit doet wel een beetje afbreuk aan de ‘Bahn Mi beleving.’)
2. Mix de ingrediënten voor de marinade door de seitan. Verhit een scheutje olie in een pan en bak de seitan samen met de marinade voor 5-6 minuten.
3. Doe ondertussen het stokbroodje in de oven en bak af volgens verpakking.
4. Mix de ingrediënten voor de hoisinsaus.
5. Serveer de seitan in het broodje met de groenten, hoisinsaus en koriander.

banhmi4

Het kan aan ons liggen, maar wij beginnen alweer trek te krijgen als we naar deze foto’s kijken! Jep, we hebben er echt een nieuwe verslaving bij. Ach, het kan erger. Toch? ;)

Laat je het ons weten als je dit recept maken? We zien graag een foto van jouw Bánh Mìvoorbij komen via Twitter (@degroenemeisjes) of Instagram (#degroenemeisjes) Alvast bedankt! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

38 gedachten over “Vegan Bánh Mì

 1. Oh het ziet er echt heerlijk uit! Ik had al vaker van banh mi gehoord, maar nooit op het idee gekomen om er een vegan versie van te maken. Ik ben hier echt nieuwsgierig naar en ga het zeker een keer proberen! Het meeste van de ingrediënten heb ik zelfs al in huis! Als ik weer normaal kan eten (wortelkanaalbehandeling) zet ik ‘m op het menu.

 2. Banh mi is echt lekker en ik denk dat het met die ingrediëntenlijst wel meevalt. Als je een beetje van Aziatisch eten houdt dan heb je veel ingredienten al in huis.

 3. Lekker! Maak het zelf vaak met tofu, maar met seitan lijkt het me ook lekker (eet ik zelf eigenlijk ook nooit namelijk).

  Als tip voor de ingelegde groentes heb ik dat het ‘pickelen’ sneller gaat als je de wortel en komkommer met een dunschiller of mandoline in dunne plakjes snijdt. Vind ik zelf ook net wat prettiger eten. En als variatie zijn dunne reepjes rode of witte kool en radijsjes ook erg lekker (maar misschien niet zo traditioneel).

  1. Ja, dat gaat zeker sneller! Ik ben alleen bang dat je dan ook een ‘crunch’ mist, iets wat ik zelf wel lekker vind op een broodje :)

   1. Nee de crunch blijft hoor! Je hoeft het gewoon niet zo lang in het zuur te leggen (na meerdere uren wordt het misschien te slap) en de smaak van het zuur trekt er m.i. nog beter in. Bovendien (maar dit is persoonlijk) vind ik meerdere dunne plakjes lekkerder dan enkele dikke stukken.

    Was gewoon een tip als je uit je werk komt of voor een andere reden geen 2 uur wilt wachten :)

    1. Oké! Dan ga ik dat zeker de volgende keer eens proberen!

 4. Lekker hoor! Maken jullie zelf wel eens seitan? Ik heb het geprobeerd. Maar het lukte niet..

  1. Wij hebben het één keer gemaakt in een restaurant. Ik zie het niet zo zitten om het thuis te maken! ;-) Voor die paar keer dat ik het eet koop ik het kant-en-klaar.

   1. Het is even wat experimenteren, maar na een paar keer heb je het wel onder de knie.
    Zeker een goedkope manier als je wat ‘vlezige’ wilt eten. Je kan zelf bepalen welke smaak je er aan wilt geven en de grotere hoeveelheid kan je prima invriezen voor een volgende keer.
    Soms is de sekten wat te droog, en soms te nat. Maar na een tijdje begin je het deeg te snappen en weet je wat het nodig heeft.

 5. Waauw, prachtige foto’s! De broodjes zien er ook overheerlijk uit! Ik heb zelf eens geprobeerd om wortels in te leggen, maar dat vond ik nu eerlijk gezegd toch niet zo geslaagd. Misschien vind ik ze wel lekker in deze combinatie.
  Sinds kort ben ik helemaal fan van seitan! Ik had het vroeger eens geprobeerd, verkeerd klaargemaakt waarschijnlijk en sindsdien moest ik er niets meer van hebben. Maar nu vind ik het geweldig!
  Groetjes en een fijne week voor jullie twee!
  Sofie x

 6. oh mijn god dit ziet er zo goddelijk uit. Ik begin gewoon te watertanden tussen het smoothie drinken door…

 7. Wahhhhhhh, jullie zijn topper.. Kijk ik ff hoe ik het moet maken zie ik een pin it knop!!
  Toppers!! ???

 8. Jaaa, super! Ik at ooit een vegan Banh Mi bij de rollende keukens en dat ben ik nooit vergeten. Zo lekker. Dit recept gaat zeker op mijn lijstje. Dank!

 9. Klinkt goed, ik was al aan het piekeren oer wat we zaterdag gaan eten, maar ik ben eruit. Seitan kun je ook makkelijk zelf maken, nog goedkoper. Alleen denk ik dat ik met gesmoorde tofu aan de gang ga.

 10. Oeh super lekker! Afgelopen vakantie zag de niet-diervriendelijke versie (als in met kip, biefstuk of wat dan ook) in Parijs vaak voorbij komen. Nu ga ik er ook één maken! Bedankt voor het recept!

 11. Zou je in plaats van de zelf ingelegde groenten ook atjar tjampoer kunnen gebruiken, of krijg je dan een wel erg vreemde smaakcombinatie?

  1. Je kan het natuurlijk altijd proberen! Het lijkt mij wel lekker :)

 12. Oh die laatste foto, daar zou ik zo m’n tanden in willen zetten! Ziet er heerlijk uit, ga ik dit weekend eens proberen :) Trouwens, volgens mij zijn de afbak-ciabattina van de AH wel vegan, of zie ik een niet-vegan ingredient over het hoofd?

  1. Zou kunnen, hoor. Ciabatta’s horen in principe wel vegan te zijn! Voor dit recept had ik echt een baguette of stokbrood nodig.

 13. Ziet er heerlijk uit, zal het zeker een keertje proberen. Hebben jullie welleens zelf seitan gemaakt? Het is echt best wel makkelijk (en zolang je geen grote porties maakt, ook weinig werk) en vele malen goedkoper dan kopen, je hebt er alleen maar meel en water voor nodig.

 14. Dit zier er zó goed uit. Net een grote milkshake op maar ik krijg hier wel honger van!

 15. ik zou graag willen weten welke seitan jullie gekocht hadden. de gekochte seitan die ik ken ziet er nl nooit zo uit….nieuwsgierig!

 16. Lieve merel en jamie,

  Wat een top recept! Deze banh mi was echt heerlijk!

 17. Lieve Merel,

  Gisteravond eindelijk de knoop doorgehakt om vegetariër te worden. Ik kon er niet meer mee leven om vlees te eten na het verschrikkelijke nieuws over de varkens in België.

  Dit recept ga ik zeker deze week proberen! Ik ben heel benieuwd naar Seitan en dit broodje klinkt heel goed. I love Asian food!
  xxx

  1. Wat fantastisch om te lezen <3 Heel veel succes met je belangrijke beslissing!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *