Vegan boterham x 4

We krijgen in een week tijd veel vragen van lezers. Hartstikke leuk vinden we dat, want zo merken we dat jullie oprecht geïnteresseerd zijn in datgene waarover we bloggen. De meeste vragen zijn van praktische aard. Zoals: welke pasta’s kan ik eten als ik vegan wil eten? Bij welke winkel halen jullie je boodschappen? En: wat eten jullie als lunch? Die laatste vraag horen we váák! Ons antwoord is: we eten regelmatig salades of restjes van het avondeten van de dag ervoor. Maar eerlijk is eerlijk, ‘gewoon’ een goede boterham kan op z’n tijd ook heel erg lekker zijn. Wij eten graag speltbrood en dat kopen we bij de biowinkel. Het brood is wat duurder, maar ook veel voedzamer dan het gemiddelde supermarktbrood. Kortom: je hebt er minder van nodig. Daarbij komt dat we het brood tot de laatste kruimel opeten. Dat kon ik vroeger van het brood dat ik bij de reguliere supermarkt kocht niet zeggen. Onze boterhammen beleggen we natuurlijk veganistisch, dus je zal ons geen vleeswaar of kaas op brood zien meenemen naar ons werk. Vandaag laten we jullie vier van onze favorieten zien: pittige pindakaas, zoete hummus, banaan-kaneel en avocado-tomaat. Laten we beginnen met de pittige pindakaas!

Laatst blogde Serena over een broodje met pindakaas, sambal en komkommer. Dit maak ik ook wel eens. MAAR! Wat voegde zij toe aan het broodje? Gebakken uitjes! Dat ik hier nooit aan heb gedacht. Dit is zo intens lekker. Zo crunchy, mmmm. Collega’s of klasgenoten die zeuren over de geur van pindakaas moeten lekker hun mond houden; hun broodje smeerworst verdient ook niet de schoonheidsprijs. Zo!

Vaste lezers van De Groene Meisjes weten dat wij dol zijn op hummus. In allerlei smaken. Een broodje hummus (met rauwkost!) is dus altijd goed. Ook hiervoor geldt: smelly, want er zit flink wat knoflook in. Maar geloof me, een broodje hummus ziet er zo lekker uit dat iedereen in je omgeving hartstikke jaloers wordt. Ze vergeven je de knoflooklucht wel.

Experimenteer eens met wat verschillende smaken. Wat denk je bijvoorbeeld van pompoenhummus of deze variant met rode linzen?

Heb je geen tijd om je brood thuis te smeren voordat je naar school of werk gaat? Neem dan een paar kale boterhammen (of broodjes,) een tomaat en een avocado mee. In de kantine kan je vast wel aan een mesje en een vork komen. En er is ongetwijfeld ook nog ergens peper en zout te vinden. Dit is altijd een winner. Avocado, we love you. In pasta’s, salades, sauzen en…op brood!

En als laatste: de zoete boterham met banaan, maple syrup (of ahornsiroop, rijststroop, of een ander zoetmiddel) en kaneel. Snijd de banaan in dunne plakjes, besprenkel het geheel met de maple syrup en maak het af met een snufje kaneel. Kopje thee erbij en genieten maar! We hebben deze combinatie leren kennen doordat we bij Bagels&Beans als veggie twee opties hebben: de hummusbagel en de bagel met banaan en maple syrup. Dat vonden we zo lekker dat we het ook thuis wilden proberen!

Zo zie je, er zijn genoeg opties voor veggies als het gaat om belegde boterhammen. Veel mensen denken: je eet geen vleeswaar en geen kaas, dus dan kan je net zo goed helemaal geen brood meer eten. Dat is grote onzin, want er is juist heel veel mogelijk. Gebruik je fantasie! Natuurlijk kan je nog ontelbaar veel andere soorten vegan broodbeleg bedenken. Zoals tapenades van aubergine, of pesto gemaakt van courgette. Of wat te denken van pure chocoladepasta met kokosrasp? We kunnen nog wel even doorgaan. Een volgende keer zullen we jullie nog meer boterhammen laten zien!

Wat is jouw lievelings broodbeleg?

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

37 gedachten over “Vegan boterham x 4

 1. ziet er allemaal lekker uit, hoewel ik hou niet zo van pindakaas tijdens de lunch, dat lus ik alleen ’s ochtend.. (ja vreemd I know)
  Ik hou ook erg van avocado en tomaat! ik doe er dan meestal ook wat olijfolie overheen (we hebben een heerlijke extra vierge van Kreta meegenomen)
  Ik ben met humus altijd huiverig vanwege de knoflook.

  Ik moet zeggen ik heb meestal een hele simpele lunch, boterham vegan kruiden paté, en een boterham kokosbrood of appelstroop.. Moet is wat creatiever worden geloof ik..

  1. Hi!

   Over de humus; ik maak zelf altijd humus zonder knoflook. Ook lekker! Je kunt er bijvoorbeeld zongedroogde tomaat en basilicum doorheen doen. Doordat je geen knoflook gebruikt is de humus ook nog langer houdbaar! :)

   Wat een leuke ideetjes allemaal! Ik heb gisteren voor het eerst geprobeerd om een spread te maken van zonnebloempitten. En het is nog gelukt ook! Ik heb de pitten eerst in water geweekt voor ongeveer 4 uur en daarna in de food processor gegooid met wat tahin, olie, zout, peper, etc. Lekkerrr! En dit keer heb ik ook een zongedroogde tomaat + basilicum versie gemaakt. Misschien probeer ik de volgende keer een aziatische versie met sojasaus en koriander?

   Ik kan niet wachten op jullie volgende boterhammen-post! Heel fijn voor de dagelijkse lunch-inspiratie!

   Liefs,

   Lisa

   1. Oehhh Lisa, die zonnebloemspread van jou klinkt heerlijk! Dankjewel voor het delen :) liefs!

 2. Hoe lekker?! Pindakaas & komkommer at ik ook regelmatig, maar al lang niet meer gedaan. Binnenkort maar weer eens.

 3. Bij de bagels maak ik ook vaak mijn eigen bagel, doen ze niet zo moeilijk over. Avocado, tomaat, pijnboompitjes, sla en hummus of olijventapenade :)

 4. Ook heerlijk: mix appelstroop met een beetje balsamico azijn en smeer op brood. Doe er wat geitenkaas (niet vegan, sorry!) en rucola overheen.. Enjoy!

 5. Ook lekker:

  – Notenpasta met banaan
  – Tahin met komkommer/tomaat
  – Geitenroomkaas met avocado en cayennepeper
  – Hummus met plakjes wortel
  – Bietenspread
  – Appelstroop met geitenkaas
  – Geitenkaas met plakjes appel
  – Gegrilde groente (courgette/paprika/aubergine)

  En ga zo maar door met combineren..!

  1. :) klinkt lekker. Al vallen de varianten met geitenkaas voor ons dan af.

 6. Hmm lekker! Ik moet écht eens hummus gaan maken.
  ik eet heel veel pindakaas op brood. Ik hou van pindakaas. Of appelstroop :)
  Voor de rest eigenlijk niet veel!

  1. Oehhh cashewpindakaas. Daar heb ik echt een halfjaar lang een verslaving aan gehad, hihi!

 7. Extra grote pure hagelslag van de Ruijter. Of een geroosterde boterham met appel-perenstroop en lijnzaad.

 8. Dikke liefde voor dit artikel! Ik ben nog maar een paar maandjes bijna vegan (geen melkproducten en honing, maar nog wel ei) en mijn broodbeleg is nog niet zo gevarieerd. Ik eet:
  – Hummus (zelfgemaakt en uit de winkel, maar stiekem vind ik die van de winkel veel lekkerder en smaakvoller, en ik begrijp niet zo goed wat ik dan verkeerd doe) waar ik tomaat, komkommer, wortel en/of spitskool op gooi;
  – Tehina Aubergine van Sabra. Serieus, zó lekker. Niet vegan, maar wie weet ga ik het ooit zelf wel maken, zonder ei.
  – Pindakaas/ander notenspul
  – Bieslookspread van pompoenpitten (vegan en het heeft maar ongeveer 3 ingrediënten, fijn!)

  En that’s it. Ik ga dit dus stuk voor stuk proberen! Pindakaas met komkommer heb ik nog nooit op, daar was ik zelf ook nooit op gekomen maar ik ga het gewoon proberen! Lekker fris misschien wel bij pindakaas.

 9. Bij de Bagels & Beans kun je ook de bagel met avocado of de Toscaanse bagel (zontomaatjes en tapenade) met hummus ipv creamcheese nemen. Vooral die laatste is heel lekker :)

  1. mmmm! ja, bij B&B doen ze nooit moeilijk over je bagel anders beleggen. Heel chill!

 10. Pindakaas met banaan en/of plakjes appel is ook een heerlijke combinatie :)))
  Of pindakaas met jam..
  Of hummus met wortel.
  Of avocado met banaan!
  Of avocado met pindakaas.

  Jaha, ik ben wel van de vreemde combinaties, maar vaak komen daar de meeste lekkere dingen uit hihi :)

 11. Nom dat ziet er lekker uit :D Mijn favo broodbeleg is toch wel worteltapenade of olijventapenade en daar dan nog groentjes bij: gegrilde paprika, aubergine, courgette,… Mjummmiieeee <3

 12. weet je wat ook lekker is!!! een rijstwafel met pindakaas,plakjes banaan en kaneel :-) jullie
  zijn gewaarschuwd :-P het is goddelijk!! hahaha ook op broodje lekker :-)
  gr patries

 13. Mijn nieuwste verslaving is bovengenoemd broodje met pindakaas, sambal, uitjes, komkommer + alfalfa (of andere kiemen). Heel fijn dat de AH nu 100% speltbrood verkoopt :) En gisteren at ik een broodje pindakaas, samba, kokosrasp en banaan, hmmm!

  1. speltbrood bij AH? Hier nog niet gezien! klinkt goed!

 14. Ja ik was ook enorm verbaasd. Hier (in Delfzijl en Appingedam…of all places!) ligt het sinds vorige week in de winkel en deze week is het in de aanbieding. Het is van de serie Ovenvers stevig brood. :)

 15. Hallo , ik las dat “jullie” gebruik maken van sambal…nu ben ik al een tijd op zoek naar een veganistische sambal die een beetje lijkt op de sambal badjak (zoete pittige sambal) Ik heb er twee geprobeerd (ekoplaza en natuurvoedingswinkel) maar die zijn niet lekker….

  Mijn tip : Een cracker met creamy smooth van Tofutti , daarop “badjak” sambal en daar weer overheen kiemen zoals sprouty….heeeeerlijk :)

  1. mmm heerlijk! wij vinden de sambal van ekoplaza wel lekker, dus die gebruiken we :)

 16. Hoi,qua avondeten eet ik vaak wel veganistisch, maar qua broodbeleh vind ik het toch lastiger om alternatieven te bedenken(van vlees en kaas). Ik moet sochtends altijd mn broodjes smeren, maar aar als je sochtends al je brood belegt met smeersels zoals pindakaas of hummus, wprden je broodjes dan niet klef zo tegen de lunch? Thanks en groetjes

  1. nouja, die kans zit er natuurlijk altijd wel een beetje in. Het heeft mijn voorkeur om het beleg apart mee te nemen. Maar als je je boterhammen goed verpakt (in een goede broodtrommel bijv.) dan zal het wel gaan.

 17. Broodje hazelnootpasta (maar dan wel die met alleen hazelnoten, niet nutella ofzo) met geraspte wortel, heerlijk! Maar met “gewoon ” pindakaas is dat ook erg lekker.
  Of een boterham met vega mayo en tomaat, simpel maar lekker!
  Verder kweek ik zelf op het aanrecht allerlei kiempjes (prei, rode kool, broccoli, alfalfa enz.) en doe dat op mijn boterham met tartex of pindakaas of hummus. Lekker fris!

 18. Tosti Vegan pesto, zongedroogde tomaatjes, Vegan chorizo en pijnboompitjes. Mmmmm!
  Oh en wat Vegan kaas of edelgistflokken daarbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *