Foto: Aline Bouma
Hey Vegan Challengers! Jullie zijn inmiddels twaalf (!) dagen onderweg en wij zijn heel benieuwd hoe het met jullie gaat. Zoals je weet, behandelen we in de maand oktober iedere maandag veelgestelde vragen over vegan eten en leven. Vandaag is het alweer tijd voor deel 3 en we kunnen merken dat de vragen steeds ‘diepgaander’ worden. Daarmee bedoelen we: we kunnen merken dat jullie steeds verder nadenken over de vegan lifestyle – het gaat voor veel mensen dan ook verder dan wat er op hun bord ligt. Voor ons ook. Wij eten niet alleen vegan, we leven veganistisch. Benieuwd naar de vragen en antwoorden van deze week?
Wat geven jullie de katten te eten?
Foto: Aline Bouma
Dit is een vraag die heeeeeeel vaak wordt gesteld en dat kunnen we ons ook best wel voorstellen. Om misschien eerst even een korte inleiding te geven: er zijn veganisten die geen huisdieren houden. Dat doen ze niet omdat ze 1) het niet oké vinden om dieren in ‘gevangenschap’ te houden en 2) omdat veel dieren toch vlees en/of vis moeten eten. Dat kunnen wij begrijpen, maar het is onze keuze om toch huisdieren te hebben en die heel erg goed te verzorgen en ze alles te geven wat ze nodig hebben.
Maar het is waar: katten hebben vlees nodig. Er zijn allerlei onderzoeken naar gedaan en iedere keer blijkt toch weer: katten kunnen niet zonder. Je zou heel veel vervangende producten moeten bijvoeren, wil een kat aan voldoende voedingstoffen komen. Wanneer een kat onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, wordt hij ook echt heel erg ziek. Zo ziek zelfs dat het levensbedreigend kan zijn. Dat risico zouden wij nooit willen lopen.
Dit wil absoluut niet zeggen dat als je je kat maar gewoon ieder soort vleesvoer geeft, het dan wel goed zit. Dat is zeker niet zo. Er is heel veel crappy kattenvoer op de wereld. Blikjes natvoer van onder de 20 cent … je kunt je afvragen hoe goed dat kan zijn. Is dat niet gewoon vleesafval, samengeperst, in een blikje? Wij willen onze katten dat niet geven.
We geven onze katten daarom biologisch voer, wat inderdaad flink duurder is dan het gemiddelde kattenvoer bij de supermarkt.
We hebben meerdere soorten voer uitgeprobeerd, zoals bijvoorbeeld Yarrah, een biologisch merk dat Ekoplaza verkoopt. Onze katten willen dit helaas, na meerdere keren proberen, niet eten. We horen dat er genoeg katten zijn die er helemaal gek op zijn, dus het is zeker de moeite van het proberen eens waard. Op dit moment doen onze katten het heel goed op de brokjes en het natvoer van het biologische merk Almo Natura. Dit merk gebruikte geen antibiotica en is gemaakt van biologisch vlees. Er zitten ook geen onnatuurlijke toevoegingen in het voer, iets wat wij heel belangrijk vinden. Daarbij komt: onze katten vinden het HEERLIJK.
Een tip: check de webshop Eko4petz.nl en Ecoplaats.nl voor meerdere merken natuurlijk en biologisch voer, voor huisdieren. (niet alleen voor katten dus) En nee, dit bericht is niet gesponsord ;)
Waarom gebruiken (veel) vegans geen wol?
We kunnen het ons goed voorstellen dat mensen met deze vraag lopen. Immers: wol groeit gewoon aan een schaap en waarom zou je dit niet gewoon kunnen gebruiken? Het schaap heeft er toch geen last van als wij de wol er eens in de zoveel tijd afscheren en gebruiken?
Om eerlijk te zijn dachten wij daar ook zo over, tot voor een ongeveer een jaar geleden.
Eigenlijk zou je deze vraag heel kort kunnen beantwoorden met een: “vegans gebruiken geen enkel dierlijk product, dus ook geen wol,” maar dat zou een beetje kort door de bocht zijn. We zullen proberen uiteen te zetten wat wij hebben geleerd over wol en de productie ervan.
Ten eerste hebben veel van de schapen van wie de wol wordt gebruikt, geen goed leven gehad. Natuurlijk zijn er ook veel kleine boeren of schaapsherders/scheerders die erg goed voor hun schapen zorgen, maar het kan ook anders. De schapen die worden gehouden voor de wol die echt voor de kledingindustrie is bedoeld, krijgen echt geen fijne behandeling. Veel schapen worden veel te snel geschoren en lopen hier wonden bij op. In grote bedrijven is er te weinig aandacht voor de beestjes, waardoor de wonden niet goed worden verzorgd. Ook worden schapen veel te vaak geschoren, waardoor de vacht blijft aangroeien. In de natuur produceert een schaap niet zoveel wol, maar dat houden ‘wij’ in stand, omdat er zoveel vraag naar is. Dat is de prijs van de massaproductie, verdrietig genoeg. Als je meer wilt weten over de wolindustrie, is dit misschien een interessante pagina om eens te bekijken. (dankjewel voor de link, Mitch)
Ten tweede: we hebben helemaal geen wol meer nodig vandaag de dag. Wij laten de schapen dus liever met rust :)Er zijn zo ontzettend veel vervangende textielsoorten. Als je het leuk vindt om hier eens wat meer van te zien, dan raden we je een bezoekje aan de Geitenwollenwinkel in Amsterdam aan. Dit is een super toffe vegan (!) kledingzaak, met heel hippe, moderne en duurzame mode. In deze winkel kom je geen enkel dierlijk product tegen.
Zelf gebruiken wij wel tweedehands wol. Dat wil zeggen dat we wel vesten en truien van wol hebben, die we of al in huis hadden, of die we vintage kopen. Het lijkt ons duurzamer om kleding ‘op te gebruiken,’ dan om nieuwe artikelen te kopen.
Hoe denken jullie over het gebruik van sojaproducten?
Wij kiezen er voor om wel soja producten te gebruiken. De producten die wij voornamelijk gebruiken zijn een plantaardig alternatief voor yoghurt en sojadrink in onze koffies, buiten de deur. Verder eten we af en toe tofu of tempeh en een enkele keer een burger/vleesvervanger op basis van soja.
Wanneer we sojaproducten gebruiken, kiezen we altijd een biologisch product. Deze producten zijn niet genetisch gemodificeerd, niet verbouwd in regenwouden (hier komen we zo op terug,) en vrij van kunstmatige smaakstoffen. Wij gebruiken graag de producten van het biologische merk Provamel. Dit zijn voornamelijk: een plantaardig alternatief voor yoghurt (op basis van soja,) amandeldrink of kokosnootdrink voor in smoothies en koffie en een soja-cuisine (plantaardig alternatief voor kookroom,) voor in bijvoorbeeld soepen en sauzen. Zoals je ziet, gebruiken we dus ook producten waar geen soja in zit.
Er zijn mensen die zich zorgen maken om het gebruiken van soja om twee redenen. Ten eerste omdat sommige mensen denken dat soja slecht is voor onze gezondheid. Soja wordt nog wel eens gelinkt aan borstkanker. Hier zijn heel veel onderzoeken naar gedaan. De onderzoeken, uitgevoerd in de US en in Azië, wijzen uit dat het gebruik van sojaproducten geen negatieve invloed heeft op het ontwikkelen van borstkanker, wanneer je je houdt aan een dosering van 1 tot 3 ‘servings’ soja op een dag. Voor een jonge vrouw wordt geadviseerd 1 portie per dag te gebruiken. Dat zou bijvoorbeeld betekenen dat als je iedere dag een sojalatte drinkt, er geen probleem is. Ook wordt er een verschil gemaakt tussen gemodificeerde en niet-gemodificeerde soja. Gemodificeerde soja kunnen gifstoffen, zoals bestrijdingsmiddelen, bevatten. Dat is voor ons de belangrijkste reden om voor biologische sojaproducten te kiezen. Daarbij komt dat we het niet overvloed eten – wij eten een paar keer per week een sojaproduct; sojasaus, tofu en tempeh meegerekend.
Een tweede reden waarom mensen vaak verontrust raken wanneer ergens soja voor wordt gebruikt, is het feit dat er veel regenwouden worden gekapt om soja te verbouwen. Dat is natuurlijk een kwalijke zaak. Echter, het allergrootste gedeelte van de sojabonen die worden verbouwd, wordt verwerkt tot veevoer. Dat betekent dus dat als er minder mensen vlees zouden eten, er minder veevoer zou hoeven te worden verbouwd en er minder regenwouden zouden hoeven sneuvelen. Nu zijn er vaak mensen die zeggen: maar dan gaan alle vega’s massaal aan de soja! Dat zou kunnen, maar het zou ook kunnen meevallen. Immers, vega’s eten niet alleen maar soja. We eten ook producten op basis van andere peulvruchten, noten, groenten en bonen. En los daarvan: ook in niet-vega producten zit soms soja verwerkt. Denk aan koekjes of sauzen. Het zijn dus zeker niet alleen de vegetariërs en veganisten die sojaproducten afnemen. Wanneer een bedrijf biologische en ethisch verantwoorde soja verbouwt, zoals bijvoorbeeld Provamel, dan doen ze dit niet in regenwouden. Sterker nog, er wordt momenteel ook al soja verbouwt in Europa en de verwachting is dat we over een jaar of drie zover zullen zijn dat het grootste gedeelte van de soja die we in Europa nodig hebben, ook uit Europa zal komen.
Mocht je dit onderwerp interessant vinden: de Volkskrant had hier een paar dagen geleden een erg interessant artikel over. Je kunt het artikel hier vinden.
Zoals je ziet hebben we dit keer ‘maar’ drie vragen beantwoord, maar wel drie wat uitgebreidere vragen. Omdat dit alweer een flinke lap tekst is geworden, laten we het hier voor vandaag even bij :) Volgende week maandag zijn we er weer met nieuwe vragen! Heb jij ook een vraag over veganistisch eten of leven? Stel ze vooral onder dit artikel, misschien behandelen we jouw vraag dan volgende week!
Hoi, toch altijd weer fijn om te lezen. Ik zit zelf met een vraag; wat doen jullie met leer? Vroeger kocht ik leren jassen en schoenen. Ik vind het ook zonde en wastefull om die gewoon weg te gooien. Wat hebben jullie daarmee gedaan?
Deze vraag pakken we op voor volgende week!
Jeej, bedankt. Echt fijn dat jullie altijd zo open staan voor vragen en reacties!
Humanitas is je vriend. Op deze manier komt het product terecht bij iemand die er behoefte aan heeft en kun jij fijn vegan blijven. Win-win.
Het is nogal simpel; er blijven altijd mensen die wel deze kleding willen dragen. Door ze naar een kringloop winkel te brengen voorkom je wellicht in ieder geval dat er nieuwe productie voor een kledingstuk plaatsvindt. En je maakt een ander ook nog eens blij. En misschien komt later dezelfde overweging bij de koper op als die van jou…..elk mens volgt zijn eigen weg in persoonlijke ontwikkeling. Met de positieve en delende vorm van energie die je meegeeft met jouw kleding draag je bij aan een betere wereld. Zo gaat er niets verloren en is het win-win
Goed dat jullie deze vragen beantwoorden! Vond vooral het stuk over soja heel interessant! Zelf eet ik het eigenlijk (bijna) niet meer, omdat ik er niet zo goed tegen kan, maar wel interessant om te lezen! Fijne week!
Nog even ter aanvulling op de soja uit het regenwoud en het ‘ja maar jij eet dat toch juist als vegetariër’: Het overgrote deel van de soja is dus inderdaad voor veevoer én er is veel meer kg soja nodig voor 1 kg vlees (en een dierenleven, water, stal, slachthuis, vervoer etc). Zie bijv. http://www.nrcnext.nl/blog/2012/05/16/next-checkt-%E2%80%98voor-1-kilo-biefstuk-is-25-kilo-voer-nodig%E2%80%99/
Dus zelfs als we met zijn alleen alleen nog maar soja zouden eten hebben we maar een fractie van het land nodig alleen al voor het verbouwen.
Werkt bij mij altijd goed als argument in discussies hierover!
Precies :)
Hoi Groene Meisjes! Wat fijn dat jullie vragen beantwoorden. Wat is jullie standpunt over roadkill leer? Door een huidaandoening en voetproblemen heb ik altijd moeite met het vinden van goede schoenen, zeker nu ik al een poos mijzelf vegan noem, wil ik geen ‘gewone’ leren schoenen meer kopen. Wat voor schoenen kopen jullie?
Fijn, dit waren inderdaad dingen die ik mij afvroeg. Het blijven toch altijd lastige kwesties en vraagstukken. Fijn om te lezen dat jullie voor jezelf in elk geval goed duidelijk hebben waarom jullie iets wel of niet doen. Enne wat hebben jullie een mooie kat zeg!
Wat ontzettend fijn te lezen dat jullie de katten gewoon vlees geven! Toen ik op Facebook zag was ik écht even bang dat ze op een dieet van groenten werden gezet ;)
En nu ik toch eens een berichtje achterlaat, wil ik meteen laten weten dat jullie een grote inspiratiebron voor me zijn! :D
Lief dat je dat zegt, thanks! En wat betreft de katten: alleen het allerbeste voor deze beestjes. En het allerbeste is nu eenmaal, helaas, vlees. Gelukkig zijn er dus wel manieren om het allemaal zo diervriendelijk mogelijk te doen.
Fijn dat jullie hier zo open en eerlijk over schrijven! Katten zijn inderdaad pure vleeseters, hebben ‘t ook gewoon nodig om gezond te blijven (vooral taurine is essentieel). Een noodzakelijk kwaad dus, als je een kat in huis neemt hoort dat erbij. Ook ik ben van ‘t principe: voor de beestjes alleen het allerbeste. Door vachtproblemen staat onze kat nu op dieetbrokjes, maar ik hoop binnenkort weer op Almo te kunnen overstappen. Vindt poes superlekker!
He Greet wat leuk om te lezen dat jij ook fan van Almo bent! Dat zijn wij hier ook. En verder doet biologisch vlees van Yalma het heel goed. Geeft toch het idee dat je tenminste je best doet om er het beste van te maken, ook voor je poezenvriend :)
excuus yarrah.
Interessante antwoorden weer. Ik heb een vraag die een beetje aansluit bij de vraag over wol. Wat is het bezwaar tegen honing als de bijen goed behandeld worden en niet compleet op suikerwater moeten leven? Moeten we door de bijensterfte niet juist honing kopen om de bijen te steunen? Ik ben benieuwd naar jullie mening, want dit is iets waar ik voor mezelf nog geen duidelijk antwoord op heb.
bij bij sterft gaat het vooral om solitair bijen dat zijn geen honing bijen die voor ons honing maken die lijden er ook wel onder maar veel minder erg. waarom vegan het niet eten weet ik ook niet pressies maar denk dat het te maken heeft met dat je zegde dat je geen dierlijke producten eet dat je dat ook niet doet, daarnaast weet ik niet of het mogelijke is om de honing weg te halen en dan geen suikerwater toe te voegen.
Deze vraag gaan we volgende week oppakken!
Heel erg bedankt voor jullie antwoorden, met name op het gebied van soja. Ik ben erg geïnteresseerd in de herkomst van soja: heb je een bron van die informatie dat soja over een jaar of drie uit Europa zal komen? Alvast bedankt!
Deze drie vragen waren hier precies de gespreksonderwerpen aan tafel tussen mij en een bio boer vriend.
Dankjulliewel!
Weer een goed artikel meiden en bedankt voor het beantwoorden van mijn vraag over Wol.
Dit heeft weer een hoop duidelijk gemaakt en ik heb daarom ook besloten om niet met wol te gaan haken. Nu nog wel een goed alternatief garen gaan zoeken die millieu-, mens- en diervriendelijk geproduceerd is. zodat ik mijn hobby wel verantwoord kan voortzetten :-)
Fijn om te horen!
wat veel mensen niet weten is dat de diervoeding van Hill’s ook van vrije uitloop dieren komt, geen kunstmatige geur/kleur/smaakstoffen bevat maar bijv rozemarijn en vit E, dat ze oa dierenartsen de “global animal use policy” laten ondertekenen, omdat ze niet leveren aan instanties die dierproeven doen…
Dat wist ik inderdaad ook niet. Wat ik wel weet is dat er grote namen zijn op het gebied van dierenvoer (ook hondenvoer,) die helaas op dieren testen. Heel dubbel en bizar, maar dat is dus ook nog iets waarop je moet letten.
wow ? Is dit serieus.. hier moet ik dan eens induiken..! Is er ergens een lijst of website waar daar meer over te vinden is?
Ernstig he? Ik hoor mijn moeder, die twee beagles heeft, er vaak over. Beagles worden vaak als testhonden gebruikt, zoals je weet, maar dat geldt dus ook in de diervoeder industrie. Dit is een oud artikel, maar misschien heb je er toch nog iets aan? >> http://www.dierbewust.nl/een-interessante-filmrapportage/
Ah ik ben echt superblij met jullie artikel. Hier ook twee almo-liefhebstertjes in huis. Na heel veel onderzoek en lezen van scripties van diergeneeskunde studenten etc… ben ik toch echt tot de slotsom gekomen dat katten vleesetertjes zijn, en ik vind dat goed voor dieren zijn zeker begint bij je eigen dieren. Ze zijn gek op almo, brokjes en blikjes, en de ingredienten zijn top. De prijs valt super mee, zeker vergeleken met ander kwaliteitsvoer (dan reken ik idd de 20ct blikjes en zakken brokjes voor een euro niet mee, dat is net zo slecht voor je kat als een plantaardig dieet – alleen maar tarwe). Ik was even bang dat jullie hier zouden pleiten voor vegan katten, maar ben blij dat jullie dezelfde conclusie als ik hebben bereikt ;)
Leuke blog- serie vind ik dit ;)
Wel nog een vraagje. Alpro soja is niet genetisch gemodificeerd bij mijn weten, maar jullie gebruiken dus liever provomel. Is dat omdat jullie toch al in de bio-winkel shoppen of zijn er echt grote verschillen in duurzaamheid tussen die twee? Hoop dat jullie daar iets over willen vertellen.
Keep up the good worl guys
Provamel gebruiken we graag omdat de producten minder zoet zijn en biologisch vinden wij toch erg belangrijk – zeker als het om soja gaat. Dus hoe minder toegevoegde stoffen, hoe beter!
vergelijk de ingredientenlijsten eens op de natuur yoghurt bv : in provamel zit niet standaard suiker, en veel minder ingredienten, en is bio bovendien? keuze snel gemaakt!
alpro: water, gepelde sojabonen (7,9%), suiker, tricalciumcitraat, stabilisator (pectine), zuurteregelaars (natriumcitraat, citroenzuur), aroma, zeezout, antioxidanten (tocoferolrijke extracten, ascorbylpalmitaat), yoghurtculturen / -fermenten (S. thermophilus, L. bulgaricus), vitaminen (B12, D2)
provamel: water, gepelde sojabonen* (7,9%), stabilisator (pectine), maïszetmeel*, zuurteregelaar (citroenzuur)
zeezout, yoghurtculturen / -fermenten (S. thermophilus, L. bulgaricus)
Hebben jullie wel eens overwogen geen kant-en-klaar kattenvoer te kopen, maar gewoon vlees waar je dan kattenvoer van maakt? Er zijn verschillende webshops die vlees verkopen dat komt van dieren (met name runderen, paarden en soms ook varkens) die hun hele leven buiten in natuurreservaten hebben gelopen en uitsluitend geleefd hebben op gras en dergelijk uit de natuur. Lijkt me een heel stuk beter dan biologisch, want hoewel dat beter is dan conventioneel vlees, leven de dieren vaak op beton, binnen en krijgen ze krachtvoer. Ik heb begrepen dat sommige mensen zelf hondenvoer maken van een stuk vlees. Weet niet hoelang/of je het moet koken, maar er zijn vast recepten online te vinden.
Hoi Anne,
Misschien kan ik hier wat over vertellen, vanuit mijn opleiding heb ik namelijk kennis over diervoeding opgedaan ;-)
Inderdaad zijn er tegenwoordig steeds meer mensen die besluiten om zelf voeding voor hun dier te maken, in plaats van het te kopen. Dat komt waarschijnlijk omdat een toenemend aantal mensen erachter komt dat die blikjes van 20 cent inderdaad niet heel gezond zijn en dat er in veel merken van dierenvoeding producten zitten waarvan je zou zeggen dat je dier er niets aan heeft. Het is echter wel zo dat de kant-en-klare voeding voor huisdieren alle belangrijke vitamines en mineralen bevat die het dier nodig heeft (mits er op de verpakking wordt aangegeven dat het een compleet voer is, en bijvoorbeeld geen aanvullend voer of snack). Je eigen voeding samenstellen voor je huisdier kan dus ontzettend moeilijk zijn, omdat je eerst moet onderzoeken welke voedingstoffen jouw dier eigenlijk nodig heeft en in welke samenstelling (de samenstelling fosfor/calcium is cruciaal in dierenvoeding). Natuurlijk zijn er mensen die het zelf maken van voeding voor hun dier helemaal onder de knie hebben en wiens dieren blaken van gezondheid ;-) Maar zij hebben dit waarschijnlijk door de jaren heen geleerd te perfectioneren. Mijn mening is daarom dat het waarschijnlijk veiliger is om je dier toch een kant-en-klare voeding te geven, ondanks dat je dat op het eerste gezicht misschien niet zou zeggen, als je naar de ingrediëntenlijst kijkt (maar sommige producten zitten ook in het voer om het bijvoorbeeld zijn vorm te geven of om het beter te laten ruiken voor ons mensen. Mijn docent Diervoeding heeft een keer gezegd dat bijvoorbeeld bloedmeel een hele hoge voedingswaarde heeft, maar als producenten dat in de voeding zouden gebruiken, niemand het meer zou kopen, omdat het voor mensen verschrikkelijk stinkt).
En nog een laatste puntje: ik zag vandaag op facebook dat er een onderzoek is geweest naar rauwe voeding voor honden, waaruit blijkt dat er resistente bacteriën in kunnen zitten. Als je wil, kan ik dat artikel wel voor je opzoeken…?
Wauw, lange reactie! Ik hoop dat je er iets aan hebt =)
Wauw, dankjewel voor je uitgebreide reactie! Interessante materie. Hoe zit het dan met dieren die in het wild leven? Die gaan toch ook niet naar de supermarkt om een blikje met de juiste verhoudingen fosfor/calcium te vinden?
Hé, dat is een goede vraag! Ik denk dat het bij dieren in het wild zo is, dat de verscheidenheid aan vlees groter is en dat ze dan bijvoorbeeld ook nog de maaginhoud van hun prooi kunnen opeten. Wij kunnen voor onze huisdieren maar een paar soorten vlees kopen, terwijl dieren in het wild een ruime keuze hebben in zoogdieren, vogels, vissen en eventueel ook nog insecten. Ik denk dat het zo werkt bij wilde dieren, maar helemaal zeker weet ik dat niet.
Nee, dat hebben we nooit overwogen. Eerlijk gezegd moet ik er niet aan denken om op deze manier met vlees bezig te zijn. Niet om hypocriet te doen, want vlees uit een blikje is ook vlees. Maar het zelf moeten bereiden, dat gaat hem voor mij niet worden.
Onze kat krijgt af en toe vers hart ter afwisseling van het kant-en-klare voer. Klinkt heel vies, maar bij onze biologische slager is dat een restproduct dat je dus heel goedkoop kunt kopen (anders wordt het weggegooid). Ze snijden het in stukjes voor je dus je hoeft het alleen maar in het etensbakje te schudden en het is ook nog eens goed in te vriezen. Serieus, onze kat probeert zelfs de vriezer open te maken, zo lekker vindt ze het :)
Ah ok! Moet alleen wel eerlijk zeggen dat ik liever niet naar een slagerij ga… weet niet of mijn hart dat aankan ;)
Erg interessant artikel. Goed om te lezen dat jullie zoveel research doen en pas daarna besluiten hoe jullie het gaan aanpakken :) Ik vroeg me het volgende af: stel er is een boer die kippen houdt. Deze kippen kunnen zowel binnen als buiten op de boerderij vrij rondlopen en krijgen biologisch voer. De boer verkoopt de eieren die de kippen leggen. Wat zou in dit geval de reden zijn voor vegans om deze eieren niet te eten. Misschien een stomme vraag, ik weet natuurlijk dat je als vegan helemaal geen dierlijke producten eet, maar ik vraag me oprecht af waarom je er in dit geval zou kiezen de eieren niet te eten.
Ik denk dat het er mee te maken heeft dat de kippen voor mensen aan het werk zijn. Belangrijker als ze niet meer goed leggen gaan de kippen niet met pensioen, maar worden ze tot vlees verwerkt en kippen slachten gaat er niet heel diervriendelijk aan toe.
Ja plus dat geboren mannelijke kuikentjes niet als haantjes op de boerderij rondlopen en daar wel iets mee moet gebeuren.. die worden meestal meteen na de geboorte versnipperd
Precies, dat is met name de gedachte achter het niet eten van eieren. Daarbij komt dat kippen worden geforceerd om veel te veel eieren te leggen, veel meer dan ze in de natuur zouden doen. Voor ons dus geen eieren, of ze nou van de buren komen of niet. Het heeft ook te maken met het niet willen eten van ‘de ongesteldheid van een kip.’ Of het wegnemen van een kans op een kuikentje.
Bedankt allemaal voor jullie antwoorden :) Dit klinkt inderdaad erg logisch, op deze manier had ik er nog niet over nagedacht.
Bedankt allemaal voor jullie antwoorden :) Dit klinkt inderdaad erg logisch, op deze manier had ik er nog niet over nagedacht!
Hanen leggen geen eieren dus hoogstwaarschijnlijk zijn de mannelijke kuikens afgemaakt. Ik zou ook nooit een dier kunnen doden wat niet al aan zijn natuurlijke eind is maar alleen minder productief is.
Er is wel goed vegan kattenvoer op de markt zoals benevo en amicat. http://www.rickscholtes.nl/teksten/interviews/katten-en-hondenvoer-met-dierenarts-erik-heylen Alleen als je je kat wat lekkers erbij wilt geven of als ze het niet lusten moet je toch over op ander (wss dierlijk) voer. Mijn kat eet graag amicat en ook de buurkatten vreten de hele bak leeg als ik niet oplet. Alleen het natvoer van benevo lust mijn kat niet.
Oke, goed dat je de tip geeft. Ik zou het persoonlijk, als ik heel eerlijk ben, toch een beetje eng vinden om mijn katten vegan voer te geven. Ik ben zo bang dat ze een tekort oplopen! Maar als het goed is onderzocht dat dit werkt en dat het goed is voor ze, dan is dat natuurlijk wel goed om te horen. Fijn in ieder geval dat jouw katten het er goed op doen!
Katten kunnen gewoon niet leven op een geheel plantaardig dieet. In mijn optiek is het dierenmishandeling om dat wel te doen. Bovendien is het risico op ziekte, zoals diabetes, heel groot. Ik heb het ook altijd heel vreemd gevonden dat het merendeel van het supermarkt-diervoer uit tarwe/rijst en mais (koolhydraten) bestaat, terwijl katten geen koolhydraten nodig hebben.
Ik heb de pech dat mijn katten blaasgruisvoer nodig hebben, maar anders zou ik uiteraard biologisch diervoer geven.
Nog een aanvulling op dit: “Maar als alle vega(n)s aan de soja gaan, krijg je hetzelfde probleem”.
Zoals jullie al zeiden wordt het overgrote deel van soja gebruikt voor veevoer. Wat ik hier nog aan wil toevoegen is dat de productie natuurlijk ook ontzettend inefficiënt is. Om een kilo vlees te produceren is 7-25 kilo veevoer nodig (afhankelijk van welk voer, welk dier, et cetera). Het is dus mínstens 7x efficiënter om direct soja te consumeren, zelfs als “iedereen” dat ineens gaat doen. Oftewel: je kan één keer een stuk vlees laten staan en daarbij nog 7x een sojaproduct eten/drinken, zonder de vraag naar soja te verhogen. :)
Ohhh ik zou ook zo graag overstappen op bio kattenvoer! Helaas heeft onze kat blaasproblemen (struviet) en moet dus aan het speciaalvoer. Nu hebben ze qua bio kattenvoer helaas niet zoveel dieet voeding. Mocht dus een van de lezers een idee hebben hoor ik het graag!
oh ja dat is balen inderdaad. Beppie (onze Pers,) heeft dat ook af en toe. Dus soms zij ook over op speciaal voer van de dierenarts. Daar baal ik altijd van, want ze wordt dan ook opeens heel dik en houdt veel vocht vast van het zout. Ze vindt het heel lekker, waarschijnlijk door alle smaakversterkers. Gelukkig vindt ze het biologische voer nog lekkerder, dus het is nooit een probleem om weer over te schakelen als de blaasproblemen voorbij zijn.
Kun je dan zomaar weer overschakelen naar biologisch voer? Mijn kat heeft last van blaasgruis (ik moet elk jaar wel een keer met het arme beestje naar de dierenarts omdat ze bloed plast) dus ik geef haar nu permanent anti-blaasgruisvoer. Ik zou haar liever biologisch voer geven, maar volgens de dierenarts is het echt beter voor haar om haar permanent dit speciale voer te geven.
Dat hangt natuurlijk van de ernst van de kwaal af! Beppie heeft er niet zoveel last van als jouw kat, als ik het zo hoor. De kat van een vriendin van mij moet ook permanent aan het ‘blaasvoer,’ helaas. En helaas is dat er nog niet bio :(
Super interessant weer dames :D
Ik vroeg me af waarom honing niet kan als vegan. Ik snap dat het van een dier komt dus daarom is het niet vegan maar wat aan het honing maak proces maakt dat het niet ok is? Ik weet echt bijna niets van honing dus misschien is het een beetje een domme vraag maar ik hoop dat jullie/iemand een antwoord hebben :)
Dit onderwerp pakken we volgende week op :)
Tof, ben benieuwd :)
Hoi groene meisjes!
Bedankt voor jullie toelichting! Ik ben zelf ook vegan maar draag soms ook nog wel iets van wol. Ik vind het moeilijk om de grens te leggen als het om tweedehands kleding gaat. Ik zou nooit een tweedehands bontjas kopen en ook geen leer, maar als ik ergens een trui of jas tegenkom waar wol in verwerkt zit, heb ik daar minder problemen mee (als het überhaupt al een etiket heeft). Ik kan moeilijk benoemen waar dit nou door komt. Hoe hebben jullie daar de grens getrokken? Want tweedehands wol dragen omdat het beter is om kledingstukken op te dragen zou dan ook gelden voor leer en bont toch?
Echt onwijs goed deze artikelen!! Voor zowel beginnende als ‘ervaren’ vegans en en andere geïnteresseerden.
PS: Gister jullie boek besteld, can’t wait!!
:) Dankje! En leuk dat je ons boek hebt besteld. Dank voor je support!
Het is best wel lastig uit te leggen waar en hoe je een grens trekt, snap je? Het is iets gevoelsmatigs. Sowieso voelt het niet meer goed om wol of leer nieuw te kopen. (bont droeg ik al nooit) Leer voelde voor mij toch letterlijker als het dragen van een huid van een dier. Ik heb nog wel een paar leren laarzen en die draag ik nog wel in de winter, omdat ze zo goed en zo warm zijn. Ik heb ze al van voordat ik vegetarisch ging eten, al een jaar of 7 denk ik. Omdat ze nog goed zijn, draag ik ze. Ik zou alleen nooit nieuwe kopen en ook geen tweedehands.. omdat ik gewoon geen leer wil dragen. Met vintage wol heb ik nog het gevoel: vroeger werd wol niet zo massaal geproduceerd als nu. En als je een mooie wollen trui nog een vierde of vijfde leven kunt geven, waarom niet? Nu moet ik zeggen dat ik bijna nooit iets van wol koop, omdat ik er vaak jeuk van krijg, maar dat is een ander verhaal ;) Het is dus echt een gevoelsding. Want net als dat leer de huid van een dier is, is wol gewoon de vacht van een dier… het is misschien het idee dat leer van een dood dier komt? En er bij wol nog een kans is dat het dier waar het vanaf komt, nu nog een goed leven heeft? Hmm… lastig uit te leggen!
Ja dat laatste is de ‘vegetarische manier’ om een grens te trekken xp, bij leer en bont kan een dier sowieso niet verder leven en bij wol wel. Zelfde als dat ik geen gelatine eet maar wel bijenwijs bijvoorbeeld. Dit kan als vegan evt. ook je grens zijn bij tweedehands aankopen ondanks dat je geen van allen nieuw wilt kopen.
Super handig artikel trouwens! Volgens mij moet ik echt minderen in soja. Maar sojaproducten vind ik vaak nog net betaalbaar (en makkelijk te krijgen in een kleine supermarkt), in tegenstelling tot producten op basis van noten. Tempeh en tofu vind ik ook echt heerlijk, omdat het geen vleesvervangers zijn zoals een burger maar echt producten waar je zelf vanalles mee kan maken. Maargoed, samen met de sojamelk, sojayoghurt, miso en sojasaus is het wel veel, uberhaupt al qua gevarieerde voeding.
Ik kijk uit naar het volgende deel en jullie boek!
Bedankt voor de reactie!! Het blijft inderdaad een gevoelskwestie zoals je al zegt. Ik loop er de laatste tijd vooral tegenaan omdat ik echt een nieuwe winterjas nodig heb en ik helemaal niets vegans/ verantwoords nieuw kan vinden dat aan mijn eisen voldoet (warm en een beetje fashionable toch ook wel haha), en ik daardoor overweeg toch ook maar eens naar een tweedehands jas te gaan kijken. Maar dat wil ik liever eigenlijk niet!! (Toch weer dat gevoelsding.) Het moet er sowieso wel zijn, een mooi vegan merk dat goede, warme jassen verkoopt, dus als jullie nog een tip hebben dan hoor ik het graag! Ik heb er best wat voor over dus low budget hoeft niet perse ;)
Heel veel plezier vandaag en geniet van deze tijd! Ik ga vanmiddag zodra ik thuis ben naar de brievenbus om jullie boek te bekijken <3
Vragen rond wol, leer, honing, kattenvoeding… komen vaak pas na een tijdje veganist zijn he, eerst schrap je alle dierlijks uit je voeding en denk je dat je ‘rond’ bent, maar bij een veganistische levensstijl komt heel wat meer kijken! wat katten betreft ben ik het helemaal met jullie eens- katten hebben vlees nodig. wel is het zo dat als je ze van jongsaf restjes geeft (van groenten, aardappel etc) dat ze deze ook lusten, zodat je het aandeel vleesvoeding een beetje kan beperken. Leer en wol worden vaak beschouwd als bijproducten van de vleesindustrie, maar daar stel ik me toch ook vragen bij. bovendien blijf je ergens toch de vleesindustrie mee in stand houden door hun (bij) producten af te nemen he? ik hou het momenteel ook bij de wol en het leer dat ik nog heb, nieuwe komen er niet meer bij. Soja gebruik ik met mate. voor melk zijn er vind ik veel interessantere alternatieven (havermelk, rijstmelk, kokosmelk, amandel) en ook tofu en empeh gebruik ik maar weinig (vind linzen en consoorten en vlezige groenten als champignons, aubergines gewoon makkelijker en lekkerder als vleesvervanger). maar de provamel soyayoghurt zonder suiker gebruik ik ook soms! lekker voor hartige sausjes en curries, en soms is met fruit en muesli. succes met jullie spannende week meisjes!
Dankjewel! Wat betreft de katten: die van ons lusten erg graag kokos en Tartex! (vegetarische paté.) Daar geven we ze soms een beetje van, haha! Maar de basis is brokjes en natvoer waar nu eenmaal helaas vlees in zit.
En klopt, de meer lifestyle-achtige vragen komen na een tijdje. Was bij mezelf ook zo. Ik begon met het eten, toen de cosmetica, toen de kleding. Zo ging het :)
haha de kokoskat :) die is leuk! krijgt ze vast een nog mooier pelsje van :D
en ja bij mij en de meeste vegans ging het ook zo, van voedsel naar kleren naar cosmetica, herkenbaar! (al was ik al heel erg tegen bont zelfs voor ik 14 jaar geleden vegetarier werd, maar jullie vast ook :) bont is echt een no-no-no go
oh noooo, bont heb ik never nooit begrepen. Nooit gedragen ook en ook nooit de behoefte gehad. BAH.
Haha, één van mijn katten is ook dol op kokos. Van die geschaafde krullen, rijst-kokosmelk of zo’n blikje kokosmelk; het is allemaal niet veilig!
Jaaa klopt! grappig :)
Ik ken iemand die haar katten ook geen vlees geeft maar alleen groenten. Ik was erg verbaasd toen ik die katten voor het eerst enthousiast zag aanvallen op een portie erwten. Haar dieren zien er gezond uit, toch lijkt het me een beetje tegen de aard van hun zijn ingaan om ze geen vlees te geven. En ik ben eigenlijk wel erg benieuwd hoe ze hen zover heeft gekregen om dat te doen want mijn kat at altijd netjes rond erwtjes en andere stukjes groenten heen.
Wat een leuk artikel weer dames! Ik ben echt groot fan van jullie site, maar ik moet toch iets kwijt. Ik ben sinds 4 jaar vegetariër en eet geen vlees of vis. Daarnaast probeer ik er altijd op te letten dat er geen dierlijk stremsel in producten zit en eet ik geen gewone winegums o.i.d. Twee weken geleden begon ik vol overgave aan de vegan challenge, dat ging ik wel even doen dacht ik. Ik heb het eerlijk gezegd nog geen dag volgehouden (chapeau voor jullie OMG!!), terwijl ik eerst dacht ‘ohhh ik kan echt wel een maand zonder kaas’. Wow, in zooooveel voedingsstoffen die ik eet en lekker vind zitten dierlijke producten. Ik werd er eerlijk gezegd een beetje moedeloos van. Geen lekkere koffie meer met melk (sojamelk of amandelmelk vind ik niet lekker) of broodje kaas. En dit klinkt eigenlijk ook weer heel erg egoïstisch, want ik vind mijn koffie met melk belangrijker dan het welzijn van dieren. En dan ga ik doordenken. Eigenlijk is alles wat wij doen en hebben wel ergens slecht voor. Dit is slecht voor dieren, dat is slecht voor de natuur, onze kleding wordt gemaakt in fabrieken waar mensen onder verschrikkelijke omstandigheden werken en onze telefoon is door kinderhanden in elkaar gezet. En dan vind ik onze hele wereld maar verrot en vraag ik me af wie deze mensen zijn die de dieren en de natuur en andere mensen zo behandelen. En vraag ik me af op het ooit ophoud. Daarom heb ik ook echt respect voor jullie en alle vegans, dat jullie dit kunnen.
Zo, dit gezegd hebbende haha, vraag ik me af of jullie hier nooit mee worstelen. Ik lees jullie site iedere dag met veel plezier dus ga zo door!! (oh, en ik ben reuze benieuwd naar jullie boek!! =))
Lieve Kim, voel je alsjeblieft niet schuldig of slecht of wat dan ook. Wij hebben hier ZEKER ook mee te maken. Sterker nog, het is de reden dat we ons boek hebben geschreven. Daarin schrijven we ook heel eerlijk over veranderingen die tijd kosten en over hoe je stap voor stap jezelf hierin kunt ontwikkelen. Het gaat echt niet allemaal van zelf of over 1 nacht ijs. Bij mij (Merel) in ieder geval niet hoor ;) Misschien heb je iets aan dit artikel: http://www.degroenemeisjes.nl/sommige-veranderingen-kosten-meer-tijd/ En verder zou ik zeggen: lees ons boek :)
Je kunt het ook in stappen doen. Daarom zou ik zelf ook niet mee doen aan de vegan challenge, hoewel ik het een heel goed initiatief vind. Voor mij zou het niet werken. Als je in een keer probeert met allerlei producten te stoppen is dat lastig vol te houden, voor mij althans. Ik ben zelf 4 jaar geleden gaan minderen met vlees eten, 2 jaar geleden ben ik gestopt met vlees eten, een half jaar later gestopt met vis, een tijdje geleden met melk, toen eieren en nu ben ik ook kaas aan het minderen. Ik kook thuis vrijwel altijd veganistisch maar eet buiten de deur nog wel eens iets met kaas of een taartje. Ik heb er dus best lang over gedaan en eet nog steeds niet 100 % plantaardig maar dat is wel waar ik naar toe wil. Het zou diervriendelijker zijn geweest als ik in een keer met alles was gestopt, dat weet ik. Maar veganist worden is een grote verandering, die je ook stap voor stap kunt maken.
Daarom vind ik het trouwens ook irritant dat mensen altijd zo streng met hun vingertje wijzen naar anderen ‘waarom eet jij nog wel vis’ en ‘waarom draag je dan wel leer’ etc. Iedereen doet het op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo en dat is helemaal prima als je het mij vraagt.
Dag!
Ik heb een vraagje. Er lopen hier op het terrein een paar schattige kippetjes rond die eitjes leggen. Ze hebben onwijs veel ruimte (lees: 14 hectare) kunnen de hele dag een beetje scharrelen en wormpjes eten en hebben een geriefelijk hok waar ze in kunnen als ze dat willen mocht het regenen. En die leuke kippies leggen echt heerlijke eitjes. Gewoon, uit zichzelf. Zonder legkorrels, extra kalk of wat dan ook. En soms gaat er een kip opzitten broeden maar vaker niet. Ik eet die eieren dus gewoon op. Ik zie echt niet waarom dat zielig zou zijn of dieronvriendelijk. Ik ben heel benieuwd naar jullie mening hierover!
Je schetst wel een heeeeeeel andere situatie dan die waarin de meeste kippen op deze wereld leven natuurlijk ;) De meeste kippen leven namelijk in een legbatterij, waar ze geen ruimte, geen lucht en geen licht hebben. Zelf heb ik geen enkele behoefte om eieren te eten, dus zelfs als jij jouw eieren aan mij zou aanbieden, die inderdaad een heel stuk humaner worden ‘geproduceerd,’ dan zou ik er nee tegen zeggen, omdat ik gewoon geen dierlijke producten wil gebruiken.
Daarom wil ik ook alleen mijn eigen eieren, die zijn gewoon echt diervriendelijk ”geproduceerd” Mocht je toch ooit de behoefte voelen om een eitje te willen eten dan mag je een doosje komen halen hoor! Wel graag in het voorjaar/zomer dan, want in de winter leggen ze niet (dichter bij de natuur komt het niet denk ik!) of slechts heel sporadisch!
Zelfde hier, ik eet alleen eieren van een kennis die kippen heeft rondlopen zoals jij omschrijft. Ik vind het altijd leuk de kipjes te zien. Vlees kun je ook soortgelijk vinden, van dieren die in het wild hebben rondgelopen en hun eigen maaltje bij elkaar scharrelen. Is op die manier niet water verslindend en ook niet afhankelijk van geïmporteerd soja voer. Punt is wel dat je de dieren vroeg of laat slacht voor het vlees. Maar ook door het verbouwen van groente sterven dieren, met name kleinere dieren zoals vogels en muizen door pesticide gebruik of simpelweg doordat hun habitat veranderd door landbouw (minder bomen etcetera). Duurzaam en verantwoord eten is een uitdaging in deze tijd, maar het is super om te zien dat er zoveel mensen zijn die hier over nadenken! Chapeau voor jullie blog hierover!
Toen ik in Zuid-Amerika was in een gebied waar niemand eigenlijk vegetarisch at (er was ook niet echt bio-industrie) vroeg een local aan mij “Maar waarom eet je dan wel planten?” “Die leven toch ook?”
Op een principieel of filosofisch niveau wist ik het antwoord eigenlijk ook niet. Ja, ik ben voor respect voor het leven en de aarde, en ja wat maakt dan dat ik wel planten eet? De vraag is me altijd bijgebleven, omdat hij (iemand die opgegroeid was met jungle om zich heen) oprecht het verschil niet begreep.
Natuurlijk, 1. Je moet iets eten om te overleven. 2. Je kunt niet zonder plantaardige voeding. En ja, je kunt biologische groenten kopen, maar je kunt ook biologisch vlees kopen, dus dat is opzicht nog niet reden genoeg.
Staan we anders tegenover planten qua waarde? Of zien we ze toch minder als “leven”? Dit zal toch ook wel impliciet meespelen.
Dit is een iets diepgaander onderwerp, maar ik zou het leuk vinden om te horen of jullie hier ook wel eens over hebben nagedacht en wat je gedachten hierover zijn, ook als je er nog niet per se uit bent.
Ik denk daarover na op het niveau: ik behandel de natuur met respect. Ik behandel de planten in mijn huis zo goed mogelijk. Ik gebruik biologische groenten. Ik wil niet dat de grond verontreinigd wordt, dus eet ik vegan en spaar ik water en broeikasgassen. Ik heb geen auto om het milieu te sparen, enz. Maar ik eet wel planten ja en nee, ik geloof niet dat planten op die manier gevoel hebben, dat ze pijn zouden lijden wanneer wij ze opeten, zoals een dier pijn en stress ervaart.
Fijn artikel weer! Ik heb dit artikel (en de vorigen) al een paar keer gerefresht omdat de comments ook zo leerzaam zijn! Misschien (gezien de grote hoeveelheid en verscheidenheid aan vragen) kunnen jullie hier een maandelijks terugkerend artikel van maken?
Daar hebben we wel aan zitten denken inderdaad. Hoewel de vragen op een gegeven moment misschien ook wel weer stoppen. In de maand oktober zijn veel mensen ermee bezig en op een gegeven moment zijn alle vragen misschien een keer gesteld. Maar we gaan het zeker bekijken!
Ik vind het zo grappig dat je een vegan kledingzaak begint, waar je geen enkel dierlijk product tegenkomt, en die winkel dan vervolgens ”geitenwollen winkel” noemt!
Dat is een natuurlijk een sarcastisch grapje, of beter gezegd: een lange neus naar iedereen die denkt dat je een geitenwollensok bent als je veganistisch leeft ;) (maar dat snapte je vast zelf ook al wel)
Super fijn dat jullie elke maandag vragen beantwoorden!
Nog een vraagje over wol;
Laatst zag ik op de site van moderehippies.nl een artikel over een verantwoord kledingmerk genaamd
‘The Reformation’ zij hebben bijvoorbeeld Alpaca sweaters in hun collectie met uitleg bij al hun producten.
Bij dit product dus, dat ze eens per jaar worden geschoren en genoeg ruimte hebben etc..
https://www.thereformation.com/products/evie-alpaca-sweater-camel
(als je op het wereldbolletje klikt vind je de info)
Hoe staan jullie daar tegenover? Nog steeds een no-go of als het een eco-friendly merk is, eventueel wel de overweging maken omdat dit wel op een verantwoorde manier is gewonnen?
Zelf zit ik hier nog een beetje mee. Terwijl ik leer weer niet meer koop, hoe dan ook.
Hopelijk is mijn vraag duidelijk, hihi
Kijk, iedereen beslist dit voor zichzelf natuurlijk he? Ik kan niet voor jou bepalen wat je zou moeten doen en jij kunt dat op jouw beurt weer niet voor mij. Voor mij is het een kwestie van: waarom nieuwe wol gebruiken als ik het niet nodig heb? Anderzijds denk ik: ALS je dan heeeeeel graag nieuwe wol wil dragen, doe het dan alsjeblieft van zo’n merk. Maar nogmaals, het is hetzelfde als met het verhaal over de eieren: natuurlijk vind ik het beter om eieren van de buurman te krijgen, dan van een grote legbatterij. Maar als ik ze zou krijgen, at ik ze alsnog niet op. Het gaat tegen mijn principes in en ik mis eieren en wol niet. Ik kan er prima zonder. Ik laat de dieren daarom liever helemaal met rust :)
Waarom ik wol wil gebruiken, en daar schrijven jullie verder niet over, is vanwege de eigenschappen van wol. Ademend, warmteregulerend, anti-bacterieel. Ik ken verder geen textielproducten met die eigenschappen. Ik begrijp jullie beweegredenen ook. Maar vanwege deze eigenschappen vind ik het zulk fijn spul, zeker voor m’n kinderen. Maar extra belangrijk om op te letten waar het vandaag komt.
Ik vind het echt heel tof hoe jullie open staan voor anderen hun visies, niet direct pleiten voor een die-hard vegan lifestyle, maar juist iedere stap in dier- en milieubewustzijn aanmoedigen.
Zo blij dat jullie je katten geen vegatarische voeding geven.. Leve gezonde katten!
Wauw jullie duiken echt in de materie om ons van volledige antwoorden te voorzien. Je kan merken dat jullie je best hiervoor doen. Bedankt! Ik ben benieuwd hoe het financieel gezien is om alles vegan en vooral biologisch te kopen. Ik probeer het steeds vaker biologisch te kopen, maar om alles te doen wordt echt heel duur. Mag ik vragen hoe jullie dat doen/hoeveel jullie ongeveer gemiddeld kwijt zijn?
goed artikel. vroeg me dit al een tijdje af.
Hi!
Ik geef wel Almo visblikjes. Maar sinds ik Keuringsdienst heb gezien met een aflevering over brokken met vlees/dierlijk bijproduct niet meer. Gruwelijk goor dus check dat eens uit. Ik koop nu James Wellbeloved Oral brokken. Vinden ze erg lekker en goed voor gebit!
Madelon
[…] het artikel met vragen over de Vegan Challenge, waarin we de onderwerpen soja, kattenvoer en wol centraal stelden, werd weer erg goed gelezen. Er […]
Wat is dit een leuk rubriek, fijn dat jullie zo duidelijk en eerlijk antwoord kunnen geven. Sinds kort volg ik jullie blog en ben een beetje overweldigd door de hoeveelheid informatie. Maar op een goede manier hoor! Ik vind het heel interessant allemaal. :)
Ik heb ook een vraagje. Als ik zoek naar alternatieven voor koemelk is er best veel te vinden: sojamelk, amandelmelk, rijstmelk, kokosmelk. Wat is nou het beste om te gebruiken en wat gebruiken jullie het liefst? Is er nog verschil in wanneer je iets gebruikt, bijvoorbeeld sojamelk in de koffie en amandelmelk voor havermout?
[…] Challenge vragen beantwoord deel 1 Vegan Challenge vragen beantwoord deel 2 Vegan Challenge vragen beantwoord deel 3 Vegan Challenge vragen beantwoord deel […]
Wat interessant om te lezen over jullie veganistische levens. Ik wil nog even tip geven voor kattenbaasjes, want ik had ook moeite met het vinden van goed voer. Ik gebruik Bio Food kat 3-mix, dat is een compleet natuurlijk droogvoer, met gedroogd vlees (dus niet vega(n)) en gewoon goede ingrediënten. En als je het in een zak van 10 kg (€35) koopt, is het zelfs nog goedkoper dan het eigen Premiummerk van Pets Place! Het hoeft dus niet duur te zijn! En voor natvoer krijgt ook mijn kat Almo Nature. Af en toe een klein blikje moet kunnen, net zoals wij wel eens iets lekkers eten. Maar die blikjes van €0,20 komen er bij mij ook echt niet in! Brr…
ohhhneee :( net nog een nieuw wollen vest gekocht omdat ik dacht dat het ‘safe’maar ahhh wat een verdrietig artikel als je op de link klikt ook :( damn! eye opener! Deze kleertjes maar ‘opmaken’ maar daarna op zoek naar een alternatief.
Het spijt me, kan het niet mooier maken ;) Check geitenwollenwinkel. Práchtige kleding. Heb onlangs een heerlijke sjaal gekocht van het merk By Molle. Gemaakt van gerecycled denim en echt, doet absoluut niet onder voor wol.
Hallo lieve groene meisjes,
Ik heb een vraagje voor jullie. Vanuit mijn verleden met eetstoornissen wil ik mijzelf eigenlijk geen voedselgroepen onthouden. Wel eet ik erg sporadisch vlees & vis (meer een moetje als ik met anderen samen eet, zelf kook ik uit gewoonte vega of vegan). Maar ik wil vanuit ecologisch oogpunt wel graag de stap maken naar een volledig vegetarisch dieet, en wie weet (hallo cheese.. It’s me) eventueel uiteindelijk de stap maken naar een veganistische levensstijl. Maar ik ben hier al een tijd over in debat met mijzelf. Want ik zou het niet missen, en maak de keuze niet vanuit een eetgestoord perspectief maar toch vind ik dit lastig..
Hey,
Misschien iets laat maar een vraag en een antwoord:
Anti-bacterieel, ademend, warmte regulerend, vegan, natuurlijk: kokos fibre. Wordt meer en meer gebruikt, bvb Merrel etc
Mijn vraag: ik ben al enkele jaren vegan, heb een kat die ik liever vegan zie eten dan er iedere keer andere dieren ervoor te laten martelen en doden.
Hoe is het beter voor de dieren om de kat niet te laten sterven maar wel de talloze vissen, konijnen, eenden, makrelen, etc … ?
Zou het niet diervriendelijker zijn om de kat vegan te laten zijn?
W.b. kleding en schoenen met dierlijke ingrediënten: je kan het weggeven of naar de kringloop brengen. Of: gebruiken to het ‘op’ is. Wel zo duurzaam allemaal.
W.b. kattenvoer: taurine kwam alleen in vlees voor. Maar al een aantal jaren is dit ook nagemaakt. Niet vies kijken, de chemische samenstelling van taurine in vlees is exact gelijk aan deze synthetische taurine. Veel mensen denken ten onrechte dat synthetisch nagemaakte voedingsstoffen en medicijnen gevaarlijk of ongezond zijn. Klinkklare nonsens. Als gegild wordt dat men daar ziek van is geworden, dan betreft dat hulpstoffen die men bijvoorbeeld in pillen of vitaminepreparaten stopt. Ander voorbeeld: diabetes (1) werd tot voor een paar jaar met insuline van paarden behandeld. Dan kreeg je er soms gratis bijwerkingen bij omdat dit niet zuiver genoeg kon worden gemaakt. Dat is gelukkig met de huidige synthetische insuline wel het geval.
Afijn, taurine is essentieel aminozuur dat katten zelf niet kunnen aanmaken. Wat ik tot nu toe gelezen heb, is dit een reden om vlees te blijven geven. Maar er is al een verantwoorde vleesvervanger voor katten. Ik hoor graag met overtuigende redenen wat hier niet goed aan zou zijn. https://www.vega-life.nl/more/dier-voeding/kattenvoer/benevo-kattenvoer-adult-original En het is denkbaar dat ze het niet lusten, zoals ook het geval kan zijn met elk ander kattenvoer. Ze zijn nogal kieskeurig.
Beste Christine, groenemeisjes,
Mijn vriend wilde dolgraag een kat. Eén van de redenen voor mij om geen kat in huis te halen, was voor mij dat deze (voor zover ik wist) vlees nodig had. Ik grapte altijd dat ik OK was met een kat, zodra er een goed vegetarisch alternatief bestond. Ik ben op onderzoek uitgegaan, en wil graag reageren op wat jullie (groenemeisjes) schrijven:
“Maar het is waar: katten hebben vlees nodig. Er zijn allerlei onderzoeken naar gedaan en iedere keer blijkt toch weer: katten kunnen niet zonder.”
Wat ik jammer vind is dat er niet bij staat op welke ‘onderzoeken’ jullie je conclusies baseren. Uit het meest recente wetenschappelijk onderzoek wat ik kon vinden, kom ik namelijk tot een andere conclusie:
-Er zijn inderdaad allerlei onderzoeken gedaan, deze onderzoeken zijn echter veelal oud.
Uit veel van deze oude onderzoeken kwam inderdaad naar voren dat katten niet op een vegetarisch dieet kunnen leven.
-Echter, destijds bevatte de vegetarische voeding niet de juiste voedingsstoffen.
-Inmiddels is er veganistische diervoeding ontwikkeld, die wel voldoende voedingsstoffen bevat (o.a. taurine).
De conclusie uit dit onderzoek luidt: “It is entirely possible for companion animals to survive, and indeed thrive, on vegetarian diets”. Kanttekening is wel dat er goed met worden gekeken naar de voedingswaarde van het vegetarische voedsel (maar hetzelfde geldt voor niet vegetarisch voedsel!).
-Mocht je het complete wetenschappelijke artikel willen lezen: Knight, A. en Leitsberger, M. 2016. Vegetarian versus Meat-Based Diets for Companion Animals, Animals 2016, 6, 57. Op de titel zou je het op internet moeten kunnen vinden.
Bovenstaand artikel is gepubliceerd nadat jullie je blog hebben geschreven, dus misschien is het tijd voor een update ;)
Groeten, Judith
(inmiddels dus met kat)
Er bestaan ook vegan kattenvoer merken, die alles bevatten wat een kat nodig heeft, kijk daar eens naar! Benovo bijvoorbeeld
Mooi bericht en helemaal mee eens alleen het allerbeste voor de katjes! Er zijn inderdaad genoeg manieren om het op een zo diervriendelijk mogelijk en duurzame manier te doen. Zo heb verkopen wij in onze webshop ook het natvoer van Herrmanns’s. Herrmann’s is een gecertificeerde biologische producent van honden- en kattenvoeding van de hoogste kwaliteit. Het bedrijf staat voor biologisch, regionaal en duurzaam. Herrmann’s koopt ingrediënten uitsluitend bij gecertificeerde biologische leveranciers die hun dieren op een passende en respectvolle manier behandelen. Alle ingrediënten worden dan ook geleverd door gerenommeerde fabrikanten in de biologische sector. Verder is Yora ook een heel interessant merk. Zij zijn op zoek gegaan naar een vervanger voor vlees in de brok en kwamen op insecteneiwitten. De insecteneiwit is gemakkelijker te verteren dan kip en van veel hogere kwaliteit en minder bewerkt dan het vleesmeel. Ze hebben al een lijn voor de hond en ik weet dat ze bezig zijn met een lijn voor de kat. Indien deze beschikbaar is zullen wij deze ook toevoegen aan ons assortiment.