Vegan en glutenvrije blondies

Vegan en glutenvrije blondies met frambozen en witte chocoladesaus
Vegan en glutenvrije blondies met frambozen en witte chocoladesaus
Vegan en glutenvrije blondies met frambozen en witte chocoladesaus. Lees het recept op de blog
glutenvrije blondies

Het was alweer een tijdje geleden dat ik iets had gebakken. Soms heb ik van die periodes dat ik ieder weekend een taart bak en soms doe ik het ook maanden niet. Maar afgelopen weekend had ik er echt weer eens zin in, dus bakte ik blondies met frambozen! Dat leek me wel geschikt voor het komende seizoen. Lekker licht en fruitig. Albert Heijn heeft het huismerk ‘AH Vrij van Gluten’ uitgebreid en ik mocht voor dit recept het amandelmeel uit deze lijn gebruiken. Dat maakt dat deze blondies niet alleen vegan, maar ook glutenvrij zijn!

glutenvrije blondies

Zelf heb ik (gelukkig) geen glutenallergie, maar toch gebruik ik geregeld glutenvrije producten. Waarom? Om meerdere redenen eigenlijk. Soms wil ik gewoon eens iets nieuws proberen en pak ik een glutenvrije pasta uit het schap. Soms wil ik een recept voor mijn blog maken en rekening houden met lezers die glutenvrij eten. Soms komt het gewoon zo uit dat een veganistisch product ook glutenvrij is. En soms ben ik gewoon nieuwsgierig naar hoe een glutenvrije variant van iets zou smaken. Zo zit er in deze lijn van AH Vrij van Gluten bijvoorbeeld ook een pak glutenvrije en vegan koekjes (die heel veel lijken op Oreo’s). Je snapt dat moet ik dan proberen.

Zo zie je maar dat glutenvrije producten niet alleen geschikt zijn voor mensen die allergisch voor gluten zijn, maar ook voor mensen die op andere manieren een beetje bewuster willen eten. Het fijne is dat het huismerkproducten zijn en dat betekent dat ze stuk voor stuk erg betaalbaar zijn – als je het vergelijkt met glutenvrije producten van speciale merken of winkels. En hoe handig is het dat je de producten gewoon bij je reguliere supermarkt kunt krijgen? Ik zie voordelen!

glutenvrije blondies

Het Vrij van Gluten assortiment is uitgebreid van 7 naar 25 producten, wat maakt dat je de komende tijd weer genoeg uit te proberen hebt. Mijn tips? Het amandelmeel (voor dit recept natuurlijk), de broodbakmix met zaden, de maispasta en de ‘oreo’ cookies. ie al op waren, dus die konden we helaas niet fotograferen, oeps. Voordat ik je te lang ophoud: laten we doorgaan naar het recept!

Vegan en glutenvrije blondies met frambozen en witte chocoladesaus

glutenvrije blondies

Ik zal eerlijk bekennen dat ik glutenvrij bakken soms best wel lastig vind. Vooral omdat ik ook geen eieren gebruik, wat dan in veel glutenvrije recepten wel weer een belangrijk ingrediënt is. Maar waar een wil is, is een weg en ik geloof dat het ook dit keer toch weer aardig is gelukt! Ik heb het recept niet zelf bedacht, maar heb een beetje afgekeken van het mooie blog Joyfoodsunshine en mijn eigen variant op haar recept bedacht. Zo voegde ik de frambozen toe, maar maakte ik er ook een vegan ‘witte chocolade’ sausje bij. De chocolade in de vulling liet ik dan weer weg, omdat het anders te veel van het goede zou worden(zeg ik dit echt? ;)).

Ingrediënten

glutenvrije blondies

Vooraf iets over de hoeveelheden: zoals je op de foto hierboven ziet, gebruik ik cupjes om de ingrediënten af te meten. Deze handige keukenhulpjes heb ik vijf jaar geleden gekocht  en ze maken al vijf jaar het bakken en koken een stuk makkelijker en sneller. Geen gedoe meer met keukenweegschalen of nadenken over ‘is deze theelepel wel even groot als de theelepel die ik vorige keer gebruikte?’ Echt, als je een investering van een tientje wilt doen voor in je keuken, dan zeg ik: koop cup maatjes en maatlepels en je zult er iedere keer dat je kookt of bakt plezier van hebben. Mocht je toch gewoon je keukenweegschaal willen gebruiken, dan kun je cups gemakkelijk omrekenen naar grammen en/of milliliters. Zoek hiervoor op Google naar ‘cups to grams.’

Voor het blondie-beslag: 

2 cups AH Vrij van Gluten amandelmeel
een snufje zout
1/4 theelepel baking soda (let op: dit is iets anders dan bakpoeder!)
1/4 theelepel wijnsteenbakpoeder (of een ander glutenvrij bakpoeder)
1/4 cup amandelboter
2 eetlepels kokoslie
1/4 cup kokossuiker
2 eetlepels maple syrup of agave
1 theelepel vanille extract
2 eetlepels ongezoete amandelmelk

Voor de vulling: 

1/4 cup amandelboter
1 eetlepel cacaopoeder
1 eetlepel kokosolie
2 eetlepels maple syrup of agave

Voor het sausje: 

2 eetlepels (witte!) amandelboter
2 eetlepels ongezoete amandelmelk
een drupje vanille extract
poedersuiker (op gevoel)

Wat ga je doen? 

– Verwarm je oven voor op 180 graden – 

Maak het beslag: 

1. Doe het amandelmeel, bakpoeder, baking soda en het zout in een kom. Zet apart.

2. Smelt de kokosolie (kan in de magnetron, maar kan ook au bain marie – dat heeft mijn voorkeur, omdat je het zo heel geleidelijk kan laten smelten) en voeg aan de gesmolten kokosolie de kokossuiker, vanille extract, maple syrup en amandelmelk toe. Roer rustig door tot alles goed gemengd is.

3. Voeg deze mix nu toe aan de kom met de droge ingrediënten en schep rustig door. Let op: gebruik geen elektrische mixer en roer ook niet te lang. Baking soda gaat anders heel gek reageren op de vochtige ingrediënten en dat willen we niet hebben.

Maak de vulling: 

1. Laat de kokosolie samen met de amandelboter smelten en roer goed door.

2. Roer het cacaopoeder door de warme kokosolie-amandelboter, tot het goed gemengd is.

Bak de blondies: 

1. Vet je brownie bakblik in (bijvoorbeeld met kokosolie) en verdeel de helft van het beslag over de vorm.

2. Verdeel de vulling over het beslag.

3. Verdeel de rest van het beslag over de vulling.

4. Strooi de framboosjes over het beslag.

5. Zet voor 13-15 minuten in de (voorverwarmde) oven.

6. Laat de blondies heel (!) goed (!) afkoelen. Waarom? Omdat de kokosolie en de olie in de amandelboter weer moet stollen en dat kan pas als de blondies niet meer warm zijn.

Maak het ‘witte chocolade’ sausje (optioneel) 

1. Roer de amandelboter, vanille extract en amandelmelk door elkaar, zodat het een sausje wordt.

2. Voeg vervolgens op gevoel poedersuiker toe, totdat het een wat steviger sausje wordt. Dit ken je misschien wel van wanneer je een glazuur maakt.

3. ‘Drizzle’ de saus over de heel goed (!) afgekoelde blondies en geniet!

glutenvrije blondies

Het sausje is natuurlijk geen must, maar wel heel erg lekker. Je zou ook een reep witte vegan chocolade kunnen kopen, deze smelten en vervolgens over je blondies kunnen gieten, maar ik vind het leuk om dingen from scratch te maken. Het lekkerste is het om de saus pas over de blondies te verdelen wanneer je baksel goed is afgekoeld en wanneer je het geheel gaat aansnijden. Anders trekt de saus te veel in je blondies en wordt het geheel te vochtig.

AH Glutenvrij - Door Aline Bouma 4

Kopje thee of koffie en een boekje erbij, deuren naar het balkon of de tuin open, voetjes omhoog en genieten maar! Ik hoop dat je een lekker moment voor jezelf neemt!

Laat je het ons weten als je deze glutenvrije blondies ook hebt gemaakt? Dit kan door een foto van jouw eindresultaat te delen op Instagram, met daarbij #degroenemeisjes. En om anderen te inspireren om ook een lekker glutenvrij recept te maken, kun je #vrijvangluten erbij zetten! 

Dit is een samenwerking met Albert Heijn / Foto’s: Aline Bouma

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

23 gedachten over “Vegan en glutenvrije blondies

 1. Wat een mooi en lekker recept! Vraag me alleen af of bakpoeder glutenvrij is? Of is dat ook uit die lijn?

  1. Goede opmerking! Ik gebruik wijnsteenbakpoeder en dit is glutenvrij. Ik heb het even aangepast in het artikel.
   Thanks!

 2. Ziet er lekker uit! Alleen vind ik het niet echt een witte chocolade saus, want dan zit er meestal wel iets van cacaoboter in ofzo :P.

  1. Ja, dat klopt hoor :) Daarom ook tussen aanhalingstekens. Ik vond de ingrediënten zo al ‘bijzonder’ en ook best wel prijzig genoeg worden, en cacaoboter kan je niet overal vinden en is ook best wel prijzig. Plus zo’n ingrediënt dat je in huis haalt en misschien daarna nooit meer gebruikt. Vandaar dat ik er voor koos om een sausje te maken dat wel veel van de smaak van witte chocolade wegheeft, maar het niet is ;)

 3. Fijn recept om binnenkort eens uit te proberen. En wat een prachtige foto’s weer!

  1. Thanks Jody! Je weet het, niet mijn verdienste, maar die van Aline :)

 4. Grappig dat iedereen altijd zo positief is over cups. Ik vind het zelf helemaal niet fijn werken. Geef mij maar gewoon grams/liters.

  1. Ah ja, dat is natuurlijk heel persoonlijk :) Ik kan niet meer zonder! (ik heb niet eens meer een keukenweegschaal en mijn maatbeker is laatst gebroken, dus die gebruik ik ook nooit meer, haha!)

 5. Dit ziet er zo fantastisch goed uit. Ik heb het recept opgeslagen en ik ga het sowieso een keer maken.

 6. Hoeveel gram frambozen heb jij gebruikt voor het maken van deze heerlijk uitziende lekkernij? Want, ik kan dat in de receptuur niet vinden.. Of lees ik daar nou gewoon overheen? :)

  1. Ah ja, je hebt gelijk :) Het is gewoon zo’n klein bakje van, wat zal het zijn.. 125 gram? En eigenlijk is het puur op gevoel. Je strooit zoveel frambozen over de bovenkant van de blondies als je wilt!

 7. Waar kan ik Amandelboter halen? Bij de EkoPlaza helaas keken ze me met glazige oogjes aan helaas :( Wil em graag maken! Liefs

  1. Echt?! wat gek, bij EkoPlaza hebben ze het echt in 4 of 5 soorten en smaken.
   Amandelboter wordt ook wel eens amandelpasta genoemd. Het is zeg maar gewoon pindakaas, maar dan van amandelen gemaakt..
   Misschien helpt dat?

 8. Kan ik de cacao ook met iets anders vervangen? Ik mag dat namelijk niet :(
  Voor de rest ziet het er erg lekker uit en wil ik het graag proberen

  1. Wat ik dan persoonlijk doe is citroenschil erin… dat is wat meer verfrissend. Of eventueel vanilla bourbon (dat is alleen jammer genoeg niet echt gemakkelijk in Nederland te vinden)

 9. Staat in de oven…had alleen geen amandelboter in huis, heb t gedaan met zonnebloempittenboter… Het beslag en de vulling smaakte alvast fantastisch…ben benieuwd;)

 10. Ik mistte bij het beslag alleen het puntje wanneer de amandelboter erbij moest…maar heb t gewoon bij de natte ingrediënten gedaan en goed geroerd. Je kunt ook hetzelfde doen als bij de vulling: gewoon kokosolie en boter tegelijk au bain marie…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *