Vegan eten in Amsterdam (deel 589)

Als ik in Amsterdam ben, dan probeer ik steeds een toffe (nieuwe) plek te bezoeken. Ik besloot wat adressen (hotspots) voor jullie te bundelen. Plekken waar ik de afgelopen maanden ben geweest en waar ik lekker vegan heb gegeten. Komen ze! O.a. Vegan Junk Food Bar, Benji’s, Pluk en nog veel meerl
Als ik in Amsterdam ben, dan probeer ik steeds een toffe (nieuwe) plek te bezoeken. Ik besloot wat adressen (hotspots) voor jullie te bundelen. Plekken waar ik de afgelopen maanden ben geweest en waar ik lekker vegan heb gegeten. Komen ze! O.a. Vegan Junk Food Bar, Benji’s, Pluk en nog veel meerl
Als ik in Amsterdam ben, dan probeer ik steeds een toffe (nieuwe) plek te bezoeken. Ik besloot wat adressen (hotspots) voor jullie te bundelen. Plekken waar ik de afgelopen maanden ben geweest en waar ik lekker vegan heb gegeten. Komen ze! O.a. Vegan Junk Food Bar, Benji’s, Pluk en nog veel meerl
Als ik in Amsterdam ben, dan probeer ik steeds een toffe (nieuwe) plek te bezoeken. Ik besloot wat adressen (hotspots) voor jullie te bundelen. Plekken waar ik de afgelopen maanden ben geweest en waar ik lekker vegan heb gegeten. Komen ze! O.a. Vegan Junk Food Bar, Benji’s, Pluk en nog veel meerl
vegan amsterdam

Sinds ik niet meer in Amsterdam woon – en dat is nu precies een jaar – loop ik voor mijn gevoel nog wel eens een beetje achter de feiten aan. Ik ben niet meer bij de opening van iedere hippe (al dan niet vegan) tent en ik ga praktisch nooit meer naar bloggerdiners. Ik vind dat eigenlijk wel lekker rustig, als ik eerlijk ben. Maar als ik dan in Amsterdam ben, en dat is nog best wel geregeld, dan probeer ik wel eventjes een toffe (nieuwe) plek te bezoeken. Ik besloot wat adressen voor jullie te bundelen. Plekken waar ik de afgelopen maanden ben geweest en waar ik lekker heb gegeten. Komen ze!

Vegan Junk Food Bar

Laat ik niet te gezond beginnen. Dan is de toon alvast lekker gezet. Het is niet dat ik niet van gezond eten hou, begrijp me goed. Maar mijn filosofie is toch een beetje dat gezond eten ook prima thuis kan. Als ik buiten de deur eet, dan vind ik het leuk als het een beetje iets speciaals is, of tenminste iets wat ik thuis niet heel gauw zelf zal maken. Bij  Vegan Junk Food Bar ben je dan wel aan het juiste adres, want wat je hier voorgeschoteld krijgt is best wel uniek. Voor vegan begrippen dan hè? En zeker in Nederland. Vegan kapsalons, burgers, bitterballen – ze hebben het hier allemaal. Hoe lekker is het hier om gewoon eens op los te gaan? Culinair hoogstaand of verfijnd? Verre van. Mag dat de pret drukken? Zeker niet.

Vegan Junk Food Bar 
Staringplein 22, Amsterdam
Facebookpagina Vegan Junk Food Bar 

Benji’s

Ik sprak laatst met vriendinnetje Jori af bij Benji’s aan de Wibautstraat, omdat ik van ander vriendinnetje Naomi (die van de boekenclub, je-weet-wel,) had gehoord dat dit een fijne plek was. En dat bleek het inderdaad te zijn, want: heel.veel.planten. En daarmee scoor je sowieso punten bij mij, dat weet iedereen inmiddels. (ik ben zo makkelijk eigenlijk he?) Jori en ik moesten beiden nog ontbijten, dus dat besloten we hier te doen.

We aten: een bowl met sojayoghurt en gezonde toppings. Mij net iets te gezond – heel de dag heb ik de chiazaadjes nog tussen mijn kiezen vandaan zitten peuteren, maar lekker was het zeker wel. En ik vind het toch altijd wel heel erg fijn als je ergens sojayoghurt kunt krijgen. Want dat is dus iets wat nog niet helemaal is doorgedrongen tot alle horeca: dat er naast plantaardige melk ook zoiets als plantaardige yoghurt is. Bij Benji’s wel, dus dat is fijn. Ook vind ik dat Benji’s pluspunten verdient voor het feit dat ze de yoghurt met moeilijke toppings in heel mooie kommen serveren, want dat doet het wel heel lekker op de foto.

We dronken: een iced latte met kokosmelk. Dat was deze zomer echt mijn favoriet. Het is nu denk ik weer tijd voor warme haverlattes, maar het was leuk voor een tijdje. Grappig hoe je smaak kan wisselen en hoe het met de seizoenen meebeweegt.

Pluspunten: die planten. En heel veel ruimte. Benji’s is echt een ruimte tent, waar je ook prima met een laptop aan de lange tafels kunt zitten werken. Goede locatie ook, zo bij de metro aan de Wibautstraat – voor wie, net als ik, niet meer op de fiets komt. Goedgekeurd!

Benji’s
Wibautstraat 196, Amsterdam
Facebookpagina Benji’s 

vegan amsterdam

The Dutch Weed Burger Joint

The Dutch Weed Burger is al jaren mijn favoriete ‘festivalburger’ en ik at hem dan ook overal waar dat maar kon. Maar dat bleef dus wel een beetje beperkt tot festivals en foodmarkten, wat jammer was. Gelukkig voor mij, en voor alle andere weedburgerlovers out there, is daar nu een oplossing voor in de vorm van The Dutch Weed Burger Joint in Amsterdam Oud West. Je zou kunnen zeggen dat er in feite een restaurantje om een burger heen gebouwd is, want dat is wel hoe het is gegaan. En wat is het leuk geworden.

Zodra je hier binnenkomt  weet je gewoon: kiezen gaat lastig zijn. Want er zijn burgers, er is friet, er zijn milkshakes, hotdogs, en… VEGAN DONUTS. Wie mijn blog vaker leest weet dat ik niet naar Berlijk kan zonder minstens één bezoek aan Brammibal Donuts, voor de allerlekkerste vegan donuts van de wereld. Die in Berlijn zijn nog steeds de allerlekkerste ooit, maar deze donuts van The Dutch Weed Burger kunnen er zeker ook mee door. Ik bedoel, kijk ook naar hoe instagrammable ze zijn. Galaxy, glitter, alles.

The Dutch Weed Burger is wat mij betreft nog altijd de allerlekkerste vegan burger die er is. Ik heb echt al heel wat vegan burgers gegeten in de afgelopen jaren, maar nog nooit heeft een burger dit voor mij kunnen overtreffen. Dus, ik vind we dat je hier naartoe moet, ja. Oh en wat ik nog wilde toevoegen: wat ik tof vind, is dat op alle servetjes en papieren ‘serving the positive change’ staat. Dat vind ik mooi, want het is precies zoals het is.

The Dutch Weed Burger Joint
Nicolaas Beetsstraat 47, Amsterdam
Facebookpagina The Dutch Weed Burger Joint

Pluk Amsterdam

Pluk is zo’n plek die ik al ontelbare keren voorbij heb zien komen op Instagram, maar het kwam er nooit van om er naartoe te gaan, terwijl ik dat wel wilde. Want het zag er zo mooi uit. Is ook echt zo. Nu liep ik er laatst toevallig langs, toen ik met Dirk Jan in het centrum was, dus we besloten er te gaan lunchen. Het was er mega druk, waardoor we vrij lang moesten wachten, maar dat is over het algemeen een goed teken, natuurlijk.

Een paar positieve dingen die ik wil opmerken over Pluk: erg mooie zaak. Mooi pand, goed interieur, oog voor detail. Nice. Ook zijn er vegan opties. Misschien niet heel erg veel, maar ze zijn er wel. En gezonde ook, want dat is wel een beetje het thema bij Pluk. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit verschillende bowls en worden er broodjes met hummus en gegrilde groenten geserveerd. (niet bijster origineel, maar toch wel altijd lekker)

Ik besloot een acaibowl te bestellen, want dat doe ik eigenlijk altijd overal waar ze die serveren. Ik heb er een beetje een onderzoekje van gemaakt, om deze bowls onderling te vergelijken. Helaas viel deze flink tegen en niet alleen omdat hij lauw was – dat hoort niet, een acaibowl hoort koud te zijn, – maar ook omdat de portie echt enorm klein was. Zeker wanneer je dit als lunch eet is het te weinig, maar ook al zou je ermee ontbijten, dan zou het voor mij echt te weinig zijn. Zeker voor de 8 euro 50 die je ervoor betaalt. Ik zou deze dus aan je neus voorbij laten gaan. Ook bestelde ik een kurkuma latte, wat ik altijd een heel lekker drankje vind. Maar helaas, hij was echt heel flauw van smaak en ik kon alleen maar denken: de kurkuma lattes die ik zelf maak zijn lekkerder. Dat is niet een gedachte die ik normaal gesproken heb in restaurants, want ik denk niet heel veel van mezelf op culinair gebied. Hmm, al met al een flink tegenvallende lunch dus.

Omdat zoiets gewoon een keer kan liggen aan de dag, of omdat smaken verschillen, zou ik zeggen: misschien moet je gewoon eens koffie gaan drinken bij Pluk. En dan lekker om je heen kijken, want leuk is het er zeker wel!

Pluk Amsterdam 
Reestraat 19, Amsterdam
Facebookpagina Pluk 

vegan amsterdam

Brunchroom

Al meerdere keren had Naomi er bij me op aangedrongen om echt echt echt eens bij Brunchroom te gaan eten, omdat: vegan wafels. Maar ja, je weet hoe die dingen gaan. Het duurde even, maar we maakten alles goed, door daar onze maandelijkse Boekenclubbijeenkomst te houden. Twee vliegen in één klap. We aten ze hoor, die vegan wafels. Ze waren ongelooflijk lekker. Je mag alle toppings zelf kiezen. Dat is voor een millennial met keuzestress best wel een uitdaging, maar het lukte. Ik nam iets met vijgen en chocolade en hou op hoor, het was echt veel te lekker.

Alles bij Brunchroom maakt me gelukkig. Niet alleen het eten, maar ook de ontzettend lieve eigenaar en de locatie. De Czaar Peterstraat (Centrum-Oost) is misschien wel één van mijn vijf favoriete straten in Amsterdam. Je hebt daar namelijk ook nog de Werkwinkel (die het prachtige spullen heeft,) Spirit (bekend uit Rotterdam) en Instock (je weet wel, dat restaurant dat voedselverspilling op de kaart zet). Alleen maar fijne dingen. Gaat dat zien!

Brunchroom
Czaar Peterstraat 74, Amsterdam
Facebookpagina Brunchroom 

Van Leeuwen

Toen ik in New York was, deze maand alweer twee jaar geleden, heb ik vegan ijs gegeten bij Van Leeuwen. Dat klinkt heel Nederlands, maar het is toch echt een New Yorks iets. Ik weet nog dat ik het ijsje kocht bij een toffe foodtruck op een of andere hippe foodmarkt in Williamsburg en ik ook nog dat het heel lekker was. En grappig genoeg dacht ik een paar maanden geleden nog, toen ik in Berlijn was, (ik ben wel een beetje aan het citydroppen he? Alsof ik nooit gewoon thuis in Rotje ben,) waarom zijn hier wél vegan ijssalons en in Nederland niet?! Wie had ooit kunnen bedenken dat nota bene Van Leeuwen uit New York een dependance (want een echt filiaal kun je het niet noemen,) in Amsterdam zou openen?! Dit nieuws stemde mij gelukkig, dus ik besloot er snel naartoe te gaan, ergens in mei of juni, herinner ik me.

Van Leeuwen zit bij het filiaal van de hippe sapbar Juice Brothers, op het Haarlemmerplein, in. Goede combinatie wel: allerlei gezonde sapjes en vegan ijs. Wat ik meteen maar even ga vermelden, omdat ik weet dat ik anders boze volgers over me heen krijg: ja, het ijs is heel duur. Je betaalt voor een bakje met twee bolletjes al gauw een euro of 4 en een half. Dat vind ik veel geld, maar: het ijs is dan ook echt wel heel erg lekker en bijzonder. Als in, bijzondere maken. Ik bedoel, heb jij ooit spirulina ijs gegeten? Nee toch? Knalblauw is het en nog heel erg lekker ook. Ik heb nu twee keer een ijsje gegeten bij Van Leeuwen en ik denk dat het maar goed is dat ik niet meer in de buurt woon, anders was mijn portemonnee hier deze zomer echt leeggelopen.

Van Leeuwen / Juice Brothers 
Haarlemmerplein 43, Amsterdam

Bijzonder Amsterdams

Toen Jori en ik vanaf het Waterlooplein overstaken om over de grachten te wandelen, spotten we aan de overkant van het water ‘Bijzonder Amsterdams.’ Dit bleek een winkel te zijn vanuit de Amsterdamse zorgorganisatie Cordaan, die mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben begeleid. Cordaan heeft sociale werkplaatsen, gelegenheden tot begeleid wonen enzovoorts, en nu dus ook een winkel waar allemaal mooie, bijzondere spullen worden verkocht. Ik kocht bijvoorbeeld een heel mooi okergeel keramieken potje, die ik nu als pennenbakje op mijn bureau gebruik. Wat zo leuk is, is dat je precies kunt zien wie (welke cliënt dus,) wat gemaakt heeft. Ik hou van dit soort initiatieven!

Misschien is het geen duurzame winkel. En ook zeker geen vegan restaurant. Maar sociaal-maatschappelijke dingen zijn ook heel erg belangrijk en mogen ook een plaatsje op mijn blog. Dus, ben je in het centrum van Amsterdam binnenkort en zoek je een leuk cadeautje? Sla dan Bijzonder Amsterdams niet over!

Bijzonder Amsterdams
Zwanenburgwal 206, Amsterdam
Facebookpagina Bijzonder Amsterdams 

Zeven adressen later hoop ik dat je voldoende invulling hebt voor je dagje of weekend Amsterdam. Eet en drink lekker, koop iets leuks, en vergeet vooral niet een foto met mij te delen! Tag me bijvoorbeeld in je Instagrampost of Instagram story, (@merelgroenemeisjes) of tweet me. (@degroenemeisjes) Ik vind het altijd heel leuk om te zien als jullie naar dezelfde plekken gaan als ik en ik hoor dan heel graag wat je van de adresjes vindt! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

9 gedachten over “Vegan eten in Amsterdam (deel 589)

 1. Dit is echt een feestje om naar te kijken! Jammer dat sommige dingen tegenvielen maar vegan donuts en wafels!!! Ik wil nu echt naar Amsterdam om ze gewoon allemaal op een dag af te gaan

  1. We maken met liefde een vegan wafel voor je klaar Eline – gezellig! :)

 2. Na alle positieve commentaren wil ik die Dutch Weedburger zo graag eens proberen. Hier in België ben ik hem nog nooit tegengekomen op festivalletjes. Leuk dat je ze in Amsterdam altijd kan eten :-) ik moet maar eens een weekendje plannen!

 3. He merel, wat apart ! Ik heb voor 2 bolletjes ijs gewoon 3,50 betaald bij van Leeuwen vorige week !

  1. Oh nou ja, dan was het iets goedkoper. Maar ik weet nog wel dat ik dacht: het is duurder dan bij een andere ijstent. Maar dat is misschien ook omdat ik inmiddels aan Rotterdamse prijzen ben gewend, ipv aan Amsterdamse ;)

 4. Ik ben verre van vegan, maar door deze foto’s overweeg ik het bijna te worden. #honger #bringmemybrekkie

 5. We zijn van België naar Amsterdam afgereisd en hebben super veel leuke adresjes gekregen van vrienden , maar ik wilde er toch een paar van jou meepikken – als echte ex Amsterdammer.

  Nu wil ik je toch graag zeggen dat Brunchroom een MEGA teleurstelling was , we gingen niet voor de wafels (hadden we beter wel gedaan als ik jou recensie lees) maar voor enkele andere gerechtjes.

  Inderdaad de eigenaar is super vriendelijk maar het eten was echt ondermaats. De pesto , het brood en de tomatensaus waren niet vers bereid. Gelukkig bestaat er geen avocado uit een potje anders had ie deze misschien gebruikt ;-)

  Dan was de prijs die er tegenoverstond toch even schrikken en het echt niet waard.

  We zijn snel naar een ander adresje gegaan om even te bekomen, we voelen ons wat bedrogen uitkomen. Ook omdat hij het idee dat het ‘volzet’ was wat uitspeelde en we da ‘speciaal’ nog een plekje kregen en daarom niet durfden omkeren bij het binnenkomen. Het interieur was al niet helemaal ons ding en de kaarten schreeuwden ‘tourist trap’. De hele tijd dat we er zaten is er geen enkele klant is binnengekomen die effectief reserveerde ..

  Ik zou hem dus echt uit het lijstje halen om teleurstellingen te vermijden, zeker voor foodies :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *