Vegan eten in Amsterdam (zomer 2019)

vegan amsterdam

De afgelopen tijd heb ik op verschillende plekken in Amsterdam erg lekker vegan gegeten. Ik krijg heel geregeld vragen van jullie over waar in Amsterdam of Rotterdam (de twee steden waar ik het meeste ben,) je als vegan het beste uiteten kunt gaan, dus ik dacht: bundel de boel weer eens voor jullie. Hierbij een update, gemaakt in de zomer van 2019. 

Mama Makan

vegan amsterdam

Het was láng geleden dat ik voor het laatst een Indonesische rijsttafel had gegeten. Ik hou ontzettend van Indonesisch eten, maar het is best wel lastig om een pek te vinden waar je zoveel vegan gerechten kunt krijgen, dus meestal houd ik het, in restaurants of bij toko’s, bij een gerechtje met tempeh en daar ben ik dan altijd al heel erg blij mee. De verrassing was daarom groot dat ik bij Mama Makan werd uitgenodigd voor een 100% vegan rijsttafel, inclusief dessert én een beerpairing van Lowlander beer. Zó uitgebreid, wow! 

Mama Makan zit in Amsterdam Oost, vlakbij Weesperplein en is dus heel goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Het is onderdeel van het Hyatt Hotel en dat maakt dat het een behoorlijk fancy plek is. Perfecte datelocatie, vonden wij wel :) De rijsttafel kun je zowel vegetarisch als vegan bestellen, maar ook met vlees. Handig als je met een gemixt gezelschap uiteten gaat. Onze favoriete gerechten waren de gado gado, de ananas in kokos-kardemomsaus en natuurlijk: alles met tempeh. 

Mama Makan 
Spinozastraat 61, Amsterdam 
Website Mama Makan 

Moak Pancakes

vegan amsterdam

Ik durf van mezelf best wel te zeggen dat ik een beetje kan koken. Ik bedoel, ik ben absoluut geen chefkok (zal ik ook nooit worden, want daarvoor ben ik te lui en houd ik te veel van comfortfood koken,) maar ik kan heus wel iets. Er is alleen één ding dat ongeveer íedereen kan, behalve ik, en dat is: pannenkoeken bakken. Het lukt me gewoon niet. Ik heb allerlei soorten beslag geprobeerd, verschillende koekenpannen, maar het zit er gewoon niet in – ze blijven mislukken. Ik heb me er een beetje bij neergelegd dat ik een partner nodig heb die zo nu en dan pannenkoeken voor me bakt (blessed!) óf dat ik pannenkoeken maar gewoon buiten de deur moet eten.

Zoals bij Moak Pancakes – een ontzettend hippe plek in Amsterdam met meerdere filialen. Ik bezocht laatst het filiaal aan de Jodenbreestraat (dat is in het centrum, achter het Waterlooplein) en at daar ontzettend lekkere vegan pancakes met onder andere fruit, plantaardige yoghurt en granola én met saffraan-pistache ijs, wat ook heel bijzonder was. Ik raad je aan om bij Moak te gaan brunchen op een katerdag, ben je meteen genezen, of om iets later in de middag te gaan op een dag dat je geen zin hebt om te koken ’s avonds, – want dat hoeft ook echt niet meer als je deze pancakes op hebt. Het is met recht een hele maaltijd. Een heel lekkere maaltijd, that is. 

Moak Pancakes 
Jodenbreestraat 144, Amsterdam 
Website Moak 

The Avocado Show

vegan amsterdam

Het is bijna een beetje beschamend dat ik als instagrammeisje nog niet bij The Avocado Show had gegeten tot vorige week. Ik bedoel, als er één restaurant ‘Gramwaardig’ is, dan is het The Avocado Show wel. Nu blijkt dat je bij het filiaal in het centrum (‘The Avocado Show Downtown’ heet dat,) ook ’s avonds kunt eten én: vegan. Je snapt: dat moest geprobeerd. 

Wat we aten: 
– we begonnen met avocadococktails met gember en avocadofrietjes met truffelmayonaise
– daarna at Naomi een pokébowl met avocado en mango en ik een avocado ‘funburger’ met nacho’s
– tot slot aten we een avocado-citrus ijsje op een zwart hoorntje 

Naast dat dit alles mooie plaatjes oplevert, smaakt het ook nog erg goed. Niet onbelangrijk, aangezien we heus niet zo oppervlakkig willen zijn dat dingen er alleen goed uit moeten zien op Instagram ;) De avocadofrietjes en de pokébowl met mango waren onze favorieten. 

Leuk om te weten: The Avocado Show zit ook in Brussel! (en Brussel is sowieso een erg leuke stad voor een weekendje weg, getuige deze en deze post) 

The Avocado Show Downtown 
Keizersgracht 449, Amsterdam 
Website The Avocado Show 

Pizza Heart Bar

vegan amsterdam

Het zal je misschien verbazen, maar een goede vegan pizza vinden (anders dan bij jezelf thuis,) is nog best wel een uitdaging. Heel vaak krijg je als vegan namelijk een soort ‘geripte’ versie van het origineel: we hebben de kaas eraf gehaald, en niks ervoor in de plaats gedaan, je kijkt zelf maar even wat je doet. Iemand, en ik kan niet meer bedenken wie het was, maar ik zal het nooit vergeten, zei ooit: “een vegan pizza is op die manier meer een soort cracker met tomatensaus.” Is wel zo.

Maar bij Pizza Heart Bar is dat écht een ander verhaal. Daar hebben ze namelijk én vegan mozzarella (die ik verrassend genoeg echt lekker vond, terwijl ik heel kritisch ben op vegan kaas,) én je krijgt een heleboel groenten op je pizza én je kunt kiezen voor een volkoren bodem, waardoor je pizza automatisch al meer bite krijgt. Kortom: LEKKER! Het is dat wij na deze grote pizza’s echt voldaan waren, maar er was ook nog een vegan tiramisu als dessert. I mean… hoe vaak kom je dat nou tegen? Hulde aan Pizza Heart Bar!

Pizza Heart Bar 
Schollenbrugstraat 8, Amsterdam 
Website Pizza Heart Bar  

Leave Your Sword Kombucha 

vegan amsterdam

Ik vierde mijn verjaardag bij Leave Your Sword kombuchabrouwerij in Noord, en hoewel dat officieel geen restaurant is, wil ik het hier toch even vermelden. Het is namelijk niet alleen een ontzettend toffe plek van een heel leuke eigenaar (Hi Nicolas!), maar het is ook gewoon heel erg cool dat kombucha op deze manier een beetje meer geïntroduceerd raakt in Nederland. Kombucha leerde ik een paar jaar geleden drinken in Berlijn en ik was meteen verkocht. Deze drankjes, gemaakt van gefermenteerde thee, vind ik niet alleen heel lekker, maar zijn ook nog eens goed voor je, door de probiotica die erin zitten. Je kunt er eindeloos mee variëren, want je kunt kombucha brouwen van allerlei theesoorten en het combineren met allerlei (fruit-)smaken. Nicolas maakte kombuchacocktails voor ons en die waren ronduit geweldig. Ik durf wel te zeggen dat het naast de kombucha die ik in Berlijn graag drink, en naast de kombucha die mijn vriend Dennis zelf brouwt, de lekkerste kombucha is die ik ooit heb gedronken.  

Je verjaardag, of een ander feestje, vieren bij Leave Your Sword is ook enorm aan te raden. Het is een toffe locatie, lekker verstopt en onontdekt, en Nicolas en zijn vriendin Maud zijn enorm gastvrij en maken er iets heel leuks en speciaals van. Grote aanrader dus! 

Leave Your Sword 
Polijsterweg 8C, Amsterdam 
Website Leave Your Sword Kombucha 

Ik hoop dat je weer een beetje geïnspireerd bent geraakt om binnenkort lekker ergens vegan te gaan eten in Amsterdam. Ik weet dat je er soms misschien een trammetje verder voor moet pakken, en misschien moet je soms ook je vrienden ervan overtuigen dat eens een andere plek proberen echt ook leuk is, maar het is de moeite waard. Dat zie je hopelijk aan mijn foto’s en hoor je uit mijn verhaal. Vegan eten in restaurants, zéker in steden als Amsterdam en Rotterdam, is vandaag de dag écht niet meer moeilijk en juist heel erg lekker en goed. Ik ben benieuwd waar jij naartoe gaat! Laat het me weten als je ergens bent geweest! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

8 gedachten over “Vegan eten in Amsterdam (zomer 2019)

  1. Leuke tips weer! Vooral die pannenkoeken zien er zoo goed uit !
    Ik wil wel even een kanttekening plaatsen bij de pizza…als je een echte Italiaanse pizza marinara hebt is dat meer dan een cracker met tomatensaus :p Heb je wel een goede pizzaboer voor nodig die heerlijke tomatensaus maakt, maar het is toevallig mijn favoriet!

  2. […] Op donderdag voelde ik me nog een beetje jarig, want Alida nam me mee uit brunchen bij SUE, waar ik heel lekkere glutenvrije en vegan wentelteefjes at, en daarna gingen we naar de Kunsthal. Lang leven de Museumkaart! We checkten twee exposities en hadden toen wel weer genoeg gezien. Dat vind ik zo fijn aan die kaart: je voelt je niet ‘schuldig’ omdat je een entreekaartje hebt betaald en het gevoel hebt alles eruit te moeten halen. Het werkt echt al een paar jaar heel erg goed voor mij. ’s Middags zat ik een beetje rozig in de trein en reisde ik naar Amsterdam,  waar ik met Naomi ging eten bij The Avocado Show. Daar had ik een uitnodiging en ik vind het altijd gezellig om iemand mee te nemen. We hadden een leuke avond en aten lekker – ik heb er inmiddels ook een stukje over geschreven en dat lees je hier.  […]

  3. Wat fijn al deze tentjes! Ik kom vaak in Amsterdam en vind het geweldig dat het vegan aanbod daar zo groot is. Moak vind ik ook zo leuk om te brunchen. Mijn favoriet blijft Mr & Mrs Watson, ben je daar wel eens geweest? Echt een fijn tentje met een heerlijk verrassende kaart.

  4. Heb je ook zo’n overzicht van Rotterdam? ,(van goede vegan restaurants)

    1. Oei, dat weet ik niet zeker… Maar je kunt wel even de zoekfunctie op Rotterdam en hotspots gebruiken. Aangezien ik er 4 jaar heb gewoond, heb ik over heel wat zaken geschreven :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *