Vegan Switch

Dat vegan eten steeds hipper wordt, bewijst Sheena, één van onze lezers, maar weer eens met dit superleuke initiatief: de Vegan Switch! Ik vroeg Sheena wat de Vegan Switch inhoudt, welk doel men hiermee voor ogen heeft en wat de ervaringen tot nu toe zijn.

De Vegan Switch is voortgekomen uit het Plantaardig Maandag initiatief. De mensen achter Plantaardig Maandag willen Nederland ertoe doen bewegen om dierlijke producten voor (minstens) één dag in de week aan de kant te zetten. Dit doet Plantaardig Maandag onder andere door middel van een website met tips en recepten. Sheena wilde wat verdergaan en in de voetsporen van EVA (uit België) treden. Zij hebben het voor elkaar gekregen om in Gent de gemeente achter hun ‘Veggie Thursday’ te krijgen waardoor nu heel veel restaurants, bedrijfskantines en scholen op donderdag een vegan alternatief aanbieden. De Veggie Thursday is inmiddels een bekend gegeven geworden in heel België en wij zijn er wel een beetje jaloers op!

Om te beginnen wilde Sheena zoveel mogelijk restaurants in Amsterdam kennis laten maken met vegan koken. Hoe zou je dat beter kunnen doen dan door er zelf te gaan eten, met zoveel mogelijk andere mensen, zodat restauranteigenaren kunnen zien dat er wel degelijk vraag naar vegan food is? Zo kwam Sheena op het idee van een maandelijkse ‘Vegan Switch.’ Tot nu toe hebben er voor de eerste editie zich ruim 25 mensen aangemeld en gaat de ‘Vegan Switch-club’ eten bij restaurant Quatfass in Amsterdam Oost. Via de mail heeft Sheena contact gehad met de eigenaar van het restaurant en hij gaf eigenlijk meteen aan heel enthousiast te zijn. Zijn koks experimenteren graag met ‘ander eten’ en zijn hiermee natuurlijk een groot voorbeeld voor andere restaurants.

Na het diner wil Sheena contact hebben met de eigenaar van het restaurant, om te overleggen wat de ervaringen met de Vegan Switch waren. Ze gaat dan ook voorstellen om mee te doen aan Plantaardig Maandag. Sheena heeft een logo laten ontwerpen, zodat ze a la de Smaakpolitie een mooie sticker op de deur van het restaurant kunnen plakken. Ook zal er op de website vermeld komen te staan welke restaurants meedoen en wat de ervaringen zijn. Hiermee probeert Sheena dan zoveel mogelijk free publicity te creëren. De ontwikkelingen rondom de Vegan Switch kan je bijhouden op de Facebookpagina van Plantaardig Maandag.

De eerste Vegan Switch moet dus nog plaatsvinden, maar de reacties die Sheena tot nu toe heeft gekregen, zijn allemaal positief. Tof om te horen! Wij denken dat dit soort nieuwe initiatieven ontzettend belangrijk zijn bij het bekend, hip en toegankelijk maken van vegan eten en wij zijn er daarom ook erg blij mee!

Wat vinden jullie van het idee van een Vegan Switch? Wie van jullie zou er wel eens mee willen doen?

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

22 gedachten over “Vegan Switch

 1. Leuk idee! Ik ben dol op uit eten gaan en al er dan vegan voor je gekookt wordt is dat helemaal makkelijk meedoen aan plantaardige maandag. :)

 2. Wat gaaf! Ik wil zeker een keer meedoen! Toevallig ga ik zometeen uit eten hier in Maastricht naar een vega(n) restaurant, maar dat is hier naar mijn weten de enige optie. Hopelijk wordt er snel uitgebreid naar de rest van Nederland :D

 3. Wat een gaaf idee, goed bedacht zeg. Ik heb nog nooit echt problemen gehad met vegan eten in restaurants, de kok kan altijd buiten de kaart om een soepje of salade creëren, maar het zou wel super zijn als er voortaan in elke restaurant gewoon veganistische gerechten worden aangeboden zonder dat je er om hoeft te vragen. Zelfs al is het dan voor één dag per week. Ja, heel tof initiatief dit!

 4. Leuk idee! :)

  Maar in België zeggen we vooral “Donderdag Veggiedag”, dat ligt ietsje beter in de mond ;)

 5. Wow wat een leuk initiatief! :)
  Wat bizar trouwens dat in België een veganistische dag al zo is ingeburgerd. Natuurlijk hartstikke goed, maar waarom lukt dat hier niet? De VPRO had een keer een thema-avond over vegetariërs: een vrouw die bij de VPRO werkte had ervoor gezorgd dat er een paar dagen geen vlees was te krijgen in de bedrijfskantine van de VPRO. De reacties waren vooral negatief! Zoveel weerstand! Veel mensen (met name mannen leek wel) wilden per se wat vlees bij de lunch. Bizar.
  (zie hier de uitzending: http://programma.vpro.nl/themavisnochvlees/ )

  1. dank voor de tip! Ja, geen idee waarom dat in Belgie al zo ingeburgerd is en hier nog niet. Maar sowieso is Belgie wat dat betreft veel verder dan wij hoor! In alle grotere Belgische steden vind je tal van toffe lunchtentjes en restaurants waar je heerlijk veggie kan eten!

   1. Nederland drijft voor een (veel te) groot deel op de veeindustrie, en we worden daarom ook nogal tegengewerkt.
    De hele cultuur is er een beetje op gericht.

  2. Flauw he! Mannen doen inderdaad vaker moeilijk dan vrouwen. Gelukkig willen we vooral mensen niets verbieden, maar een gezond en lekker alternatief bieden dat ook nog eens goed is voor de wereld!

 6. Zoo superleuk om ook hier de reactie te lezen! Kom net van een hele leuke meeting bij Hanneke’s Boom en zelfs de chefkok vond het een mooie uitdaging! Weer één voor op het lijstje!

 7. Leuk Sheen! Ik ga je er zaterdag wel alles over vragen ;-)
  Vegan switch klinkt heel leuk!

 8. Een superleuk initiatief inderdaad! Maar ik ben al een Belgje :) En mijn ouders zouden het echt nooit goed vinden als ik naar Nederland ga daarvoor haha. Hoop dat er hierdoor veel positieve commentaar ontstaat over veganisme!

 9. Vegan Switch, veggie thursday, plantaardig maandag. Ik heb ze niet meer helemaal op een rij :P Maar het klinkt wel heel erg goed!

 10. Wat een goed initiatief! En goed dat er al zoveel positieve reacties zijn.
  Ik zou zelf ook wel een stukje groener willen eten, maar ik merk dat het hier toch best lastig is. Mensen zijn hier in China nog weinig bewust bezig met eten. Daarbij; ik kan onmogelijk de ingrediënten lezen… :(

  1. Laten wij nou toevallig binnenkort een gastblog uit China krijgen!! (met veggie-tips)

 11. Superleuk initiatief. Ikzelf ben vegan en als ik uit eten ga en ik bestel een vegan gerecht krijg ik meestal een bord met blaadjes sla en wat gekookte groenten. Niet echt speciaal dus. Dus als restaurants wat meer repecten leren kennen en in hun menu gaan opnemen zou dat super zijn! Dan is de drempel om een keer vegan te eten ook niet meer zo groot :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *