Vegan Tjap Tjoy

vegan tjap tjoy

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Bonduelle / Foto’s: Sam van Rij

Als je mijn blog al wat langer volgt, dan is het geen geheim voor je dat ik hou van comfortfood. Van dat lekkere no-nonsense eten, dat is mijn favoriet. En wat ik daar bovenop dan ook nog heel leuk vind, is om ‘bekende’ gerechten te veganizen. Zoals ik dat vandaag doe met deze Tjap Tjoy. Als ik vroeger met mijn ouders Chinees eten afhaalde, dan was Tjap Tjoy mijn favoriet. Toen nog met kip, nu met tofu. En zelfgemaakt, want om eerlijk te zijn ben ik al in geen jaren in een Chinees (afhaal-)restaurant geweest. Ik verwerk lekker veel groenten in dit recept, zodat het niet alleen een makkelijke, maar ook nog behoorlijk gezonde maaltijd is.

Level up die groentengame

Bonduelle2

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik probeer echt in ieder gerecht dat ik maak zoveel mogelijk groenten te verwerken. Ergens las ik laatst dat mensen tussen de 14 en 70 jaar oud 250 gram groenten per dag zouden moeten eten, maar dat we in Nederland slechts aan een gemiddelde van 130 gram per dag komen. Nu lijkt 120 gram (iets meer dan een onsje dus) minder groenten eten niet zo erg, maar als je dat natuurlijk over een week of over een maand berekent… ja, dat kan beter.

Zelf probeer ik dat tekort een beetje op te vangen door af en toe een groene smoothie te maken, vaak soepjes te koken (dat is zo’n handige manier om veel groenten te gebruiken!) en door standaard een paar zakken groenten in mijn vriezer te hebben liggen. Op die manier kan ik eigenlijk altijd wel een wokgerecht of een curry in elkaar knutselen, zeker als ik ook nog een vleesvervanger en noodles of rijst in huis heb. Ideaal.

Ik weet dat mensen zich wel eens afvragen of bevroren groenten net zo gezond zijn als de groenten van de versafdeling in de supermarkt. Ik heb een beetje navraag gedaan bij Bonduelle over dit onderwerp en ik leerde dat de groenten binnen 4 uur na de oogst worden geselecteerd en schoongemaakt en dat er helemaal niks wordt toegevoegd. Vervolgens worden de groenten diepgevroren bij een temperatuur van -30 graden. Deze super lage temperatuur zorgt ervoor dat er geen verlies van vitaminen of andere voedingsstoffen is. Sterker nog: verse producten (zoals je die in de supermarkt ziet) zijn onderhevig aan temperatuurwisselingen en blootstelling aan zuurstof – diepvriesproducten niet. Ik zou dus zeggen: ja, vriesverse groenten zijn net zo gezond en vers als (niet-bevroren) verse groenten.

Andere voordelen van diepvriesgroenten vind ik dat ik veel minder groenten verspil, omdat ik precies uit de vriezer kan halen wat ik nodig heb voor een gerecht. De rest blijft lekker liggen voor een later moment. Ook vind ik het prettig dat je in ieder jaargetijde de groenten van je keuze kan gebruiken, ook als ze niet in het seizoen zijn. Die groenten zijn immers in het seizoen al geoogst en ingevroren en jij kunt ze een paar maanden later nog gebruiken. Ik zie, eerlijk gezegd, alleen maar voordelen. Maar, genoeg over diepvriesgroenten, laten we naar het recept gaan!

Vegan Tjap Tjoy

Wat heb je nodig voor 2 tot 3 porties? 

Bonduelle3

plantaardige olie
een blok tofu
rode peper
1 teen knoflook
wat geraspte verse gember (naar smaak)
3 el sojasaus
250 ml groentebouillon
maizena
100 gram diepvries Broccoliroosjes van Bonduelle
100 gram diepvries Franse sperzieboontjes van Bonduelle
1 bakje kastanjechampignons
1 rode paprika
3/4 komkommer
100 gram taugé
sesamzaadjes
rijst naar keuze

Wat ga je doen? 

1. Snijd de tofu in blokjes en de rode in dunne ringetjes. Snijd de knoflook zo fijn mogelijk. Rasp een klein stukje verse gember.
2. Verwarm wat olie in een wok, voeg de knoflook, rode peper en blokjes tofu toe. Bak tot de tofu een beetje bruinig wordt. Haal de wok leeg, maar maak hem niet schoon!
3. Maak ondertussen 250 ml groentebouillon en zet dit apart. Snijd de champignons, paprika, de komkommer en de broccoliroosjes.
4. Verwarm eventueel een beetje extra olie in de pan en voeg nu alle groenten en de champignons met sojasaus toe.
5. Voeg tijdens het wokken steeds een scheutje groentebouillon toe en eventueel een beetje maizena als de mix te vochtig blijft.
6. Kook de rijst en serveer in een grote kom met de groenten erop. Voeg tot slot de tofu (die je apart had gezet) toe en maak het gerecht af door er sesamzaadjes overheen te strooien. Klaar is je kom met zéker genoeg groenten voor vandaag!

Welke diepvriesgroenten heb jij standaard in huis? En wat is je favoriete gerecht dat je er graag mee maakt? Alle tips zijn welkom, zodat we met z’n allen onze veggie game misschien een beetje kunnen uplevelen ;) 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

16 gedachten over “Vegan Tjap Tjoy

 1. Wij bestellen echt veel te vaak Chinees, al ben ik ook wel een sucker for wokgerechtjes die ik zelf maak. Diepvriesgroenten hebben we eigenlijk nooit in huis, diepvriesfruit wel. Dat gooi ik namelijk elke ochtend bij m’n yoghurt. :-) Misschien toch maar eens wat zakken in huis halen, want het is inderdaad erg gemakkelijk.

  1. Diepvriesfruit ligt ook standaard in mijn vriezertje! Heel handig :)

 2. Tjap thoy is ook echt al van kleins af aan mijn favoriet (hoewel wij echt max 2x per jaar Chinees halen) . Heb er alleen nooit een met vlees of tofu gezien. Heb het wel vaker geprobeerd te maken maar mis stiekem toch dat echte smaakje wat je hebt wanneer je het haalt.. blijven experimenteren dus.

 3. Ziet er heerlijk uit! Ik wil net wat meer groene groenten eten, dus komt goed uit :)

  PS “de rode in dunne ringetjes”, ik denk dat je een woord vergeten bent daar ;)

 4. Ik ben gek op tjap tjoy en bestelde dit vroeger ook altijd bij de Chinees! Ik ga dit zeker maken! Misschien vervang ik te tofu met gewokte tempeh. Is vegetarische tjap tjoy zonder kip normaal ook vegan trouwens?

  1. Ook heerlijk!! Nou.. ik heb het idee dat er misschien soms iets van vissaus doorheen kan zitten. Daar ben ik zelf altijd voorzichtig mee!

 5. Oh heerlijk dit! Gaat meteen op mijn weekmenu.
  Ik at dit veel bij de thai toen ik in Reykjavik op vakantie was en kreeg er toen ook zoveel groenten bij. Heerlijk <3

 6. Handig, diepvriesgroenten. Helaas niet zo duurzaam. Al dat vriezen kost een hoop co2 en met het kopen van diepvriesproducten laat je dus best een diepe footprint achter. Het meest duurzame blijft toch echt lokaal en dus seizoensgebonden. Al is verspillen natuurlijk ook zonde, dus voor mij is dit soms wel een klimaatworsteling…

 7. vals dat we erwten moesten kopen, maar dat die niet eens bij de ingredienten staan.
  graag aangeven als je reclame maakt, maar het niet in het gerecht verwerkt:)

 8. Ik heb geen vriezer, alleen een vriesvakje, voor het brood. Ik koop altijd alles vers en niks wordt er dan weggegooid. Ik ga vandaag dit recept proberen. Ben benieuwd, zo zonder kruiden….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *