‘Veganism is not a sacrifice. It is a joy.’

joy1

‘Veganism is not a sacrifice. It is a joy.’ – Gary L. Francione.

Regelmatig krijgen van mensen uit onze omgeving de vraag of veganistisch leven niet enorm moeilijk is. Of ingewikkeld. Of vermoeiend. Nog regelmatiger krijgen wij de opmerking ‘ik zou het je niet nadoen!’ te horen. Wij antwoorden altijd met een opgewekt ‘het is helemaal niet zwaar hoor!’ en dat menen we ook. Voor ons is vegan leven geen opoffering. Althans, niet meer.

Deze maand bestaat De Groene Meisjes vier jaar en dat betekent ook dat we inmiddels vier jaar veganistisch eten. Misschien is het leuk om even terug te grijpen naar vier jaar geleden. Destijds aten we beide vegetarisch en dat beviel ons erg goed. Zo goed zelfs dat het eigenlijk al niks bijzonders meer was. Vegetarisch eten ging ons zeg maar zo goed af, dat we wel een nieuwe uitdaging konden gebruiken. We vingen hier en daar steeds meer geluiden op van mensen die veganistisch gingen eten en dat vonden we wel interessant. Maar om eerlijk te zijn, hadden we geen idee wat dit nu precies inhield.

De kookboeken van Lisette Kreischer kwamen op ons spoor. Dit waren de eerste Nederlandstalige veganistische kookboeken die we kenden – en misschien waren het destijds ook wel de enige boeken die er waren. Ik herinner me nog goed dat ik alle boeken had, maar 1 boek miste. Ik besloot Lisette via haar Facebookpagina een berichtje te sturen om te vragen of ze misschien wist waar ik nog een exemplaar zou kunnen vinden. Wat er toen gebeurde kon ik echt niet geloven: ze nodigde me uit bij haar thuis. WAT?! Zo gastvrij?! Je weet helemaal niet wie ik ben! Ik nam Jamie mee en zo zaten we opeens bij Lisette op de bank. Ik was compleet onder de indruk. Zo’n lieve, mooie, vrolijke meid, die ook nog eens zo super gezond en gelukkig overkwam… en ze was gewoon VEGAN. O my god. Ik herinner me nog dat Jamie en ik in de auto stapten, natuurlijk met het boek onder de arm, en dat we wisten: wij gaan dit doen. Wij gaan veganistisch eten. Dit is het.

Natuurlijk kwam dat niet alleen door Lisette, want we hadden daarvoor al heel wat research gedaan, gepraat met mensen en recepten uitgeprobeerd. Maar Lisette was wel degene die ervoor zorgde dat het opeens allemaal zo haalbaar en leuk leek. Een paar dagen later besloten we de domeinnaam de Groene Meisjes te claimen, omdat we een website wilden beginnen. Online konden we namelijk destijds weinig leuke info of recepten vinden – het enige dat we hadden waren de kookboeken van Lisette. We hadden behoefte aan een platform waar we dingen konden delen, onze ontdekkingsreis als vegans konden bijhouden en waar we in contact konden komen met anderen. Inmiddels zijn we vier jaar verder en kunnen we bijna niet geloven wat er in de afgelopen jaren allemaal is gebeurd.

Vorige week, op 13 oktober, lanceerden we ons eerste boek. Stom toevallig lanceerde Lisette die dag ook een nieuw boek. Groente uit de Zee heet het. Het draait helemaal om zeewier en andere zeegroenten. Supertof! Lisette is altijd een pionier geweest in de vegan wereld in Nederland en dat bewonderen we enorm aan haar. We vonden het dan ook extra bijzonder om op de ochtend van onze boeklancering het volgende mailtje van haar te krijgen:

Lieve meisjes,

Het voelt als de dag van gisteren dat ik jullie voor het eerst ontmoette, samen op de bank in Heerjansdam. Wat zijn we gegroeid sindsdien. Vandaag heb ik begrepen dat jullie mooie boek uitkomt! Ook vandaag verschijnt Groente uit Zee, mijn nieuwe boek. Hoe mooi is dat! Daarom dit mailtje, om jullie te feliciteren en te zeggen dat ik trots op jullie ben. Jullie zijn te gek en gun jullie alle goeds en plezier met het nieuwe Groene Meisjes boek!
Veel liefs,

Lisette

Dat was toch wel even een bijzonder moment hoor. We hebben altijd een leuk contact gehouden met Lisette door de jaren heen, maar het is toch wel heel erg tof om zo’n mailtje te krijgen op zo’n belangrijke dag voor ons.

joy2

Kijk, toen wij begonnen met veganistisch eten, toen kwam er een hele nieuwe wereld op ons af. Dat zullen mensen die de Vegan Challenge doen ook wel herkennen. Opeens moet je aan honderd dingen denken en alle etiketten checken. Boodschappen doen kost drie keer zoveel tijd, dat herinneren we ons nog goed. Aan de ene kant kun je grote delen van de supermarkt overslaan, aan de andere kant wil je er zeker van zijn dat je alle producten die wél vegan zijn hebt gecheckt. Uitleggen aan je ouders dat eieren ook dierlijk zijn, en ja, yoghurt ook, en nee, dat je ook geen kaas eet, kan best wel ingewikkeld zijn. En stiekem ook een beetje vermoeiend, dat geven we toe. Maar troost je met de gedachte dat het allemaal tijdelijk is.

Na een paar weken ren je weer net zo snel door de supermarkt als daarvoor. Je omgeving begint aan je nieuwe eetgewoonten te wennen en de meeste mensen geven het na een paar weken op om overal opmerkingen over te maken. Ondertussen voel jij, als het goed is, dat je steeds meer energie krijgt en dat je lekker in je vel zit. Veel mensen merken ook uiterlijke veranderingen, zoals gewichtsverlies, een betere huid, dikker haar en sterkere nagels. Dat kunnen natuurlijk mooie bijkomstigheden zijn. Wij herinneren ons vooral nog dat we ons heel energiek voelden en dat we veel minder last van onze buik hadden, nu we geen zuivel meer aten.

Los van lichamelijke of uiterlijke veranderingen, kwam er bij ons ook een enorm enthousiasme los. Noem het bevlogenheid of een passie, maar we wilden zoveel mogelijk met andere mensen delen. Dus knalden we heel social media en onze net gestarte blog  vol met alle ditjes en datjes die we tegenkwamen of die we geproefd of getest hadden. Elke tent waar een sojalatte te bestellen was werd gedeeld, bij wijze van spreken. Dat was omdat we zó vol waren van onze nieuwe lifestyle, dat we het gewoon niet konden laten.

En guess what? Zo staan we er nog steeds in. Natuurlijk doseren we het hier en daar een beetje, omdat jullie anders knettergek van ons zouden worden. Maar ieder recept dat we uitproberen, delen we. En ieder nieuw vegan product dat we testen, laten we aan je zien. We delen hotspots in binnen- en buitenland, zoveel als we kunnen. Hebben we een mooie docu gezien of een goed boek gelezen? We schrijven er een review over. Ontdekken we een nieuw dierproefvrij en vegan cosmeticamerk of een vegan kledinglijn? Je vindt het ergens op één van onze kanalen. Waarom we dat doen? Omdat we vier jaar na dato nog altijd even enthousiast zijn over onze vegan lifestyle.

Veganistisch leven heeft ons alleen maar goede dingen gebracht. Ten eerste: een geweldig gevoel van opluchting om ons niet meer schuldig te hoeven voelen tegenover de dieren. (dat was onze nummer 1 reden om met vegan eten te beginnen) Ten tweede: een goede gezondheid en heel veel energie. Ten derde: de Groene Meisjes, met alle geweldige dingen die we hebben mogen meemaken en alle lieve mensen die we hebben mogen ontmoeten. En ten vierde: ons leven is nooit saai. Waar we ook zijn, we kunnen op zoek naar vegan dingen. Zijn we op reis? Dan gaan we op zoek naar vegan restaurants. Zijn we in een nieuwe supermarkt? Dan kunnen we op zoek naar vegan producten. Zijn we in een boekhandel? Dan kunnen we op zoek naar nieuwe vegan kookboeken. Kortom: er is áltijd iets nieuws te ontdekken.

Hadden wij ooit gedacht vegans te worden? Niet bepaald, want we wisten eigenlijk niet eens wat het inhield. Jamie vond het aanvankelijk best lastig om vegetariër te worden (ze was gek op vlees,) en ik vond het verlaten van kaas echt een nachtmerrie. Maar hier zijn we dan toch echt: 4 jaar later en hartstikke vegan. Behalve de tijd die we erin hebben gestoken, hebben we nooit ook maar één keer het gevoel gehad iets op te moeten offeren. Natuurlijk waren er wel eens lastige (sociale) situaties, maar niks was onoverkomelijk. Daarbij komt dat je hier en daar best een kleine uitdaging mag hebben, vinden wij, want dat houdt je scherp. Het is het allemaal waard geweest en we durven met gemak te zeggen dat wij nooit meer terug zullen gaan naar een niet-vegan lifestyle.

Wij hopen voor jullie te mogen betekenen wat Lisette vier jaar geleden voor ons betekende. Misschien is ons blog voor jou wel de reden om je toch eens te verdiepen in de vegan lifestyle, om toch eens een receptje van ons te maken of om je nu eindelijk eens te gaan verdiepen in onderwerpen die al langer op je plank liggen. We hopen van harte dat we over mogen brengen dat wij twee heel gelukkige vegans zijn, die niks missen en niks te klagen hebben. ‘Veganism is a joy!’

Dankjewel voor het volgen van de Groene Meisjes. Of je nou dagelijks, wekelijks of misschien maar sporadisch onze artikelen leest; weet dat wij het eindeloos waarderen. Zonder jullie zou dit avontuur, dat inmiddels al vier jaar iedere dag spannend blijft, nog niet voor de helft zo leuk zijn geweest. Jullie geven ons energie en maken ons blij en tegelijkertijd houden jullie ons scherp. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat jullie onze grootste bron van inspiratie zijn. En niet alleen van inspiratie, maar ook van support. Daarvoor zijn we jullie iedere dag dankbaar en we hopen van harte dat we voldoende teruggeven en dat we jullie nog heel lang mogen blijven inspireren. Op naar minstens nog 4 jaar! Gaan jij met ons mee?

Veel liefs, 

De Groene Meisjes. 

Ps voor wie zich zorgen maakt over of het leven als veganist ooit nog leuk wordt, nu je al die dierlijke producten niet meer kunt eten: maak je geen zorgen. Wij  hebben in ons leven nog nooit zoveel cupcakes gegeten als in de afgelopen vier jaar. Alles is mogelijk.

Foto’s: Aline Bouma 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

69 gedachten over “‘Veganism is not a sacrifice. It is a joy.’

 1. Gefeliciteerd meisjes. Ik volg jullie al vanaf het begin. Ik vind jullie leuk!

 2. Heel fijn artikel te lezen! Zelf eet ik al bijna veertien jaar voor 99 procent vegetarisch, iets waar mijn moeder tot een paar jaar veel moeite mee had. Veganisme lijkt me een mooi streven, maar voorlopig is het voor mij nog te moeilijk. Ik zit net in het eerste jaar van mijn studie en we gaan als een groep veel eten. Maar zodra ik eindelijk op mezelf woon, ga ik het zeker proberen!

  1. Maar wow, wat ben je al goed bezig! Daar mag je ook best even bij stilstaan he? ;)

 3. Jullie zijn mijn Lisette!! Ik kan het me nu nog maar moeilijk voorstellen, maar ik wilde tien jaar geleden al veganist worden… Het leek alleen altijd zooo onhaalbaar dat ik het nooit echt een kans heb gegeven. Totdat ik de vrolijke Groene Meisjes ontdekte met jullie lekkere recepten en vooral jullie positieve vibez ;) Bedankt. Het is het beste besluit dat ik ooit gemaakt heb. <3

  1. Ah, wat te gek om te horen! Dankjewel voor je lieve berichtje!

 4. Bedankt voor jullie onbegrensde enthousiasme en inspiratie, al 4 jaar lang! Veel succes en plezier met de komende vier!

 5. Wat een leuk verhaal! Lisette lijkt me een toffe dame. Ik ga ze eens Googlen! (Is het erg dat ik haar nog niet kende?!) Ik ben van mijn 6 jaar vegetariër en mensen vragen vaak aan mij of ik vlees niet mis, maar eigenlijk heb ik zelfs een afkeer van vlees ontwikkeld, laat staan dat ik het zou willen opeten…. Vroeger waren er wel veel minder opties om vegetarisch te eten en ik was echt de enige op school die vegetariër was. Dit is door de jaren heel veel veranderd. Ik kan me voorstellen dat dit met veganisme net hetzelfde is. Jullie zien er trouwens stralend uit in die foto’s!

  1. hahahe nee hoor, dat is niet erg ;) Maar het is zeker de moeite waard om Lisette’s boeken te leren kennen!

 6. Wat een fijn stukje weer :) ik eet sinds een paar maanden veganistisch en ben het met jullie eens; het is zo leuk, het voelt zo goed en er is zo veel te ontdekken! Op naar de volgende 4 jaar :) xx

 7. Zoals Lisette voor jullie is, zijn jullie voor mij! Ik volg de Groenemeisjes ook al een jaar of drie denk ik en jullie zijn de reden geweest dat ik van vegetariër steeds meer switch naar vegan. Een jaar geleden vegan thuis, vega buitenhuis. En nu steeds meer naar 100% vegan! Het is iets waar ik helemaal achter sta. Ik heb zoveel nieuwe producten leren kennen, recepten geleerd en mijn horizon verbreed. Veel docu’s gezien, gelezen..Naast jullie site was osheglows de enige website die ik kende waar ik vegan recepten kon vinden. Mijn omgeving begint er ook steeds meer aan te wennen. Oh, ook geen kaas meer? Oke. De meeste doen er niet eens moeilijk over. Wel maken ze zich zorgen (vooral mijn schoonfamilie, heel lief) dat ik niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijg. Daarom ben ik ook zo blij met jullie boek! Ik vind het echt een perfect boek om uit te lenen aan iemand die meer wil weten over veganisme en groen leven. Dus meiden, ik wil jullie bedanken! Hoop dat jullie langs komen om te signeren in omgeving Utrecht;) Liefs!

  1. Wat te gek om te horen Lotte! En echt, dat is precies waarom we het boek hebben geschreven. Fijn dat je dat ook zo ziet :)

 8. Oh te gek dit :) Ik vind het ook moeilijk om kaas te laten haha, en eitjes… Maar goed. Alles op z’n tijd, less is more ;)

 9. hahaha zo herkenbaar stukje! (behalve het op de bank bij lisette deel natuurlijk, dat is uniek :). maar voor mij is veganisme ook nooit een opoffering geweest, en zelfs de uitdaging was beperkt. maar ik was dan ook al 14 jaar vegetarier, die geen eieren of kaas at, en heel puur at, zelf gemaakt en niks met toevoegingen, dus de strijd met de supermarkt heb ik overgeslaan :) en de betere gezondheid ook wel, omdat ik gewoon al zo’n gezonde (quasi zuivelvrije en eivrije) vegetarier was. maar de passie, die golf van enthousiasme, herken ik wel, in het begin wilde ik iedereen vertellen hoe fantastisch het was, wat ik nu weer gemaakt had, waarom het zo goed voelde, op fora naar gelijkgestemden zoeken, ervaringen delen … vind het in ieder geval leuk dat intussen de community alleen maar groter wordt!

 10. Wat een fijn, open en eerlijk artikel :-) Ik ben wel benieuwd wat jullie favoriete kookboek is van Lisette? Ik ben een lijstje aan het maken met boeken (waaronder uiteraard! die van jullie) en een boek van Lisette lijkt me een mooie toevoeging, maar welke??
  Enne, doseren is wat mij betreft niet nodig hoor, knettergek worden van jullie is namelijk niet mogelijk!

   1. Bedankt voor je reactie! Lisette in Luilekkerland (het bakboek) is helaas niet beschikbaar op bol.com dus ga ik Plant Power op m’n lijstje zetten :-)

 11. Wat een mooi artikel, heel leuk om te lezen! Jullie inspireren zó erg om veganistisch te gaan eten! Het gaat bij mij nog wel even duren voordat de knop echt omgaat denk ik, ik ben me ook echt pas sinds heel kort echt bewust van alle redenen om vegan te zijn, en ik probeer dat ook gewoon van mezelf te accepteren. Maar dit soort verhaaltjes zijn dan echt weer een duwtje in de goede richting :)

  1. Het mag gerust wat tijd kosten allemaal he, je hebt tijd genoeg ;)

 12. Gefeliciteerd met het vier-jarig bestaan! Heel mooi stuk, gaaf om te horen hoe jullie ooit begonnen zijn! Ga zo door zou ik zeggen (:

 13. Wat een heerlijk positief stuk! Mede dankzij jullie enthousiasme zijn steeds meer mensen te porren voor een vegan lifestyle. Goed bezig!

 14. “Wij hopen voor jullie te mogen betekenen wat Lisette vier jaar geleden voor ons betekende.”

  Voor mij (Manon) zijn jullie dat ook in zekere zin. Jullie waren de eerste vegans die ik kende. Ik volgde jullie blog eerst zonder echt te weten dat jullie vegan waren. ik vond het gewoon leuk dat jullie gezonde, ‘alternatieve’ receptjes maakten. Toen jullie in een van de blogpost meldden dat jullie vegan waren had ik zoiets van oh, dat wist ik niet. Maar jullie hadden me toen al en hebben me sindsdien laten zien dat jullie hele vrolijke mensen zijn die heel positief en energiek in t leven staan. Dat was nog niet genoeg voor mij om over te gaan, daar had ik ook de info over de vlees- en zuivelindustrie voor nodig, maar het is wel belangrijk voor me geweest. Het zorgde ervoor dat veganisme ineens geen enge, strenge optie leek :) inmiddels ben ik vegan en heb ik met mijn vegan tweelingzusje de blog http://www.tofutwins.nl :) keep up the good work!

 15. Jullie zijn zeker een hele grote inspiratie bron geweest voor mij! Door de groene meisjes brn ik in gaan zien dat veganisme inderdaad heel erg leuk en totaal niet lastig is. Hoewel mijn interesse in veganisme er al lang was, heb ik door jullie uiteindelijk de stap gezet. Inmiddels is dat bijna een jaar geleden en ik ben nog steeds zo blij net deze keuze. Gefeliciteerd met vier jaar Groene Meisjes en hopelijk mogen er nog heel veel jaren volgen.

  1. Dankjewel lieve Desi! JIJ bedankt voor je support en je leuke comments altijd!

   1. Ahhhh wat een leuke reactie! Dat illustreert meteen waarom jullie zi leuk zijn, omdat jullie zo dankbaar zijn naar je bezoekers en alles altijd zo positief benaderen zonder te oordelen.

 16. Iets meer dan twee jaar geleden kreeg ik steeds meer de behoefte om bewuster met met voeding en de natuur om te gaan en zo kwam ik bij jullie blog terecht. Sindsdien volg ik jullie op de voet en hebben jullie me al heel vaak weten te inspireren! Met jullie recepten vooral, omdat ik daardoor ondanks dat ik (nog) niet vegan leef, toch heel veel veganistisch ben gaan koken. Bovendien door jullie veel docu’s gezien en daarmee steeds bewuster van wat ik koop, draag en eet. Ik vind het interessant om te lezen waardoor jullie uiteindelijk hebben gekozen voor een vegan lifestyle, want hoewel ik dat punt nog niet heb bereikt, voel ik wel dat dat punt er in de toekomst gaat komen! Ik ontbijt iedere ochtend met sojayoghurt, waar ik voorheen gewoon kwark at, ik drink chai latte’s met plantaardige melk en vind het misschien wel lekkerder dan “gewone” melk. Mijn struikelblok blijft voor nu ei en kaas, en dan met name feta. Maar hé, als ik de woorden in jullie boek mag geloven: iedere stap is er eentje en veranderingen kosten tijd! Ik ben blij dat jullie er zijn om te laten zien hoe leuk, lekker en makkelijker vegan eten kan zijn :)

  P.s. Ik heb jullie boek ondertussen uit en m’n moeder is ook al halverwege! Ik zal een fijne review schrijven op bol.com :)

  1. Wat geweldig om te lezen. Wij geloven inderdaad heel heilig in kleine stappen en haalbare doelen. Dat is ook hoe wij het hebben gedaan!
   We kijken uit naar je review :)

 17. Lieve groene meisjes, dankzij jullie ben ik een aantal maanden geleden vegetarisch gaan eten. Jullie zijn elke dag weer mijn inspiratiebron om gezond te eten! Soms best een uitdaging met mijn gezin, allemaal vleeseters ? Door elke dag jullie blog te volgen, heb ik steeds weer inspiratie om gezond en lekker te eten en mijn nieuwe eetgewoonten te blijven volhouden. Ik ben jullie dankbaar!

  1. Wat te gek om te horen Linda!! Hiervoor doen we het allemaal :)

 18. Hier werd ik echt blij van. Na twee maanden besef ik me ook dat ik een hele dikke lading enthousiasme er bij heb gekregen voor groener leven en mijn levensstijl… Het geeft je een nieuwe hobby, levensdoel, passie en ga zo maar door haha.

  1. Heb ook een review op bol.com geknald maar dat schijnt wel 72 uur te kunnen duren voor hij te voor schijn komt? Oh well! SPOILER: Vijf sterren ;)

   1. Ahhh zo lief! dankjewel! En wat fijn dat veganisme voor jou ook zo positief voelt en als een soort hobby voor je is. Dat hebben wij ook!

 19. Elke dag open ik vol verwachting jullie blog en het is echt superleuk, iedere keer weer een verrassend artikel.
  Hoe doe jullie dat toch? Heel knap, gefeliciteerd!
  De vegan challenge bevalt me erg goed en vooral jullie tips en antwoorden helpen mij hierbij.
  Jullie boek is fantastisch, en een must have, dank jullie wel!

  1. Wat super leuk om te horen en heel erg fijn dat je het zo waardeert! Geloof me, ook wij hebben wel eens dagen waarop we denken: waar halen we het vandaan? Maar meestal lukt het toch wel weer ;)

 20. Gefeliciteerd met 4 jaar Groene Meisjes en nogmaals gefeliciteerd met jullie boek! Leuk om nu te lezen hoe jullie eerst vegetariër waren en toen zijn ‘overgestapt’ op de vegan lifestyle.

  Ik weet nog precies hoe ik bij jullie blog kwam. Omdat ik op social media en in het nieuws vooral de zogenaamde ‘zure’ veganist tegenkwam, wilde ik een verhaal schrijven met een leuke, gezellige, aardige veganist(e) als belangrijk bijpersonage (ter info: ik schrijf heel graag fictieverhalen, vandaar ^^). Maar dan moest ik wel vegan recepten zien te vinden. Google gaf als eerste optie een recept van jullie en met elke klik op een artikel of rubriek op jullie blog dacht ik: Wat leuk is dit! En toen zag ik een foto van jullie katten, tja, toen was ik helemaal verkocht! =P

  Ga zo door!

 21. Los van het artikel wil ik graag even zeggen: Wat een prachtige foto’s! Jullie zien er zo gelukkig uit :-)
  Zelf eet ik al bijna een jaar vegetarisch en hoewel ik er nog steeds opmerkingen over krijg, ben ik heel blij met mijn keuze. Veganistisch eten zit er echter nog niet meteen aan te komen, maar zeg nooit nooit!

  1. Wat lief, dankjewel! En wat goed dat je al een jaar vega eet! zoals je zelf ook zegt: zeg nooit nooit. Ook wij hadden dit 5 jaar geleden niet zien aankomen ;)

 22. Wat een leuk en eerlijk artikel van jullie!! Alhoewel ik zelf geen veganist ben maar wel zoveel mogelijk de principes van natuurvoeding aanhoud, lees ik jullie artikelen met veel plezier! Jullie zijn zeker een inspiratiebron voor mij.
  Liefs,
  Eva

 23. Gefeliciteerd met jullie jubeleum!!! En nog vele jaren ;)
  Ik schaam me best wel, omdat ik in de reacties allemaal dingen lees van mensen die vegetarisch en veganistisch zijn, maar ik ben dat niet! Ik heb al zó vaak gezegd dat ik ging stoppen met vlees eten, maar na een week of twee begon ik weer. Dat vind ik zo stom van mezelf! Veganistisch wil ik ook worden, maar dat lijkt me nu echt een brug te ver. Maar een begin moet er zijn! Daarom: hebben jullie tips voor een of andere goede documentaire? Of iets anders waardoor het makkelijker wordt om geen vlees meer te eten? Liefs!

  1. Dankjewel Willemijn! En dat is toch helemaal niet iets om je voor te schamen? Je bent er in ieder geval mee bezig en dat kunnen veel mensen niet zeggen. De docu die ik je echt 100% kan aanbevelen, is Cowspiracy. Hij staat op Netflix en hier heb ik er een review over geschreven: http://www.degroenemeisjes.nl/cowspiracy/

 24. Haaaaa jullie zijn zo leuk ! En ik realiseer me opeens dat ik jullie al meer dan 3 jaar volg, zo lang ! Ik kan me niet eens meer herinneren hoe ik de blog heb gevonden, in mijn herinnering lees ik hem gewoon altijd al. Het leuke aan jullie blog is dat jullie het vegan zijn zo lekker mainstream maken. Dat mensen nu een hoesje van kurk ipv leer kopen, soja-lattes drinken, en cookies met appelmoes of kokosolie of zo maken ipv boter, niet omdat ze denken “oh ja, het moet vegan”, maar gewoon, omdat het kan. Want : waarom niet ?

 25. Gefeliciteerd meiden! En dank voor jullie positivisme. Jullie zijn mijn vegan lichtpuntjes. Het boek ligt op m’n nachtkastje te wachten, ik lees elke avond een stukje. Keep it up!

  Ps: stiekem even in een deuk gelegen vanwege de cucpakes. Heerlijke typefout, hihi!

  1. Hahaha je bent de eerste die het opmerkt! Ik had het zelf ook niet gezien :’) Ben al blij dat die c geen t is Hahaah. Ik ga het aanpassen!

 26. Leuk om te lezen hoe het bij jullie is gegaan en wat grappig dat jullie bij Lisette op bezoek zijn gegaan. Door jullie blog ben ik me meer in plantaardig eten gaan verdiepen en is mijn mening in positieve zin helemaal veranderd hierover! Zelf probeer ik nu plantaardig thuis te gaan eten en ik denk dat ik dit in de toekomst ook buiten de deur wil gaan toepassen.. maar alles stapje voor stapje :) . Ga zo door! Ik vind jullie blog het leukst om te volgen :D

 27. Wauw wat een ontzettend mooi stuk en mooie foto’s erbij van jullie. Ik zit midden in de VeganChallenge, waar ik mijn ouders ook van op de hoogte heb gebracht. Mijn moeder vindt het niet geheel leuk als ik voor altijd veganistisch wil eten, maar wilt deze maand wel veganistisch voor mij koken als ik in het weekend bij mijn ouders ben. Dat is echt super lief. Wie weet kan ik dit aanhouden door haar te helpen met koken of vervangers te zoeken/kopen. Ik zie veganistisch eten ook niet als iets ergs, of dat je “veel lekkere dingen mist” volgens anderen. Het leuke is dat je juist zelf meer lekkere dingen gaat maken en ontdekken die je voorheen minder snel had geprobeerd!

 28. Weer een super inspirerend stukje! On my way to Vegan! Eet al vegatarisch, en ga steeds meer veganistisch eten! Super leuk dat jullie het inspiratie-stokje zo weer doorgeven.. Ik weet zeker dat er door jullie heel veel meiden vegan zijn gaan eten of dit overwegen. Ik in ieder geval wel ;)

 29. Ik ben niet veganistisch en zelfs niet vegetarisch, maar geniet enorm van jullie luchtige, gezellige blog vol info. Inmiddels al wat receptjes gemaakt. Ga zo door! Liefs, Danielle

 30. Liefde. Liefde. En nog eens liefde voor jullie! <3

  Naar Berlijn? De Groene Meisjes checken! Naar Antwerpen? Zelfs dan de Groene Meisjes checken! Mijn vriend en ik komen notabene uit Antwerpen. Hoe geweldig is dat wel niet?! Bedankt om ons zoveel bij te brengen. Zoals iemand hierboven schreef; jullie zijn onze Lisette.
  Ik probeer momenteel zoveel mogelijk te sparen, dus met jullie boek naar de dichtstbijzijnde signeersessie treinen (we wilden eerst naar die in Tilburg) zit er voorlopig niet in :'(. Boehoe!
  Ik kan niet wachten tot ik het boek in handen heb!

  Heel heel veel liefs
  C & B

  ps: Merel, we zijn dol op je snapchats! :D

  1. Wat een schatjes! dankjewel <3 We hopen je/jullie heel snel te ontmoeten!

 31. Zó mee eens. Mijn leven als iemand die veganistisch eet, is totaal niet moeilijk! Ik zal het nog mooier maken; ik ben nog nooit zo gelukkig geweest, want ik heb mijn passie gevonden. Echt, ik had het van te voren nooit verwacht, maar vegan zijn heeft mijn leven zó verrijkt. Het gaat veel verder dan alleen ‘anders eten’ en je eigen gezondheid. Het is zo’n fijn gevoel om compassie te hebben voor dieren, de planeet en de mensen om je heen. Ik vind het moeilijk te omschrijven, maar veganisme is voor mij als een innige omhelzing: jij geeft liefde aan de ander (in dit geval de dieren, de planeet, de mensen) en daar krijg je een geweldig warm gevoel voor terug.

  Dat jullie nog heel lang met de groene meisjes door kunnen gaan! Liefs

 32. Wat een heerlijk blij stukje dames! Van harte gefeliciteerd met jullie mijlpaal en jullie boek, die ik binnenkort hopelijk ga aanschaffen. Ik lees jullie blog bij vlagen en jullie hebben in ieder geval bij mij bereikt dat ik Cowspiracy ben gaan kijken, en ik ben erg onder de indruk. Ik eet nu nog gewoon vlees, al eet ik de helft van de week vegetarisch, ik ga dit nu toch weer heroverwegen. Misschien word het tijd voor een vegan challenge. Dankjulliewel voor deze fijne blog. Liefde!

  1. Heel graag gedaan Neelke. En wat goed dat je de film hebt gekeken! Het is echt een eyeopener die je nog lang bij zal blijven, zonder dat het een te heftige, nare film is. Fijn dat je erover na wilt denken!

 33. Hoi dames, heb jullie net ontdekt via Eva vzw(donderdag veggiedag nieuwsbrief). Ben mijn vierde vegetarisch jaar bezig, begonnen in februari 2012 met de 40 dagen zonder vlees én toen puur om milieuredenen. Hoe langer hoe enthousiaster ik word en hoe meer het dierenwelzijn ook op de voorgrond springt(al ben ik al mijn hele leven een dierenlover!). Stilletjes aan begint het plan te rijpen om vegan te worden(of toch voor een groot deel), dus ga ook trouwe bezoekster worden! ;)…In elk geval, jullie boek staat op mijn verlanglijstje voor Kerst! Dikke proficiat met jullie 4 jaar en jullie boek! x

  1. Hi Kristel, wat mega leuk om te horen! Welkom :) We vinden het te gek dat je een comment achterliet!

 34. Superleuk geschreven, het enthousiasme spat er vanaf! Wauw vier jaar groenemeisjes, ik weet nog wel hoe jullie begonnen! Gefeliciteerd met deze mijlpaal en ik ga zéker met jullie mee. Ik lees jullie blog zo nu en dan “bij” en dat is iedere keer weer leuk :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *