Veganisme over the world: Italiaanse bodem

Illustratie door Agnes Loonstra, www.agnesloonstra.nl

Mijn vader is geboren en getogen in Napoli en is daar nog steeds woonachtig. Mijn eerste twee levensjaren heb ik dan ook met mijn ouders en mijn zus doorgebracht op Italiaanse grond, aan de Vesuvius en ik kom daar nog steeds heel regelmatig. Wij hadden konijnen en kippen in de achtertuin die ons elke ochtend verse eieren schonken en de seizoens groenten en fruit haalden we vers en onbespoten bij de boer. Als mijn oma kip of konijn klaarmaakte haalde ze die uit eigen tuin of bij de boer. Dat ik hier getuige van ben geweest moet een grote bijdrage hebben geleverd aan dat ik besloot te stoppen met het eten van vlees. Maar het gruwel ter zijde, de kern van dit verhaal gaat erom dat “La dolce vita” draait om het pure, echte, onbespoten en eerlijke eten wat met liefde en passie bereidt wordt. Ze nemen daar echt de tijd om het eten te waarderen, boullion blokjes zijn uit den boze, nee alles wordt vers gemaakt. 

Mijn oma en tantes, leven op traditionele wijze en beginnen ‘s ochtends vroeg al in de keuken een voorgerecht, hoofdgerecht en toetje klaar te maken voor als de mannen en kinderen om 1 uur thuis komen om te eten en siesta te doen. Ik heb veel van hun geleerd en wil dan ook een stukje uit de Italiaanse keuken met jullie delen. Aangezien we deze maand aan het besparen en aan het recyclen zijn wil ik graag de Pizza onder de aandacht brengen.

Deze brood bodem met alle mogelijke combinaties erop was vroeger een boerengerecht, makkelijk en goedkoop. Oorspronkelijk is de pizza voortgekomen uit het idee om alle voedselrestjes van de week te gebruiken en er een pizza van te maken. Aangezien ik twee dagen terug Spaghetti a la Putanesca had gemaakt had ik nog een halve fles tomatensaus in huis en twee geopende blikken olijven. Mijn basilicum plantje op het balkon staat altijd in volle bloei en ik vond nog wat champignons in de koelkast. Het enige wat mij nog reste te halen was courgette en aubergine.

Benodigheden voor twee personen:

Pizza bodem:
190 gram biologische tarwebloem
7 gram bakkersgist
2 el olie
100 ml water
1 mespuntje zout

Pizza vulling:
– biologische tomatensaus

– olijfolie

– olijven

– knoflook

– basilicum

– in plakjes gesneden groenten (ik gebruikte aubergine en courgette)

– in plakjes gesneden champignons

– eventueel oregano en verse rucola om af te maken.

Los eerst het gist op in wat water en voeg erna de bloem, zout en water toe en kneed dit tot een deegbol. Dek hem af met een theedoek en laat hem minstens een uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 210 graden.

Fruit 2 geperste teentjes knoflook in 2 eetlepels olijfolie en voeg de olijven toe. Bak ze kort mee en voeg daarna de tomatensaus toe. Laat dit even bakken zodat de knofloof en olijvensmaak goed in de saus kan trekken en voeg als laatste de basilicum toe.

Als het deeg goed gerezen is kun je het uitrollen en prik hier en daar met een vork in het uitgerolde deeg. Verdeel de saus gelijkmatig en verdeel de plakjes groenten en champignons over de saus heen. Begiet je kunstwerk met een scheutje olijfolie en schuif hem voor 50 minuutjes de oven in.

Als het verlossende ovenbelletje heeft gerinkeld kun je de pizza afmaken met oregano, verse basilicum, rucola en olijfolie.

Buon appetito!!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

25 gedachten over “Veganisme over the world: Italiaanse bodem

 1. Wat is de verhouding voor het deeg als je met volkorenmeel werkt in plaats van witte bloem?
  Ik neem altijd alles volkoren…

  thanks!

  1. Loulou Groene Meisjes schreef:

   moet ik zelf ook nog uitproberen maar ben ik zeker van plan om te doen :D

 2. Ik vind 50 minuten op 210° ook veel hoor, ik zet m altijd 10 à 15 minuten op 220°C.
  Verder ziet de pizza er superlekker uit, vers gemaakt is altijd zoveel beter!

 3. ken je edelgist? (nutritional yeast in t engels) dat zijn een soort vlokken, heel rijk aan vitamine B12 (goed voor haar en nagels;) en ze smaken een beetje kaasachtig. ik strooi het altijd over pasta ipv parmezaanse kaas. je kan het ook over pizza doen uiteraard. wel als ie pas uit de over komt;)

 4. Ziet er goed uit! Was nog op zoek naar een receptje voor pizzadeeg dus dat komt mooi uit! :D

 5. Zelf gemaakte pizza doet het bij de kindjes ook altijd goed. We gaan deze snel proberen.

 6. Dat is de mooiste pizza die ik ooit heb gezien :D als ik deze maak voor mijn vriend die gek op pizza is, score ik zeker weer wat punten! Ben alleen bang dat ie niet in een klein combi oventje past :(.

  1. Loulou Groene Meisjes schreef:

   liefde gaat door de maag maar mag ook best een lust voor het oog zijn he;) jawel joh gewoon een kleinere versie van maken, of dikkere bodem ook lekker en gewoon drin proppen, kan niet veel misgaan!;)

 7. Hmm ziet er goed uit. ik ben gek op pizza ik zou het elke dag wel kunnen eten :P En het hoeft absoluut niet ongezond te zijn dat blijkt.
  Mijn italiaanse roots zorgen er wel voor dat ik als vegetarier altijd genoeg variatie heb. Er zijn zoveel verschillende groente en er past altijd wel een pasta en een sausje bij :)

 8. Ik gebruik bij recepten altijd volkorenmeel ipv bloem ed. In dezelfde verhouding dus. Soms, op gevoel, doe ik er iets extra rijsmiddel bij. Omdat in volkorenmeel meer vezels zitten ed, kan het wat compacter worden. Vandaar dat ik dan royaal rijsmiddel toevoeg.
  Volkorenmeel geeft vaak een nog vollere smaak, lekker!
  Grtz. Renske uit Groningen.

 9. Het is echt een heel lekkere pizza geworden. De meeste pizza’s die ik zelf maak smaakt een beetje naar brood meer deze niet. Des deze houden we erin bedankt voor het recept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *