VEGETARIËR VAN DE MAAND: APRIL

Ze is 25 jaar oud, woonachtig in het mooie Leiden, docente Engels en speelt in haar vrije tijd toneel. Haar lievelingsdieren zijn Faffie en Botje, haar twee lieve katten. We hebben het hier over Christa, onze vegetariër van de maand april!

Christa, sinds wanneer ben je vegetariër en waarom ben je gestopt met het eten van vlees?
Sinds een jaar of twee eet ik geen vlees meer en sinds kort ben ik ook gestopt met het eten van vis. Dat at ik eerst nog wel eens, maar nu dus ook niet meer. Ik ben aanvankelijk gestopt met het eten van vlees om gezondheidsredenen. Ik kreeg veel buikklachten door het eten van vlees en sinds ik daarmee ben gestopt, heb ik daar nooit meer last van. Ook ben ik sindsdien flink wat kilo’s afgevallen! Maar doordat ik me wat meer ben gaan verdiepen in het vegetarisme ben ik tot de conclusie gekomen dat het ook gewoon veel beter is zo; die vervuilde vleesindustrie met zijn oneerlijke producten, daar wil ik niet meer aan meedoen!

Dus naast dat het beter is voor jezelf, denk je ook dat het beter is voor de dieren en de wereld?
Ja, ik heb, net als jullie, het boek ‘Dieren eten’ van Jonathan Safran Foer gelezen. Dat was een grote eye-opener voor mij. Mijn ecologische afdruk op de wereld is vele malen kleiner als ik geen vlees eet, dat vind ik een prettig idee. Daarbij komt; hoe die vleesindustrie gepromoot wordt…ik vind het ronduit idioot! Kattenvoer is vaak nog duurder dan een stukje vlees voor menselijke consumptie. Waar gaat dat nou nog over?! Het is de massaproductie die mij tegen is gaan staan. Trouwens, veel mensen hebben ook geen idee meer van wat ze kopen. Vorig jaar kregen we te maken met de EHEC-bacterie. Heel de wereld in rep-en-roer om een paar komkommers en bakjes taugé. Bij onze plaatselijke supermarkt stonden bordjes in het groenteschap met ‘Deze komkommers zijn EHEC-vrij!’ Grappig. Wanneer komen er eens bordjes bij het vleesschap met; ‘In deze kipfilets zitten antibiotica?’ Want om al dat vervuilde vlees lijkt de wereld niet wakker te liggen.

Hoe sta je tegenover biologisch vlees?
Mijn moeder vertelde me dat je vroeger bij onze plaatselijke supermarkt alleen maar kip en vleeswaren (broodbeleg) kon krijgen. Wilde je een biefstukje of een runderlap? Dan moest je naar de slager. Kortom; je moest moeite doen om aan een stukje vlees te komen. Het is dat ik zelf niet meer de behoefte heb om vlees te eten, maar ik kan het me best voorstellen dat sommige mensen dat wel hebben. Ik zou het dan nog prima vinden als iedereen daarvoor speciaal naar een biologische slager ging en meer geld betaalde voor een stukje vlees. Helaas gebeurt dat weinig; maar weinig mensen eten op een bewuste manier vlees. Erg jammer!

Je zegt dat je zelf geen behoefte meer hebt aan een stukje vlees. Heb je die behoefte ook niet meer gehad sinds je vegetarisch eet?
Nee, ik heb vlees nooit gemist. Ik was overigens al niet de grootste vleeseter, van huis uit was ik dat ook niet gewend. Een stukje vlees was best bijzonder, ik at dus al regelmatig vegetarisch. Maar toen ik helemaal gestopt was met vlees eten, was ik daar ook snel aan gewend. Je moet gewoon anders gaan koken, dat is volgens mij echt de truc. Ik houd van koken en experimenteer graag met (voor mij) nieuwe producten. Dan ga ik gerechten met linzen of bonen uitproberen, iets wat ik vroeger minder snel gemaakt zou hebben. Ik ben altijd op zoek naar producten die een maaltijd lekker voedend maken. Een vegetarische maaltijd moet wel vullen, anders vind ik het niks.

Nu we het toch over eten hebben; wat is je lievelingsgerecht?
Dat is een pasta met Quorn-stukjes (vleesvervanger, een soort zoete tofu,)mandarijntjes, venkel en crème fraiche. Een heerlijk, zomers gerecht!

Hoe reageren mensen in je omgeving op het feit dat je vegetarisch eet?
Over het algemeen positief! Wel vreemd dat ik regelmatig de opmerking ;’Wat knap van je!’ te horen krijg. Maar dat schijnt bij meer vegetariërs te gebeuren. En wat ik raar blijf vinden is het feit dat mensen er vaak van uit lijken te gaan dat als je vegetarisch eet, je ook wel een beetje ‘apart’ zult zijn. Ik eet vegetarisch en speel toneel, dus zal ik wel een alternatieveling zijn. Men gaat er een beetje vanuit dat het een complete lifestyle is. Dat is, in mijn geval, niet zo.

Welk restaurant in Leiden adviseer jij de vega’s onder ons?
Dat is eetcafé ‘FF’ in het centrum van Leiden. Het is een biologisch (en betaalbaar!) tentje met veel vega-food. Erg leuk en heel lekker! Ook ‘Puur’ is een aanrader, maar dat is wel een prijsklasse hoger.

Welke boodschap zou je onze lezers mee willen geven?
Leef bewust, maar wees niet te streng voor jezelf. Blijf vooral volop genieten van alles zonder al te idealistisch te willen zijn. Dit kan voor je omgeving best wel belerend overkomen namelijk, men vindt dat vaak storend. Ik ben helemaal vóór een duurzamer leven. Maar als ik een keer een goedkopere, niet ecologische douchegel koop, wil ik dat zonder een al te groot schuldgevoel kunnen doen. Je doet wat je kan en geniet er vooral van!

 

Lieve Chris, bedankt voor je openhartigheid en deelname. Je bent, in al je nuchterheid, met recht vegetariër van de maand! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *