VEGETARIËR VAN DE MAAND: JANUARI

Goedemorgen en welkom bij de eerste editie van ‘Vegetariër van de maand’!

In het jaar 2012 zullen wij iedere maand iemand in het zonnetje zetten. Het gaat hier om mensen met een duidelijke boodschap. Ze inspireren ons en daarbij komt: we vinden het gewoon stuk voor stuk erg leuke personen. Misschien tackelen we hiermee direct een aantal vooroordelen. Zo vinden veel mensen dat vegetariërs en veganisten er ongezond uit zien (‘onze’ vegetariërs zijn stuk voor stuk simply goodlooking&healthy) en vegetariërs zouden vervelende wereldverbeteraars zijn (onze kandidaten zijn, naast knap, ook nog eens vriendelijk, hip en grappig. Nu jij weer!)

We trappen af met…

Susanne!

Susanne is 22 jaar oud en woont in Kreuzberg, Berlijn. Ze heeft ongeveer vijf maanden in Amsterdam gewoond om hier stage te lopen. Susanne studeert Cultuurwetenschappen en staat bekend om haar scherpe humor. Daarbij komt; ze is een bewuste consumente. Dit inspireert ons!
Sinds ongeveer vier maanden eet Susanne vegetarisch. Maar het is al sinds ongeveer twee jaar dat ze zelf geen vlees meer koopt. ”Toen ik alleen nog heel af en toe vlees at, dacht ik: waarom doe ik dit eigenlijk nog? Laat ik ermee stoppen.” Goed bezig, Sus!

Tijd voor een diepte-interview…

Op de vraag ‘Wat is je lievelingsdier?’ antwoordde Susanne resoluut: ‘apen.’
Toen ze achttien jaar oud was, bezocht Susanne met haar familie de Apenheul in Apeldoorn. Ze raakte gefascineerd door de Bonobo’s en Oerang Oetangs. Ze kan er niet over uit hoeveel mensen op apen lijken. Terwijl ze dit vertelt, neuriet ze een liedje uit JungleBook. Of ‘Das Dschungelbuch’ zoals het verhaal in goed Duits genoemd wordt. Ze kijkt er ietwat wazig bij en herhaalt nog maar eens dat apen echt heel ‘goed’ zijn.

De reden waarom Susanne vegetarisch is gaan eten is het feit dat de mensheid in het algemeen steeds onbewuster is gaan consumeren. Er worden kilo’s vlees weggegooid en vlees wordt totaal niet met respect gegeten. Sowieso vindt Susanne het niet eerlijk dat dieren moeten leven met uiteindelijk als enige doel om op ons bordje te belanden. Maar het ergste vindt ze de verspilling. Eten weggooien kan echt niet meer! (Groot gelijk, -red. )

Dan zijn we natuurlijk even benieuwd naar het Berlijnse vega-leven. Dit is volgens Susanne echt extreem goed. Er zijn veel vegetarische en veganistische restaurants, er is keuze in overvloed. Het liefst gaat Susanne naar ‘Cuno’ in Kreuzberg, dit is een Vietnamees restaurantje bij haar in de buurt. Het eten is er altijd vers, er wordt geen ‘shit’ geserveerd en de bediening is er vriendelijk. Echt een aanrader volgens Susanne! Ook kan je bij dit restaurant goed vegetarische sushi eten. Goedkoper en lekkerder dan in Amsterdam, aldus Susanne.

Thuis kookt Susanne ook graag vegetarisch en het liefst maakt ze dan een Thai Curry met tofu en groente, of een ‘gember-kokos-wortel-sinaasappel-wijn soep.’ Hier hebben de Groene Meisjes nog niet zo’n helder beeld bij, maar het recept komt nog een keer onze kant op.
Verder voegt Susanne toe dat ze in Amsterdam Surinaamse vegetarische roti heeft ontdekt en er echt gek op is! (leuk om toe te voegen: Susanne at haar eerste vegetarische roti in huize De Groene Meisjes. De lekkerste roti komt, volgens ons, van restaurant ‘Lala Rookh’, op de hoek bij de Dappermarkt in Amsterdam Oost.)

Op onze vraag welke ‘boodschap’ (al klinkt dat natuurlijk veel dramatischer dan het is) ze aan de lezers zou willen doorgeven, antwoordt Susanne: ‘Hoewel ik zelf ook niet tussen de dierenliefhebbers en vegetariers ben opgegroeid, heb ik mezelf toch aangeleerd om bewust te consumeren. Wil je vlees eten? Doe het, maar wees je dan wel bewust van wát je eet.Koop biologisch waar mogelijk. Eet geen rotzooi(doe het voor jezelf!) en vooral: gooi alsjeblieft geen eten weg. Dat is echt het ergste wat je kunt doen. Leef bewust!’

Met deze prachtige woorden sluiten wij graag dit artikel af. Susanne, dankjewel voor je inspirerende woorden! Je was met recht onze eerste vegetariër van de maand.

Ben jij, of ken jij iemand die ook in aanmerking komt om vegetariër van de maand te worden? Geef je dan nu op door een comment onder dit bericht achter te laten!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

6 gedachten over “VEGETARIËR VAN DE MAAND: JANUARI

 1. Hoi Meisjes!
  Ik ken twee mensen die ik graag zou willen opgeven, vooral omdat ze mij inspireren en ook nog vega en vegan zijn:)
  mijn lieve vriendin Anouk van Loenen die al jaren vega is. Ook in de gehandicaptenzorg werkt. En paardrijd op de manier van Natural horsemanship. En daar heb ik diepe bewondering voor! Verder woont zij in een prachtig huisje tussen de weilanden in Kortenhoef met haar twee katjes.

  De andere persoon die mij inspiteerd is Nicole Querido-Couprie(www.lapria.nl) Zij is creatief therapeute en leeft al jaren vegan. Zij heeft veel adoptie biggen lopen bij familiebofkont(dit is echt een aanrader; varkens masseren bij Dafne Westerhof) Verder heeft zij mij altijd ontzettend geholpen en geinspireerd!

  Ik hoop dat deze lieve mensen in aanmerking komen:)
  Liefs Lot

  1. Wow, dankjewel voor de tips! (vooral bij het idee aan varkens masseren raakt groen meisje Jamie in trance. Varkentjes zijn haar lievelingsdieren, vandaar ;))

   We gaan zeker contact met deze dames opnemen. Top!

 2. Beste meisjes,
  Ik zou bij deze iemand willen opgeven voor vegetariër van de maand, namelijk mijn dochter Nia Echteld.
  Wij zijn jullie gisteren, op koninginnedag, tegengekomen en jullie vroegen haar om op deze site te kijken. Dat heeft ze dus gedaan. Ze is héél erg enthousiast over de ontmoeting, en over jullie site.
  Zoals zij jullie gisteren aangaf is zij nu 10 jaar oud en al zo’n twee jaar vegetariër. Daarvoor at ze eigenlijk al weinig tot geen vlees, maar ze heeft het uiteindelijk helemaal opgegeven. Mensen denken vaak dat zij vegetarisch eet uit dwang van ons, haar ouders, maar het is volledig haar eigen keus. Wij als ouders respecteren haar keus. Dit is een hele leuke stimulans voor haar.
  Met vriendelijke groet,
  Milton Echteld.

  1. Beste Milton,

   Wat fantastisch dat je ons (nu al!) een berichtje stuurt. We vonden het superleuk om jullie te ontmoeten!
   Nia wordt een terechte Vegetariër van de Maand! Zou je ons een mailtje kunnen sturen, zodat we elkaars gegevens hebben en makkelijker kunnen contacten? Mailen kan naar meisjes@degroenemeisjes.nl

   We zien ernaar uit!

 3. Graag wil ik mezelf opgeven als vegetariër van de maand. Ik ben nu ruim 9 jaar vegetariër, sinds mijn 15e. Woon in een groot studentenhuis waar het gebruikelijk is dat je regelmatig samen eet. Er zijn weinig studenten die het vegetarisch zijn in hun studenten-tijd volhouden. Waar veel vrienden en kennissen in eerste instantie sceptisch zijn over dat vegetarisch eten lekker kan zijn komen ze nu graag bij mij eten. Ook voor mijn huisgenoten kook ik regelmatig en eten steeds vaker een maaltijd zonder vlees.
  Tijdens hospiteer avonden loop je toch vaak tegen de vraag aan of je vegetariër bent. Ik ben hier wel altijd eerlijk over maar meestal is dit wel een groot punt om afgewezen te worden voor een kamer. Dus tijdens zo’n avond probeer je dit onderwerp zoveel mogelijk te vermijden. Hier kan ik me af en toe heel boos over maken. Ook wanneer wij hier thuis een hospiteer avond hebben voor een nieuwe bewoner.
  Veel mensen kijken raar op wanneer ik ze vertel dat ik een vegetariër ben omdat ze dat totaal niet verwachten. Vaak hebben mensen toch een beetje stereotype beeld in hun hoofd. Wil graag vegetariër van de maand worden om te laten zien dat je als student ook prima vegetariër kan zijn en het geen last hoeft te zijn om een vegetariër in huis te hebben wonen. En ook om te laten zien dat het beeld wat mensen hebben van vegetariërs niet altijd waar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *