VEGETARIËR VAN DE MAAND: JUNI

Wij zijn bijzonder trots op deze editie van Vegetariër van de maand. Waarom? Omdat we de tienjarige Nia hiervoor mochten interviewen. Persoonlijk vinden wij dit lieve meisje een groot voorbeeld voor ons als volwassen flexi’s/vega’s/vegans. We hopen dat jullie Nia’s verhaal ook inspirerend vinden.

Daar staat ze hoor. Deze knappe meid, die gedeeltelijk in Amsterdam Noord en gedeeltelijk in Amsterdam West woont, houdt van kickboksen,turnen,piano spelen en koken. De Groene Meisjes vinden dat Nia heel trots op zichzelf zou mogen zijn. Nia eet namelijk al twee jaar vegetarisch en daar is ze helemaal uit zichzelf mee begonnen. We zullen haar eens aan de tand voelen!

Nia, laten we beginnen met de belangrijkste vraag. Wat is je lievelingsdier?

Dat is een dolfijn! Dolfijnen zijn lief en slim, daarom vind ik ze zo leuk!

Je houdt van dieren, is dat ook de reden waarom je gestopt bent met het eten van vlees?

Ja, ik vond het zielig voor de dieren. Samen met mijn vriendinnetje Leila ben ik gestopt met het eten van vlees, dat is nu zo’n twee jaar geleden en ik heb het nog steeds volgehouden!
Nia’s vader is ook aanwezig bij het gesprek en merkt tussendoor op: ‘Haar moeder en ik dachten eerst nog dat het wel een fase zou zijn, (lachend) maar nee hoor! Ze is er heel serieus mee!”

We vinden het echt heel knap van je Nia. Maar er zijn toch ook vast wel eens momenten dat het moeilijk is om anders te eten dan andere mensen?

Nou, ik vind het eigenlijk alleen lastig als mensen niet zo goed weten wat ze voor me moeten maken. Dan haal ik het vlees er maar uit. De vader van Nia merkt op: “We komen uit een Surinaamse familie. Daar is vlees eten behoorlijk belangrijk, dus wat dat betreft valt Nia wel op!”

Soms vind ik het lastig om iedere keer uit te moeten leggen waarom je geen vlees eet. Mensen begrijpen het niet altijd. Dan zeggen ze: ”Maar je hebt toch vlees nodig om te groeien?!” En dan zeg ik: “Ik groei prima.”

Goedzo Nia! Je ziet er niet bepaald klein of ongezond uit, volgens ons ben je hartstikke gezond!

Ja, ben ik ook! Gelukkig is het thuis nooit een probleem, mijn ouders koken gewoon vegetarisch voor mij. Dus dat is makkelijk!

Dat is heel fijn om te horen zeg! En denk je ook dat je ouders hierdoor minder vlees zijn gaan eten?

Ja, mijn ouders eten allebei weinig vlees. Ik denk wel dat dat door mij komt. (glundert)

Je houdt zelf van koken. Welke gerechten kook je graag?

Pizza, lasagne en sushi.

Zo! Dat maak je allemaal zelf?! Wow! En ga je ook wel eens uit eten?

Ja, we gaan wel eens sushi eten. Dan neem ik gewoon vegetarische sushi.

Lekker! En als je zou mogen kiezen: welk vegetarisch gerecht zou je dan het liefst in een (gewoon) restaurant willen eten?

Vegetarische lasagne, een echt lekkere. Eentje waar ik geen gehakt uit hoef te vissen.

Je neemt natuurlijk ook eten, je lunch, mee naar school. Zeggen je klasgenoten wel eens iets over jouw eetgewoonten?

Ja, bijvoorbeeld dat ze ‘echt niet zonder vlees kunnen.’ Maarja, ik ben het gewend. Ze vinden het vaak wel heel knap van mij dat ik vegetarisch eet, dat is wel leuk. Een meisje had gezegd dat ik op televisie moest vertellen over vegetarisch eten, omdat ik nog jong ben.

Nou, je maakt op De Groene Meisjes een aardig debuut, Nia!

Even een vraag voor je vader tussendoor. Wat vindt u ervan dat uw dochter vegetarisch eet?

Ik vind het heel knap van haar. Zelf heb ik in de tijd dat Nia geboren werd ook een hele tijd vegetarisch gegeten, dus het is me niet vreemd. Het is gezond en milieubewust. Ik ben er trots op dat Nia zo’n belangrijke keuze zelf gemaakt heeft. We pushen haar nergens in en haar moeder en ik ondersteunen haar in haar principes.

Mooi om te horen! Nia, we vragen ons af: ben je ook op ander gebieden nog bezig met dierenwelzijn of milieubewust leven?

Ja, ik zal nooit bont dragen. Daar ben ik echt tegen! En af en toe probeer ik veganistisch te eten. Dan laat ik kaas of zuivel staan.

Zo, knap hoor! Dat je vegetarisch eet vinden wij al heel erg goed van je. Kan je ons, en onze lezers, vertellen hoe je deze levensstijl zo goed volhoudt?

Soms ruik ik wel eens vlees dat heel lekker ruikt. Maar dan denk ik meteen aan die zielige dieren en dan hoef ik het al niet meer. “Het is echt mijn principe om geen vlees te eten en soms moet je daarvoor nou eenmaal zelfbeheersing hebben. Ik ben van plan om nooit meer vlees te gaan eten!”

Met deze wijze woorden sluiten we dit interview graag af. Nia, je bent een geweldig voorbeeld voor ons en we weten bijna zeker dat onze lezers daar ook zo over denken (laat vooral een reactie voor Nia achter!) We willen je heel erg bedanken voor je deelname en we zouden niet verbaasd zijn als we jou nog eens op televisie zien uitleggen waarom vegetarisch eten heel goed is ;)

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

36 gedachten over “VEGETARIËR VAN DE MAAND: JUNI

 1. Wat een voorbeeld! Ik heb maar op m’n 21 de stap naar een vegetarisch eetpatroon gezet, ik wou dat ik er ook vroeger mee was begonnen… Goed bezig, Nia!

 2. Wat geweldig! Zelf eet ik niet helemaal vegetarisch en is 1.van mijn kinderen een echte fan van vlees. Stiekem hoop ik dat als ze wat ouder is, dat ze ook vlees wat makkelijker kan laten staan. Ik zal haar jouw verhaal zeker laten lezen!

 3. Wat knap van Nia! Op jonge leeftijd al zo’n keuze maken en je er er ook echt aan houden. Als kind heb ik ook vaak geprobeerd om te stoppen met vlees, maar ging dan toch weer voor de bijl bij een broodje smeerworst. Ook heel leuk om te lezen dat haar ouders er zo achterstaan!! Props!

 4. Hartstikke leuk om te lezen, mijn zoontje van 12 heeft een half jaar geleden besloten om vegetarisch te gaan eten, ik dacht eerst ook dat het een fase zou zijn, maar ook hij is heel overtuigd van zijn besluit.
  Zijn vader, die nog wel af en toe vlees eet, had gisteravond een barbecue en kwam thuis met de mededeling dat hij maar een paar stukjes had gegeten….dat was meer dan genoeg en eigenlijk waren de salades veel lekkerder! :-)

 5. Wauw, wat knap!! Ik vind het nogal wat om op deze leeftijd al zo’n beslissing zelfstandig te maken! Super!! Ook vind ik het heel goed hoe de ouders ermee omgaan! Ook een dikke duim omhoog voor hen!!

 6. Goed hoor! Ik was daar op die leeftijd echt niet mee bezig. Ik at gewoon wat mijn ouders op tafel zetten. Ik ben pas vanaf mijn 25e of zo goed gaan nadenken over wat ik eet en koop nu zelf nooit vlees meer in de supermarkt (ik eet het nog wel eens bij iemand anders of in een restaurant). Op mijn 10e was ik geloof ik wel lid van het Wereld Natuurfonds maar vega eten kwam niet in me op omdat ik zelf de boodschappen niet deed natuurlijk…. ga zo door Nia! :)

 7. Heel leuk om te lezen! Op die leeftijd dacht ik daar eigenlijk nooit zo over na, ben pas op mijn 16e vegetarisch gaan eten. Vind het heel stoer van Nia dat ze bij haar principes houdt ookal is het soms lastig (familie die veel met vlees maakt, vrienden die zeggen niet zonder te kunnen). Fijn ook dat d’r ouders zo supportive zijn en zelf ook minder vlees zijn gaan eten!

 8. Wat superleuk zeg! Echt knap dat je op zo’n jonge leeftijd al zo goed met je omgeving bezig bent, andere kinderen kunnen hier een voorbeeld aan nemen :) En ik zelf trouwens ook :)

 9. Wauw, helemaal super!
  Op deze leeftijd was ik er nog helemaal niet mee bezig, dus petje af Nia!
  Ook een applaus voor haar ouders. Heel fijn dat ze haar haar eigen keuzes laten maken!

 10. Lieve Nia, wat ontzettend leuk en stoer om jou verhaal te lezen! Heeft je vriendin Leila het ook volgehouden? Ik was zelf 11 toen ik besloot om geen vlees meer te eten, en toen waren er alleen hele smakeloze vleesvervangers te koop, zoals sojabrokjes die je in water moest weken en poeder waar je water bij moest doen om er een burger van te kneden. Ga zo door Nia!

 11. Nia ik vind het geweldig dat je op deze jonge leeftijd zo’n beslissing hebt genomen en dat je, ook al krijg je wel eens “lastige” vragen zo keurig antwoord weet te geven! Veel volwassenen vinden het zelfs nog lastig om een goed antwoord te geven zonder alles uit te moeten leggen als ze vragen krijgen en jij zegt heel simpel en doeltreffend: Ik groei prima. Fantastisch!

 12. Awh wat leuk! Wat een slimme meid, en wat fijn dat haar familie haar steunt. Leuk artikel! =)

 13. Lieve Nia, wat een prachtig antwoord van jou ‘ik groei prima’.
  Je bent een inspirerende vegetarier van de maand.
  Leuk dat je je verhaal verteld hier op de blog van de groene meisjes!

 14. Lieve Nia,wat knap van je dat je dit besluit hebt genomen en wat goed dat je nu al aan je principes vast houd,echt knap hoor!en hulde voor de ouders die achter haar staan,dat scheelt alles!
  leuk intervieuw :o)

 15. Nia, wat bijzonder dat je op zo’n jonge leeftijd al zo bewust hiermee bezig bent. Zelf stond ik er op die leeftijd nog allemaal niet zo bij stil; dat kwam pas heel wat jaartjes later.
  Super ook dat je ouders je hierin steunen! Dat maakt het een stuk makkelijker.

  Leuk interview Groene Meisjes!

  Hartelijke groet, Susanne

 16. Dankjewel voor al jullie lieve reacties!
  En ja, mijn vriendin Leila heeft het ook volgehouden.
  Ik ben blij dat ik julie inspireer met mijn interview
  Liefs Nia.

  1. Lieve Nia, leuk dat je mij hebt genoemd in het interview, dank je. Lina vind het heel knap dat je het zo goed volhoud. Leuk dat je op internet bent gekomen. Was leuk om te lezen wat je allemaal vertelde. We hopen dat je in een vegetarisch kookprogramma op tv komt. We zijn trots op je! XXX en liefs van Leila en Lina <3 :-)

 17. :) Wat een fijn stukje! Goed om te lezen dat de keuze tegenwoordig nog steeds op een jonge leeftijd gemaakt kan worden (ik was zelf iets jonger dan jij Nia) ondanks de moeilijkheden/onbegrip waar je soms mee te maken zult krijgen.

 18. Wat een leuk interview Nia. Goed bezig! Ik ben ook op mijn 9e gestopt met vlees eten, maar toen waren er veel minder lekkere alternatieven, en werd geen vlees eten ook niet zo normaal gevonden dan dat het nu is (alhoewel, nu vinden mensen het toch ook nog vaak raar of apart). Maar ga zo door, en inspireer je vrienden en vriendinnen!

 19. Hee Nia, geweldig goed van jou! Ik denk dat je verhaal veel anderen gaat inspireren!

 20. Vanessa (trotse nicht) schreef:

  Super Nia!! Ook ik ben trots op je dat je het zo goed volhoudt en dat jij een voorbeeld kunt zijn voor anderen!!

  Kusss Vanessa

 21. Lieve nia,

  Ik ben super trots op je ! Stiekem was ik wel een beetje jaloers op je vegetarische pasta saus ! Die van jouw was namelijk veel lekkerder dan die van ons met vlees. Ga zo door lieverd, doe de dingen waarin je geloofd X joy

 22. Hallo Nia,
  Oom Ruben eet al 10 jaar geen vlees meer. Je bent nu de tweede die ik ken in onze familie die geen vlees eet. Nou proficiat! als je bij me komt eten zal ik er rekening mee houden.
  GROETJES VAN ONILIA

 23. Meissie wat een leuk interview! Ben super trots op jouw! De power heb je al om door te gaan dus keep up the good work!! Heel veel liefs een trotse nicht, nichtje en neefje xxx

 24. Hallo lief nichtje van me, ik ben nog trotser dan voorheen. Vegetarier van de maand ben je nu, maar ik denk wel dat je het blijft voor het leven, want mensen ik kan jullie vertellen dat Nia echt VASTBESLOTEN is vegetarisch te eten. En dat doet ze toppie! We zijn hier ook allen trots op je en neefje Quincy keek met een zeer grote smile naar je foto en riep… Is, dus ook hij is trots op je! Xxx

 25. Wauw! MIJN nichtje is even vegetariër van de maand! TROTS ben ik! Heel veel liefs en kusjes!

 26. Hi NIa,

  Vegetariër van de maand ben je geworden door je eigen kracht, doorzettingsvermogen en de liefde die je hebt voor de dieren.
  Ik ben erg trots op je en wil je laten weten dat je met deze instelling en vorm van wilskracht veel meer zal bereiken in de toekomst.

  Ga zo door lief nichtje!

  Liefs tante Henna

 27. He Nia,

  Wat een boeiende interview, wat knap dat je al op jonge leeftijd zo vastbesloten bent en zo een doorzettingsvermogen hebt. Dat is een hele goede eigenschap.

  Ga zo door!

  Groeten van Quincy

 28. Mijn lieve Nia,

  GEWELDIG trots ben ik op je dat je al op zo een jonge leeftijd weet wat je wil!!!
  Vasthouden aan je principes. En je groeit inderdaad prima!!
  Je inspireert mij ook om over het eten van vlees GOED na te denken!!
  Ik eet al geen rundvlees en varkensvlees….de rest volgt???!!!

  Mi lobi Joe en deep RESPECT to you!!!! 

  Ik zal vaker aan je denken als ik heerlijk kook om een een vegaburger voor je klaar te maken!!

 29. Wat knap van Nia!
  Echt heel erg leuk om te lezen dat er zulke bewuste en dappere meisjes bestaan :)

 30. Lieve, lieve Nia

  Nu is het zomervakantie en heb ik eindelijk tijd om op deze website te gluren… En wat zie ik? Een fantastisch interview met een prachtige, jonge dame! Wat een mooi verhaal, mooie woorden en een hele mooie foto, echt zoals is jou ken! Ik lees in alle berichtjes hierboven dat iedereen zo trots op je is, en terecht! Ik hoop vooral ook heel erg dat je trots op jezelf bent!!!
  Geniet van je lekkere, lange, vakantie en tot in september!

  Dikke kus van Ilse

 31. Ik ben vegetariër geworden op mijn negende, en nu ben ik twaalf :) Ik ben er soms best mee geplaagd en gepest, omdat mijn basisschool klas niet bepaald ruimdenkend was. Nu zit ik in de brugklas en zijn er veel meer kinderen vega en zelfs mijn mentor is vegetarisch :) ik ben blij dat ik toen heb doorgezet! Ik ben dol op de gehaktballen van de Vegetarische Slager en die vind zelfs mijn broer lekker :) Leuk dat Nia ook vega is!

  1. Wat superleuk om te horen Mila! Leuk dat je onze site hebt gevonden :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *