Verpakkingsloze supermarkten

Láng geleden (zeker twee jaar terug) was ik op bezoek in het toffe retro huisje van Hilde Anna. (als je benieuwd bent naar het artikel met foto’s van haar huis – dat ik destijds schreef – klik je even op haar naam.) Terwijl we gezellig thee dronken en vegan koekjes aten, ik herinner het me nog goed, vertelde Hilde Anna me over de verpakkingsloze supermarkten die ze in Toronto, Canada, veel tegenkwam. Ze vertelde me hoe het werkte: je neemt je eigen bakjes en zakjes mee naar de winkel en schept zelf op hoeveel je nodig hebt. Om geen enkel product zit verpakkingsmateriaal, hetgeen natuurlijk hartstikke duurzaam is. In Canada was het een hit en heel hip en groen Toronto kwam daar wekelijks zijn bakjes vullen. Later vertelde een vriendin van Jamie haar dat ze op reis in Australië ook dat soort supermarkten tegenkwam. WAAROM hebben we dat nog niet in Nederland?! Er is goed nieuws. Nee, er is nog niet zo’n supermarkt in Nederland. Maar wel dichter bij huis dan Canada of Australië, namelijk in Berlijn en Antwerpen! En zeg nou zelf, als het in Berlijn en Antwerpen begint te leven, hoe lang kan het dan nog duren voordat we een verpakkingsloze supermarkt in Nederland hebben?

c42a211d95bd339bec20d58f29d0a69e_XL

bron foto

In Berlijn wordt de verpakkingsloze supermarkt ‘Original Unverpackt’ geopend. Alle producten in de winkel worden per gewicht verpakt. Zo bepaal je zelf dus heel precies hoeveel je wilt hebben. Stel dat je een recept wilt maken waarin 1 ui, 1 citroen en 200 gram rijst gaat. Dan koop je dus 1 ui, 1 citroen en 200 gram rijst. Je blijft niet met restjes zitten, waar je misschien vervolgens niks mee kan. Zo’n verpakkingsloze supermarkt is dus ook zeker een schakel in het oplossen van het grote voedselverspillingsprobleem.

Maar los daarvan: je zit dus ook niet met al dat ongewenste plastic, blik, glas en karton. Ik weet niet hoe dat met jullie zit, maar ik kan soms na een week alweer een hele zak vol met plastic afval hebben. Dat breng ik vervolgens braaf naar de plastic-container, maar nog liever zou ik het afval gewoon niet creëren.
Misschien vraag je je af: hoe neem ik die boodschappen dan mee naar huis? Door zelf je bakjes of zakjes mee te nemen, die je ontelbare keren kan hergebruiken. Ook verschaft Original Unverpackt recycleerbare materialen om je boodschappen mee naar huis te nemen, voor het geval dat je deze zelf nog niet bezit of thuis hebt laten liggen.

Trouwe lezers van ons blog weten hoe dol wij zijn op Berlijn, maar helaas zijn we niet altijd in de gelegenheid om hier heel regelmatig naartoe te gaan. Wel zijn we vrij regelmatig in Antwerpen te vinden, omdat je er zo goed vintage kan shoppen. Extra leuk zal ons bezoek aan Antwerpen worden als op 29 juni de deuren van Robuust geopend worden. Robuust wordt, net als in Berlijn, een winkel zonder verpakkingen. Bij Robuust zullen niet alleen voedingswaren, maar ook voor verzorgingsproducten (zoals olie en lotions) en voedingssupplementen kan je hier terecht. Verder wil Robuust artikelen als herbruikbare rietjes en stevige lunchdoosjes gaan verkopen.

Het hele idee van de winkel, die zal worden gerund door de 25-jarige Savina Istas, is dat mensen gaan nadenken over een ecologisch(er) leven. Doordat je je eigen verpakkingsmaterialen meeneemt en precies ziet wat en hoeveel je koopt, zullen mensen bewuster stil staan bij hun consumptiegedrag. Misschien wordt het dan pas duidelijk hoeveel we eigenlijk in huis slepen en wat we nou écht nodig hebben en wat niet. Ook denken wij dat het mensen het gevoel van ’terug naar de basis’ zal geven. Net als vroeger, als je naar de bakker, de groenteboer en de kruidenier ging en je precies (en alleen) kocht wat je nodig had. De supermarkt is zo’n woeste jungle geworden. Hartstikke leuk hoor, al die keuze. Maar kijk even wat we allemaal in onze karretjes gooien. De helft hebben we helemaal niet nodig. En dan hebben we het nog niet eens over alle verpakkingsmaterialen die je daarmee ook naar huis sleept.

IMG_2898-768x1024

foto gemaakt bij Biolicous

Helemaal zonder hoeven we het niet te stellen in Nederland. Bij veel biowinkels kan je al producten als noten, gedroogd fruit, koffiebonen en granen tappen uit bakken die aan de muur hangen. In deze #minderafval update liet ik je zien dat ze bij Biolicious, aan de Westerstraat in Amsterdam, inmiddels een behoorlijk assortiment ’tapbare’ producten hebben. Maar goed, we zijn er nog niet. Nogmaals; het kan niet lang meer duren. Maar als iemand van jullie zegt: “ik begin zo’n winkel!” .. dan willen wij best het lintje door komen knippen ;)

Wie van jullie wordt er ook zo enthousiast van het idee van verpakkingsloze supermarkten in Nederland?

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

41 gedachten over “Verpakkingsloze supermarkten

 1. Ik las onlangs inderdaad over die verpakkingsloze supermarkt in Berlijn. Dat er eentje in Antwerpen komt maakt het Belgje in mij erg blij, hopelijk komt er snel iets gelijkaardigs in andere steden.

 2. Ah ik zat pas ook al na te denken over dat zoiets zou moeten bestaan, maar dat bestaat dus al! Super goed :), hopen dat het ook binnenkort hier komt!

 3. Ik zou het echt geweldig vinden als die er kwamen! De Delicious winkel in de westerstraat is inderdaad iets wat er heel erg in de buurt komt. Ik kom daar met mijn eigen zakjes.

 4. Omg, ik wist niet eens dat Robuust in Antwerpen zal openenen, kijk er nu al naar uit! Leuk vooruitzicht voor na de examens :) Al is 29 juni toch een zonda?

 5. Dit is geweldig! Jammer dat ik helemaal niet in de buurt van Antwerpen woon en om daar nu voor om te gaan rijden??? Dan is alle voordeel van het niet verpakken verdwenen in co2-uitstoot ed (;-)).
  Ik snap niet dat er nog niet zulke supermarkten in NL zijn. Ik zou toch zeggen dat hier genoeg markt voor is. Eindelijk inderdaad af van alle overbodige spullen die je vaak meesleept vanuit de supermerkt. Daarnaast een goed gevoel omdat je een hoop verpakkingsmateriaal weet te omzeilen.

  Tot die tijd met eigen bakjes/zakjes op pad naar de lokale supermarkt voor groente en fruit en op de koop toenemen dat je voor de rest vastzit aan het verpakkingsmateriaal.

 6. Toen ik nog in Italie woonde en in Turijn studeerde woonde ik ook vlak bij zo’n supermarkt. Het was wel heel klein, maar toch. Ik vind het inderdaad bijzonder dat ze nog niet in Nederland bestaan.

 7. Dit is echt een goed concept. Je kan precies je hoeveelheden zelf bepalen en het bespaart plastic tasjes etc. Handig! Hopelijk kom het snel in NL.

 8. Ik wil er gelijk heen! Ik vind het zo een goed idee en hartstikke duurzaam! Zoals je al zei, kan zeker niet lang meer duren voordat Nederland ook een verpakking-loze-supermarkt gevestigd heeft. Het zal vast als eerste bij jullie op de website te lezen zijn of op de Facebook ;)

 9. Jaa ik vind dit een super idee en krijg er helemaal zin in shoppen van! Mag van mij ook naar nl komen of iig alvast een ekoplaza naar Emmen, waar ik woon. Duurt lang!

 10. Wat ontzettend gaaf en duurzaam! Ik hoop dat iemand snel roept dat ze hiermee gaan starten! Ik ben de eerste klant!

 11. Wat een super plan! Maar Nederland mag eerst uitbreiden met wat ze al hebben, want in Amsterdam is alles al ‘normaal’ nou hier in het noorden snappen ze er nog niet veel van!

 12. Het is een heel goed idee. Misschien is de tijd er nu rijp voor. Onze Ekoplaza winkel heeft zijn silo’s een tijdje geleden meen ik uit roulatie genomen. Liep klaarblijkelijk toch nog niet. Recent zag ik op site Natuurmonumenten de herbruikbare en wasbare zakken om groente en fruit in af te wegen en mee naar huis te nemen. Die ga ik dus nu vast aanschaffen

 13. Bij “De Droom van Utrecht” en “Drogisterij Woortman” (allebei in Utrecht) kun je losse thee (Droom) en kruiden (Droom en Woortman) kopen. Als je een leeg potje meeneemt, vullen ze het daar gewoon voor je :)

 14. Kennen jullie de Groene Passage in Rotterdam? Daar hebben ze ook zo’n tapsysteem, misschien handig om te weten voor de mensen die niet in de buurt van Amsterdam wonen maar wel makkelijk in Rotterdam kunnen komen! :)

 15. Even rondstruinen op internet en ik kom jullie ineens tegen, naast instagram-spam :). Het knopje ‘volg’ dus maar snel ingedrukt.

  Maar inderdaad! Ik ben ook zo VOOR het minderen van verpakkingsmateriaal. Ik ben sowieso VOOR alles wat met minderen te maken heeft.

  Twee dagen geleden schreef ik een blog over Foodwaste. Had me er al eens eerder in verdiept maar wederom nog eens de docmentaire Taste of Waste gekeken en het blijft gewoon ontzettend schokkend (voor links over dit onderwerp: http://mirandaspost.wordpress.com/2014/05/12/budget-voedselverspilling/). Hier verbaasde ik me erover hoeveel voedsel er wordt weggegooid, maar naast dit voedsel wordt ook de verpakking weggegooid dus dubbelop verspilling!

  Ik zou dolgraag zo’n initiatief hier in Nederland beginnen maar zou het in Nederland aanslaan? En zou dit stand kunnen houden? Wellicht in de buurt van de PC of Naarden want helaas zijn dit soort goede initiatieven vrij duur :(.

 16. geweldig!

  las laatst ergens van iemand dat ze een broodzak had gemaakt (theedoek dubbel genaaid) om niet steeds een plastic zakje bij de bakker te krijgen. nu ik dit lees, weet ik weer dat ik toen ook dacht ‘dat moet ik ook even maken’.. (nog niet gedaan dus..)

 17. Zo simpel! Wordt ik heel blij van. Waarom hebben we die nog niet in grote getale hier in Nederland!

 18. Wat een goed initiatief, hopelijk komen er in Nederland ook dit soort supermarken (en dan graag niet alleen in Amsterdam)

 19. Wat een goed initiatief! Wij proberen de schade al te beperken door de bakjes die we overhouden weer opnieuw te gebruiken: om restjes in te bewaren, om zaadjes/pitjes in te drogen of om zelfgemaakte pesto of andere smeersels in te doen. Maar als we die bewaarde bakjes gewoon opnieuw zouden kunnen vullen in de supermarkt… :-)

 20. Dit is echt een goed initiatief! Ik vraag me wel af hoe het dan zit met bijvoorbeeld de t.h.t en de ingrediënten van bepaalde producten.. Ik bedoel, hoe weet je die wanneer je zelf bakjes en zakjes meeneemt en dus afgewogen producten koopt? Ik ga snel eens in de Groene Passage kijken!

 21. Op de (gewone) markt vraag ik meestal alles in mijn eigen tas. Ik geef mijn eigen boodschappentas dus aan de marktkoopman/vrouw en die vult hem dan met groenten en fruit. Zo krijg ik ook geen onnodig plastic mee!

 22. Hier word ik echt gelukkig van. Ik hoop dat er gauw zo’n winkel in Nederland komt.

 23. Bedankt voor jullie artikel :-)
  Ik kijk ook enorm uit naar de opening van Robuust in Antwerpen!

 24. Lieve, fantastische Groene Meiden,

  Jullie willen niet weten wat dit met mij doet. Ik ben hier heel erg door geraakt, en het maakt mij heel, heel erg blij en hoopvol voor de nabije toekomst! Ik heb de afgelopen dagen heel sterke gedachten over het plastic probleem gehad. Ik was aan het koken, en iedere keer dat ik iets uit een verpakking had gehaald en gesneden had liep ik op en neer naar de zak waar al het plastic ingaat. En dan voelde, en hoorde ik het plastic in mijn hand en het stond mij zo tegen. Net als de groente afdeling van de supermarkt waar alles kraakt, en niets naar groenten ruikt, maar naar plastic… in wat voor wereld leven wij?

  Ik ben dankbaar voor jullie post, echt bijzonder. Instant Creation! We can do it!!!

  Big Hug,
  Lie

  1. Wat goed om te horen Lie! Heel graag gedaan en heel veel succes met je missie :)

 25. We hoeven natuurlijk niet te wachten tot de ideale verpakkingsloze winkel er is!
  Ga naar de groentekraam op de markt met een paar tassen en zakjes.
  Bezoek weer eens een slager, met een paar stukjes bakpapier en zakjes opzak.
  Er is een melktap even ten Noorden van Amsterdam. Onderweg koop je eitjes bij een kippenhouder (of neem er zelf twee). Iedere verpakking die we uitsparen is er een.
  Of om te spreken met Emily-Jane Lowe-Townley (van de blog: Leven zonder afval): Refuse, Reduce, Reuse!

  1. True, maar hoe chill is het als het allemaal bij 1 winkel te koop is? Niet iedereen heeft zoveel speciaalzaken of een markt in de buurt. En niet iedereen heeft tijd en zin om er allemaal langs te gaan. Wij niet in elk geval, dus wij zijn nog steeds voor alles onder 1 dak!

 26. Cocon verpakkingen is het hier helemaal mee eens. eigen tassen en bakjes mee,meer recyclen is voor iedereen goed.
  Vooral de hemddraagtassen en de polytassen moeten hergebruikt worden.
  Compliment voor de groene meisjes,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *