Verpakkingsvrije winkels

opgeweckt1

Ruim een jaar geleden schreven we een artikeltje over verpakkingsvrije winkels, zonder er zelf eentje te hebben bezocht. De reden? Er was er nog geen in Nederland en die in Antwerpen moest op dat moment nog worden geopend. Zelfs het filiaal in Berlijn was op dat moment nog niet geopend, dus we hadden gewoon de kans nog niet gehad. Inmiddels hebben we drie verpakkingsvrije winkels bezocht en willen we je wat meer vertellen over dit hele gegeven. Wij zijn erg enthousiast over dit duurzame concept!

Wat is een verpakkingsvrije winkel? 

Misschien heb je nog nooit van verpakkingsvrije winkels gehoord en heb je ons artikeltje van vorig jaar gemist – geen probleem, we leggen je met liefde nog eens uit wat een verpakkingsvrije winkel inhoudt. Het is eigenlijk heel simpel: het is een winkel (soms in de vorm van een kleine supermarkt,) waar je helemaal geen verpakkingsmaterialen tegenkomt, behalve glas. Waarom wel glas? Omdat je glas makkelijk kunt recyclen, bijvoorbeeld door het zelf opnieuw te gebruiken of door het terug te brengen en in te leveren voor statiegeld. Verder vind je in de winkel geen verpakkingsmaterialen die worden verspild, zoals dat met de vele kilo’s plastic en papier in de reguliere supermarkten wel gebeurt.

Hoe ziet een verpakkingsvrije winkel eruit? 

De winkels die wij tot nu toe hebben bezocht hebben allemaal veel van elkaar weg. Wat meteen opvalt, is dat er rijen en rijen met tapbakken aan de muur hangen. In die tapbakken zitten producten zoals rijst, meel, pasta, peulvruchten, kruiden, suiker, noten, gedroogd fruit, enzovoorts. Ook zijn er systemen voor vloeibare producten, zoals bijvoorbeeld oliën. Alle groente, fruit, paddenstoelen, kaas, vleeswaren en vis, worden los verkocht. En verder zijn er dan nog producten die in glas zitten, zoals flesjes frisdrank of yoghurt die al in een pot verpakt zit.

Natuurlijk zie je tegenwoordig bij biologische winkels in Nederland (en we denken ook in België) ook steeds vaker tapbakken aan de muur hangen, bijvoorbeeld met muesli of noten erin. Dat is natuurlijk leuk, maar in de rest van de winkel kom je toch een hoop plastic tegen. (dus niet alleen in reguliere supermarkten, ook in biologische winkels) In een verpakkingsvrije winkel is geen plastic te bekennen.

Hoe werkt het? 

Je neemt je eigen verpakkingen (denk aan glazen potten of plastic bakjes) mee naar de winkel, weegt ze op de weegschaal en plakt er een sticker op. Dit is het begingewicht. Vervolgens ga je met je bakjes en potjes langs de producten en pak je wat je nodig hebt. Hiermee ga je naar de kassa. De kassamedewerker zal het gewicht van het bakje of de pot van het totaalgewicht af halen en zo reken je alleen dat af wat je ook echt koopt.

Ben je je eigen bakjes, zakjes of potten vergeten mee te nemen? Geen nood, je kunt ze vaak ook kopen in de verpakkingsvrije winkels. Natuurlijk is het goedkoper om het zelf mee te nemen, maar nood breekt wetten.

Is dat dan niet lastig?

Op deze manier boodschappen doen kost iets meer tijd dan bij een reguliere supermarkt alles in je mandje gooien. Wil je het goed doen en groene karmapunten scoren, dan moet je natuurlijk wel je afval scheiden en plastic naar de plasticbak, glas naar de glasbak en papier naar de papierbak brengen. Dat kost óók veel tijd. Kortom, wil je een beetje rekening houden met het milieu (wat gewoon nodig is, maar dat hoeven we je vast niet uit te leggen,) dan zul je iets langer moeten nadenken en iets langer bezig zijn.

De winkels die wij hebben bezocht zijn stuk voor stuk overzichtelijk, goed verzorgd en schoon – het is een prettige manier van boodschappen doen. Ook voelt het goed om precies te weten wat je koopt. Je koopt nooit meer dan wat je nodig hebt. Je bespaart op deze manier niet alleen een hoop verpakkingsmaterialen (lees: met name kilo’s plastic op jaarbasis,) maar je voorkomt ook nog eens dat je eten gaat verspillen.

Hoe zit het met de prijzen? 

De prijzen in de verpakkingsvrije winkels liggen niet hoger dan in andere, biologische winkels. Vaak zijn de producten namelijk ook biologisch. De prijzen liggen daarmee soms wat hoger dan die in de reguliere supermarkt, maar als je vaker biologisch koopt ben je dat waarschijnlijk al gewend. Het grote voordeel is dat je precies zoveel koopt als je nodig hebt. Je hoeft dus geen pak van 500 gram pasta te kopen, als je voor een gerecht maar 200 gram nodig hebt. En als je maar een paar eetlepels van een bepaald kruid nodig hebt, hoef je niet een heel potje aan te schaffen. Kortom, als je een beetje bewust boodschappen doet, ben je niet duurder uit dan wanneer je naar een ‘gewone’ winkel gaat.

De drie verpakkingsvrije winkels die wij hebben bezocht 

 

opgeweckt3

Nederland telt (op dit moment) een paar verpakkingsvrije winkels. Het zijn er niet heel veel, maar de winkels die er zijn, zijn de moeite waard! Denk bijvoorbeeld aan: Oodles and Pinches in Haarlem, De Nieuwe Graanschuur in Amersfoort, Wild Sage Foods in Amsterdam en Elemental Eco in Breda.

In Antwerpen bezochten we Robuust en dit was tevens onze eerste ervaring met een verpakkingsvrije winkel. Robuust deed ons denken aan een kruidenierszaak van vroeger – al hebben wij die tijd zelf nooit meegemaakt. We vonden het een schattige, maar wat donkere en kleine winkel. Het was er op het moment dat wij de winkel bezochten heel erg druk, wat natuurlijk een goed teken is!

IMG_5175 IMG_5179

En tot slot kwam het er deze zomer eíndelijk van om Original Unverpackt in Berlijn, de eerste verpakkingsvrije winkel in Duitsland, te bezoeken. Om eerlijk te zijn hadden we hier iets meer van verwacht en dat kwam door twee dingen. Ten eerste doordat de foto’s die er op internet rond gaan deden vermoeden dat de winkel groter is dan hij in werkelijkheid is en ten tweede doordat we overal lazen dat mensen vanuit heel Europa deze winkel bezoeken om een beetje inspiratie op te doen voor hun eigen te starten winkels in andere landen. Hierdoor kregen we het gevoel dat het wel een heel grote, speciale winkel zou zijn. In werkelijkheid was het eigenlijk een vrij kleine, smalle winkel. Wat ons wel opviel bij deze winkel, was dat ze naast voedingsmiddelen ook verzorgingsproducten verkopen – zoals houten tandenborstels, tandpasta tabletjes en zeep. Hierdoor heeft de winkel wat meer weg van een complete supermarkt, wat natuurlijk wel erg leuk is. Toch hadden we stiekem íets meer van Original Unverpackt verwacht, zeggen we heel eerlijk.

Nogmaals, we hopen dat verpakkingsvrije winkels over niet al te lange tijd in alle steden te vinden zijn. Als je het ons vraagt, dan zijn dit soort winkels echt de toekomst. Wat natuurlijk vrij ironisch is, aangezien vroeger (in de tijd van onze opa’s en oma’s) iedereen op deze manier boodschappen deed. We verspillen veel te veel plastic (en eten) met z’n allen en op deze manier kunnen we dat voor een groot deel een halt toeroepen.

Wie van jullie heeft er al een verpakkingsvrije winkel bezocht? Welke is jouw favoriet? In welke stad zou jij graag een verpakkingsvrije winkel willen zien? Laat het ons weten bij de comments! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

93 gedachten over “Verpakkingsvrije winkels

 1. Ik was laatst in de USA. En daar zag ik ook al die taps van granola, havermout en noten. Ze hadden dat écht in alle supermarkten! Cool dat ik nu zie dat ze dat ook in NL krijgen.

  1. Leuk! Bij biologische winkels in Nederland zie je het ook steeds meer. Maar dan is het inderdaad granola en noten en dan houdt het op. Bij verpakkingsvrije winkels is echt álles onverpakt!

   1. 25 jaar terug had ik al het idee voor een verpakkingsvrije winkel, maar ik was bang dat ik tegen een hoop onbegrip van de financieële wereld en het over grote deel van de bevolking zou oplopen. Wat heerlijk om te zien dat er nu toch animo is voor nieuwe ideeën … natuurlijk ook omdat we meer tijd (corona) en voedingsstof (milieu- en natuurrampen/ plastic soep) hebben om ons hierin te stimuleren. Misschien dat nu mijn ideeën wel aanstekend zullen zijn. Maar ik ben dan ook voorstander niet alleen biologische en/of lokale producten onverpakt te verkopen door middel van het meebrengen/ herbruiken van duurzaam materiaal maar ook veel verkochte import producten onverpakt te verkopen en op die manier een goedkope oplossing te vinden om de plastic soep sneller te verminderen terwijl we werken om over te schakelen naar minder import en milieuvriendelijker produceren. Zodoende zullen meer mensen die iets minder verdienen kunnen over schakelen naar een verpakkingsvrije wereld en zullen een groter deel van de bevolking zonder al te veel moeite hun steentje kunnen bijdragen. Een schoon milieu is niet een hippe nieuwe trend, het is een noodzaak die ons allemaal aangaat. Laten we de drempel/ de kosten voor iedereen begaanbaar maken om in te stappen! Samen kunnen we meer.

   2. Sakira Lanting Thuring schreef:

    In Zwitserland , in Vevey, is al veel langer een verpakkingswijze winkel. Ik ben op zoek gegaan naar een winkel in de buurt van Eindhoven. Ik ontdekte dat deze in Nederland nog niet, op die in Groningen na, bestaan.
    Ik hoop dat het heel snel op meerdere plekken in Nederland gerealiseerd zal worden.

 2. hoihoi,
  Ik vind het een fantastisch idee, maar zit met 1 vraag..
  Hoe houd je de houdbaarheidsdatums in de gaten? Hoe weet je nu hoelang de producten al in die buizen zit.
  Wie controleert dat en hoe weet je dat als klant!

  1. Dat staat erop :) En dat wordt goed bijgehouden door de eigenaren van de winkels.

    1. Ja, dat ook. Nou moet ik er wel bij zeggen dat het erg goed wordt gecontroleerd en dat de tapbakken luchtdicht zijn, enzovoorts. In supermarkten weet je het ook niet zeker. Kan er ook een gaatje in de verpakking zitten. Daarbij komt dat we met z’n allen misschien ook wel wat panisch zijn geworden, als het gaat om houdbaarheidsdata en dingen weggooien omdat het niet meer goed voor ons zou zijn…

   1. Bonen is sowieso geen probleem. We hebben bonen in glazen potten gestopt 30 jaar geleden als noodvoorraad je en die zijn nog prima. Het zijn gewoon zaden!! Maar ook granen mits ze droog staan kunnen zo’n beetje eindeloos worden bewaard!

  2. Wij houden het inderdaad zelf bij. En op de silo’s staat het vermeld. Wij worden vergeleken met de markt, als je daar een kaas koopt staat er ook geen houdbaarheidsdatum op. Opzet van onze winkel @opgewecktnoord is er natuurlijk ook op gebaseerd dat je op maat kan kopen. Vers en wat minder….. supermarkten is bijna alles verpakt daardoor is bijv. sla in een zakje ook langer dan een week houdbaar. Dat lijkt gunstig, lekker handig vooral maar ik stel altijd maar de vraag.. enig idee hoe het kan dat een sla (bij ons in de winkel binnen 2 dagen verlept) zo lang houdbaar kan zijn. En dat komt niet omdat er een zakje omheen zit. Soms worden groenten, zoals sla, in van die plastic zakjes goed en mooi gehouden met een speciaal soort gas. Wanneer je de zak opent, moet je de sla snel opeten, voordat het bruin wordt. Lekker, die vergaste sla!
   Dus tja… ik zeg altijd maar #weetwatjeeet ;-)

 3. Ik ben helemaal voor dat soort winkels. Laatst kwamen wij in Amsterdam vlak bij de Prinsengracht ook een winkel tegen die een klein assortiment onverpakte produkten verkocht. Echt super gaaf. In Haarlem zal zo’n winkel zeker niet misstaan.

  1. Klopt, dat is een biologische winkel aan de Westerstraat. Ik zou dat persoonlijk de perfecte winkel vinden om 100% verpakkingsvrij te gaan!

  2. Dat zal Delicous Foods geweest zijn.. Dit soort bakken zijn wel ontzettend bewerkelijk, kost veel tijd om goed schoon te houden hoorde ik van de eigenaar.

   Waarschijnlijk is dat de reden waarom de Ekoplaza’s in Amsterdam er juist weer vanaf stappen. Ontzettend jammer, want hierdoor kon je ook bv een paar vijgen/incabessen/dadels/noten etc kopen, ipv meteen een grote voorverpakte zak.

  3. Hi Pauline, weet je nog hoe die winkel in Amsterdam heet? :)

 4. Graag eentje in West-Vlaanderen, België! Dan zou ik er veel naartoe gaan :)
  Ik heb er al veel over gehoord, maar nog geen bezocht en dat vind ik best wel jammer! Antwerpen is al snel twee uur treinen van waar ik woon, en dus niet zo bij de deur.

  1. Misschien wat ver voor een West-Vlaming, maar in Gent zit er sinds kort ook eentje namelijk Ohne, in de Steendam!

  2. In Gent zijn er ook 2: Ohne en Moor & Moor. Dus dat is een stuk dichter voor jou.

  3. Hey Nausikaä,

   Ik ben volop bezig met de voorbereidingen om mijn eigen winkel in de buurt van Oostende te openen!
   Hopelijk zie ik je daar binnenkort!

   Ps: ondertussen is er ook ‘Zonder meer’ in Kortrijk natuurlijk!

 5. In Amersfoort zijn ze ook met een winkel bezig De nieuwe graanschuur en wordt door het voedselkollektief Amersfoort gestart..ben daar heel nieuwsgierig naar ?.

   1. Ja, ik wilde het net zeggen! Ik had de link van de website al openstaan. Nog leuker; ze streven ernaar al hun producten binnen 25 km van Amersfoort te krijgen! Sommige dingen natuurlijk niet, maar ik vind het concept erg tof. Ze hopen in september open te gaan, ik kan niet wachten:)
    http://www.denieuwegraanschuur.nl/

    Oh, en natuurlijk de nieuwe Ekoplaza op het Eemplein in Amersfoort<3 Die hebben ook al een 'muur' met allerhande taps. Noten, granen, zaden. Echt heel cool.

  1. Hey Laura,
   Ik loop al even met hetzelfde idee. Waar zou je winkel precies opengaan?
   Groetjes Kelly

 6. Hello ladies, leuke post weer! Zo belangrijk om onder het grote publiek onder de aandacht te brengen :-) Ik kwam de verpakkingsloze winkel een aantal jaar geleden in Italië voor het eerst tegen, toen ik ging couchsurfen in Torino (sowieso capitale van de slow food movement – aanrader!). Ik was erg onder de indruk want ze hadden ook meteen al schoonmaakmiddelen etc ‘alla spina’. Het heet negozio leggero en ze zitten voornamelijk in Piemonte maar breiden langzaam uit naar andere grote steden nel bel paese: http://www.negozioleggero.it. Ik dacht, laat ik even delen :)

  1. Wow, wat zit er wel veel in Turijn!!! Te gek zeg! (ook heel veel vegan)

   1. Ja vet hè! Turijn is niet de eerste stad waar je aan denkt als je voor een stedentripje naar Italië wil, maar de stad is echt meer dan de moeite waard, ik was in ieder geval zó aangenaam verrast!

 7. Wat leuk dat jullie al 3 verpakkingsvrije winkels hebben bezocht. Voor mij is de afstand een beetje te ver. Ik zou het geweldig vinden als er een winkel in Amsterdam of in Haarlem zou komen.

  1. Het is inderdaad vrij ver weg, dus als je gewoon boodschappen wilt doen, dan is het niet te doen om helemaal naar Antwerpen te gaan bijvoorbeeld. Maar als je er toch een leuk dagje van maakt, dan is het zeker de moeite waard om de verpakkingsvrije winkel mee te pakken!

 8. Wat een goed initiatief! Daar moeten we er meer van hebben, hopelijk zet deze trend dan ook door.

  1. Dat hopen wij ook van harte! (en we hebben goede hoop)

 9. Leuk stuk! Idd ging het vroeger altijd zo met dat verschil dat mijn moeder een boekje had waar ze in schreef wat ze nodig had van de kruidenier. Dit gaf ze hem en hij woog alles af in papieren zakken en gaf het mee in een kartonnen doos of het ging in een grote boodschappentas. Groenten kwamen van de groenteboer en vlees van de slager. Deze winkels lagen niet naast elkaar maar vaak straten verder. Een heel gesleep. De melkboer kwam langs de deuren en verkocht naast melk in flessen ook losse melk waarvoor je een kan mee nam. Het gesleep is inmiddels door het concept ‘supermarkt’ opgelost. De schillen werden buiten de deur gezet en opgehaald door de schillenboer. Het vuilnis ging los in de vuilnisbak die werd geleegd en daarna, door een karretje dat achter de vuilniswagen aan reed, weer schoon gemaakt. Het nam meer tijd wat in onze tijd van tweeverdieners lastig kan zijn maar dat lossen we wel weer op dmv thuisbreng service enz. Moraal van het verhaal, het kan allemaal best. We zullen er beslist niet ongelukkiger door worden.

  1. Dat is zo en daarbij komt: we mogen er best iets voor over hebben om iets goeds te doen voor de wereld en het milieu :)

 10. Voor mij is Groningen wel heel dichtbij en ik vind Opgeweckt een fantastisch initiatief. Dat mag best nog wel wat meer aandacht krijgen. Het is een mooie winkel met mooie producten. Schrijven jullie ook nog een recensie gm? Dat verdient Opgeweckt zeker. En wat leuk dat jullie ‘in stad’ waren (zoals we hier zeggen). Hebben jullie nog meer gedaan in Groningen?

  1. Ja zeker, ik ben as we speak bezig met een artikel over zo’n 15 adressen, met zo’n 80 foto’s ;)

 11. Ik vind het concept van verpakkingsvrije winkels zo ontzettend goed! Ik hoop dat er binnenkort meer winkels komen in onder andere Zoetermeer en Den Haag, dat zou voor mij persoonlijk heel handig zijn. Deze winkels doen me ook een beetje denken aan de grote winkels in Amerika waar je producten in bulk kunt kopen. Nu begrijp ik dat dit vaak niet biologisch en ook niet verpakkingsvrij is, maar wel heel erg handig voor de portemonnee :D.

 12. De zondag er voor was ik in Groningen. Ik raakte aan de klets met Amber van Koko Toko (leuke winkel!). Ze vertelde dat jullie die ochtend een oproep hadden gedaan voor adresjes. Ik heb gelijk even gekeken en dankzij jullie aankondiging ben ik bij Opgeweckt geweest. Ik vond het ook een mooie winkel. En als ik het zo hoor, is het nog wel de mooiste van de drie. Hopelijk verspreid dit zich snel over Nederland. Kijk uit naar jullie artikel over Groningen. =)

 13. Tof artikel! Ik wil meer verpakkingsvrije winkels! Ik kom trouwens graag bij Original Unverpackt om kruiden, noten en linzen te kopen. Ik hoop dat ze het goed blijven doen zodat ze kunnen uitbreiden (in omvang en aantal winkels). Volgens mij hebben ze nog wat uitdagingen met fabrikanten die ook hun proces moeten omgooien. Groente en fruit probeer ik zoveel mogelijk op de markt of bij en groenteboer te kopen want ik vind het bizar om te zien hoe de meeste supermarkten groente en fruit verpakken. Komkommer in het plastic. Echt, waarom zijn we daar ooit mee begonnen?

 14. Goed artikel! Ik vind het echt zo leuk dat jullie naast het veganisme ook andere duurzame aspecten behandelen!
  Zelf ben ik vorig jaar in Whole Foods geweest in Londen. Niet een complete verpakkingsvrije winkel (helaas..) maar ze hebben gelukkig wel een groot gedeelte in de winkel waar je wel zelf de hoeveelheden kan bepalen. Vond het echt leuk om te zien! (Bedenk me nu alleen dat je volgens mij alsnog plastic bakjes enz. kon kopen om het in te doen.. Gelukkig kun je wel zelf de hoeveelheden bepalen en gooi je het minder snel weg..) Je kon zelf nootjes ’tappen’, maar ook granen, kruiden, meel, koffiebonen en thee scheppen. Ook kon je van de groenten zelf pakken wat je nodig hebt, er lagen zelfs hele bakken met voorgesneden groenten, aardappelen, etc. Je kon er zelfs notenpasta’s aftappen! Erg leuk :) Hopen dat dit zich uit gaat breiden!

  Ik vind het zelf ook altijd zo onlogisch eigenlijk als ik door een supermarkt loop haha. Beetje off topic misschien, maar goed om te zien dat ook veel studenten tegenwoordig aandacht besteden aan de grote milieu- en afvalproblemen. Het is al wat ouder nieuws hoor, dus misschien dat jullie het al eens gelezen hebben.. Deze TU student wil door zijn uitvinding het ‘plastic soep’ probleem in de oceanen oplossen! Grappig hoe hij het in zijn presentatie ook heeft over de hoeveelheid plastic die we gebruiken. “Een biscuit in een plastic zakje, met nog een plastic zak eromheen, in een plastic doosje. Het is een koekje, geen nucleair afval!”
  http://www.theoptimist.nl/student-delft-bedenkt-haalbare-oplossing-voor-plastic-soep/
  Nogmaals sorry voor als jullie dit allang een keer gezien hebben :)

  1. Oh de Whole Foods! Ik heb net een rondreis door het zuiden van de VS gemaakt en de Whole Foods Market heeft er echt voor gezorgd dat ik niet als een tientonner thuis ben gekomen. Ik werd zelfs een keer uitgelachen toen ik vroeg waar ik enigszins gezond kon eten (laat staan dat ik vroeg om vegetarisch of veganistisch eten)!

   Het concept is echt heel goed, echt een tegenreactie op het vette, ongezonde eten daar. Ik weet niet of de winkel in Londen ook zo groot en ruim was en dat je er ook zelf maaltijden kon samenstellen? Bij die in Amerika kon je er zowel salades, yoghurt als warme maaltijden ‘opscheppen’, verschillend per winkel. Het. Was. Ge. Wel. DIG.

   1. Wij gaan in september naar NYC en kunnen niet waaaaaaachten om naar Wholefoods te gaan! We zijn in Londen ook geweest, maar we hopen dat die in New York nog groter is! waaaa!

   2. Ja we hebben echt onze ogen uitgekeken! Echt heeeeerlijke dingen daar! En inderdaad ook allemaal een stuk gezonder, zonder toegevoegde rommel e.d. <3
    Haha ik vond deze Whole Foods ook al echt mega groot (maar misschien ben ik niet heel veel gewend.. haha). Hij heeft drie verdiepingen; de begane grond is een soort La Place idee achtig vond ik, allemaal kant-en-klare spullen, van gebakken broodjes, salades, gebakjes, kazen, vlees- en visgerechten, echt alles. De -1 verdieping was echt het supermarkt gedeelte, met het stuk wat ik hierboven beschreef en daarnaast gewoon alle supermarkt paden zeg maar. En de 1e verdieping van het pand daar zit het restaurant (echt megaaaaa veel verschillende dingen wow!), beetje vergelijkbaar qua grootte denk ik met het restaurant bovenin het KaDeWe in Berlijn :)

    Hopelijk krijgen we ook een WholeFoods in Nederland! Ik kan niet wachten :)

 15. Wat een hip concept! De winkel ziet er inderdaad heel mooi en netjes uit. Het zou leuk zijn als dit zich uitbreid naar andere steden. Ik wil er wel eentje in Rotterdam! ;)

 16. In Roosendaal heb je bij Drogist Het Geheim een deel verpakkingsvrij winkelen. Heel handig en fijn. Maar het zou ook heel gaaf om n geheel verpakkingsvrije winkel hier te kunnen starten Cq hebben.

 17. Ik vind het concept verpakkingvrije winkel zo ontzettend tof! Ik ben heel blij als die in Utrecht open gaat. Dat is Vanaf Amsterdam ten minste een beetje in de buurt. Wel gek dat Amsterdam, de stad die alles heeft, nog geen verpakkingsvrije winkel heeft.

 18. Daar zou ik graag eens inkopen doen, maar ik woon in West-Vlaanderen, dus de dichtsbijzijnde winkel is in Antwerpen. Aangezien dat 2u rijden is en 3u met de trein, gaat het voordelige effect voor het milieu een beetje verloren als ik me naar daar verplaats. Eén van mijn beste vriendinnen woont echter in Groningen, dus als ik haar nog eens ga bezoeken, weet ik alvast welke winkel ik opzoek ;-)

 19. Ik ben een enorme voorstander van dit concept! Het is zo jammer dat er niet veel meer winkel in Nederland zijn dan slechts eentje. Ik werk zelf in een supermarkt, als ik zie wat er daar aan onnodig plastic doorheen gaat, daar krijg je nachtmerries van.. Klanten die een plasticzakje willen om hun pakje sigaretten mee te nemen bijvoorbeeld.. Dat is toch nergens voor nodig?!

  1. Inderdaad… of wat dacht je van de los verpakte koekjes, in plastic, die dan weer met z’n allen in een aluminium verpakking IN een plastic wrap zitten? Echt om te huilen. Of avocado’s: in een plastic schaaltje, in een plastic zakje..

 20. De allereerste verpakkingsvrije winkel van Nederland zit in Groningen? Dat vind ik best een primeur! Jeej Groningen ^^

  En die man uit Utrecht die zegt dat zijn winkel de eerste is… die lijkt dan datgene te belichamen wat (sommige) Groningers denken dat Randstedelingen over hen denken: dat in Groningen vooral wereldvreemde boeren wonen en dat Nederland na Drenthe ophoudt :P

  Anyway, het is blijkbaar hoog tijd om Groningen weer eens een bezoekje te brengen en bij Opgeweckt te gaan kijken! Die andere suggesties liggen een beetje uit de route, helaas xD

  1. Nou, daar heb je echt een punt hoor. Toen wij in Groningen waren hebben we meerdere keren tegen elkaar gezegd dat mensen uit de Randstad (wij ook dus, want we wonen in Amsterdam,) wel vaak het idee hebben dat het hier allemaal gebeurt. Groningen heeft het tegendeel maar weer eens bewezen :)

 21. Helemaal top, ik ben heel benieuwd naar die in mijn stadsie Utrecht. Enig idee wanneer die precies open gaat? Ik ga maandag naar Antwerpen, dus zeker een kijkje nemen bij Robuust! Thanks :)

  Liefs Marlijn

  1. Het schijnt dat de winkel voor het einde van de zomer opengaat… maar om eerlijk te zijn horen we al maanden geluiden als ‘we gaan bijna open,’ dus we hebben geen idee hoe het er nu voor staat .

 22. Hoi Merel en Jamie,

  Super leuk verslag en verpakkingsvrije winkels zijn inderdaad een fantastisch initiatief! Ik woon zelf ook in Groningen en ben onwijs blij met Opgeweckt Noord! Maakt het (biologisch, regionaal) plastic-vrij winkelen een stuk makkelijker! Wij zijn nu ongeveer 1,5 jaar geleden begonnen met ons “Plastic-Free Tuesday” project en wonen (inmiddels) in verschillende delen van de wereld / Nederland. Plastic-Free Tuesday inspireert onszelf en andere mensen om 1 dag per week plastic te skippen, en omdat verpakkingsvrije winkels voor de meesten van ons (nog) geen optie waren/zijn, is wat creativiteit wel vereist ;-). Gelukkig zijn we er allemaal verbaasd over dat flink wat plastic afval skippen makkelijker is dan je zou denken! We zijn nu bijv. bezig om een plastic-vrij winkelgids voor Nederland te ontwikkelen (incl. Groningen natuurlijk!). Het zou mooi zijn als meer mensen (gemakkelijke) manieren vonden om plastic te laten liggen!

  Voor wie geinteresseerd is, iedereen is natuurlijk heel van harte uitgenodigd om eens mee te “Plastic-Free Tuesdayen”! ;-) Zonodig hebben we veel tips online voor beginners en gevorderden. En vragen zijn altijd welkom. Zoals Merel al zag, zitten we ook op Instagram bijv.

  Hartelijke groeten uit Groningen, en thanks voor de post!
  Marlies
  Plastic-Free Tuesday team

  1. Crudo is toch een rawfood restaurant? (waarover wij overigens alles behalve enthousiast zijn, maar dit terzijde ;))

   1. Het is een combi is van een lunchroom en een verpakkingsvrije verkoop corner.

 23. Ik ken Robuust in Antwerpen en de biohoeve in Schilde heeft ook artikelen die je zonder verpakking kunt kopen, zoals bloem. Maar ik neem ook potjes mee naar de doorsnee frituur/slager/chinees/broodjeszaak/bakker! In het begin bekijken ze je wat raar, maar na een paar keer kennen ze je al en moedigen ze het aan!

  1. Precies, mensen moeten er even aan wennen, maar het kan gewoon! ;)

 24. Heel inspirerend! Binnenkort maar eens in Groningen langs Opgeweckt gaan!

  Vorige week zag ik het volgende filmpje en daar moest ik ook gelijk aan denken toen ik jullie artikel las. Lauren Singer heeft in 2 jaar tijd maar 1 glazen pot met afval. Bijna ongelofelijk, maar als ik dit zie schaam ik me wat een afval wij thuis hebben. Echt het bekijken waard!

  https://www.youtube.com/watch?v=nYDQcBQUDpw

  1. Inspirerend he? Er zijn wel meer voorbeelden van mensen die echt maar met heel weinig afval leven. Echt een groot voorbeeld zijn zij!

 25. Dit is echt zo een handig concept!
  Als je voor een bepaald gerecht speciale kruiden nodig hebt die verder nooit meer gaat gebruiken moet niet zo een heel (duur) bakje kopen. Dan ben je dus duurzamer, goedkoper, biologisch én beter voor het milieu uit.

  1. precies! Ik heb zo gigantisch veel busjes kruiden in huis die ik maar 1 keer nodig heb gehad voor een recept en daarna nooit meer… super zonde! Had ik beter een klein beetje kunnen kopen en het meteen opgebruiken!

 26. Bij mij om de hoek op de Biltstraat zit een biologische supermarkt met een groot verpakkingsvrij gedeelte. Superfair heet ie, en je kunt veel dingen zoals granen, (gedroogd) fruit en groenten, snoep e.d. los krijgen maar ook was- en schoonmaakmiddelen! De winkel is dus niet geheel verpakkingsvrij, maar wel een groot gedeelte. Ik vraag me dus wel af of je écht voordeliger uit bent. Want vaak zijn groot verpakkingen voordeliger toch? En bij pasta hoef ik in principe niet per se te kopen wat ik op eet, de overige hoeveelheid eet ik later op.

  Oh bij superfair krijgen studenten op dinsdag trouwens 10% korting, superleuk. Ik koop nog niet alles biologisch, maar kip (en eieren) en sowieso vlees vaak wel. Misschien een leuke tip voor andere Utrechters :)

  1. Klopt, in bulk kopen is meestal het goedkoopste. Maar dat geldt dan wel met name voor droge producten, zoals pasta, rijst, granen, enz. Bij verpakkingsvrije winkels kun je dus letterlijk alles zonder verpakking kopen. Ook olie, kaas, vlees, vis, letterlijk alles wordt in je eigen glazen pot verpakt. Het gaat er bij een verpakkingsvrije winkel dus ook niet per se om dat het goedkoper is, maar puur om het besparen van plastic en ander verpakkingsmateriaal. Leuke tip van die winkel in Utrecht!

 27. Echt een goed initiatief, Groningen is helaas niet bepaald om de hoek, maar mocht er een winkel openen in de buurt van Eindhoven, dan zou ik daar zeker mijn producten kopen.

 28. Ik heb laatst onverpakte koffie gekocht bij de Ekoplaza en had heeeeel braaf mijn eigen genaaide zakje meegenomen maar de winkelmedewerkster zei me dat dat eigenlijk niet de bedoeling was! Zij probeerde me een niet te recycelen papieren zakje met plastic coating aan te praten..gewoon mijn eigen zakje gebruikt, natuurlijk ;-)
  Ik hoop ook op zo’n winkel in Zutphen maar gelukkig hebben we een marktkraam spice&more waar je alles los kan kopen!

 29. Tof artikel weer! Ik ga in Groningen studeren en kan niet wachten om bij Opgeweckt Noord m’n boodschappen te gaan doen!

 30. […] nog de moeite waard vindt om te lezen, en waar ook veel leuke reacties op kwamen, zijn dit verhaal over verpakkingsvrije winkels in Nederland, België en Duitsland en dit artikel met titels van inspirerende zelfhulpboeken die we […]

 31. Ik hoop van harte dat die verpakkingsvrije winkels zicht gaan vermenigvuldigen!
  Dat is een kleine stap maar wel een van de eerste die je kan zetten om bewuster te leven…

  Leuke artikels ook voor de rest!

 32. Wat ik als Utrechtse erg jammer vind aan de Bag&Buy is dat het erg prijzig is t.o.v. andere supermarkten. Zo betaal je voor 200 gr. pindakaas 1,80, aanzienlijk duurder dan pindakaas in de supermarkt.

  Daarnaast kun je er vrijwel alleen luxeproducten krijgen: zaken als brood en bakolie, die iedereen nodig heeft hebben ze niet, maar wel tig soorten luxe oliën. Onwijs leuk, maar echt jammer want dit koop ik minder vaak dan een regulier brood. Zonde van het concept, hoewel het natuurlijk mooi is dat luxeproducten nu wel op deze manier verkrijgbaar zijn!

 33. Hoi Hoi, zodra ik een keer in utrecht bij mijn schoonvader ben ga ik zeker een keer een kijkje nemen. Zelf woon ik in Eindhoven en dan is ook Tilburg toch best ver om daar je onverpakte spulletjes te kopen. Dan bespaar je wel is waar op je verpakkingen maar kost het weer benzine. Dus ik zeg in Eindhoven eentje openen. Als ik zou weten hoe en wat zou ik het zelf doen. Wil heel graag wat anders doen kwa werk, en heb altijd graag met mensen gewerkt. Ook het behoud van de natuur en het milieu spreekt me zeer aan.
  Groetjes Mirjam

 34. In Haarlem kun je thee en veel meer onverpakt krijgen in de Grote Houtstraat bij the Art of Teaa Herbs & Spices, https://www.facebook.com/pages/The-Art-of-Tea-Herbs-Spices/715475718543664

  En in Leiden is inmiddels ook een (popup) Verpakkingsvrije winkel! https://www.facebook.com/verpakkingsvrijewinkel/

  Zoek op Facebook met trefwoord verpakkingsvrij voor een recent overzicht. Het is niet eenvoudig voor deze winkels dus… ben je voor, doe meer dan klik en like: bezoek en doe mee!

  Ben ik zelf ook van plan… nog niet gedaan dus! Must, want =)

 35. Ik probeer altijd met eigen verpakking, eigen plastic, naar de supermarkt te gaan. Bij de Jumbo heb ik nog de meeste kans, maar hoe kunnen we deze reuzen zover krijgen dat hun fruit en groente onverpakt wordt aangeboden?
  Ik koop fairtrade bananen. Deze zijn verpakt. Ik haal de verpakking er af en doe in dezelfde zak sperziebonen.
  Ik koop alleen appels die los zijn, ook sinaasappels.

 36. Hallo, wat een toffe gedachte om iets dergelijks in de buurt te hebben. Wij zijn bezig met het opzetten van een gezondheid festival gemeentebreed, bestaande uit drie onderdelen nl.: beweging voeding en milieu. Deze zijn niet meer los te koppelen van elkaar. Ons struikelblok is dat we nog niet weten hoe we de brug moeten leggen tussen wat is gezond en milieubewust voor de grote groep mensen die ons festival komen bezoeken en wij iets willen aanbieden wat op alle drie de onderdelen verantwoord is, en omdat we weten dat ” de grote groep mensen die nu nog in het ritme van het gemak zitten ” te verleiden/prikkelen om over te stappen naar verpakkingsvrij en biologisch. Ons motto is: “Een aarde, een lichaam, waar ligt onze verantwoording voor ons zelf, onze naaste, en de komende generatie.
  Wat zou het toch mooi zijn dat ook de grote supermarkten in onze stad een soort van shop in shop zouden willen promoten met dit concept. Ik ga ervoor!

 37. Voor 2019 heb ik een voornemen klaar staan: ik verklaar de oorlog aan het verpakkingsmateriaal, om te beginnen de plastics. Ik had ook graag een winkel willen beginnen zoals hier boven beschreven. Ik heb het gezien in Nieuw Zeeland waar je de keten ‘bin in’ hebt. Maar eigenlijk krijg je in deze winkels toch alleen een relatief klein select groen publiek. De supermarkten zouden om te beginnen tap bakken moet hebben voor verzorgingsartikelen zoals shampoos, shower gels, etc. Stel je voor dat je met je lege shampoo flesje naar de Etos kan gaan om hem daar te vullen. Dan gaat het grote publiek ook meedoen en dat zet echt zoden aan de dijk. Het is een begin en daarna kunnen meer artikelen volgen. Met voedsel is dat nog moeilijk.
  Maar waar begin ik te lobbyen? Benader ik eerst de politiek of eerst de andrelonfabriek? Of de Etos of zo?

 38. Heel goed en belangrijk dat er op meer plekken onverpakt gekocht kan worden! Zelf werk ik in Oterleek, een dorp vlakbij Alkmaar, bij de Otter, een molen/bak/winkelproject. Er zijn steeds meer mensen die met eigen zakken en flessen: meel, noten, brood, koek, gist, honing enz. komen kopen, rechtstreeks uit onze balen in de bakkerij. Wij worden daar heel blij van!

 39. […] 20 augustus – Verpakkingsvrije winkels, dat zou ik zo graag willen. Hier kun je er over lezen, op de website van De Groene Meisjes. Daar blijkt dat Nederland op dit moment […]

 40. Ik zag een biocoop in Parijs- Montreuil Mairie. Echt superleuk, twee wanden met potten met van alles, meenemen in papieren zakjes of eigen bakjes. Vaatwasmiddel, shampoo, etc in herbruikbare flacon, vaatwasmachinetabletten per stuk. Zo’n winkel wil ik ook in Oosterhout NB

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *