Video: Is vegan eten moeilijk? – Q&A –

thumbnailqa

Op Twitter vroegen we wat jullie graag zouden willen weten over de vegan lifestyle. Dat leverde een flink aantal heel interessante vragen op. Teveel om in één video te beantwoorden, daarom hebben we een selectie gemaakt. De vragen liepen best wel uiteen, van ‘welke mascara gebruiken jullie?’ tot ‘is de vegan lifestyle duurder?’ We kregen een aantal vragen over verzorging en cosmetica, dus die vragen willen we in een aparte video behandelen. Deze (eerste!) keer gaat het dus echt over vegan eten. Is het moeilijk? Is het duur? ‘Cheaten’ we wel eens? Hoe gaan we om met onbegrip voor onze keuzes? Onze antwoorden op deze (en meer!) vragen hoor je in deze video:

Zie je geen video? Klik dan hier!

We vonden het heel erg leuk om deze video te maken, dus we verwachten dit zeker nog eens te doen! Mocht je dus een vraag hebben over de vegan lifestyle, dan kun je deze achterlaten onder de video of onder deze blogpost en wie weet behandelen we dan volgende keer jouw vraag!

Dankjewel voor het kijken en vergeet je niet te abonneren op ons Groene Meisjes kanaal!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

42 gedachten over “Video: Is vegan eten moeilijk? – Q&A –

 1. Ik vroeg me af hoe jullie dat doen met huisdieren, geven jullie ze veganistisch eten, of ‘normaal’ dierenvoer? En wat voor voer zouden jullie als jullie een hond hadden geven?

  1. Hier moet ik even op reageren. Bij honden is het niet aan te raden om ze vegetarisch te voeren maar bij katten is het om diverse redenen echt gevaarlijk om ze vegetarisch te voeren. Onder andere door een taurine gebrek wat vervolgens hartproblemen kan veroorzaken.

   Dus iedereen mag eten hoe ze willen, maar breng niet je hond/kat in gevaar door hun vegetarisch of vegan te voeren.

   Bij je konijn voorzie ik overigens weinig problemen ;)

   1. Wij geven onze katten inderdaad geen vegetarische voeding. Als we een hond zouden hebben, zouden we dat wel doen!

 2. Hallo, ik vroeg me af hoe jullie weten of je wel de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt….slikken jullie veel bij of houden jullie per dag bij hoeveel eiwitten etc jullie eten?? Groetjes!

 3. Handig filmpje om te kijken als beginnende Vegan, jullie doen het erg leuk! Fijne kerst.

 4. Merel, ik kan me herinneren dat jij in je artikel over eartlings (de docu) schreef dat je je over je cravings van bijv. kaas heen ging zetten en dat je het niet meer wilde eten. Zou je kunnen uitleggen wat je gedachten heeft doen veranderen waardoor je nu wel zegt dat je het heel soms eet?
  Ik vind de filmpjes trouwens echt heel leuk. Het geeft een gevoel alsof je elkaar nu opeens kent, veel persoonlijker . Ga vooral door =)

  xxx
  Nog een fijne kerst gewenst voor jullie beide

  1. Dank voor je compliment! :) We vinden het ook erg leuk om de filmpjes te maken.
   Wat betreft je vraag: in dat artikel had ik het over de cravings die ik vroeger had. Dan werd ik wakker en dacht ik: ik heb zin in geitenkaas. Of cheesecake. Dat heb ik niet meer. Het zelf kopen of bestellen in een restaurant, daar ben ik ‘overheen.’ In de video heb ik het over situaties zoals ik die omschreef: op school met mijn leerlingen, of op een studiedag met collega’s en het enige vegetarische dat er is, is iets met kaas, enzovoorts. Dat is dus wel een beetje een ander situatie, snap je?

   1. Ach zo, ja dat snap ik. Bedankt voor de uitleg. Wat jullie trouwens zeiden over de verschillende ‘gradaties vegan’ herken ik echt ontzettend. Ik heb ooit op een vegan site gezet dat ik vegan ben maar mijn vriend vega dus dat ik wel eens een eitje voor hem bakte. Nou alsof ik had gezegt dat ik fan ben van Hitler, wat een explosie daar, hoe ik dat kon doen en hoe ik mezelf vegan kon noemen. Zo jammer als mensen dat doet, heb nu wel geleerd om me er niks meer van aan te trekken

    1. Haha, dan weet ik waarschijnlijk wel over welke site/pagina je het hebt ;) Vreselijk vinden wij dat.

 5. Het lijkt mij inderdaad erg belangrijk om de tijd te nemen als je besloten hebt dat je veganist wil worden. Volgens mij zijn er ook vele die dat niet doen, en daardoor te mager worden.
  Ik vind het in elk geval super knap hoe jullie alles aanpakken.

  Wel jammer van de strijd die sommige voeren, ik had daar nog nooit eerder van gehoord.
  Ik was zelf ‘vegetariër'(althans zo noemde ik het), maar ik at wel gelatine. Dit vonden sommige mensen ook gek. Ik had slechts besloten dat ik het niet prettig vond om stukken vlees te eten, dat was mooi mijn keuze :)
  Nu eet ik wel vlees wanneer ik bij mensen eet, omdat ik in het verleden merkte dat het steeds lastiger werd wanneer ik bij iemand ging eten. Maar ik probeer het vlees eten nog zovele mogelijk te vermijden, ook omdat ik er niet gek op ben.

 6. Jullie hebben zulke fijne stemmen om naar te luisteren! Ik heb jullie blog nog niet zolang geleden ontdekt maar ik vind jullie echt super leuk en gezellig!

 7. Leuk filmpje! Ik zou graag meer van zulk soort filmpjes zien, want ze zijn erg interessant :D

  1. Dat komt goed uit, want we hebben een heleboel leuke filmpjes in de planning :) Bedankt voor je complimentje!

 8. Ik ben niet zo’n YouTube kijker maar vind jullie erg leuk! Ga zo door! En poppie aan het einde is geniaal

 9. Leuk filmpje! Een fijne manier hoe jullie met vegan omgaan, lekker down to earth. Zelf heb ik een ontzettende antipathie tegen soja, ik kan het gewoon niet eten, ten eerste omdat ik er volgens mij allergisch voor ben, maar vooral omdat ik ooit een heel verontrustende uitzending zag over de desastreuze gevolgen van sojaplantages voor het milieu en de natuur. Daarnaast ken ik via via een veganistische vrouw die een (gelukkig) goedaardig kankergezwel in haar borst kreeg, en nou schijn je door veel soja te eten teveel verkeerde hormonen binnen te krijgen die kanker kunnen veroorzaken bij vrouwen. Niet dat ik jullie wil verontrusten, maar, is soja nou wel zo goed, gezond en duurzaam? Hoe kijken jullie daar tegenaan?

  1. Dankje! :)
   Nee, soja, daar moet je niet teveel van eten. Zijn we helemaal met je eens. Wij hebben het maar weinig in huis. We hadden nu dan bijvoorbeeld een chocolademelk gemaakt, met slagroom erop, maar zoiets doen we bijna nooit. Meestal gebruiken we amandelmelk, dat vinden we ook nog eens lekkerder :)

 10. Wat een leuk filmpje! Zo open en eerlijk:) echt leuk om te zien! En voor mijn gevoel ken ik jullie zo nog een beetje beter, wat ook wel weer heel gek want ik ken jullie natuurlijk niet écht, haha. Hoop dat jullie een leuke kerst hebben gehad!

 11. You girls make me smile :). Wat een leuk filmpje!
  Ik ben zelf vegetarier en experimenteer regelmatig met vegan producten, zoals plantaardige melk, agar agar of vegan kookroom. Ik maak ook regelmatig vegan taarten en heb veel aan jullie website qua recepten. Ik ben fan!

 12. Leuk filmpje! Ik ben nu twee jaar vegan en dat lukt redelijk goed. Ik vind het soms alleen lastig als ik visite krijg met een dieet. Zo ken ik iemand die heel veel producten niet mag vanwege een allergie. Daarom had ik voor haar wafels gekocht, maar daar zat wel ei in. Ergens voelde ik me wel schuldig want ik wil dit soort producten eigenlijk niet kopen. Hetzelfde geldt voor koffiemelk. Ik drink zelf geen koffie maar visite wil er vaak melk in en sojamelk of notenmelken lusten veel mensen niet. Hoe zouden jullie met deze dingen omgaan?

  1. Hi Danielle, wat leuk dat je reageert! Ik snap wel dat het lastig kan zijn. Mijn ‘regel’ (voor mezelf) is wel dat ik geen niet-vegan producten wil kopen. Zoiets als wafels met ei, dat doe ik liever niet, dus dan kies ik maar iets anders of ik bak zelf iets. Wat betreft koffiemelk voor visite, omdat ze andere melk niet lusten… ik houd altijd een beetje voor mezelf aan: je komt op bezoek bij iemand en dan neem je genoegen met wat er is. Als ik bij iemand anders op bezoek kom en hij of zij heeft geen plantaardige melk voor in de koffie, dan drink ik thee. Snap je? Als je met al deze dingen rekening zou moeten houden, zou je een dubbele koelkast moeten hebben ;)

 13. Supermooie roze lipstick! Ook vegan? Mag ik vragen van welk merk die is =)

 14. Ik vind het écht heel tof dat jullie filmpjes zijn gaan maken! Ik heb zelf geen ambities om veganistisch te gaan eten, maar ik vind het wel interessant om te onderzoeken of ik bijvoorbeeld één maaltijd per dag veganistisch kan maken. Keep up the good work ladies! X

 15. Wat een ontzettend leerzaam filmpje. Dank je wel, het geeft stof tot nadenken op een hele prettige en ongedwongen manier. Ga zo door :)

 16. Hoi, super leuk filmpje :D.

  Ik eet nu zelf 3 maanden veganistisch maar vroeg me af hoe jullie het deden met E-nummers. Dan met name de nummers zoals E471, waarvan de herkomst zowel dierlijk als plantaardig kan zijn maar dit niet te achterhalen valt. Mijn oma is elke keer druk in de supermarkt aan het zoeken om iets voor mij te kopen en dan komt ze bijvoorbeeld terug met speculaas waar dan wel E471 in zit. Ik wil hier niet te moeilijk over doen omdat ze al heel veel begrip toont…

 17. Wauw wat een goede zet van jullie om ook filmpjes te maken, zo onwijs gave toevoeging! Voor mij als non vegan is het echt een eye opener om jullie beleving mee te maken, ook helaas het negatieve.

  En lieverd, lekker een blokje kaas nemen als je daar een keertje behoefte aan hebt! Hupsakee

 18. Ik vind het een heel leuk filmpje! Normaal ben ik na een paar minuten wel afgehaakt met pratende hoofden, maar dit was heel interessant. En gelukkig bleef ik kijken zodat ik mijn vraag ook nog eens kon horen! Haha. Bedankt voor het antwoorden :)

  1. Ik vind het vooral heel chill hoe jullie denken over vegan zijn. Gewoon iedereen lekker laten. Dat vind ik echt de goede insteek! Goed bezig :D

 19. Wat een ontzettend leuk filmpje! Ik vind het echt heel leuk om van jullie te horen hoe jullie met eten omgaan :) Ik vind het fijn dat jullie niet neerkijken op mensen die niet vegan eten/zijn. Zelf ben ik flexitariër, meestal kook ik vegetarisch, soms veganistisch (geheel geïnspireerd door jullie) en soms vlees.

  Ik heb gehoord dat vegetariërs na een paar jaar last kunnen krijgen van een tekort aan bijvoorbeeld ijzer, hoe zit dat bij jullie?

 20. Ik zeg: vaker filmpjes maken! Vind het heel leerzaam om te zien en horen hoe jullie met bepaalde zaken waar jullie tegen aan lopen omgaan. Ik weet eerlijk gezegd niet of jullie partners hebben, maar wat zou je doen of wat doen jullie als je partner niet vegan of zelfs niet vegetarisch eet?

  1. Ik weet niet hoe de situatie bij de groene meisjes is, maar ik (mijn leven lang vegetariër) heb een partner die vleeseter is. We wonen overigens niet samen. Samen koken we altijd vegetarisch, zowel bij mij thuis als bij hem thuis. Ik koop en kook nooit vlees/vis voor hem. Als we samen uit eten gaan kiezen we vaak een (bijzonder) vegetarisch restaurant, maar als we in een andersoortig restaurant zijn, eet hij wel vlees of vis. Op het moment woon ik in een vegetarische woongemeenschap met huisgenoten, mochten wij ooit samenwonen, zal hij wel vlees/vis thuis eten. Het is niet anders en ik heb liever dat ik dan via de gezamenlijke rekening dan bijdraag aan biologisch-dynamisch vlees en vis dan dat hij kiloknallers bij ah koopt.

 21. Ik vond het een leuk filmpje! De vlog van vorige week vond ik niet zo’n succes maar ik vind vlogs over het algemeen – ook bij anderen – niet interessant. Dit soort filmpjes wel, en bijv. kookfilmpjes of ‘wat je op de markt koopt’ en dat soort dingen lijken me ook leuk.

 22. Hee meisjes inderdaad een leuk filmpje, fijn te horen hoe andere vegans met een aantal kwesties omgaan! ik vond de stap van veggie naar vegan eigenlijk heel klein (maar ik at al amper kaas en eieren, moest alleen nog van yoghurt afkicken) en eet zo goed als nooit prefab dingen (koekjes, cornflakes, spreads, …) maar heel puur, en maak bijna alles zelf, zodat al dat ticketjes lezen ook niet echt aan de orde was. en ik mis ook amper iets (ja het sociale, soms, maar ook dat valt wel mee na een tijd, al vind ik het soms een beetje vermoeiend, nieuwe mensen , zeker in een multiculturele context, uitleggen waarom, wat, …). Wel vond ik de reacties harder: genre, “veggies snap ik nog maar vegan, dat is me toch een stap te ver!” alsof je een of andere extremist bent (en ik ben al helemaal niet het prekerige type en kook voor vrienden wel nog niet vegan (geen vlees, maar eens een simpele cake, of wat biologische geitenkaas bij een salade), vind dat soms stiekem zelfs leuk, is dat nu raar :)? en strijd tussen veggies en vegans of vegans en “goede vegans” vind ik ook heel stom, ten eerste vind ik sowieso iedereen vrij om te beslissen hoe bij te dragen aan een betere wereld, sommige mensen zijn bv ecologisch véél verantwoorder dan ik, ik eet verantwoorder, ieder zijn bijdrage? perfect is niet mogelijk… al zal ik uiteraard wel het positieve van veganisme promoten, bekeringsdrang is me vreemd, en werkt volgens mij contraproductief!beter zoals jullie: tonen dat je bewust, positief, heerlijk en gezond kan eten als vegan, en daarnaast ook gewoon een normaal leven hebt!

 23. PS: Merel, wat jouw ‘cheaten’ betreft, helemaal eens met je houding, ikzelf doe dit nooit, maar wou soms dat ik wat ‘flexibeler’ kon zijn, op reis, of bij mensen met minder middelen, of uit een andere cultuur thuis, die veel moeite doen (maar dat vind ik dan weer moeilijk – ik hou van duidelijke keuzes in mijn hoofd :) )
  Nu bv met nieuwjaar ben ik gevraagd bij een familie Syrische vluchtelingen, ik weet dat ze heerlijk koken, maar gaan uitleggen, dat ik echt niet wil dat er boter onder mijn bulgur zit, of vleesbouillon in mijn linzen, of .. vind ik zo lastig dat ik dit soort situaties nog vaak uit de weg ga, en gewoon na het eten, ga, wat eigenlijk jammer is …

 24. Ik ben op het moment “flexanist” wat me eigenlijk heel goed bevalt. Misschien wil ik ooit naar volledig veganistisch eten, maar dan moet ik eerst een iets stabielere situatie hebben. Als student veganistisch eten is namelijk niet altijd even makkelijk… Veel samen eten, feestjes, etc. Zelf koop ik nooit iets waar dierlijke producten inzitten, alleen als ik bij anderen eet, zeg ik gewoon dat ik vegetariër ben.

  Ik had nog wel een vraagje, wat doen jullie met producten die jullie krijgen? Ik had laatst bijvoorbeeld met een Chinees vriendinnetje afgesproken en zij wist uiteraard niets van mijn vegetarische/veganistische levensstijl. Ze had wat snacks uit China voor me meegenomen en daar zat melk in. Ik heb het wel opgegeten, aangezien ik niet 100% diehard vegan ben, maar ik ben benieuwd wat jullie daarmee doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *