Vintage shoppen in Kopenhagen

Een tijdje geleden lazen we een gastblog van Jula, over al het vega(n) food dat het mooie Kopenhagen rijk is. Vandaag neemt ze ons mee op vintage/tweedehands shoppad in de stad!

Shoppen in Kopenhagen: de Loppedmarked, de Genbrug en  uhmm…de rest?

Oooh Kopenhagen! Niet alleen kan je hier fantastisch vega(n) eten, maar ook nog eens fantastisch shoppen! Neem wel een goedgevulde portemonnee mee: goedkoop is het hier niet. Toch probeer ik, als ik shop, zo “budget” mogelijk te zijn.

Dus op naar de rommelmarkt of, zoals ze hier zeggen, de loppedmarked. De hele zomer lang zijn er hier iedere week overal kleine buurt rommelmarkten, er zijn geen regels, zoals in Nederland, buren spreken af om op een bepaalde datum een rommelmarkt te houden in de binnentuin (bijna alle huizen hebben een gezamenlijke binnentuin hier) dan hangen ze overal in de buurt briefjes op en dan is er gewoon een rommelmarkt! Zo leuk! De briefjes hangen vaak op lantaarnpalen/stoplichten of je vind briefjes bij de supermarkt. Het seizoen voor deze rommelmarkten loopt tot eind september. Daarna wordt het te koud en verhuizen ze naar binnen.

Denen houden van rommelmarkten en dus gaan ze er gewoon mee door, maar dan iets beter georganiseerd en een stukje groter! Half oktober is er de Frederiksberg vlooienmarkt in de Forum hallen: een MEGA vlooien/antiekmarkt met alleen maar mooie spullen. Deens design, Scandinavisch servies, mooie lampen, vazen, oooh! Maar je moet wel goed afdingen. De verkopers weten wat ze verkopen namelijk. En helemaal als je een buitenlander bent, gaat de prijs vaak nog omhoog. Toch heb ik wel een aantal gave spullen kunnen scoren voor weinig! De Frederiksberg vlooienmarkt is al geweest maar er zijn er nog meer, posters hangen door de hele stad, maar ook op de site Visit Copenhagen vind je waar en wanneer de rommelmarkten zijn.

Kringloopwinkels (Genbrug of loppe butik) zijn er echt heel veel! Ik heb er een aantal opgezocht in verschillende wijken, hieronder een selectie.

Ik woon zelf in Vesterbro (København V) en hier zit een superleuke Genbrug winkel op de Vesterbrogade! Jurken, jassen, hoeden, tassen en fijn, want je koopt het per kilo! En zoveel wegen die jurken nou ook weer niet! Even verderop zit Prag, ook een superleuke winkel met glitterjurken, jumpsuits en mooie truien. Als je iets bijzonders zoekt, voor een feestje bijvoorbeeld, is dit zeker een aanrader!

Ben je in het centrum (København K of Indre By)? Je kan natuurlijk gaan shoppen op de bekende winkelstraat Strøget. Je vindt hier de grote winkels zoals H&M, Zara, Monki en de Vero Moda, gewoon net als de Amsterdamse Kalverstraat: leuk om te zien, maar ik zou toch even de hoek omgaan. Niet alleen omdat je daar tegen hele mooie gebouwen aanloopt, maar ook omdat daar de vintage winkels zitten! Op de Larsbjørnstraede zit niet alleen The Living Room (zie mijn vorige blog over eten) maar ook FN92, niet goedkoop, maar oh, wat een prachtige jurken! Van 1910 tot en met 1970. Toch maar even gaan kijken dus. Ook vind je hier de Episode (jep, die zit ook op het Waterlooplein in Amsterdam). Op de Larsbjørnstraede zitten nog meer vintage winkels en ook in de omgeving van deze straat kan je flink je slag slaan!

Dan de wijk Nørrebro (København N) zeker een bezoekje waard! Er is in de zomer bijna ieder weekend rommelmarkt op de Ravnsborgade, maar ook als er geen rommelmarkt is, is het hier leuk. Fijne antiekwinkeltjes (wel een beetje prijzig) en leuke eettentjes. Loop ook nog even verder de Nørrebrogade af: een paar 100 meter verderop zit aan de rechterkant de Elmegade, ook vol met fijne boetiekjes en vintage.

Volgens de VVV Kopenhagen en vele andere is de Jaegersbrogade de allerhipste straat van de stad: leuke winkeltjes, kleine ateliers van lokale kunstenaars, vintage, fijne eettentjes, erg leuk, maar ook erg duur! Een winkel is echt de moeite waard: To Trin Ned: De eigenaresse van deze winkel gaat opzoek naar Deens retro design van hout! Houten kommen, houten spiegels, houten oorbellen, houten bestek en allemaal even mooi.

Pfff en er is nog zooooveel meer! Om je verder op weg te helpen in “Deens Vintage Land” is er echt een fantastische website: CPH treasures, hier vind je (bijna) alle kringloopwinkels in Kopenhagen en omstreken, ik heb ze niet allemaal bezocht (helaas..) maar deze meiden wijzen je de weg.

Een paar van mijn persoonlijke favorieten (niet allemaal kringloop of vintage maar toch):

In Frederiksberg aan het begin van de Frederiksberg Allé zit mijn favoriete “Loppe butik” een heel klein winkeltje, maar wat hebben ze veel mooie spullen! Lampen, stoelen, tafels en kinderspeelgoed (laatst zelfs een poppenhuis..) Ook in Frederiksberg: Jorungarn: een wolwinkel gerund door Jorun en hoe leuk is deze vrouw! Ze weet alles over breien en wol en ze haalt de wol overal zelf vandaan.

Ook echt een aanrader, of beter een Aanrader, met hoofdletters, is het Louisiana museum. Het museum voor moderne kunst. Dat is niet in Kopenhagen, maar wel goed bereikbaar met het openbaar vervoer! Met je klippenkort (Deense strippenkaart) kan je er gewoon met de S trein (soort van combi tussen metro en sprinter) naar toe!

Ook buiten de stad, maar wel nog in “Storkobenhavn” is het park Dyrehaven: een inmens groot hertenpark! Er wonen hier maar liefst 1700 herten! En mooi dat het hier is! Echt fijn om lekker te wandelen als je even geen zin meer hebt in de drukte van de stad! In de zomer is ook het (mini) pretpark open! Ook naar Dyrehaven neem je de S-trein.

Verder buiten Kopenhagen, maar zeker een bezoekje waard als je hier wat langer bent, zijn de 40 meter hoge krijtrotsen Stevns Klint: wow! Zo indrukwekkend! Stevns Klint heeft ook nog een grote broer: Møns Klint (100 meter hoog!), maar dat ligt op het eiland Møn en is 2 uur rijden vanaf de stad, wel mét prachtig natuurgebied! Dus als je voor langere tijd hier bent, zeker de moeite waard.

Een paar praktische dingen die goed zijn om te weten:

In Denemarken zijn ze erg streng met openingstijden van winkels, koopavond hebben ze niet echt en op zaterdag gaan de winkels om 16.00 dicht, de kleine winkels en boetieks gaan soms zelfs al om 14.00 dicht! Houd daar dus rekening mee! Echte kringloopwinkels worden gerund door vrijwilligers en zijn standaard allemaal dicht op zaterdag! Ook doen ze hier niet aan koopzondag: winkels zijn hier gewoon dicht.

De Deense kroon staat erg hoog en is dus duur voor ons Nederlanders. Sowieso staan de Scandinavische landen bekend om hun hoge btw (die is hier 25%) en accijns maar nu met de eurocrisis is het verschil erg goed te merken.

Verder nog een stedentrip tip in het algemeen: www.airbnb.com mensen die hun eigen huis verhuren als ze zelf op vakantie zijn. En deze site is niet alleen voor Kopenhagen, maar voor de hele wereld! Ik heb er erg goede ervaringen mee. En fijn, want je kan zelf koken, dat scheelt nogal voor je portemonnee!

Ennehm, zo kan ik nog wel even doorgaan: Kopenhagen is echt een geweldige kringloop/vintage/rommelmarkt/design/museum stad: ik kan het iedereen aanraden! Ik ga over een maand alweer naar huis: zo jammer! Maar ik kom hier zeker terug! I <3 it!

 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

5 gedachten over “Vintage shoppen in Kopenhagen

  1. Hee, super zeg! Ik heb het vorige stuk over Kopenhagen met veel plezier gelezen, en dit zo mogelijk nog meer. Aangezien ik komend jaar ga trouwen en we Kopenhagen overwegen als reisbestemming ben ik heel blij met de tip van Airbnb. Bedankt!

  2. Hoi, wat leuk al die adressen, goed om dit te lezen. Ik heb net 2 tickets geboekt voor Kopenhagen, zoek nu nog een leuk adres om te logeren. Heb je tips wat airbnb betreft, met welke adressen heb je goede ervaringen? Dankjewel alvast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *