Voorbereiding Vegan Challenge

veganchallenge3

Per 1 oktober starten er een heleboel van onze lezers met de Vegan Challenge. Voor de mensen die de Vegan Challenge niet kennen: het is een maand waarin mensen die normaal gesproken niet veganistisch eten, wél veganistisch eten. En dan niet hier en daar een vegan cupcake, maar echt 100% vegan – de hele dag door. Deze challenge wordt twee keer per jaar georganiseerd en heeft als doel om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de veganistische lifestyle, maar ook om mensen te laten ervaren hoe het is om vegan te eten.

Een veel gehoorde conclusie aan het einde van de Vegan Challenge? “Het was makkelijker dan ik dacht.” Toch is ‘opeens’ veganistisch eten misschien best een uitdaging voor veel mensen, dus we willen je een beetje op gang helpen. In dit artikel beantwoorden we een aantal vragen die we de afgelopen tijd ontvingen. Tijdens de maand oktober, dus zo lang als de Vegan Challenge loopt, zullen we ieder week één artikel schrijven waarin we jullie vragen beantwoorden. Ook als je niet meedoet aan de Vegan Challenge, vind je het misschien interessant (dat hopen we natuurlijk) om deze artikelen te lezen!

Wij eten inmiddels ruim 4 jaar veganistisch en voor ons is het inmiddels de normaalste zaak van de wereld. Toch kunnen we ons nog heel goed herinneren waar we zoal tegenaan liepen en hoe erg we in het begin moesten wennen. Stel dat je normaal gesproken ‘alles’ (dus ook vlees en vis, omdat je geen vegetariër bent,) eet, dan is een maand veganistisch eten een behoorlijke omschakeling. Ook als je al wel vegetarisch eet trouwens, want helemaal geen dierlijke producten eten is toch wel een ander verhaal dan geen vlees, vis, gelatine en wei eten/drinken/gebruiken. Hoe cliché dit ook gaat klinken: het is eigenlijk geen dieet. Het is een lifestyle. Sowieso wordt het vanzelf een lifestyle wanneer je hier langer mee wilt doorgaan, want je zult gaan merken dat je ook geen dierlijke producten meer in cosmetica of kleding wilt gebruiken – maar dat is iets van latere zorg. Op dit moment zullen we ons richten op het eten en zullen we zeggen: je volgt een maand een veganistisch dieet. De afgelopen weken ontvingen we al regelmatig een vraag van deelnemers aan de Vegan Challenge in onze mailbox (goede voorbereiding, guys and girls!) en vandaag beginnen we met een paar veelgestelde vragen. We zullen ons best doen om deze zo goed mogelijk te beantwoorden.

Hoe bereid ik me voor op lastige sociale situaties?

veganchallenge1

Logischerwijs wordt deze vraag het meeste gesteld, want het ís ook een lastig punt. Eigenlijk is het ook meteen het enige lastige punt, als je het ons vraagt. Dat eten, dat lukt nog wel (daar komen we straks op terug,) maar het hele sociale aspect is gewoon iets ingewikkelder. Waar kun je zoal tegenaan lopen? Partners, vrienden of familieleden die het niet zo tof vinden dat jij vegan eet. Sommige mensen hebben er veel moeite mee als iemand een afwijkend dieet volgt en hebben er dan ook moeite mee om jou daar in te steunen. Ook gaan er momenten komen waarop je ineens realiseert: ohja, ik eet vegan, nu ben ik ‘anders.’

First things first: hoe ga je om met mensen die er moeite mee hebben om jouw nieuwe eetgewoonten te respecteren? Hoewel het natuurlijk altijd van de persoon en de (ernst van de) situatie afhangt, denken we dat het negen van de tien keer een gevalletje ‘geef het wat tijd’ is. Het is vaak een kwestie van wennen. Wanneer iemand echt van je houdt en om je geeft, zal hij of zij uiteindelijk inzien dat jij een serieuze keuze maakt hij en hij of zij je daar maar beter in kan ondersteunen. Immers, dat zou jij ook voor hem of haar doen, toch? Vaak hebben mensen wat meer tijd nodig om te zien dat je echt achter je keuze staat. Dat je het met een goede reden doet en dat je er zelf helemaal achterstaat. Wanneer mensen merken dat het menens is, zullen ze je keuzes sneller serieus nemen.

Daar gaat wat tijd overheen, want jij moet wel de kans krijgen om te laten zien dat je het echt meent. Vraag de persoon in kwestie om je die tijd te geven. Leg uit dat het voor jou ook nieuw is en dat je er ook aan moet wennen, maar vertel ook dat het voor jou een serieuze zaak is. Vraag of de persoon in kwestie deze keuze kan respecteren en het je een beetje makkelijker kan maken door geen vervelende opmerkingen te maken of je dwars te liggen. Door hier open kaart over te spelen, maak je het allemaal al een stuk makkelijker én menselijker. Misschien denkt je partner wel dat je helemaal gek bent geworden en dat je jezelf helemaal bent verloren. Dat is natuurlijk niet zo, je bent gewoon nog dezelfde persoon. Wanneer je zelf al vertelt en laat zien dat het voor jou ook wennen is, zal je partner (of vriend/familielid) gaan inzien dat er niks vreemds met je aan de hand is.

Wat ook helpt, hebben wij gemerkt, is om niet te pas en te onpas te willen praten over je nieuwe dieet, tegenover mensen die daar helemaal geen oren naar hebben. Wij kiezen er meestal voor om er zelf niet over te beginnen, maar om te wachten tot iemand een vraag stelt. Als iemand iets wil weten, beantwoorden we die vragen uiteraard met liefde en op respectvolle wijze. Zelf zullen wij nooit zomaar (zoals gezellig tijdens het avondeten ;)) allerlei info op tafel gooien of een discussie starten. Bedenk ook: vegan eten is belangrijk voor jou, maar dat hoeft het voor een ander niet te zijn. Door iemand iets op te dringen, bereik je vrijwel nooit het gewenste resultaat.

Ook zouden we nooit een ander willen veroordelen omdat diegene niet vegan eet. Praktisch niemand van onze vrienden eet veganistisch en in onze beide families is niemand te vinden die 100% veganistisch eet. Dat neemt helemaal niks af van hoeveel we om deze mensen geven. Ook verandert het niks aan hoe we met elkaar omgaan. Uiteindelijk draait het dus om allemaal respect – wederzijds respect, begrijp ons goed. Uiteraard hoef je je door niemand te laten kleineren óf tegenhouden om veganistisch te eten/leven en dat zou je op respectvolle wijze aan de ander, die jou misschien toch belemmert, moeten kunnen uitleggen.

Hoe maak ik veganistisch eten makkelijk voor mezelf?

brownie1

Wanneer je eenmaal voor jezelf hebt besloten dat je vegan eten een kans wilt gaan geven, dan wordt er eigelijk een bron van onbegrensde mogelijkheden aangeboord. Toen wij vier jaar geleden begonnen met vegan eten was er op internet al veel te vinden, maar dat was voornamelijk afkomstig van Amerikaanse bloggers en YouTubers. Vandaag de dag zijn er zóveel Europeaanse (en dus ook Nederlandse en Belgische) websites waarop een gigantische hoeveelheid aan informatie en recepten te vinden is. Wat wij goed begrijpen, is dat je het een beetje makkelijk houdt voor jezelf. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld:

1. Je zou er voor kunnen kiezen om letterlijk alles wat je normaal dierlijk eet, nu vegan te eten. Een paar voorbeelden:

Soja yoghurt met cruesli
Koffie met amandelmelk
Een veganistische koek als tussendoortje
Boterhammen met vegan kaas
Kipsaté met kipstuckjes van de Vegetarische slager, frietjes en salade
Vegan chocoladevla als toetje

Er zijn namelijk ongelooflijk veel producten letterlijk te vervangen door een vegan alternatief. Denk aan kaas, vlees, zuivel… het is er allemaal, maar dan the vegan way.

2. Je zou er ook voor kunnen kiezen om een deel van je maaltijden letterlijk te vervangen en een deel van je eetmomenten aan te grijpen om iets nieuws te proberen. Misschien eet je een ontbijt van soja yoghurt met cruesli (waar je normaliter een zuivelproduct met cruesli eet,) maar probeer je als lunch eens iets heel anders uit. Zoals bijvoorbeeld goed gevulde soep. Of je maakt zelf hummus. Of je maakt scrambled tofu. (enzovoorts, enzovoorts)

3. Óf je gaat all the way: je gebruikt geen vervangende producten en je gaat helemaal los op allerlei recepten die je normaal gesproken nooit maakt. Je zou bijvoorbeeld kunnen gaan experimenteren met peulvruchten of groenten die je niet standaard in huis haalt.

Hoe wij het doen? Een combinatie van 2 en 3. Op sommige dagen gebruiken we wel eens een vervangend product. Zoals bijvoorbeeld amandelmelk, soja yoghurt of een vleesvervanger. (dat laatste heel zelden, maar het we vinden het wel lekker op z’n tijd) Op de meeste dagen hebben we die vervangers niet nodig. Toch herinneren we ons van onze begindagen als vegans nog goed dat we álle vervangende producten wilden uitproberen, dus dat deden we dan ook vol overgave. Dat was leuk en lekker, maar ook best wel duur en niet altijd even gezond. We merkten vorige week in New York bijvoorbeeld dat de ‘nepkaas’ (die je daar in allerlei soorten en maten hebt,) ons helemaal koud liet en we geen behoefte hadden deze te proberen. Daar zijn we dus blijkbaar overheen gegroeid :)

Hoe maak je het verder een beetje makkelijk voor jezelf? Wij zouden zeggen: kies lekker allemaal recepten uit die je juist deze maand zou willen maken en zorg dat je de ingrediënten in huis hebt. Wij hebben bijvoorbeeld alleen al een archief vól met makkelijke (en lowbudget!) recepten die je eens zou kunnen uitproberen, maar ook heel Pinterest staat er vol mee. Oh en ken je Finding Vegan al? We LOOOOVE Finding Vegan. Geloof ons maar: je gaat absoluut niet alles kunnen maken de komende maand!

Hoe maak ik veganistisch eten leuk voor mezelf?

gent28

Naast dat je het een beetje makkelijk voor jezelf wilt maken, mag vegan eten ook gerust (heel erg) leuk zijn. Althans, dat is wel ons uitgangspunt. Het MOET zelfs leuk zijn, vinden wij. Dingen die makkelijk, lekker én leuk zijn, houd je makkelijker vol… toch? Hier volgen wat manieren om de Vegan Challenge leuker te maken:

– Doe de Vegan Challenge samen met iemand. Geef je samen met een vriend of vriendin op. Dit hoet niet per se iemand te zijn die je heel goed kent, een collega of een vage kennis is ook al voldoende. Het is gewoon leuker om je ervaringen met iemand te kunnen delen. Misschien kunnen jullie tijdens de Vegan Challenge samen ergens gaan eten, bij een vega(n) restaurant bijvoorbeeld. Zo kunnen jullie de boel eens even goed evalueren.

Vind je het prettig om van gedachten te wisselen met anderen die ook bezig zijn met onderwerpen als vegan eten en eerlijk leven? Check dan de Faceboogroep Groene Passie eens. Deze groep is voortgekomen uit de Groene Meisjes facebookgroep die wij vorig jaar hadden, maar waar we op een gegeven moment geen tijd meer voor hadden. De lieve en enthousiaste Pascalle heeft toen een nieuwe groep opgericht en dat is Groene Passie geworden! Echt een aanrader.

veganchallenge2

– Probeer eens wat lekker recepten uit die niet per se nodig, maar wel heel erg lékker zijn. Zoals een pannenkoekentaart. Of tripple chocolate brownies. Of wafels met vegan slagroom. Alles wat je maar een feestelijk gevoel geeft is goed. Het is gewoon heel erg fijn om te merken dat veganistisch eten niks te maken heeft met inleveren op plezier of geluk. Geloof ons maar :)

– Test tijdens de Vegan Challenge een aantal veganistische producten uit waar je al langer benieuwd naar bent. Onze persoonlijke aanraders? Een reep VEGO (te koop bij oa Ekoplaza) en The Dutch Weed Burger. (onze favoriete vegan burger, inmiddels in veel restaurants wordt geserveerd.) Breng vervolgens verslag uit op Instagram of Facebook, om aan je vrienden te laten zien dat je echt nog steeds een heel leuk leven hebt. (hihi ;))

– Houd een (online) dagboekje bij waarin je kunt schrijven hoe je je voelt en waar je tegenaan loopt. Of je na de Vegan Challenge nou doorgaat met veganistisch eten of niet, zo heb je toch iets interessants om op terug te kijken!

Overige tips

10378248_393139284215261_873033034866987631_n

Tot slot een aantal losse tips, waar je hopelijk iets aan hebt:

De fantastische documentaire Cowspiracy (klik op de link voor een review) staat sinds vorige week op Netflix en is hiermee voor heel veel mensen bereikbaar geworden. Absoluut de moeite van het kijken waard!

En: op 14 oktober komt ons Grote Groene Meisjes boek uit! Dit boek gaat over de groene lifestyle, waarbij eten het hoofdonderwerp is. Dat uit zich niet alleen in verhalen over vegan eten, maar ook in 20+ recepten. (daarnaast gaat het ook over eerlijke mode, bewust leven en denken, dierproefvrije cosmetica, het huishouden en je huis inrichten met tweedehands spullen) Het boek is inmiddels te bestellen, dus als je het boek als eerste thuis wilt ontvangen: klik! Je ontvangt het boek dan halverwege je Vegan Challenge – precies op tijd om je door die laatste weken te slepen ;)

Vlak nadat ons boek is uitgekomen, zullen we vijf signeermomenten houden, verspreid over het land. Wanneer we waar zullen verschijnen, zullen we zo spoedig mogelijk bekendmaken. Op dit moment kunnen we alvast zeggen dat we naar Groningen, Brabant, Noord Holland, Zuid Holland en Gelderland komen! Houd onze site en Facebookpagina goed in de gaten om te checken wanneer we waar zijn. Het lijkt ons helemaal te gek om jullie daar te ontmoeten!

Mocht je niet willen wachten op 14 oktober en nog wat andere inspiratie nodig hebben? We hebben ook een e-book met ontbijtrecepten: “Vegan ontbijten met de Groene Meisjes.” Dit boekje kost €5 en kun je via deze link bestellen.

Maak je tijdens de Vegan Challenge één van onze recepten? Vergeet dan geen foto te delen via Instagram met #degroenemeisjes erbij! Wij bekijken iedere dag de foto’s die er worden geplaatst en we proberen op iedere foto te reageren. Ook kiezen we regelmatig een aantal foto’s uit die we, in collagevorm, delen op onze Facebookpagina en Twitter. (uiteraard met je instagram-naam erbij, want de credits gaan altijd naar jullie)

Oproepje

We zouden het te gek vinden als jullie onder dit artikel jullie meest dringende vragen over de Vegan Challenge of over veganistische eten/leven (dat mag dus ook over andere onderwerpen dan eten gaan) zouden willen stellen. Uit deze vragen putten we de inspiratie om tijdens de Vegan Challenge iedere week een artikel te schrijven waarin we deze vragen beantwoorden. Deze artikelen zullen online verschijnen op de maandagen. Alvast bedankt!

Voel je vrij om ons tussendoor ook vragen te stellen via Instagram of Twitter. (Of bel 0900-VEGGIEHOTLINE. (just kidding)) We zullen proberen al jullie vragen te beantwoorden!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

93 gedachten over “Voorbereiding Vegan Challenge

 1. Met deze tips moet de vegan challenge wel gaan lukken. Als ik in een restaurant of café veganistisch wil eten, vraag ik gewoon wat er aan zuivel/dierlijke producten in mijn gerecht naar keuze zit en of men die ingrediënten wil vervangen of weglaten. Als je doet of het de normaalste zaak van de wereld is, dan kijkt niemand daar echt van op. Hetzelfde doe ik met plastic trouwens. Als ik bijvoorbeeld weet of zie dat een café plastic rietjes in drankjes gebruikt, dan bestel ik een drankje zonder rietje.

  1. Grappig dat je dit noemt, het eerste wat in mij opkwam bij het zien van de headerfoto was ook ‘waarom het plastic?’ Ik denk denk dat vegan/plasticfree goed zijn te combineren, dus het zou tof zijn als daar ook wat aandacht aan kan worden besteed. Op beide manieren maak je de wereld een beetje mooier! Want waarom zou je geen vis meer eten, maar wel bijdragen aan de plastic in de oceaan die voor vissterfte zorgt? :)

   1. Jullie hebben helemaal gelijk en wij proberen hier wel degelijk rekening mee te houden. Dit was op een markt in Londen, waar alles in plastic werd verpakt. (met uitzonderingen van hier en daar wat papier)

  2. Misschien ook handig: welke dingen kopen jullie zoal in de supermarkt?

 2. Ik zou zelf heel graag een keertje de vegan challenge willen doen! Ik denk dat ik dit jaar niet mee ga doen. Maar dan zeker wel een andere keer.
  Ik denk dat voor mij vegan eten niet zo veranderend is. Ik eet al vegetarisch en grotendeels veganistisch. Het enige waar ik dan vanaf moet blijven is de mozzarella kaas in de tomatensalade en de gekookte eitjes na het hardlopen…
  Succes voor de mensen die 1 oktober aan de vegan challenge gaan beginnen!!

  1. Als dat het enige is… dan zou je de Vegan Challenge makkelijk kunnen doen ;) ;)

 3. Ik heb zelfs de meeste problemen met uit eten gaan en bv borrels etc van het werk. In zeeland is vegan eten nog niet zo ingeburgerd. Hoe gaan jullie daarmee om als jullie buiten Amsterdam eten?

 4. Jeeej jullie boek is bijna uit! Er moet natuurlijk wel een signeersessie in Rotterdam komen hé, dat is duidelijk!

  1. oeiii.. Rotterdam nou net voorlopig niet … sorry! Wel andere toffe steden, maar daar komen we snel mee :)

 5. Ik woon samen met mijn vriendje en ben al heel blij dat er, sinds ik hier woon, veel minder en wel biologisch vlees in de koelkast ligt (voor hem dan he, ik ben al sinds m’n 11de vega) . Ik heb me opgegeven voor de challenge maar het gaat spannend worden, want veel moeite kosten (de jongeman laat zich zijn stukje biokaas niet zomaar ontzeggen, vrees ik).

 6. Hoi Merel en Jamie,

  Ik ben geen vegan, maar vegetariër en wat ik zelf wel lastig vind, is mooie, nette en goede kwaliteit schoenen zonder leer vinden. Hebben jullie hier tips of vaste adresjes voor? Ik moet er voor mijn werk representatief uitzien, dus gympen zijn niet altijd een optie en leervrije schoenen van de grote ketens zien er soms zo goedkoop uit.
  Ik ben trouwens heel benieuwd naar jullie boek en ga alvast een reservering maken.

  1. Deze vraag pakken we op! Overigens wordt deze vraag ook in het boek besproken :) toevallig! leuk dat je ons boek gaat reserveren. Dankjewel!

   1. Dank je, ik ga even rondkijken en ik ben benieuwd wat het boek verder ook nog aan tips biedt. :)

 7. Super bedankt voor de tips, dames! Die veggiehotline zal ook nog wel van pas komen, hahaha.

 8. uit eten gaan met een mega overtuigde carnivoor, dat lijkt me de grootste uitdaging… welk restaurant zoek je daarvoor uit? Ben nu vegetariër die wel zuivel en eieren eet en zelfs dan is het vega eten in veel restaurants al een uitdaging… en simpelweg vragen of ze de vega gerechten zonder kaas willen maken lijkt me ook niet goed, dan krijg je geen volwaardige maaltijd voorgeschoteld. Daat komt nog bij dat Ik woon in een provinciestadje in het noorden en de vega restaurants zijn daar eerlijk gezegd niet dik gezaaid…

 9. Wat toevallig! Ik heb gister allerlei filmpjes gekeken online en besloten om 80% veganistisch te gaan.. ofzo. In ieder geval ben ik er nog niet klaar voor om het helemaal te doen. Ik ben/was (?) namelijk ook niet vegetarisch dus ik vind het een grote stap, maar speel er al tijden mee en heb nu de knoop doorgehakt!
  Ik ga 1 oktober op vakantie naar Griekenland, dus ik denk dat beginnen met de challenge erg lastig gaat worden daar. Maar ik ga het zeker op de voet volgen en hopelijk krijg ik er een hoop tips uit!

  Mijn vraag is vooral hoe je om gaat met een partner die niet vega is. Mijn vriend houd erg van vlees. Ik kook en doe de boodschappen en ik vind het ook niet nodig dat hij nu mijn “dieet” moet volgen. Maar ik zie het ook niet zitten om 2 maaltijden te koken en ik ben bang dat ik erg in de verleiding kom om dingen te eten als ik hem dat zie doen!

  1. Een tip voor je vakantie in Griekenland: Kijk eens op http://www.happycow.net. Hierop staan allerlei vega restaurants, misschien staat er ook het een en ander tussen bij jouw bestemming! :) Fijne vakantie!

   1. Wauw, super dankjewel! Ik was al bang dat ik daar alleen maar giros zou kunnen vinden haha

    1. Ik ga zelf al jaren naar Rhodos (griekenland) en vind het vegan eten daar best moeilijk.Als je uit eten gaat is er (gelukkig) gegrilde groente, aardappels,rijst, champions in wijn/olie, patatjes, griekse salade zonder feta, gevulde groente en veel fruit. Dit is niet heel veel maar het is in iedergeval wat. Ik mis altijd wat variatie in griekenland omdat vega/vegan daar nog niet echt is geland. Maar ik zat natuurlijk op een eiland, vaste land kan heel anders zijn. Er is in deze tijd van het jaar wel heel veel lekker fruit te vinden =)

     xxx

     1. Ja ik ga naar Lesbos en vrees dat het daar ook niet heel veel soeps zal zijn! Gelukkig zitten we wel in een appartement en waren we ook niet van plan elke avond uit eten te gaan, dus dan kan ik zelf beslissen.
      En inderdaad, genoeg fruit zal er wel te krijgen zijn – heerlijk!

  2. Voor Griekenland: check ook even op Facebook of er niet toevallig een groep of een pagina is die iets van ‘Vegan .. plaatsnaam/naam eiland’ heet. Zelfs toen ik naar Gozo ging, een eilandje naast Malta, kwam ik een vegan groep tegen waar ik tips voor restaurants en winkels vond!

 10. Goede tips! Ik ben een paar jaar geleden begonnen met een veganchallenge, erg leuk. Ik eet niet helemaal vegan maar veel vegan recepten zitten zo in mij systeem dat ik er niet eens bewust van ben dat het vegan is.
  Deze oktober doe ik niet mee, ik merk namelijk wel dat ik het vermoeiend vind om de hele tijd te moeten bedenken wat ik allemaal ga koken. En ik ga een week op vakantie waardoor ik het even te onhandig vind en de energie er even niet voor kan vinden.
  Maar goede tips, ookal ga ik niet helemaal vegan deze maand ik ga wel weer proberen wat meer lekkere recepten uit te proberen.

 11. Ik doe mee met de vegan challenge maar vraag me af hoe ik het volgende oplos: ik sport intensief en eet daarom regelmatig kwark en eieren (ik eet vegetarisch en suikerarm). Volgens mijn sportmaatjes kan ik de zuivel niet uit mijn eetpatroon weglaten ivm herstel van spieren. Weten jullie hiet meer over hoe vegan sporters hiermee omgaan/wat zij eten om goed te herstellen?

  1. Super dat je mee doet! Misschien is het belangrijk je af te vragen welke voedingsstoffen je uit de zuivel en eieren wilt halen. Dan kun je hierna kijken in welke plantaardige producten deze voedingsstoffen ook zitten. Ik ben nu een tijdje veganistisch en kwam erachter door te lezen enzo dat er eigenlijk geen voedingsstoffen in dierlijke producten zitten die je niet ook uit plantaardige producten kunt halen. En dat dan zonder de verzadigde vetten en cholesterol en meestal met vezels en goede vitaminen/mineralen. Meestal is vervangen juist dus beter voor de lichaam.

   Ook een leuk iemand om te volgen is Tim Shieff, hij is een freerunner die ERG intensief sport (freerunning, hardlopen > 100 km run gedaan en veel meer). Hij heeft een youtube kanaal met veel filmpjes, erg inspirerend. Youtube kanaal: https://www.youtube.com/user/99timshi

   Ook BITE SIZE VEGAN heeft, net als haar andere geweldige korte video’s, een geweldige reeks over vegan athleten: https://www.youtube.com/playlist?list=PLmIqdlomtuSv9FQJgdj3Bwg9Nh9MNjKg4. Echt de moeite waard!!

   Succes! :)

  2. hoi ik denk dat je het hebt over eiwitten deze zorgen namelijke voor je spier herstel en zijn heel belangrijk om binnen te krijgen. ik denk dat het makkelijkste is om te zoeken naar eiwitrijk vervangers zo als pinda,soja en erten. hoop dat je hier iets aan hebt.

  3. Hey Anne, super dat je de uitdaging aangaat! ik ben zelf al jaren veganist en sport heel intensief (ik loop zo’n 60 km per week en doe elke week een uur of 6-8 aan krachttraining). het is écht niet onmogelijk om aan je eiwitten te raken en zelfs niet echt moeilijk. ook als je geen topsporter bent die superintensief bezig is met voeding. een lepel amandelboter bij een smoothie of havermout, een handje noten, wat extra linzen in de soep/stoofpot, kikkererwten bij je salade, een sausje op basis van tahini, eiwitrijke granen zoals quinoa, en af en toe soyaproducten zoals tofu of tempeh of sojayoghurt brengen je al een heel eind! ook producten zoals kikkererwtenmeel kan je lekkere pannekoekjes mee maken en zijn een echte proteineboost. er bestaan ook plantaardige eiwitpoeders (supernatural heeft er op basis van erwtenproteine zonder toegevoegde suiker) als je denkt dat je er echt niet raakt met gewone voeding! succes!

  4. Deze vraag pak ik zeker op voor het volgende artikel, want je krijgt al erg goede antwoorden hieronder, maar er zijn vast veel meer mensen die hiermee zitten! thanks :)

 12. Oh wat ik me nog bedacht als tip, en wat ik ook gewoon doe omdat ik 4 dagen per week werk, 2 kinderen en een hond heb en niet al om 5 uur op wil staan om op tijd op mn werk te komen..
  Vantevoren dingen klaar maken en zetten. Ik gebruik zondag vaak om alvast salade voor de lunch te maken voor de maandag (en als er genoeg is dinsdag) ik bak bananenbrood (voor zoonlief noem ik het bananencake) om mee te nemen als tussendoortje (al gesneden in de vriezer lekker lang houdbaar). Ik bedenk mijn week menu vaak al op vrijdag zodat ik dan al de boodschappen kan doen. Dat maakt het voor mij wat rustiger, hoef je ’s avonds na je werk niet nog na te gaan denken over de vegan maaltijd die je klaar wil maken.

  1. Goede tip! doen we zelf ook regelmatig, ook al hebben we geen kinderen en geen hond ;)

 13. Yess!! Ik ben in september zelf al begonnen met mijn eigen vegan challenge en ik vind het helemaal geweldig, ik plak de “echte” van oktober er sowieso achter aan maar ik denk dat dit nog wel eens zou kunnen blijven. Ik heb zoveel docu’s gezien, voel me zo veel beter en het is zo’n positieve levensstijl dat ik bijna niet weet of ik terug zou kunnen. Vind het alleen spannend om straks sociale situaties aan te gaan waar ik nu nog niet mee te maken heb gehad. Eten bij schoonouders bijvoorbeeld. Ik wil mensen niet tot “last” zijn maar ik denk dat ik gewoon met een vriendelijke tegenprestatie moet komen. Aanbieden om te koken bijvoorbeeld. En er voor zorgen dat er iets voor mij is haha. Ik heb ook heel veel aan leuke blogs zoals die van jullie gehad. Jullie hebben vast gemerkt dat ik lekker actief aan de comments ging haha. Het was fijn om positieve artikelen te lezen en geïnspireerd te raken met recepten. Bedankt :)

  Heel leuk om te lezen dat jullie ook naar Groningen komen om te signeren, ik kom sowieso (als een true fangirl) langs! Jullie boek staat hoog op mijn wishlist. Voor nu heb ik nog even geen idee voor een onderwerp om over te schrijven, misschien over de mogelijke detox effecten? Waar je goed op moet letten (genoeg eten, voedingswaarden checken, tips en tricks).

  1. super leuk dat je zo actief bent! En we kijken er naar uit je te ontmoeten in Grunn! :)

 14. Ik wilde nét een berichtje sturen met de vraag of jullie een soort ‘vegan 101’ artikel hadden, maar jullie hebben ‘m al geplaatst haha. Ik ga ook meedoen volgende maand, dus dit is heel handig! En jullie receptenindex helpt ook al een hele hoop :) ben benieuwd naar de volgende artikelen!

  1. Ah kijk eens aan! Daar is het al :) Ik hoop dat de verzameling van de artikelen die we in oktober gaan publiceren een mooi archief gaan vormen.

 15. Wat een fijn artikel! Ik begin op 1 oktober aan mijn eerste Vegan Challenge en alhoewel ik in het dagelijks leven relatief weinig dierlijke producten eet verwacht ik dat het toch moeilijk gaat worden. Erg fijn om te weten dat jullie wekelijks een artikel zullen plaatsen waarin jullie vragen beantwoorden.

  1. Wat goed van je Tessa! Heel veel succes en je weet ons te vinden! :)

 16. Véél succes! Ik wil dit ook wel ooit eens proberen maar ik weet dat als je 100% vegan wilt eten dat het gewoon véél tijd vergt en die heb ik nu jammer genoeg niet..

  1. Het kost inderdaad wel wat extra tijd … in het begin. Daarna niet meer natuurlijk. Maar het is handig om zoiets op te pakken als je het gevoel hebt er klaar voor te zijn!

  2. Als het wat overweldigend voelt kun je ervoor kiezen elke week/maand een bepaald onderdeel aan te pakken, dan doe je het gewoon langzamerhand! Eerste maand bijvoorbeeld yoghurt vervangen door sojayoghurt tot dit een gewoonte wordt en zo door gaan. Ik zeg altijd tegen mezelf, beter iets doen dan niets doen!

 17. Ik eet al jaren vegetarisch en probeer om zoveel mogelijk veganistisch te eten. Waar ik telkens over struikel : kaas en eieren. Vind dat zó lekker… En ze liggen voor het grijpen in de koelkast omdat mijn partner geen graten ziet in het eten van zuivel. En dan is de verleiding altijd weer te groot.
  Hebben jullie tips en tricks om die te vervangen? Of lekkere en makkelijke hartige tussendoortjes. Het is meestal tussen de maaltijden door dat het verkeerd gaar.
  Ik lust geen ook vegan kaas. Vind dat maar vieze sneetjes die voornamelijk naar zout smaken.

 18. Samen met een vriendin ga ik een aantal diëten uitproberen, zo hebben we in september vegetarisch om mee te beginnen, en in november wordt het vegan.
  Nu merk ik al als ik uit eten ga dat het zo lastig is om iets vegetarisch te vinden wat ook nog lekker is! Hoe doen jullie dat? Zonder iedereen op te moeten dringen per se naar een ander restaurant te gaan ;)
  De sociale activiteiten zijn volgens mij echt het moeilijkste, iets met groepsdruk…
  Oh en wij zijn twee arme studenten, misschien iets over budget-vegan eten?
  Ik kijk al uit naar de komende blogposts!

  1. Misschien heb je hier alvast iets aan: als je onze zoekfuntie gebruikt op ‘groen zonder poen,’ dan kom je bij onze beste lowbudget recepten :) (de zoekterm lowbudget gebruiken werkt ook)

 19. Ik zou zelf niet zo snel all the way vegan gaan, maar ik wil deze maand wel proberen om wat minder dierlijke producten te eten

 20. Ik heb vorige keer de Challenge gevolgd en ben best wel trots om te vertellen dat ik nog steeds veganistisch eet! Ik at al vegetarisch maar toen ik verschillende artikelen had gelezen over hoe het gesteld is in de dieren-industrie (ook biologisch) waar de kaas, eieren en zuivelproducten vandaan komen voelt de keuze voor vegan zo enorm goed dat ik ook die dingen niet meer mis. Lichamelijk voel ik me prima en mentaal ben ik tegenwoordig veel rustiger, allebei erg fijn!

 21. ik ben al jaren vegan maar enkele ideetjes die ik misschien als beginneling leuk had gevonden:
  – een overzichtje van leuke vegan bloggers, zowel ned/ belgisch als internationaal. er zijn er zoveel! nu moet ik streng zijn in mijn bookmarks maar in het begin is het wat zoeken :)
  – iets over de ‘mentale’ voordelen van vegan leven. over de gezondheidsvoordelen vindt je zoveel maar dat ondervindt niet iedereen (mensen die al heel gezond leefden bv, of mensen die niet persé een ‘superhealthy’ vegan eetpatroon hebben of willen (vegan fastfood en snacken kan ook!). maar de mentale voordelen (je meer in het reine voelen met jezelf en je omgeving, het positieve en milde van je keuze) ondervinden de meeste vegans ook, en helpt ook in je omgang naar anderen toe
  – de valkuilen: producten die je als beginnende vegan soms per ongeluk als vegan bestempelt (kauwgom bv, de E nummers lijst), dan voel je je achteraf soms zo stom of droevig. onnodig!
  – hoe vriendelijk assertief te zijn (in restaurants, naar familie en vrienden toe): hoe je keuze verdedigen zonder te preken of beschuldigend over te komen

  1. en de onderbelichte voordelen van veganisme: impact op het milieu, de voedselproblematiek! het gaat vaak over dierenleed, maar deze effecten zijn minstens zo belangrijk!

   1. Erg goede vragen allemaal. Jeetje, al genoeg om een heel artikel mee te vullen. Zullen we maar 2 maanden Vegan Challenge doen dan? ;)

    1. voor ons is het hele jaar vegan challenge he :) maar ik ben voor! ook voor vegans vind ik de vegan challenge maand trouwens altijd leuk, omdat er dan meer aandacht is op het internet voor filosofische vragen, voor receptjes, om van gedachten te wisselen! leuk dat jullie ook op de wagen springen! kennen jullie de vegan MoFo? dat vind ik ook wel grappig om wat te volgen

 22. Ik ben al lang vegetariër en twijfel de laatste tijd om de overstap naar veganisme te maken (mede door het nieuwe boek Vlees is dood, lang leve groente), maar ik ben toch een beetje bang voor de omschakeling. Deze vegan challenge is denk ik een goed moment voor een eerste stapje in de (voor mijn gevoel) juiste richting. Bedankt voor de fijne tips! Keep ‘m coming :)

  Ps. Waar ik het meest tegenop zie is uit eten gaan. In Amsterdam zijn er misschien voldoende opties, maar in kleinere steden is het al heel wat als er meer dan alleen een geitenkaassalade op het menu staat als vega optie. Ik houd ontzettend van op een terrasje zitten en uit eten gaan en mijn vriend eet graag vlees, dus ik ben wel benieuwd hoe dat gaat.

  1. Hier was ik ook bang voor. Ik ben nu veganist sinds maart en ik moet zeggen dat het me heel erg mee valt. Ik ben in al die tijd nog maar 1x geweest waar ze niets voor me konden maken maar voor de rest waren ze, ook in eetcafeetjes, erg enthousiast en maakten ze er leuke en lekkere gerechten van. Soms een beetje mee denken en van tevoren kijken of je al denkt dat ze met de ingredienten op de kaart iets zouden kunnen maken helpt wel. En ze zijn dan meestal juist lekker creatief. Niet overal natuurlijk, maar 80% van de tijd wel.

 23. Superfijn artikel! Ik heb ook een veganistisch kookboek thuis, misschien moet ik daar weer eens in kijken. Helaas is alles wat jullie zeggen over die vervangers, zoals vega yoghurt en vlees, hier gewoon niet te krijgen. Er is amper gewone yoghurt te krijgen haha. Misschien is speciaalzaken maar dat zal echt peperduur zijn. Vegetarisch eten is hier al best een challenge. Niet thuis maar wel buiten de deur. Elke dag lunch ik op mijn werk (en hier is de lunch zoals de avondmaaltijd) en veganistisch eten hier zal onmogelijk zijn. Ik zal dus niet mee gaan doen, maar vaak eet ik al veganistisch eigenlijk. Zo is onze salade die ik vaak maak in de avond ook veganistisch. Ik zal dat boek er toch weer eens bij gaan pakken :)

 24. Ik ga ook meedoen aan de veganchallege dit jaar! Wat ik me alleen afvraag, moet ik extra supplementen nemen om aan alle vitamines te komen? Of kan ik makkelijk zonder doen?

 25. Leuk initiatief, ik doe mee.
  Vraag: waar kopen jullie je vegan kaas?

  Ik ben zelf lactose-intolerant en gebruik nu extra oude kaas. Volgens de dietiste is de lactose gehalte erg laag, wat me brengt bij de volgende volgende vraag. Gebruiken jullie ook vitamines om het (eventueel) tekort aan mineralen e.d. aan te vullen?

  Liefs!

  1. Hoi Pri,
   Vegan kaas van Wilmersburger kun je bij je lokale Jumbo supermarkt vinden. Hebben ze die niet, dan kun je vragen of ze deze voor je bestellen (meestal is zo’n bestelling na een week binnen in de supermarkt). Veel EKO-plaza’s hebben soorten vegan kazen en natuurwinkels kunnen dit ook voor je bestellen.

   Ikzelf heb het probleem dat B12 niet door mijn spijsvertering opgenomen wordt (of niet voldoende), dus ik krijg B12-injecties, die mijn huisarts zet. Dat heeft in mijn geval niets met veganistisch eten te maken, want ook toen ik ooit vlees at, werd het niet goed opgenomen. Je kunt je bloedwaardes altijd laten checken en ik adviseer je dit jaarlijks te doen. Niet omdat het moet, maar het is een goed middel om alle vitamines en bloedwaardes in de gaten te houden. Bijkomend leuk feitje: je huisarts zal trots worden op je cholesterol waardes en daar voel je je trots van ;)

   Groetjes!

 26. De vegan challenge is voor mij geen challenge meer, want ik leef al 100% veganistisch. Evengoed heb ik me wel aangemeld, voor leuke recepten en inspiratie.
  Ik heb jullie boek alvast besteld, dus hoop dat het 14 oktober dan ook in de brievenbus ligt. :) Den Bosch zou een perfecte lokatie zijn voor een signeersessie oid, dan ben ik zeker van de partij!

 27. De vraag die al genoemd werd naar valkuilen qua producten ben ik ook wel benieuwd naar.

  En ik zou graag willen weten of jullie supplementen gebruiken en hoe je daarover denkt. Hoewel je bijna alles wat in dierlijke voeding zit ook uit plantaardige voeding kan halen, is er iig 1 ding waarvoor dat niet geldt: B12. Daarom kies ik liever voor vegetarische voeding, omdat ik graag natuurlijk wil eten en alles uit mijn ‘normale’ voeding wil kunnen halen. Jullie hebben uiteraard een andere keuze gemaakt, en ik vraag me af wat jullie overwegingen hierin zijn.

  1. Ik ben niet Jamie of Merel, maar ik wil hier graag antwoord op geven. B12 komt uit de grond, vroeger toen de dieren op het land stonden en daar aten kwam het op deze manier in hun lichaam en dus in vlees/zuivel terecht. Op dit moment worden bijna alle boerderij dieren die voor de slacht of zuivel staan bijgevoerd met voeding waar deze vitamine (en alle andere) in zitten. Je denkt dus ´natuurlijke´ b12 binnen te krijgen maar dat is helemaal niet zo. Daarnaast word er zoveel geks met zuivel gedaan dat je het absoluut niet natuurlijk kan noemen. Natuurlijk zou zijn als jij een koe in de tuin had en de melk van deze koe drinkt. Zoals wij melk verkrijgen is niet natuurlijk. Ik kan er dan ook niet mee leven dat koeien gebruikt worden als melkmachine en daarom maak ik de keuze om gewoon b12 te slikken en de koe met rust te laten.

   1. Goed antwoord. Koeien krijgen inderdaad gewoon supplementen. Supplementen binnen krijgen door een beest die te voeren en daarna het beest te slachten en op te eten is een beetje omslachtig. ;)

 28. Dit komt echt als geroepen! Ik wil graag overstappen op een vegan lifestyle en dit is echt super handig als beginner. Ik zou dan ook graag willen weten waar jullie op letten bij de ingrediënten lijst op producten? Als in, wat zijn een aantal voorbeelden van niet duidelijke dierlijke ingrediënten?

 29. omg jullie komen naar Groningen?! Ik krijg helemaal hysterische fangirl kriebels!

  Ik vraag mij af hoe ik efficiënt mijn eiwitten binnen kan krijgen als ik vegan zou gaan eten. Met vegetarisch bleek ik al te weinig eiwitten te eten icm mijn sport doelen en dat was wel heel makkelijk aan te vullen met een simpele eiwit reep maar die is natuurlijk niet vegan :( Nou heb ik dan bijvoorbeeld niet zon zin om een kilo broccoli weg te gaan eten.

  1. Check eens bij de Tuinen bijvoorbeeld, daar hebben ze (meestal) een goed supplement wat je door een shake, havermoutpap of door soep of (vegan)yoghurt kan doen (en meer). Ik gebruik zelf hennep-supplement en dat bevalt erg goed! Het is ook (bijna helemaal) smaakloos :)

 30. Heel leuk! Hierbij mijn vragen
  Zijn jullie tegelijk vegan geworden?
  Hoe doen jullie dat bijvoorbeeld tijdens een kamp oid, ik ga binnenkort een week op een soort kamp en daar kan ik niet zelf mijn eten klaar maken, hoe doen jullie dit? Van te voren zeggen dat je veganistisch eet, wat dit inhoud en dat je graag mee denkt/helpt in de keuken?
  En wat vinden jullie van dat als je bijvoorbeeld bij de landmacht wilt je geloof ik niet vegan ‘mag’ zijn.. tenminste als je een speciaal dieet volgt of allergie hebt dat je dan niet toegelaten wordt, ik weet niet zeker of dat bij veganistisch eten ook is maar het zal mij niks verbazen.. wat dus bizar is (tenminste dat vind ik).
  En nog een vraag: ik ben zelf ook niet van (nep)vervangers maar weten jullie iets wat lijkt op huttekase?
  Ik heb trouwens ook cowspiracy gekeken en ik vond het ook een hele goede documentaire. Ik probeer nu thuis zoveel mogelijk plantaardig te eten maar sommige dingen vind ik wel lastig. Gelukkig gaat het erg goed om ei /yoghurt te vervangen en ik ben al vegetarisch dus het gaat de goede kant op ;) . Ik snap het als het niet lukt om alle vragen te beantwoorden.

 31. vegan challange.. nog even niet. ik ben 2/3 vega, maar heb vandaag soja boter/yoghurt gekocht… (dit was al een innerlijke strijd van het weekend) Maar of ik mijn kaasje ooit op kan geven… pfff.. In ieder geval wel op de goede weg.
  Cowspiracy is goed, maar ik denk zelf dat WEL helpt als je iets doet, ookal is het niet 100% vegan.

 32. Ik eet net een maand of 2 veganistisch (hiervoor was ik 15 jaar vegetarier). Ik vind het tot nu toe goed te doen en na een week of twee weet je niet beter.

  Ik ben ook erg geinteresseerd in vegan schoenen. Ik koop ze nu bij van Haren, omdat ze daar heel duidelijk aangeven waar wel en geen leer in zit (paarse dozen zijn zonder leer). De kwaliteit is meestal niet fantastisch, maar voor nu is het voor mij de meest budget friendly schoenen zaak.

 33. Ik heb mega zin in de vegan challenge! Vier mn verjaardag dan ook met een paar vrienden die ook blijven eten dus dat word leuk :D gelukkig vind iedereen in mn omgeving het helema prima,ze zijn ook wel wat van me gewend XD

  Heb wel een vraag, hoe zorg je dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt? Is er bv een goede app om datbij te houden of bepaalde dingen die je elke week meerdere keren eet?

  Kan ook echt niet wachten op jullie boek!

 34. Wij hebben 2 jaar geleden de Veganchallenge gedaan en zijn sindsdien vegan.We vinden het echt een fijne manier van leven en geven dat graag door, door eens per maand een aanschuiftafel met huiskamerconcert te organiseren.Vegan leven is leuk!

 35. Ook ik ga vanaf donderdag helemaal over op vegan voor iig een maand. Vegan@home doe ik al voor 90% ofzo, de uitdaging wordt om het nu ook buitenshuis te gaan doen.
  Waar ik erg benieuwd naar ben en wat wel een worsteling is voor mij, de verschillende motivaties om vegan te gaan eten. Gezondheid, milieu, dierenwelzijn, een trend volgen. Nou heb ik zelf al jaren een eetstoornis en dan is het misschien wat ‘gevaarlijk’ om dit te gaan doen, want ik dit zou best een flinke obsessie kunnen worden. En dat is nou juist iets waar ik nog van af wil. Het altijd schuldig voelen over wat je eet, altijd bezig zijn met wat je wanneer mag eten, gegeten hebt of nog gaat eten.
  Ik hoop dat de vegan challenge voor mij op een positieve manier kan bijdragen aan mijn eigen leven.

 36. Ik ben een 18 jarig meisje en ik zou ook heel graag veganistisch willen eten (ik ben al twee jaar vegetariër) maar mijn ouders vinden dat niet goed. Ik heb vroeger een eetstoornis gehad en mijn ouders maken zich zorgen dat ik weer terug val. Zodra ik over veganistisch eten begin worden ze gelijk boos. Wat moet je doen als je ouders niet willen dat je veganistisch gaat eten?

  1. Hoi Wilma,
   Mijn ouders (ik heb 4 jaar geleden de dieren liet staan/leven en ik ben nu 32) zijn er nog steeds een beetje huiverig voor. Ik heb nog steeds geen manier gevonden om op een nette, eerlijke, maar overtuigende manier mijn ouders’ angsten compleet weg te nemen. Wat je zou kunnen doen, is ze duidelijk maken dat veganistisch eten niets met een eetstoornis te maken heeft. Een eetstoornis (of terugval) kun je ook krijgen als je wel dierlijke producten eet en is in alle gevallen nadelig voor je. Vertel ze dat je je hier van bewust bent.

   Je kan ook een aantal artikelen laten zien aan je ouders over andere (beroemde) mensen die deze levensstijl hebben aangenomen. Er zijn een heleboel topsporters, acteurs, politici, TV bekendheden en natuurlijk ‘normale’ mensen die al jaren een gezond leven leven en hun motortje draait allemaal op groentes ;)

   Informeer jezelf ook over mogelijke oorzaken van (vitaminen) tekorten en hoe je deze kunt voorkomen. Daarmee laat je zien dat je echt weet waar je aan begint en dat zal je ouders misschien een beetje geruststellen :)

   Wat bij mij een beetje heeft gewerkt is koken voor je ouders en ‘vergeten’ te vertellen dat het een vegan maaltijd is. Dit vertel je achteraf als de bordjes leeg en schoongelikt zijn ;) Ze zullen vast verrast zijn!

   Onthoud vooral: verandering is vaak eng voor mensen, zeker als het om iets gaat wat hen compleet onbekend is.

   Veel succes!

 37. Wat een ontzettend fijn artikel! Ik heb in de afgelopen 10 jaar als vegetariër ook gemerkt dat je wederzijds respect erg belangrijk is, ik zal nooit iemand iets aandringen, maar bij vragen leg ik het graag uit (liefst laat ik iedereen cowspiracy zien). En een super timing dat jullie boek tijdens de vegan challenge uit komt, ben er erg benieuwd naar. Wat dingen waar ik tegen aan loop: ik zoek al een tijdje nette schoenen voor mn werk, maar vind het lastig om mooie vegan schoenen te vinden. Heb jullie tips hoe je kan weten dat schoenen (,kleding en tassen) vegan verantwoord zijn? Verder krijg ik eigenlijk standaard de vraag: kom je niet veel stoffen te kort dan (alsof vegan/vegetarisch eten gelijk staat aan voedingsdeskundige). Ik heb me er eigenlijk nooit veel zorgen over gemaakt, zeker aangezien ik nog nooit stoffen te kort ben gekomen bij bloedtesten. Nu is veganistisch nog wel wat anders dan vegetarisch. Wat is jullie ervaring hier mee?
  Ik vind t heel fijn dat jullie zulke artikelen gaan schrijven tijdens komende maand :)

 38. Hoihoi, ik vroeg me af in hoeverre jullie ‘letten’ op het binnenkrijgen van de juiste voedingsstoffen en vitamines! Denk aan het bijslikken van B12, het (bewust) eten van bonen, noten of bepaalde andere dingen! Ben heel benieuwd, ik ben nét vegan namelijk en met mijn 17 jaar vinden mijn ouders dat ik daar op moet letten.. Ik weet alleen niet goed hoe en wat, want ik wil niet precies gaan bijhouden met zo’n app wat ik eet namelijk. Dankjulliewel!

 39. Ik ben nu een paar jaar vegetariër, en soms denk ik er over na om (meer) veganistisch te gaan eten. Op dit moment ben ik student en ik heb het idee dat het moeilijk is om dit te combineren. Ik eet veel samen met andere mensen (studentenvereniging) en ik zou het teveel vinden om van hen te verwachten dat ze veganistisch voor mij koken.

  Ik ben vegetariër geworden door een combinatie van redenen; de milieu impact van vlees en dierenleed. Ik vraag me af of het wel uitmaakt voor de milieu impact van mijn eten of ik van vegetarisch naar veganistisch ga. Ik wil namelijk naast het niet eten van vlees ook zo min mogelijk plastic verpakkingen kopen, maar heb ook weer geen tijd om alles zelf te maken en uit te zoeken en op dit moment heb ik daar een beetje een balans in gevonden.

  Sommige plantaardige producten komen van ver en ik vraag me af of ik die wel meer wil gaan eten (bijv. quinoa, kokos, avocado’s). Daarnaast vind ik plantaardige alternatieven (zoals in jullie optie 1) vaak boven mijn budget en struikel ik dan weer over de hoeveelheid verpakkingsmateriaal. Als ik op jullie blog lees, zie ik veel ‘exotische’ ingrediënten waarvan ik sommige niet wil kopen omdat ik denk dat ze veel impact hebben op het milieu. En zoals ik ook in een paar andere reacties las, vind ik het nu met een vegetarisch dieet al lastig om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen (voor ik vegetarisch ging eten was ik 10 kilo zwaarder en nu moet ik echt niet meer afvallen).

  Mijn voorlopige conclusie is dat het inderdaad wel leuk moet blijven maar dat het wel haalbaar voor mij is om in kleine stapjes mijn eetgewoontes te veranderen.

  1. Interessante vragen, hier ben ik ook benieuwd naar!
   Je maakt natuurlijk altijd bepaalde afwegingen en sommige mensen vinden het verpakkingsmateriaal en de reisafstand misschien belangrijker en anderen het dierenleed.

   1. Super dat je zo begaan bent met milieu en dierenleed. Ik krijg de opmerking die je maakt voortdurend: jouw soja komt van ver, en die ananas ook… Mijn antwoord is helder en duidelijk: de impact van die producten is sowieso veel kleiner dan die van dierlijke producten, ook al komen ze van ver. Dus ja, je impact zal verkleinen door dierlijke producten volledig te schrappen (zie het nieuwe verslag van jullie hoge raad voor volksgezondheid: http://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/2016-0074.pdf). Komt daarbij dat het dierenleed bij zuivel en eieren eigenlijk nog pakken groter is dan bij vlees… Laten we zeggen: een koe is geen tijd slachtklaar voor haar vlees, dus haar lijden is in de tijd ‘beperkt’. Melkkoeien en kippen worden jaren uitgebuit tot ze er letterlijk bij neervallen en dan ook nog es geslacht worden. :-/ Die gedachte helpt mij elke keer als ik zin heb in kaas. Ik at lange tijd veganistisch BEHALVE kaas. Hopelijk heb je iets aan mijn reactie. In elk geval: veel succes!!!!

 40. Ik doe ook mee aan de Veganchallenge (wel eet ik al vijftien jaar vegetarisch). Vandaag op zoek geweest naar B12 supplementen en Edelgistvlokken. De vitaminepillen bleken ze alleen in een formaat groter dan mijn nagel te hebben, dat kan ik niet doorslikken (biologische supplementen van Ekoplaza). Heeft er iemand tips voor een kleiner formaat supplementen die ook nog eens biologisch zijn? Ook zag ik dat er geen b12 toegevoegd is aan Edelgistvlokken en die heb ik daarom maar laten staan. De verpakking zag er ook weinig aantrekkelijk uit – een soort groot pak eiwitpoeder en ik kon niet zien wat erin zat. Jammer! Verder moet het vegan eten wel lukken :-)

  1. Edelgistvlokken zijn zeker wel de moeite waard om te kopen! Je kunt er heel veel mee!

 41. Wat misschien zou kunnen helpen bij beginnende/proberende veganisten, is een soort basis boodschappenlijstje, om te vermijden dat je elke dag naar de supermarkt moet? En misschien ook zoveel mogelijk recepten en producten waarvoor je bij de gewone supermarkt niet terecht kan. Ik woon bv in een klein stadje in België, en edelgistvlokken vind je daar écht niet… :-)

 42. Heel erg fijn dit artikel! Ik ben zelf bijna een jaar vegetarisch (wilde dit eigenlijk al 3 jaar geleden, maar omdat mijn ouders er nog niet achter stonden en ik nog te jong was om dit zelf vol te houden lukte het niet) en ik wilde ook veganist worden maar was eigenlijk van plan dit uit te stellen tot mijn 18e.

  Toen las ik over de vegan-challenge en zag dit als een nieuwe uitdaging, want een vegetarische levensstijl is inmiddels zo normaal dat ik zeker weet dat ik nooit meer terug wil. Bij mij is het inderdaad zo dat ik maar erg weinig support van mijn omgeving krijg helaas.. Het blijven volhouden en het hebben van goede argumenten helpt hier in de meeste gevallen gelukkig wel bij en ik denk dat iedereen er vanzelf wel aan zou wennen.

  Wat ik wel erg mis, is een duidelijke lijst met boodschappen voor wat handig is om in huis te hebben bij het maken van veganistische recepten en dan ook vooral in welke normale supermarkt je het kan kopen. Nu moet ik elke dag eerst op zoek naar een recept, daarna naar de winkel en dan kan ik het vervolgens niet vinden. En dat kost nogal veel tijd..

 43. Wordt er maar twee keer per jaar een Vegan Challenge georganiseerd? Ik zou graag 1 juni willen starten. Zijn er mogelijkheden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *