Vragen over bloggen beantwoord #1

vragen over bloggen

Vorige week deed ik op onze Facebookpagina een oproep tot het stellen van vragen over bloggen. Er kwamen heel uiteenlopende onderwerpen voorbij en ik zal er vandaag vier bespreken. Misschien worden vandaag jouw vragen over bloggen beantwoord! (en zo niet, stel dan gerust nieuwe vragen bij de comments)

Hoe breng je structuur aan binnen je blogposts?

In een eerder artikel vertelde ik je al dat ik zelf graag werk met een contentkalender. Dat wil zeggen dat ik voor een langere periode (dat kan een maand zijn, bijvoorbeeld) bedenk welke onderwerpen en thema’s ik zoal wil behandelen in mijn artikelen. Natuurlijk kan er nog heel veel geschoven en veranderd én geschrapt worden, maar het geeft toch een beetje een richtlijn. Op die manier weet ik dus al in welke onderwerpen ik me wil verdiepen de komende tijd en dat is een prettige houvast. Maar, dan hebben we het over structuur op je blog in het algemeen. Hoe breng je structuur aan binnen je teksten?

Ken je het gevoel dat je voor school een werkstuk moest maken over een bepaald onderwerp, je achter je computer ging zitten en je maar naar die knipperende cursor op dat witte lege blad bleef staren, omdat je maar niet wist waar je moest beginnen? Ik had meestal wel genoeg ideeën om over te schrijven, maar ik wist gewoon niet hoe ik in al die ideeën wat structuur moest aanbrengen. Mijn docenten adviseerden me altijd om een schrijfplan te maken. Dat vond ik dan altijd enorm saai en stom en overdreven…maar het werkte wel, moest ik dan wel weer toegeven.

Hoe zag zo’n schrijfplan eruit? Ik schreef bovenaan een blaadje het onderwerp van het artikel. Daaronder schreef ik: inleiding, kern, slot. Vervolgens noteerde ik bij die drie delen enkele vragen die ik wilde behandelen. Daarna hoefde ik eigenlijk alleen die vragen te beantwoorden en die stukken tekst ‘aan elkaar te blenden.’ Ik weet het, het is absoluut geen rocket science, maar het werkt. En in de kern van de zaak is het schrijven van een blogpost hetzelfde als het schrijven van een werkstuk, krantenartikel of essay – er is altijd een inleiding, een kern en een slot. Er gelden in feite dezelfde regels als die je vroeger zo in je hoofd gestampt hebt gekregen op school. Denk maar zo: dat is dan toch ergens goed voor geweest ;)

Een tijdje geleden luisterde ik een super interessante podcast van Being Boss. In deze aflevering werd Erica Midkiff geïnterviewd. Erica is een content coach. Dat wil zeggen dat zij mensen helpt om welke vorm van content dan ook maar te creëren. Dat gaat van cursussen om betere emails te schrijven tot het onderhouden van een blog of het schrijven van artikelen voor magazines. Hoewel Erica in deze aflevering heel veel mooie dingen heeft gezegd, en dat is ook de reden waarom ik deze aflevering 100% aan kan raden, was er met name één tip die ik niet gauw zal  vergeten. Erica vertelde over hoe klanten vaak veel moeite hebben om hun gedachten goed onder woorden te brengen en dat mensen vaak zoveel willen vertellen, dat het lastiger wordt om structuur te vinden binnen een verhaal. Wat zij dan adviseert, is om bovenaan je lege bladzijde te schrijven:

– wat ik echt wil vertellen is….
– welke boodschap ik over wil brengen is…
– wat ik kwijt wil is…

Deze vragen beantwoord je eerst voor jezelf en pas dáárna begin je met schrijven. Als je daar dan ook nog je schrijfplan met een inhoud, een kern en een slot op loslaat, dan kan het bijna niet anders dan een goed verhaal worden. Ik vond het zelf een erg mooie tip en ik gebruik hem zelf regelmatig!

Moet je perfect kunnen schrijven als je wilt bloggen?

Welnee. Ik schrijf ook bij lánge na niet perfect, maar dat kan me niet zoveel schelen. Natuurlijk, soms kom je wel eens blogs tegen die zó vol met spelfouten en kromme zinnen staan, dat het lijkt alsof de artikelen zo door een vertaalmachine zijn getrokken. (dat zie je overigens echt wel eens, helaas) Dat leest niet heel prettig, dus ik kan me voorstellen dat het dan handig is om je stukken even te laten lezen aan iemand anders, voordat je iets publiceert.

Hoe dan ook: laat je niet tegenhouden om de verhalen te delen die je zo graag wílt delen.  Zelfs in boeken van gevierde schrijvers staan fouten. En dat terwijl die boeken heel grondig worden gecorrigeerd door een redacteur. Als blogger ben je, vooral in het begin, nog geen professional, dus dat niveau moet je ook niet van jezelf verwachten.

Ga ook niet uren zitten nadenken over de mooiste woorden en de meest poëtische zinsconstructies. Schrijf gewoon wat je wilt schrijven en houd het spontaan. Niemand zit te wachten op hoogdravend taalgebruik. Mensen willen gewoon lekker lezen en jij wilt gewoon lekker schrijven. Zo simpel is het toch?

Hoe maak je je blog onderscheidend?

vragen over bloggen

Ook hiervoor geldt: maak het jezelf niet te ingewikkeld. Ga vooral bloggen over de dingen waarvan jij enthousiast wordt, niet over dingen waarvan je denkt dat het populair is. Kies een onderwerp waarvan je echt voelt dat je er iets over te vertellen hebt. Ik ben van mening dat er mensen zijn die zó boeiend kunnen schrijven, dat het eigenlijk weinig uitmaakt over welk onderwerp hun blog gaat – dat is voor mij de kracht van een goed blog.

Natuurlijk is het zo dat wanneer je voor een niche (een specialiteit) kiest, je sneller opgepikt zult worden. Immers, hoe meer blogs over een bepaald onderwerp, hoe lastiger het wordt om nog op te vallen. Je kunt je dus onderscheiden door een heel klein subonderwerp te kiezen, waarover nog maar weinig blogs bestaan. Of je kiest voor een bepaalde hoek of richting die niet veel wordt gekozen. Op die manier zul je sowieso sneller opvallen. Echter, dan geldt nog steeds dat je je niche wel héél interessant moet vinden, anders gaat het nooit werken. Geloofwaardigheid is het allerbelangrijkste wanneer je een blog wilt onderhouden. Zonder geloofwaardigheid heeft een blog gewoon geen bestaansrecht, als je het mij vraagt.

Ik ben van mening dat er naast je onderwerp ook andere manieren zijn om je blog onderscheidend te laten zijn. Bijvoorbeeld met een mooie lay-out, goede foto’s of teksten die lekker lezen. Je lezers willen graag wennen aan een bepaalde ’tone of voice’ – een stem waaraan ze jouw blog kunnen herkennen. Hetzelfde geldt voor een signature look die je aan je beeldmateriaal kunt geven. Wanneer mensen uit tientallen blogs jouw ‘sfeertje’ (of stijltje) eruit pikken, dan weet je dat je iets goed doet. Dit is iets wat je (beter) niet kunt faken, maar wat op natuurlijke wijze bij jou zou moeten passen.

Wat is SEO en hoe werkt het?

SEO staat voor Search Engine Optimization. Je kunt SEO zien als een methode om je blog beter vindbaar te vinden voor zoekmachines op internet. Dat betekent dat je je teksten volgens bepaalde regels schrijft, waardoor je meer hits krijgt en hoger in de vindlijsten komt te staan. Sommige blogs doen niet anders dan SEO regels toepassen op hun teksten, waardoor een blog vaak alles behalve lekker leesbaar en persoonlijk is, maar wel altijd weer naar bovenkomt in Google. Dat soort websites zijn er over het algemeen puur om geld mee te verdienen. Knal je website vol met advertenties en scoren maar! Vaak weet je niet eens welk gezicht erachter zo’n website hoort. Hoe ik dit weet? Omdat ik een tijdje content heb geschreven voor een dergelijke website. Er schrijft vaak een heel team teksten voor zo’n site, maar daar heeft de buitenwereld geen weet van. Ik heb het een paar weken gedaan en toen was ik het helemaal zat om aan allerlei regels vast te zitten, dus ik stopte er weer mee. Van mijn creativiteit bleef namelijk helemaal niks over en daarmee verloor ik mijn plezier in het schrijven.

Dat wil niet zeggen dat ik geen SEO toepas op de blogs die ik voor De Groene Meisjes schrijf. SEO schrijven is gewoon slim om te doen, als je graag wilt dat je artikelen door veel mensen worden gelezen. Ook kan het toepassen van SEO ervoor zorgen dat je bepaalde artikelen zult hebben die nog járen iedere dag gelezen worden, omdat ze zo goed scoren in Google. Dat is leuk, als je heel goede content hebt gemaakt. Immers: die content maak je niet om het maar één keer te laten lezen – goede content is tijdloos.

Maar hoe werkt het dan? Ja jeetje, dat is toch wel een heel verhaal. Sterker nog, er hebben mensen hun werk gemaakt van SEO. Er zit ongelooflijk veel achter en het is te complex om eventjes zo uit te leggen. Ik kan wel een paar voorbeelden geven van regels waaraan je moet denken. Allereerst is het ook goed om te melden dat aan de achterkant van een blog, dus bij het technische gedeelte, je een SEO plugin kunt installeren. De plugin die ik gebruik heet Yoast en Yoast bekijkt automatisch voor mij hoe mijn artikelen in elkaar zitten. Hij geeft ook aan wat ik zou kunnen veranderen, om ervoor te zorgen dat mijn tekst beter vindbaar zal worden. Yoast zegt dan bijvoorbeeld:

– het zoekwoord komt twee keer voor in de tekst. Dit is onder het gemiddelde. (wanner ik het zoekwoord 5 keer laat terugkomen, zal Yoast zeggen dat het voldoende is)
– de tekst bevat 1588 woorden, dit is een goede lengte. (alles onder de 300 woorden keurt hij sowieso af)
– de paginatitel lengte is tussen het minimum van 40 karakters en het aanbevolen maximum van 70 karakters.
– de meta-omschrijving is minder dan 120 tekens, hoewel er tot 156 tekens beschikbaar zijn.
– het trefwoord komt niet voor in de eerste alinea van het bericht. Zorg dat het onderwerp direct duidelijk is.

Zo gaat de lijst nog even door, want Yoast controleert je tekst op dertien punten. Voor elk punt krijg je een gekleurd bolletje en hoe meer groene bolletjes, hoe hoger de kans dat je artikel goed gaat scoren in Google. Soms werk ik alle punten af, om ze groen te maken. Soms ook niet, omdat ik er geen zin in heb, of omdat ik het niet passend vind om het zoekwoord iedere keer terug te laten komen, enzovoorts. Ik ben absoluut geen SEO schrijver, heb ik gemerkt. Ik wil gewoon lekker spontaan schrijven, zonder er al te veel over na te denken. Maar dat het handig kan zijn om SEO toe te passen en dat het slim is om meer bezoekers naar je website te trekken, dat is een ding dat zeker is!

Werd jouw vraag over bloggen vandaag niet beantwoord? Dan kun je twee dingen doen. Het eerste is dat je in ons archief kunt duiken. Wanneer je in de zoekfunctie ‘bloggen over bloggen’ invoert, kom je bij een serie met oudere artikelen van vorig jaar – allemaal over bloggen. En het tweede dat je kunt doen, is je vraag over bloggen hieronder bij de comments stellen. Wie weet pak ik jouw vraag binnenkort ook op! 

Foto’s: Aline Bouma.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

60 gedachten over “Vragen over bloggen beantwoord #1

 1. Onwijs leuk deze nieuwe rubriek! Heel interessant om jouw kijk op bepaalde zaken te zien. Ik ga vandaag meteen de podcast luisteren die je noemt, klinkt leuk én vooral heel handig!

  1. Oh! Misschien had je niet de goede versie WordPress? Alles moet wel up to date zijn geloof ik, anders werkt het inderdaad niet lekker..

 2. Ja, wat een leuke rubriek! Vooral je eerste tips vind ik wel handig, ik ben vaak nogal zoekende in het toepassen van structuur ;). Ik heb in februari een soort blogstilte ingelast om in maart weer volop te kunnen schrijven en ben dus precies nu bezig met bovenstaande dingen. Nou goed. Misschien moet ik voordat ik een comment schrijf, eerst ook bedenken wat ik nou eigenlijk wil zeggen ;)

 3. Heel fijn om dit allemaal te lezen. Ik heb me totaal nog niet verdiept in SEO maar het zou inderdaad wel bruikbaar zijn. Ik ga kijken of Yoast me kan helpen. Bedankt :)

 4. Wow. Super handig! Vooral het SEO verhaal vind ik super nuttig, ik heb die plugin net geinstaleerd en moet maar eens mijn artikelen gaan checken. :)
  Bedankt voor de tips

 5. Handige tips weer, dankjewel! Vooral die structuur aanbrengen zijn voor mij heel bruikbaar, want het kan zo’n heerlijke chaos zijn in mijn hoofd haha. Zelf heb ik meestal zouets van begin maar gewoon, kijk waar het schip strand. Sla op en kijk er later even weer met een frisse blik naar. Maar zeker goede tips om uit te proberen en te integreren in het schrijven. SEO is meer iets voor later voor mij nu. Ik ben net (weer) begonnen met bloggen en wil vooral het plezier en de regelmaat er weer van terug vinden. ?

  1. Wat goed om te lezen dat je er iets aan hebt! Veel plezier en succes met bloggen! :)

 6. Die podcast ga ik binnenkort maar eens luisteren! Ik ben sinds kort begonnen met SEO via dezelfde plugin en ik merk wel dat het werkt. Ik krijg meer bezoekers via Google, terwijl ik niet eens zo heel krampachtig bezig ben met alle regels van SEO in mijn blogs te verwerken (want dan verdwijnt de spontaniteit inderdaad!). Handige tips weer, bedankt!

  1. Zie je, het werkt! Maar gewoon niet krampachtig mee bezig zij inderdaad, dan is het een prima hulpmiddel!

 7. Leuk om te lezen! Ik ben benieuwd welk artikel het best scoort in Google voor de groene meisjes! Een recept?

  1. haha nee niet eens! Nouja, ook wel, linzensoep en bananenbrood geloof ik. Maar ook een artikel over tips voor als je ziek bent, Marie Kondo scoort hoog, en vragen over veganisme :)

 8. Wat ontzettend lief dat jullie nog meer tips over bloggen gaan geven. Als er iemand is die inmiddels alle kneepjes van het vak weten, dan zijn jullie dat wel. Die podcast aflevering ga ik meteen even luisteren, fijn om de ochtend mee te beginnen! (:

 9. Leuk dat jullie blogtips delen, want denk dat jullie zeker iets te vertellen hebben op dat gebied. Vooral die tips over de planning neem ik graag ter harte, want ik merk dat ik daar vaak de fout in ga (zeker in combinatie met mijn andere werkzaamheden).

 10. Oeh, die podcast klinkt zeer interessant, zo maar even luisteren! *coughinplaatsvanaanmijnscriptietewerkencough*

  Weer een fijn en nuttig artikel, dank je wel! :-)

 11. Oef ja, het gevoel van een werkstuk… Mooi om jullie visie hierop te lezen, ook over of je wel/niet perfect moet kunnen schrijven en dergelijke. Interessante rubriek!

 12. oeeh dit is echt super handig voor newbies als ik. Ik had echt geen idee dat er iets als SEO bestond. Ik ga de “bloggen over bloggen” artikelen is even ‘binge lezen’.

 13. Wat een fijne blogpost, wat extra tips zijn nooit verkeerd. Ik werk ook met deze SEO plugin en ik vind ‘m echt heel handig. Meestal heb ik niet alle bolletjes groen, omdat ik sommige dingen wat overbodig vind, maar andere dingen zijn dan weer handig om toch aan te passen.

  1. Precies! Ik krijg het ook eigenlijk nooit voor elkaar om alle bolletjes groen te krijgen ;)

 14. Wat een leuke rubriek! Je ziet op andere blogs steeds vaker tips voor bloggen voorbij komen, maar vaak heel oppervlakkig en kort door de bocht. Deze uitgebreidere tips kan ik zeker waarderen!
  Ik maak vaak eerst een kladje van mijn blogpost in een soort mengeltaaltje van Engels en Nederlands door elkaar (dat is hoe ik dan denk haha!) en dat werk ik later netjes uit. Die “kladjes” staan echt overal, om m’n telefoon, in Wunderlist, in m’n notitieboek… ik heb namelijk vaak een ingeving hoe ik iets wil gaan zeggen!
  Het werkt wel erg goed. Als ik ga zitten van “en nu een hele blogpost schrijven” komt er echt geen letter op papier.

  Wat voor mij ook erg helpt is elke post opdelen in alle dingen die ik ervoor moet doen: foto maken, foto bewerken, teskt schrijven, recept schrijven etc. Zo blijft het overzichtelijk

  1. Wat een interessante manier van werken! Klinkt heel leuk :)

 15. Wat een fijn artikel weer! Ik moet eerlijk bekennen dat ik inmiddels al bijna 4 jaar blog, maar dan wel inderdaad over wat ik leuk vind en ik kijk dan ook weer niet naar de punten om hoger in Google te komen, maar ach, ik heb er wel plezier in ;)

 16. Ik was even “off the radar” de afgelopen dagen. Griep is niet leuk :-(. Maar goed, ik wilde toch even reageren op dit artikel. Zo fijn om dit te lezen en dat je de tips met ons wilt delen. Altijd fijn voor beginnende bloggers zoals ik zelf!

 17. Ondanks dat ik al best een tijdje blog is het áltijd leuk om weer nieuwe tips en trics te lezen. En laat ik eerlijk zijn, als dat van jullie komt al helemaal! :) Ik word gewoon zo blij van jullie openheid, eerlijkheid en gewoon lekkere praktische tips. FIJN! Dankjewel :) x

  1. Thanks Melle! Ik leer zelf ook altijd weer van andere bloggers – er zijn zoveel tips uit te wisselen! ;)

 18. Ah, wat handig. Dankuuu!
  Volgens mij kan ik geen plugin downloaden, omdat ik de online versie heb van WordPress.
  Zal me er eens in verdiepen.

 19. Ik heb toevallig vandaag zelf een stukje geplaatst over dat ik een nieuwe layout heb en van plan ben om professioneler te bloggen. Ik vind het heel lastig om mijn niche te kiezen, omdat ik zo veel leuk vind! Helaas word het daardoor soms een beetje een rommeltje van onderwerpen. Wat ik zo gaaf vind aan jullie food foto’s is dat jullie een heel eigen stijl hebben die ik super mooi vind! Iedereen keer als ik door mijn bloglovin’ heen scroll, kan ik jullie er meteen uitpikken! Heel fijn dat jullie hier een stukje over geschreven hebben. Vind blog tips ontzettend interessant!

 20. Hele fijne blogpost!
  Ik merk dat ik te streng ben geweest voor mezelf wat betreft bloggen, en daarmee het plezier weggehaald heb. Ik schreef eigenlijk altijd over één bepaald onderwerp, en had het idee dat ik daar niet van af mocht wijken want mijn volgers zijn me immers gaan volgen om wat ik al geschreven heb, toch?
  Tja. Als je dan dat ene onderwerp even zat bent, dan ben je het schrijven ook meteen even zat. Dus besloten om mn blog uit te gaan breiden. :)

 21. Hey Merel! Misschien heb ik nog een vraag: ik vind het moeilijk om over persoonlijke dingen te schrijven maar ik merk wel dat mensen dat het liefste lezen. Hebben jullie tips hoe dit minder “onwennig” gaat voelen? :) En/of hoe je balans vindt in hoeveel persoonlijke informatie je wilt delen? Liefs!

  1. Goede vraag! Misschien dat je alsnog antwoord krijgt nu ik dit bericht opnieuw aanhaal? 0:-)

 22. Wat een handig artikel, fijne tips. Hier heb ik zeker wat aan als blogger!

  Nu kom je ze wel vaker tegen de tips voor het bloggen, maar vaak is het maar kort en oppervlakkig, dat vond ik bij dit artikel helemaal niet, fijn om te lezen en heb er zeker wat aan gehad!!

 23. Superfijn artikel weer, fijne tips! Zeker de tip over tekstopbouw is heel erg handig, als ik eens ‘vast’ zit pas ik dat trucje ook graag toe. Oldie but a goodie!

  En wat betreft SEO: het is inderdaad heel goed om je niet te strak aan de ouderwetse SEO regels te houden. Ik probeer ook bij ons op kantoor heel erg duidelijk te maken dat spontaniteit en goed geschreven artikelen veel belangrijker zijn, dan zoveel keer keyword X in je tekst. Bij mijn vorige werkgever moest ik dat ook doen en daar word je inderdaad doodongelukkig van! Bovendien scoor je daar echt niet meer mee, omdat Google heel veel andere ‘ranking signals’ ook belangrijk(er) vindt. Dus laat je niet voor de gek houden door SEO, doe ook niet te religieus met de Yoast plugin, maar volg je gut feeling, dat is het aller belangrijkste!

  Mocht je overigens meer de technische kant op willen (of meer willen weten), google dan eens op ‘MOZ SEO beginners guide’ :-) Geweldige PDF om te lezen en heel leerzaam ook!

  1. Je hebt helemaal gelijk! Over MOZ SEO heb ik nog nooit gehoord, dus dankjewel! Ik ben niet zo technisch aangelegd, maar vind het wel interessant. Al heb ik dan het liefste dat iemand het me uitlegt en ik aantekeningen kan maken, haha! Dat is hoe ik het beste leer, heb ik gemerkt :)

 24. Vooral het plannen is wel iets waar ik meer aandacht aan zou kunnen besteden! Maar ik merk vooral dat ik ideeën meteen moet uitwerken, omdat ze dan nog vers in mijn hoofd zitten. Ik heb helaas gemerkt dat vaste rubrieken mij juist tegen werken, omdat er dan teveel druk achter zit. Al hangt dat natuurlijk ook weer af van het soort rubriek. Ik denk dat iedereen daarin zijn eigen evenwicht moet vinden!
  Bruikbare tips! :) Dankjulliewel!

 25. Wow, aan allebei deze tips heb ik echt heel veel! Dankjewel dus :)
  En dat je zegt dat jij niet supergoed schrijft; daar ben ik het dus niet mee eens! Ik volg degroenemeisjes voornamelijk omdat ik de artikelen zo goed en fijn geschreven vind! Steek die maar in je zak ;)
  Liefs Willemijn

  1. Oka, ik heb nog wel een vraag/ advies nodig: hoe zorg je dat je inspiratie blijft houden? En de discipline om elke week weer een artikel online te zetten? Zelf zit ik al een tijdje redelijk in een blogdipje, maar dat is niet handig!

  2. Dat is lief :) Maar ik vind nog heel regelmatig allerlei stomme foutjes in mijn artikelen. En soms verbeter ik ze, maar soms ook niet. Omdat ik er niet zoveel om probeer te geven. Dus het is fijn dat je dat zegt ;)

 26. Jaaaaa! Super handig en leuk. Ik kwam t tegen op je snapchat, en meteen even gelezen! Was er super benieuwd naar, hoe jullie dit doen.
  Structureren is idd lastig. Zelfs op de uni leer je dat niet voldoende (zie t vaak genoeg voorbij komen). Hetzelfde voor grammatica en spelling ;)
  Ik gebruik ook de yoast plugins. Suuuper handig!
  Wat ik bij mezelf merk: soms denk ik wel eens ‘ik wil die perfecte instagram feed zoals ik dat vaak zie bij andere populaire INSTA mensen’, maar nee mij lukt dat niet, want ik bén nou eenmaal ook niet zo. Ik fotografeer niet 10 keer iets met groen omdat t bij mn feed past: ik maak gewoon foto’s van wat ik leuk vind. En dat is niet alleen maar makeup of alleen maar eten. Dus mijn INSTA feed is dat ook niet :).

  1. Oh nee girl, ik doe ook niet aan perfecte instagram feeds. Ik zou er treurig van worden om daar steeds op te moeten letten. Ik heb het wel eens een week geprobeerd, werkt niet. Dus toen heb ik besloten: ik post alles wat ik leuk vind :)

 27. Fijn om te lezen! Ik ben soms best nog zoekende naar hoe ik een tekst het beste aan kan pakken. Dus al deze tips zijn meer dan welkom. Ben benieuwd naar de volgende reeks!

 28. Helder verhaal! Misschien dat ik toch eens aan de Yoast ga. En qua schrijven heb ik gemerkt dat als je het élke dag doet, de kwaliteit met sprongen vooruit gaat. Van gewoon doen word je gewoon beter en maak je minder fouten. En net doen alsof je een briefje schrijft aan je beste vriendin tijdens een saaie middelbare schoolles (economie) helpt ook, voor mij is dat de perfecte toon. ;)

  1. haha wat grappig dat je dat zegt. Ik herken die toon wel in jouw stukken inderdaad, leuk!

 29. Hele fijne tips geef je! En zo cool dat jullie dat zo open delen!
  Vooral de planning tip, die is helemaal op mij van toepassing ;)

 30. Jullie motiveren erg om ook te gaan bloggen! En ik denk dat ik dat ook wil gaan doen, nu nog een beetje aan het zoeken naar de juiste vormgeving. Mag ik misschien heel brutaal vragen welke wordpress sjabloon jullie gebruiken? En zijn jullie daar blij mee? vind jullie site erg overzichtelijk, en wil graag een wordpress sjabloon waar ik ook van die categoriëen boven in hebt zodat het voor mensen makkelijk surfen is..

 31. Wat een goeie, interessante blog! Dank je wel, ik denk dat ik deze blog nog vaak erbij ga pakken!

  Mijn blogvraag is: hoe houdt je het bloggen vol als je ook een boek aan het schrijven bent? Het lijkt me dat je dan al zoveel schrijft op een dag, dat de puf ontbreekt om ook nog te bloggen. Toch is dat jullie gelukt! Ik ben wel benieuwd hoe jullie dat aangepakt hebben…

  Groetjes, Evelyn

  1. Goede vraag, hahaha ;) Hoe deed ik dat? Heel goed plannen. En gek genoeg had ik nog steeds heel veel inspiratie. Misschien nog wel meer dan normaal, omdat ik er zó middenin zat ofzo. Maar heftig was het wel!

 32. Jeej, fijn dat jullie verder gaan met de vragen over bloggen! Ik denk dat ik heel snel maar eens de podcast moet gaan luisteren, want die tip is wel heel goed. Een schrijfplan werkt bij mij ook wel redelijk, al gebruik ik het lang niet altijd als ik ergens teksten voor schrijf. En soms vergeet ik het gewoon in mijn enthousiasme, maar dan ben ik daarna steeds aan het schuiven binnen mijn tekst.
  SEO klinkt wel ingewikkeld hoor, zelfs met zo’n plug-in die een soort afvinklijstje geeft. Maar waarschijnlijk wel nuttig op het moment dat je een blog meer bekendheid wil geven.
  Ik hoop dat jullie binnenkort nog meer vragen of onderwerpen met betrekking tot bloggen behandelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *