Vragen over bloggen beantwoord #2

veganforher3

(zet radiostem op) Welkom bij deel 2 van ‘Vragen over bloggen beantwoord!’ We kregen zulke leuke reacties na het eerste artikel, dat ik besloot nog meer vragen te gaan verzamelen voor volgende edities. En daarom ga ik vandaag weer vier nieuwe vragen over bloggen voor jullie beantwoorden. Ik hoop beginnende bloggers (of mensen die erover nadenken om te gaan bloggen,) ermee te mogen inspireren!

Hoe houd je bloggen vol, als je naast je blog nog andere bezigheden hebt?

sharpie1

Het is zeer aannemelijk dat de meeste mensen die een blog beginnen, of daarover nadenken, naast hun blog nog andere bezigheden hebben. Dit kan een gezinsleven, een studie, een baan of een belangrijke andere hobby zijn. Of een combinatie van dit alles. Wat mijn eigen ervaring hiermee is? Ik ben nog maar net fulltime blogger en dat betekent dus dat ik nog lang fulltime, en op een gegeven moment parttime, naast ons blog heb gewerkt. En ik heb dan geen gezinsleven, maar wel een druk sociaal leven en ook nog andere hobby’s die ik interessant vind.

Hoe ik dat heb aangepakt? Dat werk, dat moest doorgaan. En mijn drukke sociale leven heb ik wel op een iets lager pitje gezet toen het serieus begon te worden met ons blog. Andere hobby’s schoten er al gauw een beetje bij in, heel eerlijk gezegd. Dat hoort wel een beetje bij, vrees ik. Tenzij je zoveel energie hebt, dat je naast je baan en bloghobby ook nog tijd kunt vinden om op een toneelvereniging, leesclub, kookclub en sportclub te gaan. Ik trek dat niet zo goed en ben nu eigenlijk al blij dat ik tijd genoeg heb om met vrienden af te spreken, lekker te koken, reisjes te maken en af en toe een boek te lezen.

Waar het allemaal op neerkomt is eigenlijk 1) hoe goed je plant en organiseert en 2) hoe belangrijk het bloggen voor je is. Plannen en organiseren kun je leren – ja, ook chaoten kunnen het. Er zijn allerlei technieken voor (pomodoro? bulletjournal? gewoon een oldskool agenda bijhouden? werken met een contentkalender?) en echt, als je het wilt, dan kun je heel veel structuur aanbrengen in je blogplannen en de tijd die je hiervoor vrijmaakt. Maar het tweede punt, hoe belangrijk het bloggen voor je is, dat is natuurlijk een heel ander verhaal. Niks is zo persoonlijk als de insteek waarmee je je blog onderhoudt. Zie je het als een leuke hobby, of denk je dat er kansen in zitten om er je werk van te maken? En als die kansen er zijn: zou je het ook wíllen? Want dat is natuurlijk minstens net zo belangrijk!

Wanneer je hebt besloten dat je je werk wilt gaan maken van je blog, en de kansen doen zich voor, dan zul je er iets voor over moeten hebben om die kansen aan te grijpen. Dat betekent dat je hard moet werken aan genoeg content, een groter bereik opbouwen, een netwerk onderhouden, enzovoorts. Net als dat je voor een ‘gewone baan’ ook veel tijd moet vrijmaken, geldt dat ook voor je blog. Wanneer je professioneel aan de slag wilt met je blog, zijn dingen als continuïteit en betrouwbaarheid erg belangrijk. Mensen moeten er van op aan kunnen dat er op beloofde momenten beloofde content online komt – anders haken mensen snel af.

Zie jij jouw blog als een hobby en wil je dat ook zo houden? Dan hoef je je niet zo druk te maken om een planning. Lukt het je een keer een paar dagen niet om te bloggen? Ach, je inkomen hangt er niet vanaf, dus waar maak je je druk om? Je fans volgen je toch via social media en merken het gauw genoeg als er weer een nieuwe blogpost online komt. Waarschijnlijk heb je ook niet zo gauw te maken met samenwerkingen met merken die dingen van je verwachten, dus je kunt er wat ‘losser’ instaan. In feite zijn een blog onderhouden als hobby en een blog onderhouden als (bij)baan dus echt twee totaal verschillende dingen. Wanneer er inkomsten bij komen kijken, ja, dan komen daar andere verplichtingen en verantwoordelijkheden bij kijken. Wanneer je hier niet mee te maken hebt, is het vooral een kwestie van bedenken: wanneer heb ik tijd en zin én inspiratie om iets te schrijven? En dan doe je het gewoon. No strings attached.

Hoe zorg je dat je altijd weer nieuwe inspiratie vindt?

berlijn6

Over die inspiratie gesproken: hoe zorg je dat je daar genoeg van hebt? Goede vraag! Kijk, inspiratie is een raar ding. Het is er soms en het is er soms ook helemaal niet. Het laat zich heel moeilijk afdwingen en je kunt het ook niet kopen. Het moet aan komen waaien – zo zie ik het zelf althans. Je kunt het wel bewust opzoeken. Wanneer ik bijvoorbeeld een paar dagen in Berlijn ben, zoals nu, dan borrelt er van alles naar boven. Ik denk dat iedereen wel zo’n plek heeft. Voor de een is dat misschien in een huisje in het bos, lekker in de stilte, voor de ander is het ergens middenin een drukke stad. De één zijn inspiratie komt op gang na veel prikkels, bij de ander zijn het juist de prikkels die de inspiratie totaal afremmen. Dat is dus heel persoonlijk.

Wel zijn er een paar dingen die ik je kan aanraden om te doen. Denk bijvoorbeeld aan:

– veel lezen (boeken, blogs, tijdschriften, kranten)
– veel om je heen kijken
– altijd iets bij je hebben waarin je aantekeningen kunt maken (ik doe dit in mijn agenda of in mijn telefoon)
– dingen visueel maken door bijvoorbeeld naar mooie afbeeldingen op Pinterest of Instagram te kijken (en maak desnoods een moodboard voor jezelf)
– films en documentaires kijken (het is heel interessant om te leren denken vanuit allerlei invalshoeken)
– naar buiten gaan, met je hoofd in de frisse lucht (and again: altijd om je heen blijven kijken)
– reisjes maken (dat zijn mijn allerbelangrijkste bronnen van inspiratie, heb ik gemerkt)

Bovenstaande dingen kunnen nooit kwaad. En nee, je hoeft niet bang te zijn dat je hierdoor anderen gaat na-apen en alleen maar dingen gaat kopiëren. Dat heb je zelf in de hand. Inspiratie opdoen bij anderen en er vervolgens je eigen ding van maken is prima, kopiëren niet. Weet je, niks is nog echt 100% origineel. Alles is al een keer gemaakt of gedaan of geschreven, maar dat geeft niet. Het gaat erom hoe jíj de dingen schrijft, maakt of doet.

Zoals je in het artikel ‘Voor jezelf werken – je ritme vinden‘ hebt kunnen lezen, maak ik dagelijks tijd om inspiratie op te doen. Inspiratie is een keer op en dat moet je blijven aanvullen. Ik noteer alles wat ik tegenkom waarvan ik denk; daar wil ik een keer iets mee! Zo heb ik hele lijsten met onderwerpen waarover ik nog eens wil schrijven, maar waarover ik bijvoorbeeld eerst research zal moeten doen. Ook heb ik voor de toekomstige podcast die ik wil gaan starten al voor 50 afleveringen bedacht waarover ik wil praten en met wie. Kortom: ik zorg ervoor dat ik nooit zonder inspiratie kom te zitten, door gewoon altijd door te gaan met zoeken naar inspiratie – ook als ik het eigenlijk op dat moment niet nodig heb, omdat ik nog genoeg heb. Het is een kwestie van jezelf openstellen en alles oppikken wat er op te pikken valt.

Werken vaste rubrieken op je site?

miraclemorning

Oeh, dat hangt er helemaal vanaf. Om een voorbeeld te geven: wij hebben twee vaste rubrieken die iedere week terugkomen. Dat zijn de recepten en Leuke Dingen op vrijdag. Dat werkt voor ons erg goed, omdat wij iedere dag een blogpost hebben en ik op deze manier weet: woensdag en zaterdag is voor recepten, vrijdag voor Leuke Dingen, en de rest kan ik eromheen plannen. Ik weet dat er ook bloggers zijn die voor iedere dag een vaste rubriek hebben en daar erg lekker mee werken, maar voor mij zou dat te statisch worden. Ik wil graag een beetje meer speling hebben in de dagen die erover blijven.

Ik werk liever met maandelijkse rubrieken, maar het blijft tricky. Want wanneer je uitspraken doet over een maandelijkse rubriek, dan gaan mensen daar ook op rekenen. En wanneer je een rubriek niet heel regelmatig (zoals dus maandelijks in plaats van wekelijks) hebt, is de kans groot dat je het vergeet, of er niet aan toekomt, en dan is er opeens een maand voorbij en is de rubriek niet online gekomen. Dat hoeft geen grote ramp te zijn, maar je kunt je afvragen waarom je iets dan nog een maandelijkse rubriek noemt…

Vaste rubrieken kunnen een goede houvast zijn, bijvoorbeeld wanneer je iedere dag een blogpost online wil zetten, maar je het moeilijk vindt om te bedenken welke. Vaste rubrieken maken het zoeken naar onderwerpen voor je blogposts wel makkelijker. Aan de andere kant geeft het ook meer druk, want mensen gaan er iets van verwachten. Wanneer je zegt: iedere zaterdag komt er een video online, dan moet dat ook eigenlijk wel zo zijn. Doe je het niet, no big deal, maar misschien moet je die belofte dan niet uitspreken. Verder hangt het ook gewoon af van wat voor soort blog je hebt en wat voor blogger jij bent. In feite zijn regels en vaste structuren niet per se nodig – je kunt ook gewoon doen waar je zin in hebt. Leg jezelf vooral niet te veel pressure op!

Hoe kun je persoonlijk schrijven, zonder je héle privé leven op straat te leggen?

KopenhagenA5

Heel goede vraag die eigenlijk een heel makkelijk en kort antwoord kan krijgen: jij bepaalt de grens. Er is absoluut niemand die je ertoe kan verplichten om privé dingen te vertellen die je niet wilt vertellen. Ook zijn er geen regels voor hoé persoonlijk je moet worden op je blog, want ieder blog is anders. Misschien draait jouw blog helemaal niet om jou, maar om een heel ander onderwerp. Maar ook wanneer jij wel het hoofdonderwerp van je blog bent, kan niemand je tot iets verplichten.

Ik merk dat er mensen zijn die hier soms moeite mee hebben en hun hele ziel en zaligheid op social media gooien. Dat mag natuurlijk, moet je helemaal zelf weten, maar ik zie regelmatig gebeuren dat die personen achteraf klagen over het feit dat mensen ongevraagde adviezen geven of commentaar leveren. Daar had je een beetje op kunnen rekenen, denk ik dan. Ik weet voor mezelf precies wat ik wel wil vertellen en wat niet. Ik heb daarvoor geen lijstje op papier, maar toch wel een soort lijstje in mijn hoofd. En natuurlijk, soms zit iets me heel hoog, iets wat heel gevoelig ligt of privé is, en dan denk ik even aan mijn lijstje. Vaak kom ik dan tot de conclusie dat het te privé is en dat ik het niet wil delen. En in plaats van dan een tweet te schrijven, stuur ik een vriendin een berichtje en vertel ik het haar in vertrouwen .

Dat heeft niks te maken met het feit dat ik jullie, onze lezers, niet vertrouw. Dat heeft te maken met het feit dat 1) social media, volgens mij, niet bedoeld is als uithuilpunt en 2) dat je nooit weet wie er met welke informatie aan de haal gaat en 3) dat sommige dingen niet gedeeld moeten met mensen die je niet persoonlijk kent, maar je die dingen beter even in een inboxberichtje kunt melden aan de mensen die je wél persoonlijk kent. Niet alles hoeft out there. En dat geldt niet alleen voor zeldzame, verdrietige dingen, maar ook voor andere privé aangelegenheden. Zo zijn er mensen die de namen van hun kinderen niet willen delen, niks vertellen over hun liefdesleven, geen foto’s van vrienden of partners delen of geen roomtour in huis willen doen. En dat is prima. Want iedereen, ook bloggers en internetbekendheden, hebben recht op privacy.

Naast het lijstje van dingen die ik niet wil delen, heb ik ook een heel grote, veel langere, lijst met dingen die ik wél wil delen. Onderwerpen waarover ik graag praat met jullie, omdat ik denk dat ik daar ook weer anderen mee kan inspireren of zelfs helpen. Bij die onderwerpen haal ik maar wat graag allerlei voorbeelden uit mijn persoonlijke leven aan, om het verhaal ook écht persoonlijk en betekenisvol te maken. Maar daar ben ik dus wel kieskeurig in en dat kan ik iedereen aanraden.

Hopelijk kun je hier weer even mee vooruit! Stel gerust alle vragen over bloggen die je wilt stellen bij de comments onder dit artikel – wie weet pik ik voor volgende keer jouw vraag eruit!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

60 gedachten over “Vragen over bloggen beantwoord #2

 1. Wat een goede vragen in deze editie! Vooral de vraag over privacy vind ik interessant, soms worstel ik daar ook mee, maar ik heb voor mezelf nu een duidelijke grens getrokken.

 2. Wat een fijn artikel weer!! Het bloggen is voor mij meer dan alleen maar een hobby dus het is prettig hoe jij het omschrijft als je het puur als hobby ziet. Dat zijn juist dan zaken waar ik extra op moet lettten als ik van mijn blog meer dan alleen een hobby van wil maken. En inderdaad de vraag over privacy is een hele belangrijke. Ik denk daar geregeld over na in hoeverre ik mijn gezin erbij betrek. Ik ben heel benieuwd of je nog een artikel over bloggen gaat maken want tot nu toe vind ik alle antwoorden die je geeft heel fijn en nuttig!

  1. Het lijkt me nog best wel lastig om te bedenken hoe ik het zou doen als ik een gezin zou hebben én een ‘internetpersoonlijkheid’ zou zijn. De lijnen zijn soms zo dun!

 3. Veel lezen is inderdaad een hele goede tip voor inspiratie vind ik zelf. En interessant om jullie kijk te lezen op rubrieken. Ik modder daar zelf regelmatig nog een beetje mee aan. Dan heb ik ineens een heel goed idee voor en rubriek maar de week erna denk ik er alweer heel anders over maar ik heb hem al geïntroduceerd, moet ik iets voorzichtiger mee omspringen dus. :’]

  1. Ik ken dat ;) Het is de valkuil van mega enthousiast zijn, hihi

 4. Ik vind dit zó leuk om te lezen :) Werkt voor mij in ieder geval heel inspirerend, ik krijg meteen zin om te gaan schrijven! Privacy vind ik soms nog wel een lastig onderwerp, zeker omdat ik toch wel heel persoonlijk blog en in het verleden erg twijfelde over wat ik wel en niet online wilde zetten. Inmiddels heb ik daar al wel wat meer mijn manier in gevonden!

  1. Ik vind inderdaad dat jij dat erg goed doet. Je bent persoonlijk genoeg om je lezers een band met jou op te laten bouwen, maar ik weet ook dat je bepaalde dingen vast niet allemaal deelt. En dat is ook heel erg logisch en terecht!

 5. Wat een fijn artikel, het lijkt me ook heel erg fijn om dagelijks (of om de paar dagen) wat tijd vrij te maken om inspiratie op te doen. Ik ga ’t zeker ’s proberen.

  1. zeker doen! Ik zie het inmiddels echt als een noodzaak :)

 6. Wat een ontzettend fijn artikel is dit weer geworden zeg. Ik vind het mooi dat je benadrukt wat het verschil is tussen gewoon hobby blog hebben of als je er in de toekomst misschien nog wel meer uit wilt halen. Ik denk dat hierdoor mensen (die het als hobby zien) toch wat relaxter erin gaan staan en vooral niet te hard voor zichzelf hierin gaan worden (jeej daarvoor!). Daarnaast herken ik echt dat stukje over inspiratie op doen. Het is inderdaad het lezen, het meemaken en het ervaren van bepaalde dingen waar je net dat stukje inspiratie door op kunt doen. Ik ben in ieder geval erg geïnspireerd door dit artikel, dank je wel daarvoor.

 7. Goed artikel. Dat laatste vind ik best tricky, maar ik denk dat ik er wel een evenwicht in heb gevonden. Ik schrijf bijvoorbeeld wel over mijn onbestaande kinderwens, maar niet over miserie op het werk of in de familie. Dat mijn vriend zelf heel open is over zijn sterilisatie zal ook wel helpen. Maar het blijft vaak toch een beetje zoeken. Dat merkte ik ook toen ik van anoniem bloggen (zonder foto bedoel ik dan, want mijn naam staat in mijn blognaam) ging naar wel foto’s (en bewegend beeld!) van mezelf posten.

 8. Alweer zo’n fijn artikel! Vind het heel inspirerend om te lezen, de vragen over bloggen. Krijg ook elke keer zin om weer aan de slag te gaan met mijn blog, en door sommige vragen wordt je ook even aan het denken gezet, bijvoorbeeld die met privacy, goed om hier is over na te denken!

 9. Jeetje wat een goede vragen/antwoorden. Heel nuttig. Zo knap dat jullie van jullie blog zoooo’n groot succes hebben gemaakt. Vind jullie site en content echt super leuk om te lezen.

 10. Inderdaad goede vragen! De eerste vind ik toch wel erg relevant, vooral het verschil tussen hobby-blogger en een blogger die er uiteindelijk geld mee wilt verdienen.

 11. Wat een goed artikel ! Ik vind het net als vele andere inderdaad tricky met wat ik wel en niet wil delen.. sommige dingen lijken zo onschuldig maar iemand met minder onschuldige bedoelingen kan met een klein beetje informatie vaak best nare dingen doen of zeggen.. ik probeer daar inderdaad dus altijd goed over na te denken voor ik iets online gooi.

 12. Bedankt voor het delen! Ik ben weer langzaam m’n studie op aan het pakken, dus heb hier zeker iets aan.

 13. Fijne post! Ik werk zelf met een vast schema per week en dan enkele maandelijkse rubrieken binnen de vaste thema’s. Dat werkt voor mij goed omdat ik naast mn blog nog gewoon 32 uur werk. Bovendien zijn er zoveel onderwerpen waar ik over wil en kan schrijven. Met een schema zorg ik in ieder geval voor een goede verdeling door de tijd.

  1. Precies, een schema kan enorm behulpzaam zijn! En ik weet er alles van, met 32 uur werk ernaast. Jaren gedaan en het is pittig. Zonder schema redde ik het niet!

 14. Wat een fijn artikel toch weer:) Zoals meerdere bloggers boven mij heb ik ook met de privacy-vraag het meeste moeite. Maar ik merk, nu ik mijn ouders en sommige vrienden heb verteld over mijn blog, ik veel beter een grens kan trekken. Nu zijn de mensen die mijn blog lezen namelijk niet meer alleen “random strangers” of mensen die ik puur via internet ken, maar ook personen uit mijn echte leven. Op de een of andere manier kan ik daardoor beter inschatten wat ik wel en niet online wil hebben, grappig eigenlijk!

  1. Ja, dat filtert zich vanzelf wel een beetje uit, denk ik zo !

 15. Wat een super artikel weer! Heel handig om wat extra tips te krijgen zo! Ik vind privacy wel een lastige. Ik merk dat lezers het wel op prijs stellen af en toe iets van mij zelf te weten maar ik wil niet alleen zomaar online zetten.

 16. Dankjewel voor het delen, ik vind het echt onwijs leuk om te lezen – ik hou echt van je schrijfstijl en uitgebreide artikelen – en haal er elke keer toch wel weer dingen uit. Net zoals je zegt dat je zelf bepaalt wat je online zet. En dat is zó simpel maar tegelijkertijd ook erg lastig. Ik weet wel dat bijvoorbeeld bepaalde artikelen beter gelezen worden dan anderen maar om dan elke keer zoiets te posten vind ik niet fijn én het werkt denk ik ook niet. Het gaat om de afwisseling. Enfin, ik kan daar soms een beetje onzeker over worden maar als ik zoiets lees, weet ik weer dat ik kan doen wat ík denk dat goed is. Dat dát juist is wat het leuk maakt. O en reizen ter inspiratie, die zet ik op mijn lijstje! :) #goedexcuus

  1. hahaha, allemaal onder de noemer ‘inspiratiereis’ of ‘zakelijke trip’ ! ;)

 17. Wat een fijn artikel weer!
  Ik ben echt aan het proberen om mijn blog naar een hoger niveau te tillen, maar ik merk dat ik worstel met het feit dat ik (nog) niet zo heel veel lezers heb. Ik plaats in principe 4 posts per week (ma, di, do, vr) en werk gemiddeld toch 2 uur aan een artikel (inclusief foto maken). Als ik daar dan een hele week geen respons op krijg word ik toch weer onzeker of het allemaal wel boeiend is en of ik niet beter gewoon ene dagboek kan gaan bijhouden in plaats van zoveel tijd (en een beetje geld) investeren in een blog…
  Maar misschien moet ik gewoon geduld hebben :-)

  1. Sowieso is een blog met een flink bereik en veel interactie opbouwen een kwestie van een laaaaange adem hebben. Vergeet niet dat wij er ook 4 jaar over hebben gedaan om op te bouwen wat we nu hebben! Maar het leuke is dat we al 4 jaar lang dingen doen die we leuk vinden en waar we enthousiast van worden – en dat is hoe je het volhoudt!

 18. dankjewel voor jullie tips!

  Ik ben zelf ook na lang aarzelen een blog begonnen en jullie inspireren me erg! Dankjewel daarvoor!!

  heel veel succes!
  Naduah

  1. Wat te gek om te horen Naduah! Heel veel plezier en succes met je blog!

 19. Wat een fijn artikel en wat een fijne vragen . Hier heb ik echt wat aan. Ben namelijk zelf net begonnen met een blog en ik had ook een vraag . Namelijk over YouTube en bloggen, het lijkt me echt heel leuk om ook filmpjes te maken . Maar ik vraag me af is dat publiek nou heel anders, en moet je dan ook wekelijks iets posten ?

  Oh en ik kom van jullie snapchat af en ik wil ook even zeggen dat ik de unboxing videos helemaal niet erg vind om naar te kijken haha. Wel zin in een chocolade reep nu.

 20. Fijne tips! Ik vind podcasts luisteren over andere bloggers ook altijd heel inspirerend, dus ik hoop dat die van jullie er in de toekomst zeker komt!!

 21. Heel fijn artikel dit! Je besteedt aandacht aan de dingen waar ik nu heel veel aan heb :) Vooral die privacy is wel lastig af en toe vind ik. En ook hoe ik naast mijn werk het bloggen goed vol kan houden.
  Ik ben weer geïnspireerd, dus thnx!

 22. Ik ben een onwijs grote chaoot en eerlijk gezegd vind ik echt de tijd niet meer om dingen te schrijven voor mijn blog. Ik snap écht niet hoe jullie het voor elkaar krijgen om elke dag wat online te krijgen. ik heb hier wel wat uitgeleerd. Rubrieken kunnen nog best wel een handig dingetje zijn, hier ga ik mee aan de slag, bedankt! ( :

 23. Hoi Groene Meisjes,
  Ik ben nog maar net met het bloggen begonnen en ben dus echt nog een ‘groentje’ op blog gebied..
  Het is erg prettig dat jullie als succesvolle bloggers ook zulk soort onderwerpen aan het bod laten komen. Net zoals het vorige artikel hierover , heb ik er weer erg veel van kunnen leren!
  thanks voor sharing :D

 24. Dankje voor de tips. Vooral de laatste vraag houd me soms wel bezig, ik vind het knap dat je dat voor jezelf zo duidelijk hebt.

 25. Nog een tip voor het krijgen van inspiratie, deze werkt vooral goed voor verhalen en gedichten schrijven, maar volgens mij ook prima voor andere dingen: Kies een onderwerp en begin te schrijven. Leg jezelf op dat je een bepaalde tijd lang onafgebroken door blijft schrijven of dat je een heel A4 of andere hoeveelheid ruimte vol moet schrijven/typen. Als je niets meer weet wat je moet schrijven, schrijf dan iets als ‘Ik weet niet wat ik moet schrijven…’ tot je iets gevonden hebt.
  Er is ook een programma te downloaden waarbij je deze oefening moet doen, die je woorden weghaalt als je een paar seconden (die tijd is zelf in te stellen) niet geschreven hebt. Maar ik ben vergeten hoe het programma heet.

 26. Wat leuk om dit artikel van jullie te lezen! Heel herkenbaar. Leuke pakkende schrijfstijl hebben jullie ook. Geweldig dat jullie er fulltime mee bezig kunnen zijn. Het geeft mij als beginnend blogger weer inspiratie om door te gaan en mijn ambitie verder uit te bouwen.

 27. Wat een goed artikel weer! Ik heb eerlijk gezegd nog nooit een reactie geplaatst terwijl ik ondertussen al jaren rond surf via bloglovin, keer op keer ben ik weer onder de indruk van jullie artikelen en dat is iets wat zeker online gezegd mag worden!;) Waar ik vaak een beetje door een post heen scrol en scan wil ik bij die van jullie geen letter missen! Inmiddels veel nieuwe inzichten en inspiratie opgedaan door jullie blog, dank daarvoor! Keep up the good work!

  1. Wat leuk dat je vandaag wel een reactie achterlaat Joan! erg welkom :)

 28. Fijn om een succesvolle blogger eens te horen praten over de privacy kwestie. Ik ben een open boek en vind het daarom soms moeilijk om de grens te trekken – hoewel ik het meestal toch niet doe als ik een persoonlijk artikel in mijn hoofd heb/iets heel hoog zit. Grappig dan wel weer: het meest persoonlijke artikel dat ik ooit gedeeld heb is het bestgelezen artikel op mijn blog!
  Maar goed, het blijft lastig;) Thanks voor de tips!!

  1. Oh maar er is ook helemaal niks mis mee hoor, als je dat wel wilt doen! Alleen denk ik dat het goed is om bepaalde dingen een beetje te bewaken voor jezelf, zodat je achteraf geen spijt krijgt van dingen die je hebt gedeeld, zeg maar.

   1. Ja precies! Ik denk ook niet dat er wat mis mee is hoor, maar ik bedoel soms is het een enge gedachte is dat iedereen alles kan lezen en zelfs al ben je een open persoon, is het misschien toch in die zin “eng” dat de hele wereld het kan lezen, Ook de personen die kwaad in de zin hebben zeg maar;)

 29. Mijn blog combineren met mijn baan lukt tot nu toe goed. Ik post dan ook alleen op vrijdag een artikel. Zou wel meer willen maar dan wordt de kwaliteit vast minder. Dankjewel voor de goede tips!

 30. Heel interessant om te weten hoe bloggers met dit soort zaken omgaan! Ik ben net nieuw in de ‘bloggerswereld’ dus ik kan zulke tips zeker gebruiken :-)

 31. Ik heb nog een praktische blog vraag: hoeveel afgewerkte berichten hebben jullie “klaar” staan, dus posts die je op voorhand hebt geschreven maarnog niet hebt gepubliceerd? Ik vroeg me af wat een goed aantal is, voor die weken waarop je minderinspiratie of tijd hebt. Of schrijven jullie echt alles “a la minute”?
  Alvast bedankt!

 32. Superhandig artikel! Ik zou wel meer willen weten over samenwerken met bedrijven. Wacht je tot bedrijven jou benaderen of kun je zelf ook initiatief nemen? Ik ben nog maar net begonnen met m’n blog, maar het gaat eigenlijk al supergoed. Ik zou graag een winactie willen organiseren of een product testen bijvoorbeeld.

 33. Ah, de eeuwige grens tussen persoonlijk bloggen en niet te ver doorslaan in wat je deelt. Daar heb ik het nu vooral met de verhalen die ik wil vertellen over mijn tijd in Australië dus zo moeilijk mee. Het lijstje zit niet echt in mijn hoofd. Tegelijkertijd wil ik heel graag delen wat ik geleerd heb, maar maar het voelt ook wel heel persoonlijk: wil ik dat wel open en bloot op internet gooien? Blijft moeilijk. Gelukkig blog ik als hobby (en dat blijft ook zo) en kan ik daarom ook af en toe gewoon een maand verdwijnen (ik weet dat dat statistiek en lezertechnisch niet heel handig is) als ik er even niet meer uit kom wat ik wil delen. Eigenlijk lijkt dat me het moeilijkste van full-time bloggen: jezelf ook op internet vertonen als je het even moeilijk hebt en misschien liever terug wil trekken. Natuurlijk zal ik het werk, de fotografie, de content, de inspiratie ook niet onderschatten, maar als ik dat écht zou willen heb ik daar wel vertrouwen in. Maar dat stukje van jezelf dat je iedere keer weer opnieuw deelt, uitlegt, uitpluist en min of meer moet laten zien (is immers de kracht van je blog), dat vind ik moeilijk. Fijne blog weer, dames :)

 34. Ik denk dat ik een goed werkritme vinden en het hele privé verhaal het lastigst vond om uit te pluizen. Komt ook omdat dit niet dingen zijn die je na een half uurtje researchen hebt uitgezocht. Wat goed werkt en prettig is, komt met de tijd. Ik heb over beide onderwerpen een veel beter gevoel dan een jaar geleden en dat komt door goed luisteren naar mezelf en naar feedback van mensen uit mijn omgeving. Persoonlijke groei enzo. :D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *