Waar vind ik de mooiste foodstyling props?

vintage2

Misschien heb je het op De Groene Meisjes, of op social media, voorbij zien komen: ik ben de laatste tijd heel druk bezig met foodstyling en foodfotografie. Het is een compleet nieuwe hobby die ik heb ontdekt en hoe geweldig is het dat ik dit gewoon voor mijn werk mag doen? Overal waar ik kom, kijk ik voor toffe foodstyling props – dingen die ik nodig heb om de foto’s nog een beetje mooier en leuker te maken. Ik koop het liefste tweedehands of vintage spullen omdat ik die het mooiste vind en omdat ik het onnodig vind om alles nieuw te kopen.  Vandaag vertel ik je wat meer over hoe en waar ik zoek naar de mooiste items!


Binnenkort wil ik aan de slag met een artikeltje over wat voor artikelen je zoal nodig hebt om een mooie foodfoto te maken en dan zal ik wat specifieker ingaan op welke artikelen je waar kunt kopen. Dit zijn soms ook online adressen. Vandaag laat ik zien hoe je in fysieke winkels kunt kijken naar toffe dingen en waar je dan een beetje op kunt letten.

vintage9 vintage8

Eén van mijn favoriete adressen allertijden is Petit Village in Nijmegen. Dit is de plek waar we de eerste (cover-)shoot van ons boek hebben gedaan en letterlijk alles wat er in dit winkeltje staat vind ik mooi. Het is eigenlijk maar goed dat Nijmegen niet om de hoek is, anders zou ik er veel te veel kopen. Petit Village verkoopt onder andere prachtige vazen, flessen en kandelaars. Dat zijn mooie objecten om een tafel mee aan te kleden. Ook laat Milou, de eigenaresse van de winkel, altijd al goed zien hoe je bepaalde dingen zou kunnen stylen. Die bloemen in die vaas, dat kleedje onder dat tafeltje, die fles naast die lijst… Erg handig! Een rondje door deze winkel brengt me op ideeën en dat is een beetje wat je moet hebben. Je hoeft echt niet álles zelf te bedenken. Je kunt kijken naar dingen die je mooi vindt en daar je eigen ‘sausje’ overheen gieten.

vintage7 vintage6

Ook heel belangrijk: bloemen, takjes, besjes… verzamel ze allemaal! Alleen als dat bij je fotostijl past, natuurlijk. Ik vind het erg mooi en ik verwerk bijna in ieder foto wel iets van een bloem of een takje. Deze koop ik overal en nergens, of soms vind ik iets in het park en dat neem ik dan mee. Afgelopen dinsdag hadden we een artikel over eerlijke en duurzame bloemen, heb je dat al gelezen? Ik vind het belangrijk om erop te letten dat de bloemen die ik koop duurzaam zijn en gelukkig houdt mijn favoriete bloemist, Bloemen Op Locatie, hier rekening mee. De groene bordjes bij de bloemen en takken geven aan dat ze afkomstig zijn van een duurzame teler.  Ieder jaargetijde heeft zo weer zijn bloemen en planten die het goed doen op de foto en natuurlijk ook gewoon heel leuk staan in je huis!

Zoals een groen meisje betaamt, ga ik op mijn transportfiets langs mijn favoriete adresjes. Oké, niet langs Petit Village in Nijmegen, want dat zou een beetje ver zijn. Van fietsenopfietsen.nl kreeg ik deze mat zwarte beauty en hij rijdt als een zonnetje. Op het rekje kan ik mooi een tas laten rusten, of later eventueel zelfs nog een kratje bevestigen, zodat ik nóg meer foodstyling props kan vervoeren ;)

vintage5 vintage4 vintage3 vintage1

Ook Jansen Vintage, op het Javaplein in Amsterdam Oost, is zo’n winkel vol met vintage schatten. Prachtig servies, mooi zilveren bestek en ook weer mooie glazen flessen met bloemen erin. Mijn ervaring is dat je vooral nooit moet denken in termen van ‘less is more’ als het om foodfotografie gaat. Natuurlijk moet je tafel niet zó vol staan dat je het gerecht niet meer ziet, maar er mag gerust wat zijn om naar te kijken. Stapelen werkt erg goed, zelfs met dingen die je ogenschijnlijk eerst niet bij elkaar vindt passen. Op een foto kan het een heel verrassend effect geven. Dorien, de eigenaresse van Jansen Vintage, kan je erg goed adviseren als je iets moois zoekt, dus wandel zeker eens binnen als je in de buurt bent!

Natuurlijk scoor ik ook mooie dingen op de vlooienmarkt (overal en nergens, maar het liefste kijk ik rond als ik in het buitenland ben, in de hoop iets unieks tegen te komen) en bij de kringloopwinkel. Mijn favoriete kringloopwinkel in Nederland is nog altijd De Kringloper in Naarden, omdat ze daar gewoon erg mooie spullen hebben en ik het ook nog behoorlijk betaalbaar vind. Bekijk ieder kopje, ieder schoteltje en duik eens goed in de bestekbak. Als je echt eventjes de tijd neemt, dan kom je de mooiste dingen tegen. Bonustip: bij deze kringloopwinkel hebben ze een súper goede kerstmarkt, waar je ook echt heel mooie dingen kunt scoren voor weinig geld. Mijn favoriete kringloopwinkel in België is Opnieuw&Co in Mortel. Ge-wel-dig-e winkel en ook nog eens heel goedkoop.

Tot slot: voor mooie servetten, tafelkleden en theedoeken (allemaal van organic katoen,) ga ik graag naar Dille&Kamille of Sissy Boy. Ook in de kringloopwinkel is er het nodige te vinden op dit gebied, maar mijn ervaring is wel dat het dan vaak een beetje de retro kant op gaat en daar moet je natuurlijk van houden.

Ik hoop dat jullie het leuk vinden om te zien hoe en waar ik mijn foodstyling props zoals scoor! Als jullie het leuk vinden als ik vaker over mijn nieuwe hobby vertel, dan hoor ik het graag. Wie van jullie is ook met foodfotografie bezig? En waar scoor jij graag spulletjes?

Deze blogpost bevat producten die ik heb gekregen. // Foto’s: Aline Bouma.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

28 gedachten over “Waar vind ik de mooiste foodstyling props?

 1. Ja ja, ik ben fan van dit soort posts! Heel leuk om te lezen waar jij je props vandaan haalt. Ik vind jullie/jouw foto’s zo gaaf de laatste tijd. Zelf ben ik vooral gek van de Dille & Kamille. Pff, wat hebben die fantastische props. Helaas vind ik het vaak redelijk aan de prijs. Ook kom ik graag bij Sostrene Grene, Xenos en Action. Bij de kringloopwinkels ben ik tot nu toe niet echt leuke dingen tegengekomen, helaas! Maar mijn zoektocht naar (nog meer) leuke props stopt nooit, dus ik zoek geduldig verder.

 2. Leuk stukje om te lezen! Ik vind dat ze bij de Sissy-Boy ook vaak veel mooie dingen hebben, hoewel vaak aan de dure kant. Kringloopwinkels zijn fijner, alleen moet je maar net geluk hebben!

 3. Je focus werpt vruchten af, Jamie! De foto’s zijn echt prachtig de laatste weken…

  Ik ben heel benieuwd naar het volgende artikel in de reeks, want ik wil ook echt iets extra doen aan mijn foodstyling :-)

 4. Het is te zien dat je er zo mee bezig bent, ik vind de foto’s de laatste tijd echt prachtig! Ik kan ook niet wachten op een artikel met tips:)

 5. Wat een leuke tips! Binnenkort maar eens naar Nijmegen, ik kan wel een nieuw bordje of twee gebruiken…

 6. Heel erg leuk! Ik krijg er ontzettend veel inspiratie van Jamie! Dankjewel! Ik ga zeker binnenkort een kijkje nemen in de kringloopwinkel bij ons in de buurt!

 7. Kom ook eens kijken bij Emmaus in Haarzuilens. Heel veel mooie spulletjes, goede prijzen en op een prachtige locatie waar ze ook nog eens aan het milieu denken.

 8. Dank je wel voor jouw tips! Ik vind de foto’s de laatste tijd zo mooi! Ik ga zelf bijvoorbeeld graag naar de kringloopwinkel en sinds kort heb ik Sostrene grene ontdekt. Hopelijk ga je nog meer artikelen over fotografie plaatsen. Ik ben benieuwd!
  Liefs,
  Eva

 9. Zoals een paar andere lezers al reageerden: jullie foodfoto’s zijn de laatste tijd inderdaad écht prachtig!Zelf ben ik nog maar pas met fotografie begonnen, maar ik ben volop aan het oefenen en haal heel veel inspiratie uit andere foodblogs (zoals die van jullie dus). Dit soort artikeltjes vind ik dan ook heel fijn om te lezen. Heel leerrijk ook want… ik woon in Antwerpen en kende Opnieuw&co niet! Heel binnenkort eens gaan ontdekken ;)

 10. Heel erg leuk! Zoektocht naar props blijft ook n leuk onderdeel van t werk! Vind ik ook! Ga vooral zo door! Mocht je nu nog zin hebben in n leuke workshop om de fijne geheime kneepjes van t vak te leren, ” introductie in foodfotografie en styling”, kijk dan ff op mijn site. Op 22 november staat ie gepland!

 11. Leuk, leuk, leuk!
  Ik droom ervan om mooie foto’s te kunnen maken.
  Foodfoto’s = smullen met je ogen :-)

 12. Heel erg leuk! Jammer dat we zo ver uit elkaar wonen, want ik heb hier in huis genoeg leuke spullen staan die je zou kunnen en mogen gebruiken. (Hoef je niks aan te schaffen.) Maar misschien dat er bij jullie in de buurt ook iemand is die enorm leuke spullen heeft waar je een keer kunt/mag langskomen..? (Leuke actie van maken, ofzo ;-))

 13. Oh leuk leuk leuk! Ik kijk uit naar de volgende artikelen hier over! :D

 14. Ik hou van oude kommen en bordjes en glazen en ik schrijf graag af en toe een recept op mijn blog waar ik dan foto’s voor maak en ik vind in mijn kasten ondertussen genoeg spullen om er mooie foto’s mee te maken. Mooie adresjes heb je bijeen gesprokkeld !

 15. Mochten jullie ooit in de buurt van Geldermalsen komen, dan is http://www.snuffelhal.com/ echt een aanrader. Veel retro/antiek/vintage. Maar ook spullen van deze tijd en mooie kleding. Ik koop er vaak theater props.
  Wat betreft bloemen: als je geen tuin hebt, is het een idee om een nabijgelegen boomtuintje om te toveren tot pluktuin. :)

 16. Ik vind de foto’s die je maakt echt super mooi! :) Leuk om te horen dat je van een winkel in Nijmegen veel inspiratie krijgt :) Ik ga er binnenkort maar eens kijken denk ik :)

 17. Ik sluit me aan bij de complimenten van de anderen.. de foodstyling is de laatste weken echt geweldig! Past zo in het straatje van Green Kitchen Stories. Leuk om te lezen waar je inspiratie vandaan haalt..

 18. Willen jullie me een keertje rondleiden bij petit village? Lijkt me fantastisch daar..

 19. Leuk artikel en geeft weer voldoende inspiratie om zelf weer wat leuke composities samen te stellen. Toevallig laatst mijn zusje een stapeltje bordjes, kopjes, schaaltjes e.d. cadeau gedaan van de kringloop. Totaal verrast en vond het super leuk. Niet zo zeer voor dagelijks gebruik, maar door de verschillende stuks heel hip en prachtig te combineren.

 20. Super leuk dat je hier een artikel over schrijft. De foto’s zijn echt prachtig en worden steeds beter, super goed! Ik ben zelf ook altijd leuke bordjes en dingetjes aan het verzamelen bij de kringloop, heerlijk is dat.

 21. Oh ja kom maar op met je tips! Ik vind fotograferen zo leuk maar foodfoto’s is echt een vak apart zeg. Heel tof om iets meer te leren over styling. Ik heb onlangs een workshop gehad en men wat zit er veel achter.

 22. Jullie hebben toch zo van die leuke winkels in Nederland ! Zo jammer ( of misschien toch gelukkig ) dat ik zo ver woon ! :)
  Ik vind dit soort post ook wel heel tof om te lezen, ik ontdek juist je blog en vind het een topperd !

  Thanks for sharing !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *