Waarom ik van Amsterdam naar Rotterdam verhuisde

rotterdam23

Als je mijn blog al wat langer volgt, dan zal het je niet zijn ontgaan dat ik afgelopen zomer (ergens midden augustus,) van Amsterdam naar Rotterdam verhuisde. Ik verhuisde in mijn eentje, voor het eerst, en Rotterdam was nog redelijk nieuw voor me. Al kwam ik er al wel langer, maar ja, ergens komen en ergens wonen zijn toch wel twee verschillende dingen. Inmiddels ben ik behoorlijk ingeburgerd en heb ik het gevoel dat ik helemaal op mijn plek zit. Wat een lekker gevoel! Toch waren veel mensen verbaasd over mijn move. Grappig genoeg denken veel mensen dat het nooit heel veel toffer wordt dan in Amsterdam, dus waarom zou je de hoofdstad dan achter je laten?

Rotterdam is geen tweede keuze

rotterdam15

Voor mij is Rotterdam helemaal geen tweede keuze. Ik zie Amsterdam namelijk niet als het ‘hoogst haalbare,’ zoals dat voor sommigen geldt. Ik heb zes jaar met heel veel plezier in Amsterdam gewoond, en ik moet ook eerlijk toegeven dat ik als jong meisje altijd al de wens had om ‘in de grote stad te wonen,’ maar op een gegeven moment was Amsterdam ook wel een beetje klaar. Ik blijf het een fantastische stad vinden, maar ik heb niet het gevoel dat ik er per se moet wonen. Natuurlijk, er gebeurt een hoop tofs, en het is een mooie stad, maar dat is Rotterdam ook. En Utrecht en Groningen en Maastricht ook. Er is meer buiten Amsterdam :)

Ik behoor zeker tot de groep mensen die heeft moeten ontdekken hoe tof Rotterdam is. Jaren geleden, toen ik hier alleen maar kwam om familie in de regio te bezoeken, dacht ik: wat moét je hier in vredesnaam? En toen ik hier wat vrienden leerde kennen was ik ook niet meteen heel erg enthousiast om deze kant op te komen. Maar toen die vrienden me kennis lieten maken met alle geweldige plekken die deze stad rijk is, was ik verkocht. De keuze om te verhuizen was heel erg snel gemaakt. Rotterdam is echt een stad die je even moet leren kennen.

Comfortabel wonen

klok-de-groene-meisjes-door-aline-bouma71

Ik moest mijn huisje in Amsterdam uit en daar begon het allemaal een beetje mee. In Amsterdam woonde ik in een sociale huurwoning uit 1910. De hele straat moest worden gerenoveerd en dat betekende dat iedereen eruit moest. Natuurlijk had ik recht op een nieuwe woning, dus daar kon je ook bij begeleid worden, maar ik voelde al heel snel: dit kon wel eens een mooi moment zijn om eens iets anders te gaan doen.

berlijn29

Eerst was ik vastbesloten om deze gelegenheid aan te grijpen om naar Berlijn te verhuizen, maar door wat persoonlijke omstandigheden besloot ik dat het toch wel heel erg fijn was om in Nederland te blijven. Lekker bij mijn familie en vrienden in de buurt. Tot op de dag van vandaag ben ik blij met die keuze. Vrienden die mij steeds vaker enthousiast hoorden over Rotterdam moedigden me aan hier eens naar een huisje te kijken en zo geschiedde.

Ik plaatste een spontane oproep op Twitter. Mijn lieve huidige onderbuurvrouw reageerde en een paar dagen later stond ik een huisje in het mooie Rotterdam Bergpolder te bekijken. Ik was meteen verkocht, zei de volgende dag ja en kwam een paar weken later de sleutel ophalen. Jep, zo gemakkelijk ging dat. Ik kon het ook bijna niet geloven, aangezien een huis zoeken in Amsterdam echt een heel stuk lastiger gaat.

Inmiddels woon ik alweer een paar maanden met heel veel plezier mijn knusse, mooie huisje. Het is een jaren ’30 woning in Rotterdam Noord, op vijf minuten fietsen afstand van Centraal Station en tien minuten fietsen van alle andere dingen die ik nodig heb. Ik heb een nieuwe lievelingskoffietent (Coppi) op loopafstand, evenals meerdere supermarkten om uit te kiezen, en mijn visite kan gewoon pal voor de deur parkeren. Ik woon in een mooie en rustige, groene straat, mijn buren zijn aardig en mijn huis is betaalbaar. Mijn vriendin Wendy, die juist van Rotterdam naar Amsterdam verhuisde, voorspelde al: ik denk dat jij heel comfortabel kan wonen in Rotterdam. En ze had gelijk. Ik voel me hier veilig en relaxed en ik heb alles wat ik nodig heb. Een heel fijn gevoel!

Fijne werkplek

rotterdam2

Inmiddels heb ik niet alleen een mooi huisje en leuke mensen om me heen in Rotterdam, maar ik ben ook nog eens een heel fijne werkplek rijker! Ik huur een vaste werkplek bij het hippe #Workmode, in een zijstraat van de gezellige Witte de Withstraat. (voor wie deze straat niet kent: hier moet je toch wel écht zijn geweest hoor, voor gezellige cafeetjes en restaurants!) Ik werk hier samen met allemaal leuke meiden, die ook allemaal ‘iets op internet doen,’ en het is tot nu toe echt één succes gebleken. Ik ben zo blij met een gezellige plek buiten de deur, waar ik gemotiveerd en gestructureerd kan werken. Zo maak ik ook een duidelijker scheiding tussen werk en privé – iets waar ik heel erg aan toe was.

Groene, vriendelijke stad

rotterdam111

Rotterdam is misschien als je het heel letterlijk neemt niet zo groen als Amsterdam. Er zijn, denk ik, in verhouding minder bomen en meer industriële gebouwen. Het is natuurlijk een havenstad, waar Amsterdam net een openluchtmuseum is. Maar als je het iets minder letterlijk neemt, dan is Rotterdam des te groener. In deze stad gebeurt echt opvallend veel op het gebied van duurzaamheid en dat was ook een belangrijke reden voor mij om hier naartoe te verhuizen. Immers: meer toffe dingen op het gebied van duurzaamheid betekent meer inspiratie voor mijn blog! Los daarvan, het is ook waar mijn eigen interesse naar uit gaat en wat ik belangrijk vind voor mijn persoonlijke lifestyle.

Wat mij opvalt, is dat de sfeer onder de ondernemers hier in Rotterdam super goed is. Mensen gunnen elkaar veel en iedereen kent elkaar. Sowieso is Rotterdam wat dat betreft net een dorp – je komt altijd wel weer een bekende tegen. Super leuk vind ik dat!

Verder vind ik de mensen hier relaxed en wat nuchterder dan in Amsterdam. Zelf kom ik oorspronkelijk uit Friesland en kan ik niet heel goed tegen ‘Randstedelijk fancy-gedrag,’ nou, dan zit je in Rotterdam wel goed. Mensen zijn hier niet heel erg snel hysterisch over iets en dat vind ik wel fijn, eigenlijk. Dat de mensen hier wat nuchterder zijn betekent absoluut niet dat men minder vriendelijk is. Juíst niet. Ik heb in korte tijd ontzettend veel lieve, warme en behulpzame mensen ontmoet. Zoveel zelfs dat ik er soms nog wel eens versteld van sta.

Ik zou rustig nog eens duizend woorden vol kunnen typen over hoe gelukkig ik ben in Rotterdam, maar ik zal jullie er niet mee vervelen. Een andere keer misschien ;) Voor nu verwijs ik je graag door naar de andere posts over Rotterdam die ik eerder schreef, zoals:

Culturele hotspots
Favoriete plekken in Rotterdam
Nog meer favoriete plekken

Verder kan ik alleen maar zeggen: kom deze te gekke stad ontdekken, nu het nog niet helemaal überhip en overpriced is. Het is – op allerlei terreinen – écht de moeite waard! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

48 gedachten over “Waarom ik van Amsterdam naar Rotterdam verhuisde

 1. Wat ontzettend leuk om te lezen dat jij je plekje in Rotterdam gevonden hebt! De dingen die je schrijft zijn voor mij heel herkenbaar. Als van oorsprong Drentse ben ik een paar jaar geleden ook in Rotterdam komen wonen en heb hier meteen mijn draai gevonden. Ik vind het heerlijk hoe nuchter de mensen hier zijn en ben ondertussen dol op de creatieve, maar ook warme sfeer die hier hangt. Mijn vriend komt uit Berlijn en ook hij voelde zich meteen thuis in Rotterdam. Voor hem komt deze stad het dichtst bij Berlijn. We hebben hiervoor samen in Antwerpen gewoond, maar hoe leuk Antwerpen ook was, Rotterdam was echt een verademing. Een heel groot verschil voor ons was dat je hier veel makkelijker in contact komt met mensen. Mensen staan er echt voor open om andere mensen te ontmoeten, ook als je niet helemaal binnen een bepaalde subgroep past.

 2. Wat fijn dat je het er zo naar je zin hebt! Dat is het allerbelangrijkste!

  Zelf heb ik dat echt met Groningen. Sinds ik er woon voel ik mij er zo thuis. Heerlijk om even door ‘stad’ te fietsen en buiten de deur te werken.

  1. Groningen is ook echt heel fijn en mooi! Daar hoor ik ook steeds meer mensen heel tevreden over. Leuk!

 3. Goh wat fijn dat je het zo naar je zin hebt in Rotterdam. Ik zelf ben een geboren Rotterdamse en kom oorspronkelijk uit het oude westen, vlakbij Rotterdam centrum. Ik vind het sowieso ontzettend knap van je om in je eentje naar een onbekende stad te verhuizen, dat doe ik je niet na! Maar ik ben het met je eens dat Rotterdam een hele fijne stad is, al ben ik dan misschien wel wat bevooroordeeld hihi!

  1. In je eentje verhuizen is wel heel tof om te doen hoor! Een soort ‘nieuwe speeltuin om te ontdekken’ gevoel kreeg ik ervan :)

 4. Leuk he Rotterdam! Ik heb er 22 jaar gewoond en woon nu in Zeeland. Maar ik kom er nog regelmatig, Rotterdam is echt mijn stad :)

 5. Ik, als geboren Rotterdamse, vind het leuk dat je het zo naar je in hebt in Rotterdam. Ik wens je nog veel woon- en werkplezier en plezier met het blijven ontdekken van mooie en leuke plekken in de stad!

 6. Ik geef het toe: ik was al enkele keren in Rotterdam (meestal voor school) en de stad spreekt me niet meteen aan om er te gaan wonen. Ik was er wel telkens tijdens gure winterdagen, dat zal vast niet geholpen hebben bij het vormen van mijn idee. Nee, laat mij maar lekker in mijn stadje in België wonen :)

 7. Ik heb dat ook met Rotterdam; dat ‘leren kennen’ idee. Ik begin het steeds meer te waarderen. Ik heb laatst bijvoorbeeld een keer op de Euromast gestaan, een tochtje gemaakt in een Watertaxi (wat echt heel leuk was), ik ben bij de Fenix Hallen geweest, ik heb een keer een high tea gedaan in het centrum, ik ben bij Koekela geweest voor een heerlijke scone and so on! Ja, en nu begin ik toch wel een beetje warme gevoelens te krijgen voor Rotterdam, hihi. Kan me helemaal voorstellen dat je het er erg naar je zin hebt en ik hoop dat je er nog lang met veel plezier woont! Liefs!

 8. Als import Zeeuwse ben ik ook beland in Rotterdam. Heerlijke stad, herken alles van wat je zegt. Ook met kinderen is het heel prettig wonen. Heerlijk die veelzijdigheid van de stad!

 9. Knap hoor in je eentje! Wij zijn met zijn vieren, dan heb je toch altijd wel iemand om de buurt te verkennen ofzo. Als je alles alleen moet doen is dat toch anders.

  1. Ja, in je eentje verhuizen is best wel een onderneming, maar gelukkig had ik allemaal lieve mensen om me heen die me heel goed hebben opgevangen en een thuisgevoel hebben gegeven :)

 10. Zo goed dat je gewoon de stap hebt genomen om naar een andere stad te verhuizen. Ik ken Rotterdam zelf nog niet super goed en zou het ook graag beter leren kennen. Ik woon nu zelfs deels in Den Haag (mijn vriend heeft daar een baan gekregen) en ik vind het heerlijk om mijn omgeving te verkennen. Ik moest wel een beetje lachen om het nuchtere, in het hoge noorden (Leek vlakbij Groningen) ben ik inderdaad ook vooral nuchtere mensen gewend. Ik ben zelf ook best wel nuchter, maar ik vind het spontane van het westen ook wel heel leuk. Groningers kunnen nog wel eens zoiets hebben: wat moet je van me, als je ineens spontaan tegen iemand praat in een winkel hahaha. Ikzelf ben dit wat meer gewend, want mijn moeder komt uit het westen. Ach ja zo heeft alles wel wat, want ik hou ook nog steeds geweldig veel van Groningen. Ik ga zeker binnenkort eens naar Rotterdam, want ik wil sowieso nog weer een keer een museumtochtje doen. Heb er nu alleen maar meer zin in. Super fijn ook dat je je daar zo thuis voelt in je fijne huisje! <3

  1. Echt de moeite waard hoor, om Rotterdam beter te leren kennen :)

 11. Wat leuk dat je zo snel gewend bent en dat Rotterdam je zo goed bevalt! Eerlijk gezegd hebben beide plaatsen mij nooit zo getrokken, maar ik begin er nu toch meer voor open te staan. Ik heb eerder tien jaar in Groningen gewoond en nu woon ik sinds begin dit jaar in Utrecht. Ik kom er steeds meer achter dat er maar weinig boven Groningen gaat, maar uiteindelijk went alles hoop ik;)

 12. Wat fijn dat je er zo heerlijk woont. Heb er zelf van ’83-’88 gewoond en kom er nu nog wekelijks voor een creatieve opleiding aan de Heemraadsingel.
  Steeds weer multi-cul(t)i genieten op weg daar naar toe.
  Er zit een fantastische zaak aan de West Kruiskade

  http://www.amazingoriental.com

  Het walhalla voor foodies, groen en minder groen.
  Gr, Y

 13. Ik ben een Rotterdamse die dit jaar weer is terugverhuisd naar Rotterdam, na vele omzwervingen waaronder 8 jaar Amsterdam. Ik vind Amsterdam echt verschrikkelijk en ik kon daar zelfs na acht jaar niet wennen, ik voelde me altijd als toerist ondanks mijn leuke huisje en mijn leuke baan. Ik had zo uitegeken naar Amsterdam, en ik dacht dat ik me daar helemaal thuis zou gaan voelen, maar ik was er juist doodongelukkig. Maar misschien komt dat omdat ik in Rotterdam geboren en getogen ben.

  1. Gelukkig maar dan dat je terug kon verhuizen :) Welkom terug, zal ik dan maar zeggen!

 14. Toen je dat schreef, wist je vast al dat er allemaal mensen gingen reageren met hun eigen stad. En inderdaad, dat zie ik ook staan. Toch doe ik ook maar een aanvulling: Den Haag! Echt! Zo fijn wonen hier :-)
  Maar ok, ik vind Rotterdam ook heel tof. Ik zou alleen al om de Markthal daar willen wonen.

 15. Heerlijke stad lijkt het me! Ik zou eerder opteren voor een kleine stad boven een hoofdstad. Ik was deze zomer twee keer in Utrecht en ik vond het een heel mooie en gezellige stad met leuke winkeltjes en plekjes. Als ik in Nederland zou moeten of gaan wonen dan opteer ik voor Utrecht :)

 16. Ik snap alzo niet waarom iedereen Amsterdam blijkbaar het walhalla vindt, moet er niet aan denken om er te wonen, geef mij mijn kleinere stad met veel groen maar. Rotterdam is ook niet mijn stad daarom (nog te weinig groen hahaha) maar fijn dat jij je plekje gevonden hebt.

 17. Oeh dat moet ik onthouden! Ik had altijd heel erg de indruk dat Rotterdam een “pauperstad” was, vooral vanwege beelden van die enorme industriële betonbende. Totaal niet mijn ding, ik ben iemand die groen om zich heen nodig heeft! Maar gezien de kans best groot is dat mijn vriend een baan in de randstad kan krijgen, is het Rotterdam dat jij beschrijft wel een optie om te overwegen!

 18. Jaaa leuk! Als Belg wou ik natuurlijk eerst Amsterdam bezoeken om er op citytrip te gaan, maar na de les Bestemmingen (ik volgde een opleiding Toerisme en Recreatiemanagement), gingen de docenten dieper in op Rotterdam en al z’n musea, ik was verkocht en boekte meteen een treinticket naar Rotterdam! Dit jaar heb ik m’n eindwerk over Rotterdam gemaakt (waarom er meer Millennials naar Rotterdam moeten gaan voor een korte vakantie) en maakte ook een hotspotkaart, want zoals je al zegt zit de stad vol van de hotspots!
  Heel graag zou ik nog eens teruggaan naar Rotterdam om de toerist uit te hangen, want het is er echt fijn! Ik kan me goed inbeelden dat je er heel graag woont :)

 19. Ik ben vorige week vanuit Tilburg naar Amsterdam verhuist, want ik heb het idee dat ik hier veel meer werk kan vinden en wat beter tot mijn recht kom. Voor nu wil ik in een grote stad wonen waar ik alles nog kan ontdekken. Rotterdam had me ook erg leuk geleken, daar heb ik ook nog aan gedacht. Ik denk dat Rotterdam inderdaad een hele hoop verborgen pareltjes heeft! :)

 20. Ik snap heel goed dat Rotterdam meer je plekje is. Rotterdam en Amsterdam zijn echt compleet anders vind ik, ik zou me ook meer op mijn gemak voelen in Rotterdam dan in Amsterdam :)

 21. Ik kom eigenlijk nooit in Rotterdam, maar na zoveel toffe verhalen binnenkort maar eens een bezoekje plannen! Grappig dat je uit Friesland komt trouwens. Waar ik ‘vroeger’ als Fries meisje van ’t platteland ook nog wel eens droomde van de grote stad, vind ik het nu echt heerlijk om in de natuur te wonen. Amsterdam is leuk voor een dagje en die leuke eet- en koffietentjes mis ik heus wel soms, maar ik ben vooral heel blij als ik de drukte weer achter me kan laten. Veel plezier en geluk in je nieuwe huis + woonplaats!

 22. Ik kreeg deze blog van de Groene meisjes (zoals wel vaker )doorgestuurd door mijn dochter,die een grote fan is en alles volgt en nakookt. Samen met haar vorig jaar een topweekend beleefd in Rotterdam. Dus (en dat zeg ik als voormalige Amsterdammer): helemaal eens met Merel!

 23. Ik ben een geboren en getogen Amsterdammer, maar ik sluit me aan bij wat je zegt over het wat hysterisch reageren in mijn stad. Ondertussen ben ik ook een echte centrum mijder geworden. Vanaf de binnenring lijkt Amsterdam inmiddels net een pretpark maar dan vaak zonder regels. Gelukkig weet ik veel leuke en fijne plekken in en om Amsterdam te vinden waar het nog redelijk gewoon is, maar zo af en toe overweeg ik zelfs om de stad uit te trekken. Dat zal niet zo gauw gebeuren hoor, maar dat ik het overweeg is voor mij al bijzonder genoeg! Ik wens je veel geluk in Rotterdam, Merel!

 24. Wat leuk dat je hier een artikel aan wijd! Ik vroeg het me laatst nog af.
  In September ben ik ook verhuisd van Utrecht weer naar mijn geboorteplaats Winterswijk (ergens in de achterhoek ;).
  2,5 jaar geleden kwamen mijn vriend en ik een mooie huisje tegen wat helemaal verbouwd is in de afgelopen jaren. Stiekem mis ik de stad wel een beetje en dan vooral al die leuke koffietentjes, winkeltjes en even snel naar Amsterdam kunnen (30 min met de trein). Ik vind Amsterdam een heerlijke stad maar wel buiten het centrum om anders word ik serieus gek en Rotterdam moet ik eens een kans geven. Ik kwam er ooit met mijn vriend maar gaf de stad niet echt een kans dus dat ga ik maar eens een keertje inhalen.
  Mijn plekje in de achterhoek ga ik ook vast en zeker wel weer vinden maar het levendige en onbezorgde van de stad zal ik vast nog wel even blijven missen.

 25. Ik was vorige week in Rotterdam. Toen ik het station uitliep, kreeg ik opeens een positief gevoel! Terwijl ik er hiervoor ook wel eens was geweest, maar toen vond ik het nogal grauw en saai. Volgens mij heb je er heel veel leuke eettentjes.

 26. Wat ontzettend leuk om te lezen. Je woorden laten mij inzien dat als je ergens voor gaat en durft te kiezen vanuit je gevoel het goed komt.

  Ik woon zelf vlakbij Rotterdam en kom er ook vaak!

 27. […] Zdecydowanie kluczowym czynnikiem przemawiającym za Rotterdamem jest również dostęp do większej liczby tańszych mieszań niż w stolicy. Wiele młodych osób przeprowadza się właśnie do Rotterdamu. Jedna z nich jest „zielona bloggerka” Merel z bloga De Groene Meisjes (zielone dziewczyny). Na blogu Merel opisuje swoje doświadczenia z Rotterdamem i bardzo chwali sobie miasto pod wieloma względami. Polecam ten wpis. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *