Waarom ik liever geen alcohol drink

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Nee, ik ben niet zwanger.”
“Nee, ik slik geen medicijnen.”
“Jawel, vegans drinken wel alcohol.”
“Nee, het is niet vanwege een geloofsovertuiging.”

Zomaar wat antwoorden op de vraag waarom ik (M) vanavond geen alcoholhoudende drankjes bestel. Ik drink amper alcohol tegenwoordig. Eens in de zoveel maanden probeer ik het weer eens en dan houd ik het bij 1 glas. Maar omdat ik er geen plezier meer aan beleef, denk ik er steeds vaker over om maar gewoon helemaal alcoholvrij door het leven te gaan. Het valt mensen op dat ik vroeger wel alcohol dronk en nu niet meer en dus komen er vragen. Heel logisch vind ik dat. Wat ik wel apart vind, is dat ik mezelf soms bijna moet verweren – alsof het maar heel gewoon is dat iedereen alcohol drinkt. Ik vind dat dus niet. Alcohol drinken is een keuze (net als zoveel dingen die we doen of eten,) als je het mij vraagt. Vandaag zal ik proberen uiteen te zetten waarom ik liever geen alcohol drink.

De eerste reden waarom ik niet drink, is omdat ik nogal een gevoelig tiepje ben. Eet ik een flink gekruide avondmaaltijd, dan slaap ik de hele nacht onrustig. Drink ik een kop koffie, dan stuiter ik de hele dag door. Een glas wijn betekent voor mij de volgende ochtend een katerig hoofd. Geef me een glas wodka en ik dans de Polka. Al mijn hele leven lang heb ik het idee dat dingen bij mij altijd vrij heftig aankomen. Hoe dat komt? Echt geen flauw idee, maar lastig is het wel. Ik kan er maar beter rekening mee houden, heb ik geleerd.

Er is een tijd geweest dat ik wel alcohol dronk. Best wel pittig veel ook. Op een gegeven moment merkte ik dat mijn lichaam begon te wennen. Ik kreeg niet meer zo snel een kater en ik had steeds meer wodka nodig om de Polka nog te willen dansen. Als ik terug denk aan deze tijd, is dit niet de periode waarop ik het trotst op mezelf ben. En trouwens, ergens ook weer wel, want ik heb een hoop over mezelf geleerd. Want hoewel ik te veel dronk en op een gegeven moment alleen nog maar pizza met heel veel kaas at, was het ook de periode waarin ik heel veel plezier maakte, net op mezelf woonde en een beetje vrijer in het leven kwam te staan dan ik daarvoor had gedaan. Maar goed, ik heb ook dingen gedaan waar ik achteraf gezien beter over had moeten nadenken. Ik zal niet te veel in details treden, maar nee, ik ben niet altijd de meest verantwoordelijke persoon geweest en dat vind ik achteraf gezien behoorlijk  stom van mezelf.

In mijn verleden heb ik gezien hoe alcohol dingen kapot kan maken. Zoals relaties en levens. Ik heb zelfs van heel dichtbij meegemaakt hoe alcohol het einde van je leven kan betekenen, als je jezelf op een gegeven moment niet meer onder controle hebt. Dit is precies de reden waarom ik niet rook of geen drugs gebruik – en dit beide in mijn hele leven ook nog nooit heb gedaan. I’m no angel, echt niet, maar voorbeelden in mijn omgeving hebben me er altijd voor gewaarschuwd het nooit te ver te laten komen. En omdat ik mezelf ken en ik weet dat ik me kan laten beïnvloeden of verleiden, (en trouwens, dat geldt volgens mij voor iedereen,) begin ik er gewoon niet aan.

Toen ik een tijdje geleden in een club stond te dansen, zonder ook maar een druppel alcohol gehad te hebben, viel me op hoeveel meer er bij je binnenkomt als je niet drinkt. Je ruikt, ziet en hoort praktisch alles. Dat heeft voordelen: je bent alerter en je zou het eerder door hebben als er iets vervelends of juist grappigs gebeurt. Maar ook nadelen; je merkt ook dingen op die je liever niet zou opmerken. Het roesje is weg en dat kan, als iedereen om je heen wel drinkt, de magie van de avond een beetje weghalen.
Anderzijds ben ik wel eens heel dankbaar geweest dat ik de enige nuchtere op een feestje was. Ik was toen namelijk degene die de ambulance kon bellen, toen iemand op het feestje onwel werd. Ook ben ik vaak degene die de dag erna de herinneringen kan ophalen en nog precies weet hoe alles is gegaan en wie wat heeft gezegd, wie wie heeft gezoend enzovoorts – kan handig zijn.

Ik ben trouwens eens op een feestje van The Chocolate Club geweest, jaren geleden. Op dit feestje trekt iedereen zijn schoenen uit en drinkt niemand alcohol. (ook wordt er geen drugs gebruikt.) Dit was een heel aparte ervaring, omdat ik had verwacht dat het ongemakkelijk zou worden, maar dat was niet zo. Ik dronk een smoothie met rauwe cacao, at vegan taart en danste de hele avond op toffe wereldmuziek. Een heel aparte, maar toffe ervaring. Dit even tussendoor.

Veel mensen vinden het saai als je niet drinkt, maar daar begrijp ik nou oprecht helemaal niks van. Ik heb nooit alcohol gedronken omdat ik het nodig had om een leuker mens te worden, vrijer te zijn of grappiger te doen. Als mensen je niet leuk genoeg vinden zoals je bent zonder alcohol, dan denk ik dat je op zoek moet naar andere vrienden.

Vind ik het dan niet lekker? Nou nee, heel veel alcoholische drankjes vind ik niet lekker. Zo heb ik zelden een goede rode wijn gedronken, lust ik absoluut geen bier en  vind ik veel sterke dranken ronduit vies. Er blijven niet heel veel drankjes over die ik kan waarderen, behalve heel soms een goede witte wijn of een cocktail. Maar om eerlijk te zijn; ik mis het niet als ik weken of maanden lang geen alcohol drink. En als ik dan ergens een drankje ga doen met een vriendin en er blijken naast cocktails ook mocktails (alcoholvrije cocktails) op de kaart te staan, dan ga ik voor het laatste. Negen van de tien keer komt het niet meer in mij op om een alcoholhoudend drankje te bestellen – er zijn zoveel goede alternatieven.

Ik maak wel eens een uitzondering. Zo was ik twee weken geleden op Gozo, waar ze het liefst bij iedere maaltijd een wijn serveren. Voor mij hoeft dat dus absoluut niet. In de vijf dagen dat ik daar was, dronk ik twee keer een glaasje wijn. Voor mij is dat eigenlijk al veel, maar ik had er gelukkig geen last van omdat het erg lichte wijnen waren. Degene met wie ik aan tafel zat verbaasde zich over het feit dat ik een hele lunch (waarbij we twee uur aan tafel zaten,) over 1 glas wijn deed. De rest van de fles dronk zij op en ik ontfermde me over de fles water. Als ik dan een wijntje drink, dan heb ik echt aan 1 glas genoeg. Dan gaat het me om de smaak, om het proeven. En het is dat het me werd aangeboden en dat het wijn was van de biologische boerderij die ik eerder had bezocht, want uit mezelf had ik geen wijn besteld. Het komt negen van de tien keer niet eens in me op.

Waarom maak ik dan toch die uitzondering? Omdat het geen diepgeworteld principe voor mij is om geen alcohol te drinken – ik houd er gewoon niet zo van. Het allerliefste zou ik door het leven gaan zonder mezelf welk label dan ook maar op te plakken, want ik vind dat echt de allergrootste onzin die er is. Maar ik kom er steeds meer achter dat mensen graag willen weten waar ze aan toe zijn. Ze willen je beter begrijpen. Vooruit, tegen deze mensen zeg ik dan maar: ik drink niet. Ik vind dit soort dingen lastig, want op het moment dat ik dan toch besluit een keer een alcoholisch drankje te bestellen, staan deze mensen vooraan om je er met een beschuldigend toontje aan te herinneren dat je niet drinkt. Heel irritant vind ik dat, want voor wie doe ik dit nu? Mezelf dat label opplakken, doe ik alleen maar omdat de ander mij anders niet begrijpt. Ik snap oprecht niet waarom mensen er zo’n behoefte aan hebben om precies te willen weten en begrijpen waarom een ander leeft zoals hij leeft. Laat iedereen zijn eigen keuzes maken, dat lijkt me stukken eenvoudiger en gezelliger.

Heb ik dan geen andere redenen, naast het feit dat ik er niet van houd, om geen alcohol te drinken? Ja wel hoor. Ik vind ten eerste het een prettig gevoel om de controle over dingen te houden. Toen ik op de avond van het feestje waarop ik een ambulance moest bellen naar huis fietste, zei ik tegen mezelf: als er ooit iets met mij gebeurt (zoals flauwvallen, een ongeluk krijgen of domme keuzes maken,) dan wil ik nooit de alcohol de schuld hoeven te geven. Ik wil er altijd met mijn volle verstand bij zijn.

Ook wil ik die katerige ochtenden, die vaak uitlopen in katerige dagen, niet meer. Ik wil graag dat mensen mij leuk genoeg vinden als ik niet heel druk of uitbundig word van alcohol – dat word ik namelijk ook wel op kokoswater en echt hoor, erger dan dat moet het ook gewoon niet worden. (ik kan een lijst met namen van mensen die dit kunnen bevestigen overhandigen, mocht je dat willen) Verder ben ik de laatste tijd erg bezig met zo energiek mogelijk zijn en me fit voelen. Ik wil graag leren 5 kilometer te kunnen hardlopen en daarvoor heb ik een goede conditie nodig – mijn conditie wordt er absoluut niet beter op als ik drink, heb ik gemerkt in het verleden. (dat kan ook aan die pizza’s liggen, die ik altijd wil eten als ik gedronken heb)

Waarom meegaan in wat sociaal geaccepteerd is, terwijl je er zelf niet echt van geniet? Ik eet vegan en dat is in de meeste gevallen ook nog niet 100% sociaal geaccepteerd. Toch zou ik nooit overwegen om dan toch maar kip te bestellen, omdat mensen dan geen vragen stellen. Waarom zou ik dat dan wel met alcohol doen? Wees lekker jezelf en maak je eigen keuzes – niet de keuzes die je omgeving (voor jou) maakt.

En tot slot: thank god for mocktails. I love them. Ik weet dat er mensen zijn die zeggen: als je geen alcohol wilt drinken, waarom wil je dan wel een mocktail? Omdat ik van vrolijke kleurtjes, zoete smaakjes, fruit en parapluutjes in mooie glazen houd. Daarom. En omdat ik niet in iedere tent kokoswater (mijn favoriete drankje) kan bestellen en ik altijd plat water drinken een beetje saai vind.

Bovenstaande zou ik trouwens ook graag willen toepassen op de vragen: “Als je geen koffie drinkt, waarom dan wel decaf?” en “Als je geen vlees en vis eet, waarom dan wel vegan burgers of vegan sushi?” Ik heb eigenlijk maar 1 antwoord: omdat wij eigenlijk heel veel op elkaar lijken, maar we beide onze principes hebben. Daarbij komt: ik ben er gewoon dol op. That’s all!

Ik hoop zo een duidelijk antwoord te hebben gegeven op de vraag waarom ik liever geen alcohol drink. Ik ben ongelooflijk benieuwd naar jullie reacties. Stiekem hoop ik natuurlijk dat jij ook je ervaringen met dit onderwerp wilt delen! En als jij zelf wel alcohol drinkt en mensen kent die dit niet doen: hoe sta jij daar tegenover? Alvast bedankt voor jullie (altijd te gekke) reacties! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

201 gedachten over “Waarom ik liever geen alcohol drink

 1. Ik drink wel alcohol en ik voel daar ook best veel druk rond, eerlijk gezegd. Ik heb het idee (maar misschien zit dat enkel in mijn hoofd hoor) dat mensen als ik nu niet meer ga drinken, zouden denken dat ik zwanger ben, inderdaad. Zeker in combinatie met mijn paar extra scriptiekilootjes :).
  De laatste tijd voel ik meer wat het voor redenen heeft om alcohol te drinken. Het voelt voor mij soms als een poging tot ontsnappen van de realiteit en dat vind ik best een gevaarlijke evolutie. Ik probeer het nu dus ook niet meer als een dagelijkse activiteit (bij het avondeten, op de bank, etc) te zien maar bijvoorbeeld enkel in het weekend wat te drinken bij het eten.
  Dankjewel voor dit artikel, Merel!

  1. Lieve H, doe alsjeblieft geen dingen omdat mensen dat van jou verwachten. Je klinkt als een heel verstandig persoon – blijf daarbij en kies je eigen pad!

  2. Zo maar,
   Oké ik heb een probleem met mensen die alle dagen alcohol nodig hebben en dan nog in mijn huisgezin ..
   Ga ook naar een sportclub ben daar de uitzondering die bijna niets drinkt .
   Ik durf soms eens wit wijntje te drinken om er een beetje bij te horen dat blijft bij glas omdat ik met de auto naar huis moet …Ik ben nergens bang voor ,alleen als ik zie wat daar gedronken wordt en ze staan er bijna allemaal met de auto … Dan ben ik bang voor auto’s die ik tegen kom (welke bestuurder zit daar in ??) Ja….vandaar dat ik nu op zoek ging naar mensen die niet of weinig drinken en voel me een uitzondering en ook eerlijk wel alleen …zonder alcohol hoort je er niet bij en ben je zeker niet gezellig …

   Bedankt om het zo mooi te verwoorden .

 2. Goeie blog. Ben zelf sinds januari gestopt met alcohol drinken en was zelf nogal een fervent drinker. Niet alleen in de kroeg, maar ook gewoon thuis. Ik hou van dat roesje. Nu vind ik uitgaan echt geen bal meer aan :’) en werken achter de bar is eigenlijk alleen maar hilarisch. Ik verbaas me erover hoe ‘gewoon’ het eigenlijk is, om jezelf zo ver heen te laten gaan. En ik kan het mensen niet kwalijk nemen, want ik vond dat ook zó lekker. De avond zelf dan, de dag erna niet zo. Ook heel veel domme dingen gedaan, maar daar zijn we ook maar mens voor hè. Goed geschreven, en cheers ;).

  1. Nou dat vind ik dus ook! Nu moet ik zeggen dat ik me sowieso enorm kan verbazen over hoe makkelijk mensen doen over dronken worden, high worden, stoned, weet ik veel. Ik ben gewoon te voorzichtig misschien, maar daar blijf ik ook liever bij :)

 3. amen!!

  Eigenlijk heb je precies dezelfde redenen als ik heb, om zelf eigenlijk amper/niet te drinken. Ik heb ook te maken met mensen die dat vreemd vinden, maar he: ik kan altijd de bob zijn;)

  1. haha dat is zeker een voordeel! Als mensen dat eenmaal ontdekken, ben je iedere week aan de beurt haha! ;)

 4. Fijn om te lezen. Ik hou van een goed glas wijn, cocktail of wodka, maar vind het ook prima om helemaal niets te drinken. Ik heb periodes in mijn leven helemaal geen alcohol gedronken en er is ook een periode waarin ik teveel dronk. En dat laatste wil ik niet meer. Ik heb een paar jaar terug een relatie gehad (en geen beste) met iemand met een alcoholprobleem. Ongemerkt ging ik zelf ook meer drinken. Op momenten en in hoeveelheden die eigenlijk niet bij me pasten. Daarna ben ik weer bewuster met alcohol gaan leven. Wat mij opvalt, is dat vooral andere mensen er moeite mee hebben als je minder alcohol (dan hen) drinkt of helemaal niet. Ik trek me er zo min mogelijk van aan, maar soms irriteert het me dat je het vaak moet verdedigen als je een frisje neemt i.p.v. een glas alcohol op een stapavond. In mijn hoofd draai ik het om: waarom drink jij zonder na te denken non-stop? ;) Ik moet zeggen dat ik ook wel erg zwart-wit ben geworden door die ene relatie en andere dingen die ik heb meegemaakt m.b.t. alcohol en drugs. Ik neem snel afstand bij mensen die een ongezonde relatie met alcohol hebben. Anyway, jouw verhaal is herkenbaar voor me. Bedankt dat je dit gedeeld hebt. Voelt wat meer alsof ik niet de enige ben. ;)

  1. Je bent absoluut niet de enige! Ik vind het overigens heel erg logisch dat je veel hebt geleerd van je relatie uit het verleden en dat dat je keuzes vandaag de dag beïnvloedt. Goed naar je eigen verstand en gevoel luisteren is zo belangrijk!

 5. Ik ben dan wel niet vegan en drink met mate wel alcohol, maar eet en drink bepaalde dingen ook niet (of minder) omdat ik mezelf een healthy levensstijl probeer aan te wennen. En dan krijg je ook vaak te horen: “Ah joh, doe even gezellig, van één keertje (x) ga je heus niet dood hoor/kom je niet aan/etc.” Ik vind dat toch echt wel een beetje bijzonder, hoe mensen denken iets te zeggen te hebben over jouw eet- en drinkgewoonten! Helaas heb ik er met één vriendin in het bijzonder altijd discussie over, tot het punt dat ik eigenlijk liever niet samen meer wil eten. Zij wil uitsluitend eten bij de snackbar, pizzeria of McDonalds en dat is haar goed recht, daar hoort ze mij nooit iets over zeggen maar andersom moet dat schijnbaar wel kunnen? Erg frustrerend! Oke, /einde rant. ;) Anyway, ik zeg: lekker doen waar jij je goed bij voelt! Live and let live. (Y)

  1. Gek he, dat eeuwige ‘ongezellig’ verhaal. Weet je wat pas ongezellig is? Als ik ziek word door wat ik eet of drink en vervolgens helemaal niet meer mee kan! ;)

 6. Herkenbaar. Ik drink ook al jaren geen alcohol. 1 omdat ik het niet lekker vind, en 2 omdat ik er een hekel aan heb wat het met mensen doet. Ik heb echt een bloedhekel aan dronken mensen. Misschien ook teveel van dichtbij meegemaakt wat het met je doet. Natuurlijk moet iedereen zelf weten wat ze doen, maar niemand wordt er leuker van is mijn mening. En het is herkenbaar wat je zegt, ‘ goh wat ongezellig een glaasje water/appelsap. Neem toch een wijntje!’ Hoezo is dat gezelliger? En bovenal, wie zegt nou dat ik daar gezelliger van word ;)!? Goed geschreven, Merel! :)

  1. Ja, ik zeg dat ook altijd. Ik heb een hekel aan dronken mensen of alcoholisten. Komt gewoon doordat ik zie wat zij niet alleen zichzelf, maar ook andere aanrichten.
   Agressie, losse handjes of handtastelijk worden. Vanaf mijn puberteit had ik echt van kom als vreemde niet aan mij, zeker niet als je 30 jaar ouder bent dan ik. Dus ging ook vaak liever stappen met een hele groep i.p.v. alleen met een vriendin.

  2. Dankjewel. zo herkenbaar! Ik heb ook een hekel aan dronken mensen. Aangeschoten, dat trek ik nog net. Maar als mensen echt niet meer door hebben wat ze aan het doen zijn, dan blijf ik graag ver uit de buurt.

 7. Goed, uitgebreid artikel! Ik drink zelf ook geen alcohol, simpelweg omdat ik het niet lekker vind. Nu heb ik het geluk dat in mijn vriendengroep er ook een aantal mensen zijn die niet drinken (waaronder mijn beste vriendin, dus ik heb sowieso altijd een partner in crime), en de anderen accepteren dat wel van ons. Ik denk dat het ermee te maken heeft dat het niet veroordelen dat zij het wel doen, en dat we het ook echt wel eens geproefd hebben, maar het uiteindelijk gewoon niet zo heel boeiend vonden. Ik prijs mezelf er in elk geval gelukkig mee dat mn vrienden er zo tegenaan kijken.

  Lieeefs!

  1. Het is zeker fijn om een vriendin te hebben die ook geen alcohol drinkt! Het kan soms toch wat ongemakkelijk voelen om de enige te zijn.

 8. Goed artikel! Ik mag nu geen alcohol meer door medicatie, maar daarvoor dronk ik ook bijna nooit. Hooguit zo nu en dan eens een fruitig drankje of een lekker mixje. Een wit wijntje ging er ook wel in. Maar dat was hooguit 1 keer in een paar maanden. Ik vind ook dat je het zonder alcohol heel gezellig kunt hebben en ik kan dan ook boos worden als mensen zeggen dat je alcohol nodig hebt tijdens een feestje. De grootste onzin!

  1. Absoluut heel grote onzin! Natuurlijk, mensen worden er wat losser van en zeggen dat je op je eerlijkst bent, als je dronken bent. Ik vind dat eigenlijk best wel erg, als je hier over nadenkt. Anyhow, mij niet gezien!

 9. Zo herkenbaar! Ik drink nauwelijks tot geen alcohol. Ja vroeger wist ik al heel gauw mijn grens aan te geven en ben er maar 1 keer overheen gegaan. Er zijn soms mensen die vragen waarom niet en de reden is vaak dat ik nog moet rijden. Daarnaast doet het mij weinig, ik kan er wel tegen, maar ook heb ik dingen van dichtbij gezien die echt niet kunnen en dat alcohol echt levens kapot maakt.
  Ik drink dan wel cola of een Sapje en ik kan net zo hard lachen om humor zonder alcohol dan met. Dus om het gezellig met mij te hebben hoeft er echt geen alcohol in het spel te zijn.

  Mijn vrienden weten het gewoon en vragen het niet. Ben wel blij met hun, dat zijn dan ook echte vrienden.

 10. Zo herkenbaar! Vaak kijken mensen me raar aan als ik zeg dat ik niet van alcohol hou. Ik drink het dan ook bijna nooit en ik snap de behoefte er naar ook niet zo erg. Toen ik net op kamers woonde ben ik ook eventjes los gegaan, maar eigenlijk heeft dat misschien maar een jaartje geduurd. Bier lust ik absoluut niet, met wijn maak je me ook niet gelukkig. Een cocktail alleen als het mierzoet is. Wat ik laatst wel wist te waarderen is Radler, maar dan hoor je van de fanatieke alcholdrinkers dat dat dan weer nep en onzin is ;’). Ach geef mij maar wat fris en ik ben gelukkig :)

  1. haha dat heb ik dus ook altijd. Uiteindelijk zit ik dan een soort van limonade met een vleugje alcohol te drinken. Doe me dan maar gewoon een frisje, denk ik dan. haha!

 11. ik drink zelf 1 à 2 glaasjes per weekend en soms ook maandenlang niet, dus ik ben een zeer matige drinker. Voordeel is inderdaad dat je altijd de BOB kan zijn en dat je altijd nuchter genoeg bent om in noodsituaties op te treden. Nadeel vind ik wel dat bijv. op personeelsfeestje van het werk iedereen aan het eind ladderzat is en ik als enige compleet nuchter dat zooitje ongeregeld moet aanhoren… brr wat een gruwel….

  1. Maar sowieso zijn 9 van de 10 personeelsfeestjes toch een gruwel? ;) Ik bedoel, wie wil zijn baas (of andere collega’s) nou dronken zien? Ik heb er altijd een hekel aan gehad.

 12. Ha heel herkenbaar stuk!! Een hele leuke opmerking; jij lijkt me juist een type die van een borrel houd! Ik moet er om lachen want mensen zullen het vast niet kwaad bedoelen maar ach mijn vrienden zetten teminste lekker thee terwijl de rest wijn krijgt ;-)

  1. dat herken ik! Mensen denken soms zelfs dat ik dronken ben, als ik geen druppel op heb. Omdat ik van mezelf gewoon heel vrolijk ben, zeker op feestjes enz. Ach, laat het ze maar denken, ik weet zelf hoe het zit en dat geldt ook voor jou :)

 13. Ik drink eigenlijk om bijna dezelfde redenen geen alcohol. Ik vind het ook gewoon echt niet lekker (wat 9 van de 10 mensen niet geloven, or so they tell me) en heb ook echt een hekel aan mensen die ladderzat zijn. En wat mij betreft heb ik ook geen drank nodig om het naar mijn zin te hebben, met goed gezelschap is het altijd leuk :)

  Eerst probeerde ik nog wel eens een drankje als mensen zeiden dat ik de alcohol niet zou proeven, maar aangezien ik die toch altijd proef ben ik daar maar mee opgehouden. Wel heel jammer, want als er geen alcohol in zou zitten zou ik ze zo opdrinken.
  Gelukkig hebben mijn vriendinnen er geen probleem mee dat ik niet drink (zelf drinken ze ook niet heel veel) en kopen ze voor mij bijvoorbeeld Jip en Janneke champagne op verjaardagsfeesten enzo ^_^

  Het is trouwens wel grappig om de reacties te zien als je tegen mensen die je niet kent zegt dat je niet drinkt en zelfs nog nooit aangeschoten bent geweest. Alsof ze het in Keulen horen donderen XD

  1. ik geloof je meteen! Wat lief trouwens, van die Jip en Janneke champagne, aaah :) Voor mij wordt er op huisfeestjes altijd kokoswater in huis gehaald. Staat de koelkast weer vol met pakken kokoswater, iedereen: “Merel, jouw koelkastje is weer gevuld hoor!” Moet ik altijd wel om lachen.

   Bizar eigenlijk dat mensen je niet geloven als je zegt dat je geen alcohol lust. Alsof je het als een smoes zegt ofzo. Vreemd!

 14. Ik heb een hekel aan dronken mensen, aan controle verliezen, mijn emoties niet onder bedwang houden en de smaak van alcohol. Ik ben jaren straight edge geweest, zonder dat ik wist dat het zo hete. Ook in mijn omgeving snappen ze het niet dat ik vegetariër ben dat eigenlijk het allerliefst vegan eet. Of als ik niet drink krijg ik ook schuine blikken. Ook daarom heb ik vaak gezegd dat ik medicijnen slik (wat ook zo is en waardoor ik niet mag drinken, maar dat is een bijzaak en niet de belangrijkste reden). Ik vind het zo jammer dat je je altijd moet verantwoorden voor goede keuzes. Het zal toch veel beter zijn om te vragen waarom iemand wél vlees eet, rookt, drinkt en drugs gebruikt? Ik wil me goed voelen in mijn lijf, in mijn hoofd. En om daar controle op uit te oefenen kom ik ook dichter bij mezelf. En laat ik dat nou heel erg fijn vinden.

 15. Herkenbaar! Ik drink (de laatste jaren) weinig, maar mijn ‘ding’ is altijd, wat bestel je dán? Drink het liefst water, maar spa blauw bestellen vind ik een beetje ‘suf’, maar cola vind ik weer ongezond/zonde van de calorieën, appelsap is een beetje kinderachtig etcetera…

  1. Snap ik! Ik vraag altijd citroen in mijn water… En verder houd ik van huisgemaakte limonades en drankjes als Fentimans en Bionade. Die zijn niet zoooo zoet.

   1. Naar Berlijn op vakantie gaan! Daar hebben ze zoveel lekkere frisdranken, dat ik bijna niet aan alcohol toekwam. Terwijl ik best graag een lekker glas wijn lust!
    Heerlijk, ik wou dat we in Nederland overal zulke lekkere frisdranken hadden. Gelukkig zijn ze ook hier steeds beter verkrijgbaar.

  2. Ja dat heb ik ook vaak, (niet dat ik standaard geen alcohol drink ofzo) Ik drink dan meestal spa rood met citroen/limoen of als er cocktails op het menu staan dan kan je ook voor een virgin versie vragen. Meestal wel iets minder lekker dan echte mocktails, maar nog steeds leuk voor de afwisseling.

 16. Heel herkenbaar! Laatst nog op een borrel was iedereen aan het bier, en ik stond met een glas spa rood in mn hand. Mijn vriendinnen weten wel dat ik vaak niet meedoe, dat is voor hen gewoon normaal, maar iemand die ik niet kende moest de opmerking ‘huh, water?!’ zonodig plaatsen. Ik kan me er al niet meer over opwinden dat mensen vaak zo reageren, en ben op het punt beland dat ik denk het zegt meer over jouw kortzichtigheid en vastgeroestheid dat je bij borrels aan de alcohol moet dan over mijn principes.

  Ik vind het ook erg moeilijk om onder woorden te brengen waarom ik nog nooit dronken ben geweest, het is.. een gevoel (ik blijf een vrouw hè, haha). Wel vind ik het eng om te zien hoe anders mensen kunnen worden door alcohol, voor mij staat alcohol wat dat betreft een beetje gelijk aan het gebruik van drugs. En wat denk ik ook meespeelt is ook een beetje die controle niet willen verliezen. En ik ben gewoon zuinig op mijn lichaam :) Hoe slecht ik me vaak al niet voel na een nacht stappen, en dat met geen/weinig alcohol, hoe naar moet je je wel niet voelen als je wél gedronken hebt ;)

  1. Dit realiseer ik me de laatste tijd zoooo vaak. Dan word ik een keertje heel brak wakker na een slechte nacht en dan denk ik: jeetje, zo voelde ik me vroeger ieder weekend. Dat wil ik dus nooit meer!

 17. Toen ik nog elke week in de kroeg zat dronk ik elke week wel een paar glazen. Maar sinds dat geen vaste prik meer is, drink ik eigenlijk nooit, behalve met een feestje. En ik mis het gewoon echt niet. Ik heb in mijn studententijd ook nooit gedronken. Ik vond dronken zijn altijd maar stom en ik vermaakte me prima zonder een slok op. Ik had de volgende ochtend toch wel een kater: als je hard genoeg danst, krijg je vanzelf genoeg vochttekort dat je uiteindelijk met hetzelfde gevoel wakker wordt. ;-)

  1. haha dat is waar inderdaad! Laatst kwam ik thuis van het uitgaan zonder alcohol (wel veel spa blauw gedronken,) maar de volgende ochtend was ik toch flink uitgedroogd – te hard gedanst! :)

 18. Fijn artikel om te lezen! Ik drink geen alcohol, nooit gedaan ook. Vroeger verzon ik allerlei smoesjes waarom ik geen alcohol dronk, maar nu ben ik eindelijk zover dat ik gewoon durf te zeggen dat ik het niet lekker vind en het ook niet nodig vind om te doen.

 19. Goed dat je naar je zelf luistert. Kan het zijn dat je hoog sensi

 20. Goed dat je naar je eigen lijf luistert!! Kan het zijn dat je hoog sensitief bent (HSP)? Dan kan je ook heftiger reageren op alcohol, gekruid eten etc. Je zenuwstelsel is dan fijn gevoeliger afgesteld :)

  1. grappig genoeg hebben vandaag 2 mensen dit aan mij gevraagd. Wie weet.. Kun je je daar op laten testen?

   1. Op internet zijn er vragenlijsten van Elaine N. Aron te vinden. Daaruit kan ook blijken of je HSP bent of niet, en zo ja, dan zal er zoveel herkenbaar en verklaarbaar zijn en gaat er een wereld voor je open…Ik zou eerst hiermee beginnen, kan je altijd nog verder met jezelf te laten testen! ( Waarvan ik betwijfel of dit nodig is, waarom een labeltje op je laten plakken, terwijl als je erover gaat lezen je al heel snel begrijpt waarom je bent zoals je bent, doet zoals je doet, en met vele tips en trics ermee om kan leren gaan…Maar dat is ieder voor zich natuurlijk …)

 21. Goed geschreven! Ik drink zelf ook geen alcohol en krijg af en toe ook rare vragen waarom niet of dat mensen je pushen. Ik vind het maar apart dat het de norm is voor jongeren om veel alcohol te drinken. Ik voel me veel fijner en frisser zonder.

  1. Wat goed dat je lekker bij je eigen gevoel blijft Danielle!

  2. Op jouw Instagram sta je op de foto met een glas bier terwijl je je laatste dag carnaval vierde dit jaar…(?)

   1. Inmiddels drink ik wel weer alcohol ja, dat klopt :) Is daar iets mis mee? ;)
    carnaval vier ik overigens niet.

 22. Ik drink nu al ruim 10 jaar geen alcohol meer, terwijl ik daarvoor behoorlijk kon drinken. En ik mis het eigenlijk ook helemaal niet. Heel af en toe een cocktail of een likeurtje en dan kan ik weer een hele tijd vooruit. De meeste alcoholische dranken vind ik ook niet zo lekker, zo lust ik geen wijn en bier is helemaal verschrikkelijk. Alleen die chemisch zoete ’troep’, die vind ik wel lekker. Ik krijg eigenlijk nooit rare reacties, heel soms dat mensen het saai vinden. Mijn reactie is dan altijd: als je alcohol nodig hebt om het leuk te hebben ben je of op de verkeerde plaats, of met de verkeerde mensen :-)

  1. Helemaal waar! Dan hebben ze denk ik ook niks meer te zeggen, haha!

 23. Mooi artikel Merel. Ik drink zelf vrij weinig, af en toe met uitgaan of tijdens een etentje eens een of twee wijntjes, maar meer is het niet. Ik heb geen behoefte aan meer. Iemand in mijn directe omgeving is verslaafd aan alcohol en dat vind ik erg moeilijk om te zien. Voor hem staat gezelligheid en een leuke avond gelijk aan (veel) drinken en dat vind ik zo zonde. Zeker omdat er zeg maar wel iets ‘is’ tussen ons en we misschien een heel leuk stel zouden kunnen zijn, maar ik denk dat ik het niet wil. Ik vind het wel moeilijk om dat te beslissen maar ik vind de verslaving te heftig. (Hij is naast alcohol ook verslaafd aan wiet en nicotine) Ik ben juist op een punt in mijn leven dat ik ‘volwassen’ stappen zet (van studentenhuis naar eigen woning, afgestudeerd, vaste baan) en ik ben op zoek naar stabiliteit en zo. Alcohol maakt meer kapot dan je lief is, denk ik.

  1. Hey M.

   Wat naar om dat te zien van iemand in je omgeving. Knap dat jij toch afstand van hem kan houden. Ik denk ook dat je iemand helaas niet kan ‘redden’, iemand moet zelf geholpen willen worden. Waarschijnlijk kan iemand met zo’n probleem er dan ook niet echt voor de ander zijn in een relatie (denk ik).

  2. Jeetje, wat heftig voor je. Blij om te lezen dat je er zo bewust over nadenkt. Ik vind de reactie van Eline ook erg goed en waar!

 24. Weer zo’n goed artikel! Dankjewel Merel!
  Zelf drink ik wel, en kan ik ook wel flink drinken, en daar ben ik ook niet altijd even blij mee. Vandaag heb ik bijvoorbeeld best wel een kater, en dat vind ik vervelend want daardoor niet zo productief. He verdomme. Ik heb mezelf ook wel eens een paar maanden droog gelegd, en dat vind ik ook prima! Ik vond het vooral ook apart dat het voor andere mensen raar lijkt te zijn als je niet drinkt, en dat er soms zelfs wel pusherig over gedaan kan worden ‘he, waarom neem je geen drankje? hier, heb je een biertje’. Met drugs bijvoorbeeld is het naar mijn idee veel meer geaccepteerd dat je geen zin hebt om een pil in je mik te hebben, en dat mensen dit niet pushen. Als ik naar een festival ga en ik geheel nuchter ben, word ik eigenlijk altijd een beetje raar aangekeken, maar ik houd daar wel van! Ik heb het niet nodig om een feest te maken. Maar toch… ik houd toch echt wél van een goed glas wijn, een speciaal-biertje of een lekkere cocktail op zijn tijd! Maar gelukkig weet ik van mezelf dat ik het niet nódig heb.
  Dus Merel, je hoeft je inderdaad helemaal niet te verontschuldigen, en… thank god for mocktails!

 25. Superartikel, dankjewel! Je beschrijft precies hoe ik er ook tegenover sta, hihi :) heerlijk om te lezen!

 26. Herkenbaar stuk, zij het op een ander terrein. Ik eet sinds een half jaar geen vlees meer. Dat moet ik natuurlijk uitleggen aan mijn omgeving. Op zich vind ik dat niet zo vreemd, aangezien ik mijn hele leven een vleeseter geweest ben. Maar dat men dan blijft doorvragen en doordrammen. ‘Ja maar…’ En dan komt er weer een argument waarom de ander vindt dat het onzin is. Laat mij lekker.
  Maar ik ben vooral blij met het stukje waarin je beschrijft dat je af en toe wél een wijntje drinkt en dat je dat dan niet wilt verantwoorden naar anderen. Heel soms heb ik namelijk wél zin in vlees, maar dat durf ik eigenlijk niet te eten als er anderen bij zijn, ‘want jij eet toch geen vlees meer? Waarom nu ineens wel?’. Ik vind het naar mezelf eigenlijk al moeilijk te verantwoorden, maar van leven met dogma’s wordt ook niemand gelukkiger, denk ik dan maar. Keep up the good work, Merel. Dank voor je open mind en het delen daarvan.

  1. Girl, I know the struggle. Dit gaat ook niet zomaar over, dat zeg ik er maar gewoon meteen eerlijk bij. Misschien gaat het zelfs nooit over. Maar het gaat er allemaal alleen maar om dat jij doet waar jij je goed bij voelt. Niks meer en niks minder. Een ander heeft daar in feite gewoon niks mee te maken!

 27. Ha, dat eerste stukje herken ik zo goed! Laatst was ik bij een winkel die zoveel jaar bestond en een medewerkster vroeg mij of ik zin had in een glas champagne. ‘Nee bedankt, ik drink niet’ , was mijn antwoord. Waarop zij met een brede lach op haar gezicht zei: Oh gefeliciteerd!!!
  Ik ben Nora, student, en ik drink niet. Gewoon omdat ik het nooit echt lekker heb gevonden. Zoete mixdrankjes vind ik wel lekker omdat je dan de alcohol niet proeft, maar elke keer bedacht ik mij dat ik dan net zo goed fris had kunnen nemen ;) Gezond is alcohol ook niet, dan kies ik liever voor een reep chocola op z’n tijd, haha. Opvallend vind ik wel als je vertelt dat je vegetarisch (of vegan) eet en ook geen alcohol drinkt, mensen het idee hebben dat je jezelf echt niets lekkers meer gunt!
  Echt een heel leuk, bemoedigend artikel dit!

  1. Heel herkenbaar. Ik gun mezelf (vegan, drink nauwelijks alcohol) absoluut lekkere dingen, ik eet zelfs alleen maar lekkere dingen! ‘Mijn’ lekkere dingen zijn alleen wat anders dan ‘jouw’ lekkere dingen. Dat is het enige! Mijn vader en moeder (en vrienden, familie enz.) zien dit soms niet helemaal in. Ze denken dat ik minder ‘van het leven geniet’. Ze moesten eens weten :D

  2. Ik heb niks aan de reactie van Zwaan toe te voegen. Mooi gezegd en ik ben het er helemaal mee eens!

 28. Gek, toch eigenlijk, dat mensen vinden dat je alcohol nodig hebt om t gezellig te vinden en je blijkbaar als abnormaal wordt beschouwd als je niet drinkt. Ik drink al jaren weinig meer, de hoeveelheden alcohol die ik in de laatste twee jaar heb gedronken zijn op 1 hand te tellen. Een glas limoncello met oud & nieuw, maar dat is het dan ook. Ik kan er slecht tegen en voel me er niet prettig bij. Zoals je zegt, je hebt het niet nodig om een leuk feestje te hebben. Maar wat ik wil zeggen, je bent niet de enige en ik vind t tof dat je zo’n onderwerp onder de aandacht brengt!

  1. en ik vind het tof dat jullie allemaal, en jij dus ook, een reactie achterlaten! ZO leuk om te lezen.

 29. Wat een goede blog! Zelf drink ik ook geen alcohol, vanwege mijn sport. Maar ik word er ook heel hyper van! Kan niet goed slapen en de dag erna…. Het is wel geaccepteerd, maar jeetje als ik dan een keer op stap ga krijg ik echt alles mee! Idd je ruikt, hoort echt alles. Heb het gevoel dat je makkelijker door kan gaan als gedronken hebt… Het nog later kan maken. Anders wordt ik zo moe!

  1. Same here! Als ik nu uit ben en ik drink niet, dan sta ik om 1 uur al te gapen op de dansvloer. Toen ik nog dronk tijdens het uitgaan, kon ik uuuuuuren doorgaan. (laat staan wat er met mij gebeurt als ik drugs zou gebruiken!)

 30. Goed artikel, ben het er helemaal mee eens. Ik druk ook geen alcohol, omdat ik ze niet mag in combinatie met medicijnen die ik slik. Maar voordat ik aan de medicijnen begon, dronk ik ook geen alcohol. Ik heb altijd het motto ‘je kan het ook gezellig hebben zonder drank’. Mijn vriend drinkt ook niet, dus heb er geen problemen mee. In mijn ’tijd’ werd ik ook niet omringt door mensen die uitgingen en alcohol dronken omdat het stoer was. Dus misschien helpt dat ook wel mee.

 31. Ik heb niet alle reacties gelezen, maar merel, het is toch van de gekke dat je je jezelf het label ‘nooit meer alcohol’ op gaat plakken omdat dat duidelijker is voor de mensen om je heen?!? Als jij maar af en toe drinkt, moet je dat doen… Ik drink niet veel, heb periodes waarin het iets meer is (twee glazen per maand ;)) maar ik hou van af en toe een goede wijn bij een dineetje… Als mensen me pushen, lach ik er maar om! Gewoon jezelf blijven maar vooral geen label gaan gebruiken voor anderen!!

 32. Echt mega herkenbaar! En fijn dat je het deelt :) Ik heb zelf nooit gedronken (nare ervaringen mee van dichtbijstaande familieleden, maar ook gewoon omdat ik geen behoefte heb om het zelf te drinken). Ik heb nooit echt heel erg last van gehad dat mensen vroegen waarom en het raar vonden, ook niet in mijn pubertijd bijvoorbeeld. Ik bestelde prima een appelsap of kraanwater (scheelt zoveel geld als je niet drinkt!!) Ik schaamde me er nooit over; als je er zelf volledig achter staat dan maakt het niet meer uit wat anderen zeggen.
  Maar ik word soms wel moe van het feit dat het lijkt alsof ik me (nog steeds) óveral voor moet verdedigen:
  1: ik drink geen alcohol (“waarom drink je niet”, “wat ben jij saai”, “dan heb je helemaal geen leuke avond”, “jij vond het niet leuk omdat je niet drinkt”). En als je dan wel een slokje wilt om te proeven, dan kijkt iedereen je aan en begint erover dat ik er eindelijk aan toe ben of wat jij ook zegt, herinnert me eraan dat ik niet drinkt. Zucht.. Ik bepaal zelf wel wat ik doe of juist niet doe. Laat me lekker doen wat ik zelf wil!
  2: ik eet vegetarisch en de helft van de tijd vegan (“wat eet je dàn?” “mensen zijn vleeseters van nature hoor” etc. je kent de standaard opmerkingen wel).
  3: ik ben afgestudeerd kunstenaar (“wat kun je daar mee?” “hoe ga je je geld verdienen?” “daar zijn toch geen banen in?” en nog andere vele voorbeelden).
  Al die dingen zijn bijzaak, ik ben totaal met m’n gedachtes bij andere dingen die ik nog wil doen in mijn leven om mijn persoonlijke doelen te bereiken. Net of het leven alleen maar bestaat uit dronken worden, dieren eten en geld verdienen? Alleen omdat dat sociaal geaccepteerd is en blijkbaar het te moeilijk is om tradities te doorbreken en gewoontes te heroverwegen. Ik snap dat echt niet..

  1. Zucht ja. Altijd al die vragen. En als je er dan een keertje een beetje te geïrriteerd op reageert, dan is het: “ik ben gewoon geïnteresseerd hoor.” Nee, sorry, al die vragen komen niet altijd voort uit interesse. Er zitten soms ook andere dingen achter (zoals jaloezie, afgunst of achterdocht) en dat is gewoon niet oke. Bemoei je toch lekker met je eigen leven! ;)

 33. Ik snap je helemaal. Ik drink zelf al 16 jaar geen alcohol meer (in mijn puberteit regelmatig en behoorlijk wat ook) en moet het nog steeds uitleggen aan mensen. Voordat ik kinderen kreeg dacht ik nog wel eens: “zal ik voor de ‘gezelligheid’…?”, maar sinds ik met mijn oudste regelmatig ’s avonds laat en ’s nachts naar de EHBO ben moeten racen, wil ik gewoon niet meer. Het is fijn om helder van geest te blijven. Bovendien denk ik dat ik al onder tafel zal liggen als ik ook maar aan een bessen-jus ruik ;-).

  1. Wat heftig! Ik snap heel goed dat je dan extra het gevoel hebt: als moeder moet ik altijd 100% ‘bij de les’ zijn. Heel goed!

 34. ik ben 19 en heb nog nooit alcohol gedronken ik drink sowieso niet voor mijn 21e want dan zijn je hersenen nog in ontwikkeling en is alcohol extra gevaarlijk als ik 21 ben ben ik niet van plan te gaan zuipen maar misschien puur uit interesse een slokje proeven ik zit nog een beetje in de pubertijd en juist dan drinken mensen vaak veel maar ik mis het niet ik drink graag spa rood met een schijfje citroen of met een scheutje biologische diksap en verder thee en koffie ik vind dat je niemand een antwoord verschuldigd bent waarom je voor iets anders kiest dan alcohol en bij mij werkt het zo hoe meer mensen mij voor gek verklaren hoe standvastiger ik word

  1. Je klinkt als een heeeeeeeel verstandige ‘nog net een beetje puber’ Meike! (en ik kan het weten, want ik ben docent en ik zie heeeeeel wat minder verstandige voorbeelden voorbij komen ;))

 35. Herkenbaar hoor! Ik ben nooit een grote drinker geweest en daarnaast valt het meestal gewoon niet zo lekker; krijg er vaak buikpijn van. Vroeger vond ik het wel eens vervelend omdat het niet cool was om niet te drinken, inmiddels kan het me niks meer schelen :-)

  1. Goedzo! Sowieso, waar we ons vroeger allemaal wel niet druk om moesten maken he? Zo fijn, ouder worden!

 36. Heel herkenbaar. Ik drink nauwelijks alcohol nadat het een paar keer echt verkeerd viel en omdat ik vermoed dat ik een probleemdrinker zou kunnen worden (verslavingsgevoelige familie …). Drink ik een keer wel iets, bij hoge uitzondering, dan staat dat garant voor rare vragen. Drink ik niet, dan krijg ik overigens ook rare vragen. Het is nooit goed.

  1. Wat knap van je dat je dit zo goed voor jezelf weet Laura!

 37. Goed artikel! En daarmee bedoel ik: je hebt volgens mij echt elk aspect van dit onderwerp besproken en uitgelegd haha. Lekker uitgebreid (: Ik kan me trouwens helemaal vinden in jouw redenen. Ik drink ook nauwelijks alcohol. Niet omdat ik er perse op tegen ben, maar omdat ik a). simpelweg geen alcohol ‘crave’ en omdat b). de nadelen voor mij groter zijn dan de voordelen (katerig gevoel de volgende dag, bah). Oh en ik ben het zó met het ‘label’ stukje eens! Eigenlijk eet ik bijna elke dag ‘raw till 4’, maar omdat ik ook geen zin heb in beschuldigende blikken van anderen als ik hier een keertje van af wijk, houd ik het voor mijzelf. Jammer dat het zo moet zijn eigenlijk. Anyway, leuk artikel weer! (:

  1. Dankjewel Zwaan! Wat leuk dat je bijna elke dag raw till 4 eet! Ik ben er ook weer mee bezig, als in: ik verdiep me er weer in. Het blijft me trekken!

   1. Ja het is echt een interessant en aantrekkelijk idee! Zelf merk ik dat me nóg lekkerder voel als ik zo eet. Daarmee bedoel ik dat ik me na het eten van een rauwe lunch ’s middags minder zwaar voel dan als ik een portie bonen schotel (bijv.) eet. Ook net wat minder opgeblazen. Is erg fijn. Daarbij komt ook dat ik op deze manier echt alle vitaminen en mineralen uit mijn eten haal. Dat vind ik een prettig idee. Anders zou een deel ‘verdwijnen’ door het koken. Gezondheid vind ik reuze interessant, dus alles wat je lichaam nog ‘gezonder’ maakt, heeft gelijk mijn interesse ;) Wel vind ik het soms lastig om nieuwe dingen te bedenken om te eten. Elke keer hetzelfde gerecht word al gauw saai. Ik ben dol op koken maar ben nou niet zó inventief in de keuken dat ik zelf nieuwe rauwe gerechten verzin. Gelukkig zijn er tal van Instagram accounts en websites/blogs van ‘raw till 4’ of volledige ‘raw’ eters. Uiteraard zijn niet alle recepten voor ons, west-europeanen, haalbaar (geen overvloed aan tropisch fruit hiero), maar toch zijn er genoeg gerechten die wij wel kunnen maken. Ik moet ze eigenlijk zelf ook weer eens bekijken! Ben wel aan wat nieuwe inspiratie toe.

    Ik ben erg benieuwd naar jouw beslissing! Houd je ons op de hoogte? :D

 38. Ik ben zelf wel een beetje een drankorgel. Ha nee, ik houd gewoon wel van een wijntje (of 2, 3 ….). Ik ben al lang blij dat ik niet meer rook. Toen ik daar net mee stopte merkte ik wel dezelfde dingen die jij beschrijft. Omdat het al snel als saai werd gezien. Vermoeiend hoe mensen soms zo bezig kunnen zijn met anderen, poeeeh, loat lekker goan (ohhh daar komen mijn Achterhoekse roots alweer naar boven, ik sluit deze comment snel af).

  1. Zo is het Iris! Jij drankorgel! hhahaha. (heel goed van je trouwens dat je nog steeds niet meer rookt! Mag je trots op zijn)

 39. Goed artikel! Zelf drink ik wel. Dronken ben ik nog nooit geweest en dat hoeft van mij ook echt niet! Vroeger met uitgaan dronk ik vaak 2 a 3 wijntjes. Daarna over op de spa. Nog steeds doe ik dit. Wel vaak alleen weekends en soms ook weken niet. Ik heb er totaal geen moeite mee om niet te drinken en vind het ook niet ongezellig als mensen niet drinken. Als mensen veel.drinken vind ik het niet fijn!

 40. Hey, ik begrijp je frustratie helemaal. De enige valide reden om niet te drinken is een alcoholverslaving, anders dan voldoe je niet aan de sociale norm en ben je aso. What the hell, maargoed. Houd vooral voet bij stuk ;)

  Wat ik voornamelijk wilde zeggen is dat dat gevoelig type zijn heel goed zou kunnen betekenen dat je een HSP (highly sensitive person) bent. Google eens “HSP test”. De eerste hit, die van hooggevoelig.nl, is de test die ook in het boek van Elaine Aron staat. Zij is een (zelf hoogsensitieve) wetenschapper die de term heeft uitgevonden. Haar boeken kan ik zeer aanraden als je idd hoogsensitief blijkt te zijn. Klinkt misschien idioot, maar het gaf mij een hoop zelfinzicht en het helpt me voornamelijk goed uitleggen waarom het niet toevallig is dat ik straatvrees heb – immers raak ik “overhit” van teveel indrukken.

  1. je bent de tweede die het zegt… Ik heb het mezelf ook wel eens afgevraagd. Misschien ga ik er eens onderzoek naar doen :) dank voor je lieve berichtje!

   1. Klinkt als een prima plan, en graag gedaan. Jij dank voor alles!

 41. Oh wat herkenbaar! En wat fijn om dit artikel en de reacties nu te lezen. Ik ben erg bezig met een gezonde levensstijl en drink de laatste tijd sowieso eigenlijk nauwelijks, en denk erover om ook de wijntjes die ik af en toe met huisgenoten drink ook maar te vervangen voor water/spa rood/verse muntthee. Op zich is dat voor mij niks nieuws, want ik dronk tot mijn 19e niet. Ik vond t vies en zag dat volwassenen er wel erg raar door gingen doen. Vanaf mijn 19e begon ik te drinken, omdat ik vaak naar festivals ging en t dan wel handig vond om bier te drinken, want de hele tijd fris is ook smerig. Een erg leuke tijd gehad toen, dat wel! Later in een minder leuke periode juist enkele maanden veel gedronken als vlucht. Niet leuk en doe ik nooit weer! Maar rond mijn 18e of op dagen dat ik er gewoon echt geen zin in had, werd er wel vaak gezegd: ‘waarom drink je niet?’, ‘Kom op, 1 drankje!’ of inderdaad: ‘doe niet zo ongezellig!’ Inderdaad de cliché’s. Grr! En ik snap het ook echt ik. Ik vraag wel eens aan mensen waarom ze geen alcohol drinken, geen dit of dat doen, of waarom juist wel, maar dat is dan pure interesse, ik ben altijd op zoek naar nieuwe inzichten. Maargoed, nu dus weer terug naar geen alcohol. Ook omdat ik het niet lekker meer vind, er moe van word als ik zittend drink (ja, echt, heel gezellig ben ik dan :p) en het gewoon ongezond voelt. Hetzelfde geldt voor fris trouwens, al die suikers en zoetstoffen, bleh. Dus voor mij blijft eigenlijk alleen spa blauw/rood over, en soms een versgeperst sapje.
  Blij om te lezen dat er zoveel gelijkgestemden zijn, dus thanks voor t artikel! :)

  1. Graag gedaan! Ik word ook heel erg blij van alle reacties. Had niet verwacht dat er ZOVEEL gelijkgestemden zouden zijn!!

 42. Best raar eigenlijk, dat alcohol drinken de standaard lijkt te zijn.

  Ik heb ook momenten in mijn leven gehad waarin ik heel veel dronk. Klinkt een beetje vergelijkbaar met jou: ongelooflijk veel lol gehad, maar ook genoeg dingen gedaan waarvan ik achteraf denk van hmmm, had ik dat nou wel moeten doen (of dat ik het me überhaupt niet meer kan herinneren, nog erger).

  Moet zeggen dat ik het destijds ook raar vond als mensen niet dronken. Misschien ook wel omdat ik het ongemakkelijk vond dat als ik veel had gedronken, zij alles wat ik deed heel precies herinnerden en mee kregen, hehehe.

  Ik heb nu genoeg redenen om niet meer te drinken. Ik word er ziek van, het vertraagt mijn genezingsproces, het is erg slecht in combinatie met mijn medicijnen. En het enige drankje waarnaar ik écht weleens verlang is bier. Ik houd van bier. Maar ik eet glutenvrij, dus geen bier meer voor mij.
  Ach, helemaal niet erg :) Hoef ik me daarna ook niet ziek te voelen, haha! Meer dan genoeg andere keuzes als het gaat om drinken :)

  1. Er bestaat wel glutenvrij bier he? Mangobier! Het is nog fairtrade ook ;) hihi. Maar ik snap je verhaal helemaal!

  2. Lisanne, mocht je toch wel een keer onverzadigbare trek hebben in een biertje: Mongozo heeft superlekker glutenvrij bier, een beetje grote AH heeft het wel staan, en een hoop kroegen die een wat groter bier-assortiment hebben, hebben het vaak ook op voorraad heb ik gemerkt. Ook Estrella Damm Daura is echt superlekker, en glutenvrij dus. ;)

 43. Dankjewel voor dit artikel! Heel fijn om zo’n herkenbaar verhaal te lezen. Ik drink ook zelden alcohol, eigenlijk om dezelfde redenen als jij, en krijg vaak te maken met mensen die me toch proberen over te halen iets alcoholisch te drinken. Ik heb ook overwogen om dan maar helemaal alcoholloos door het leven te gaan, maar vind het te gek voor woorden om jezelf zo’n label op te plakken omdat anderen blijkbaar zo close minded zijn. Dan geef je alsnog toe aan sociale druk. Ik verbaas me er trouwens altijd over hoezeer anderen bezig kunnen zijn met het feit dat ik geen alcohol drink. Dat zegt meer over hun obsessie met alcohol dan ook maar iets over mij!

  1. Dat is ook gewoon te gek voor woorden, bijna naamgenoot! ;) Lekker doen waar jij je goed bij voelt, dat is vele malen belangrijker.

 44. Ik drink ook HEEL weinig alcohol. Ik ben snel tipsy, dus meer dan een glas wijn is bij mij echt niet nodig. En de volgende ochtend wordt ik na dat ene glas wijn ook katerig wakker. Dat is meestal na een warme douche en een goed ontbijt echt wel weer weg, maar toch, het is zo meh wakker worden. Thuis met z’n tweeën drinken Tom en ik standaard geen alcohol, zit niet in ons systeem, en dat vinden we wel prima. Zelfde verhaal met koffie. En als ik bij vrienden ben of uit eten ga, drink ik vaak maar 1 glaasje bier of wijn. Als het heel gezellig is en ik het het waard vind, drink ik er twee haha. Maar sinds ze overal ook verrukkelijke huisgemaakte limonades serveren, zal het nog wel een beetje minder worden.

  Ik heb niet het gevoel dat ik me heel erg hoef te verdedigen, de mensen om mij heen weten al wel dat ik niet zoveel kan hebben, haha. Ik kan trouwens HEEL slecht tegen hele dronken mensen. Dan wil ik eigenlijk meteen naar huis en vind ik het niet gezellig meer. Doei!

  1. Jaaa homemade lemonades overal, daar ben ik echt voor. En ik zou graag zien dat ze 2 drankjes overal zouden serveren: kokoswater (het liefst uit een kokosnoot, hihi) en Fentimans Rose limonade. MMM!!

 45. Idem hier! Ik drink ook maar zeer zelden alcohol. Veel drankjes lust ik gewoon niet en ik word gewoon heel snel ziek van alcohol. Na mijn 3de glas wijn moet ik echt ophouden of het is om zeep… Ik krijg ook vaak opdringerige antwoorden, in de aard van: komaan, ééntje of kom op doe niet zo flauw.
  Ik vind het ook helemaal niet nodig en ik erger me ook snel aan echt dronken mensen.

 46. Wat een leuk artikel, echt zo een onderwerp dat je verder bijna nooit tegen komt!

  Zelf drink ik gewoon alcohol wanneer ik daar zin in heb en tussen die momenten kunnen soms weken zitten, dus ik maak me er niet druk om. De laatste keer dat ik echt dronken was is lang geleden.

  Mijn man (omg, dit is de eerste keer dat ik hem zo noem, klinkt zo volwassen) is echt zo een gangmaker, als hij op een feestje is dan wordt het gewoon gezellig, punt. In januari stopte hij met alcohol drinken. Er veranderde niets, voor ons althans. Hij staat nog steeds als eerste op de dansvloer, maakt nog steeds grapjes en heeft altijd goede zin, maar we merken dat sommige mensen vol onbegrip aan hem vragen waarom hij zo ‘ongezellig’ is of wanneer zijn ‘antibioticakuur eindelijk voorbij is’. Hij leest geen blogs, maar deze heb ik hem laten lezen en hij zei ‘amen!’ :)

  1. Wat bizar eigenlijk! Gelukkig zijn jij en je man gewoon een gezellig stel, als ik het zo lees. No alcohol needed! Doe de groeten aan je man. Zijn je man en jij nog maar kort getrouwd? Zo, ik dacht, ik gooi de term ‘je man’ er even een paar keer in om je te laten wennen ;) ;)

 47. Wat een fijne blog om te lezen. Ik drink eigenlijk op precies dezelfde manier die jij beschrijft. Heel soms een glaasje.

  Ik verbaas me nog steeds over reacties van anderen. Het gebeurt me vaak genoeg dat ik mijn eigen spa rood aan de bar moet halen omdat mede collega’s of ‘vrienden van’ het genant vinden om een water of spa te bestellen voor mij.

  Soms krijg ik zelfs van de barman reacties als ‘jij bent zeker heel serieus’ of ‘weet je het zeker?’.

  1. Ojee, dat maak ik ook vaak mee! ‘Water is voor vissen he’ of ook ‘Wat zei je? Ik dacht dat je water wou.’ JA IK WIL WATER! Djezes, moeilijk hoor!

 48. er kan best veel druk liggen rond alcohol consumptie, maar ik moet zeggen dat ik dat belachelijk vind. Wat je keuzes ook zijn, of het nou veganistisch eten, vegetarisch eten, niet roken, wel roken, niet drinken, wel drinken is, daar zou je je niet voor hoeven verontschuldigen, laat staan verdedigen.

  Zelf kan ik best genieten van een heerlijk biertje (alsjeblieft geen Heineken of Wieckse) of een wiskey of een cocktail, maar ik kan best zonder. Trouwens als ik te veel drink word ik er echt niet leuker op =P

  Super goed dat je je niet laat beïnvloeden door wat anderen vinden! Het zou helemaal niet nodig moeten zijn je keuzes te verdedigen. Het is jouw leven! Niet dat van de anderen, zij mogen met hun leven doen wat zij willen =D

  1. Zo is het! als we dat nou allemaal eens zouden gaan toepassen op heel veel dingen in het leven, dan werd het er allemaal een stuk eenvoudiger op!

 49. Ik drink geen alcohol omdat ik het simpelweg niet lust. Ik hoef hierdoor ook niets uit te leggen, lekker makkelijk. :)

 50. ik drink zelf ook geen alcohol. Naast het feit dat ik de meeste dingen gewoon echt niet lekker vind, zijn het controle willen houden en nare ervaringen van heel dichtbij voor mij ook belangrijke redenen. Een andere reden die ik in jouw stuk niet lees is dat ik lallende vrouwen altijd zo verschrikkelijk oncharmant vind. Dan kom je tegen sluitingstijd de kroeg uit en dan liggen er van de kotsende meisjes op straat, ik heb dat nooit begrepen…

  1. Kotsende meisjes zijn voor niemand leuk. Gewoon nooit een goed idee. :’)

  2. En weet je wat ik het ALLERergste vind? Oude mensen die dronken zijn. Omg, zo gênant vind ik dat.

 51. Hoi Merel,

  Wat fijn, deze blogpost! Ik drink ook geen alcohol, en merk ook dat ik dit moet verdedigen! Mijn ouders dronken nooit alcohol, er was ook nooit alcohol in huis. Dus ik was het niet gewend. Misschien dat ik het daarom ook niet lekker vind… Meestal zeggen ze dan: “Je moet het leren drinken”. Ik mis het niet, waarom zou ik het willen leren drinken? Misschien komt het ook wel doordat ik de gevolgen van alcohol rond me heb gezien. En die waren meestal niet positief! Waarom zou je iets willen leren drinken dat zo’n effect heeft op mensen… En plezier hebben, genieten, dansen etc. dan kan ik ook heel goed zonder. Aan de andere kant heb ik soms wel een beetje een absurd gevoel als ik de enige ben die niet lichtelijk aangeschoten is, net alsof je in een bubbel tussen de anderen zit. Dank je wel voor het delen, het heeft me goed gedaan!

  1. Echt he! precies dit: waarom zou je het moeten leren drinken?! Als iemand echt niet van olijven houdt, dan ga ik ook niet zeggen: probeer het nou gewoon nog een keer, olijven moet je leren eten! Als iemand geen olijven wil eten, dan eet hij geen olijven. Get over yourself :)

 52. Ik dacht altijd dat ik van die enorme wallen onder mijn ogen had omdat ik als alleenstaande moeder met een volle baan gewoon altijd moe ben. Maar ik ben nu een week met alcohol gestopt omdat ik ben gaan hardlopen en morgen begin met een zevendaagse milde detox en de wallen zijn gewoon echt aan het wegtrekken!

  1. You go girl!!!! Alcohol is ook gewoon niet goed voor je lichaam, daar kun je niet omheen ;)

 53. Hey :-)

  Ik drink zelf ook geen alcohol! Reden voor mij was voornamelijk dat ik eigenlijk niets met alcohol echt lekker vind.. Wijn is altijd net te zuur, bier te bitter en mixjes te zoet naar mijn zin. Bovendien blijf ik liever helder en ben ik de ochtend daarna mezelf altijd soort van dankbaar, haha?

  Ook ik heb regelmatig dat ik uitleg moet geven. Waarom een jonge vrouw van 26 geen alcohol drinkt en of ik dan niet 1 wijntje wil. En ondanks dat het niet drinken van alcohol voor mij niet per se een principekwestie is, ga ik ook niet 1 wijntje drinken. Ik ben een alles of niets type als het op mijn eigen persoon aankomt. Voor anderen ben ik minder streng, maar voor mezelf wel.

  En aan de andere kant is het ook makkelijker: gewoon nee op alles kunnen zeggen. Maar inderdaad ik moet mezelf wel vaak bijna ‘verantwoorden’ waarom ik geen alcohol drink. Echter heb ik het ook gewoon prima naar mijn zin zonder alcohol en ben ik toch niet zo’n stapper. Mijn vrienden weten inmiddels ook allemaal wel dat ze gewoon beter een colaatje of een spa rood voor me bestellen dan een biertje of wijntje. Gelukkig dringen ze me het ook niet op ofzo :)

  Gewoon lekker zelf weten. Als jij er mee wil stoppen: doen. Als je af en toe een wijntje wil drinken: ook vooral doen. Als je wat meer wil drinken: mij best. Vooral doen waar jij blij van word. Daar heeft een ander niets mee te maken.

  Dus ja, ook ervaring mee haha!

  Groetjes Renée

 54. Mooi en uitgebreid geschreven. Ik kan niet anders dan me hier bij aansluiten. Ik drink zelden alcohol, hooguit bij speciale gelegenheden een glaasje. Niet omdat ik het niet lust, ik lust best een biertje of zoete witte wijn, maar ik heb de behoefte ook niet. Met carnaval was het best lekker om zo’n roesje te hebben, maar ik heb gewoon de behoefte niet. Ik wil er inderdaad van kunnen genieten, zoals je al beschreef.

 55. Dat van de chocolate club klinkt heel leuk! Ga ik googlen.
  En heel herkenbaar verhaal, ik drink zelf ook niet veel en het wordt soms wel een beetje vreemd gevonden. De associatie met streng gelovig zijn is snel gemaakt. Maar ik heb nooit meegemaakt dat mensen me onder druk zetten om te drinken; dit heb ik wel eens bij anderen gezien (studenten).

  1. Ik weet eigenlijk niet of The Chocolate club nog bestaat! Is denk ik wel een jaar of 3 geleden dat ik er ben geweest. Leuk was het zeker!

 56. Ik drink wel regelmatig (wekelijks misschien) een biertje van bepaalde merken, omdat ik het lekker vind. Ik heb dan ook aan een genoeg. Heb ik het nodig? Nee, maar soms vind ik het eerlijk gezegd wel fijn om wat ongeremder te zijn, of om bij een concert nog meer dan normaal in de muziek op te gaan. Ik vind ook dat er soms juist heel moeilijk wordt gedaan over softdrugs omdat het niet sociaal geaccepteerd is, terwijl alcohol de ‘sociaal geaccepteerde drug’ dan wel mag. Ik zeg niet dat het goed is, maar het is ook niet per se slechter. Je hoort alleen maar de slechte verhalen over drugs waardoor mensen er enorm over oordelen, en dat is ook logisch met al die ellende eromheen, maar ik ken ook mensen die er op een hele positieve manier mee omgaan, en het misschien twee keer per jaar doen en er veel van opsteken. Drugs zijn niet inherent slecht , dat hangt af van wat er mee gedaan wordt (zoals alles eigenlijk -> context:)).
  Ik houd trouwens ook niet van ‘fris’ (het smaakt voor mij ook niet fris, maar puur naar suiker), en als ik geen zin heb in alcohol heb blijft er meestal alleen thee over om te bestellen. Dat vinden mensen vaak ook weer raar ’s avonds.

  1. Je zou ook water kunnen drinken? ;) hihi, nee hoor, grapje. Drink jij lekker een biertje als je dat lekker vindt!

 57. Fijn artikel om te lezen en vrij herkenbaar. Ik drink zelf ook (bijna) nooit alcohol..Misschien ééns in het jaar dat ik een keer een wijntje drink op een bruiloft maar that’s it.. Ik heb er gewoon geen lol aan en ik ben ook net zo gezellig als ik gewoon water of whatever drink.. Veel mensen doen hier altijd erg vreemd over, terwijl ik dit toch zelf prima vind?! Lekker boeiend dus wat iedereen er ook van denkt, ik vind het prettig zo.

 58. Ik herken me heel erg in dit verhaal. Ik ben nooit een alcohol drinker geweest. Toen ik wat jonger was dronk ik op feestjes meestal wel wat, maar dat was vooral omdat ik de sociale druk voelde. Het dieptepunt was voor mij de introductie van de universiteit, waar ik een weekend met een groepje in the middle of nowhere zat en ze letterlijk over niets anders hebben gepraat dan bier. Ik dronk geen bier, want ik vind dat gewoon niet lekker en ik denk dat ze me wel 100 keer gevraagd hebben waarom ik niet wilde drinken. Ik heb me nog nooit zo eenzaam gevoeld in een groep.
  Nu ben ik 23 en ben ik er eigenlijk wel achter dat het de meeste mensen niet uitmaakt of ik drink of niet. Ze vinden me er niet minder aardig door als ik het niet doe. De meeste mensen in mijn omgeving weten wel dat ik niet zo’n drinker ben en hebben dat ook geaccepteerd. Heel soms vraagt er nog wel iemand naar, maar dan zeg ik gewoon dat ik er niet zo van hou en dat ik er last van mijn buik van krijg (wat ook echt zo is). Af en toe drink ik wel gewoon wat, als ik daar zin in heb en dan vinden mensen dat meestal juist leuk. Maar ze pushen me niet echt. Ik heb het gevoel dat juist omdat ik me er niet meer druk om maak wat mensen over mij denken als ik niet drink, andere mensen dit ook een stuk minder doen.

  1. Gelukkig maar! Het zou ook helemaal niks mogen uitmaken. Maar als ik zo de reacties lees, dan zijn er toch mensen bij wie dit een rol speelt. Best wel verdrietig!

   1. Ja helaas wel. Het zou logischer zijn als we ons druk maken om de mensen die te veel alcohol drinken dan om de mensen die om welke reden dan ook er voor kiezen om geen alcohol te drinken!

 59. Heel herkenbaar verhaal. Eerder dronk ik ook best veel en vaak. En ik moet zeggen dat ik soms nog wel eens op verkleedfeestjes mijn bierpak (omdat hij zo gaaf is haha) aan doe, maar dat ik zelf nu ook bijna nooit meer drink. Het valt niet zo goed en voel me er zoveel beter door. Ik heb ook nog nooit gerookt en drugs gebruikt! Ook nooit de behoefte gehad.. ik vind dat eigenlijk alleen maar een beetje eng. Ik schaam me nu wel een beetje voor mijn gedrag van eerder.. toen ik ook altijd zei tegen mensen dat ze moesten drinken etc. Maarja de wijsheid komt met de jaren haha.
  En je hebt helemaal gelijk met die zin van als ze je niet leuk genoeg vinden als je niet drinkt dat ze dan op zoek zijn naar nieuwe vrienden!

  1. Zo is het. Iedereen heeft recht op een jeugdzonde ;)

 60. Fijn artikel, want het is idd best een beetje een beladen onderwerp. Door ziekte kan ik totaal niet meer tegen alcohol, terwijl ik altijd wel van een drankje of 2, 3 hield, en nog steeds graag zou willen. De nadelen die ik nu ervaar zijn echter zo groot, dat ik de alcohol liever laat staan, en nu idd af en toe voor een fijne mocktail ga (vrolijk! lekker!) en andere soorten ‘nieuwe’ drankjes probeer of mix met Spa Rood, om wel mijn drinken lekker te kunnen afwisselen zodra iedereen switcht naar alcohol. Maar idd, het valt praktisch iedereen op als je in het openbaar geen alcohol drinkt… Waarom niet? Hmmm… ik ben toch niet de enige, denk ik dan! Dus goed dat je er een artikel aan wijdt, en zo te lezen ben je zéker niet de enige. Dat feest zonder alcohol lijkt me trouwens best leuk, want soms vind ik het wel even balen als iedereen alsmaar meer drinkt en je merkt dat er een soort roes ontstaat en jij daar niet in lijkt te komen ;) Maar idd, geen katerdagen, geen extra honger naar vette dingen… het heeft ook zo zijn voordelen ;)! Btw ik merk nu ook veel beter hoeveel mensen er echt niet leuker op worden als ze gedronken hebben. Eigenlijk bijna iedereen, inclusief ikzelf. Best grappig om soms te concluderen, als iedereen hangerig en vaag wordt, zijn wij frisse mensen nog lekker helder, haha!

  1. Zo zie je maar wat voor inzichten er allemaal kunnen komen! ;)

 61. Ik drink ook geen alcohol. Ik heb het nooit lekker gevonden. Ik lust geen bier en wijn en sterke drank en ik ga het ook niet ‘leren drinken’. “Och wijn moet je gewoon leren drinken” waarom? Ik vind het niet lekker, dus ik ga het ook niet ‘leren’. Oh en ik lust/drink ook geen koffie :)
  Fijn om dit verhaal vol herkenning gelezen te hebben.

 62. Wat betreft alcohol, roken en drugs ben ik in sommige kringen altijd wel een vreemde eend in de bijt geweest. Van roken en drugs moest ik nooit wat weten en mijn jaarlijkse alcoholische consumptie is vaak op 1 hand te tellen. Koffie drink ik eigenlijk ook nooit omdat het net zoals alcohol al gauw inslaat als een bom en de smaak doet mij eigenlijk ook vrij weinig. De keren dat ik wel wat drink, blijft het meestal bij 1 biertje of wijntje. Vroeger was er nooit iemand die er vreemd van opkeek als ik geen alcohol nuttigde, maar ik ben de afgelopen jaren wel tweemaal op een verjaardag geweest waar bepaalde mensen je eigenlijk een spelbreker vonden als jij niet ook heel wat drankjes achterover tikte. Het grappige was dan wel dat de mensen die op dat moment de grootste bek hadden, in een normale setting zonder een slok op niet bepaald de meest communicatief sociaal vaardige waren. :P

  Ik heb het altijd heel fijn gevonden dat ik ten opzichte van een grote groep mensen ieder feestje of ander evenement wel voor 100% bewust meemaak, geen onbedachtzame dingen zal doen en de volgende ochtend gewoon probleemloos kan opstaan :P

  Indrinken heb ik dan ook nooit begrepen, maar ik vind niet dat het niet consumeren van alcohol iemand saaier maakt. Ik vind het soms juist verfrissend om te horen waarom mensen bepaalde keuzes hebben gemaakt en daar gewoon ook achter blijven staan.

 63. Goede timing, ik zat me toevallig net in de trein kapot te ergeren aan een gigahorde dronken mensen :)
  In Nederland heb ik er nooit zoveel last van, mensen laten me eigenlijk altijd in mijn waarde maar sinds ik in Engeland woon word ik er continue op aangesproken. Men wil hier altijd zo snel zo dronk mogelijk worden en hebben het gewoon niet naar hun zin zonder alcohol. En ze halen ook gewoon ongevraagd alcohol voor me. Dan drink ik bijv. een limonade of sapje en dan komen ze met een fruitcider of cocktail aanzetten ‘omdat ik dat wel lekker ga vinden’
  Erg vermoeiend..

  Net als jij vind ik het niet lekker, zonde van mijn lijf, onnodig, hou van controle en ik vind dronken groepen heel eng.. Niet op een fobieachtige manier maar meer dat kuddegedrag dat zo ineens om kan slaan.

  1. Och man, in Engeland zal dit inderdaad nog 100x moeilijker zijn.. het is daar nog zoveel gewoner om al vroeg op de dag te beginnen met drinken en ik heb ook altijd het gevoel dat IEDEREEN drinkt. Wat niet zo is, dat weet ik natuurlijk ook wel. Maar knap van je hoor, hoe je hier toch je eigen standpunt in houdt!

 64. Wat fijn om dit artikel te lezen. Ik drink zelf ook eigenlijk nooit alcohol, gewoon puur om de reden dat ik het niet lekker vind, heb echt wel eens een slokje wijn of een cocktail geprobeerd, maar voor mij smaakt het gewoon nergens naar. Doe mij maar gewoon een glas cola of cassis ofzo, veel lekkerder en ik blijf er veel wakkerder door. Heb er zelf nooit een probleem van gemaakt dat ik geen alcohol drink, ik voel niet de behoefte me aan te passen aan anderen omdat zij het wel drinken. Maar omg, hoe vaak ik wel niet gevraagd ben om mn redenen waarom ik het niet drink en hoe saai ik wel niet ben, echt niet op twee handen te tellen. Pech gehad, dan vind iedereen me maar saai, ik ga echt geen smerige drankjes drinken omdat anderen het zo lekker vinden, dan hebben die anderen maar pech gehad :P

 65. Ik drink ook zelden alcohol. Ik reageer ook altijd gevoelig op dingen en voel me vaak na een glas al niet fijn. Met kerst of drink ik weleens een glaasje rode wijn en op vakantie soms wel een likeurtje of wijntje, maar verder niet. Ik vind het ook niet fijn als mensen om mij heen heel erg dronken zijn. En toevallig ben ik ook een keer bij de chocolate club geweest. Ontzettend lekkere drankjes en taartjes.

 66. Wat een sterk artikel. Bij mij is het eigenlijk heel erg zwart-wit. Ik drink thuis niet, ik drink doordeweeks niet. Maar als ik dan een drankje doe in het weekend, sla ik heel snel door. En daar heb ik achteraf dan heel erg spijt van. Dan word ik ’s ochtends wakker met een kater, vage herinneringen enzo. Dus ik probeer het de laatste tijd te houden op 1-2 drankjes, en dan overstappen op spa rood want fris drink ik niet. Liever zou ik een periode helemaal niet drinken om te kijken hoe dat me bevalt maar eerlijk gezegd vind ik dat best moeilijk. Ik werk full time in de horeca en daar is het al helemaal de standaard om elke dag te drinken. (Sluitdrankje na werk, borrelen met collega’s enzo) En in de horeca heb je niet echt ma-vrij werken, en dan za-zo weekend. Het kan zomaar voorkomen dat je op woensdag ladderzat om 04:00 thuiskomt. I love de horeca, maar met hele vele alcoholgebruik van iedereen heb ik soms wel moeite.
  Gelukkig accepteren mijn collega’s het wel als ik niet mee drink. (Lotte weer met dr gezonde dingetjes) Ik vind dit een inspirerend artikel en ik ga er eens over nadenken hoe ik mijn leven mbt alcohol wil indelen. Dankjewel voor alle inzichten!

  1. Oef ja, in de horeca lijkt het me lastig om er omheen te komen. Eten en drank, daar draait het natuurlijk allemaal om en het wordt geassocieerd met gezelligheid. Lastig hoor! Fijn om te lezen dat je iets aan het artikel hebt gehad :)

 67. Ook ik heb dit soort ervaringen. Vroeger deonk ik wel, maar eigenlijk omdat iedereen dat van je verwacht. Lekker vond ik het zeker niet. Daarom ben ik er lang gekeden mee gestopt. En ja, ik gebruik medicijnen, en omdat ik altijd vragen kreeg, gebruikte ik dat vaak als excuus. Ook waren er vaak opmerkingen als: wat ben jij ongezellig! Alsof je alleen maar gezellig kan zijn als je drank op hebt!!!! Dat vond ik wel zo’n belachelijk antwoord, dat ik vanaf toen steeds heb gezegd, dat ik drank niet lekker vindt, en ook geen drank nodig heb om plezier te maken en te hebben. Zelf vind ik dat ik eigenlijk meer plezier beleef zonder drank, dan iemand met drank op. Dus nu bestel ik gewoon iets wat ik lekker vindt en trek me nergens iets van aan. Intussen is het in mijn omgeving wel geaccepteerd en zien ze ook wel dat ik veel plezier heb zonder drank. We jammer dat er nog lang niet overal mocktails te krijgen zijn, want alleen al door het uiterlijk vind ik het leuk om deze te drinken.

 68. Jeetje wat ben ik blij dat er eindelijk eens wat over geschreven wordt. Ik ben negentien en drinkt geen druppel. Dat heeft een aantal redenen, ik zit op het Conservatorium en drank is funest voor je stem, dus mijn passie en later ook baan op het spel zetten, no way. Daarnaast vind ik het niet lekker, drinkt er bij mij thuis niemand en is het tot je 22e dubbel zo schadelijk voor je hersenen. Maar mijn grootste bezwaar om te drinken is dat ik -net als jij- doodbang ben om de controle te verliezen en mensen/vrienden te zien ‘veranderen’. Ik wil het niet, dus ik drink niet. Daardoor heb ik wel vaak conflicten (gehad) met vrienden (die ik nu niet meer spreek) en ook wel een beetje met mijzelf. Ze vonden dat ik niet gezellig meedeed, dat ik saai was, hun in de steek liet, wegliep voor volwassenheid. Dat was minder, maar mede door dit spreek ik ze weinig. Ik heb nu gelukkig een aantal lieve vrienden die het snappen, totaal niet erg vinden en zich aanpassen. Als we op vakantie zijn drinken ze niet of een klein beetje. Ik hoop ontzettend dat men nou eens anders aan gaat kijken tegen mensen die niet drinken, dat die sociale druk er eens af gaat. Want echt, zonder alcohol is het net zo leuk!!

  1. Wow Noa, je klinkt als een heeeeel verstandige 19-jarige en dat is een groot compliment waard!

 69. Heel herkenbaar geschreven! En dan vooral het stuk waarin het gaat om een stempel op iemand drukken… Alsof je MOET kiezen voor wel of geen alcohol.. Ik wil gewoon doen waar ik me goed bij voel. En meestal is dat zonder alcohol, maar als ik dan wel een wijntje neem vind ik het belachelijk dat sommige mensen het idee hebben dat ik ze een verklaring schuldig ben…

 70. goede blog! Ik herken het heel goed. Drink ook geen alcohol. Krijg er hoofdpijn van en ik vind het niet lekker.

 71. Sterk artikel, met name over de behoefte van mensen om een stempel op je te drukken inderdaad.
  Zelf drink ik slechts heel af en toe een alcoholisch drankje, en mijn vrienden zijn daar inmiddels helemaal aan gewend. Zo ben ik standaard de Bob, tenzij ik aangeef zin in alcohol te hebben. Vind ik wel prima, ik vind het een fijn idee dat ik het in de hand heb dat iedereen veilig thuiskomt.

  1. Ik ook, ik ben ook graag de bob. Daar heb ik nooit problemen mee gehad. Ook niet in de tijd dat ik wel stevig dronk – dan sloeg ik met liefde een avondje over. Ik denk dat ik gewoon graag dingen onder controle houd, is mijn conclusie :)

 72. Bij mij komt dit met periodes. Ik kan een hele maaltijd wijn drinken, maar ik heb ook periodes dat ik enkel water drink. Als we aan de wijn gaan, vraag ik er echter altijd een fles water bij omdat de wijn enkel voor de smaak is.
  Maar veel alcohol heb ik ook leren drinken en waarderen, net als met koffie.

  Ik begrijp je trouwens wel. Ik heb ook van heel dichtbij meegemaakt hoe alcohol levens verwoest. Ik ben dan ook nog nooit in mijn leven zat geweest. Ik stop met drinken voor ik op dat punt kom. Het lijkt me ook werkelijk niets om zoveel te drinken dat je de volgende dag niet meer weet wat je gedaan hebt…

 73. Ik drink zelf al zowat heel mijn leven weinig alcohol. Ik kan daar namelijk niet goed tegen. Sommige mesnen krijgen blijkbaar een goed gevoel eens de alcohol begin te werken. Ik kkrijg paniekaanvallen en sla helemaal tilt . En ik ben geen masochist : waarom zou ik bewust iets doen waarvan ik weet dat dat niet goed afloopt ?
  De laatste keer dat ik dronken was, was per ongeluk . Omdat ik zo weinig drink, heb ik ook niet veel nodig om dronken te worden . En zo gebeurde het flink wat jaren geleden dat ik aan het aperitieven was op een terrasje aan zee met een martini . Eentje kan ik namelijk nog net hebben. Maar als ik grote honger heb én de portie dubbel zo groot blijkt te zijn als een normale portie ( en ik dat niet besef ), ja : dan loopt het dus mis. Mijn toenmalige vriend zei wel eens dat hij me eens dronken wilde zien. Hij vermoedde liederlijk gedrag waar hij veel plezier aan zou hebben ;) Hij heeft dat na die avond nooit meer gezegd ….
  Ook ik moet me vaak verantwoorden omdat ik niet meedrink. Men vind me dan flauw of saai. Druk om och mee te drinken is dat echter niet voor mij omdat de schrik voor de gevolgen als ik dronken wordt er goed in zit bij mij. Maar plezant is anders . Ik heb geen drank nodig om uit de bol te gaan op een avondje uit of om plezier te maken.
  En ja, ik drink af en toe mee : een half glaasje en alleen als ik me goed in mijn vel voel. Want alcohol is wel lekker natuurlijk ;)

  1. Jeetje wat heftig dat je er zo’n last van krijgt! Dat is echt iets om heel voorzichtig mee om te gaan dan!!

 74. Oh, dit is zo ontzettend herkenbaar! Ik dronk nooit heel veel alcohol, behalve bij het uitgaan, maar de paar keer dat ik teveel heb gedronken heb ik ook echt wel dingen gedaan waar ik me achteraf absoluut niet goed bij voelde. Ook bij andere mensen zie ik dit terug, en ik heb ook van dichtbij meegemaakt dat alcohol iemand inderdaad kapot maakte.
  Op dit moment drink ik helemaal niet vanwege zwangerschap, maar ik mis het helemaal niet eerlijk gezegd. Denk ook niet dat ik na de zwangerschap/borstvoedingsperiode weer “aan de alcohol ga”, of met uitzondering een keer een biertje op het terras ofzo. Gelukkig is het in mijn sociale omgeving niet ongewoon om geen alcohol te drinken, dus bang voor negatieve opmerkingen ben ik niet echt.

 75. Ik drink omdat ik alcoholische drankjes juist heel erg lekker vind! Ik vind speciaalbier ontzettend lekker en kan daar ook enorm van genieten, of een lekker glaasje wijn bij het eten. Maar ik drink niet altijd, soms heb ik geen zin om te drinken, of ik heb gewoon geen zin om vieze pils te drinken (omdat ik van speciaalbier hou), en dan word ik ook weleens raar aangekeken of gaan mensen vragen waarom ik dan niet drink, inderdaad op een toon alsof je je moet verantwoorden. Dan zeg ik gewoon dat ik daar vandaag geen zin in heb, en dat ze zich geen zorgen hoeven te maken omdat ik zonder alcohol ook heeeeeel gezellig ben ;)

  1. haha gelukkig maar Iris! Ik vind het wel leuk als mensen echte en passie hebben voor bepaalde drankjes. Alles weten van wijnen of whisky’s bijvoorbeeld, of zoals jij, van speciaalbieren. Maar dan geniet je er ook echt van, dat is toch anders!

 76. Wauw! ik herken het helemaal. Ik dronk de afgelopen 2 jaar niet, en tegenwoordig af en toe een glas. Er wordt zoveel sociale druk op je gelegd om te drinken. Het heeft bepaalde vriendschappen ook echt wel veranderd in mijn geval. Mensen die denken dat je ”niet meer leuk bent” omdat je niet drinkt. Grote onzin natuurlijk. Zelf heb ik ook wat minder behoefte aan uitgaan en feestjes, dat roesje is inderdaad weg waardoor alle drama die drinken met zich me brengt verdraagbaar maakt.

  1. Apart toch he, hoe mensen zoveel waarde kunnen hechten aan iets wat jij (niet) doet. Ik blijf me daarover verbazen.

 77. Ik drink al zo lang ik me kan herinneren geen alcohol om de simpele reden dat ik het eigenlijk gewoon helemaal niet lekker vind, ik het absoluut niet goed kan verdragen (weet ik uit die enkele keer dat ik 1 glaasje op had) en ik wil absoluut de controle over mezelf niet verliezen. Ik voel ook helemaal niet de nood om alcohol te drinken en ik vind niet dat ik dingen mis als ik nuchter blijf. Ik kan zonder alcohol ook gek doen en uit de bol gaan. Dat is voor sommige mensen moeilijk te begrijpen blijkbaar.
  Helaas was er vroeger, bijvoorbeeld toen ik in de jeugdbeweging zat, ook wel enorm veel druk om te drinken. Ik gaf daar eigenlijk nooit aan toe (gelukkig!) maar ik voelde me wel altijd slecht door de reacties van mensen. Tegenwoordig geven mensen aan dat ze het saai of ongezellig vinden als ik niet drink of proberen ze het toch op te dringen (“t is maar 1 glaasje, dat kan toch geen kwaad?”). Ik geef niet toe en ik voel me er nu ook niet meer slecht om. Ik snap ook niet waarom het ongezellig zou zijn. Iemand anders heeft toch geen ‘last’ als ik water in plaats van bier drink? Ik vind het wel erg dat ik me altijd moet verantwoorden omdat ik geen alcohol drink. Ik vind dat raar. Maar goed, hoewel mensen het soms niet accepteren dat ik niet drink, vind ik het geen enkel probleem als bijvoorbeeld mijn vriend wel drinkt.

  1. Ik heb er inderdaad ook geen moeite mee als de mensen om mij heen wel drinken. Tenzij het echt een groot alcoholfestijn wordt en iedereen ladderzat is, dan wel. ;)

 78. Hey groene meisjes,

  Ik denk dat dit een van de eerste keren is dat ik op een blogpost reageer, dat op zich duid al aan hoeveel het artikel voor me betekend! Ik drink zelf al 4 jaar of langer geen alcohol om veel verschillende redenen. En net als jij/jullie heb ik dat een tijd wel veel gedaan, ook toen ik net op mezelf woonde, en heb ik ook gezien wat alcohol kan veroorzaken. Ik herken me dus heel erg in je artikel :) dus vindt ik het ook superfijn dat je dit hebt geschreven. Langs de andere kant vind ik het dan weer jammer dat daar eigenlijk artikels moeten over geschreven worden. En dat we ons zo moeten verantwoorden als je geen alcohol drinkt of dat mensen dat überhaupt raar vinden. Niemand heeft zich ooit al moeten verantwoorden omdat die geen spruiten lust… :)
  Ik zou er nog een lange tijd kunnen over doorgaan, maar ik wil je vooral bedanken om het thema naar voor te brengen!

  Groetjes,

  1. Dankjewel voor je reactie Emke. Super leuk dat je een berichtje achterlaat!

 79. Wat een fijn artikel, Merel! Ik denk er eigenlijk hetzelfde over als jij, ik lust heel veel alcoholische drankjes gewoon niet en ik heb het ook niet ‘nodig’ om vrolijk en feestelijk te zijn. Sommige mensen hebben wel eens tegen me gezegd dat je alcohol moet ‘leren’ drinken, maar daar ben ik het niet mee eens. We ‘moeten’ niks! :P

 80. Ik drink zelden een glaasje. Als ik dat dan al doe dan wil ik er ook echt van genieten. als ik uit ga drink ik niet. Ik vermaak me veel beter zonder en ga vaak helemaal stuk om de mensen om me heen. Verder vind ik het ook niet zo lekker en wordt ik er zo slaperig van dat ik niet eens gezellig ben;)

 81. Wat een goed artikel! Ik denk dat veel mensen hier herkenning en steun in zullen vinden. Mijn broertje drinkt ook geen alcohol en moet zich altijd verantwoorden. Heel vermoeiend lijkt me dat. Wat jij omschrijft met alcohol heb ik met vegan eten. Thuis eet ik altijd plantaardig en buiten de deur ook nog wel maar soms bestel ik iets wat dan vegetarisch maar dus niet vegan is. Het hoeft, net zoals met alcohol, niet alles of niets te zijn wat mij betreft. We moeten doen waar we onszelf goed bij voelen en wat ons het beste lijkt! En die mocktails zijn vaak heerlijk, ik drink ze zelf ook graag. Why not? Gewoon van genieten deze zomer :D (enne… laat de mocktail-receptjes maar komen hoor :p )

 82. Goed artikel en wat een leuke, uitgebreide, open reacties.
  Ik heb nooit gedronken, ook nooit gerookt, maar kreeg daar nooit commentaar op.
  Dat in tegenstelling tot het feit dat ik bewust kinderloos ben, daar heb ik heel wat meer commentaar op gekregen….van wacht maar tot je wat ouder bent( ik wist het al op mijn 16e) tot: dat komt nog wel…nu niet meer, ik ben 60:).

  1. Oh teha, die hoor je idd ook vaak, belachelijk hè!
   Mijn dochter wil ook geen kinderen, maar wat moet ze zich verdedigen… laat iedereen toch eens in z´n waarde denk ik dan.
   Ach, idd, met jouw leeftijd nu blijven, buiten je menstruatie (thank god) ook die opmerkingen weg :)

  2. Oh hou maar op! Dat is nog zo’n onderwerp inderdaad… Vermoeiend he, dat eeuwige gebemoei van anderen met jouw leven. En dan inderdaad dingen zeggen als “dat komt nog wel.” Hoe weet jij dat nou voor mij? Ik weet dat zelf denk ik echt wel beter dan jij, denk ik dan. Maar ik heb geleerd om te lachen en te zeggen: “ach, we zullen zien he? Only time will tell.” ZUCHT! ;)

  3. Wat dacht je van trouwen of samenwonen? Ben nu 4 jaar samen met mn vriend. 2 vreselijke dingen: 1. We wonen niet samen en 2 we gaan nog niet trouwen.

   Moet altijd de vraag beantwoorden; en? Al trouwplannen? Nee? Samenwonen dan?

   Moet dat allemaal? Heus we willen op een keer wel die kant op maar nu nog lekker niet. Dan ben je ook heel raar.

 83. Jouw artikel en alle reacties zijn zoooooo herkenbaar!
  Ik vind het ook gewoon niet lekker, een cocktail vind ik wel (eens) lekker, tenminste die, die niet zo naar alcohol smaken, dus tegenwoordig, áls het er dan een keer van komt, dan is het een mocktail, veeeel lekkerder en that´s it.
  Toch merk ik dat het bij vrouwen nog makkelijker geaccepteerd word dan bij mannen; mijn man drinkt niet, maar als je dáár de reacties op hoort dan kan je alleen maar verbaasd zijn, (op mij reageren ze dan trouwens niet meer)
  De meest gehoorde reactie op hem is dat hij dan waarschijnlijk wel alcoholist zal zijn, anders zou hij als man wel drinken! nou ja… oh ja, én hij is geen “echte” man in hun ogen haha

  1. O wow… wat zitten mensen toch vol met waardeoordelen over anderen. Zo triest om te realiseren altijd weer! Laat elkaar toch lekker in de waarde. Hecht niet zo’n waarde aan onbelangrijke dingen als wat een ander eet of drinkt. Hmm, misschien ga ik daar nog eens een artikel over schrijven :)

 84. Leuke blogpost. Ik heb precies hetzelfde met het feit dat alcohol al snel een effect op mij heeft. Afschuwelijk als je een hele ochtend heb verspild door je ziek te voelen door eigen toe doen. Ik heb alleen een korte periode wat gedronken en puur om gezellig mee te doen. Eerlijk gezegd zijn de drankjes die ik opzich wel lekker vind, op een handvol te tellen. Daarnaast ben ik meestal de BOB en komt het tegenwoordig niet in mij op om iets te drinken. Alleen in (onbekend) gezelschap vind ik het nog wel eens lastig. Als alle vrouwen een witte wijn of rosé nemen en ik een cola bestel. Als ik dan vertel dat ik wijn niet lust dan krijg je ook de meest uiteenlopende reacties. De ergste reactie vind ik dat mensen net doen alsof je onwetend bent of iets wat denigrerend doen. ‘Ja wijn moet je echt leren drinken!’ ‘Neem hier eens een slok van, dit vind je heerlijk.’ Dat vind ik wel erg vermoeiend, maar ik hou mij vast aan waar ik mezelf fijn bij voel en dat is meestal een cola en heeeeel soms een bacardi razz met fanta. En alleen omdat ik dat zelf wil! :)

  1. haha dat eeuwige ‘je moet het leren drinken…’ Ik MOET helemaal NIKS! hahaha :)

 85. Ik heb nu al een paar keer op jullie site gekeken, en het bevalt me goed! Ik wil vlees en dierlijke producten minder binnen krijgen. Al is dit wel heel lastig…

  Ik ben 18 jaar oud en merk dat veel mensen ‘moeilijk’ doen als ik geen alcohol drink. Er is veel groepsdruk op feestjes. Mensen kijken je raar aan, noemen je saai, snappen het niet en gaan zeuren. Ik trek me daar verder niks van aan, want als de volgende ochtend mensen zich schamen van wat ze hebben gedaan of gezegd, zit ik in mezelf te lachen. Ik drink heel af en toe alcohol voor de smaak. Maar ik drink eigenlijk alleen water, thee en soms koffie. Ik merk dat ik niet 100 % ben als ik 1 glaasje op heb, dus drink ik niks. Ik vind het fijner zo. Pech wat anderen denken…

  1. Groot gelijk heb je Krista! En dankjewel voor het leuke complimentje :)

 86. HERKENBAAR!!!!
  Mensen willen inderdaad altijd graag dat je verantwoording aflegt voor de keuzes die je maakt, zeker als die wat afwijken! Daar loop ik steeds vaker tegenaan! Alcohol is soms leuk, soms lekker, maar zó goed te missen dat ik nu bijna een jaar niets heb gedronken en dat bevalt prima! Thanks voor t leuke stuk!

 87. Goed stuk Merel!
  En alcohol… het kan echt verschrikkelijk zijn zoals je schrijft.
  Al die mensen die zeggen nooit drugs te gebruiken, maar zich elk weekend volgieten in de kroeg, die hebben niet in de gaten dat alcohol óók een drug is. Een sociaal geaccepteerde drug nog wel.

  Ik drink zo af en toe, omdat ik het oprecht lekker vind. Ik kan enorm genieten van een goed glas rode wijn of een goed gemaakte cocktail.
  Mijn vriend drinkt niet (wel gedaan), en dat is hier in China soms echt heel lastig. Hier wordt veel gedronken en hoort het bij de cultuur. Onlangs werd hij nagenoeg gedwongen om dat ene biertje tóch te drinken. En het erge is; hij moest wel. Doet hij het niet, dan krijgt ie het namelijk heel zwaar op z’n werk en in zijn team :(

  1. Wat vreselijk eigenlijk he.. En ja, het kan ook nog heel erg cultureel bepaald zijn. Het hoort erbij. Of het is zelfs onbeleefd als je het afslaat. Ik denk wel eens: wat zullen de mensen die hier wonen en die echt keiharde principes hebben het zwaar hebben af en toe!

 88. Tof stuk dit.

  “Waarom meegaan in wat sociaal geaccepteerd is, terwijl je er zelf niet echt van geniet?”

  Helemaal mee eens.
  Ik heb van mijn 15e tot 20e niets gedronken. (sowieso is dat voor je nog ontwikkelende brein helemaal niet goed dan…). Wat heb ik me daar sterk van gevoeld, dat ik altijd durfde weigeren! Toch vind ik het tegenwoordig lastiger. Ik ben namelijk wel écht vega, maar niet écht 100% anti-alcohol. Dus soms laat ik los, om wille van sociale conventies (van mij hoeft alcohol eigenlijk nooit). En dan heb ik er later toch spijt van…

  Het zou makkelijk zijn als analcoholische drankjes (anders dan cola) in de horeca in de avonduren meer geaccepteerd werden :-)

  1. Ja ik stem er ook helemaal voor dat iedere tent gewoon een leuk aanbod van huisgemaakte, lekkere non-alcoholische drankjes zou serveren!

 89. Wat een herkenning is dit!!
  Ik ben inmiddels 26 en heb eigenlijk nooit alcohol gedronken. Precies om de redenen die je aanhaalt.

  Sociale druk heb ik niet zo heel veel last van. Ik merk ook dat als je zelf als een van de eersten iets bestelt, en dat is niet-alcoholisch, dat de rest van het gezelschap veel sneller ook voor iets niet-alcoholisch zal kiezen. Dat vind ik wel prettig. :)
  Anderzijds vind ik het soms wel eng als ik omgeven ben door allerlei mensen die een aantal glaasjes op hebben. Ik heb dan vaak het gevoel dat wat ze zeggen/doen niet authentiek is, dat het grotendeels door de drank veroorzaakt wordt.
  Maar het kan ook anders. Als ik zelf in een jolige feeststemming ben, kan ik het beter verdragen. Ik kan me soms echt wel wat laten meeslepen in zo’n feestroes. Dan komen er serieus mensen tegen me zeggen dat ik volgens hen genoeg alcohol op heb. :) Oeps. Maar meteen ook de reden waarom alcohol voor mij echt niet hoeft.

  1. dat heb ik dus ook wel eens :) Dan ben ik gewoon zo vrolijk en zit ik zo lekker in de sfeer van het feestje, dat mensen denken dat ik heb gedronken terwijl dat dan niet zo is. Maar misschien denken mensen die zelf wel hebben gedronken ook wel weer sneller dat anderen ook gedronken hebben..? ik weet het niet. Maar grappig is het wel!

 90. Amen! Doe lekker waar jij je goed bij voelt, de wereld wordt beter van blije mensen. Mijn regel is ik drink goed of ik drink niet. Van een glaasje of twee val ik in slaap dus dan is er geen bal aan. Bovendien heb ik net als jij net zo veel lol zonder. Het komt dus neer op 3/4 keer per jaar drinken op dagen dat ik er zelf zin in heb. Oh ja en over labels: ik ben 99% van de tijd vegetarisch maar eet vis en een keer per kwartaal vlees wanneer ik er zin in heb. Ik ben dus officieel een flexi pescatarier maar dat is wat mij betreft te veel moeite. Prachtblikken wanneer ik dan een keer wel een burger in mijn mond steek ;-D.

  1. Ja, mensen willen altijd alles kunnen beredeneren… en veel mensen zijn toch niet zo openminded als dat ze misschien zeggen te zijn. Ik hecht niet zoveel waarde aan labels, heb ik maar besloten. Zo lang ik voor mezelf weet wat ik wil en wat ik doe, dan is dat volgens mij genoeg :)

 91. AMEN to that! Ik ben nooit een liefhebber van alcohol geweest als gevoelig tiepje zoals jij (met dezelfde reacties op heftig gekruid eten en caffeine..) maar voelde een lange periode als puber en beginnend studentje wel de sociale verplichting om “gezellig mee te doen”. Dit ging me zo tegenstaan, dat ik maar besloten heb dat ik er vrede mee heb dat ik ‘die vreemde eend’ ben en zal blijven :-)

  1. Weet je wat nou zo grappig is? Ik begon vandaag in het boek ‘Skin Cleanse’ en het eerste hoofdstuk gaat meteen over ‘gevoelige types’ zoals wij. Heel toevallig echt!

   1. Hè wat toevallig! Wie is de auteur? Ik kan je ook boeken van dr. Elaine Aron en Susan Marletta-Hart aanraden over HSP (hoog sensitieve personen). Voor mij vielen ineens heel wat puzzelstukjes op hun plek :-)

 92. Fijn om eens van iemand anders te horen dat ze niet drinkt :) Ik heb eigenlijk nooit echt gedronken, een paar keer per jaar als er toevallig iets is dat ik lekker vind. Ik lust het meeste gewoon niet, en vind het onzin iets te ‘leren drinken’ als er genoeg andere non-alcoholische drankjes zijn die ik wel lust! Ik krijg al sinds mijn puberteit vragen en rare blikken, ben er zelfs op afgewezen bij dates, dus erg fijn eens te lezen over mensen die er hetzelfde over denken! Lekker doen waar je zelf zin in hebt :)

  1. Wow, op afgewezen tijdens dates?! Dan moet je liefde voor alcohol wel diep zitten, als je een leuk meisje ervoor laat lopen! ; )

 93. Ik kom voor het eerst op jullie site en lees dit verhaal. Heel herkenbaar. Ik drink ook (bijna) niet meer en voel me daar heel erg goed bij. Heel af en toe een glaasje en dat is dan ook meteen genoeg. Fijn om hier te lezen dat er meer mensen zijn die dit doen! Mooie en inspirerende website!

 94. Ik drink ook geen druppel. Niet de behoefte aan. Ik heb het inderdaad ook niet nodig om een gezellige avond (of ochtend of middag ;)) te hebben.
  Long long time ago heb ik de opleiding hotelmanagement gedaan. Toen moesten we op dinsdagochtend om 9 uur wijn proeven. Heb je net je ochtendthee achter de kiezen….Hmmmm, misschien komt daar mijn non-alcoholische lifestyle wel vandaan. Of van die keer dat ik zo ziek ben geworden op een stormachtige bootreis naar Engeland en ik lauwwarme apfelkorn op had…. en ik moest ook nog die fles meenemen naar huis, dus keek ik er elke keer naar als ik de koelkast (die de boothut natuurlijk niet had) opendeed.
  Ik leef op water met citroen (koud gedurende de dag en ’s ochtends begin ik met een glas lauw water met citroen) en kruidentheeën (daar zijn zoveel variaties in tegenwoordig). Ook maken we vaak zelf smoothies en sapjes.
  Maar verder vind ik het prima als iemand het wel lekker vind hoor. Dan “zondig” ik wel met wat chocola ofzo….:)

 95. […] week het beste gelezen? Daar kunnen we een heel kort antwoord op geven, dat was namelijk ‘Waarom ik liever geen alcohol drink.‘ WOW, wat ongelooflijk veel reacties! Zulke herkenbare verhalen, fantastisch! Ook bij het […]

 96. Weer zo’n super mooie post waar ik me helemaal in kan herkennen! Toen ik gezonder ging eten en leven waren er veel mensen die hier negatief over dachten of het onzin vonden. Dat vond ik toen heel moeilijk en jammer en paste me daarom soms aan omdat mensen dan niet raar zouden opkijken, sarcastische opmerkingen zouden maken of vragen zouden stellen waaruit blijkt dat ze t maar raar vinden dat ik deze keuzes maakte. Toch vond ik dat ik gewoon moest doen waar ik me goed bij voelde. Het zijn mijn keuzes, laat me die lekker maken en probeer me niet te veranderen, was wat ik dacht. En wat je zegt, als je “beste” vriendinnen dit niet accepteren en respecteren dan moet je andere vrienden zoeken en zijn deze zogenaamde beste vriendinnen echt geen echte vriendinnen. Deze vriendinnen maken dan nu ook geen deel meer uit van mijn leven. Dit is jammer, maar de keuze om mijn eigen keuzes te maken ongeacht wat anderen hiervan vinden is alsnog de beste beslissing geweest die ik ooit gemaakt heb. Hierdoor ben ik gaan doen wat IK echt leuk of belangrijk vind. Hierdoor heb ik heel veel lieve,leuke, nieuwe mensen ontmoet die het wel waard zijn en die mijn keuzes wel accepteren. Ik ben veel gelukkiger en waardeer het leven en de bijzondere dingen die hierin gebeuren veel meer. Ik vindt dat men iedereen in zij waarde moet laten en dat men zich niet zoveel moet bemoeien met de keuzes van een ander, want dit zou het voor veel mensen een stuk makkelijker en aangenamer maken hun eigen keuzes te maken. Dat lijkt me namelijk iets wat iedereen het liefste wilt en wat ook voor iedereen het fijnste is! ❤️

 97. Ik lees wel vaker blogs en reageer nooit, maar wil het nu wel even doen.

  Mijn reactie

  1. Waarom heb je zoveel tekst nodig om dit uit te leggen? Doe gewoon lekker wat je wil, zonder je te verantwoorden.
  2. Er zit geen enkele relativering in je verhaal. Stuitend.
  3. Ik loop 3x per week 10 of 15 kilometer en heb nog nooit langer dan een week niet gedronken. Verder drink ik zeker wekelijks veel. Verder rook ik ook weleens ;)

 98. Jezus, wat een stelletje azijnzeikers. Of moet ik zeggen, azijndrinkers? Daarbij, vegan. Lol. Vegetariër snap ik nog, maar waarom in godsnaam vegan?

  1. Mensen zoals jij zijn precies waar dit artikel over gaat. Misschien nog eens doorlezen en je dan afvragen wie precies de azijnzeikers zijn in deze wereld. De mensen die dien waar zij zich goed bij voelen of de mensen die hun juist daarop afzeiken?

 99. Herkenbaar.. Dit is een vrije land.. Je mag zelf kiezen wat je wil eten of drinken.. Geen alcohol drinken of geen vlees eten is persoonlijke keuze..

 100. Vanuit huis ben ik niet gewend alcohol te drinken. In de familie wordt weleens wijn en bier gedronken maar nooit daar de nadruk op gelegd. Dus niet vanuit principe, gezondheid, overtuiging of whatever maar vanuit gewoonte drink ik gen alcohol. Nooit iets aan gemerkt dat dat sociaal lastig zou zijn….tot ik mn vriend leerde kennen. We hebben nu 4 jaar een relatie en al 4 jaar ga ik ook om met zijn vrienden. En ja tis altijd toch maar wat dat ik geen alcohol drink. T zijn lieve mensen hoor maar toch moet er altijd iets van gezegd worden of een grapje over worden gemaakt.

  Tuurlijk heb ik weleens gedacht: ik doe gewoon mee. Maar ik vind het vaak niet lekker en ik beleef er ook geen extra plezier aan. Bovendien wil ik graag helder blijven. Ik werk onregelmatig en het komt vaak voor dat ik de volgende dag weer om 7.00 moet werken. Ook weekenden. Mijn vriend doet wel altijd een sociaal pilsje maar dat is dan ook alles. Dat is blijkbaar prima. Als je maar minstens 1 glas alcohol hebt genuttigd.

  Vanavond een verjaardag, wat ik wil drinken. Voor de gein worden er alleen alcoholistische opties gegeven; we hebben wijn, bier, rose….zeg t maar. Haha zo grappig. Vind ik nu na 4 jaar niet meer.

  Ik vind het ongelooflijk hoe snel je raar aan wordt gekeken als je geen alcohol drinkt. Je bent dan raar, saai en geen feestganger.

 101. Ik drink zelf ook geen alcohol om verschillende redenen. Wel neem ik af en toe een pilletje of een jointje. Ik vind het raar dat alcohol totaal geaccepteerd is terwijl xtc en joints echt gezien worden als iets heel heftigs. En dat terwijl alcohol veel schadelijker is voor de gezondheid. Er zijn in Nederland heel veel mensen met een alcoholverslaving. Alcohol doet de samenleving meer schade aan dan we denken.

 102. Sterk artikel! Ik ben sinds kort ook gestopt met het drinken van alcohol en mij volledig gaan focussen op mijn gezondheid. Ik sport nu heel veel en ben ook begonnen met een detox sapkuur om alle giftige stoffen volledig uit mijn systeem te krijgen. Ik zou het iedereen aanraden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *