Waarom wij blij worden van de zon

zon2

Met nog gloeiende gezichten (oeps, toch een beetje verbrand, ondanks dat we ons hebben ingesmeerd) genieten we na van een geweldig weekend in het zuiden van Italië. Het weer was daar, kort samengevat, geweldig. Dat wil zeggen: zonnig, warm, maar met een lekker briesje van zee. Die paar dagen in de zon hebben ons zo ontzettend goed gedaan! We hoefden maar naar de berichtjes op Twitter en Instagram te kijken om te concluderen dat het ook in Nederland heel mooi weer was, het afgelopen weekend. Het leek wel een Twitterbom. Letterlijk alle tweets gingen over rokjesdagen, zon, koele drankjes en barbecuen. Het was in ieder geval duidelijk dat het weer de meesten van jullie erg blij maakte. Het is eigenlijk apart om te bedenken dat het weer zo’n grote invloed heeft op ons humeur en op hoe we ons voelen.

Van welke specifieke dingen worden wij blij als het mooi weer is? Van de vroege, lichte ochtenden met blauwe luchten. Prachtig om dan tijdens het hardlopen lekker om je heen te kijken en te bedenken: dit wordt een mooie dag. Om vervolgens te ontbijten met een watermeloen of een lekker vers fruitsapje, omdat je dat wel verdiend hebt. Of van fietsen over de grachten, oké, honderden toeristen ontwijkend, en dan even stoppen voor een ijsje. Met vrienden afspreken in het park en zonder al teveel gedoe een maaltijd bij elkaar sprokkelen: een stokbroodje hier, een salade daar, sapje erbij en klaar ben je. In de zomer lijkt alles makkelijker en luchtiger. We denken eenvoudiger, doen het rustiger aan, laten werk soms eventjes voor wat het is en genieten vooral zoveel mogelijk.

Totdat het kwik boven de dertig graden uitkomt. We horen de mensen in de rij bij de kassa alweer verzuchten: “het mag van mij wel weer wat minder hoor.” Eerlijk gezegd zijn wij ook geen fans van echt tropisch weer. Dan wordt het al gauw benauwd en we kunnen ons dan een beetje futloos voelen. In een artikel uit Psychologie Magazine lazen we dat wanneer het warmer wordt dan dertig graden, er meer ongelukken gebeuren. Mensen raken wat verslapt, letten niet meer zo goed op en ons reactievermogen vertraagt. Het valt ons inderdaad ook op dat op warmere dagen we vaker sirenes voorbij horen zoeven. Ook schijnt het zo te zijn dat wanneer het echt heel erg warm wordt, mensen prikkelbaarder zijn en sneller ruzie maken. Wat het weer al niet met je doet!

Hoe opgewekt is Nederland?

01_HOME_05_Zon7

Afgelopen maandag, 8 juni, ging de website hoeopgewektisnederland.nl live. Dit is een initiatief van Eneco waarmee ze willen aantonen welke effecten de zon heeft. Natuurlijk houdt Eneco zich oorspronkelijk bezig met het opwekken van zonne-energie, uitgedrukt in kWh, maar het is wel duidelijk dat de zon nog meer voor ons betekent. De website wil de opgewektheid van Nederlands meten via social media. We begrijpen dat je nu denkt: huh, maar hoe dan?! We zullen het je uitleggen.

Speciaal voor Eneco is een meter, die Toon heet, ontwikkeld. Deze meter is gekoppeld aan de live data van Buienrader (je weet wel, de website waarop je kijkt als je wilt weten of het gaat regenen of niet,) en koppelt deze info aan hashtags op Twitter en Instagram. Er worden continu een aantal tientallen hashtags gescreend, zoals #vrolijk #BBQ #strand #genieten en #zon. Op de website kun je vervolgens in realtime zien hoe opgewekt Nederland, in verhouding tot de temperatuur en de zonkracht, is. De score wordt uitgedrukt in een cijfer.

Terwijl ik dit schrijf, is het 22 graden en zonnig. Sterker nog, het is strakblauw en zonnig. Volgens de website van Eneco krijgen we nu als cijfer een 10 en is het realtime aantal tweets en posts met bovengenoemde hashtags 346. Trending tweets zijn #zon, #genieten #zomer. Noem me een nerd, maar ik vind dit dus echt heel grappig om te zien. Sterker nog, ik ga er zelf even een tweetje tegenaan gooien:

Schermafbeelding 2015-06-11 om 11.23.21

Misschien een beetje een hysterische tweet, maar het idee dat ik straks, in de zon, op de fiets spring om bij een vriendin in haar achtertuin te gaan lunchen maakt me dan ook echt heel erg blij!

(Edit: jullie zijn onze overenthousiaste tweets wel gewend, gelukkig, want er kwamen meteen reacties: “life is good!” en “blij blij blij!”)

Oh, even tussendoor de site checken: ja hoor, weer 10 tweets erbij! Maar het cijfer is wel gedaald naar een 9. Kom op jongens, lekker positief blijven tweeten! :)

Toon Zon

Je vraagt je nu misschien af waarom Eneco deze website heeft gelanceerd? Los van het feit dat het natuurlijk een heel leuk en boeiend onderzoek is naar de effecten van de zon op onze psyche, is het een mooie aansluiting op de pas gelanceerde ‘Toon Zon.’ Dit is een uitbreiding op Toon, die huishoudens met zonnepanelen in real-time toont wat de zon oplevert in kWh en euro’s. Iedere keer dat ik iets schrijf over zonne-energie en over zonnepanelen baal ik zo verschrikkelijk dat ik ze zelf niet heb. Ik woon in een woningbouwhuis dat binnenkort gerenoveerd wordt (en ik moet er zelf uit,) misschien komt het er dan van, ik hoop het echt enorm. Het lijkt me dat het zoveel voldoening moet geven om te kunnen zien hoeveel de zon oplevert en hoe je je eigen energie opwekt. Het past natuurlijk ook helemaal bij groene meisjes en daarom is het zo jammer dat we er nu nog niet over kunnen meepraten. Maar let maar op, binnen nu en tien jaar woon ik in een huisje met een eigen moestuin, composthoop, regenton EN zonnepanelen! (je moet iets hebben om over te dromen, toch?)

Welke dingen maken jou blij in de zomer? Het strand? Picknicken? Barbecuen? Kamperen of in een zwemblad duiken? Tot ’s avonds laat op terrasjes zitten of festivals bezoeken? Steek je hand op als je je blij voelt vandaag. Kwam deze blogpost niet precies op de goede dag online?! Have a good one, sunshines!

– Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Eneco – 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

8 gedachten over “Waarom wij blij worden van de zon

 1. Wat heerlijk een blogpost over de zon! Ik word enorm blij van avondwandelingen met dit weer, dan is het wat afgekoeld en een mooie zonsondergang. Eigenlijk word ik van veel dingen blij als het mooi weer is: boekjes lezen in de zon, ijsjes, lichter eten, op terrasjes met vrienden enzovoort!

  1. Ohjaaa, avondwandelingen zijn ook zo fijn! als het nog een beetje zwoelig is, maar niet meer zo warm als overdag. En dan heeeel toevallig net langs een leuk ijstentje wandelen ;)

 2. Ik droom ook van een eigen huis met moestuin, composthoop, regenton en zonnepanelen :D. We willen eind dit jaar verhuizen en we hopen net dat ene huis tegen te komen met enorme potentie, ruimte en nog betaalbaar ook ;). Ik hoop dat het ons gaat lukken en ik zal duimen voor je dat het met de tijd ook jou gaat lukken!

  1. Wat geweldig voor je!! Heel veel geluk. Mijn tijd komt nog wel een keer ;)

 3. Hmm, eigenlijk alles aan zon maakt me blij (behalve een verbrand huidje dan, dat is minder): heerlijk naar het strand, laaange zomeravonden in de tuin met vrienden, vogels die fluiten, lekker veel fruit eten, hmm…

  Lieefs!

  1. Veel fruit eten is def 1 van mijn allerfavorietste dingen in dit seizoen!

 4. Ik word blij van ochtendzond, als de stad nog slaapt. Zonder jas naar buiten, jurkjes, zomerfruit, salades, gazpacho, zonnen op het strand. Spontaan besluiten te gaan bbqen, een koele douche ’s ochtends, slippers…en ga zo maar door! Ik ben een echt zomermeisje, ook geboren middenin de zomer:) Ik leef volledig op wanneer het warmer wordt! Weg winterdip. Enige nadeel-vaker hoofdpijn helaas. Nooit last van, behalve als het heel warm is. (Ondanks liters water wegtikken)

  1. Ik ben ook geboren in de zomer! 4 augustus! Misschien heeft het daar mee te maken he? :) (hoewel ik ook heel erg van de herfst houd, dus dat klopt dan weer niet hahaha)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *