Waka Waka – Share The Sun

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gisteren schreef ik een blogpost over mijn solo stedentrip naar Barcelona. Er kwamen veel reacties van lezers die de grootste wereldreizigers bleken te zijn. Te gek om te lezen! Die reacties brachten me op een idee. Ten eerste: ik ken een handige essential voor als je op reis gaat. En ten tweede: dat handige apparaatje is tegelijkertijd een schakel in de oplossing van een groot probleem. Wat is dat grote probleem? Het feit dat wereldwijd er nog altijd 1,2 miljard mensen zijn die geen toegang hebben tot elektriciteit. Moet je ons horen hè, over social media detoxes en afkicken van computer en smartphone? Je schaamt je er bijna voor. Maar wat is dan dat apparaatje dat een oplossing kan zijn voor dit probleem en tegelijkertijd zo interessant is voor ons – al dan niet reislustige types? Het is de Waka Waka Power. Een ontzettend tof apparaat dat op zonne-energie werkt. Je kan er je telefoon mee opladen, of hem gebruiken als leeslampje. Het enige dat je verder nodig hebt? De zon.

Hoe werkt het?

Waarom is de Waka Waka zo’n handig apparaatje? Omdat hij ten eerste heel licht is. Totaal geen extra belasting in je tas, koffer of backpack dus. Je neemt hem met gemak overal naartoe. En dat kan ook als je geen grote reis gaat maken, of misschien zelfs niet eens de deur uitgaat. Je kan de Waka Waka overal gebruiken. Zo lang je beschikking hebt tot zonlicht (en dit kan zowel buiten als binnen achter het raam zijn) laadt de Waka Waka op. Verder heb je alleen je snoertje van je telefoon nodig, zodat je de twee apparaten met elkaar in verbinding kan brengen. Stel; je gaat een dagje op pad. Je weet dat je laat thuis gaat zijn en de kans is groot dat de batterij van je smartphone de avond niet gaat halen. Als je zorgt dat je Waka Waka van tevoren is opgeladen, heb je dus altijd een ‘reserve batterij’ bij je. Heb je geen tijd gehad om de Waka Waka op te laden? Ook geen probleem,want ook dat kan je onderweg doen. Dat geldt zeker voor op vakantie. Wij zien onszelf al zitten op het strand of in het park, met de Waka Waka naast ons op een kleedje. Opladen voor z’n leven!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Werkt het dan echt zó simpel? Eh… ja. Het enige dat je hoeft te doen is het apparaatje openklappen en het met het zonnepaneeltje richting de zon plaatsen. That’s it. Natuurlijk duurt het wel eventjes voordat de Waka Waka 100% opgeladen is (dat zie je aan de lampjes bovenop het apparaatje: 4 lampjes is optimaal) maar we hebben gemerkt; hoe zonniger (en hoe directer,) hoe sneller de Waka Waka vol is. Wanneer je Waka Waka helemaal is opgeladen, kan je je telefoon er één keer mee opladen. Het lampje kan je veel langer gebruiken. Eenmaal opgeladen staat het lampje voor uren en uren leesplezier in het donker. Ook zit er een speciale ring aan de Waka Waka, waarmee je hem bijvoorbeeld kan ophangen in je tent, of op een stof of fles kan bevestigen, zodat hij precies op de plek kan schijnen waar je licht nodig hebt. Ontzettend handig dus wanneer je gaat kamperen of met je backpack door een verlaten gebied trekt.

Je bent nu misschien benieuwd wat de Waka Waka kost en waar je hem kan kopen. Er zijn twee soorten Waka Waka’s: Waka Waka Light (hiermee kan je je telefoon niet opladen) van €29 en de Waka Waka Power (waarmee je dus wél je telefoon kan opladen en hem tegelijkertijd als lamp kan gebruiken) van €69. Naast dat je voor dit geld een ontzettend handige gadget voor jezelf aanschaft, steun je een goed doel. De Waka Waka’s zijn onder andere te koop via de officiële website.

Missie

Terugkomend op wat ik in de inleiding schreef: Waka Waka draagt bij aan de oplossing van een wereldwijd probleem. Dat er zoveel mensen geen beschikking hebben tot elektriciteit, betekent bijvoorbeeld dat er veel mensen moeilijk met elkaar in contact kunnen blijven, kinderen ’s avonds geen huiswerk kunnen maken en hele gezinnen in het donker zitten. Ter vervanging van elektrische lampen, gebruiken veel huishoudens lampen die werken op kerosine; absoluut geen ongevaarlijke optie. Een Waka Waka light zou voor deze mensen een veel veiliger en efficiëntere oplossing zijn. Maar; dat kunnen die mensen toch helemaal niet betalen?

Dat hoeft gelukkig ook niet. Waka Waka werkt namelijk met het ‘buy one, give one’ principe. In verschillende landen lopen er projecten, zoals bijvoorbeeld in Syrië. Voor iedere Waka Waka die er verkocht wordt, wordt er eentje aan een Syrisch vluchtelingengezin geschonken. Bekijk dit prachtige filmpje en je weet precies waarom dit project zó hard nodig is:

Ben je benieuwd naar de impact van dit project? Die is groot. Hoe groot? Dat kan je hier lezen en zien. Wij vinden het motto van Waka Waka prachtig; ‘Share the sun.’ Dat dekt de lading volkomen, als je het ons vraagt.

Wij vinden Waka Waka geweldig omdat het 1) hartstikke duurzaam is, 2) levens kan verbeteren en 3) een ontzettend handige gadget voor onszelf is. Kende jij Waka Waka al? Zou het voor jou een uitkomst bieden? 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

17 gedachten over “Waka Waka – Share The Sun

 1. Wat een superhandig apparaatje, en ook mooi dat hij zo goed voor alles om ons heen is :) Echt een goed initiatief!

 2. Wat een super goed en groen initiatief dit! Goed dat er zo duurzaam over na gedacht wordt! Vooral de variant om de telefoon mee te laden zou ik interessant vinden :)

 3. Ik gaf bij wijze van kerstpakket al onze medewerkers, stagiaires en vrijwilligers (200 mensen) een waka waka, daarmee schonken we er ook 200 aan een vluchtelingenkamp in Syrië.

 4. Heel mooi initiatief, dat is zeker. Maar werkt deze solarcharger dan ook echt, ook voor de tweede en derde etc. keer? In het verleden heb ik wel eens een paar uitgeprobeerd, maar het was tot nog toe huilen met de pet op. Of je kreeg ontzettend veel stekkertjes die geen van allen pasten of je had een week nodig om hem op te laden (en dat was niet op de noordpool) en laadde de foon niet op.

  1. Oh, en ik las ooit eens artikel over een kerel/instantie die op e Filipijnen lampen maakte met flessen bleekwater. Werkte verrassend goed.

   1. maar dat deed hij dan met bleekwater? dat lijkt me niet ongevaarlijk… toch?

  2. Hij werkt oneindig :) En het enige stekkertje dat je nodig hebt is het stekkertje dat bij jou telefoon hoort. Het is gewoon een USB-ingang namelijk. Onze iPhone stekkers passen er gewoon op bijvoorbeeld.

 5. Wauw, wat goed! Hoe fijn dat je nooit die energie meer hoeft te gebruiken van je telefoon opladen voor de rest van je leven! Scheelt een hele hoop denk ik…

  En een tip tussendoor: als je jouw mobiel tijdens het opladen op vliegtuigmodus zet, laadt hij echt bijna 2x zo snel op! Hierdoor hoef je hem minder lang op te laden en zou je er misschien met één shift, wel twee telefoons kunnen opladen! Vliegtuigmodus is dus echt chill haha.

  1. Hij kost eigenlijk maar 35 euro, want je koopt er meteen eentje voor iemand anders, in Syrië of Nepal of
   zo, dus niet echt heel duur dus

 6. Wat n geweldig lampje…!! Zit 3 wekenlang in de koffer en als ik ‘m aan zet geeftie nog licht..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *