Wanneer vegans uiteten gaan

033db418bd823622132fd673ccd5df15

 

– was het maar overal zo’n feest – 

Misschien wel de meest gehoorde vraag die ons gesteld wordt is: “maar hoe doe je dat dan als je uiteten gaat?” Met dat ‘dat’ wordt gedoeld op het vegan eten buiten de deur. Het is wel grappig, want voor ons is vegan eten heel gewoon, ook buiten de deur. En ook als we bij vrienden of familie eten, want we zorgen er gewoon voor dat we of heldere instructies hebben gegeven of dat we zelfs iets maken of meenemen. Buiten de deur eten is voor ons eigenlijk niet zo’n opgave, maar dat komt waarschijnlijk voor een groot deel wel doordat we in Amsterdam op veel plekken terecht kunnen. We herinneren ons namelijk ook heus wel momenten elders, bijvoorbeeld op vakantie in Zeeland of in Groningen, waarop we eventjes moesten zoeken naar een geschikte plek en het een en ander aan de kok moesten uitleggen. Ook komen we veel op persevents waar we meestal de enige vegans zijn. Dat betekent dat er vaak apart voor ons hapjes en drankjes moeten worden gemaakt. Vegan eten kan in principe overal, als je zelf maar weet hoe je het moet aanpakken. Vandaag delen we onze tips met jullie. Een beetje in het bijzonder voor alle 1400+ mensen die vandaag, 1 april, met de Vegan Challenge zijn gestart. Misschien ga je deze maand een keertje uiteten en heb je iets aan onze tips. Ook als je niet met de Vegan Challenge meedoet, maar af en toe vegan wilt eten, kan je iets aan deze tips hebben.

Check HapppyCow.net. Happy Cow is geweldig. Het is al heel vaak onze redding geweest, ook in het buitenland. Op Happy Cow kan je alle vega(n) adressen zoeken die je maar nodig hebt. Het zijn voornamelijk restaurants en winkels die je zult vinden. Een voorbeeld: wij verbleven een keertje een nachtje in Zeeland, in een klein plaatsje. Er was helaas geen vegan restaurant in de buurt en bij alle lokale restaurants stonden voornamelijk vlees- en visgerechten op de kaart. Maar gelukkig hadden we op Happy Cow gezien dat er een biowinkel in de stad moest zijn, waar we wat lekkere dingetjes konden halen. Daar hebben we toen een goed gebruik van gemaakt: lekkere broodjes, sapjes en koekjes sleepten we mee naar onze hotelkamer. Een prima oplossing voor dat moment. Happy Cow is ook echt onmisbaar wanneer je naar het buitenland gaat. Dus ga jij binnenkort op vakantie of stedentrip? Check de site (en de app!) zeker eventjes.

Bel het restaurant van tevoren. Misschien ga je uit eten met je collega’s of familie en heb jij het restaurant niet uitgekozen. Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn, want in principe mag je er gerust vanuit gaan dat iedere kok veganistisch kan koken. Immers, iedere kok heeft – als het goed is – een opleiding genoten en weet wat vegan koken inhoudt. Nou zou het wel zo kunnen zijn dat er in het restaurant waar jij naartoe gaat niet heel vaak andere vegans komen eten. Het is daarom geen gek idee om het restaurant van tevoren (bijvoorbeeld een dag van tevoren) even te contacten, om uit te leggen dat je komt eten en dat je graag veganistisch wilt eten. Leg dan eventjes kort uit wat veganistisch eten inhoudt: geen vlees, vis, kaas, zuivel, eieren, gelatine, alleen groentebouillon, enz. Je kan het ook samenvatten als “helemaal geen dierlijke producten,” maar de ervaring leert dat het geen kwaad kan om wat voorbeelden te noemen. Vraag vriendelijk of het mogelijk is om een veganistische maaltijd voor jou te bereiden. Meestal vindt een kok het juist wel een leuke uitdaging en tovert hij of zij een heerlijke maaltijd voor je op tafel. Sterker nog, wij hebben al heel vaak meegemaakt dat de kok zich enorm had staan uitsloven en dat onze maaltijden er stukken beter uitzagen dan die van onze tafelgenoten.  Het zit hem hier echt in de voorbereiding. Zorg dat de kok niet voor het blok komt te staan, maar bel van tevoren en leg het vriendelijk uit. Je hoeft niet bang te zijn dat je veeleisend of verwend overkomt. Immers, iemand anders belt omdat hij of zij een glutenallergie heeft, jij belt omdat je volgens je principes wilt eten. Dat zou iedereen moeten respecteren.

Stel geen bizar hoge eisen. Wanneer je bij het bruine café op de hoek in het dorp gaat eten, waar iedereen vrolijk aan de kipsaté en de spareribs zit, is het natuurlijk niet redelijk om te verwachten dat je een haute cuisine vegan maaltijd voorgeschoteld krijgt. Je moet bij een dergelijke eetgelegenheid wellicht eerder denken aan een eenvoudige salade met gegrilde groente, een gevulde paprika of een rijst met groente-en-tofu-schotel. Wij hebben geleerd om soms gewoon even tevreden te zijn met wat minder. Zo heb ik ook wel eens een geitenkaas-salade-zonder-geitenkaas gegeten, gewoon omdat er niks anders was. Nouja, dikke prima voor een keertje. Of laatst, toen belde ik naar restaurant Noorderlicht, waar ze de (vegan) Dutch Weed Burger (hallelujah!) serveren. Ik plaatste een reservering en meldde alvast dat ik graag vegan wilde eten die avond en informeerde naar de burger. Een vriendelijke jongen vertelde me dat de burgers nog wel op voorraad waren, maar de broodjes (waarop ze geserveerd worden) helaas niet meer. Samen met de jongen zocht ik naar een oplossing. Het werd een burger, zonder broodje, maar mét gebakken aardappeltjes en wat extra gegrilde groenten erbij. Helemaal goed, als je het mij vraagt. Zo kon ik toch gezellig bij Noorderlicht eten en had ik toch een heerlijke vegan maaltijd. Ik had er ook voor kunnen kiezen om te zeggen: ik wil alleen komen eten als ik de Dutch Weed Burger met alles erop en eraan krijg. Maar ach, waarom zo moeilijk doen?

Probeer met vrienden en familie te regelen dat jij inspraak hebt in de keuze van de eetgelegenheid. Check bijvoorbeeld onze HotSpotslijst voor geschikte adressen. Wanneer ik met vrienden of collega’s een etentje heb, vermeld ik altijd eventjes: “jongens, ik eet vegan, het zou fijn zijn als we ergens konden gaan eten waar ik ook goed terecht kan.” Zo lang je dit weer op een vriendelijke, niet dwingende (“anders ga ik niet mee en dat is dan jullie schuld!”) manier voorlegt, zal iedereen dit begrijpen. Het voorkomt dat je straks ongevraagd met je goede vegan gedrag in een kaasfondue-restaurant zit en niks kan eten. Nouja, behalve een droog stokbroodje dan.  Ga op onderzoek uit. Wanneer ik met mensen ga eten die niet vegan eten, kies ik altijd voor een restaurant of eetcafe waarvan ik weet dat je er bijvoorbeeld ook goed biologisch vlees of vis kan eten. Nu kan je denken: maar Merel, je wilt toch zeker niet dat je vrienden vlees eten? Nee, liever niet. Maar ik vind niet dat ik anderen de keuze mag ontnemen, omdat IK vegan wil eten. Natuurlijk vind ik het supertof wanneer mijn vrienden ook voor de vega(n) schotel gaan, maar het blijft een persoonlijke keuze. Er zijn genoeg restaurants waar je alles kan krijgen: van vlees en vis, tot vega en vegan. Zo houd je het gezellig en leuk voor iedereen. Overigens, wanneer je vrienden aangeven dat ze nieuwsgierig zijn naar vegan eten en er meer over willen leren, dán zou je er wel voor kunnen kiezen om ze mee te nemen naar een vegan restaurant. Het zou wel eens een verassende avond kunnen worden!

Wanneer je denkt dat je alles goed hebt voorbereid (restaurant gekozen, gebeld van tevoren en uitgelegd dat je vegan wilt eten) en er gaat toch iets mis: don’t panic. Ik heb zó vaak meegemaakt dat ik toch een bord voor mijn neus kreeg waarvan ik in één oogopslag zag: dit is niet vegan. Dan zat er toch kaas op mijn pizza, of er lag een witte saus over mijn pasta, of ik nam en hap van mijn Thaise noodles en proefde direct de vissaus overal bovenuit. Wat doe je dan? Dat is natuurlijk heel persoonlijk: je kan ervoor kiezen om het toch op te eten, of je kiest ervoor om het bord terug te sturen naar de keuken. Natuurlijk doe je dit op een respectvolle manier. Ga geen scène lopen schoppen in het restaurant, het personeel is het waarschijnlijk vergeten of had geen idee dat zoiets als vissaus óók nog onder de dierlijke ingrediënten viel. Vraag de serveerster om het bord weer mee te nemen en leg nog eventjes uit wat je niet eet. Zeg niet alleen maar ‘hier zit kaas op, ik eet geen kaas,’ maar leg uit dat je naast dat je geen kaas eet, ook geen zuivel, ei, vlees… enzovoorts, eet. Anders heb je kans dat je straks je bord terug krijgt, zonder kaas, maar mét knoflooksaus op basis van mayonaise. Leg het gewoon nog een keertje uit. Tsja, dat kan wel eens irritant zijn. En ja, voor jou is vegan eten inmiddels misschien heel normaal, maar dat geldt niet voor iedereen. Nog niet. Maar wacht maar, over een paar jaar hoef je helemaal niks meer uit te leggen. En als wij dat nu netjes wél blijven doen en het goede voorbeeld geven, dan vindt iedereen het over een paar jaar supertof om vegan te eten. (en niet dat we per se willen dat mensen het tof vinden, maar als dat ervoor zorgt dat er veel meer mensen vegan eten, so be it)

Lieve Vegan Challengers, heel veel succes deze maand! 30 dagen vegan, wow, echt te gek dat jullie deze uitdaging aangaan. Wij zijn heel erg trots op jullie en we hopen jullie voldoende te kunnen motiveren de komende tijd. Lieve mensen die nog niet meedoen aan de Vegan Challenge: misschien is dit nu nog een stap te ver voor jou, maar wie weet, in de toekomst… en voor nu doe je lekker datgene waar jij je goed bij voelt en wat haalbaar is voor jou.

Hoe sta jij tegenover het hele ‘vegan en uiteten gaan’ verhaal? Vertel!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

33 gedachten over “Wanneer vegans uiteten gaan

 1. In Amsterdam lijkt het me idd niet heel moeilijk maar hier in Friesland is het soms al dat er maar 2 vegetarische gerechten op de kaart staan, zo jammer.

  1. Nouja, toch biedt dat al perspectieven. Overigens is het echt niet zo dat je hier in Amsterdam óveral terecht kan, of dat er overal meer dan 2 vega opties op de kaart staan hoor. Dus het blijft een beetje zoeken en het eist wat creativiteit en flexibiliteit van jouw kant en van die van de kok. Maar dan komt het eigenlijk altijd goed :)

 2. Ik woon in dat plaatsje in Zeeland waar je over schrijft ;-) vegetarisch is gelukkig al wel goed te doen hier, maar ga zeker ‘ns bellen met het restaurant van onze keuze voor vegan opties.

  1. :) Uiteindelijk lukt het vaak toch wel! Overigens hebben wij toen in Middelburg heel prima gegeten. Niet geweldig, maar wel prima. En dat is voor een keer dan goed genoeg :)

 3. Ik ben een half jaar geleden weer begonnen met vlees eten omdat ik volgens de Paleo-principes ben gaan eten (dus iig geen zuivel!) maar het voelt inmiddels niet meer goed. Ik merk echter dat granen en (vooral geraffineerde) suikers zooo slecht voor me zijn, dat ik die absoluut uit m’n voeding wil verbannen. Daarom ga ik vanaf zondag beginnen aan een 10-daagse vegan Paleo challenge! Die dagen heb ik een huisje voor mezelf, de andere dagen op reis is het best lastig om te doen, aangezien ik bij mensen thuis verblijf die voor me koken.
  Thanks voor de tips over uit eten gaan! Ik ga dat een keer proberen :-) ben altijd bang dat ik veeleisend ben, dat had ik al toen ik alleen vegetariër was, haha!
  Iedereen succes met de challenge!

 4. Het lijkt me best lastig dat je als vegan niet zonder na te denken ergens iets kunt eten of een broodje kunt halen of zo! Ik deed vorig jaar mee aan de Vegan Challenge en vond het toen ook erg lastig met boodschappen doen, overal de etiketten van afspeuren. Maar op een gegeven moment zul je er inderdaad handiger in worden en de juiste eetadresjes leren kennen.

  1. Het went absoluut :) En ook als je kind aan huis bent bij een niet-vega(n) restaurant zullen ze daar op een gegeven moment al weten ‘ah, die wil vegan eten,’ als je binnenkomt!

 5. Oee veel succes, mensen die meedoen aan de Vegan challenge. Ik pas dit jaar maar ga er wel op letten. Die bak yoghurt bij het ontbijt is toe aan een goede vervanger, eens jullie ontbijtboek openslaan.

  Overigens, de advertenties in jullie zijbalk zijn niet vegan en ook niet vegan (yoghurt, plaatjes van aardappeltjes met kip en garnalen). Mij maakt het niet zoveel uit hoor, maar kan me voorstellen dat jullie dat zelf vervelend vinden? Of misschien wordt het anders wel heel lastig om te adverteren op je site…

  1. Hi Lisa, dat klopt. Op sommige advertenties hebben wij geen invloed en sommige advertenties wisselen de hele tijd. Zo zie ik nu bijvoorbeeld heel andere advertenties dan jij en sommige advertenties worden ook op basis van zoekgedrag van de lezers ‘gekozen.’ Natuurlijk vinden we het jammer, maar het is de enige manier om een beetje geld met onze blog te verdienen (kleinere biomerken hebben geen budget)… en dat zorgt er weer voor dat we steeds meer tijd in onze site kunnen steken.

 6. Ik woon een beetje in ’the middle of nowhere’, vegan eten is hier erg moeilijk te krijgen! Vegetarisch eten gelukkig wel.

  1. En toch… geloof ons maar… is er vaak toch wel iets mogelijk ;)

 7. Ik woon in een uithoek in Zeeland en ben ook gewend dat ik hier niet spontaan ergens iets te eten kan halen. Als ik uit eten wil bel ik altijd van tevoren, verder doe ik mijn best om voor instant-honger een supermarkt of V&D met groentebuffet te vinden.
  Zeg groene meisjes, zouden jullie eens een stukje kunnen schrijven over vegan eten tijdens bv. het winkelen? Over wat standaard ketens zoals V&D, HEMA, etc. die eigenlijk overal wel zitten voor mogelijkheden bieden, en in hoeverre ze mee willen werken? Dat vind ik vaak nog erg lastig…

 8. Hoewel ik geen groen meisje ben, let ik mede door jullie blog of er in de horeca vega/vegan opties zijn. Het is wisselend, uiteraard afhankelijk waar je eet. Maar voor mijn vegetarische vrienden (ik ken niemand in mijn omgeving die vegan is) zou ik bijna een bingokaart moeten maken met de volgende vakjes: geitenkaas, gevulde portobello, wrap, omelet, champignons, groenteburger, groene salade, bevat bonen, etc. Herkenden jullie dat ook?

 9. Het is iets wat mij nog wel tegen houdt ja. Ik ben al vegetarier maar vraag in een restaurant niet zo snel om iets veganistisch. Misschien ook omdat mijn omgeving dat wat extreem vind, en ook omdat ik het idee heb dat dit te veel gedoe zou zijn voor de keuken, of omdat ik dan misschien met een bak sla voor mn neus kom te zitten..

  Moet misschien maar is vaker gewoon de stoute schoenen aantrekken en me niet zoveel aantrekken van iedereen..

 10. Volgens mij is er vandaag de dag, zeker in de grote steden, zoveel keus wat betreft restaurants. Dus dan kun je inderdaad zeker wel op wat plekken terecht. Ikzelf ben niet veganistisch en ook niet vegetarisch, ik probeer alleen doordeweeks geen vlees te eten, maar als ik uiteten ga hou ik me daar niet altijd aan. Het lijkt me wel lastig om er altijd rekening mee te moeten houden! Krijgen jullie zelf nooit vervelende reacties van koks of obers? Hopelijk komt dat tegenwoordig bijna niet meer voor, omdat steeds meer mensen zo’n gezonde eetstijl aannemen.

 11. Even heel erg off topic hoor, maar wat geven jullie je kat(ten) te eten? Ik heb er zelf 2 en toen ik ze vanmorgen eten stond te geven moest ik aan jullie denken, en of jullie kat ook vegan is :-)

  1. Biologisch voer en brokjes. Beppie is ontzettend kieskeurig dus dat is nog weleens lastig.

 12. Leuke tips! Happycow.net kende ik nog niet dus die app ga ik zeker even downloaden!

 13. Goed verhaal!!

  Nog even een semi-gerelateerd vraagje: wat doen jullie met de rekening als je met een groep uit eten gaat? Mijn ervaring is dat de gerechten die ik (zonder vlees en vis) bestel altijd (een stuk!) goedkoper zijn en daarnaast drink ik geen alcohol. Wanneer de rekening op tafel komt, is er altijd wel iemand die het bedrag even snel deelt door het aantal mensen. Ik durf dan niks meer te zeggen en achteraf baal ik dan verschrikkelijk dat ik een stuk meer kwijt ben, omdat ik voor het vlees/vis van een ander betaal.

  Hebben jullie hier tips voor? Alvast bedankt!

  1. Ohja dat is inderdaad zoiets lastigs! Ik heb precies hetzelfde: drink meestal geen alcohol en heb meestal het goedkoopste gerecht. Ik zeg altijd van tevoren, op een vriendelijke manier natuurlijk, alvast: ik wil graag mijn eigen deel betalen. Natuurlijk zal er altijd wel iemand zijn die zegt: wat onhandig of wat raar, blabla. Ik zeg dan altijd: maar ik eet anders dan jij en ik drink niet. Dan is het toch logisch om gewoon te betalen wat ik heb gebruikt? En dan gaat het eigenlijk altijd goed :)

 14. Happycow.net is zeker een goede tip. Mijn grootste probleem is dat ik geen zuivel en ook geen gluten mag, om medische redenen niet. Die beruchte salade geitenkaas is voor mij (en uiteindelijk ook voor mijn omgeving) een no go. Uiteindelijk, als het echt niet anders kan (of ik ben op vakantie en ik ben te nieuwsgierig), dan kies ik toch wel eens voor vlees.

 15. Handige tips!
  Ik eet zelf vegetarisch maar ook dat gaat wel eens mis in restaurants. Een paar weken geleden ging ik ergens uiteten, bestelde een vegetarische schotel en toen dachten ze dat ik wel spekjes op de salade wilde. ;)

  Over de vraag van Roos: Ik vind dat je best kan zeggen dat je alleen je eigen eten en drinken wil betalen. Zelf heb ik meestal ook het goedkoopste gerecht en ik drink geen alcohol, dan ga ik niet betalen voor de flessen wijn en vlees/vis schotels van de rest van het gezelschap. Wat de groene meisjes ook zeggen, geef dit van te voren aan, dan is het voor iedereen meteen duidelijk en hoef je er niet meer over te beginnen als de rekening op tafel komt.

 16. Super leuk geschreven. Ik eet vega, maar ik denk dat ik ook eens een keer vegan ga bestellen, ben heel benieuwd waar ze dan mee zullen komen! Ik vind soms al als je om iets vega’s vraagt je iets veel lekkerders krijgt dan de vleeseters haha.

 17. ik eet dan niet vegan, maar wel vega.. en ben meestal wel blij met ”maar” twee keuzes op het menu. Ik kan nooit zo goed kiezen, dus dan scheelt dan weer in opties ;)

 18. Goed stukje! Mijn ervaring is ook dat er altijd wel iets vegan gemaakt kan worden, zeker als je het van tevoren aangeeft. Al toffe creaties gekregen die er vaak beter uit zien dan de standaard vegetarische opties die verscholen gaan onder een dikke laag kaas en de vleesgerechten met een zielig slaatje.

 19. Ik doe elk jaar mee aan de Vegan Challenge. Ik vind eigenlijk dat je heerlijk kan eten zonder vlees, vis en zuivel (en andere dierproducten). Ik praat er heel open over op mijn werk. Veel mensen zijn iedere keer heel erg benieuwd wat ik nu weer mee neem voor lunch. Vaak vinden ze het er erg lekker uitzien en zijn ze licht jaloers op hoe (h)eerlijk ik eet. Wat wel mee helpt is dat ik graag van koken houd dus ik het ook leuk vind om me te verdiepen in lekkere maaltijden.

 20. Hihi, hopelijk wordt het geen verassende avond, maar een verrassende ;)

 21. Ik ga niet zoveel uit eten dus wat dat betreft heb ik hier niet zoveel last van.. Daar waar ik niet uit eten ga, bij mijn ouders, is het soms even smokkelen omdat ze er nog aan moeten wennen. Mijn moeder vind het gelukkig interessant genoeg om te vragen wat ik dan op brood wil, ze staat er alleen niet bij stil dat brood soms ook niet vegan is. Of mijn vader die dacht dat ik alleen geen vlees/vis eet. Dus tja..dat is nog even uitleggen maar ze willen er wel rekening meehouden en dat vind ik al super. Op vrijdag lunch ik ergens anders en ook daar was er de verwarring met vegetarier.. totdat iemand tot de conclusie kwam: Je bent een ‘alles-in-1-vegetarier!’ Ik neem daar standaard brood mee en vertel ze welke dingen wel of niet kunnen. Ik wil daar niet elke week smokkelen, al vind ik dat soms niet erg (het moet geen straf zijn)

 22. Bij de v&D, of beter gezegd de La Place, maken ze voor mij tegenwoordig een heerlijk broodje gegrilde groenten zonder mozarella….(met zit standaard in het assortiment) Ik liep nog niet zo heel lang geleden langs en keek of ik iets kon vinden, dus werd me gevraag kan ik je helpen.. Uhm ja, heb je ook een boordje zonder vlees, vis, kaas of ei? Nee, maaaaaarrr.. ik kan wel en toen kwam dus die oplossing. Omdat ik nog niet zo lang plantaardig eet en zelf ook nog zoekende, was dat voor mij wel een eye opener.. zeggen wat ik wil ten opzichte van dat wat er is, geeft de ander ook de gelegenheid om mij iets anders te bieden dan wat er is.
  En inderdaad soms is dat de geitenkaas salade zonder geitenkaas :-)

 23. Wat ik altijd grappig vind is dat vegans altijd verwachten dat ze overal aanvaard worden en eten kunnen krijgen terwijl ze in vegan restaurants of winkels NOOIT vlees of dergelijke hebben. Dus een vegan verwacht dat men alles voor hen doet maar omgekeerd gaan ze nooit iets doen voor non-vegans. Ik eet bvb nooit groenten en ik wens dat ze dat ook aanvaarden en mij dus vlees, vis of iets dergelijks geven ipv hun groenten. Is dat dan zo absurd> Ik denk het niet he – het ;oet van de twee kanten komen en aanvaard worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *