Wat er allemaal leuk is aan dingen alleen doen

alleendoen

Vroeger kon ik er heel slecht tegen als ik mensen alleen in een restaurant zag zitten. Mijn hele avond kon in beslag worden genomen door het in de gaten houden van zo’n (in mijn ogen) Enorm Eenzaam Persoon, omdat ik me zorgen maakte. Heel irritant  voor mijn gesprekspartners, kunnen we denk ik wel met zekerheid stellen. Gelukkig, voor mij en vrienden, ben ik er wel een beetje vanaf. Dat komt doordat ik tegenwoordig zelf veel meer dingen alleen doe. Dingen alleen doen kan fantastisch zijn.

Ik ben gaan inzien dat dingen alleen doen gewoon een keuze kan zijn. Het hoeft niks te zeggen over de hoeveelheid liefde die een persoon wel of niet in zijn leven heeft en ook is niet iedereen die alleen aan een tafeltje zit een potentiële clochard. Dat weet ik, omdat ik maar naar mezelf hoef te kijken. Ik heb een heel leuk leven, met de meest geweldige vrienden en lieve familie. Maar dingen alleen doen is gewoon fijn.

Ik hoor vaak van lezers dat ze het ‘bewonderen’ dat ik zoveel dingen alleen doe. Dan zien jullie op Snapchat voorbij komen dat ik weer in mijn eentje in Berlijn zit, of zoals nu in Antwerpen, of dat ik iedere week alleen naar de bioscoop ga en bijna elke dag wel ergens koffie zit te drinken. Ja, weet je, het is voor mij gewoon normaal geworden. Ik zie ook veel vrienden, ook bijna dagelijks wel, en toen ik nog met Jamie samenwerkte deden wij natuurlijk veel samen en gingen we samen naar veel plekken. En toen ik begon met alleen werken en meer alleen zijn was dat vooral ongemakkelijk. Inmiddels ben ik dat punt helemaal voorbij.

Ik weet zeker dat ook jij eraan kunt wennen om dingen alleen te doen. Of sterker nog, dat je het net zo fijn kunt gaan vinden. Ik zal even wat dingen voor je op een rijtje zetten. Dingen die ik leuk en prettig vind om alleen te doen. Misschien raak je geïnspireerd en ga je er vanmiddag nog in je eentje op uit :)

Alleen slapen in een hotel is opeens als een welnessweekend, ook al is het geen heel luxe hotel. Je kunt zo lang in bad als je wilt, muziek draaien zoveel als je wilt, de minibar plunderen (voor mij nooit zo’n optie, want er zitten zelden vegan dingen in maar ok,) zo laat gaan slapen als je zelf wilt, zo laat gaan ontbijten als je zelf wilt, alle Snapchatfilters uitgebreid uitproberen, series kijken, nog een keer in bad gaan of heel hard zingen onder de douche.

Alleen bij koffietentjes zitten is fijn, omdat je gesprekken van anderen kunt afluisteren – je wordt immers niet afgeleid. Ook vind je eindelijk eens tijd om een krant of boek te lezen, een beetje te werken op je laptop, of om gewoon gedachteloos naar buiten te staren te genieten van je koffie.

In je eentje naar de bioscoop gaan is misschien wel mijn lievelings. Je kunt zo hard huilen of lachen als je wilt – er is niemand om je voor in te houden. (ja ok, de mensen om je heen, maar die zien je toch niet en hebben geen idee van wie jij bent. ) Daarbij komt dat jij de film uitkiest en dat alle popcorn voor jou is. Hetzelfde geldt voor theaterbezoekjes – al is daar vaak geen popcorn. En oh! Concerten. Zo hard meezingen als je wilt, zonder rekening te houden met degene met wie je op pad bent.

Om er nog maar iets cultureels in te gooien: weet je hoe lekker het is om alleen naar een museum te gaan en echt gewoon goed te kunnen kijken? Jij bepaalt welke zalen je bezoekt of juist overslaat, je kiest zelf de expo’s uit en je wandelt op je eigen tempo langs de werken. Je hoeft niet te praten over diepere lagen van schilderijen en ingewikkelde fotografietermen hoef je niet in de strijd te gooien om indruk te maken op iemand. Je kunt gewoon rondlopen en kijken. En dan ga je weer weg. Ja, ik hou van dit concept. Ik doe dit overigens het liefste bij FOAM. (fotografiemuseum Amsterdam)

Solo reizen is fantastisch. ik vond het vroeger doodeng, maar ik ben daar helemaal overheen. Ik zou niet op een onbewoond eiland willen zitten in mijn eentje, maar in een stad red ik me wel. Helemaal je eigen plan trekken, met vreemden praten (want ja, het is echt zo dat dat veel makkelijker gaat wanneer je alleen reist) of hele dagen met je koptelefoon op van hot naar her crossen, zonder contact te maken – het is maar net waar je op dat moment behoefte aan hebt. Je kunt zo lang als je wilt op een terrasje of in een park blijven hangen, je leest misschien eindelijk eens een boek uit en ’s avonds bepaal jij wat je wilt eten.

En? Heb je zin gekregen om vandaag of morgen iets in je eentje te gaan doen? Weet je wat nou het voordeel is? Je hoeft niet eerste dertien mensen te appen om te vragen wie er tijd heeft. Ook hoef je geen rekening te houden met voorkeuren van anderen, want je gaat toch gewoon lekker doen waar jij zin in hebt. Veel plezier!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

84 gedachten over “Wat er allemaal leuk is aan dingen alleen doen

 1. Jaren geleden ben ik ooit als 20-jarige alleen gaan stappen. Het was op bekend terrein. Een grote kans dat ik een bekenden zou tegenkomen. Uiteraard dit keer niet. Ik voelde mij zo eenzaam/zielig maar ontzettend stoer tegelijk.

  Nu jaren later, man en kindjes rijker, wordt het alleen vertoeven in een hutje op de hei steeds aantrekkelijker :-)

  Het is een fase denk ik.

 2. Ik vind het ook fijn om dingen alleen te doen. De koffiebar is dan een van mijn favorieten: Iets lekkers te drinken, leuk tijdschrift erbij en soms een beetje meeluisteren met de gesprekken om me heen. Genieten! Daarnaast zijn hardlopen en winkelen voor mij ook echt dingen die ik het liefst alleen doe.

  1. Oh god ja, ik ga ook altijd alleen hardlopen. Eerlijk gezegd moet ik er niet aan denken om dit samen te doen. Dat rekening houden met andermans tempo, moeten praten, nee nee nee. Ik wil gewoon zo hard als ik wil en mijn muziek luisteren haha!

 3. Ik vond het vroeger ook altijd eng en raar! Nu doe ik wel steeds meer dingen alleen, omdat ik nu drie kleine kinderen heb, vind ik het af en toe heerlijk om ze bij mijn man te laten en zelf even iets te gaan doen… Even rust en even alleen,dat is nu echt een uitzondering en daarom geniet ik ervan!

 4. Jaaa zo op zijn tijd vind ik het heerlijk om echt alleen te zijn. Dan hoef ik inderdaad alleen met mezelf rekening te houden. Heerlijk! Ik zag alleen reizen voorheen als iets wat een beetje zielig was. Wat een vooroordeel want twee jaar geleden heb ik een yogaretreat gedaan. Een hele week zonder man en kids. Er ging een wereld voor mij open. Ik zou het zo weer doen!

 5. Zelf doe ik ook echt heel veel dingen alleen en ik vind dat echt prima! Ik kan veel beter van dingen genieten wanneer er niemand tegen me aanpraat ofzo, haha! Het enige wat ik dan wel vaak mis is het ‘delen van het moment’, dat je tegen iemand wilt zeggen ‘kijk’ of ‘zie je dat?’. En soms is het ook wel heel vermoeiend om dingen alleen te doen en is het fijn als er iemand bij is zodat je steun aan elkaar hebt. (:

 6. Ik probeer mezelf meer uit mijn comfortzone te trekken door wat meer dingen alleen te doen. Maar ik vind het gewoon echt leuker om dingen samen te doen, ik ben zo’n enthousiast en blij ei dat dingen het liefst meteen wil delen en dat gaat niet als je alleen bent.

  1. Dat is zo, maar je kunt het wel achteraf delen. Dat doe ik graag. :)

 7. BuenasDias Merel,
  Fantastisch artikel en zoooo herkenbaar! Ik doe zelf ook al jaren heel veel dingen alleen en het is FANTASTISCH en geeft je zooo veel vrijheid in het leven. Ben zelf ook echt meer van mijzelf gaan houden <3 Als mijn vriendinnen voortaan weer willen weten waarom ik dat doe, laat ik jouw artikel lezen! Groetjes Colet

 8. Voor dit jaar is een van mijn doelen om meer alleen te ondernemen dus bijv een film of museum of ergens gaan zitten. Het is nog wel een drempel maar stapje voor stapje kom ik er. Vind zo leuk om te zien hoeveel jij onderneemt alleen en hoe fijn je je daarbij voelt.

 9. Ik vind het zeker fijn om dingen met anderen te ondernemen maar oooh wat is het ook heerlijk om dingen alleen te doen. Kleine dingen zoals naar de markt gaan voor lekkere gezonde hapjes en koffie drinken in dat leuke tentje maar ook een trip. Twee jaar geleden ben ik voor het eerst alleen naar Berlijn gegaan. Het was super. Natuurlijk miste ik af en toe iemand om tegen aan te kletsen (maar genoeg vreemden willen luisteren en kletsen hoor) en ik miste mijn liefje bij me maar ik heb alleen maar dingen gedaan die ik leuk vond. En dingen gegeten die ik lekker vond. Beetje egoïstisch misschien. Maar ik denk dat dat wel gezond is.

 10. Vind het ook heel fijn om dingen alleen te doen. Nog iets wat heel fijn is, is het alleen wonen in je eigen (huur) huis, waar je zelf je reilen en zeilen bepaalt. Heel ontspannen is dat.
  Om de week samen met mijn dochter, dat is 7 etmalen heerlijk samen moeder-dochter zijn en daarna ben ik weer 7 etmalen alleen.
  Dan ga ik idd alleen naar de bioscoop, alleen ergens wat drinken en besef ik dat er niets gaat boven het goede vrienden zijn met jezelf.

 11. Ik vind het ook echt heerlijk om dingen alleen te doen. Vorig jaar voor het eerst alleen gereisd en wow: wat is dat geweldig! Het fijnste vond ik nog wel mijn innerlijke rust. Als ik met iemand anders ben, ben ik altijd bezig met of hij/zij zich wel vermaakt. Nu hoefde dat niet. In Glasgow (ben je al eens in Schotland geweest? Glasgow is wat rauwer, een beetje Berlijn-ish) kwam ik terecht in een park waar een middag met bandjes bleek te zijn. Toen ik daar gewoon in het gras ging zitten en zo heerlijk mijn eigen instinct volgde, had ik echt een geluksgevoel en realiseerde ik me dat dit hetgene is wat ik zo fijn vind aan alleen dingen doen. Volledig mezelf zijn en volgen.

 12. Ik kan me niet eens een moment herinneren waarop ik het raar vond dingen alleen te doen. Alleen naar de bios is altijd mijn favoriet geweest, met anderen vind ik stiekem onhandig. Je moet helemaal een tijd en datum afspreken als je naar een film wilt en in je eentje kun je gewoon à la minute als je er zin in hebt omdat je er zin in hebt. Héér-lijk.

 13. Wij doen ook regelmatig dingen alleen. Even lekker zonder partner en kinderen of vrienden iets doen. We genieten dan van het even alleen zijn. En we genieten van even iets rustig en bewust kunnen doen, zonder rekening te hoeven houden met iemand die weer verder wil of iets anders wil doen. Heerlijk.

  1. Wat goed zeg, om hier bewust mee bezig te zijn! Juist als je een gezin hebt lijkt me dat heel belangrijk!

 14. Alleen reizen lijkt me ook écht heel tof. En een beetje eng. Ik mocht ooit op perstripje naar Kopenhagen en had ineens een hele dag in die stad alleen voor mijzelf en dat gaf zo’n fijn gevoel. Het idee dat je helemaal op eigen houtje iets kunt ontdekken, heerlijk. Tegelijkertijd vind ik het ook vaak heel leuk om samen iets te doen, dingen te delen. :)

  1. Oh Anne, jij zou dit zo goed kunnen. Je bent zo’n kijker en schrijver, foto’s maken, dat komt echt goed.

 15. Wat een heerlijk artikel!

  Ik doe graag dingen alleen maar heb altijd het gevoel dat ik dat moet verantwoorden naar anderen. Toen ik vorig jaar 3 weken alleen in Maleisie ging reizen was iedereen verbaasd dat ik niet met mijn vriend ging.

  Verderr maak ik veel zakenreizen voor werk. Ook dat vind ik zo heerlijk. Fijn hotel, goed restaurant zoeken in de buurt, glas wijn drinken in een bar: Dat doe ik heerlijk alleen. Zo’n zakenreis kan dan voelen als een minivakantie.

 16. Herkenbaar! De afgelopen jaren ben ik het steeds heerlijker gaan vinden om dingen alleen te doen. Vooral shoppen alleen is heerlijk: niemand op wie je moet wachten of die zit te zeuren dat je op moet schieten, en iets kopen omdat je het zelf echt leuk vindt! De laatste tijd zit ik er ook steeds meer over te denken om eens alleen een weekendje weg te gaan, maar stiekem vind ik dat nog best spannend.

 17. Het heeft inderdaad wel iets, gewoon doen waar je zelf zin in hebt zonder je af te vragen of je gezelschap er ook wel van geniet. Alleen reizen was op dat vlak een openbaring voor mij, en een tijdje geleden realiseerde ik me dat de musea waar ik de beste herinneringen aan heb bijna allemaal musea waren die ik in alleen had bezocht. Dus af en toe iets alleen doen: voor mij zeker een goed idee.

 18. Ik heb tot nu toe een paar keer alleen grote reizen ondernomen (Singapore vooral) en dat is supergoed bevallen. Ja, ik mis mijn vriend en vooral iemand om alles mee te delen die snapt waar je het over hebt, maar aan de andere kant, je eigen keuzes maken, niemand om rekening mee te houden iis soms ook erg fijn. En ook het gevoel dat je jezelf moet pushen om nar buiten te gaan en dingen te doen, het boost je zelfvertrouwen zo erg!! Keerzijde is wel dat als ik een periode veel dingen alleen heb gedaan, ik het heel lastig vind me dan weer aan te passen aan het rekening houden met de ander, terwijl ik mezelf toch wel zie als een sociaal persoon.

  1. Ja he? Dat merk ik ook. Na veel dingen alleen doen, is samen dingen doen ook soms weer ingewikkeld.

 19. Van nature ben ik een echte einzelganger. Ik ben zelfs vrij lang single gebleven omdat ik stelletjes altijd alles samen zag doen en daar nogal kriebelig van werd.

  Het is heerlijk om af en toe in m’n uppie een dagje uit naar een andere stad te gaan. Breiwerk mee in de trein en dan naar Groningen of Antwerpen, museum, biologisch lunch-tentje, beetje winkels bekijken en ’s avonds voor het eten weer thuis :-)

 20. Hee! Wat een herkenbaar stuk. Ik vind het ook heerlijk om er in mn uppie op uit te gaan! Lekker mensen kijken, boekje lezen, koffie drinken ..en je gedachten laten gaan! Ik laad er altijd enorm van op. Een stedentripje heb ik nog nooit alleen gedaan, goed idee!

 21. Zo herkenbaar dit! Ik doe heel graag dingen alleen, precies om de redenen die jij beschrijft. Toevallig heb ik vandaag een artikel geplaatst over alleen op reis gaan. Ik merk dat dat voor veel mensen wel een dingetje is.

 22. Heerlijk artikel! Ik hou er ook van om dingen in mijn eentje te gaan doen, maar ik merk ook dat ik af en toe die drempel nog wel heb. Ik vraag me dan toch stiekem af wat anderen van me denken… Stom eigenlijk!

 23. Aaah ik heb nu ontzettend veel zin om alleen naar de bios te gaan, wat een fijn artikel!

 24. Ik doe stiekem de meeste museums ook liever alleen. Ik ben al een geoefende alleen reiziger, nu wel eens testen in juni in Berlijn ;)

  1. Berlijn is misschien wel de allerbeste plek om in je eentje naartoe te gaan. Dat komt helemaal goed!

 25. Ik ga denk ik de komende tijd een paar musea af in mijn eentje. Verder vind ik mensen die alleen dingen doen niet zo raar. Misschien kijk ik nog raar op van iemand die alleen in een restaurant eet, maar verder snap ik heel goed dat mensen liever dingen in hun eentje doen. Ik reis altijd in mijn eentje naar Ghana, maar ik word daar opgehaald en heb daar “familie” dus denk dat dat niet helemaal valt onder “alleen reizen”.

  1. Maar dan nog! Je onderneemt wel de reis in je eentje en dat is al heel wat!

 26. Thanks voor de tips. En wat lees ik verschillende reacties!
  Grappig om te lezen dat mensen “dingen alleen doen” een luxe vinden of het een keuze vinden.
  Helaas ben ik zo’n meid die dat geen keuze of luxe vind.
  Mijn vriend werkt altijd savonds en in het weekend en ik werk doordeweeks. En met vrienden wat doen gaat lastig omdat ik niet echt vrienden heb. Dus om nog een beetje “weekend” gevoel te hebben, ben ik altijd wel verplicht om iets alleen te doen of alleen ergens naar toe te gaan. Alleen shoppen, boodschappen doen, alleen wat gaan drinken, naar de bios, een wandeling maken of alleen ergens naar toe rijden en dan zien waar we belanden. Als er iemand of mijn vriend mee gaat voelt dat voor mij pas aan als luxe.
  Maar door je tips heb ik nu wel zin om naar de bios te gaan dus ga ik dat ook doen.

 27. Hoi,

  Mensen vinden het raar dat ik alleen naar het strand ga..Dan vinden zij dat “dapper.” Ik vind het heerlijk! Lekker aan niets denken even weg zijn van de wereld. Ik ga ook alleen naar strandfeesten dan krijg ik dezelfde reacties. Niemand komt zomaar aanbellen bij jouw deur “Zal ik mee gaan?”

  Groetjes,
  Liann

  1. Dat lijkt me ook heerlijk, in mijn eentje over het strand wandelen.

 28. Ik vind het ook heerlijk om dingen alleen te doen. Je hoeft met niemand rekening te houden. Favoriet is een cappuccino met tijdschrift bij Bagels & Beans, knap ik helemaal van op.

 29. He-le-maal mee eens. Ik ga ook dolgraag alleen naar de bioscoop. Heerlijk. Je hoeft niet zo’n raar geforceerd gesprekje te voeren over hoe je de film vindt – ideaal haha. Ik zit er ook echt over te denken om deze zomer eens een paar dagen alleen op pad te gaan. Daar vind ik mezelf dus eigenlijk helemaal niet stoer genoeg voor, maar ach, wie weet!

 30. Merel wat een heerlijke post!
  Ik kan zelf ook echt genieten van het alleen zitten in koffietentjes. Laatst had ik een soya cappuccino besteld bij mijn favo tentje in Arnhem en ik zat daar, maakte wat foto’s, las wat van hun tijdschriften en had m’n eigen boek en schriftje mee om mijn brein even helemaal z’n gang te laten gaan. Super fijn is dat!

  Ik ben blij dat ik niet de enige bent die dingen in d’r eentje doet haha.

 31. Heel leuk artikel, Merel! Tof dat je zoiets schrijft op een moment in mijn leven dat ik ook veel alleen moet doen. Eerst was ik doodsbang om alleen te moeten wonen, alleen op reis te gaan, of op m’n eentje naar een bijeenkomst te gaan waar ik niemand ken. Maar nu ik die stappen gezet heb, werkt het wel bevrijdend! Ik zou het iedereen kunnen aanraden :-)

 32. So true! Alleen naar de bioscoop/concert gaan is écht geweldig. Reizen ook trouwens, maar ik moet zeggen dat ik alleen uit eten vind altijd nog wel een beetje awkward vind. Overigens verschilt het bij mij ook of ik wel of geen medelijden heb met mensen als ze alleen in een restaurant zitten; bij oude mensen heb ik het bijvoorbeeld nog wel vaak, haha.

 33. Alleen op reis gaan vind ik zo erg nog niet, maar ik ben eens alleen naar de bioscoop geweest en daar voelde ik me toch wat ongemakkelijk bij. Ik had constant het gevoel dat iedereen me zou gaan zitten aanstaren en zo’n schrik voor wat mensen van me zouden denken! ;-)

  1. haha grappig, want ik denk dat alleen op reis gaan voor heel veel mensen veel enger is ;)
   Maar ik snap je wel hoor. Je hoeft er niet bang voor te zijn. Het is donker, mensen letten op zichzelf en op de film. Sowieso zijn mensen vaak veel minder met een ander bezig, dan met zichzelf, is mijn ervaring.

 34. Wat fantastisch. Het enthousiasme spat er weer vanaf! Ik krijg inderdaad super veel zin om dingen alleen te doen. Ik merk wel dat ik het tegenwoordig veel makkelijker vind om dingen alleen te doen, maar er zijn nog een heleboel dingen die ik nooit heb geprobeerd. Zo wil ik nog heel graag alleen op vakantie!

 35. Denk dat ik binnenkort maar eens op m’n eentje naar een museum ga :)

 36. Ik heb in 1991 het ouderlijke huis verlaten en heb sindsdien 5 jaar samengewoond. Voor de rest woon(de) ik alleen. Ik vind alleen wonen heerlijk , een beetje tot frustratie van mijn lief ;) . Ik ga regelmatig op mijn eentje dingen doen of ergens iets drinken of eten en ook dat vind ik heerlijk. Afgelopen zomer was ik voor het eerst ook een paar dagen alleen op vakantie en ja hoor : ook dat bleek heerlijk. Ik ben zeer graag onder mensen maar ik heb echt ook veel tijd op mijn eentje nodig. Ik snap je dus zeer goed ! En ja, soms wordt dat raar gevonden, of zielig. Maar dat is echt niet waar. Ik vind dat gewoon genieten !

 37. Door jou vanmorgen mijn bed uitgesprongen en naar een museum gegaan waar ik al een tijd heen wilde (maar niemand voor mee kon krijgen). Een positieve ervaring rijker! Bedankt voor je artikel lieve Merel!

  1. Dit is nou echt zo’n berichtje waarvan ik denk: dit is waarom ik schrijf. Dankjewel <3

 38. Ik heb niet zo’n problemen alleen op restaurant gaan en zo, maar alleen reizen vind ik niet zo leuk. Dat heb ik gemerkt toen ik twee keer een halfjaar in het buitenland ging wonen. Daar maak je zoveel speciale, voor-het-eerst ervaringen mee dat het een pak leuker is om het te kunnen delen met iemand. De mooiste weken in Afrika waren de twee weken dat mijn toenmalige vriend me kwam opzoeken. Toen kon ik ineens alles delen dat ik al had leren kennen en nu heeft hij ook een idee waarover ik het heb als ik over Afrika praat, want hij heeft het met zijn eigen ogen gezien. Ach, ik ben eigenlijk gewoon geen persoon die goed alleen kan zijn :)

 39. Al jaren denk ik erover om een keer alleen een stedentripje te doen, maar het is er nog nooit van gekomen. Aan de ene kant omdat het me toch wel een beetje eng lijkt, aan de andere kant omdat het met iemand erbij toch ook wel gezellig is. Na al jouw verhaal en alle comments begint het toch wel te kriebelen hoor!

 40. Ik hoop ook snel weer veel alleen te kunnen gaan doen. Ik vind dat echt heerlijk! :-) Helaas kan het nu even niet, maar ik hoop snel. Ik heb een hoop in te halen, haha.

 41. Als ik jouw betoog zo lees, dan denk: alleen is het nieuwe samen!
  Het uitproberen waard!

 42. Wow, deze blog komt voor mij precies op het juiste moment. Na een relatie ben ik nu weer alleen en dat is niet helemaal zoals ik het ooit voor ogen had. Ik moet echt weer wennen aan het alleen zijn en ik vind het nog best lastig om dingen nu alleen te ondernemen. Zo zit ik al een aantal weken te dubben of ik alleen op vakantie zal gaan, maar na het lezen van je blog weet ik het zeker; ik ga! Dank je wel voor deze oppepper!

 43. Vroeger vond ik het ook altijd zo vreemd als ik iemand in z’n eentje ergens zag eten. Ik dacht echt, dat ga ik dus nooit doen. Tegenovergestelde is waar, haha. Ik vind het soms ook heerlijk om alleen dingen te doen. Naar de bioscoop, een hapje eten, lekker stukje wandelen. In het begin is een klein beetje wennen, maar al gauw merk je dat het superfijn is :). En ik blog ook alleen!

 44. Leuk alleen zijn! Ik houd er ook van. Doe graag dingen alleen. Het geeft zoveel vrijheid, dat is gewoon heerlijk. Alleen op reis vond ik echt het toppunt, geweldig!

 45. Wat een leuk stuk!

  Als introvert vind ik het juist fijn om soms dingen alleen te doen. Ik ben het eigenlijk ook wel gewend om vaak alleen te zijn want dat heb ik soms gewoon nodig.
  Zeker reizen kan in je eentje heel fijn zijn. Het mooiste vind ik dat je dan zoveel meer open staat voor anderen mensen dan wanneer je met een vriend(in) bent waarmee je kunt praten of die de foto voor je maakt. Je leert soms de leukste mensen kennen. En ja, dan ben je opeens toch niet meer zo alleen ;)

  Donderdag ga ik alleen naar Berlijn. Zo’n zin in! Nog bedankt voor je fijne tips :)

 46. Wat een fijn artikel, dank je wel voor het delen :-) Ik was ruim twee maanden geleden naar Zuid-Spanje gegaan voor een yoga-meditatie retraite. Voor aanvang ben ik vier dagen naar Málaga gegaan om daar mijn verjaardag in mijn eetje te vieren! Zeker een aanrader ;-)

 47. Ik herken dit helemaal en ik geniet er ook erg van om dingen alleen te doen. Maar ik denk dat dit onderwerp al aardig sociaal-geaccepteerd is. Wat ik momenteel vooral interessant vind (en zou juist daar ook heel graag meer over willen lezen) is de tegenreactie daar weer op: wat nou als we inmiddels tevéél alleen aan het doen zijn? Omdat we het liefst precies zelf willen bepalen wat we doen, bang zijn om compromissen te sluiten en concessies te doen? Omdat we, als we samen met iemand zijn, misschien niet helemaal onze hele ‘ik’ durven laten zien en daarom juist dingen alleen ondernemen? Voorbeeld: een tijdje geleden zou ik eten met een vriend. Ik voelde me echter een beetje ongelukkig, en had het gevoel dat ik daarin alleen wou zijn. Toen ik dat eerlijk aangaf, antwoordde hij wijs: maar misschien kun je je ook wel zo voelen als ik erbij ben, daar hoef je niks aan te veranderen. Gevolg: toen we eenmaal zaten te eten merkte ik op dat ik me niet meer zo voelde, juist omdat het er helemaal mocht zijn..

  Ik ben heel benieuwd naar jouw visie hierop, Merel :)

 48. Ik vind het heerlijk om dingen alleen te doen. Zo ging ik een paar jaar geleden in mijn uppie naar Nieuw Zeeland. Ik kijk daar nog met veel plezier op terug. Alleen winkelen vind ik ook geweldig, kan je tenminste overal heen gaan waar je zelf heen wilt. Ideaal en lekker snel ook!

 49. Tof te horen dat ik niet alleen een einzelgänger ben :) Iedereen vindt het erg dat je ergens alleen ben, maar zelf geniet je ervan. Ik twijfelde ofdat ik alleen als vrijwilliger naar intersoc zou gaan (een Belgische vakantieorganisatie.) Ik wil ook graag aan WWOOFing doen, maar liefst niet alleen. Iemand die meewil? Ik zou ook samen met iemand een vakantiejob doen in een hotel, maar nu overtuig je me toch om alleen te gaan.

 50. Hahaha, wat is dit leuk om te lezen. Jouw verhaal, maar ook de reacties. Zoveel mensen die het heerlijk vinden om alles alleen te doen. Het leven is al druk genoeg. Mijn man heeft (net als ik) sociale angst. Hij heeft het alleen heel erg in openbare gelegenheden, dus ik doe echt alles alleen en dat vind ik heel erg prettig. Alleen winkelen, alleen koffie drinken, alleen lunchen. Ik vind het geweldig! Ik weet nog dat iemand een keer tegen mij zei: dat je dat durft! Dat ik dat durf? Ik durf juist niet met anderen te gaan.

 51. JAA, ik vraag me ook altijd af waarom mensen dan alleen uit eten gaan. Ik bedoel, tegen wie kan je dan aanpraten als je zo lang moet wachten? Maar inderdaad, er zit ook wel een charme aan alleen dingen doen.

 52. Mooi geschreven! Ik moet nog heeeel erg werken om dat punt voor bij te komen :) Ik doe alleen dingen alleen als ik bijvoorbeeld “iets nodig heb” in de stad ofzo, ben nog nooit ergens zelf op een terras gaan zitten!

 53. Ik doe heel graag dingen alleen, om alle redenen die jij noemt! En nu we het er over hebben, het is alweer veel te lang geleden dat ik dat nog eens gedaan heb!

 54. Ik hou van dingen alleen doen, heb het altijd al gedaan. Naar de film, koffie drinken, lunchen, winkelen, dagje weg, vorig jaar voor het eerst alleen ‘op vakantie’ geweest (nou ja, twee keer een weekendje naar Berlijn, niet heel ver weg). Heb gister besloten dat ik volgende zomer in mijn eentje naar de US ga. Weet nog niet precies waarheen, maar ik ga. Vind het echt helemaal niet gek om dingen alleen te doen, anderen vinden het inderdaad vaak ‘knap’ of ‘goed’!

 55. Ik kan er ook keihard van genieten om eens in mijn eentje op stap te gaan! Alles op je eigen tempo, doen waar JIJ zin in hebt… Heerlijk!

 56. Ah wat een mooi stuk heb je weer geschreven! Ik herken dit heel goed, al ben ik hier nog laaang niet zo ver in als jij. Ik moest echt een drempel over om alleen met de trein te gaan toen ik net op mezelf ging wonen, want dat had ik nog nooit gedaan (ja echt!). Nu zit ik twee keer per week in de trein en dat vind ik heerlijk, even tijd voor mezelf en met een muziekje in naar buiten staren (of mensen kijken natuurlijk, niks leukers dan mensen kijken). Alleen reizen lijkt me wel het toppunt van op je gemak zijn in je eentje, daar ben ik nu nog zeker niet klaar voor maar het kijkt me echt heel erg gaaf!

 57. Wat een heerlijke post! Ik zou heel graag willen solo reizen. Toen ik het vertelde aan mijn vriendinnen vroegen ze stuk voor stuk waarom? Nou gewoon! Het lijkt me heerlijk en ik ben ook zeker van plan om het binnenkort te gaan doen. Fijn om te horen dat ik niet de enige ben. :)

 58. Ik heb met single te worden ook geleerd om veel meer alleen te doen. Bij mij heeft het zich tot nu toe wel tot mijn eigen stad beperkt. Maar ik ga al eens graag alleen een ijsje eten, of uit eten, of iets gaan drinken.

  In juni heb ik 2 weken verlof, 1 week ga ik met een vriendin kamperen, maar die andere week moet ik misschien eens op mijn eentje een mini citytrip ofzo gaan doen :-)

 59. Oef dit is misschien al de derde keer dat ik dit artikel lees en het is eindelijk zover. Vanmiddag ga ik alleen naar de bioscoop. Ik vind het eigenlijk best eng maar toch ook weer niet. Ik ben benieuwd wat dit mij gaat brengen.

 60. Wat een leuke blog, zoo herkenbaar!
  Om mij heen vinden t mensen t ook raar als ik zeg dat ik graag soms wat alleen doe. Vooral omdat ik in een relatie zit komt dan de vraag en je vriend dan? Ja we doen veel samen en delen veel interesses samen , maar vind t soms ook fijn dingen los van elkaar te doen. Zo ben ik op vakantie alleen gaan duiken, hij vind de zee doodeng (iets met rondzwemmende vissen) , t stond al heel lang op mijn bucketlist en wou echt niet dat hij zoveel geld betaalde voor iets wat hij niet leuk en zelfs eng vind. Heb t dus alleen gedaan, hij vond mij wel een bikkel haha maar heb mij niet een moment alleen gevoeld , mijn instructeur was een belg en er zat ook een stel uit Nederland, aanspraak genoeg!
  Ik winkel geregeld alleen, drink dan ergens een kop koffie en eet ergens wat, vrijdag ga ik alleen naar de bioscoop.
  Reizen is mijn passie, dat deden we eerst altijd graag samen, maar voor hem hoeft t niet meer zo grote verre reizen. Zou dat geen probleem vinden om alleen te doen, maar meestal bied iemamd zichzelf wel aan om mee te gaan, ook fijn natuurlijk ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *