Wat ik dan op brood eet?

tartex07

Ik heb het wel eens eerder gezegd, maar één van de meest gestelde vragen die ik krijg is: “maar wat eet je dan op brood?” En dan doelen mensen er uiteraard op: wat eet je op brood, als je geen kaas of vleeswaren eet? Kijk, ik eet al jaren geen kaas of vlees op mijn brood, en ik eet toch echt heel regelmatig een broodje, dus voor mij is het niet meer zo’n lastige kwestie. Toch herinner ik me de zoektocht naar lekker broodbeleg ook nog wel, vooral toen ik net veganistisch ging eten. Ik herinner me dat ik weken lang alléén maar hummus en Tartex Mexicana at. Zo lekker vond ik dat.

Natuurlijk, zoveel jaar later heb ik ook weer een heleboel andere producten leren kennen, maar eerlijk? Tartex blijft toch een beetje mijn go to. Ik blijf het een lekker product vinden:  zoveel verschillende smaken, biologisch, veganistisch, glutenvrij en makkelijk mee te nemen. En als ik dan toch bij de biologische winkel ben en een potje meeneem, dan koop ik er meteen een lekker vers brood en wat rauwkost bij. Dat is een goede gewoonte geworden.

tartex03 tartex06

En sinds de receptuur van de producten is veranderd, is het even better. De spreads zijn veel beter smeerbaar en smeuïg dan voorheen. Ook is de verpakking helemaal vernieuwd – ik vind dat het een product een frissere look heeft gekregen. Hierboven zie je slecht drie verpakkingen, maar er zijn nog veel meer smaken. Ook heeft het merk twee totaal nieuwe smaken toegevoegd aan het assortiment: bieslook en rozemarijn. Lekker!

Om mij heen hoor ik steeds vaker dat mensen een dagje geen vlees eten. Gewoon lekker flexitariër zijn, kan prima ;) Maar ook dan komt al gauw weer de vraag boven: maar mijn boterham dan?! Geloof me, het valt echt heel erg mee allemaal. Ik zal je enkele suggesties laten zien.

tartex04

Dat ‘een beetje Mexicaanse,’ dat kan ik toch niet laten he? Een lekker vers stokbroodje met Tartex Tomato, sla, komkommer en avocado. Het wordt niet veel beter.
tartex05

Hoewel, dit super lekkere brood met Tartex Chives, komkommer, radijsjes en peper… een goede tweede kans op de hoofdprijs toch wel.

tartex08

En soms kan het heel simpel zijn. Gewoon een goed brood met Tartex Mushroom en een kop koffie erbij. Prima voor een lui ontbijtje.

Je gaat me niet wijsmaken dat je nu geen trek hebt gekregen. Toch? Ik kan je echt alleen maar aanraden om het gewoon eens te proberen. Ook als je geen vegetariër of veganist bent. Het is toch ook gewoon lekker om eens wat anders op brood te eten, dan wat je misschien normaal gewend bent?

Nog meer Tartex-fans in the house? Laat me weten wat jouw favoriete smaak is. Ik heb ze nog niet allemaal uitgeprobeerd namelijk! 

– Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Tartex – Foto’s: Aline Bouma.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

44 gedachten over “Wat ik dan op brood eet?

 1. Wow, wat een prachtige foto’s heb je gemaakt! En op een natuurlijke wijze, ik had niet eens door dat het een samenwerking is en dat vind ik altijd heel fijn. Complimenten!

 2. De Zonnatura heeft ook deze plantaardige spreads sinds kort in het assortiment in precies dezelfde verpakking maar dan met eigen logo en in maar 3 smaken. Mochten ze hetzelfde smaken, dan moet ik zeggen dat de champignon variant erg lekker is. Van Tartex heb ik eens een speciale variant gehad rond de feestdagen met ik dacht franse kruiden of iets dergelijks, ben de naam vergeten (misschien zoiets als herbs de provence??), maar die was héééél erg lekker.

 3. Ik heb ’t nog nooit geproefd, maar ben reuze benieuwd. Bij de volgende keer boodschappen doen neem ik ’s zo’n potje mee!

 4. Yes, shout out for tartex! Inderdaad, ik ben benieuwd welke smaken favoriet zijn, ik heb ze namelijk ook nog niet allemaal geproefd. Zelfs de Mexicano niet, shame on me. Ik weet al welke smaak ik volgende keer ga kopen! Mijn favoriet is tot nu toe Groene peper. Lekker pittig! En Tomato blijft toch ook altijd heerlijk. En inderdaad, in combinatie met vers brood en avocado/tomaat/sla, I love it.

 5. Ik vind Streich het lekkerste, ook te koop in de biowinkel en ook zonder toegevoegde suikers. Is Tartex eigenlijk vrij van toegevoegde suikers?

 6. De Tartex groene peper vind ik super lekker! Je kunt de potjes nu gratis proberen. Kwam net een hele stelling tegen bij de Ekoplaza.

 7. Ik ken dit product echt helemaal niet. Heb wel eens de pompoenspread gehad van Zonnatura maar die vond ik eigenlijk niet zo lekker en bevatte iets teveel olie en suiker naar mijn idee. Dus misschien eena een spread van Tartex proberen dan. (:

 8. Ah lekker zeg! Ik eet al heel lang geen vlees op brood meer, maar af en toe vind ik het wel moeilijk om iets anders dan kaas op m’n boterham te eten. Goede tips ! (:

 9. Ik heb vorige week een aantal spreads bij DM gekocht, zo lekker en bijna de helft goedkoper dan hier in NL.
  Behalve spreads eet ik vaak Vegan kaas, fruit (geprakte banaan, aardbei, perzik, nectarine), jam, stroop en anijshagel op brood. Heerlijk :)

 10. Hm, dan moet ik Tartex toch weer eens een kans geven. Een aantal jaar terug heb ik verschillende smaken geprobeerd, maar was er niet één die me kon bekoren. Ik vind juist de spreads van Zonnatura erg lekker. Zo zie je maar hoe smaken kunnen verschillen ;-) En ik maak regelmatig ook zelf spreads, dan weet ik helemaal precies wat er in zit :)

 11. Hmm, vegetarisch eet ik veel, zeker op brood (al eet ik dat uberhaupt niet zo heel veel meer, eigenlijk), maar veganistisch zou me zo uit m’n hoofdecht wel lastig lijken. Wat fijn dat ze zoveel smaakjes hebben, ik wil de mexicaansachtige gauw eens proberen!

 12. Ik vind de Tartex smaakjes altijd zo lekker klinken, maar toch durf ik het nooit te proberen vanwege het woord pâté, dat vond ik namelijk altijd zo vies… Heeft Tartex daar echt iets van weg, of heet het gewoon pâté omdat het smeerbaar is?

 13. Ik eet al jaren met tussenpozen tartex maar ik vind het niet echt lekker.
  Ik blijf hangen bij groene peper omdat die nog wel pittig is, maar de andere smaken vind ik zo onecht/onnatuurlijke smaak.
  Maar de nieuwe lichting heb ik nog niet geprobeerd.

 14. Heerlijk alleen jammer dat er MSG/gist extract in zit, zoals bij bijna alle lekkere vleesvervangers. Een ingredient dat aan muizen wordt gegeven om ze snel dik te krijgen voor tests. Het geeft die lekkere unami smaak maar zorgt ook dat je snel aan komt en je hersens langzamer het signaal krijgen dat je vol zit.

 15. ah! Dat at ik vroeger wel eens en vond ik erg lekker! Maar ik geraak niet meer in die winkel helaas ….

 16. Tartex kocht mijn moeder lang geleden al wel eens toen ik nog thuis woonde. Ik vond het destijds heel lekker, maar ook erg lastig smeerbaar (het trok het Nederlandse brood echt kapot… Het was duidelijk gemaakt voor Duits brood). Tegenwoordig vind ik die gistsmaak niet zo lekker en eet ik liever spreads op basis van zonnebloempitten. Maar als tartex vernieuwd is, dan ben ik daar toch ook wel een beetje nieuwsgierig naar!

 17. Wat grappig, ik heb afgelopen week voor het eerst Tartex gekocht bij de natuurwinkel. Moet het nog proberen, dus ik ben benieuwd. Ziet er wel lekker uit met deze combinaties.

 18. vegetanisch eet ik niet, wel zo weinig mogelijk toegevoegde E nummers. En et valt me altijd erg op hoeveel nummertjes er toegevoegd zijn die ik eigenlijk niet wil of mag eten. Het liefst eet ik dus zo puur mogelijk endat betekend veel zelf maken. kikkererwten liggen al gekookt een al in mijn vriezer en kan ik er beetje bij beetje uithalen. En humus is snel gemaakt. met wat andere kruiden er door eet je opeens iets heel anders lijkt wel.flink wat groentes op de humus en kiemgroente en wat pitjes en klaar ben je. verder eet ik regelmatig dunne plakes banaan op brood met soms een beetje kokos. de zuivelspread van b.asic A.H zit ook niets in!!! heerljk met een tomaatje en verse bieslook. op zondag een eitje en soms wat honing op brood. Ook maak ik zelf chocoboter en rasp ik soms wat chocolade over mijn brood.En soms eet ik mijn brood gewoon kaal omdat het net gebakken is en ik dat het lekkerste vind.

 19. Hai Merel, oh die tartex ken ik nog niet! Heb nu net een portie pizzahummus van jullie gemaakt dus die zal in veel gerechten en op brood komende week gebruikt worden! Dan zal ik eens die tartex gaan uitproberen. En idd Merel Mexicaans is altijd top! Groetjes Yvon Xjes :3

 20. Wat kun je nog op brood eten, dat vroeg ik me ook af. Maar ik heb inmiddels een (groeiende) lijst met alternatieven :)!
  – Hummus (alle soorten & smaken)
  – Tartex
  – Groentespreads (van Zonnatura of huismerk, zelfs ook te koop bij Aldi tegenwoordig)
  – Pesto zonder kaas
  – Notenpasta (bijv. pindakaas)
  – Veganistisce kaas (Wilmersburger)
  – Dunne plakjes gerookte tofu
  – Tofu scrambled “eggs”
  – Groenten (rauwkost, gegrild, avocado)
  – Fruit (appel met kaneel, geprakte banaan)
  – Restjes avondeten van de vorige avond (bijv. een linzen-tomatenstoof, echt superlekker op brood!)

  Misschien weten anderen nog wel meer om de lijst mee aan te vullen :)?
  Ik vind het alleen altijd zo jammer dat op georganiseerde werklunches echt nooit veganistische opties worden aangeboden. Alleen maar kaas en ei voor de niet-vleeseters, terwijl er zoveel meer opties zijn.

 21. Ik heb nog nooit Tartex geprobeerd, ben er nu na het zien van deze foto’s wel heel erg benieuwd naar geworden!

 22. Ik heb het nog nooit gegeten, maar gewoon groenten op je brood is ook goed te doen hoor :D

 23. Tartex kende ik niet, ga ik maar even uitproberen. Hummus is toch wel mijn favoriet! Heerlijk.

 24. Ik eet altijd gewoon een boterham met een dikke laag pindakaas of crunchy peanut chocola spread (van de albert heijn) en als ik zin heb in iets nog zoeter gooi ik er ook nog pure hagelslag over <33
  Wanneer ik zin heb in iets hartigs (wat ik bijna nooit heb) eet ik avocado op brood! Bij van die spreads heb ik vaak dat het nooit opkomt, weggooien is zonde dus dan eet ik het tegen mijn zin in. Niet omdat de spreads niet lekker zijn, ik ben gewoon een zoetekauw.

 25. Wat leuk om te lezen! Zelf ben ik echt een vlees-eter , al vind ik het zo af en toe ook heerlijk mijn boterhammen te beleggen met tomaat en avocado.

  1. Bij een biowinkel in winkelcentrum de Oostpoort in Amsterdam. Het is brood van ‘brood van Menno,’ een bekende bakker uit Utrecht, geloof ik.

 26. Hm, ik was wel heel erg benieuwd naar dit artikel, maar helaas puur reclame. Ik kom namelijk ook niet veel verder dan pindakaas, jam, hummus… Dus ben wel benieuwd naar andere ideeen. Zelfgemaakte championspread spread, is dat mogelijk? Nouja, dan zelf maar even aan de google.

  1. Ik had hetzelfde.. Vind die paté niet lekker, en ik had wel iets meer verwacht. Reclame is prima, maar liever in combinatie met.

   Ik eet zelf tegenwoordig liever salade met bonen, spaghetti (of koude pastasalade) als lunch en bananenpannenkoeken met havermout als ontbijt :) die ene keer dat ik brood eet is pindakaas dan wel prima.

 27. Mijn favorieten zijn groene peper en champignon, heerlijke smaken en erg fijne hartige vervangers! De andere smaken vind ik iets te kunstmatig, maar ieder zo z’n ding natuurlijk. Wel een goed idee om Tartex als basis voor een broodje te gebruiken, ik eet het eigenlijk heel saai op toast. Kan best leuker gemaakt worden!

 28. Tijdens een creatieve keukensessie voor mijn man kwam ik op een idee. Mijn man was een echte kaaseter, kon 500gr kaas op een dag op, dus het was tijd voor een vervanger. Hij houd van Pasta pesto (vegan) en aioli (vegan)(dat maak ik trouwens zelf) dus dacht ik aan de romige smaak van avocado wat de romige vette bite van kaas vervangt.
  Nu maak ik dus stokbrood met:
  -een laag avocado,
  -laag vegan pesto
  -en een beetje vegan aioli.
  JUMmie!
  Hij is verslaaf en eet elke dag wel een stokbrood met deze heerlijke beleg.

 29. Ik vond de oude Tartex echt heerlijk, de nieuwe vind ik echt heel erg tegenvallen. Een beetje flauwe smaak en geen fijne structuur. Jammer, ik heb namelijk flink wat blikjes weggewerkt ;) Is er een nieuwe Tartex variant die een beetje op de oude lijkt?

 30. Tartex heb ik heel lang niet meer op, goed idee om het weer eens te proberen. Vooral om mee te nemen.
  Ik heb laatst een tosti geïmproviseerd met verse ananas en rozenbotteljam, dat was heerlijk.
  Avocado doet het ook altijd goed met plakjes tomaat en komkommer.

 31. Leuke blog! Ik werd een beetje moe van elke dag hagelslag of pindakaas op mijn boterham. Maar dit zijn leuke gezonde tips precies waar ik naar zocht!

 32. Ik smeer heel vaak je paprika-dip op mijn brood! Die van geroosterde paprika en walnoot enzo, echt heerlijk! Vooral met een beetje sla erop.
  Verder een spread van artisjok en zongedroogde tomaat of van doperwten met amandel. =D

  1. Oh en mijn moeder en zus vinden die paprika dip ook verrukkelijk, dus maak ik vaak een grote hoeveelheid en geef hen ook een potje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *