Wat ik heb geleerd van mijn eerste eigen woning

huis3

Het huis waarin ik nu woon, en dat ik deel met Jamie, is mijn eerste eigen huis. Hiervoor woonde ik tijdelijk in het huis van een collega en dat was een nieuwbouwappartement in Hoofddorp. Bijna vijf jaar geleden verhuisde ik naar Amsterdam en kon ik mijn geluk niet op met dit appartementje in Amsterdam Oost. Helaas verkeert het huis niet in een heel goede staat en moet het worden verbouwd. Dat betekent: een nieuw huis! Op dit moment ben ik veel aan het nadenken over wat ik heb geleerd van mijn eerste eigen woning en wat ik anders zou aanpakken in een volgend huis. Ook heb ik alweer allerlei plannen over hoe het interieur eruit moet komen te zien, maar dat is eigenlijk van latere zorg. Vandaag maak ik een lijst van de basisdingen waarop ik wil letten bij een volgend huis.

Lichte vloeren

Dit huis is klein. Het is nog geen 50 vierkante meter groot en ik dacht: ik moet een lichte vloer nemen, anders lijkt het huis nog kleiner. In een aanbieding bij de GAMMA kocht ik een bijna witte laminaatvloer. Boodschap voor mezelf: koop geen lichte vloer meer. Niet voor in de woonkamer, ook niet voor in de keuken. Je ziet ALLES op zo’n vloer. Iedere kattenhaar of koekkruimel zie je liggen. Sommige mensen hebben daar misschien niet zo’n moeite mee, maar voor mij zorgt het er vaak voor dat ik zit te werken (ik werk veel thuis) en dat de vloer dan zo afleidt dat ik wel moet gaan stofzuigen. Waardoor ik mijn werk weer laat liggen. Kortom, ik ga voor een donkerder vloer die wat minder besmettelijk is.

Badkamer en keuken

Een huis waar de badkamer niet meer is dan een douchekop boven het toilet zal ik niet gauw weer aannemen. Toen ik hier naartoe verhuisde had ik weinig tot geen keuze, dus die badkamer nam ik voor lief. Van tevoren werd ik al gewaarschuwd: de badkamer zou klein zijn. Maar dat het eigenlijk een verbouwde inbouwkast was (letterlijk,) dat had ik niet helemaal zien aankomen. Maar goed, ik had een huis nodig, dus ik deed het. Luxe is absoluut niet nodig, maar dit is rampzalig. Want: alles nat = gegarandeerd schimmel kweken in je badkamer. Ook is het  heel krap allemaal en 365 dagen per jaar het gevoel dat je op de camping staat is ook niet per se wat je wilt als je geen fervent kampeerder bent. Een badkamer met een wasbak (zodat je je tanden niet in de keuken hoeft te poetsen) en een losse douchecel,  in plaats van dus een douchekop boven je toilet, dat zou echt al heel erg fijn zijn.

9ea228f9c8e31c7f545ae0ae5b388b4b

Dit is hoe mijn droomkeuken eruit ziet. Droom maar lekker verder Merel. (bron foto)

Een keuken vind ik al gauw prima. Ik verwacht geen kookeilanden of inbouwapparatuur – gaat in een woningbouwhuis nou eenmaal niet zo snel gebeuren en heb ik ook niet nodig. Hoewel een kookeiland perfect zou zijn voor het opnemen van kookfilmpjes, maar goed, dream on, dat gaat niet gebeuren.  Maar ik heb, kitchenwise, 1 wens en dat is een grotere koelkast met een  vriesvak. Ik heb het idee dat je met een koelkast waar je daadwerkelijk voor kunt staan een veel beter overzicht hebt van wat er nou eigenlijk allemaal in ligt en staat. Bij een tafelmodel koelkast moffel je vaak onderin maar wat weg en omdat er zo weinig inpast stapel je alles op, waardoor je aan het einde van de week soms toch tot de conclusie komt dat je bepaalde dingen over het hoofd hebt gezien. Daarbij komt dat een vriesvak mij echt geweldig lijkt. Ik heb nu zo’n klein vrieslaatje, waar net een doos met bananen voor softserve in past, maar dat is het. Ik zou heel graag vooruit koken en dingen invriezen, of zelf ijsjes maken, of veel fruit invriezen voor smoothies en dergelijke… maar dat past nu niet. Dus een keuken waar een grotere koelkast in past is een grote wens van mij.

Veiligheid

01 940x460

Hier is een kort verhaal over mijn rookmelder in huis. Het beste ding werkte altijd prima, althans, dat denk ik. Totdat hij op een dag hysterisch begon te piepen en ook niet meer ophield. Op internet las ik dat het te maken kon hebben met batterijen die op waren en dus verving ik de batterijen. Het gepiep hield niet op. Ik probeerde andere batterijen. Het gepiep hield nog steeds niet op. Toen heb ik een vlaag van verstandsverbijstering (heb je enige idee hoe hard dat gepiep is?) de rookmelder van het plafond getrokken. Zo. Eindelijk rust. Na een tijdje (kuch, lees: een paar maanden) begon het wel te knagen: het niet hebben van een rookmelder is toch geen heel rustig idee. Nee, laat ik het goed zeggen: het is onverantwoordelijk en onveilig.

[iframe id=”https://www.youtube.com/embed/TmzeWkWvf9I” maxwidth=”1000″]

Kun je de video niet zien? Klik dan hier.

Gelukkig heeft de woningbouwvereniging toen een nieuwe voor me opgehangen (lang leve het hebben van een sociale huurwoning,) en dat is toch een veel prettiger gevoel. Wat ik niet wist, is dat Eneco ook rookmelders heeft. Ik dacht dat Eneco zich alleen bezig hield met (zonne-)energie, maar niets is minder waar. Wanneer jij dus niet in de luxe positie verkeert dat je de woningbouwvereniging kunt bellen voor een nieuwe rookmelder, kun je via Eneco een Toon rookmelder regelen. Wat helemaal een veilig idee geeft, is dat je niet meer alleen binnenshuis kunt worden gewaarschuwd, maar ook buitenshuis. De rookmelder is namelijk gekoppeld aan je Toon-thermostaat van Eneco en hiermee ook gekoppeld aan je smartphone. Je krijgt dan dus een melding op je telefoon, waardoor je ook als je niet thuis bent, in actie kunt komen. Persoonlijk vind ik dit echt een geniale uitvinding. In de video hierboven wordt geïllustreerd hoe de rookmelder van Eneco werkt.

Muren

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Die goede oude tijd. Inmiddels ziet dit hoekje er weer heel anders uit dan in 2012, toen ik deze foto maakte. Maar het behang en het kastje zijn er nog steeds! 

huis4

Ik zou nu eerder kiezen voor dit behang. (of een behang met een andere plantenprint, want deze print gaat natuurlijk wat vragen oproepen) 

Wat ik zeker wel weer gaan doen, is een muurtje in huis behangen met tof  vintage behang.  Een mooi, opvallend behang kan echt heel veel verschil maken in je huis. Ik vind behang behoorlijk sfeerbepalend in een interieur. En wanneer je blogger bent, is het handig om een leuke achtergrond voor foto’s te hebben. Ik ben nu alweer aan het kijken voor mooie patronen en mijn oog valt iedere keer weer op iets groens met bladeren. Maar dan retro. Dus niet een fotobehang met bosprint, maar een vintage print van planten of bloemen. Prachtig vind ik dat. Het enige nadeel is dat ik niet kan behangen en ik daar dus iemand lief voor zal moeten aankijken. Of ik moet iemand inhuren, dat kan ook. Want wat ik wel heb geleerd is dat behangen echt goed moet gebeuren. Vooral wanneer je een mooi (vintage) patroon op de muur wilt – dat moet je gewoon aan een professional overlaten. Ook zou ik wel een muurtje of twee in een mooie kleuren willen schilderen, want wit is ook maar zo wit. Ik koos destijds dan ook voor spierwit en achteraf gezien had ik beter voor gebroken wit of een nog sfeervoller tint kunnen kiezen. Al doende leert men, zullen we maar zeggen.

Werkplek

Verder zou ik dolgraag een aparte ruimte maken om te werken, zodat werk en privé wat meer gescheiden blijven. Pas sinds ik zoveel thuis ben gaan werken, ben ik gaan merken dat werk en privé heel gemakkelijk in elkaar overlopen als je alles in 1 ruimte doet. Dan zit je op de bank een serie te kijken en wanneer je naar rechts kijkt, zie je de mappen met administratie en de computer staan. Het herinnert je toch steeds aan het werk dat je nog moet doen en dat kan wel eens vervelend zijn. Ik zou dus graag een hoekje (ik verwacht dus geen hele werkkamer of iets dergelijks) willen maken waar ik rustig kan werken. Oh en een kast waarin ik de pakketjes die er binnenkomen kan opbergen. Dat zou al een enorm verschil maken.

Groen!

huis1 huis2

Wat ik in een volgend huis zeker wil doen, is veel planten neerzetten. Ik kijk om me heen en tel op dit moment vier planten en nog wat losse cactusjes. Ik wil er nog veel meer. Ik wil heel graag een grote kamerplant, zoiets als een jungleplant. Cactusjes vind ik wel leuk, maar ik wil vooral grote planten. Lekker veel groen in huis. Ik heb liever meer planten, dan meer spullen. Op Facebook heb ik al zoveel planten voorbij zien komen die ik wil adopteren, maar ik wacht er nog eventjes mee, omdat ik eerst wil weten of ze wel gaan passen. Sommige planten zijn namelijk echt enorm en compleet uit de kluiten gewassen – maar dat vind ik wel leuk. Ik moet zeggen dat het me ook aardig afgaat om voor de plantjes te zorgen, dus dat valt me niet tegen van mezelf. Plants are friends! En het is grappig dat ik dat zeg, want de eerste jaren dat ik hier woonde was er geen plant te bekennen in mijn huis. Ik had er gewoon niet zoveel mee. Dat haal ik nu allemaal in.

Welke dingen heb jij geleerd van je eerste eigen woning? Wat zou jij anders aanpakken en wat zou je zeker weer doen? Oh, mocht je het je afvragen: ik weet nog niet precies wanneer de verhuizing zal plaatsvinden. Je weet hoe dat gaat met renovaties – die worden uitgesteld en uitgesteld. Als het goed is komt er tussen november en januari concreet nieuws en het zou kunnen dat een verhuizing dan ook heel snel gaat plaatsvinden. Aangezien ons boek in oktober wordt gelanceerd, is het goed om alvast een beetje vooruit te denken. De tijd gaat snel! 

– Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Eneco –

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

95 gedachten over “Wat ik heb geleerd van mijn eerste eigen woning

 1. Ik duim voor je (jullie?) dat er een fijn nieuwe woonplekje komt!
  En complimenten voor de blogpost, ik vind het altijd heel knap dat jullie van een gesponsorde blogpost toch een feestje kunnen maken :) Meer planten is hier ook een voornemen, ik heb op dit moment alleen een aantal kruidenplantjes op het balkon staan, wat planten in huis zou toch wel leuk zijn. Ben alleen bang dat mijn kat er mee aan de haal gaat haha!

  1. Oh en ik heb ook geleerd van de lichte vloer, verschrik-ke-lijk!
   Nu dus een donkere vloer in huis :-) geeft heeeel veeel rust!

   1. Wij gaan vandaag een nieuwe vloer uitkiezen (zodat we overal op de beneden verdieping dezelfde vloer hebben)! :) Wederom donker. Echt een aanrader, zeker met katten. En de oude donkere vloer gaan we hergebruiken op zolder.

  2. Dankjewel! en ik deel je lichte vloer frustratie ;) kan niet wachten tot ik me niet meer zo druk hoef te maken om iedere haar die ik zie liggen, haha!

   1. De lichte vloer frustratie is groot! De vloer die al in mijn huis lag was lichtgrijs, en prima. Ik heb ook vrij veel donkere meubels dus dit leek zo erg niet. In de keuken lag daarentegen zo’n vies groen lapje vinyl dat ik er (handig) een nieuwe stukje witte vloer op deed. Spijt! Iedere vlek, haar, wat dan ook kijkt je aan en het is zo moeilijk schoon te krijgen en houden. Brr. Nooit. Meer. Wit. In de keuken.

     1. Erg leuk artikel! maarr over de vloer ..ik heb een vrij donkere laminaat vloer in een wat rooie tint (niet zelf gekozen) en daar zie je ook alles op! ik denken dat je vooral een vloer moet kiezen die de houtnerf laat zien en dus niet egaal is. anders zie je de stofjes en poezenharen alsnog! succes met je nieuwe huis! !

   2. Wat misschien een goede tip kan zijn: wij hebben de bestaande houten vloer geverfd met een combi van witte grondverf gemengd met terpetine. Zo krijg je een beetje dat whitewash effect, maar niet zo neppig en je ziet er juist helemaal niks op omdat het niet één kleur is.

  3. Oe dat probleem ken ik haha, mijn katten zijn ook echt van die nieuwsgierige aagjes! Maar er zijn dus ook wel een flink aantal kamerplanten waar katten niet zo’n fan van zijn! :) Ik zou het een keertje vragen bij een tuincentrum o.i.d., denk dat ze je daar vast mee kunnen helpen :)
   (Ik heb alleen geen idee meer hoe onze soort kamerplanten heten haha, oeps…)

 2. Leuk artikel! Wat ik vooral geleerd heb is dat ik veel minder ruimte nodig heb dan ik dacht en dat ik eigenlijk veel liever een duurzamer huis had gekocht. Nu dromen we daar lekker van en misschien over een paar jaar dit verkopen en een zelfvoorzienend, duurzaam huis/containerwoning bouwen!

  1. Dat klinkt echt heel cool! Een eigen huis (laten) bouwen lijkt me sowieso iets fantastisch. Helemaal zelf bepalen hoe je alles wilt hebben.. wow!

 3. Grappig de voornemens over een lichte vloer: om dezelfde redenen zou ik nooit meer een donkere vloer willen. Ook daar zie je, vooral op zonnige dagen, alles op liggen… Zelfs als de kat in bijna dezelfde kleur is als de vloer.

  1. Hmm. Misschien maar gewoon helemaal geen vloer meer? ;)

 4. Whaaaaaa onze lamp in jouw artikel!! Tweede foto van boven: die lamp hebben wij in de slaapkamer *hearteyes!!

  1. Oh echt! Het wordt tijd dat ik die met eigen ogen kom bewonderen ;)

 5. Wat ik heb geleerd; Geen schreeuwerige kleuren op de muren, maar neutrale (aarde) tinten! Wat ik ook heb geleerd; minimaal elk half jaar onder en achter de koelkast, het fornuis en de wasmachine schoonmaken :)
  Oja, en duurzame of tweedehands meubels / spulletjes gebruiken voor de inrichting.. mijn eerste woning stond vol met ikea(rommel), en dat valt na een paar jaar gewoon uitelkaar.

  En veel planten nemen..! ik deel mijn woning met zo’n 30 kamerplanten (gekregen en gevonden) en ik moet je eerlijk zeggen; het is een oase van rust. Bovendien is het verzorgen mijn ontspanningstherapie. Neem wel makkelijke soorten die niet snel verpieteren. PS. En oppassen, aangezien je straks meer opbergruimte hebt, dat je niet teveel vintage en retro bloempotten gaat hoarden (zoals ik). ;)

  1. haha, goede, bruikbare tips ;) Vooral die van het achter de koelkast schoonmaken… slik… haha!

 6. Ik heb een eigen huis , een vrijstaande, niet zo erg groot maar groot genoeg. Ik droom van wonen tussen de bomen en het groen. Buiten dus, maar niet ver van de stad. Ik droom over een houten huis of een oude schuur, één grote ruimte en dat zelf indelen. Ik hou van licht, een glazen serre waar je heerlijk in de zon kan zitten. Verder zo weinig mogelijk muren, keuken en kamer samen en een hele grote tafel waar je zo heerlijk van alles aan kunt doen, zodat je bijna vergeet dat je nog een zithoek hebt. Alles gelijkvloers en met een mooie eikenhouten vloer in een warme tint. Buiten een oven om brood en pizza te bakken en heel veel rust en ruimte.

  1. Het klinkt een beetje Scandinavisch, zoals je het vertelt. Mooi lijkt het me :)

 7. Ik ben vier jaar geleden aan mijn derde eigen huis begonnen en wat ik echt heel erg belangrijk vind, is licht in huis. Dit huis is een hoekhuis met veel ramen en de woonkamer op het zuiden, echt geweldig! Verder neem ik me iedere keer voor om de inrichting rustig te houden, om me daar vervolgens iedere keer weer niet aan te houden. Een rustige inrichting is toch niet helemaal ik ;-). Overigens heb ik boven in de slaapkamer een lichte laminaatvloer, een ramp als je zoals ik gruwelt van haren. Beneden liggen eikenhouten planken. Ideaal!

 8. Leuk artikel, en ook wel wat herkenbare dingen!

  Voor mij was 1 grote les: schilder nooit hysterische kleuren als appeltjesgroen op de muur. Wij raakten er toch wel op uit gekeken en tuurlijk kun je weer opnieuw schilderen, maar ik merk dat ik juist wel happy ben met rustige witte muren. We hebben wel 1 muur behangen in ons 2e huis met een tof wit behang, waarop je door speling van mat en glans toch een patroon hebt.

  Oh, en kijk goed naar de hoeveelheid bergruimte. Die heb je nooit genoeg!

  1. Oh ik snap je zo goed. Soms denk ik: ik schilder alles knalroze. En hoe leuk ik dat ook vind, ik weet ook dat ik snel op dingen uitgekeken raak. Dus dan moet alles weer anders.. en dat is niet handig met dat felle kleuren op de muur :)

 9. Ik wist niet dat jij en Jamie ook samenwonen, leuk! Gaan jullie dat na de (eventuele) verhuizing ook nog doen? Heel herkenbaar over die witte vloer, dat heb ik ook. In mijn huis komt nooit zonlicht en daarom is zo’n witte vloer wel fijn.. maar een gele vloer lijkt me ook wel gaaf.. maar in de keuken neem ik nooit meer een witte vloer het is inderdaad dweilen met de kraan open. Wel is mijn huis denk ik een stuk schoner op deze manier haha. Oh jullie badkamer is wel minder.. maar dan kan het alleen maar beter worden! En wie weet komt ooit dat kookeiland er.. of gewoon een hele mooie keuken. Ik heb vooral het opruimen geleerd want ik had in mijn studentenkamer echt gigantisch veel spullen voor 16 m2.. nu heb ik 45 m2 en minder spullen.. zo fijn :)

  1. Precies, haha, de badkamer kan SOWIESO alleen maar beter worden ;) Thank god for that. Wat lekker he, met minder spullen toe kunnen? Dat lijkt me het fijne van verhuizen (heb ik eerder gedaan natuurlijk, maar dat is toch alweer even geleden,) dat je echt eens even heel goed kijkt: wat moet mee en wat kan weg? En ja, Jamie en ik blijven gewoon een Groene Meisjes Hoofdkantoor delen :)

 10. Leuk om te lezen! Zelf ben ik al jaren passief op zoek naar n koopwoning, maar het laatste jaar fanatiek. Ik merk dat bij mij vooral alles moet kloppen. Dus inderdaad een handige badkamer met prettige verlichting. Ook wil ik geen wc naast de woonkamer (genante geluiden). Verder? Licht en lucht en uitzicht (ben nogal nieuwsgierig.) De locatie moet beetje bruisend zijn, ik heb ooit naast het bos gewoond, maar daar werd ik depri van, omdat ik nooit iemand zag. Accessoires vind ik steeds minder prettig, maar heeft het n functie, dan is het goed. Succes met verhuizen!

  1. Hmm, dat is een goede: geen wc naast de woonkamer. Kan inderdaad nogal gênant zijn ;) Het hebben van een apart toilet lijkt me al zo ontzettend fijn! Maar als ik dan mag kiezen, dan graag in de gang ofzo, haha!

 11. Ik werk sinds kort voor mijn blog aan de keukentafel. Ik merk dat dat een stuk prettiger werkt dan aan het bureau. Ik heb een klein bureau en telkens als ik zat te werken zat ik min of meer tegen de muur aan te kijken. Aan de keukentafel (rond) heb ik meer uitzicht, ik kan op verschillende plekken gaan zitten, en, uiteraard, ik kan af en toe stiekem wat snoepen uit de koelkast ;) Soms kunnen kleine veranderingen een groot verschil maken…

  1. Heerlijk lijkt me dat! Ik heb een eetkamertafel moeten opofferen om een bureau te hebben, maar achteraf heb ik spijt. Dat ga ik dus anders aanpakken! Met je laptop kun je toch overal zitten!

 12. Grappig dat jij schrijft dat je geen lichte vloer meer wilt… In ons eerste huis namen we een blauwe vloerbedekking in de woonkamer, zeg maar tint koningsblauw. Vreselijk was dat, daar zag je ook alles op. Dus een donkere vloer is ook niet alles…
  Ik wens je veel plezier met het inrichten van je nieuwe huis (en geniet vooral van die ruimere badkamer ;-) )!

  1. Oeee, maar sowieso lijkt vloerbedekking (van dat hoogpolige tapijt enz) me echt een horror om schoon te houden. Ook in een donkere kleur idd!!

 13. Sluit me aan bij Marjolein, op donker zie je ook alles.
  Ik heb een lichte ietwat gemêleerd en dat valt reuze mee enorme ramen en de muren ook heel licht.
  Veel boeken en planten een wat rommelig geheel maar voor mij prima.

  Overigens mijn 5e huis en altijd zo ingericht. Inclusief vloer dit is na zoveel jaar nog steeds verkrijgbaar, geen verkleuring .

  Siny

 14. Ohhhh ja herkenbaar van die rookmelder. Vorige week begon het ding te piepen omdat de batterijen leeg waren en heb ik de batterijen eruit gesloopt maar er zitten nog steeds geen nieuwe batterijen in en ik voel me er zooooo kriebelig over. Note to self: meteen even naar de supermarkt voor batterijen als ik klaar ben met deze reactie. Ik wil trouwens supergraag zo’n Toon-ding van Eneco, maar wij hebben een moederhaard-verwarmings-geval (in ieder geval dus niet met een thermostaat) en dan kan dat niet, zo jammer!

  1. Oh, dat is balen! Mij lijkt het ook echt ideaal. En een veilig gevoel. Ik ben blij dat er nu gewoon weer een rookmelder hangt, want het geeft toch een rustiger gevoel.

 15. Het rode met spikkeltjes vinyl en de gele gordijnen bevallen me na jaren nog steeds goed. Het gelige licht erdoor is erg mooi en doet goed aan je humeur en de warme gloed als de zon op de vloer schijnt maakt het weer warm en huiselijk. Altijd leuk om een nieuw huisje op te knappen, lekker alles ‘vers’. Succes!

 16. Ohh, een vriendin heeft ook eens een tijdje in zo’n huis gewoond waar de douche boven de wc hing… verschrikkelijk lijkt me dat! ALLES NAT inderdaad!
  In mijn volgende huis ga ik beter nadenken over de inrichting want ik zie op internet zoveel leuke ideetjes altijd en daar heb ik me helemaal niet mee beziggehouden toen ik in mijn huidige huis kwam wonen acht jaar geleden. Het liefst zou ik alles nu al omgooien maar daar heb ik nu even geen geld voor.
  Enne… misschien is dit voor jullie dan wel hét moment om naar Berlijn te gaan? ;-)

  1. Haha, tjsa.. dat zou kunnen. Al is het ook heel fijn om een huis in Amsterdam te hebben. En er is natuurlijk meer dan wonen alleen. Werk, familie, vrienden… Maar wie weet, voor een bepaalde periode, dat is inderdaad wel een optie!

 17. Herkenbaar artikel! Ik ben ruim een jaar geleden gaan samenwonen in een appartement van 42m2. Moest makkelijk kunnen, want mijn vriend en ik zijn toch amper thuis.. Maar nu ben ik zoooo blij dat we over een paar maandjes naar onze nieuwbouwwoning kunnen :) het vochtprobleem.. Vooral in de badkamer, maar ook de kozijnen.. Bij ons kwam het laminaat zelfs omhoog zetten door het vocht! We hebben in de slaapkamer en in de woonkamer een woonkamer 1 raam , maar kunnen we amper openzetten. De woonkamer grenst direct aan een straat waar veel mensen voorbij lopen. Zo doe ik zelfs de gordijnen al niet open als ik in m’n pyjama rondloop. Voel me echt opgesloten. En dan overal troep! Te weinig ruimte om te koken.. Ik hoef geen super groot huis, maar ik heb wel geleerd dat 42m2 met 2 personen gewoon niet gaat!

  1. Wat fijn dat jullie naar een nieuw en groter huis gaan! Veel geluk :)

   1. Thanks! M’n post klinkt wel heel negatief. Het heeft gelukkig ook heel veel goeds gebracht :) ik hoop dat jullie ook wat leuks kunnen vinden! Blijft het Amsterdam of…. ?

    1. Ohnee hoor, helemaal niet negatief! :) Ja, voorlopig A’dam. Maar Berlijn, Antwerpen en Rotterdam staan ook hoog op het lijstje :)

 18. Toevallig onlangs de trap heel donker geschilderd ivm besmettelijke wit. Maar ook op te donker zie je dus alles liggen (zeker haren van de hond). In rest van het huis voor licht eiken gekozen. Perfecte kleur wat ons betreft, omdat hondenharen daarop het minst opvallen.

 19. Ik woon in mijn 10 de zelfgehuurde huis en had 1 keer een koopwoning. In mijn jeugd ook 7 keer verhuisd dus ben expert denk ik. Hahahaha Maar geen tips, wat jij heerlijk vind, vind ik misschien horror.

  Mogen jullie zelf het volgende huis uitkiezen of wijst woningbouw er 1 toe?

  1. Ja, is ook zo, het blijft heel persoonlijk he? Het hangt er vanaf wat je wilt. Er worden wisselwoningen geregeld, voor mensen die na de renovatie willen terugkeren naar het oude huis. En als je dat niet wilt, dan krijg je een urgentieverklaring voor een nieuwe woning in Amsterdam en omgeving.

 20. oh heerlijk, meer ruimte! Ik zou een kamerlinde proberen, prachtig heldergroen blad… Het is me alleen nooit gelukt er een in leven te houden. Verder geen bovenkastjes in de keuken, weet niet of je ruimte krijgt om die op te slaan, maar ik prop alles vol wat ik aan kastruimte heb, waarvan de helft nooit gebruikt wordt (leve Marie Kondo), dus voor mij geen bovenkastjes meer. Ik vond de boeken van Oliver Heath leuk om te bekijken, veel tips om alles zo duurzaam mogelijk te doen in een mooie stijl (vind ik dan). Veel plezier met kiezen en verhuizen!

 21. Wij komen uit een gehuurd arbeiderswoninkje, en hebben een klein jaar geleden een huis gekocht. Een eerste huis is inderdaad zó handig om te weten wat je wel en juist niet wilt.

  Voor ons was dat vooral meer (opberg)ruimte, een tuin, meer ramen, een handigere keuken en geen open trap meer (on-ge-lo-fe-lijk hoeveel vuil dat geeft!). Et voilà, ons eigen huis heeft dit allemaal ;-)

  1. Ben ik helemaal met je eens! Klein en fijn beginnen en dan bedenken wat je belangrijk en prettig vindt :)

 22. leuk! Ik mis mijn witte vloer, want die hebben achter moeten laten toen ik bij m’n man in trok.. Ik leef nu met twee kids op een een donker grijze vloer, verschrikkelijk! Zie er alles op en het is donker.. Maar succes!! Komt vast goed !!

  1. Oh men, qua vloeren is het niet gauw goed geloof ik…. help! dan maar helemaal geen vloer meer? ;)

 23. Alweer een blogpost die eigenlijk verdoken reclame is. Jammer dat jullie site in deze richting is geëvolueerd. Ik heb jullie site altijd graag gelezen maar nu is het te veel geworden. Spijtig.

  1. Beste Toon, dit is geen verborgen reclame hoor. Het staat er gewoon eerlijk onder :) Zijn we heel transparant over. Ook wij moeten ergens van leven :)

   1. Ik zie ook wel dat het eronder staat, maar het wordt wel voorgesteld als doodnormale blogpost over jullie interesses waar Eneco bijna toevallig aan meegewerkt heeft.

    Ik las jullie blog vroeger erg graag, jullie schreven gewoon wat jullie wilden schrijven. Vandaag de dag is iedere post geschreven met de bedoeling om er geld mee te verdienen. Het oorspronkelijke opzet van dit blog is verdwenen. Jullie schrijven alleen nog “in opdracht van”.

    Ik stel de zaken natuurlijk erg ongenuanceerd voor, maar het lijkt me toch dat jullie beland zijn op een punt waarop je eens moet gaan nadenken waar jullie naartoe willen. Als het zo verder gaat zullen jullie alle geloofwaardigheid verliezen, en uiteindelijk jullie bron van inkomsten juist ondermijnen.

    Voor mij overheerst het reclameaspect van het blog te veel om nog met plezier de artikels te lezen.

    Ik vind het jammer dat jullie zo zijn afgeweken van jullie oorspronkelijke koers. Je kan moeilijk ontkennen dat de artikels in een bepaalde richting zijn geëvolueerd. Jullie noemen dat misschien “professionalisering”; ik krijg veeleer een indruk van zelfverloochening.

    1. Erg jammer Toon, dat je die indruk hebt gekregen. 90% van ons blog is niet gesponsord. We schrijven nog altijd, iedere dag, wat we willen. Zoals vanmorgen, een post over tweedehands kinderkleding en deze week twee recepten. Geen letter aan gesponsord. En als er
     wel een gesponsord artikel is, dan gieten we het in een eigen jasje. Toch weet ik dat het geen zin heeft om precies uit te leggen hoe het werkt, omdat je duidelijk je mening over ons blog al hebt gevormd. Dat vind ik jammer, maar ik weet wel beter inmiddels.

     1. Toon, ik bemoei me er heeel even mee…. Maar een vraag: Wil je wat liever zijn voor de groene meisjes?

 24. Nou idd. Ach weet je, als je reclame maakt voor dingen waar ook zelf achter staat is dat toch alleen maar mooi. Tegen vrienden zeg je toch ook daar eten of die vleesvervangers. Als je er niet achter staat en uitsluitend voor het geld doet is het misschien anders. Maar aan de andere kant: zoveel bazen gehad waarbij ik dacht, die ene actieve hersencel bij jou is wel een beetje dom he. Toch voor gewerkt. Moest ook eten. Net als jullie. Vroeger waren jullie wel eens fel oo kritiek, vond altijd zonde en heb gezien dat jullie zoveel sterker in jullie schoenen staan en niet meer zo de strijd aan gaan. Houd dat vast, haters houd je toch. Wat je aandacht geeft, groeit…

 25. Ik heb tegenwoordig liever weinig grote meubels dan veel kleine. Voor mijn gevoel is dat ruimtelijker. En: Hoe groter de tafel, hoe meer vrienden eraan passen :)

  1. Dat is sowieso een vereiste, een lekker grote eetkamertafel! Gezellig is dat he? En dan ga je er ook wat vaker zitten, al is het maar met een koffietje en een boek. Daar kijk ik echt naar uit!

 26. Wij wonen nu 10 jaar in ons eerste zelfgekochte huis. Wat ik nu anders zou doen is zorgen voor een nog groter verbouwingspotje. Binnen ons budget konden we alleen een opknappertje vinden. Hoewel heel happy er mee, mis ik het dat er toen geen budget was voor duurzamere/energiezuinige oplossingen.
  En verbouwen nu we er in wonen is ook weer zo’n drempel….

  Mooi idee voor je plantenbehang!

 27. Volgens mij lees ik er ontzettend over heen maar gaan jullie nu verhuizen of in een wisselwoning en dan weer terug?

  xx

  1. Klopt, dat is op dit moment het idee. Maar het kan ook nog zijn dat er een ander geweldig huisje voorbij komt… maar goed, het duurt allemaal nog een paar maanden, dus genoeg tijd om erover na te denken! :)

 28. Leuk artikel! Sommige dingen zijn heel herkenbaar :-) Ik woon nu, na kamers, in mijn eerste
  ‘echte’ huis en ga over een aantal maanden verhuizen. Handig is dat ik nu precies weet wat ik wel en niet wil! (voor zover dat ook kan natuurlijk…)
  Succes met verhuizen etc!!

 29. Veel PLANTEN! Ik deel mijn huis ook met planten. De meeste planten heb ik van een stek laten opgroeien tot volwassen plant. Dat gaat best snel. Vanaf stek krijg je een andere band met je plant. Je verzorgt ze vanzelf beter.

 30. Oh wat heerlijk dat jullie een nieuw huisje krijgen, hopelijk met een echte badkamer en volledige koelkast :)
  Wel weer in Amsterdam oost?
  Hier een eigen koophuisje, klein en kneuterig. Maar dat is precies wat we graag wilden inclusief de witte vloer en de zwarte hond.. Het geeft wel enorme voldoening nadat je de stofzuiger door de woonkamer gehaald hebt.
  Wat ik heb geleerd van ons vorige huis, een groot huis en een klein balkon, is dat ik dus echt niet zonder enorme tuin kan… Welke we nu dus hebben :)))
  Zo lekker om in een oase van rust je ontbijtje en bakkie koffie te nuttigen en dan vervolgens nog geen minuut later de drukte van de stad in te wandelen of fietsen.

  Veel plezier met het uitzoeken van al het moois voor jullie nieuwe stulpje!

  1. Klinkt als een geweldig huis! En zo’n tuin… jaa dat is een droom! Ja, hopelijk wel weer in A’dam Oost! Leukste buurt :)

 31. Vet leuke blog. Hier net het eerste huis gekocht! Spannend, superleuk en ook soms ietwat zenuwslopend.

  Leuk om hier ook inspiratie op te doen, en te lezen over de voor- en nadelen van lichte en donkere vloeren.

  (jij wordt afgeleid en pakt de stofzuiger? Mn droom dat ik dat ook eens wat vaker zou doen… Maar een mens mag altijd blijven dromen he? ;) )

  1. haha, ja de stofzuiger kan echt naar me roepen en me van het werk afhouden, heel irritant ;) Wat heerlijk, een ECHT eigen huis! gefeliciteerd!

 32. Vraagje, waar zie je de planten op Facebook voorbij komen?! Ik denk al een tijdje wat een goed idee het zou zijn om tweedehands planten te kopen :)

  1. Leuk he? Je kunt zoeken op ‘Plantenasiel.’ Dit was vroeger een facebookpagina, maar inmiddels hebben ze het een beetje anders geregeld. In ieder geval vind je nog wel iets. Ook in Belgie, trouwens!

   1. O, had ik dat maar geweten. Ik had een gatenplant en die groeide zo ontzettend hard dat ik hem niet meer kwijt kon op de vensterbank. Toen ie verplaatst was naar de vloer, kreeg ie heel veel luchtwortels en die krioelden over de grond, zodat ik er bijna bang van werd (ineens in een soort jungle wakker worden ;) ). Ik heb die wortels er toen afgeknipt, maar dat vond ie helemaal niet leuk
    :(

 33. Ik heb ook een witte vloer, en witte muren. Ik vind een witte vloer niet ideaal met huisdieren, maar qua licht wel erg mooi, omdat ik anders wel een erg bruin geheel krijg met mn retro meubels… Ik zou in elk geval geen laminaat meer willen als ik de keuze had. Liever linoleum, kurk of tegels. Lekker praktisch en beter schoon te houden.

  1. Precies. Laminaat is ook gewoon niet mooi. Ik ging toen voor zo goedkoop mogelijk, nu kijk ik daar toch anders tegenaan en wil ik echt kiezen voor een mooie vloer. Immers, een vloer is zo bepalend!

 34. Fijne inspiratie weer! Ik heb zelf recent een Pothos overgenomen die iemand op mijn campus gewoon ergens op een kast heeft neergezet, en toen de slingers aan het plafond heeft gehangen. Of eigenlijk, hij heeft touwtjes van de ene naar de andere kant opgehangen en toen daar de slingers omheen gedraaid. Super leuk idee, want afgezien van het feit dat het een heel gemakkelijke plant is in onderhoud, neemt hij dus ook nog eens super weinig plaats in.

 35. Spannend maar ook wel leuk om te verhuizen! Gaan jullie dan weer samen wonen? Als wij ooit gaan verhuizen dan investeer ik echt een een goede vloer. We hebben nu laminaat van ikea ziet er wel goed uit alleen het blijft niet heel goed in elkaar klikken helaas. Wat ik zeker weer wil doen is werken met structuurverf. We hebben 1 muur met structuurverf in en grijs en de muur er tegenover met wit brokaat behang juist de mix van beetje tuttig en stoer vind ik heel erg tof!

  1. Goed idee van die structuurverf! En ik ga ook zeker investeren in een goede vloer. Destijds ging ik vooral voor makkelijk en goedkoop, maar daar heb ik wel spijt van gekregen. En ja, we gaan weer een huis delen :)

 36. Leuk artikel hoor! Ik vind de samenwerking met Eneco heel subtiel, jullie zijn daar goed in:-).
  Wat ik geleerd heb sinds ik nu 2 jaar in een klein appartement met mijn samenwoon; ik vind daglicht heel belangrijk. De woon- en slaapkamer hebben na 12u geen zon meer en omdat boven de ramen de balkons van de bovenburen hangen, houden ze veel daglicht weg. Ik doe vaak om 15u al een lamp aan omdat het zo snel donker wordt.
  Tweede punt is kleur op de muur, in de woonkamer hebben we voor wat lichtere kleuren gekozen aan de hand van een kleurencollectie op pinterest, in de slaapkamer kozen we voor donkerdere kleuren. Met die lichte kleuren zijn we nog steeds heel blij, de donkere kleuren in combinatie met weinig daglicht maken de slaapkamer wel erg donker helaas.
  Verder wonen we nu met z’n 2en op 50m2 en ik heb geleerd dat ik dat nu wel prima vind. Ik had verwacht sneller te willen verhuizen ivm de ruimte maar dat is niet nodig. Met kinderen erbij zou ik wel een stuk groter willen wonen (natuurlijk), maar zover is het nog niet.
  Qua inrichting hebben we veel van marktplaats, een kast is zelfgemaakt en accesoires zijn erg persoonlijk. Dat maakt het uniek en duurzaam en dat vind ik leuk, dus dat ga ik in een volgend huis net zo doen weet ik nu.
  Ik hoop dat jullie snel een nieuw huisje naar jullie zin vinden, succes met zoeken!

  1. Oh ja, ik vind jullie rubriek ’tweedehands’ echt superleuk. Ik hoop dat jullie daar weer artikelen voor gaan schrijven als de hectiek voor het boek weer voorbij is:-)

   1. Hopen wij zelf ook :) Helaas is het echt heel erg tijdrovend, dus de afgelopen tijd ging het niet, fijn dat je dat begrijpt :)

 37. Een jaartje geleden heb ik mijn “tweedehands liefde” woning opgezegd, klaar voor de volgende stap. Geleerd van mijn ruime flat: goedkoop is duurkoop. De vloer, de verf, gordijnen en luxaflex. Na 3 jaartjes begon alles te slijten en verkleuren. In mijn nieuwe huis gekozen voor meer duurzame materialen, waaronder een eiken parketvloer. Hij is echt prachtig maar een ellende om bij te houden (licht ook in de keuken…)

  Doel was om nieuwe meubels aan te schaffen, maar wegens mijn fanatieke hobby alleen nog meer prachtige vintage elementen weten toe te voegen bij het oude interieur. Een nieuwe keuken en veel groen hebben het afgemaakt. Ook de typische jaren 60 elementen in het huis laten zitten en vallen smaakvol samen met de rest.

  Maar verhuizen is altijd spannend!

 38. Wauw, wat leuk om te lezen! Heb zelf ook allerlei van dit soort wensen, kan me erg verheugen op een mooie vloer als ik mijn studentenhuis ontgroeid ben:) Extra leuk als ik het ooit krijg, ergens waar je al jaren op hoopt geniet je meer van!

  Woon-gerelateerde posts vind ik altijd geweldig! En het viel me nauwelijks op dat het gesponsord was, wat knap dat jullie er zo’n persoonlijke draai aan weten te geven:)

 39. whaha!! dat van die rookmelder: ik ook! bij mij begonnen ze alle 5 te piepen en heb ik ze alle 5 eraf getrokken!! ik ga nu verhuizen en de inspecteur komt volgende week…oeps..

 40. […] tweedehands kinderkleding kwamen erg veel en heel leuke reacties binnen. Ook het artikel ‘Wat ik heb geleerd van mijn eerste eigen woning’ werd goed gelezen. En heb je gezien dat we een nieuwe hotspot in Utrecht aan de hotspotkaart hebben […]

 41. Hee zijn die laatste foto’s van de Holtbar in Groningen? Ik heb daar laatst gevraagd welk behang dat was omdat ik het zo’n leuke print vind! Maar ik schrok een beetje van de prijs! :$ Ik vind het nog steeds prachtig.

  Ik heb ook veel geleerd van mijn eerste huis. Bijvoorbeeld dat ik het heel belangrijk vindt om een ‘buiten’ te hebben, dat ik veel natuurlijk licht nodig heb in huis en dat je goed moet kijken naar de buurt waar het huis in staat. Ik ben nu gelukkig verhuist naar een ander huis, maar ik had het lawaai/gevaar van andere flatbewoners echt onderschat! Let daar goed op, want je kunt er doodongelukkig van worden.

 42. Mijn vriend en ik hebben de afgelopen tijd gezocht naar een woonruimte, en ik ben daar erg kieskeurig in geweest. Het resultaat is dat ik over een uurtje het contract ga tekenen voor een hele mooie woning op een toplocatie en voor een prijs waarvoor je tegenwoordig nauwelijks een aparte slaapkamer krijgt. Als ik een ding heb geleerd is het dus dat: wees kieskeurig. Neem geen genoegen met een huis waarin je je miserabel gaat voelen.

 43. Ik heb ook veel geleerd van mijn eerste huis. En dat is dat je gelukkig moet zijn met wat je hebt en dat veel zaken betreft een huis veranderlijk zijn. Je leuke buren kunnen zo verhuizen en er kunnen iets minder leuke buren voor in de plaats komen. Of je persoonlijke situatie veranderd waardoor je voor nieuwe uitdagingen staat. Het is dan aan jezelf om er het beste van te maken. Dus dat heb ik geleerd!

 44. Wat een leuk geïllustreerd woonblog is dit! Het onderwerp vloeren drukte bij mij op een knop. Ik heb donker tapijt in de slaapkamer liggen. Daar zie je ook elk snippertje op liggen. In de huiskamer heb ik noodgedwongen tapijt moeten aanschaffen omdat mijn bureaustoel (ik werk ook thuis) de houten vloer beschadigde. Een mooie planken of parketvloer is geweldig, maar beits hem dus wel goed af.

 45. Erg leuk geschreven en mooi geïllustreerd woonblog. Wat ik van mijn eerste woning heb geleerd, is de eisen die ik aan een volgende woning stel. Het eerste huis was scheefgetrokken en bouwvallig, maar met veel lichtinval. Dat wil ik nu dus altijd. Veel daglicht in huis is goed voor mijn humeur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *