Wat ik momenteel lees in de Vakantiebieb

58944c37-1a8b-4a69-9c26-0b48017dfce7

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Online Bibliotheek.

Twee weken geleden schreef ik over de stressverlagende effecten van lezen en over hoe de zomer de perfecte periode is om een (luister-)boek op te pakken. Ik tipte jullie toen de Vakantiebieb app van de Online Bibliotheek, waarmee je deze zomer tot 50 (!) gratis e-books kunt lezen. Inmiddels is die campagne alweer een paar weken op gang en ik heb al van een heleboel mensen gehoord dat ze de app hebben geïnstalleerd. Super leuk! En jij? Heb jij de app al, of ben je misschien al begonnen met lezen? 

Wie mij volgt op Instagram en mijn stories wel eens bekijkt, heeft misschien gezien dat ik iedere maandag een leestip met jullie deel. Veel leestips sla ik op in mijn Insta-stories-highlights, maar het leek me toch ook handig om ze hier op mijn blog eventjes te bundelen. Of je de Vakantiebieb app nou wel of niet gebruikt; leestips kun je nooit genoeg hebben toch? 

vakantiebiebartikel2

Ik lees (eigenlijk altijd) verschillende boeken door elkaar: fictie, non-fictie, poëzie… én: op papier en digitaal. 

Het eerste boek dat ik las in de Vakantiebieb was Will Grayson, Will Grayson. Zoals ik in mijn vorige artikel ook vertelde vind ik Young Adult (YA) romans vaak heel fijne ‘tussenboeken.’ De laatste tijd heb ik best wel wat pittige kost gelezen, dus ik kon wel eventjes wat afleiding van een wat ‘makkelijker’ roman gebruiken. Niets ten nadele van YA literatuur trouwens – ik vind dit absoluut geen minderwaardige boeken. Ik vind juist dat er ontzettend veel heel goede YA literatuur is. John Green is een heel bekende YA-auteur. Je hebt vast wel eens van zijn boeken gehoord. Zeggen ‘Een weeffout in onze sterren’ of ‘Schildpadden tot in het oneindige’ je misschien iets? Will Grayson, Will Grayson is, naar mijn weten, één van de eerste boeken van deze auteur en daarmee vind ik het ook nog een beetje een ‘zoekend’ boek. Máár, daarmee absoluut niet minder leuk of aandoenlijk. Het is trouwens ook een goed boek voor op je queer-leeslijst; pluspuntje! 

Het tweede boek dat ik las was ‘Hoe lees ik?’ van Lidewijde Paris. Ik was ooit al eens in dit boek begonnen, omdat het me door meerdere mensen van mijn leesclub werd getipt. ‘Hoe lees ik?’ is een boek over boeken lezen. Of eigenlijk moet ik zeggen dat het een boek óver literatuur is. En dan met name over hoe je literatuur beter kunt begrijpen en hoe je er meer uit kunt halen. Erg interessant voor mensen die, zoals ik, veel lezen of bijvoorbeeld lid zijn van een leesclub. Maar ook voor studenten die veel moeten lezen is dit boek denk ik heel handig. Lidewijde Paris schrijft erg vermakelijk en ook begrijpelijk. Het is allemaal geen hogere wiskunde, maar ik vind het toch erg leerzaam en interessant. Tijdens de leesclub hebben we al een paar keer de conclusie getrokken dat haar methode je écht meer uit een boek laat halen en dat heeft vervolgens natuurlijk weer allerlei positieve effecten op ons gesprek over het boek dat we gelezen hebben. Kortom: blij mee! 

Ik lees vaak meerdere boeken door elkaar. Dat doe ik door bijvoorbeeld een roman naast een informatief boek te lezen, en dan lees ik tussendoor af en toe nog een kort verhaal of een column uit een bundel. Oh en dan nog wat poëzie in de mix en soms een stukje uit een luisterboek. Doordat het allemaal verschillende soorten teksten zijn, lukt het me om dit alles gescheiden te houden en dus naast elkaar te kunnen lezen. Zo heb ik ook ‘Mag ik even iets tegen je aanhouden?’ opgepakt in de Vakantiebieb app en eerlijk gezegd deed ik dat alleen omdat het me heel vermakelijk leek. Het boek gaat over kantoortaal en ik herken er een héleboel uit nu ik weer een ambtenarenfunctie heb. Vooral in de vergadercultuur wordt een taal gebruikt die we daar buiten gewoon niet gebruiken – en ik ga niet liegen; gelukkig niet. Hoe irritant dat taalgebruik soms ook is, het blijft natuurlijk wel een heel wonderlijk gegeven hoe bepaalde woorden of uitdrukkingen opeens landelijk gebruikt worden en hoe taal daarmee steeds in verandering is. Dat is eigenlijk een ontzettend interessant fenomeen. 

En jij? Wat lees of luister jij momenteel? Heb je al zin gekregen om je digitale boekenplank in de Vakantiebieb app te gaan vullen? Ik kan niet anders zeggen dan: doe je voordeel nog met deze zomeractie zo lang het kan! Download de app gratis in de App Store of in Google Play en download vervolgens de boeken die je interessant vindt. Deze toffe zomeractie van de Online Bibliotheek kun je eigenlijk écht niet laten lopen. Want 50 gratis e-books… dat is toch wel echt een cadeautje te noemen! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

16 gedachten over “Wat ik momenteel lees in de Vakantiebieb

 1. Bedankt voor deze tip! Afgelopen dagen 2 boeken gelezen met deze app, superfijn dat ze dit gratis aanbieden :)

 2. Toevallig moest ik net de fysieke versie van “Hoe Lees Ik?” terugsturen naar de bieb voordat ik er aan begonnen was (had iets te optimistisch boeken geleend!), dus goed om te weten dat hij zo beschikbaar is en dat ik hem idd moet lezen :)

  Heb je nog suggesties voor goede poezieboeken? Vind deze vaak lastig om te vinden omdat ze minder vaak aangeraden worden…

  1. Oh wat goed! nu kan je hem toch nog uitlezen :)

   Poëzie op de app, not so much. Maar ‘gewoon’ op papier lees ik op dit moment veel Lieke Marsman en Andrea Gibson!

 3. ‘Hoe lees ik?’ klinkt als een heel interessant boek! Ik lees ook via de bieb, maar niet via de bieb-app. Ik heb nu ‘Truth or dance’ geleend (YA, heb ik al uit, bloedspannend!) en ‘De patisserie van Parijs’ (over een onmogelijke liefde in het Parijs van 1910, maar het is mij nog onduidelijk tussen wie die liefde is, omdat er 3 hoofdpersonages zijn…)

  Lees ze, Merel! =)

 4. Ik lees graag papieren boeken én op mijn kindle, maar op mijn iphone vind ik het niet zo prettig lezen door het licht. Ik las recent Camino van Graeme Simsion (de schrijver van de Rosie boeken) en hoewel traag op gang las ik hem uiteindelijk graag uit. Ben sinds kort weer lid van de bieb (na 16 jaar ofzo) en ben daardoor dus weer helemaal verslingerd aan papieren boeken :-).

  1. Wat leuk dat je na zo’n lange tijd weer lid bent geworden! Ik was ook een flink aantal jaar weg, maar nu heel blij dat ik weer terug ben! (ik was al een jaar weer terug voordat ik hier ging werken, dus ik heb inmiddels alweer stápels boeken geleend haha!)

 5. Fijn te lezen dat jij ook verschillende boeken aan het lezen bent :)
  Ik herlees momenteel Harry Potter & the Deathly Hallows, ditmaal in het Engels. Ik lees ook Het verdriet van Vlaanderen van Kristien Hemmerechts en Steeds Leuker van Jelle Hermus :) En ook nog Nooit meer te Druk van Tony Crabbé

 6. Kantoortaal is zo vermakelijk, vooral als het bloedserieus wordt gebracht. Ik ben wel benieuwd naar dat boek! Momenteel werk ik niet meer in Nederland, maar het taalgebruik in het Engels-talige kantoor leven kan net zo hard nergens overgaan.
  Ik heb net Solaris van Stanislaw Lem uit, een science fiction boek maar met een meer psychologisch tintje. Meestal lees ik fictie, maar ik ben toevallig net in 2 non-fictie boeken bezig. Ik ben momenteel bezig in het E-book van Naoki (“Heal love manifest”, non-fictie) en “The Immortal life of Henrietta Lacks”. De laatste ben ik net in begonnen maar ik was er al heel lang benieuwd naar. Ook non-fictie, gaat over de ‘immortal cell line’ die was onstaan uit Henrietta’s cellen. Het is ook een boek over racisme, en ethiek bij DNA onderzoek.
  Ik lees mijn boeken toch het liefst op paper :)

 7. Ik heb Hoe lees ik? en Will Grayson, Will Grayson ook gelezen, maar dan niet via de vakantiebieb. Van de laatste zag ik een paar weken terug toevallig de papieren versie in de bieb staan, en die lees ik toch liever dan een e-book. Beide boeken vond ik heel goed!

  Momenteel lees ik ook Mag ik even iets tegen je aanhouden. Doordat het zulke korte hoofdstukken zijn, is het een fijn boek voor tussendoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *