Welcome To The Village

wttv1

Afgelopen zaterdag bracht ik (M) een bezoekje aan het Welcome To The Village festival in Leeuwarden. Op deze mega zonnige dag mocht ik onderzoeken hoe duurzaam dit festival is. Ik kan je vast verklappen: behoorlijk duurzaam! Vandaag geef ik je een sfeerimpressie van het festival en laat ik je zien wat ik het tofste vond dat ik op het festivalterrein heb gezien. Zit je goed? Er komen een heleboel foto’s én een korte video jouw kant op!

wttv15

 

wttv16 wttv10

Laat ik beginnen bij het begin: het terrein. Het festivalterrein is ronduit prachtig. Het is ruim, groen, er is water (waar ook in gezwommen mag worden,) en je kunt heel lekker vrij rondwandelen. Voor wie Leeuwarden en omgeving een beetje kent: het festival wordt gehouden op recreatieterrein De Groene Ster. Zelf heb ik hier als klein meisje nog gezwommen – ik groeide op in de omgeving van Leeuwarden. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het terrein niet meer echt herkende uit mijn jeugd, maar mooi vond ik het wel!  Wat heel tof is, is dat er bij het opbouwen van het festival gebruik wordt gemaakt gerecyclde materialen. Zo lang er niks nieuws nodig is, wordt dit ook niet gebruikt. Tof!

Iets anders wat mij direct opviel, is dat er overal op het terrein tappen met gratis kraanwater stonden. Je mag je eigen (plastic) fles meenemen en bijvullen. Dat is, zeker op warme dagen, een luxe, want je betaalt je op veel festivals scheel aan wat flesjes water. Plus: je vindt niet overal plastic flesjes terug, omdat iedereen zijn eigen drinkfles bij zich houdt. Van organisatie Join The Pipe kon je op het terrein ook een waterfles met Welcome To The Village opdruk kopen. Goed initiatief!

wttv27 wttv17

De muziek op dit festival is niet per se helemaal mijn ding. Maar dat gaf niet, want ik kwam voor andere dingen en ik meette met mensen en dus was het gezellig. Wat ik leuk vond om te zien, was dat er mensen van allerlei leeftijden rondliepen. Van oud tot jong. Echt mensen met heel kleine kindjes (met koptelefoons op,) en ouderen die heerlijk in het gras zaten met een boekje. Sowieso viel het me op dat er veel mensen lekker in het gras lagen, op een kleedje met wat eten en drinken erbij, boekje of een spelletje erbij… hierdoor had ik het gevoel dat ik op een mega grote camping (met achtergrondmuziek) was. Erg leuk!

wttv21 wttv22 wttv23 wttv24 wttv25

Eén van de leukste initiatieven die ik tegenkwam op het festival, was ‘Breien met Agnes.’ Bij deze vrolijke caravan kon je leren breien, of gewoon lekker losgaan als je het al kon. Breien met plastic is een initiatief tegen de plastic soep. Doe iets leuks of iets nuttigs met al dat plastic restafval! Wat een vrolijke kleuren. Ik werd er blij van!

wttv18

Dit vond ik ook grappig. Een hokje waar je je vooroordelen kon opbiechten. Ik zag er regelmatig mensen naar binnen gaan, dus hopelijk heeft het hokje ook echt nog iets goeds gedaan!

wttv19

Bij de Vieze Vingers stand kon je zelf een t-shirt of een tasje bedrukken met een print en een kleur die je zelf koos. Vooral onder kinderen een populaire bezigheid! Een leuk detail: kleuren gebeurde niet alleen met verf, maar ook met producten uit de natuur, zoals rode besjes. Leuk!

wttv13 wttv14

Hoe awesome is dit? Je telefoon opladen op je eigen afval!

Even over dat afval: op Welcome To The Village zie je heel weinig afval op de grond liggen. Men verzamelt de plastic bierglazen om ze weer in te leveren, iedereen heeft zijn eigen waterfles mee en overal op het terrein staan enorm veel prullenbakken waar je je afval in kwijt kunt. Super goed geregeld!

wttv12

Wat ik zo tof vond was dat ik overal dit soort grappige hoekjes tegenkwam. Lekker vintage!

wttv2 wttv4 wttv5 wttv6 wttv8 wttv9 wttv7

En dan: het eten. Ik heb willekeurig wat stands gefotografeerd, maar er was nog meer. Van lokaal tot Koreaanse taco’s. En van crêpes tot vegaballen, het was er allemaal. Wel moet ik zeggen dat er voor vegetariërs absoluut meer keuze (ronduit heel veel keuze) was dan voor vegans. Ik heb echt wel even moeten zoeken naar wat vegan opties. Een paar voorbeelden: een kraam met nacho’s met guacamole, maar helaas zat er kwark in de guac. Mr. Kelp met zeewierburgers, waar helaas ei in zat. (wel handig om te zeggen: de zeewierburgers van Mr Kelp zijn dus níet hetzelfde als The Dutch Weedburger, al lijken ze er wel verdacht veel op – ze zijn niet vegan.) En op de Koreaanse taco’s zat helaas kaas. (wat ik niet helemaal zag aankomen, bij een Aziatisch gerecht) Dus uiteindelijk eindigde ik met een broodje hummus en een smoothie. Lekker, maar dat eet ik thuis ook en stiekem had ik me toch wel een beetje verheugd op een lekkere ‘festivalhap,’ zoals een burger. Ook merkte mijn vriendin op dat er nergens een kraam met friet was. Terwijl een kraam met biologische frieten toch niet zou misstaan op dit festival. Soms wil je gewoon friet, toch? Uiteindelijk kozen we voor churros, dat kwam toch een beetje in de buurt. (zoete friet)

Tot slot laat ik je in deze korte sfeervideo nog wat bewegend beeld van het festival zien. Zo krijg je hopelijk een goed totaalbeeld van Welcome To The Village!

 

Wie van jullie is er ook naar Welcome To The Village geweest? En wie van jullie overweegt om volgend jaar te gaan? Laat het ons weten! 

Ps dank aan alle lezers die zaterdag naar me toe kwamen om gedag te zeggen. Jullie zijn tof!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

21 gedachten over “Welcome To The Village

 1. Ik was er de eerste keer! Echt een leuk festival. En inderdaad heel goed geregeld qua afval enzo. Ook een prachtig terrein.
  Wel jammer van het eten.. had toch ook wel wat meer verwacht!

  1. Ja ik ook. Wil absoluut niet zeuren of ondankbaar overkomen, maar ik had bij de hele visie van het festival daar iets meer van verwacht.

 2. Leuk dat jullie ook de festivalletjes buiten de randstad bezoeken!
  Maar churros wordt meestal met ei gemaakt…

  1. Het originele recept voor churros is zonder ei :) Die kun je dus meestal gewoon eten. Maar wel even checken natuurlijk!

 3. Ik heb dit festival dit jaar overwogen met een vriendin, maar we zijn uiteindelijk niet gegaan. Maar nu ik zie hoe duurzaam en mooi het is… woaaah, op het lijstje voor volgend jaar. Absoluut!

  1. Zeker een aanrader! Vooral als je van de muziek houdt :)

 4. Klinkt als een gezellig festival! Tappen met kraanwater zijn inderdaad heel fijn. Het was ook op een bevrijdingsfestival afgelopen, maar ‘overal’ was flink overdreven. Dus toen moesten we vanwege de drukte alsnog drinken kopen, omdat je niet fatsoenlijk bij die tap kon komen :’)

  1. Oh dat is jammer zeg! Gratis tapwater vind ik eigenlijk wel het minste dat een festival kan aanbieden. Vooral ook omdat je er heel veel plastic bekertjes mee uitspaart!

 5. WOEHOEEE WTTV! Ik was er dit jaar voor het eerst, ook meegeholpen met het onderdeel “Dorp” en ik vond het echt super! Ik werd er helemaal blij van. Ik mocht ook backstage bij alle vrijwilligers en ook daar werd heel goed voor ons gezorgd! Zo kon ik onbeperkt citroen- of limoen- of gember- of munt- of sinaasappelwater tappen en kregen we heel erg goed verzorgde maaltijden! Maar ook heb ik als eetgek natuurlijk op het terrein wat dingen geprobeerd, wat ik heerlijk vond! Maar het was me inderdaad al opgevallen dat er maar heel erg weinig vegan voedsel te vinden was. Dat verbaasde me wel, als je kijkt naar het imago van ’t festival. Zelf ben ik niet vegan, dus ik had er niet zoveel last van, maar het is toch jammer. Verder super leuk dat je Breien met Agnes hebt genoemd! Hele toffe vrouw!

 6. Wat lijkt me dit een fantastisch festival om een keer naar toe te gaan! Het komt een beetje over als een enorme markt/foodtruckevent/muziekfestival. Volgens mij was dit ook zo! Heel cool zeg. Ik had weleens gehoord van Welcome to the village, maar als ik het zo zie, is het wel erg tof zeg!

 7. Ja leuk festival en relaxte sfeer he! Ik was er het hele weekend, maar ben je helaas niet tegen gekomen. Jammer. Leuk dat jullie ook festivals buiten de Randstad bezoeken.

 8. WTTV is een van mijn lievelingsfestivals. Alweer het derde jaar dat ik erbij was, en volgend jaar mogen ze voor mij weer een plekje op de camping reserveren. Goede sfeer, leuke mensen en fijne muziek.

 9. Mijn vriend is erheen geweest en ik dacht dat de dutch weed burger er wel zou zijn. Maar helaas, nu heeft hij iets van couscous burgers gegeten ofzo. Vond hij ook prima =) Wel jammer van de weinige keuze voor vegan. Daarnaast word ik ook kotsmisselijk van het woord ‘biologisch’ bij de crepe’s alsof het voor de dieren iets uitmaakt dat de melk en kaas biologisch is. Maargoed dit festival is in iedergeval veel beter dat t gemiddelde festival als je kijkt naar de ‘groenheid’

 10. Leuk terrein is dat he? Ik ben er vorig jaar in augustus voor het eerst op een festival geweest en het is gewoon heel fijn! Naar dit festival zou ik niet snel gaan, omdat eigenlijk alleen festivals bezoek waar een bepaalde soort muziek gedraaid wordt, maar het ziet er wel leuk uit! Jammer dat er niet zoveel veganistische opties waren! (kwark in guacamole :o!?)

 11. Wat een mooie foto’s heb je gemaakt, geeft een fijne sfeerimpressie. Zelf woon ik in Leeuwarden en wil ik al twee jaren naar het festival, maar helaas was er ook dit jaar weer iets waardoor ik niet kon. Voor volgend jaar staat het weekend al geblokt in mijn agenda :)

 12. Ik zag het al bij team confetti, en weer: ik wil ook!!
  volgend jaar dan maar :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *