Winter in Antwerpen (met nieuwe hotspots)

img_2772

Afgelopen weekend was ik in winters Antwerpen en wat was het leuk! Als je mijn blog al wat langer volgt, dan weet je hoe gek ik op deze stad ben. Het is zo dichtbij en toch heb ik altijd een instant vakantiegevoel als ik hier rondloop. Wanneer ik naar huis ga heb ik eigenlijk altijd alweer zin om terug te gaan, omdat er nog zoveel is wat ik had willen zien of doen. Het lijkt wel of Antwerpen met ieder bezoek leuker en interessanter wordt! Dit weekend was ik op een georganiseerd perstripje, wat weer een heel nieuwe manier was om de stad te ontdekken. Ik kwam thuis met nieuwe hotspots en andere leuke tips, dus die ga ik gauw met jullie delen!

Vervoer, verblijf en vermaak

img_2795

China Light Festival – nog tot en met 15 januari in de Antwerpse Zoo te bewonderen 

Voor mij, vanuit Rotterdam, is Antwerpen maar een uurtje met de trein. Wij (Precilla en ik,) reisden met NS International (en dan had ik ook nog heel luxe eersteklas kaartjes gekregen – jammer dat het maar een uurtje duurde! ;)) maar je kunt natuurlijk ook met de Thalys gaan. Dan is het van Rotterdam naar Antwerpen zelfs maar een halfuurtje, alleen betaal je dan ook flink meer. Ik zelf vind de trein van NS International een prima optie. Wat het fijne is in Antwerpen, is dat je super centraal aankomt en dat je vanaf het station zo het centrum inwandelt.

Het centrum van Antwerpen is al fantastisch, maar ook in de wijken rondom het stadshart is van alles te beleven. Je zou kunnen overwegen om een Antwerp City Card te kopen, zeker wanneer je – net als wij – een weekendje gaat. Deze kaart kost 25, 32 of 37 euro per persoon en geeft gedurende respectievelijk 24, 48 of 72 uur recht op gratis toegang tot alle Antwerpse musea, zowel de permanente als de tijdelijke exposities. Je krijgt minimaal 10% korting bij diverse attracties en 25% korting op boottochten en het huren van fietsen. Daarbij komt – en dat maakt deze kaart echt heel aantrekkelijk – dat je gedurende geldigheid van de kaart gratis gebruik mag maken van al het openbaar vervoer (bus, tram, metro) in de stad. Echt een aanrader!

Wij sliepen in  Hotel Les Nuits. Een prettig hotel op een heel centrale plek, op loopafstand van allerlei heel toffe restaurantjes en bars. We hadden hier met gemak een lang weekend kunnen blijven, maar helaas moesten we na één nachtje echt weer naar huis!

Pop Up Cultuur

Tijdens dit persreisje hebben we ontdekt dat er in Antwerpen een ontzettende pop-up-cultuur heerst. Overal waar pandjes (of soms ook grote panden,) leegstaan, wordt iets leuks geopend. Soms is het maar een cadeauwinkel voor een maand (slim, zo rond de feestdagen!) of een bar voor slechts één seizoen. Ik vind dit heel tof om meerdere redenen. Ten eerste om de ruimte goed wordt benut, maar ook omdat jonge ondernemers zo een kans krijgen om dingen uit te proberen. Los daarvan geeft het de stad een creatief en modern karakter en trekt het weer een nieuw publiek naar Antwerpen. Ik ben fan van het hele concept!

5 nieuwe hotspots

Maar, eerlijk is eerlijk, ik vind het ook fijn als ik een leuke plek ontdek, die dan vervolgens wel blijft waar hij is en niet na een paar maanden weer weg is. Zo ontdekte ik tijdens deze trip weer een paar leuke adresjes die ik graag met jullie deel.

img_2843 img_2846 img_2855

Native is een ontzettend mooi ingericht biologisch bistrootje. Denk: een paar tafeltjes, rustige natuurtinten en mooi interieur en een bescheiden seizoensgebonden kaart. We hebben hier enkel een drankje gedaan, maar ik kan niet wachten om een volgende keer terug te komen en hier lekker te lunchen. Ik zag voldoende vegan opties, dus dat zit wel goed!

schermafbeelding-2016-12-19-om-09-25-19

Toen we aankwamen in Antwerpen en onze spullen in het hotel hadden gedropt, streken we als vanzelf neer bij cafématic, dat letterlijk om de hoek van ons hotel zat. Aan de buitenkant zag ik het al: dit is echt weer zo’n typische ‘iedere keer dat ik in Antwerpen ben wil ik hier koffie drinken’ plek. En waarom? Niet omdat de kaart nou zó bijzonder is, of uitgesproken veganproof, maar gewoon omdat het een heel gezellige plek is voor een lekker warm drankje, op een koude dag in Antwerpen. (en hang ergens van deze lampjes op en je hebt me, dus dat zat ook meteen wel goed)

img_2758

Iedere zichzelf respecterende stad heeft tegenwoordig zoiets als een foodmarket, dus Antwerpen kon niet achterblijven. Mercado is gevestigd in het voormalige postkantoor aan de Groenplaats – een indrukwekkend gebouw met twee verdiepingen. Onderin vind je een grote diversiteit aan barretjes en kleine restaurantjes, waar iedereen lekker kan uitzoeken wat hij wil, en bovenin het pand vind je, jawel, een pop-up store! Alleen al voor het mooie gebouw is Mercado een bezoekje waard, maar ik zou ook zeker een steamed bun en een gin tonic meepakken als ik jou was ;)

img_2807 img_2811

Het leuke van Antwerpen vind ik (onder andere, want begrijp me goed, er zijn duizend redenen waarom ik zo gek ben op deze stad,) dat je zo duidelijk al wat Franse invloeden kunt opmerken. Zo belandden we bij Cuisinette Domestic – een bakkerij die hoort bij een sterrenrestaurant in Antwerpen, en wow; ik had nog nooit zulke mooie broden gezien. Het is dat ik niet in de gelegenheid was om alles mee te nemen, maar anders had ik een maandvoorraad aan broden ingeslagen. Zo’n groot rond brood wil je toch gewoon op tafel zetten met de kerstbrunch? De gebakjes waren verre van vegan, dus die laten we links liggen, maar het brood daarentegen…Wanneer je in de bakkerij doorloopt naar achteren kom je in een barretje terecht. Hier kun je een drankje en een belegd broodje bestellen. Best wel sjiek allemaal, maar toch nog wel betaalbaar. Een beetje Parijs in Antwerpen, fantastisch!

img_2733 img_2737

In een ogenschijnlijk best wel ongezellig (en groot!) pand aan de Everdijstraat werden we gastvrij ontvangen bij Localstore 2000. Ik zou Localstore willen omschrijven als een overdekte minimarkt, waar je ook op een bank kunt neerploffen met een warme drankje en een taartje, terwijl je ondertussen vanuit je ooghoek een paar vetplantjes en leuke spullen voor in huis uitzoekt. Noemen we zoiets een conceptstore? Ja, dat denk ik wel. Maar dit is dan toch wel een conceptstore+, omdat je er ook kunt lunchen en eten kunt afhalen. Kortom, het beste van allerlei werelden!

Winter in Antwerpen

img_2783

Heb je ook zin gekregen om Antwerpen te ontdekken deze winter? Ik kan het je alleen maar aanraden, maar dat had je inmiddels denk ik al wel uit mijn enthousiaste verhaal opgemaakt. Ik verwijs je graag naar een ouder artikel van mijn hand, waarin ik nog andere tips in Antwerpen met je deel. Ben je op zoek naar nog meer inspiratie? Check dan de Time to momo Antwerpen gids. Deze staat ook bomvol met nuttige info en heel erg leuke tips!

Wie van jullie heeft er zin gekregen in een dagje of een weekendje Antwerpen? En welke plekken ga je dan als eerste bezoeken? Laat het me weten! 

Dankjewel voor een fantastisch weekend, Toerisme Vlaanderen!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

34 gedachten over “Winter in Antwerpen (met nieuwe hotspots)

 1. Blij dat ik kan zeggen dat Antwerpen mijn tweede thuis is. Zelf ben ik van en ‘boerendorpje’ in de provincie Antw, maar van zodra ik tijd heb zit ik in ’t Stad. Toevallig was ik 2 weekends geleden in Rotterdam en hoe veel ik van Antwerpen hou, Rotterdam heeft me toch ook wel gegrepen. Love it. Als jullie binnenkort nog eens naar Antwerpen komen, geef een seintje, dan kunnen we samen een koffie drinken! ;)

  1. Hey Merel!
   Wat fijn dat je zo graag naar Antwerpen komt! Zelf woon en werk ik samen met mijn echtgenoot Benjamin en 2 kindjes erg graag in Antwerpen. Mag ik je uitnodigen om een volgende keer bij ons te logeren in ons Hotelletje: The Hanjaminn ? Ik ben er zeker van dat onze kamers jou kunnen charmeren : )
   De winter is TOP in deze stad, maar de zomer in Antwerpen biedt ook erg veel.
   Tot binnenkort?
   Groetjes Hanne

   1. Hi Hanne,

    Wat een lief berichtje en wat hartelijk van je! Dankjewel voor je uitnodiging :) Dat lijkt me heel leuk!
    Misschien zou je me ook nog even kunnen mailen? Het is voor mij vrij lastig om te onthouden uit welke hoeken en gaten de berichtjes komen en ik ben bang dat ik het anders vergeet!
    Mailen kan naar: degroenemeisjes@gmail.com

    Dankjewel! Tot snel :)

 2. Wat grappig! Ik was afgelopen zaterdag ook in Antwerpen met Belgische vrienden.
  Genoten hebben we weer :-).
  Antwerpen vind ik sowieso een hele mooie stad maar wanneer het zo mooi verlicht is tijdens de kerstperiode, vind ik het nog een stukje mooier.
  Zoals altijd hebben we thee met gebak gedaan bij Popoff in de Oude Koornmarkt 18, om de hoek bij de Grote Markt. Je kunt er ook lunchen. Ik heb dat nog niet gedaan maar wat ik heb gezien ziet er goed uit.

 3. Dank om me ‘mijn’ stad weer wat beter te leren kennen. :-) Veel liefde voor Antwerpen! Ik woon hier dan ook heel graag, maar moet duidelijk eens vaker écht de stad induiken.

  1. Graag gedaan :) Ik hoop in 2017 Antwerpen nóg beter te leren kennen!

 4. Zo’n citycard is in verhouding vaak wel vrij duur, vooral in een stad zoals Antwerpen waar je vrijwel alles kunt lopen. Dat terzijde gelaten, Antwerpen is een hele fijne stad en ik zou daar best wel eens kunnen wonen, het is voor mij een soort mini-Berlijn: een grote stad maar toch vrij rustig en veel leuke concepten. Al zou ik als ik zou moeten kiezen tussen Antwerpen en Berlijn, toch voor Berlijn gaan, dat blijft mijn stad.
  Verder ga ik binnenkort een paar dagen naar Parijs en ben heel benieuwd hoe dat is rondom kerst!

  1. Ja maar als je gebruik maakt van de gratis entree bij musea enzo.. dan kan het wel uit hoor! :)

  2. Parijs is geweldig tijdens de feestdagen :-)
   Ik ben een klein beetje jaloers.
   Dit jaar ben ik tijdens de kerstperiode niet in Parijs terwijl ik er normaal gesproken in die periode we vaak kom.
   Mijn vriend is Frans, komt uit de omgeving van Parijs, dus wanneer we mijn schoonfamilie bezoeken tijdens de kerstperiode plak ik er altijd een dagje Parijs aan vast :-).
   Helaas is dat dit jaar niet mogelijk.
   Wat is leuk tijdens de kerst in Parijs: de mooie etalages van Printemps en Lafayette.
   Op de linkeroever staat een kleine kerstmarkt aan de Boulevard St Germain, en rondom de église Saint Germain des Prés, leuker (vind ik dan) dan die op de Champs Élysées.
   Bij het stadhuis is vaak een ijsbaan ingericht en zijn er verschillende dingen te zien/doen.
   Op Place de la concorde staat een reuzenrad. Leuk om te doen wanneer je geen hoogtevrees hebt :-)
   etc etc etc
   Veel plezier in Parijs!!

 5. Antwerpen is zo’n leuke stad! Lijkt me erg leuk (en gezellig) om Antwerpen rond deze tijd te bezoeken :)

 6. Ah dat brood! Ziet er zo lekker uit! Ik ga je leuke plekjes onthouden voor een volgende tripje!

 7. Ik wou dat ik wat vaker in mijn eigen buurstad kon komen!
  Vorig jaar ging ik ook naar China lights, mooi was dat.

 8. Als je nog eens in Antwerpen bent, moet je zeker eens gaan lunchen bij WILD. Echt het allerleukste Antwerpse plekje voor vegetariërs en veganisten! Maar Native is inderdaad ook heel goed en in Cafematic vertoef ik ook geregeld :-)

  1. Dankjewel voor de tip! Heb op instagram gekeken en lijkt me super :)

 9. Even vermelden dat die lekkere en pure broodcultuur echt Belgisch is en dus niet ‘Parijs in Antwerpen’. We zijn inderdaad niet het verlengde van nederland en hebben dus (ja waarachtig) een geweldige keuken en een grote waardering voor de oude ambachten. Ik word er altijd beetje pissig van als mensen naar een stad gaan en dan zeggen dat het lijkt op een andere stad. Net als je insta Posts van ‘dit is precies brooklyn of Berlijn in Antwerpen’. nou nee dit is gewoon België en zelfs heel typisch Belgisch. ;)

  1. Je hoeft niet pissig te worden hoor. Laten we het gewoon gezellig houden :)

 10. Wat een leuk artikel. En wat ben ik blij dat ik in Antwerpen woon!
  Ik denk dat de kaart mét ook toegang tot het openbaar vervoer heel handig is. Als je het openbaar vervoer slim gebruikt, kun je veel meer zien, zonder dat je ’s avonds helemaal uitgeput bent van het lopen.
  Een ander alternatief is de Velo, de stadsfiets. Heel erg makkelijk!

 11. Ben deze zomer voor het eerst in Antwerpen geweest en het was liefde op het eerste gezicht, dus daar ben ik nu ook regelmatig te vinden :) Altijd heel leuk om nog meer leuke plekjes te ontdekken en te merken dat andere mensen ook zo enthousiast zijn! Ik ben nog niet in winters Antwerpen geweest, maar ik ga binnenkort. Kan niet wachten! Ga dan ook zeker proberen naar Native te gaan :)

 12. Ik woon zelf al m’n hele leven in Antwerpen, en vind het best ok- maar tegelijk begrijp ik niet wat er zo bijzonder aan is. Blij dat er nu eindelijk wat meer vegetarische en veganistische eethuisjes zijn (Native is my favorite, heb ik hier nog eens getipt) maar dat heeft erg lang geduurd. Ik vind Gent persoonlijk veel gezelliger en vriendelijkeren ‘kleiner’ en …alles. En het walhalla voor vegetariërs …

 13. Aanraders in Antwerpen: carotterie2000 (heerlijke vegan ontbijt en lunchplek), eten vol leven (raw en vegan), wild project (veggie en vegan), Graanmarkt 13 (voor als het eens chique mag, volledig vegan op aanvraag bij reservatie), tinsel (veggie en vegan opties), buchbar (boeken, koffie en een kleine kaart), Native (zéker eens gaan eten, er kan veel vegan!), nog zo veel lekkers te ontdekken hier!
  Groetjes, Saskia

 14. Ik ga meestal een keer per jaar met familie naar Antwerpen, maar ze overwegen nu een andere stad “omdat we alles wel gezien hebben”. Dit lijstje bewijst wel weer het tegendeel, dus ik ga proberen ze overhalen om toch weer naar Antwerpen te gaan :)

 15. Zeker in het vervolg ook aan de ‘locals’ wat tips vragen voor je nog eens gaat! zoals Saskia (en anderen) schrijft, er zijn zoveel aanraders en er komen er steeds bij! Carrotterie voor lunch, Wild of Graanmarkt 13 voor fancy dinner, Coffeelabs voor Kurkuma en Matcha Lattes en vegan gebak, Jusjus voor heerlijke sapjes… het begint al als je aankomt in Antwerpen centraal station, waar een geweldige biowinkel zit, biostation! niet enorm groot, maar leuk producten en heel veel oor naar feedback van klanten, zo kregen we standaard vegan broodjes (‘kaas’, aubergine, etc) en soep op het menu, en dat gewoon in de stationshal!

 16. Hé Merel, leuk om te lezen dat je Antwerpen kan smaken. Native vind ik ook ongelooflijk lekker en ik verwen me iets te vaak met het overheerlijke brood van Domestic. Misschien ook leuk voor een andere keer: Tinsel, Roest en Divers. Ik denk ook dat ik je hebt gespot in St. Vincents?! xo

 17. Zit ik zo maar op één van je foto’s feest te vieren ;-) Was een leuke trip hè! Mooie plaatjes heb je gemaakt, ik vond het leuk om jou en Precilla ‘in the flesh’ te hebben mogen ontmoeten. Fijne feestdagen!

 18. Leuk stukje! Ik ben wel eens in Antwerpen geweest maar dat is alweer even geleden, tijd voor een nieuw tripje!
  Nog wel een kleine tip: je noemt de trein die je hebt genomen ‘de trein van NS International’, maar NS International is gewoon het deel van NS voor internationale treinreizen, dus ook voor Thalys bijvoorbeeld. De juiste term voor de trein die je genomen hebt is ‘Intercity Brussel’, zie https://www.nsinternational.nl/nl/treinen/intercity-brussel, ook wel de Beneluxtrein genoemd: https://nl.wikipedia.org/wiki/Beneluxtrein

 19. Dag Merel, ik woon zelf in hartje Antwerpen, aan het Stadspark. Ik ben nog in geen een van de hotspots die je vermeldt geweest. Maar ga dat nu zeker doen. Dank je voor deze post, nu besef ik weer wat een gelukzak (ne chançard, zouden ze hier zeggen) ik ben om hier te wonen. Soms verlies je het meest evidente uit het oog :-) Het is hier ook zo makkelijk om veganistisch te leven. De wandelingen uit time to momo heb ik al gemaakt, en altijd weer had ik het gevoel op reis te zijn :-) Een vegan versie zou wel leuk zijn! Altijd welkom hier xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *