YouTubers die taboes bespreken en doorbreken

femmehead2

Hoe vrijgevochten wij inwoners van België en Nederland ook mogen zijn, er zijn toch altijd enkele onderwerpen waarover veel mensen maar moeilijk kunnen praten. Ik noem er maar even een paar: seks, anticonceptie, menstruatie, het niet hebben van een kinderwens en vrouwelijke/persoonlijke hygiëne. Gelukkig zijn er ook mensen die geen shame in the game hebben (omdat er ook helemaal geen shame in the game ís,) en die dan ook nog heel toffe video’s maken op YouTube, om deze onderwerpen bespreekbaar te maken. I love it en daarom deel ik vandaag mijn favoriete YouTubers van dit moment

BeautyLab

[iframe id=”https://www.youtube.com/embed/xF5_D2D7vPc” maxwidth=”1000″]

Serena (Verbon, je kent haar ongetwijfeld van Beautylab,) is niet alleen een ontzettend leuke internetfriend en een groot voorbeeld voor velen, maar ze heeft ook het hart op de juiste plaats, ze is oprecht en ze praat gemakkelijk over onderwerpen waar anderen misschien moeite mee hebben. Naast shoplogs en make-up looks, maakt ze ook blogposts en video’s die wat dieper gaan, of die gewoon lekker out there zijn. Zo publiceeerde Serena van de week een video over het scheren van je gezicht. Iets wat voor mannen de doodnormaalste zaak van de wereld is, maar waar vrouwen altijd voor worden gewaarschuwd dit nooit te doen. Serena doet het wel en komt er voor uit. Want laten we eerlijk zijn: die haartjes in je gezicht iedere keer maar weer weg moeten halen met een pincet of een waxstrip is niet alleen pijnlijk en tijdrovend, maar vaak komt je huid er ook als een warzone uit te zien and nobody wants that.

Ik heb zelf mijn gezicht nog niet durven scheren, maar ik geef Serena groot gelijk en ik vind het fantastisch dat ze hier zo openhartig over vertelt. Ik weet zeker dat veel jonge meisjes er heel veel aan hebben als dit soort onderwerpen gewoon eens bespreekbaar worden gemaakt. Want laten we even heel eerlijk zijn: die donshaartjes, harde haren uit de kin en toch net iets te aanwezige snor – daar heeft 90% van de wereldbevolking last van.

Ingrid Nilsen

Nog iemand die eigenlijk bekendstaat als beautyblogger, maar die sinds ze vorig jaar uit de kast is gekomen als lesbienne haar video’s toch een andere draai heeft gegeven. Veel vaker dan vroeger bespreekt ze onderwerpen als zelfacceptatie, seksualiteit, voor jezelf zorgen, menstruatie en het accepteren van je lichaam. Ik heb Ingrid altijd fantastisch gevonden, omdat ze een super sprankelende persoonlijkheid heeft en, volgens mij, erg intelligent en sociaal is. Eh ja, ik ben wel een beetje een Ingrid-fangirl ja. Haar positiviteit (op Youtube en Snapchat) maakt me iedere dag weer vrolijk!

[iframe id=”https://www.youtube.com/embed/Knx3bAllvhc” maxwidth=”1000″]

Eén van Ingrids meest recente video’s, over allerlei vormen van ‘menstruatie producten,’ (van maandverband tot menstruatie cups) vond ik te gek. Ik kan me helemaal voorstellen hoe een meisje van 11, wachtend op haar eerste menstruatie, vol bewondering naar haar YouTube heldin kijkt, die op vrolijke en respectvolle manier alles vertelt over welke producten er zijn. Ook vind ik het mooi dat Ingrid vrolijk roept: “Yup, I’m a paddy-girl!,’ over het feit dat zij geen tampons gebruikt maar voor maandverband kiest. Immers, dat is ook een onderwerp waar veel vrouwen erg geheimzinnig over doen en met allerlei excuses. Girl, dat maandverband is niet voor niks uitgevonden. Als jij liever maandverband dan tampons gebruikt, dan is dat oké. Ook als de hele wereld zegt dat maandverband vies en onhandig is – het is jouw lichaam en dus kies jij waar je je goed bij voelt. Als jij redenen hebt om geen inwendige dingen (zoals dus tampons of menstruatiecups) te willen dragen, of als je lichaam aangeeft zich er niet prettig bij te voelen (of misschien lukt het gewoon echt niet,) dan is dat geen ramp. Er is maandverband. De halve Etos en Kruidvat liggen er vol mee. Maak je daar nou maar niet druk om en concentreer je maar gewoon je menstruatie zo prettig mogelijk doorkomen.

FemmeHead

[iframe id=”https://www.youtube.com/embed/20YFIBhriX4″ maxwidth=”1000″]

Mijn meest recente ontdekking is Victoria, aka FemmeHead. Niet alleen vind ik Victoria een prachtig en sympathiek meisje, ook is ze grappig en heeft ze de gave om ontzettend luchtig over ‘lastige onderwerpen’ te praten. Denk aan schaamhaar of vaginale afscheiding. Die woorden spreekt zij uit alsof ze ‘ een broodje kaas en een glas limonade alsjeblieft’ zegt, en  daar hou ik van. Sterker nog, Victoria is een voorbeeld voor me, omdat ik ook graag makkelijker over dit soort zaken zou spreken, maar toch altijd nog een beetje een drempel voel. Ik herinner me nog goed dat ik een blogpost schreef over de ayurvedische massage die ik had gehad en dat ik het artikel met klotsende oksels online gooide – er kwam namelijk toch wat naaktheid bij kijken. Nu denk ik: Merel, alsjeblieft, you’re HUMAN.

FemmeHead behandelt alle mogelijke onderwerpen waar iedereen die zich vrouw  voelt iets aan kan hebben. Van anticonceptie tot schaamhaar, en van het reinigen van je vagina tot voor je lichaam zorgen door het te geven wat je nodig hebt. Ook Victoria is weer iemand van wie ik denk dat ze 1) een heel groot voorbeeld is voor jonge mensen (en voor volwassen vrouwen zoals ik ook,) en 2) ik denk ook nog eens dat ze een heel groot YouTuber gaat worden, want haar kanaal groeit erg hard en haar video’s zijn vrij uniek. Ga haar dus zeker allemaal volgen!

Bonny Rebecca

Bonny ben ik ooit, ik denk een jaar of twee geleden, gaan volgen omdat ze net als ik vegan is en ik het leuk vond om te zien hoe het leven van een vegan in Australië eruit ziet. Dat is ook waar het kanaal in de basis over gaat: over eten, hotspots, reizen, enzovoorts. Maar er is meer. Bonny is een makkelijke, vrolijke prater en schaamt zich niet zo snel voor iets. Zo maakte ze bijvoorbeeld een video over haar ervaringen met natuurlijke anticonceptie en over hoe de LadyComp (dit is aan apparaat waarmee je je cyclus checkt, zodat je weet op welke dagen je geen onbeschermde seks met een man moet hebben, wil je niet zwanger raken) haar bevalt.

[iframe id=”https://www.youtube.com/embed/vr9ZXDGa3KQ” maxwidth=”1000″]

Deze video vind ik in het bijzonder een aanrader, omdat ik merk dat veel vrouwen (onder onze lezers in ieder geval,) toch wel bezig zijn met onderwerpen als stoppen met de pil en natural birthcontrol. Hoe geweldig is het dat je op internet eerst eens wat research kunt doen naar ervaringen van anderen? (de ervaring leert namelijk dat toch wel veel Nederlandse huisartsen nog vrij snel zeggen: ga maar aan de pil! en daar veel problemen mee afdoen. Erg jammer!)

Ik hoop dat jullie net zoveel aan deze YouTube kanalen zullen hebben als ik. Zelf vind ik het leuk om me te verdiepen in allerlei onderwerpen, gewoon in het kader van ‘educate yourself.’ Ook hoop ik dat deze YouTubers ervoor zullen zorgen dat lastige onderwerpen beter bespreekbaar zullen worden en dat jonge mensen hierin een laagdrempelige manier vinden om antwoorden op hun vragen te vinden. Oh how I love the internet! Heb jij nog andere tips voor kanalen die ik nog niet ken? Laat het me weten! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

57 gedachten over “YouTubers die taboes bespreken en doorbreken

 1. Ah heel erg leuk om te lezen. Serena en Bonny kende ik al (groot fan!), maar de andere twee nog niet. Ik ga hun kanalen eens bekijken. Bedankt voor het delen :)

 2. Love love love Ingrid. Ik vind haar zo’n heerlijke persoonlijkheid hebben.

  Bonny en Femmehead kende ik nog niet maar die ga ik zeker even kijken.

  1. Fantastisch is Ingrid ja, vind ik ook. Ze is zo ‘bubbly’ – en ik zeg dat terwijl ik het woord haat. Maar bij haar is het gewoon het juiste woord :)

 3. Ik kende deze YouTubers nog helemaal niet! Ik ga ze vanavond eens bekijken want je hebt mij nieuwsgierig gemaakt!

 4. Leuk artikel! Dankzij je rt deze week had ik een video van femmehead gekeken, echt geweldig hoe grappig en hoe makkelijk ze over dingen praat! Wat een verademing!! Vrouwen moeten makkelijker over zulke dingen kunnen praten, want het is heel normaal. Hoe zij ook vertelt dat meisjes wordt geleerd dat je vagina iets is om je voor te schamen en dat je het maar goed moet verstoppen en niet over praten etc. Een eyeopener! Thanks voor deze tips!

 5. FemmeHead heb ik toevallig laatst ook ontdekt en het is inderdaad heerlijk Hoe makkelijk en open ze over alles praat. Geweldig kanaal!

  1. Fantastisch he? Ik hoop dat ze heel groot wordt en er nog heel lang mee doorgaat!

 6. Wat een geweldige blogpost! Ik ben dol op dit soort Youtubers, het is zo fijn om op deze manier advies te krijgen over van alles en nog wat. X

  1. Ja toch? En nu ik bijna 30 ben vind ik het boeiend, maar oh boy , wat had ik dit graag gehad toen ik in de puberteit kwam!!!

 7. Leuke tips, ik mis de boot een beetje qua vloggers geloof ik. Misschien dat deze me ‘on board’ krijgen. :)

  1. haha ;) Het zijn niet per se vloggers hoor, maar YouTubers. Vloggers zijn mensen die hun dagelijkse leven vastleggen (wat ik persoonlijk niet altijd even boeiend vind,) maar deze YouTubers maken video’s over interessante onderwerpen!

 8. Jaaa! <3 Bonny! Serena kijk (al lees ik meer van haar) graag. Ingrid en Femmehead kende ik nog niet. Die ga ik vanavond eens checken. Thanx!

 9. Ik kende deze YouTubers nog niet, maar echt respect dat zij over deze onderwerpen durven vloggen! Vind ik echt heel knap. De video van Bonny ga ik zeker even bekijken maar ben ook wel benieuwd geworden naar de andere kanalen!

 10. Hele toffe YouTubers! Toevallig had ik ook het filmpje van Serena gezien, super knap dat ze dit heeft gedaan.

  1. Ben meteen gaan kijken. Wat is ze leuk!! en goede onderwerpen! thanks :)

 11. Die kende ik nog niet. Wat goed dat er vrouwen zijn die deze zaken bespreekbaar maken! Zelf volg ik op YouTube Bree van Precious Star Pads. Deze Britse tiener praat zonder gene over haar menstruatie en de spullen die zij hiervoor gebruikt (wasbaar maandverband en menstruatiecups). Ook erg knap! Jullie tips ga ik zeker ook eens bekijken ?

  1. Oh wat een goede toevoeging! Ik ga haar meteen opzoeken, thanks!

 12. Wat een fijn artikel. Ik kende Bonny en Victoria nog niet maar deze ga ik zeker eens bekijken. Ingrid vol ik echt al heel lang en haar vrolijkheid is altijd iets wat aanstekelijk is.

 13. Wow, Serena Verbon is mijn held van vandaag! It’s OK to be snorrig!

 14. Ah wat een fijne post dit! Als ik een beetje afga op de onderwerpen die je interessant vindt dan is My Tiny Secrets | Adina Rivers ook een heel fijn kanaal. Gaat ook veel over seks, relaties & je lichaam. Ik vind het echt een heel prettig kanaal en Adina en haar team steken ook echt heel veel tijd, creativiteit en kwaliteit in de video’s.

  Have a nice day! x

 15. Die video’s ga ik eens bekijken. Serena’s post over als vrouw je gezicht scheren had ik wel al gezien. Ik wist eigenlijk zelfs niet dat het voor veel mensen zo’n taboe is. Ik doe het zelf ook, met mijn ladyshave, niet met een scheermesje, vind ik lekker makkelijk! :-)

 16. Oh FEMMEHEAD kende ik nog niet, maar ik ben van van youtubers die taboes proberen te doorbreken :)! Snel even haar video gaan kijken dus. Bedankt voor de tip!

 17. Ik vond die van Serena ook echt heel goed. Zo knap wanneer vrouwen open over dit soort dingen kunnen praten. Ik denk dat het echt heel veel uit maakt voor vooral jonge meisjes. :)

 18. Wat een verschil met vroeger voor de meisjes van nu!

  Ik werd ongesteld op mijn 11de, ik dacht dat ik aan het doodbloeden was, want niemand had me letterlijk gezegd wat er zou gebeuren.
  Ze wensten mij proficiat, want ik was vrouw geworden….

  Maar goed dat er nu van deze filmpjes bestaan zeg! :)

  1. Echt he! Wel een heel positieve verandering, vind ik! :)

 19. Wat een leuke tips! Ik volg deze youtubers nog niet, dus ik ga zeker eens kijken of er iemand voor me bij zit.

  Als tip heb ik nog beautyblogger Caroline Hirons (www.carolinehirons.com). Zij is van huis uit facialist en werkt met grote beautybedrijfen, en schrijft na jarenlange ervaring in de business, reviews en cheat sheets over gezichtsverzorging. Daarnaast heeft ze vier kinderen en vlogt ze regelmatig over haar leven. Ik ben erg blij met naar no-nonsens manier van vloggen en bloggen en ze haalt behoorlijk wat beauty mythes onderuit met stevig onderbouwde reacties.

 20. You go girl! Hele goede onderwerpen, suuuuuperinteressant en in iderdaad erg fijn dat deze meiden er niet omheen draaien, niet eens een beetje. Ik vind het ook erg moeilijk om over te praten en hier krijg ik het gevoel van dat dat echt niet nodig is. Heel mooi. <3

  1. Goed he? Echt zo luchtig en grappig, maar ook genoeg serieus. Ik vind het ook heel knap!

 21. Wat een geweldige video’s!
  Ik werk in de gehandicaptenzorg. Deze lastige onderwerpen bespreken vinden begeleiders niet altijd gemakkelijk, maar zijn wel heel noodzakelijk. Wellicht kunnen we nog wat leren van deze nuchtere dames. :)

 22. Dit is wel echt het betere werk. Ik kende hen geen van allen, maar wat een verademing om naar te kijken/luisteren.

  1. Kijk eens aan :) Heb je iets te doen de komende tijd ;)

 23. Hi meiden:)

  Ik kende het filmpje van Bonny Rebecca al en doe hetzelfde sinds ongeveer twee jaar:) Heb mezelf er destijds ook erg goed over ingelezen en was eigenlijk schoked om te ontdekken dat er in onze cultuur weinig wordt gesproken over zulke belangrijke onderwerpen. Nu ben ik wel stiekem benieuwd of jullie zelf ook zijn overgestapt op natuurlijke anticonceptiemethoden zoals de LC en/of de methode van het fertility boek? Als ik dat mag vragen haha:)! Ben blij dat jullie er in ieder geval groot voorstander van zijn! Hoop dat het leidt tot een revolutie onder de vrouwen van nu:)!
  Liefs

  1. Mag je gewoon vragen hoor :) Ik ben een tijd geleden gestopt met de pil en daar wil ik ook nog steeds iets over schrijven. Wil daarvoor alleen wel een deskundige inschakelen, want ik weet heel weinig van gezondheid af. Ehmm, het boek heb ik niet gelezen, maar wil ik nog wel eens doen.
   Ik ben er verder niet per se heel erg mee bezig, maar ik weet wel dat ik erg blij ben om van de pil af te zijn!

 24. Ik ga dit even opslaan dan kan ik het rustig bekijken want ik hou wel van vrouwen die taboedoorbrekend zijn. Taboes zijn zo vreselijk lastig, jammer dat er zoveel schaamte komt kijken bij het meest natuurlijke en gewone wat we hebben, namelijk ons lijf. Dank je wel voor het delen.

  1. Graag gedaa! En het zijn zeker video’s die je op een rustig moment even moet gaan kijken, want geloof me als ik zeg dat je ze allemaal wilt gaan bingewatchen ;)

 25. Ik heb de komende tijd niet meteen veel ruimte om vlogs te bekijken, maar ik sla hun youtube-kanalen alvast op zodat ik er op een later tijdstip wel tijd voor kan maken. Fantastisch, zonder schaamte over iets durven praten. Zelf zie ik het me niet meteen doen, haha.

 26. Wauw goed dat je het deelt! zijn inderdaad onderwerpen waar mensen niet zo makkelijk over praten en dit is zo duidelijk. Heb Bonny Rebecca gekeken en zet me wel aan het denken. Anticonceptie zal zeker een invloed hebben op je lichaam.

 27. Ik denk dat jullie het kanaal CloudyApples ook leuk gaan vinden!

 28. Goede tips! Femmehead ben ik ontzettend nieuwsgierig na! Ik begrijp de taboe’s niet, het zijn net zulke normale onderwerpen als handdoeken kopen.

  1. Yup, en toch voelt het voor heel veel mensen anders ;)

 29. Heel fijn dat taboe’s meer worden gebroken en vooral door mensen die de boodschap ook daadwerkelijk aan de samenleving kunnen overbrengen! :)

 30. Ik zag vanmiddag dat dit artikel online was gekomen, terwijl ik in een ‘publieke ruimte’ was – zoals dat deftig heet – en ik dacht meteen: ‘Mjaaa, dit lees ik wel als ik thuis ben.’ Dat taboe is dus wel duidelijk xD. Maar ik vind het een heel interessant artikel, goed dat er mensen bestaan die dit soort onderwerpen bespreken!

 31. Wat een verfrissend rijtje YouTubers! Ik ga er eens even voor zitten ;-). Inderdaad ook heel fijn voor alle meisjes in de pubertijd, kan een hoop onzekerheid wegnemen. Openheid creëert zoveel moois!

 32. Ik ben zelf echt superfan van Ingrid: zij is echt een verfrissende en ‘down to earth’ persoonlijkheid en daar houd ik toch wel erg van (althans zo komt ze over haha). Die andere kende ik nog niet (behalve Serena natuurlijk) en ga wel even rondsnuffelen: misschien kan ik nog wat bijleren ;-)

 33. Hannah Witton en Laci Green horen wat mij betreft ook zeker in dit rijtje thuis wat betreft taboes doorbreken op het gebied van seksualiteit! Nog meer inspirererende kanalen over taboes als feminisme, angst en depressie etc.: Savannah Brown, Rosianna Halse Rojas, Justkissmyfrog, Marinashutup en Those pesky Dames (al zijn die niet meer actief).

 34. Wat een leuke tips!! Ik ben zelf ook groot van Ingrid! Ook een hele leuke youtuber met eerlijke en inspirerende filmpjes vind ik Estee Lalone, zou ik zeker eens checken :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *