Zuid-Limburg: een beetje bos en een hoop design

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Cube design museum

Een tijdje geleden werd ik uitgenodigd om het Cube design museum in Kerkrade te bezoeken. Nu vind ik het altijd leuk om nieuwe musea te ontdekken, dus sowieso zei ik meteen ja. Maar laten we eerlijk zijn: Kerkrade is voor mij vanuit Rotterdam niet bepaald om de hoek. Mare en ik besloten er gewoon een weekendje weg van te maken, want dat konden we eerlijk gezegd ook best wel gebruiken. We leenden een auto en boekten een hotel. Het werd zo’n heel fijn herfstweekend, je weet wel, zo’n “we moeten helemaal niks, behalve ontspannen en een beetje frisse lucht opsnuiven” – weekend.

 

Deze randstadmensen gingen voor de echte Limburgbeleving en boekten een hotel in het bos, om de hoek van het Cube design museum. Dat was een goede keuze, want het was er erg mooi. We hadden een prima kamer in het Fletcher Kasteel Erenstein hotel, mét een bad (Lush bathbomb mee, uiteraard), en zondagochtend maakten we een fijne boswandeling waarbij we een kasteel, koeien en beekjes tegenkwamen. Een heel fijne en kalme manier om de zondag te starten.

Cube Design Museum

’s Middags bezochten we het Cube design museum. Ik ga maar meteen eerlijk zeggen: ik had hier nog nooit van gehoord voordat ik werd uitgenodigd. Maak je dus niet druk als het jou ook onbekend voorkomt. Misschien is dat ook omdat het museum nog heel nieuw is, of omdat je niet heel vaak in deze regio komt. Overigens moet ik er meteen bij zeggen: het is niet eens alleen een museum; het is een compleet museumpleín. Dat wil zeggen: naast Cube (een museum dat om design draait,) vind je hier het Columbus earth center (een ontzettend tof filmcentrum waar ik straks nog op terugkom,) en het Continium discovery center (dat zich richt op kinderen).

De expositie Nature, waarvoor wij in het bijzonder kwamen, is een samenwerking met het New Yorkse Cooper Hewitt Museum. Grappig en toevallig genoeg is mijn vriend Dirk Jan momenteel in NYC en heeft hij de expositie daar ook bekeken deze week. New York is natuurlijk heel erg leuk, maar als je niet wil vliegen kun je dus ook gewoon naar Kerkrade om iets moois te zien ;) De tentoonstelling laat 62 designprojecten zien van internationale kunstenaars waarin de natuur centraal staat. De tentoonstelling is opgebouwd uit verschillende onderdelen: facilitate, augment, nurture, salvage, remediate, simulate en understand. Elk onderdeel laat een verschillende relatie tussen design en natuur zien. Zo kun je bij ‘facilitate’ leren welke innovaties er gebruikt worden om handiger met materialen om te gaan of de natuur een handje te helpen. Zo waren er heel mooie tegels, sculpturen bijna, van Alex Goad – zogenoemde de Eco-engineered Hexagonal Seawall Tiles – zeewering barrieres (die bijvoorbeeld voorkomen dat delen van Nederland overstromen) die de gladde barrieres vervangen, die ervoor zorgen dat er allerlei planten en dieren op en omheen kunnen leven, terwijl ze nog steeds de zee tegenhouden. Ook was er een project te zien waarbij met pigmentproducerende bacteriën gewerkt werd om de vervuilende en waterintensieve textielverf te vervangen. Verder zagen we heel mooie grijze bakstenen, gemaakt van zand, voedingsstoffen en micro-organismen, die niet gebakken hoeven te worden zoals gewone bakstenen, waarbij veel CO2 vrijkomt.

De expositie is zo leuk omdat het heel praktische toepassingen voor het helpen van de natuur laat zien, maar tegelijkertijd ook heel mooie dingen, die een meer activistische insteek hebben en je laten nadenken over onze menselijke relatie tot de natuur. Zo hangt er een mooie foto aan de muur van een ogenschijnlijke ijsberg – wat eigenlijk een  verdwaald plastic tasje in zee blijkt te zijn. Mooi en treffend. Een ander ontwerp waar ik heel enthousiast over was, was Air-Ink, inkt gemaakt uit de opgevangen deeltjes van vervuilende uitlaatpijpen van auto’s. Heel mooi was ook een 3D-geprinte autoband. Het design was geïnspireerd op koraalgroei om een flexibele, sterke, en luchtvrije autoband te maken – nooit meer last van een lekke of zachte band dus en bovendien veel minder materiaalgebruik! Eigenlijk zijn alle designs mooi om naar te kijken, maar de verhalen erachter maken het interessant en zetten je steeds aan het denken over onze aarde, de natuur en het veranderende klimaat. Zeker omdat er bij de expositie een film zit over Moeder Aarde, die vertoont wordt in het filmcentrum waarbij de film onder je voeten afgespeeld wordt in een enorme kuil met een filmdoek – een heel aparte ervaring. Je wordt er helemaal ingetrokken.

Even wat praktische informatie: het Museumplein Limburg ligt praktisch áán station Kerkrade. Je stapt uit en rolt het museum in. Ideaal dus. Ook parkeren gaat erg gemakkelijk: er is ruim voldoende plek en het is gratis. Cube design museum is open van dinsdag tot en met zondag, van 10:00 tot 17:00 uur. Kinderen tot en met 4 jaar en mensen met een Museumkaart mogen gratis naar binnen. Voor anderen zijn er voordelige combinatietickets te koop.

De expositie Nature is nog tot 19 januari 2020 te bezoeken. Een leuke tip: iedere laatste zondag van de maand is er een rondleiding, inclusief film in het Columbus earth center én koffie met gebak te boeken. Klinkt als een goed pakket! Check deze pagina voor meer informatie.

Street-art in Heerlen

Waar zou ik zijn zonder jullie tips? Ik vroeg op Twitter wat er allemaal te beleven was in de omgeving van Kerkrade en ik werd al vrij snel naar Heerlen gestuurd. Daar bleek namelijk een gebied rondom het station te zijn waar allemaal heel toffe street-art te zien is. Van dat idee werd ik al heel blij, maar ik werd al helemaal enthousiast toen ik er allemaal artiesten tegenkwam die ik ook in Berlijn, Gent, Brussel en zelfs in Brooklyn had gezien! Je kunt een wandeling langs de werken maken met een gids, maar er is ook een website waarop je alle murals zelf kunt opzoeken. Op de website vind je informatie over de werken en over de artists. We hebben echt heel veel toffe dingen gezien, dus het was een verrassend bezoekje!

Kerkrade ligt ook praktisch om de hoek van Aachen, wat een heel gezellige Duitse studentenstad is. We besloten hier zaterdagavond even naartoe te rijden om wat te gaan eten. Helaas was het erg druk, dus het kwam erop neer dat we eten meenamen naar het hotel. Geen straf, want daar wachtte Netflix op ons en dat bleek eigenlijk de zaterdagavondbesteding te zijn waar we zin in hadden. We aten vegan dumplings van Wei&Wei en dat was echt… zó goed. En zo goedkoop! We aten voor negen euro per persoon. Gotta love uit eten gaan in Duitsland. Verder bezochten we in Aachen een XXL Kaufland. Zo’n enorme Duitse supermarkt waar het al volop kerst bleek te zijn. We hebben ons vermaakt met kijken naar waar Duitsers allemaal adventkalenders van weten te maken. Indrukwekkend, ik hou ervan. We namen vegan snoepjes en koekjes mee en ik had spontaan zin om een hele week in deze regio te blijven hangen.

Nou zou ik dat sowieso geen straf hebben gevonden, want het was echt heerlijk om dit weekend even tot rust te komen. Grappig dat dat op locatie (zeker zo’n mooie locatie,) altijd beter lukt dan thuis. Ook bleek maar weer eens dat je helemaal niet heel ver van huis hoeft te gaan – of naar het buitenland, – om een heel fijn weekendje weg te hebben. Ik zie ons hier zeker nog eens terugkomen, ook omdat ik nieuwsgierig ben geworden naar meer toffe exposities bij het Cube design museum! Ik ben benieuwd wie van jullie nu ook zin heeft gekregen om naar Limburg af te reizen. Of misschien woon je wel in de buurt, dan hoop ik toch dat je iets aan mijn tips hebt. Laat het me vooral weten bij de comments onder deze blogpost!

PS Mocht je het leuk vinden om nog wat meer (bewegend) ‘Marel On Tour’ materiaal te zien van ons weekend in Limburg: ik heb een highlight gemaakt in Instagram Stories :)

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

15 gedachten over “Zuid-Limburg: een beetje bos en een hoop design

 1. Wat een gaaf museum, echt iets voor mijn schoonfamilie. Jammer dat het zo enorm ver weg is vanuit Drenthe.

  1. Het is wel een eindje ja! Maar daarom moet je er dan lekker een weekendje van maken ;)

 2. Toevallig ben ik deze zomer in cube design museum geweest. Hele mooie tentoonstelling. Ook de omgeving is mooi, wij kampeerden in Epen. En Aachen is inderdaad een leuke stad. De Kaufland hadden wij ook gevonden 😂

 3. Ik woon heel dichtbij, maar ben er nog nooit geweest. Gauw maar eens gaan dus. In Aken kom ik regelmatig, fijne stad!

 4. Ik woon in Limburg en had jarenlang het idee dat Heerlen maar een saaie lelijke stad was, maar het heeft me echt positief verrast toen ik een paar jaar geleden een street art tour deed. Zo tof!

  1. Grappig he, ik heb echt een heel positief beeld van de stad gekregen!

 5. Er zijn 3 totaal verschillende musea in één gebouw: Cube, Continium en Discovery. Voor de kinderen is het Continium een must en je hebt geen kind aan ze. Eigenlijk moet je het weekend vervolmaken met een wandeling van de 11 Eurode wandelingen https://www.eurode.eu/wandelingen-in-eurode.html. Mijn advies: https://www.eurode.eu/tl_files/download/Wanderbroschuere/Eurode-wandelingen-4-Grupello-Route.pdf deze start op de parking van de musea. Laat je verrassen door de schoonheid van dit gebied met het enige stuwmeer van Nederland.

 6. Ja superleuke blog. Ik woon praktisch om de hoek en er nog nooit geweest. Ga ik zeker eens doen. Maastricht kan ik ook aanraden voor een tripje naar het zuiden. De toffe wijk Wijck (loop je zo vanaf het station in) heeft supertoffe (vintage)winkeltjes en koffie tentjes. Mijn favoriet is Kaldi met superlekkere koffie. Ga je de brug over dan is filmhuis Lumiere een echte aanrader. Een oude fabriek omgetoverd tot een restaurant/ filmhuis. Groetjes Sandra

 7. Wat leuk om een keer te zien, zelf kom ik uit de randstad en kom eigenlijk weinig in het zuiden of oosten van het land. Erg inspirerend om te zien. Misschien binnenkort toch ook maar een keer met de trein een weekendje weg.

 8. Heerlijk! Zuid-Limburg! Ik waan me er telkens in het buitenland :-)
  Mocht je overigens goede koffie willen drinken, check dan vooral Koffie bij Joost & Maartje in Maastricht of Fixed Gear in Valkenburg!

   1. Hehe! Jullie zijn in Heerlen geweest en niet even in de duurzame kleding winkel van mij binnengewandeld .#Schaamjullie#
    Voor een volgende keer dan! ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *