Zure veganisten

zureveganisten
Foto: Aline Bouma 

Zoals je weet schrijven wij graag over vegan chocoladerepen. En over de taartjes die we bakken, de beste adressen om hummus te eten en de leukste adressen waar je vegan schoenen kunt kopen. Dat doen we al vier jaar lang met heel veel overtuiging en heel veel plezier en over het algemeen krijgen we daar heel positieve feedback op – en daar zijn we iedere dag heel dankbaar voor.

Soms, eens in de zoveel tijd, komen we een (nieuws-)bericht tegen dat we willen delen met onze lezers. Bijvoorbeeld over de oneerlijke omstandigheden in de kledingindustrie of berichten over dierenleed. De reacties op dit soort berichten zijn gemengd en soms zelfs negatief of boos. Gisteren was zo’n dag waarop we een dergelijk bericht deelden en sommige mensen teleurgesteld raakten in ons. Daar willen we het vandaag graag over hebben.

Het maakt eigenlijk niet zoveel uit om welk bericht het ging, maar om wat duidelijkheid te scheppen: het ging om een bericht over het dierenleed achter zuivel. Over kalfjes die veel te vroeg bij hun moeder weg worden gehaald en koeien die worden uitgebuit tot ze niet meer kunnen. Het was best wel een heftig bericht en dat hebben we er in de titel ook bijgezet. We vinden namelijk dat niemand verplicht is om te kijken naar beelden die als shockerend kunnen worden opgevat, dus daar waarschuwen we graag voor.

Het duurde niet lang of de reacties stroomden binnen. Het was in ieder geval duidelijk dat men onder de indruk was van het bericht – en ja, dat waren we zelf ook en dat was precies de reden waarom we het plaatsen. Een aantal mensen was teleurgesteld in ons. Deze reactie is niet iets nieuws, want we krijgen hem vaker als we een kritisch bericht posten.

Maar, waarom plaatsen jullie zo’n gevoelig bericht dan?  Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Omdat we niet alleen maar over chocoladetaartjes kunnen schrijven. Nouja, dat zou wel kunnen, maar dat wíllen we niet. We hebben niet voor niets in de afgelopen vier jaar een grote community opgebouwd. Onze berichten worden dagelijks door duizenden mensen gelezen en dat brengt een bepaalde verantwoordelijkheid met zich mee. Over sommige onderwerpen moet af en toe worden gepraat, vinden wij. Dat gesprek openen lukt niet met alleen maar receptjes en leuke nieuwe vegan producten. Dat is allemaal ook heel erg nodig, om te laten zien hoe leuk het vegan leven is, maar het is niet altijd genoeg. Soms is het nodig om dingen onder ogen te komen en om dan vervolgens eerlijk naar jezelf te kijken.

Het lijkt er soms een beetje op dat mensen vergeten waarom wij veganistisch zijn gaan leven. Hoewel we het regelmatig vertellen, lijkt het soms bijna alsof wij vegan eten, alleen maar omdat we die vegan chocoladerepen zo lekker vinden. We weten dat dat komt doordat wij graag de nadruk op het positieve leggen, maar ondertussen zijn wij wel degelijk veganist uit ethische overwegingen. Wanneer we dan eens zo’n wat meer confronterend bericht posten, lijkt het alsof mensen daarvan schrikken: “jullie zijn toch niet opeens van die zure veganisten geworden he?!” 

Het afgelopen jaar hebben we op regelmatiger basis hier en daar wat meer onze ideeën uitgesproken. We schreven bijvoorbeeld over hoe we denken over geen vlees maar wel vis eten, we verdiepten ons in onderwerpen als honing en wol (en waarom een veganist beide niet gebruikt,) en we kwamen tot de conclusie: als vegan heb je gewoon niks te zoeken in een circus of park waar dieren worden gebruikt ter vermaak. Ook durven we gerust hardop te zeggen: ‘als ik écht zoveel van dieren houd, dan eet ik ze niet op.‘ Dat maakt ons geen zure veganisten, maar wel veganisten die veganisten zijn om een reden – en zich niet voor dat standpunt schamen.

Iedereen die ons langer dan vandaag kent, weet dat we onze lezers altijd zullen aanmoedigen om kleine stappen te zetten. Iedereen die een recept van ons maakt en een foto met ons deelt, sturen we een berichtje. Iedereen die een mailtje stuurt met een vraag, krijgt een antwoord – ook als het dagelijks dezelfde vragen zijn. We houden rekening met het feit  dat niet iedereen even ver is en dat sommige mensen misschien 1 dag in de week vegetarisch eten in plaats van fulltime vegan, en dat is allemaal prima. We respecteren iedereen en laten iedereen in z’n waarde. We zouden nooit iemand weg willen jagen, omdat hij of zij niet dezelfde idealen heeft als wij. Echter, zoiets kan alleen blijven bestaan op basis van wederzijds respect. En dat betekent dat wij soms ook nieuwsberichten willen kunnen delen die ons na aan het hart liggen en we hopen dat jullie dat begrijpen.

Nee, bloederige filmpjes van slachthuizen zullen we hier op de site niet delen. We zullen je  nooit willen verleiden (of erger nog: verplichten) om naar shockerende beelden te kijken als je dat niet wilt. Maar wat doen we dan wel? Hier en daar delen we een nieuwsbericht en daar uiten we onze mening dan over. Ook schrijven we reviews over boeken die we hebben gelezen of documentaires die we hebben gezien. Je kent ons, we nemen geen blad voor de mond. Dat is nooit persoonlijk bedoeld – jij neemt zelf de verantwoordelijkheid om dat wat we delen wel of niet op jou als persoon te betrekken. Dat laten we helemaal aan jou over.

Onze verantwoordelijkheid als bloggers is om de zaken respectvol te laten verlopen. Dat betekent dat we geen heftige reacties als ‘mensen die dieren eten moeten dood,’ tolereren.  Er zijn Facebookgroepen voor veganisten waar dit soort uitspraken worden gedaan en waar dat ook gewoon geaccepteerd is. Wat wij daarover kunnen zeggen? We hopen niet met dit soort mensen te worden geassocieerd, want we zouden ons de ogen uit ons hoofd schamen. Je weet dat wij nooit zulke heftige uitspraken zullen doen en dat accepteren we ook niet van anderen. Niet op onze site – wat je daar buiten doet, dat moet een ieder natuurlijk voor zichzelf bepalen. We willen op een gepaste, respectvolle wijze belangrijke onderwerpen onder de aandacht brengen en natuurlijk mag daar best wat discussie bij komen kijken. Immers: open discussies zijn goed en leerzaam.

99% van ons blog is blij. Receptjes, nieuwtjes, feelgood, inspiratie… en ja, heel soms maken we ruimte voor discussie over wat heftiger onderwerpen. We snappen dat niet iedereen dat kan waarderen, maar we hopen dat je nu een beetje beter begrijpt waarom we doen wat we doen. Je hoeft niet bang te zijn dat we je gaan bombarderen met WEET JE WEL HOE VERSCHRIKKELIJK DE WERELD IS?! – achtige berichtjes. Ook zien we onszelf nog niet heel snel met een protestbord op de Dam staan, omdat het gewoon niet onze stijl is. We zullen niet met verf naar je gooien als je een bontkraag aan hebt (maar we zullen wel stiekem met onze ogen rollen, want dat zullen we waarschijnlijk niet kunnen laten)  en we zullen je IP-adres niet blokkeren als je de woorden ‘frikadel’ of ‘biefstuk’ gebruikt. We hopen je daarmee gerust te stellen ;)

Hoe sta jij tegenover deze ‘kwestie?’ We horen graag van je bij de comments!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

131 gedachten over “Zure veganisten

  1. En nog als toevoeging. Door dit soort informatie over de zuivel- en eierindustrie heb ik, na 13 jaar vegetariër te zijn geweest, een jaar geleden eindelijk de stap naar veganisme gemaakt. Ik zou willen dat iemand me hier eerder over had verteld! Ik wist het niet, net zoals zo velen. Je kunt pas een weloverwogen keuze maken als je alle info hebt. En ik vind het fantastisch hoe jullie deze info geven, zowel de leuke (food!) als de minder leuke info.

   1. Dat is ook waar en dat is waarom wij het ook zeker als een verantwoordelijkheid voelen. Gisteren nog reageerde er ook iemand met ‘ik had hier geen idee van,’ en dat zegt eigenlijk al genoeg.

   2. Goh wat leuk, bijna mijn verhaal! Ik was 15 jaar vegetariër en ook sinds vorig jaar de stap gezet. Fijn dat er nu zoveel informatie gedeld wordt denk ik dan! Ik merk dat mensen in mijn omgeving het reuze interessant vinden en er zijn al 3 mensen die ook bezig zijn met meer plantaardig eten :)

    1. Ja leuk hè? In mijn omgeving komt er gelukkig ook steeds meer interesse. Pas nog hebben twee vrienden en hun dochter besloten te stoppen met vlees en vis te eten na het zien van wat documentaires en een video van Melanie Joy. Ik ben zo ontzettend trots op ze!

     1. Wat gaaf dat mensen er zo open voor staan zeg! Mijn zusje heeft onlangs ook besloten om vegetarisch te gaan eten, waar ik heel trots op ben (en NOOIT had verwacht).

    2. Hier doet mijn moeder wel vervelend, bv , als zij een stukje kaas eet, dat ze zegt, keer proeven en het bijna naar mijn mond brengt grmbl.

 1. Zo duidelijk en helder.
  Vooral doorgaan met wat jullie doen.
  Ook de posts met een zwaardere inhoud horen erbij en zijn ook nog eens zeer leerzaam / eye openend!
  Jullie zijn leuk, dikke vette punt!

 2. Goed gezegd! Ik vind het heel knap dat jullie, naast zoveel positiviteit, ook eens in de zoveel tijd juist de ‘harde realiteit’ onder ogen komen en dat met ons deelt. Ga zo door!

 3. Wanneer mensen vragen waarom ik geen vlees meer eet en ik ze dat probeer uit te leggen, dan voel je je toch al snel een beetje een “buzzkill”. Het is namelijk ook gewoon geen leuk verhaal, maar dat is juist de reden waarom ik het zo belangrijk vind! Als iemand zich bewust is van wat voor dingen er bv omgaan in de bio-industrie en alsnog vlees wil eten, dan respecteer ik dat. Iedereen mag keuzes maken. Sommige mensen willen zich alleen niet bewust zijn van dat soort dingen. Het is namelijk veel makkelijker om dat allemaal niet te weten. Prima, maar hallo, als je aan mij vraagt waarom ik geen vlees eet en dat als ik het uitleg je mij een zeurpiet noemt… Tsjah.

  Ik vind het knap dat jullie, naast ook alle positieve en vrolijke vega(n) geluiden, dat stukje bewustwording op jullie willen nemen! Het is namelijk erg belangrijk!

  1. Jep, als vegan of vegetariër ben je al gauw de partypooper. Maar goed, als mensen ernaar vragen, dan willen ze een antwoord – zou je denken. Toch? Ik houd het altijd respectvol en vraag altijd: wil je het echt eerlijk weten? Als iemand geen details hoeft, of niks wil horen, dan vertel ik het ook niet. Veel mensen zijn toch nieuwsgierig, dus ja, dan vertel ik dingen. Of dan raad ik aan om Cowspiracy te kijken op Netflix.

   1. haha laatst vroeg mijn stiefoma tijdens het eten in een restaurant waarom ik ook veganistisch at en niet vegetarisch…. Ik heb toen idd gezegd dat ik het graag aan haar uit wilde leggen maar dat het misschien niet zo’n gezellig gesprek was voor het familie reunie dinner terwijl anderen hun biefstuk, sliptong en kaasfondue naar binnen zaten te werken.

    1. Precies dit inderdaad! Ik vraag ook altijd terug; ‘Wil je het écht weten? Ben je oprecht geïnteresseerd?’ Want mensen voelen zich vaak aangevallen en schieten in de verdediging terwijl het niet mijn bedoeling is hen schuldig te laten voelen.

     En haha eigenlijk wel schattig van je oma. Ze dacht waarschijnlijk dat het een onschuldige vraag was, maar ohhh ze opent (onbewust) de discussie naar een heel gevoelig onderwerp ;)

 4. Ik vind de manier waarop jullie dit aanpakken juist super.

  Voor mij persoonlijk is het de combinatie van bewustwording (dat gebeurt mede dmv de nare dingen in de wereld, die jullie zeker mogen uitspreken en delen) met de fijne recepten en de chille houding waardoor ik meer vegetarisch/vegan eet, naar duurzaamheid kijk en eerlijke kleding verder uitzoek. Als non-vegan voel ik me geen vreselijk mens als ik hier kom maar ik voel wel dat ik meer kan doen om mijn steentje bij te dragen an een betere Alles voor -zoals je op Snapchat zei- voor de wereld, de dieren en mezelf.

 5. Mensen kunnen er nu eenmaal heel slecht tegen om geconfronteerd te worden met het feit dat zij actief bijdragen aan narigheid in de wereld – daarom geloven mensen liever in sprookjes over schattige koetjes en leuke kuikentjes die het best heel gezellig hebben. Daarom willen mensen liever niet de link zien tussen die schattige koetjes en dat stuk vlees op hun bord, of dat dat bontkraagje niet afkomstig is van een dier dat eerst op natuurlijke wijze van ouderdom gestorven is, waarna het helemaal “opgebruikt” is.

  En heel eerlijk: ik snap dat wel, want als je eenmaal weet “hoe het zit” kun je het niet meer on-weten en dat is om verschillende redenen verdomd lastig, weet ik uit ervaring. Je moet dan afwegingen gaan maken, en soms een bewuste keuze maken die niet per se strookt met wat je eigenlijk het liefst zou doen, omdat uit je ene keus een andere beslissing volgt.

  Voorbeeldje: ik heb een kat, want zonder kat vind ik het leven werkelijk geen kat aan. Dat betekent dus dat ik hem vlees moet geven, ook als ik eigenlijk liever zou willen dat hij ook vegetariër zou zijn. Maar ja, dan had ik een hamster moeten nemen. Zo zijn er meer momenten in mijn leven waarop ik niet altijd de keus kan maken die “leed-vrij” is (voor zover dat überhaupt mogelijk in de wereld zoals hij momenteel ingericht is) en nee, het is niet leuk om daarmee geconfronteerd te worden.

  Zelf zie ik het als een aansporing om te blijven proberen om het “beter” te doen, maar ik kan begrijpen dat het voor sommige mensen té overweldigend en deprimerend voelt, “Ik doe zo mijn best en nou is het nóg niet goed!”-style. Dus dan is boos worden op de boodschappers (jullie in dit geval) makkelijker dan boos worden op de wereld zoals hij is, want gericht. “Ach, die zure veganisten” roepen geeft een veel meer voldaan gevoel dan “waarom is de wereld zo ingericht dat het bijna onmogelijk is om linksom of rechtsom niet iemand (mens en/of dier) uit te buiten?”, omdat je in het tweede geval niet met twee vermeend zure mensen, maar met een heel ondoorzichtig systeem te maken hebt waarbij het niet eenduidig is wie de “schuldige” is. Mensen kunnen er heel slecht tegen om zich schuldig of machteloos te voelen, en reageren dat soort gevoelens het liefste af door boos te worden. /novel

 6. Ik vind het juist goed dat jullie ook een kritische noot durven te publiceren. Het sluit aan op de vegan lifestyle. Je zal altijd mensen houden die alleen maar happy de peppy berichten willen lezen. Maar zo is de wereld gewoon niet. Ik hou van jullie blog omdat jullie gewoon eerlijk en reëel blijven :)

 7. Ik vind jullie allesbehalve “zure veganisten”, en ik wil helemaal geen blog lezen die alleen over chocoladerepen gaat, ook al ben ik dol op chocola ;). Wat ik zo fijn aan deze blog vind is dat jullie mij informeren en inspireren, maar dat ik nooit een verwijtend woord hoor richting mensen die niet vegan leven. Die insteek van “alle beetje helpen” is juist heel positief! Door jullie blog ben ik nu bezig met de Vegan Challenge, en heb ik besloten om na oktober als fulltime vegetarier door te gaan. Ik kook regelmatig lekkere dingen van jullie recepten (straks bananenbrood als tussendoortje mjam) en ben steeds groener gaan leven. Dank voor alle wijsheid en blijheid die jullie verspreiden!

  1. Als het alleen maar over chocolade zou gaan, zou het ook saai worden op den duur ;) Ik snap je. En wat te gek om te horen dat ons blog je tot bepaalde acties heeft aangezet! We vinden het heel fijn om te horen dat we mensen mogen inspireren, dus dankjewel daarvoor!

 8. Ik vind het juist goed dat jullie de berichten posten. Of het nou positief is of negatief is de reactie, je creëert toch reuring. Mensen gaan er toch over nadenken, of ze het er mee eens zijn of niet.
  Ik merk dat om mij heen mensen ook steeds bewuster worden doordat ik dingen deel of vragen beantwoord die ze hebben over vegetarisch/veganistisch eten. Over het feit dat ik geen plastic boterhamzakjes heb of brooddoos, maar een doek waarin ik mijn lunchpakketje wikkel. Zolang alles op wederzijds respect gebeurt is er geen probleem en kan je het ook eens zijn over het feit het niet eens te zijn met elkaar. Ik hoop ook dat jullie wel de berichten blijven posten met regelmaat hoor, ik vind het voor mijzelf namelijk ook altijd een goede reminder hoe de wereld “echt” in elkaar zit. Hoe we bedonderd worden en welk leed er eigenlijk achter een lap vlees schuil gaat.
  Het is goed dat jullie je community niet alleen happy go lucky berichtjes voorschotelen maar ook dingen om over na te denken.

  1. Dat zullen we zeker doen Martijn! Iedereen heeft een verantwoordelijkheid te dragen. Jij bent een voorbeeld op je werk, een ander in zijn familie en weer een ander op internet. Af en toe de waarheid op tafel leggen moet gewoon kunnen, vinden wij ook. En in de tussentijd zijn we allemaal een zo goed mogelijk voorbeeld van hoe leuk het leven nog altijd is, als je bewustere keuzes maakt :)

 9. Jammer dat jullie je moeten verantwoorden maar heel mooi beschreven. Het is blijkbaar zo dat als je discussie onderwerpen aankaart, je als veganist gelijk als zuur wordt bestempeld terwijl als je een kritisch stuk over pesten, hondenleed in Roemenië of kindermishandeling had neer gezet, iedereen je gelijk zou geven. Soms zijn mensen er nog niet klaar voor maar daar hoeven jullie je nooit voor te verontschuldigen! Ik ben juist blij dat jullie soms dit soort prikkelende berichtjes neerzetten, als trouwe lezer en veganist miste ik dat juist soms omdat die bewustzijn van dierenleed een groot onderdeel is van het veganisme. Je kan niet iedereen blij maken maar volgens mij maken jullie al heel veel mensen blij dus blijf dat lekker doen. En de mensen die altijd zeuren dat veganisten zuur zijn, zijn stiekem natuurlijk ook best een beetje zuur! :)

  1. Het is niet per se dat we ons hoeven te verantwoorden, want we zouden ook gewoon kunnen zeggen: joh, dan lees je het toch niet? Maar we voelen de verantwoordelijkheid om onze standpunten toe te lichten en uit te dragen. Wat je zegt is helemaal waar. Er zijn heel veel onderwerpen waarover iedereen massaal eensgezind is, maar als het om dierenleed gaat, dan zijn er toch nog heel veel mensen die het niet de moeite waard vinden om dat onderwerp serieus te nemen. Helaas zijn dieren voor heel veel mensen toch maar dingen.

 10. Ik ben het met jullie eens, je kunt het alleen over de blije leuke kant hebben maar dan vergeet je iets. Ik heb giseteren een paar reacties op eht bericht op FB gelezen. Wat ik daar wel uit begreep was dat omdat eht een buitenlands fiolmpje was het misschien niet één op één te vergelijken was met NL. En dat boeren ook hun best doen. En dat geloof ik wel, ik heb ook een melkveehouderij in de familie, ging ik vroeger in de zomer altijd heen, ik liep door de weiden waar de koeien stonden, en hielp in de stal mee met melken. Nu zie ik het vanuit een ander daglicht. De stier (waar ik doodsbang voor was) stond in zijn eentje in een stal vast, kwam er nooit uit. De kalfjes die zo schattig waren, maar wel al snel in hun eentje in hun hokje geplaatst werden. En ook de pinken die hun eigen stal hadden. Maar mijn oud oom en achterneef zijn geen slechte mensen, zij hebben dat bedrijf en doen er alles aan om dat goed te runnen en op hun manier houden ze ook van de koeien.
  Dus ik denk ook dat sommige reacties zo zijn omdat het geen zwart-wit wereld is. Boeren zijn geen slechte mensen, maar gewoon ook mensen net als wij.

  Ik hoop dat jullie snappen wat ik bedoel, ik ben het helemaal met jullie eens, ik raad mensen ook documentaires en nieuwsitems aan. Ik leg aan mijn eigen zoontje uit waar vlees vandaan komt (maakt nog geen indruk).
  Maar ik denk dat mensen dan bang zijn dat jullie “zure veganisten” worden als inderdaad van mensen die vlees eten moeten dood, boeren die dieren houden zijn slecht. enz.. en dat geloof ik niet van jullie..

  Soms wou ik dat de wereld simpel in elkaar zat, maar dat is helaas niet zo :-)

  Oké ik hoop dat jullie me een beetje snappen zo op de vroege ochtend.. :D

  1. wow sorry voor alle typfouten.. hahaha zoals ik zei, het is vroeg…

  2. Nee, dat soort uitspraken zullen we nooit doen, want zo denken wij er ook helemaal niet over. Misschien is het goed om te vertellen dat het bericht van gisteren slechts een voorbeeld is. Toen we een artikel hadden over dierentuinen waren er ook reacties in de sfeer van: “jeetje, wat zijn jullie verbitterd.” Het laatste dat wij zijn, is verbitterd. En we zijn helemaal niet boos op de wereld, oid. We hebben gewoon onze idealen en standpunten en soms willen we die delen met anderen. Ons blog is daarvoor het perfecte medium.

   Om iets dieper in te gaan op het specifieke bericht over zuivel: voor ons, als vegans, gaat het er niet per se om hoe de dieren worden behandeld, maar dát ze worden gebruikt voor ons plezier of comfort. Dat is, vinden wij, nooit goed te praten en ook nog eens helemaal niet nodig. Mensen roepen erg snel dat alle producten die zij gebruiken vrij van dierenleed zijn, omdat het bijvoorbeeld biologische producten zijn, maar in de kern van de zaak schiet je er niet heel veel mee op. Het dier wordt geboren voor ons comfort, moet werken voor ons comfort en moet vervolgens uiteindelijk ook nog eens sterven voor ons comfort. Dat is waar wij als veganisten niet aan mee willen doen.

   Daarbij komt: misschien is de zuivel die jij koopt wel biologisch en afkomstig van een heel lieve boer die het beste voor heeft met zijn dieren. Dat is natuurlijk een stapje in de goede richting en fijn dat mensen daarover nadenken. Maar wat te denken van alle producten die in de supermarkt liggen, waar ook zuivel in is verwerkt? Weten mensen ook waar die zuivel vandaan komt? Hoe kun je nog controleren of dat komt van een lieve boer die goed voor zijn dieren zorgt? Snap je mijn punt? Het gaat veel verder dan die fles melk die je bij de boer ophaalt – dierenleed zit, helaas, heel veel producten die we dagelijks gebruiken.

 11. Ga zo door, jullie zijn juist zo ontzettend positief. En inderdaad is dierenleed voor mij ook de hoofdreden geweest om veganist te worden. Nare verhalen en beelden, ik vind ze verschrikkelijk maar het is de realiteit en helpt me om juist door te gaan met diervriendelijk leven. Er valt nog zoveel te verbeteren.
  Er zullen altijd mensen zijn die het liefst in een droomwereld willen leven, hun ogen sluiten voor alles wat naar is; prima, je kunt toch gewoon de zogenaamde zure berichten overslaan of blogs lezen die daar niet over gaan?

  1. Zo is het :) Maar ik denk dat het voor een groot deel ook te maken heeft met het feit dat mensen zich aangesproken voelen en dan toch willen reageren om zichzelf te verweren. Wat voor ons helemaal niet hoeft, want als het jouw keuze is om toch zuivel te blijven gebruiken of vlees te blijven eten, dan is dat prima voor ons. Wij kiezen voor iets anders en voelen een verantwoordelijkheid om die keuzes uit te leggen, zo nu en dan.

 12. Wat grappig, ik ben juist éérst zuivel gaan mijden vanwege de onnatuurlijkheid ervan en geen vlees. Dat was bijna niet uit te leggen aan mensen. Er is heel veel onwetendheid en de overheid houdt dat graag in stand!

 13. Het lijkt me logisch dat als je bepaalde idealen hebt, je die (mits op een respectvolle manier) mag delen op sociale media. Ik vind het heel goed dat jullie zo nu en dan uitleggen waarom jullie bepaalde producten niet eten/drinken. Zelf heb ik me behoorlijk verdiept in de melkveehouderij (inclusief een korte cursus waardoor ik nu zelf een kleine veehouderij zou moeten kunnen runnen in geval van nood). Zodoende heb ik veel gezien en ben ik op aardig wat verschillende boerderijen geweest. Op het eerste gezicht lijkt het soms dat koeien het prima naar hun zin hebben en dat er goed voor hun gezorgd wordt. Maar als je wat dieper kijkt, dan zie je inderdaad dat kalfjes in het algemeen vroeg weggehaald worden bij de moeder, dat veel koeien mastitis (uierontsteking) hebben, dat de dieren pijn in hun voeten krijgen doordat ze niet genoeg/op verkeerde ondergrond bewegen en dat de koe al snel wordt opgegeven als er herhaaldelijk dierenartskosten zijn. Als ik dit in mijn omgeving uitleg, dan krijg ik verbaasde reacties, mensen weten dit helemaal niet. Daarom vind ik het goed dat jullie dit vertellen. Daar is niets zuurs aan. En het artikel (de tekst, links en filmpjes heb ik niet bekeken) dat jullie deelden op FB was ook niet choquerend of iets dergelijks. Dus, Groene Meisjes, ga gewoon door met waar jullie voor staan, lekker vrolijk blijven bloggen met af en toe een kritische noot om mensen te laten nadenken.

  1. Fijn om te horen dat je het snapt. Mensen hebben vaak de neiging om af te gaan op dat wat ze willen geloven. “Boeren in Nederland doen die dingen niet.” Maar daar gaat het allemaal niet om. Het gaat erom dat er altijd een dier wordt gebruikt, voor ons comfort, terwijl dat niet nodig is. En als je je eenmaal verdiept in die wereld, dan zul je gewoon zien dat er altijd dingen zijn die in het nadeel van het dier uitpakken – daar kun je niet omheen.

 14. Precies zoals we jullie kennen, en zoals ik in mijn mini review op Bol al schreef, “positief, maar niet blind voor de horrorverhalen”.
  Het is helaas nu eenmaal de waarheid dat deze dingen gebeuren. Je daarvoor afsluiten en puur en alleen focussen op alle blije dingen zou compleet onrealistisch zijn.
  En bijzonder moeilijk, want door het er niet over te hebben gebeurt er natuurlijk niks. Het verdwijnt niet als we het massaal negeren.
  Ik ben altijd wel blij met jullie aanpak.
  Eens in de zoveel tijd openen jullie de ogen van vele mensen, en de rest van de tijd laten jullie duidelijk zien dat vegan eten leuk, lekker en helemaal niet moeilijk is (of hoeft te zijn).
  Die paar mensen die daar dan niet tegen kunnen hebben zelf nog het een en ander te leren, denk ik zo.

 15. Wat jullie blog juist voor mij aantrekkelijk maakt is die balans: Jullie zijn helemaal niet verwijtend, boos of zuur terwijl, zoals jullie al opmerken, die online communities er wel zijn en die maken mij soms net zo verdrietig als het feit dat ik zo veel mensen vlees zie eten zonder na te denken. Maar aan de andere kant spreken jullie op jullie blog wél met ethisch besef, in tegenstelling tot sommige (ook hele leuke hoor) vegan pagina’s van foodies die de mooiste foto’s en recepten delen maar naar mijn persoonlijk smaak verder te ‘leeg’ zijn en een zekere diepgang missen.
  Jullie leggen soms de vinger op de zere plek, maar altijd met respect. Ik heb me (ik ben geen 100% veganist trouwens) nooit door jullie aangevallen gevoeld, maar doordat jullie dergelijke onderwerpen wel bespreekbaar maken hebben jullie én de mensen in de reacties op de website/facebook/insta mijn juist gemotiveerd om weer dat beetje extra te doen voor de wereld en om mijn eigen vanzelfsprekendheden te bevragen. Ik heb nog nooit zo’n lange reactie achter gelaten, haha, maar het punt dat ik wil maken is gewoon dat ik vind dat jullie het geweldig doen & dat jullie persoonlijke stijl van een overdaad aan happy maar altijd met grondbeginsel een aantal stevige ethische overtuigingen mij helpt om een beter mens te zijn :)

  1. Dankjewel dat je de moeite nam om deze reactie te schrijven :)

 16. Ik zag het filmpje voorbij komen en koos er voor niet te kijken omdat ik weet dat ik er heel heel heel verdrietig van word. En toch vind ik het juist heel goed dat jullie af en toe aandacht aan dit soort zaken geven, juist nu jullie zo’n groot bereik hebben. En super bedankt voor jullie recepten, heel fijn met een zoontje met koemelkallergie en mama die geen vlees eet :)

 17. Ik hou zo van jullie!!!!!!
  En wat een tof idee, 1 dag in de week vegan! In plaats van donderdag -veggiedag wordt het donderdag -vegandag ?
  De andere dagen zijn sowieso veggie ?

  1. Wat een geweldig idee! Dat kunnen wij natuurlijk alleen maar aanmoedigen! ;) Vertel je ons over een tijdje hoe het gaat?

 18. Lieve Groene Meisjes,
  Heel duidelijk stuk, iedereen kan er mee doen wat ie wil. Ik ben nog steeds met kleine stapjes bezig maar leer iedere keer bij van jullie info. Ben me wel al veel meer bewust geworden van wat er allemaal te koop is en ik doe er mijn voordeel mee. Ik heb het gevoel betere keuzes te kunnen maken ook al ben ik geen veganist.
  Groet. Xxx

  1. Maar dat is toch fantastisch Paula? Ik ken je als een zeer bewust levend mens, met een groot hart. Dat blijkt ook maar weer uit je reactie :)

 19. Ja. Topartikel. Ik vind het zelf erg moeilijk om alle leuke positieve dingen die ik uit veganisme haal te delen/verspreiden, omdat ik vaak het idee heb dat toch niemand luistert en dat mensen dan denken “ja maar een non-vegan cake is ook lekker, waarmo zou ik de moeite doen?”.

  Op Facebook kan ik nogal snel gefrustreerd raken en deel ik regelmatig nare dingen waarover ik op dat moment geshockeerd of verbijsterd ben (geen dierenleedfilmpjes hoor, maar wel de uitleg wat er allemaal gebeurt en ook hoe slecht het voor het milieu is). Verder gebruik ik fb niet echt, dus wellicht kom ik dan over als “zure vegan”. Moet er zelf nog een beetje een balans in vinden. Wat ik ook superlastig vind is het 100000000 keer beantwoorden van dezelfde vragen. Als iemand oprecht geinteresseerd is vind ik het helemaal niet erg! Maar regelmatig word ik gelijk aangevallen of schieten mensen gelijk in de verdediging voor hun eetgewoonten, als ik ergens ga eten en vraag of ze iets zonder dierlijke producten hebben of mensen naar mijn beweegredenen vragen (“maar vlees is goed voor je, onze voorouders deden het!!!”). Terwijl ik op dat soort momenten juist de discussie wil vermijden. :’)

  Ik vind dat jullie heel mooi de balans weten te vinden. Ben bijvoorbeeld heel bewust geworden van mijn kledingaankopen nadat jullie The True Cost hadden gedeeld. Hopen dat ik ooit ook die balans vind haha.

  1. Het is ook wel eens lastig hoor. Omdat er 1) heel veel negativiteit is en 2) het lastig kan zijn om, als je eenmaal weet hoe het zit, nog een beetje gezellig naar de wereld te kijken. Maar het gaat, zoals je zelf ook zegt, allemaal om balans en die is echt wel te vinden.. uiteindelijk :)

 20. Een dikke pluim voor jullie eerlijke houding en inzet.
  Hoewel het leeftijdsverschil tussen jullie en mij groot is, blijf ik jullie berichten erg graag volgen. Om persoonlijke gezondheidsredenen eet ik vis en leef ik niet helemaal veganistisch, maar jullie stimuleren mij mijn pad te blijven vervolgen.

  1. Dat is fantastisch om te horen! En wat betreft het leeftijdsverschil: onze doelgroep is heeeeeel breed. Van heel jonge meiden tot oudere dames, mannen, vrouwen, mensen met of zonder kinderen, vegetariërs en vleeseters en alles ertussen :) Dus maak je daarover geen zorgen, je bent heel welkom en je reacties ook!

 21. Super goed dat jullie het delen meiden! Het is nooit verkeerd om feiten de delen. Daar kan vervolgens iedereen zijn eigen mening over vormen. Volgens mij hebben jullie nog nooit iemand veroordeeld om zijn of haar mening. Dus jullie doen in mijn ogen helemaal niets fout.

 22. Hoi Groene Meisjes,

  Ik volg jullie al een behoorlijke tijd, maar mis ook wel eens een stuk, zoals het stuk dat jullie hierboven van gisteren aanhaalde. Maar dat is bijzaak want ik heb jullie nog nooit negatief naar vleeseters of wie dan ook uit zien halen. En met kritisch zijn, zaken aangeven of verduidelijken en daarbij je eigen mening geven is helemaal niets mis. Ik zou de zuurpruimen die daar negatief op reageren dan ook gewoon negeren. Open staan voor ideeen/een mening die anders is dan de hunne is blijkbaar te veel gevraagd. Gewoon lekker blijven schrijven zodat wij met veel plezier kunnen blijven lezen, ook als het een kritisch stuk is. En aan de zuirpruimen…. Ga gewoon nog even terug in de boom hangen om te leren dat ieder recht heeft op zijn eigen mening en dat die eigen mening niet gelijk een aanval op jou manier van leven is.

  Groetjes Nathaly

  1. We negeren mensen die kritiek hebben bewust niet, omdat we niet het gevoel willen geven dat we alleen maar ontvankelijk zijn voor complimenten of positieve feedback. Wanneer je met je hoofd op internet verschijnt en ook nog hier en daar een mening uit, dan kun je commentaar verwachten. Dat incasseren we met liefde :)

 23. Ik ben jullie ooit gaan volgen omdat ik de berichten zo prettig en positief van toon vond. Pas na een paar berichten kwam ik er achter dat jullie vegan zijn, naast alle groene gedachten. O dacht ik als vleeseter (ik vind flexitarier zon stom woord), hoor ik hier wel thuis? Maar ik voel me dus wel een beetje thuis. Ik wordt geraakt door jullie eerlijkheid, de haalbaarheid van de alternatieven die jullie aanreiken. En dat is een gekke gewaarwording voor iemand met een jas waar bont op zit (zou ik nu niet meer kopen, maar weggooien doe ik ‘m ook niet), iemand die frikandellen at (eet ik al jaren niet meer). Maar het wordt beter. Het is fijn te lezen dat jullie niet in een keer helemaal vegan waren. Hoe meer ik lees, hoe meer kleine en grote dingen ik verander. En het leuke is dat kinderen en man ook mee doen. De manier waarop jullie schrijven en handelen verdiend een groot compliment. Het is knap hoe jullie eigenhandig het imago van veganisten in mijn hoofd hebben opgekrikt. (Ben ooit heel erg naar lastig gevallen in Oostenrijk door agressieve veganisten). Ik weet niet of ik kaas, honing, wol en ei ga opgeven, we zijn al veel geminderd. Maar het feit dat we als gezin dit jaar ik denk 70% minder vlees/dier gebruiken is voor een groot deel te wijten aan jullie. Ga zo door, ik leer graag van jullie. Ook van de minder vrolijke verhalen. Cowspiracy heb ik bijvoorbeeld aan veel mensen aangeraden, en is door veel vrienden nu bekeken. Met dank aan jullie. Ik heb wel het idee dat er de laatste tijd (maar misschien ligt het aan mij hoor) de nadruk ligt op veganisme en minder op ‘groen’ terwijl ik dat juist ook heel interessant vind. Ik lees graag over groene fashion en lifestyle dingen. Jullie zijn een inspiratie en dat komt door jullie vrolijke en eerlijke manier van schrijven. En als ik voorbij kom met mn jas met bontkraag mag je zeker met je ogen rollen, ik wist toen niet beter. Maar mag ik jullie wel een knuffel geven als ik jullie tegenkom? Als dank voor alle positieve inspiratie? Liefs Marloes

  1. Hi Marloes, ik weet natuurlijk niet hoe regelmatig je ons blog leest, maar we schrijven nog wel degelijk over andere groene onderwerpen hoor :) Dit artikel kwam bijvoorbeeld van de week online, over leven met minder afval: http://www.degroenemeisjes.nl/minder-afval-poging-378/ Ook hebben we een heel lifestyle boek vol geschreven over allerlei groene onderwerpen :)

   En wat betreft die knuffel: ALTIJD! :)

 24. Jullie schrijven altijd zo enthousiast, vrolijk en vol humor, ik lees jullie blog altijd met veel plezier. Ik ben al 23 jaar vegetariër, en hoewel ik de logica van de vervolgstap om 100% plantaardig te eten en leven voelde lukte het mij nooit de stap naar veganisme te maken. Te lastig, te weinig lekkere vegan recepten, te gek op kaas… het bekende verhaal. Vorig jaar ontdekte ik jullie blog, en mede dank zij jullie verhalen en recepten ben ik intussen zo ver dat ik nog maar 1x per week (gemiddeld…) kaas eet. Meestal als ik bij een werklunch o.i.d. ben, waar je toch – nog steeds – zelfs als vegetariër raar wordt aangekeken en blij mag zijn met dat ene broodje kaas dat er ligt… Kortom ga a.u.b. vooral zo door, dank zij jullie heb ik ontdekt hoeveel makkelijker het is dan ik dacht om vegan te zijn, bedankt!!! :-)

  1. Dat vinden we fantastisch om te horen Danielle! Het doet ons heel erg goed als mensen willen nadenken over dat wat we schrijven en het ook nog eens in de praktijk toepassen!

 25. We leven nu eenmaal niet in een sprookjeswereld, maar om het na te streven is het van belang om de minder leuke kant ook onder de aandacht te brengen. Eenieder die na het lezen van gevoelige berichten en bij het zien van shockerende beelden na gaat denken, bewust wordt en andere keuzes gaat maken maakt het plaatsen van deze berichten meer dan waard. Sjapoo voor jullie Groene Meisjes!

 26. Ik vind het jammer dat mensen jullie dan “zure veganisten” noemen hoewel ik ook denk dat het niet aan jullie gericht is maar meer aan zichzelf. Dat ze na het lezen van zo’n artikel zich misschien ongemakkelijk voelen over het eten van zuivel of vlees en dat dat ongemak zich uit in een aanval naar jullie.

  Dat is precies waarom ik jullie blog lees.. ik wil de blije toegankelijke artikelen en recepten maar ik wil ook meer leren over jullie beeld op de wereld, juist omdat dat mij telkens weer inspireert om een klein stapje te zetten. Ik ben geen fulltime vegan/vega maar probeer wel bewuste keuzes te maken en mij te informeren rond bepaalde onderwerpen. Ik vind het fijn dat jullie site ook soms een spiegel voorhoud waardoor ik zie hoe hypocriet ik soms ben.. het is dan aan mij om te beslissen of ik daar mee kan leven, en ik voel in jullie artikelen ook dat jullie dat respecteren.

  Ik denk dus (nogmaals) dat die mensen die zo fel reageren de spiegel niet aankunnen. Die zien voeding liever gescheiden van de dieren zodat ze niet hypocriet hoeven te zijn of zodat ze niet kritisch naar hun eigen keuzes hoeven te kijken.

  Het voelt natuurlijk gewoon heel naar om te moeten zeggen : “ik weet wat er gebeurt, maar dat boeit mij te weinig om mezelf te veranderen.” terwijl dat wel vaak is wat mensen bedoelen met zo’n k*t reactie.

  Goed het is een opstel geworden, was niet helemaal de bedoeling haha. Ik lees graag jullie kritische artikelen, als ik allen receptjes en blije posts wilde dan volgde ik wel amerikaanse instagrammers en pintresters. Ik lees blogs voor iemands opinie en ik hoop dan ook dat jullie niet stoppen met het verkondigen van jullie mening!

 27. Hoi Groene Meisjes,

  Wat een duidelijk bericht van jullie kant. Moet zeggen dat ik gisteren wel even een frons had bij het bericht van ‘moet dat nou?’, maar ik kies er dan zelf voor om het wel of niet te lezen. De frons was dan ook absoluut niet terecht, want ik volg jullie al een tijdje en ik zie jullie als een stel spontane meiden die iedereen in hun waarde laten. Vanwaar dan de frons?

  Wat ik lastig vind is dat er ook veel vegans of vegetariërs zijn (of onlangs deze levenswijze zijn gaan leven) en je ineens overvallen met allemaal redenen waarom je vegan of vegetariër MOET!!!! worden. Alle zielige plaatjes van dieren die je kunt vinden komen voorbij op FB en ik hoor ook dat vrienden ‘aangevallen’ worden als ze een lekker ontbijtje voor hun lief maken met een gekookt eitje erbij. Van dat soort mensen gaan mijn nekharen overeind staan, want hoeveel goede redenen er zijn om V/V te worden, het moet altijd een eigen keuze zijn, pas dan sta je achter je nieuwe levenswijze (en dat vind ik ook een heel belangrijk iets, want er wordt al genoeg voor ons bepaald).

  En een deel van de frons was ook wel een deel van ‘ik weet het wel, maar ik wil de beelden niet zien!’ Ik wil de keuze zelf maken en niet aan de hand van filmpjes. Zelf vind ik dat ik al redelijk de ‘goede’ kant op ben met mijn eten. Ik eet minder vlees, drink geen melk, eieren mogen alleen biologisch en het liefst de eigen eieren uit schoonmoeders tuin. Vroeger waren het de kiloknallers, goedkope eieren en liters goedkope melk enz. Ben ik waar ik wil zijn? Nee, dat nog niet, maar ieder stapje is er 1 en zolang ik die zelf mag/kan maken is het een leukere wereld.

  Ik wil jullie iig bedanken dat jullie open zijn en veel leuke en inspirerende berichten posten. Jullie zijn transparant en ik vind het ook moedig dat jullie meerdere aspecten van een vegan lifestyle en de daarbij behorende gedachtes plaatsen. Keep up te good work!!!

  1. Ik vind dat je het zelf al goed nuanceert; je kiest er voor om het niet te bekijken. Iedereen heeft de keuze toch? Men hoeft absoluut nergens op te klikken (: Daarbij gaven de groene meisjes al als waarschuwing dat het een heftig artikel/filmpje was.

   Verder vind ik het erg jammer dat veganisten soms niet-vega’s ‘aanvallen’. Zo krijgt veganisme zo’n slechte, negatieve reputatie. Het werkt daarbij ook totaal averechts!

   Anyway, goed bezig met je kiloknaller afwijzing en biologische stappen :D

  2. Leuk om te lezen dit :) Fijn om te zien dat mensen wat langer nadenken, in plaats van om fel te reageren of meteen weg te klikken als ze iets zien waar ze van opkijken. Dankjewel!

 28. Ik vind dat jullie het juist geweldig doen!! :) Hele fijne afwisseling van leuke, vrolijke blogposts met blogposts die serieuzer zijn. Ik zou zeggen, niks veranderen en gewoon door gaan zoals jullie nu bezig zijn! Naar mijn idee inspireren jullie echt ontzettend veel mensen om bewuster te leven en misschien zelfs steeds iets meer vegetarisch of vegan te gaan eten/leven! Daar heb ik heel veel respect voor want jullie doen dat op een hele leuke manier :)

 29. Haha mijn eerste reactie was “can I get an aaaamen?”. Je merkt het wel vaker dat omgeving en lezers het allemaal prima vinden, leef je leven zeg maar, tot je ook daadwerkelijk met commentaar op de industrie of gebruik van bepaalde producten komt. Ik heb er ook voor gekozen om me zo veel mogelijk te verwijderen van de “veganazi” houding (zoals mensen die om mij heen zien dan) omdat ik wil dat de boodschap ook in mijn omgeving over komt en niet dat iedereen bezig is met, och gut, Eke heeft ook weer iets gelezen. Nee… ik wil dat ze zien dat het een hele positieve beweging is MAAR dus ook een tegenbeweging is tegen negatieve zaken. Ik vind het juist prachtig dat jullie veganisme een ander imago geeft dan de zure veganist. We zijn nog steeds een groepje die zichzelf af en toe moeten bewijzen en verantwoorden helaas. Een bericht hier en daar over waarom je het ook alweer doet, is juist nodig en inderdaad als je zo’n groot bereik hebt opgebouwd heb je inderdaad ook die verantwoordelijkheid. Jullie zijn gewoon true to yourself en ik vind het mooi. :)

 30. Goed artikel! Ondanks dat de veganreceptjes natuurlijk verrukkelijk zijn is het ook erg goed om de aanleiding hiervoor te benadrukken. En dit dan niet op een radicale manier, goed om te lezen :)

 31. Ah ik herken het zo erg dat, door de positiviteit en het belichten van het gezondheidsaspect, mensen denken dat ik alleen maar plantaardig eet omdat ik zo graag op m’n broccoli roosjes knappel en van m’n bananenbrood smikkel. Reacties als: “maar je doet het toch niet voor de dieren?” hebben me doen realiseren dat het juist ook belangrijk is om deze andere aspecten onder de aandacht te brengen. De manier waarop is echter altijd weer een uitdaging.
  Deze blogpost is echt top, lof it (Y)

  1. Precies. Ik heb letterlijk wel eens mensen horen vragen: “Maar jij bent toch niet zo’n extreme veganist die alles zielig voor de dieren vindt?” Ehhh… jawel? Ik ben juíst niet vegan gaan eten om af te vallen of om gezonder te worden. Allemaal leuke bijkomstigheden, maar de kern van de zaak blijft voor mij dat ik niet wil bijdragen aan dierenleed. Ik denk wel dat het ook een beetje komt door alle tienduizenden instagram accounts van alle vegan fitgirls die er momenteel zijn, als ik eerlijk ben. Er wordt op dat soort accounts natuurlijk heel erg de nadruk gelegd op gezondheid en strak in je vel zitten. Dat soort meiden praat niet gauw over de ethische kant van veganisme en dat vind ik wel eens jammer.

   1. Beste Groene Meisjes,

    Ik ben een pescotariër dus eet wel vis, deze opmerking vind ik jammer, want ik eet wel vis eieren en andere etenswaren waar melk in zit. Ik weet ook de ethische kanten van vegetariër en een veganist alleen kies ik wat ik ermee wil en wat niet dus ik doe het wel vanuit “bijzaken” en ik vind het lastig hoe dat dan wordt verwoord, omdat ik nu het gevoel krijg iets “fout” te doen. Een vriendin van mij is ook veganistisch en wijst onbewust ook overal op wat ik “beter” kan doen. Oké ik klinkt echt als zo’n trut maar hier gingen mijn haren van overeind staan door eerdere eigen ervaringen.

    Ik wil jullie niet aanvallen eerder delen wat zo’n opmerking met mij doet verder echt een superleuke blog.

    Groetjes,
    Liann

 32. Ik vind het geweldig juist dat jullie zoiets delen. Wat je ookal op snapchat zei, was dat jullie juist een hele grote groep kunnen bereiken! Dus ga zeker door!

 33. Ah wat goed dat jullie hier over schrijven! Ik vind het juist heel belangrijk om naast alle recepten en dergelijke ook zulke dingen mee te krijgen, dat is een van de redenen dat ik jullie blog volg! Ik ben zelf pas net vegetariër en ik weet nog niet zo heeeel veel over de bioindustrie, dus alles wat in online leer is mooi meegenomen!

 34. Wat een fijne uitleg. Ik was heel erg bang om zelf 1 van de “zure” veganisten te worden voor ik er aan begon en eerlijk gezegd ben ik uiteindelijk wel op het punt aangekomen waar anderen mij dat stempeltje ook kunnen geven. Niet geheel onterecht, want ik neem geen blad voor de mond en verfoei vleeseters (maar enkel degenen die beter weten, niet de onwetenden). Maakt het je echt zuur? Ik weet het niet. De waarheid blijven herhalen is niet per se opdringen. Men doet met de informatie wat ze wil, lijkt me. Ik zie zoiets niet als radicaal, maar ik kan goed begrijpen dat anderen iets radicaal noemen, omdat het precies andersom is als hoe zij het gewend zijn. En verandering gaat er nooit komen door je mond maar te houden.

  Mensen die op dergelijke berichten direct beginnen te schelden, daar heb ik wel enorme problemen mee. Hoe ga je daarmee om? Mensen die schelden, zijn niet in staat om goede argumenten te bedenken, denk ik zo maar. Maar als je ze dat uit moet gaan leggen, hoe pak je dat dan aan? Ik kan vast nog iets leren van jullie positieve aanpak :)

  1. Wat leuk dat je dat zegt :) Zelf hebben wij ook heus wel eens momenten dat we denken: oké, nu kunnen we beter onze mond houden, want iets heel aardigs heb ik niet te zeggen. En ook kiezen we er voor om bepaalde discussies te skippen op bijvoorbeeld Facebook, omdat het anders juist weer 1 grote ellende wordt. Het gaat allemaal om evenwicht en rekening houden met elkaar. Maar, mijn punt blijft: sommige dingen moeten worden gezegd. Dat is een verantwoordelijkheid en die neem ik heel serieus. En mensen moeten daar mee doen wat ze willen. Willen ze er niks mee, prima. Willen ze er toch eens over nadenken? Heel graag. Maar mensen die boos worden omdat wij ze wijzen op dingen die nou eenmaal gewoon zijn zoals ze zijn, moeten misschien even bij zichzelf nagaan of zichzelf eens een spiegel voorhouden.

 35. Dankjulliewel voor dit ijzersterke bericht, Groene Meisjes. Ik ga dit tabblad vandaag open laten staan, zodat ik het nog een paar keer opnieuw kan lezen.

  Met name de een-na-laatste alinea komt goed binnen bij mij. De schaamte die jullie beschrijven wanneer mensen “veganisme” automatisch koppelen aan “militant/onverdraagzaam/veroordelend veganisme” komt mij zeer bekend voor. Ik merk zelf dat ik me er regelmatig voor geneer om buitenshuis aan te geven dat ik veganistisch wil eten en leven. Het gevoel om anderen daar mee in de weg te zitten, een aandachtstrekker te zijn, mezelf te moeten verantwoorden… Ik vind het heel fijn dat jullie op zo’n volwassen en respectvolle toon jullie kijk op dat gevoel delen in dit bericht.

  Voor mij zijn de Groene Meisjes een soort tegenbeweging in een tegenbeweging. Dat klinkt een beetje gek, maar misschien maakt het meer sense als ik het uitleg. De meest “zichtbare” vegans zijn over het algemeen degene die het hardste schreeuwen en schoppen, zoals de protestanten op de Dam in jullie voorbeeld. Hoewel veganisme naar mijn idee inderdaad een tegenbeweging is, hoeft dat echter niet te betekenen dat de hele beweging “anti” is. Ja, er is veel ellende op de wereld waar de mens een (heel) groot aandeel in heeft. Mijn gevoel zegt me echter dat het niet helpt om daar op zo’n negatieve manier de aandacht op te vestigen. Jullie 99% blije blog ervaar ik als een heel verfrissend tegengeluid, waarin wederzijds respect en vrije keuzeruimte voor iedereen (en dan ook écht iedereen!) centraal staan.

  Door het lezen van jullie blog sterken jullie mij in mijn gevoel dat ik er goed aan doe om mijn best te doen om vegan te eten en te leven. Dat dat mág, zonder dat ik me hoef te verantwoorden of iedereen die er anders over denkt als minderwaardig te moeten zien. De Groene Meisjes zijn voor mij een soort steuntje in de rug – een spiegel om op mezelf en mijn keuzes te reflecteren, maar tegelijkertijd ook een venster dat mij nieuwe perspectieven biedt. Jullie laten zien wat er allemaal wél kan, en daar heb ik enorm veel bewondering voor.

  Daarom dus nogmaals: dankjulliewel. You girls rock!

 36. De mensen die hier heftig op reageren zijn altijd de mensen die op dat moment met zichzelf geconfronteerd worden. En uit bescherming van zichzelf reageren ze dat dan op jullie af want het voelt voor hun alsof er met een vinger naar hun gewezen word. Ze voelen in dat moment zelf heel goed aan wat voor een bewuste keuzes zij maken en aangezien ze zich aangevallen voelen willen de meeste dat gelijk doorschuiven naar een ander zodat ze er zelf niet naar hoeven te kijken. Heel begrijpelijk, maar niet echt netjes om te doen natuurlijk. Ik concentreer mij zelf ook op de leuke kant van veganisme maar als iemand over de ethische kant begint ben ik daar heel eerlijk over. En ja, dan voelen mensen zich soms behoorlijk aangevallen. Ik herken het inmiddels voor wat het is en heb er begrip voor waarom mensen zo reageren, ik zie het als een eerste stap waarin mensen met hun eigen bewustzijn worden geconfronteerd. En dat is misschien wel de eerste stap naar een lange reis richting veganisme. : )

 37. Ik vind dat jullie op een hele leuke en toegankelijke manier het veganisme en de grondslag daarvan aan het licht brengen! En ik verwacht dan ook niet anders dat het leed in de wereld daar onderdeel van uitmaakt. Jammer dat jullie daar kritiek op gekregen hebben! Maar props voor de keurige reactie daar weer op! Liefs Charelle

 38. Goed geschreven! Ik vind die balans juist prima!
  Met positiviteit bereik je meer, daar ben ik ook van overtuigd, maar dat wil niet zeggen dat je altijd alleen maar blij moet doen over het veganisme. Helaas is wat eraan ten grondslag ligt niet zo’n blije reden (meestal), dus daar mag af en toe best aandacht voor zijn.
  Laten we niet vergeten waarom we het eigenlijk doen! Naast de gezondsheidsredenen enzo uiteraard.

  Zijn jullie zondag ook bij Vegfest? :)

  1. Hi Suzanne, helaas zijn wij er zondag niet bij :( Erg jammer, maar het lukt niet!

 39. Mooi beschreven en zeer te waarderen dat jullie je verantwoordelijkheid zo serieus nemen. Het zou zomaar kunnen dat de boze of zure reacties komen van mensen die zich door dergelijke info geconfronteerd zien met hun eigen dilemma’s. If the shoe fits… Persoonlijk beperk ik mijn zuivelgebruik tot bio(dynamische) producten en daar voel ik me goed bij. Keep up the good work, ladies!

 40. Misschien heb ik wel onder een steen gelegen, hoor… Maar welk artikel (of de reacties ervan) was de aanleiding voor het schrijven van dit stuk? Jullie refereren naar een artikel van gisteren maar dat kan ik niet terug vinden. Alvast dank!

  1. Het gaat ook niet per se om dit bericht van Facebook hoor. Het zijn opmerkingen die we regelmatiger krijgen, onder verschillende berichten. Hoort erbij, maar we wilden wel graag even uitleggen hoe wij in deze kwestie staan :)

 41. Ga vooral door met wat jullie doen! :) Bedankt voor de toelichting en hopelijk valt het kwartje bij sommige dan alsnog, misschien rolt het een paar keer rond maar uiteindelijk zal hij landen! Succes met alles <3

 42. Zure veganisten?! Jullie?! Haha, wat een grap! Ik vind jullie blog juist een baken van positiviteit, enthousiasme en goed doordachte artikelen, met veel respect voor de lezers, zonder opgeheven of wijzend vingertje. En dan is het juist belangrijk, lijkt me, om af en toe ook artikelen te plaatsen, voor de balans, met een minder blije boodschap. Want zo zit de wereld nou eenmaal in elkaar, het is helaas niet allemaal pais en vree.
  Dus ga vooral zo door, met jullie soms kritische berichten. Die moeten ook geschreven worden. En leiden dikwijls tot bewustwording: heel belangrijk!

 43. Ik ga juist naar jullie website om tips op te doen om “uit mijn comfortzone te komen”. Jullie laten zien dat veganistisch leven helemaal niet zo moeilijk is dan gedacht. Ik heb ook mede door jullie website de keus gemaakt om van geen melk naar helemaal geen zuivel (geen kaas met vegetarisch stremsel, geen boter etc, geen room) te gaan maar sojaboter, sojayoghurt, amandelmelk etc. Ik voel mij fitter en gezonder dan ooit door 10 jaar geleden de keuze hebben gemaakt om geen vlees meer te eten, na langzaam afbouwen werd dat geen vlees, vis, gelatine, weipoeder, E121 na een aantal maanden. En steeds verder stapjes waarbij ik mij prettig voel en ontzettend blij van wordt dat veganistisch eten meer richting een norm wordt in restaurants ook dan een uitzonderlijk. Ook vind ik duurzaam leven een onderdeel hiervan en ik kan het alleen maar aanmoedigen dat jullie doorgaan met jullie visie om je eigen wereld en die om je heen te verbeteren.

 44. Ik vond jullie bericht van gisteren heel mild en op een goede manier aanzetten tot nadenken. Ik bleef er in ieder geval nog een tijd over nadenken. Ik ben voornemens 1 januari vegetariër te worden (ik heb helaas gewoon een symbolische datum nodig, een afbouwperiode en wil mijn familie ook nog niet helemaal afschrikken met het kerstdiner etc.), en zie veganist dan ook als een logische vervolgkeuze, juist door dit soort berichten; ik ben 35 en weet pas echt door oa jullie blog en de docu’s die ik daardoor ging kijken dat dit met kalfjes gebeurd…
  Maar goed, voor mezelf; eerst focussen op geen vlees, en dan de rest!
  In ieder geval, jullie moeten zeker niet ’te blij’ worden ;)

 45. Zuur? Welnee hoor. Teleurgesteld in jullie? Ben je mal. Maar wel goed om wat nuance aan te brengen denk ik. De laatste zin in het artikel dat jullie delen luidt:

  “Luckily, consumers are able to withdraw their financial support from farmers who routinely abuse animals by adopting a healthy and humane vegan diet.”

  Dierenmisbruik, tuurlijk, daar wil je niet aan bijdragen. Mijn kaas koop ik bij een boerderijwinkel waar ze zelf kaas maken van de melk van hun koeien. Ik heb met eigen ogen gezien dat die goed verzorgd worden. Maar ja, die moeder-kalf scheiding, dat blijf ik een hele lastige vinden. Ik schreef er ook over op mijn blog: https://uitdeklei.wordpress.com/2013/10/13/9-dingen-die-je-niet-wist-over-kaas/.

  Maar alle melkveeboeren daarmee tot dierenmisbruikers reduceren gaat me te ver. Als je op het platteland woont weet je dat een groot deel van de gemeenschap direct of indirect met koeien bezig is. Nederland zou raar opkijken als ze de stad uitgingen en er nergens meer een koe te zien was.

  Heel goed om deze kwestie aan te roeren dus. Maar het is niet zo zwart-wit als het nu gesteld wordt.

  Succes en groeten uit de polder! :)

  Janneke

 46. Beste groene meisjes,
  Voor veel mensen is het volgens mij toch heel moeilijk om de werkelijkheid onder ogen te zien , ze kijken vaak liever weg van de werkelijkheid , ik eet al 30 jaar geen dieren , waarvan 3 jaar ook geen zuivel meer , in de eerste instantie om het dierenwelzijn , maar ik hoop dat nu het in de kranten staat en op de tv komt dat vlees eten helemaal niet zo gezond is dan dat veel mensen denken , het toch weer wat verschil gaat maken voor de dieren , maar al was vlees en zuivel wel gezond , ik persoonlijk wilde het beslist niet meer eten , natuurlijk moet dat iedereen voor zichzelf bepalen , maar wat veel mensen volgens mij nog niet weten is bv dat melk drinken niet bepaald gezond is , kijk eens op http://www.melkmoetniet.be beste groene meisjes , heel goed dat jullie alles zo onder de aandacht brengen , het brengt het verschil , dat geloof ik echt , ga zo door ! en nog gefeliciteerd met jullie geweldig mooie boek , groetjes Mickey

  1. Dankjewel Mickey! En bedankt voor het aanhalen van de site .Top!

 47. Helemaal mee eens. Er is een reden dat jullie veganistisch eten/leve en die reden is inderdaad niet om vegan taartjes te kunnen eten. Het gaat in eerste instantie om de dieren. Hoewel niet iedereen voor deze redenen veganistisch begint te eten, maakt iedereen volgens mij wel op den duur de connectie dat dieren er niet zijn voor de mensheid om op te eten of te martelen in het proces hier naar toe, maar dat ze met rust gelaten moeten worden. Zoals je zegt in het artikel lijkt het bijna dat mensen vergeten dat jullie veganistisch eten / leven om deze reden, maar dit is juist waar jullie compleet in geloven. Niet alleen vind ik het meer dan normaal dat jullie af en toe, op een respectvolle manier, kunnen delen waar jullie voor staan, maar ook vind ik het in dit geval heel goed. Ja ik ben biased, want ik eet ook veganistisch en heb gelijksoortige principes, maar het is simpelweg de waarheid en die mag écht af en toe wel gedeeld worden. Omdat men soms een herinnering nodig heeft en natuurlijk ook omdat veel mensen niet beseffen wat er zich zoal afspeelt achter gesloten deuren.

  Ik ben er heus niet voor dat dit elke dag gebeurt en op onuitstaanbare wijze, maar ik vind niet dat er iets mis mee is als er 1 keer in de zoveel tijd wel een berichtje wordt geplaatst. En zeg nou zelf: jullie doen dit nagenoeg nooit! Jullie zijn juist altijd súper positief, vrolijk en “vrij stil” over de gruwelen van de vee-industrie (als in; dat jullie niet hele essays schrijven over hoe verschrikkelijk de mensheid is jegens dieren en dit ook niet elk uur delen op social-media). Ik vind niet dat jullie iets kwalijk moet worden genomen. Jullie zijn super! (:

 48. Ik hoop dat jullie dat soort van berichten blijven schirjven. Want ik zou ambetant en teleurgesteld zijn als jullie het alleen maar zoduen hebben over lekkere chocoladerepen en toffe veganrestaurantjes.

  1. Maak je geen zorgen. We nemen ons werk heel serieus en we proberen altijd na te denken over hoe de Groene Meisjes voor alle partijen interessant kan blijven!

 49. Goed verwoord! Je kan pas iets veranderen, als je ziet dat het verkeerd is. En stelselmatig dieren gebruiken voor welk doel dan ook, wordt niemand toch vrolijk van? Ik ben blij dat jullie een – naar mijn idee – goede balans hebben gevonden tussen positieve berichten en serieuze, informerende berichten.

  Alleen dit stukje herkende ik niet “Onze verantwoordelijkheid als bloggers is om de zaken respectvol te laten verlopen. Dat betekent dat we geen heftige reacties als ‘mensen die dieren eten moeten dood,’ tolereren. ” Ik ben nog nooit een groep op Facebook tegengekomen waar dit taalgebruik wordt getolereerd. Mensen doodwensen is niet eens vegan. ;-)

  1. I know, maar die groepen zijn er wel degelijk, helaas.

 50. Toen ik zuur zag staan, dacht ik in eerste instantie aan zure snoepjes. Die vind ik overigens wel heel lekker, Ik ben ook mede door jullie meer en meer vegan gaan eten :D

  1. :’) Zo lang we er maar geen maagzuur van krijgen ;)

 51. Goed stuk!
  Alles is vast en zeker al gezegd in de reacties maar blijf vooral wie jullie zijn.
  Ook de zwaardere onderwerpen horen erbij en maken deel uit van de dagelijkse realiteit.
  Dat men er voor kiest deze niet de te zien, dat mag, maar je kunt niet ontkennen dat het er is.
  Dat je vervolgens moeite hebt met het laten staan van je stukje vlees en dergelijke, dat kan ook.
  Maar doe niet net alsof vlees aan bomen groeit want dat is (helaas) niet het geval.
  Ik vind de veganistische lifestyle die jullie hebben bewonderenswaardig en ik zou willen dat ik dit ook op kon brengen.
  Maar op dit moment in mijn leven is is daar geen ruimte voor.
  Wel eet ik vaak vegetarisch, heb ik laatst een sweater gekocht bij de Geitenwollenwinkel (dankzij jullie) en op deze wijze draag ik mijn hele kleine steentje ook bij.
  Maar jullie moeten de boodschap gewoon uit blijven dragen want op deze wijze wordt er bewustwording gecreëerd en daar gaat het om……. het leven is helaas niet altijd roze.

  1. Wat cool dat je naar de Geitenwollenwinkel bent gegaan! :) Zulke dingen maken ons heel blij. Dankjewel voor je lieve comment!

 52. YEAH! Gelijk hebben jullie dat jullie ook zo’n dingen posten. De realiteit is hard, maar realiteit is realiteit en die moeten we soms ook onder ogen durven komen. Die dingen zetten ons tot nadenken, en soms hebben we die dingen even nodig om ons gedrag te veranderen of anders te gaan denken. Het leven bestaat nu eenmaal niet alleen uit uit lekkere receptjes en leuke hotspots.

 53. Amen. Goed gesproken dames! Ik vind het fijn dat jullie ook wel eens ‘heftigere’ berichten posten want ik leer daar, als halve vegetariër, veel van. En wat ik juist in jullie zo waardeer, is dat jullie niet oordelen over anderen, niet veganisten.
  Ik hou ook niet van die schreeuwerige ‘mensen die vlees eten moeten dood’ berichten en mensen die mij gaan vertellen wat ik wel en niet moet doen.
  Door jullie berichten en blogposts en meningen kan ik heel bewust eigen keuzes maken en dat is heel prettig! Dus chapeau voor jullie!

 54. Super geschreven. Ik zag gister inderdaad het berichtje voorbij komen met de daar bijbehorende reacties..
  De wereld is inderdaad niet alleen maar vegan chocoladetaartjes & hummus.. Soms moet er ook plaats gemaakt worden voor wat serieuzere onderwerpen. Niet dat vegan chocoladetaartjes niet serieus zijn. Want dat is bloed serieus. Maar jullie snappen me. Ik vind het daarom ook heel erg goed dat jullie dit gewoon posten!
  En er ontstaat steeds meer een twijfel over het wel of niet vlees eten bij mij.. Ik ben nooit vegetarisch geweest en ik weet ook niet of ik dat kan ( en misschien wel wil ) maar ik denk er al wel een stuk meer bij na..!
  Stapje voor stapje ( zoals jullie ook al zeiden! )

  Lieve meiden , keep up the good work!

  Liefs Iep

  1. hahaha chocoladetaartjes. Een bloedserieuze zaak :’)

 55. Het is jullie blog en jullie moeten lekker doen wat jullie willen. Zelf apprecieer ik jullie vrolijke, milde maar heel bedachtzame toon enorm (ik hoop dat dat wat duidelijk is). Het afgelopen jaar ben ik vegetarisch gaan eten, mede door jullie. Veganisme vind ik nu nog wat te moeilijk, maar ik vind het heel leuk dat jullie je zo verdraagzaam uiten en ik mij welkom blijf voelen op jullie blog. Ondertussen komt de informatie wel binnen en ik denk steeds meer na bij wat ik doe/koop/eet. Het leven bestaat niet alleen uit chocola en suikerspinnen, dus mogen jullie best eens wat harde feiten op ons afsturen. We kiezen toch zelf of we die dingen willen lezen? (Eerlijkheidshalve: zo’n dingen neem ik maar met mondjesmaat op, het worden veel te snel kopzorgen die ik jaren met me meedraag. Maar toch.)
  Sorry voor de misschien niet erg samenhangende reactie. Veel te moe vandaag, maar ik wou jullie absoluut een hart onder de riem steken.

  1. Je bericht is helemaal overgekomen hoor Heleen :) dankjewel!

 56. Ik vind het net goed dat jullie ook zulke berichten publiceren. Het maakt jullie blog ook geloofwaardig en het bewijst dat jullie geen veganist zijn omdat dat hip is ofzo. Ik ben zelf geen veganist of vegetariër maar zulke berichten motiveren me wel om bijvoorbeeld minder vlees te eten of melkproducten te nemen en geven me ook inspiratie voor alternatieven. Goed bezig !

 57. Ik heb inderdaad ook zo ervaringen met ‘zure veganisten’. Wat voor mij te ver gaat is om allerlei menselijke karaktertrekken op dieren te projecteren en dieren om die reden zelfs boven een mensenleven te stellen. Een dier is een dier. Dat maakt ze ook kwetsbaar en daar ligt onze taak: wij moeten gewetensvol met de natuur omgaan en het veroorzaken van dierenleed door bv dieren in een onnatuurlijke situatie plaatsen past daar niet in. Van kinds af aan ben om die reden tegen gebruiken van dieren voor circus en dierenparken . Ook vind ik dat bepaalde dieren niet als huisdier gebruikt moeten worden en paardensport vind ik ook niet kunnen. Ik ben zelf sowieso vegetarier, mijn kind is daarbij ook nog allergisch voor zuivel. Nou, dan zit je al heel snel op grotendeels een veganistische levensstijl. Mijn lief pubertje eet nog wel ( biologisch) vlees, maar niet alle dagen dus. Ik vind jullie erg positief hierin, en volgens mij zet je daar meer mensen mee aan het denken dan als je een hardliner bent. Ik schrok bv erg van de reacties die je destijds kreeg over het artikel over kwarktaart, ik vond sommige mensen ronduit eng. Kortom, ga zo door.

 58. Ik vind jullie toppers! Ik lees jullie blog met veel plezier, zowel de taartjesartikelen als de onderwerpen waar je misschien minder vrolijk van wordt. Dan probeer ik eruit te halen wat voor mij het beste werkt. Ik eet nog af en toe vlees (maar dan wel verantwoord) en ontbijt iedere dag met zuivel, maar voel me door jullie wel in mijn waarde gelaten. Ik geniet van jullie recepten en gebruik ze vaak (zelfs mijn diehard vleesetende vriend vindt het meestal heerlijk). Ga door zoals jullie nu bezig zijn, want dat vind ik mooi!
  En dan nog even over de zure veganisten: die ken ik wel. Mensen die zichzelf superieur vinden omdat ze veganist zijn en neerkijken op mensen die wel vlees of zuivel eten. Die zijn er helaas ook, maar daar heb ik helemaal niks mee.

  1. Ja, die veganisten zie ik ook wel eens voorbij komen op facebook. Sommige van hen zeggen dat ze zelfs met bepaalde familieleden gebroken hebben omdat die niet vegan zijn. Dat vind ik echt schokkend en ik kan mezelf niet goed verplaatsen in zulke mensen.

   Ik vind de balans op de Groene Meisjes heel goed! Als ik op facebook zie dat jullie een nieuw artikel hebben geplaatst, denk ik net zo vaak: ‘Oh, een recept, even kijken’ als ‘Oh, een artikel over vis eten, even kijken.’ Jullie artikelen over de veehouderij en dolfinaria enzo helpen mij om mijn eigen mening hierover duidelijker te formuleren =)

   1. Klopt ja, dat soort dingen lees ik ook wel eens. Ik vind het wat sektarisch overkomen allemaal. (uitspraken als: ik heb gebroken met familieleden…) Dat is gewoon niet ons ding. Maar, nogmaals, ons ding is ook niet alleen maar KIJK EENS HOE GEWELDIG ALLES IS. Ik bedoel, niet alles ís geweldig en dat mag best gezegd worden :) fijn dat jullie het begrijpen!

 59. Supergoed stuk, meisjes. Blijf dit zo volhouden. Mooi dat jullie bij je standpunt blijven en je daar sterk in tonen. Dierenleed kan niet genoeg onder de aandacht gebracht worden, als eerste stap naar bewustwording en het maken van andere keuzes.

 60. Topstukje! Ik ben het helemaal met jullie eens :-)

  Ook ik probeer mensen te ‘verleiden’ tot een meer plantaardige en groene levensstijl met lekker eten en toffe adresjes, maar af en toe wat basic achtergrondinfo over gezondheid, het milieu en dierenleed is niet meer dan normaal, vind ik.

  Doe zo voort, meisjes!

 61. Hartstikke goed dat jullie juist ook dit aspect van het veganisme laten zien! Als jullie alleen maar vrolijk vegan receptjes zouden plaatsen en voor de rest niks over dieren zouden zeggen, zou ik het erg vreemd vinden. You go girls!!

 62. Lieve Groene, Fijne , Doordachte Dames,

  Ik snap heel goed dat jullie niet zuur willen overkomen en niet al te confronterend willen zijn met de informatie die jullie delen op deze blog. Maar de gevolgen van onze lifestyle op afstand willen houden, niet geconfronteerd willen worden met de ellende die we veroorzaken voor dieren, arbeiders aan de andere kant van de wereld, milieuproblemen etc… zal er niet ertoe bijdragen dat we een grotere besef gaan ontwikkelen voor onze lifestyle die andere wezen, het milieu en goedkope arbeiders zeer… maar dan ook zeer schaadt. Ik zit in een vakgebied waarbij ik elke dag bezig met de gevolgen van onze slechte, onduurzame lifestyle. Willen we bedrijven echt onder druk zetten zodat ze dieren, goedkoper arbeiders en het milieu respecteren? Dan hebben we harde feiten nodig en dat impliceert confrontatie met de harde realiteit. Maar ik snap dat jullie andere keuzes maken want jullie blog heeft niet een activistische insteek. Ik heb wel die activistische insteek en heb die harde feiten nodig. Jullie werk is nodig. hard nodig om de grote massa aan te spreken en hier en daar zaadjes te planten om een duurzame, groene lifestyle ’te promoten’. Een groene, duurzame lifestyle vertalen naar het groter publiek is niet eenvoudig maar ik vind dat jullie dat heel goed doen over het algemeen. Dat betekent dus ook dat je de feiten rustig opbouwt en dat het publiek misschien over 10 jaar niet wegloopt voor de harde feiten… Uit experimenten blijkt ook dat consumenten bdat indien ze geconfronteerd worden met kinderarbeid ze niet meer ‘goedkope’ kleding van bepaalde winkelketens kopen.( Zie het filmpje over jongeren aan wie een shirt van enkele euro’s wordt aangeboden maar dat ze eerst een video moeten bekijken over het shirt) Zelf heb ik die harde confrontatie ook meegemaakt als klein kind. Dan wordt er opeens een lammetje geslacht vlak voor je neus terwijl je vrienden was geworden met het lammetje.. en dan het lammetje opeten?? Je vriendjes eet je niet op!! Lieve dames, heel veel succes :)

  1. Ik denk ook dat geldt: ieder z’n aanpak. Alle verschillende aanpakken kunnen heel goed naast elkaar bestaan. Ik heb alle respect en bewondering voor mensen die wél op de Dam gaan staan met een bord om te protesteren tegen megastallen – het is gewoon niet míjn manier. Dat neemt niet weg dat ik het bewonder dat mensen zich op die manier inzetten voor dierenrechten. Ik zet me weer op mijn eigen manier in en steek daar een hoop energie en tijd in. Ik denk dat het heel goed is dat mensen ook zien: veganisten komen in alle soorten en maten en dus is veganisme ook voor iedereen :)

   1. :) eens :) Change is different, change takes time… and a different approach for everbody :)

 63. Meiden ik vind jullie top!
  Ik vind het echt geweldig wat jullie doen en geniet van al jullie posts en artikelen. Ook van degene waarin jullie opkomen voor de dieren en hun leed kenbaar maken!
  Jullie brengen het respectvol en zijn geweldige ‘rolemodels’ ! Jullie inspireren mij enorm. Dank daarvoor!
  Groet!
  Ps. Ik schrijf dit met mijn telefoon in de ene en een stuk pitabrood met ‘pizza’ hummus in de andere hand ;)

 64. Ik vind jullie helemaal niet zuur omdat jullie ook over serieuzere onderwerpen schrijven. Doe zo voort :-)

 65. Goed artikel dames! De site vormt jullie platform, een digitaal boekwerk om jullie ideeën te verspreiden en mening te delen. Ondanks de feiten die jullie aan de kaak stelden, zou ik graag een ‘sidenote’ maken omtrent het slecht behandelen van dieren in de commercie. Ik, als trotste dochter van een melkveehouderij, weet als geen ander dat mijn vader zijn koeien op een hele goede wijze behandelt. Zijn hart ligt bij de dieren, maar kan zijn vak alleen uitoefenen wanneer hij hen melkt. Het is belangrijk op te merken dat een boer, in welke scene dan ook, altijd het beste voor zijn dieren wilt, omdat zij simpelweg dan het gezondst zijn, dus de beste melk geven bijvoorbeeld. Dit is niet zielig, dit een natuurlijk fenomeen. Waar ik het wél mee eens ben, is dat op grote schaal dieren uitbuiten zielig is. Dit gaat namelijk het gevoel van ‘hart hebben voor de dieren’ voorbij. Mijn doel met deze comment is om te benadrukken dat (relatief kleine) bedrijven, en daarmee wil ik niet de grote boeren uitsluiten, weldegelijk hart hebben voor de beesten. Besef dat het leven nooit zwart wit te zien is ;). Liefs!

 66. Via pintrest ben ik op jullie blog gekomen en ik vind het juist een verademing. Juist de artikelen over o.a. tweedehands kleding vind ik inspireren. Ik ben zelf flexanist (voor het eerst dat ik het zo opschrijf, heel vreemd) met daarvoor mijn eigen redenen. De reddenen achter ieders verhaal kunnen beter sterk zijn dan zonder argumenten en een goede basis wat aanmodderen. Dank jullie voor jullie verhalen!

 67. Ja dat hoort er toch ook gewoon bij. En het is jullie site/blog/instagram, en mensen volgen jullie, dit hoort bij jullie

 68. Mooi bericht!
  Zelf ben ik vega opgevoed, en eet inmiddels af en toe vlees, 1 à 2 dagen in de week.
  Mij idee hierachter is deels gebaseerd op de uitspraak van een Native american: “Het zal pas beter gaan met de wereld als je hetzelfde voelt bij het plukken van een plant als bij het doden van een dier.”
  Oftewel, ook plantaardig voedsel is leven en alle leven is gelijk. Wat vinden jullie hiervan?

  1. PS: ik moest heeeeel ver naar beneden scrollen om een reactie te plaatsen, kan dat niet handiger? Of ligt dat aan mijn oude telefoon…

  2. Ik snap wat je wilt zeggen, maar ik zie planten en dieren toch anders, ondanks dat ook planten heel waardevol zijn voor onze planeet. Zo hebben dieren een zenuwstelsel en planten niet en ben ik zeker van de pijn die dieren voelen. Ook moet een dier veel meer planten eten om uit te groeien tot vlees voor de mens. Zo spaar je dus zeker niet meer planten en worden er dus ook meer planten gebruikt. Eveneens water en komt er bij de vleesproductie veel vervuiling te pas.

   Verder wel super dat je vega bent opgevoed!

 69. Ik begrijp jullie volledig en ik vind persoonlijk dat jullie dit heel goed aanpakken. Het is moeilijk om een deftig evenwicht te vinden tussen het leuke aan vegan zijn en natuurlijk de kritische noten die je ook wilt overbrengen. Ik vind het zelf al moeilijk om ik te schatten wanneer en tegen wie, wat te zeggen.
  Ik tracht ook 99% van de tijd te focussen op al het leuke en lekkers dat veganisme met zich meebrengt, maar heel af en toe lees of zie ik weer een vreselijk bericht en kan ik het ook niet laten dit te willen delen en mijn mening over te geven. Want ondanks al het lekkere eten, dat is niet waarvoor ik vegan ben. Het is een ethische keuze en het doet me dan ook afschuwelijk pijn om soms weer deze vreselijke beelden te zien. Ik zou ook nooit zomaar de meest vuile, bloederige filmpjes delen. Maar als ik weer filmpjes zie, waar baby’s van hun moeder worden weggerukt, dan breekt mijn hart. Mensen moeten het niet zien als deel van de shocktherapie die zure veganisten gebruiken, soms willen we gewoon duidelijk maken waarom we deze keuze juist maken.

  Ik herken mezelf in jullie ingesteldheid en ben blij om te zien dat ik niet alleen ben. Positiviteit naar iedereen die toch al een stap in de juiste richting neemt en deel al dat lekkers met de wereld! Doe zo verder! Jullie zijn een inspiratie voor velen! ❤️

 70. Ik vind het een mooi en eerlijk bericht. Ik ervaar jullie blog als zeer laagdrempelig, ook als je niet (volledig) vegetarisch of veganistisch leeft is het leuk en interessant om te lezen. Ik denk juist dat het goed is om af en toe ook de mindere kant toe te lichten die jullie keuze om veganistisch te leven heeft geïnspireerd. Het is alleen maar positief als mensen zich wat meer bewust worden van het leed achter wat je eet. Wat je vervolgens met die informatie doet is aan jou, dit wordt in mijn ogen door jullie altijd (terecht) benadrukt. Maar bewust wording vergroten is in mijn ogen enkel positief, het is goed mensen tot denken en zelf eventueel tot keuzes aan te kunnen zetten. Hoewel ik zelf nog heel af en toe vlees eet ben ik heel blij dat het (om mij heen) steeds minder de norm wordt en meer een bewuste keuze.

 71. Hoi Groene Meisjes!

  Ik ben een verse bekeerling tot het vegetarisme die eens wat gaan lezen is om te ontdekken waarom mensen zouden kiezen om veganistisch te gaan leven; helemaal als je al vegetariër bent. Voor een glas melk en een lekker eitje dood je immers geen dieren, toch?

  Nou, niet dus, zo blijkt. Was me dat even schrikken! De wantoestanden die komen kijken bij melk- en kaasproductie en bij de eierindustrie lijken bijna zo evident dat elk weldenkend mens die dingen toch moet beseffen? En toch had ik er nog nooit bij stilgestaan…

  Het heeft m’n ogen verder geopend, maar ik stoot ook meteen op scepsis in m’n omgeving, zélfs bij mijn vrouw die al 30 jaar vegetarisch leeft. Zo goed als al m’n informatiebronnen die ik tot hiertoe gevonden heb komen immers niet helemaal uit onverdachte hoek – lees: de info is afkomstig van mensen en organisaties die zelf veganisme “beoefenen” en uitdragen. Zo ook jullie blog trouwens.

  Een beetje kritisch denken kan natuurlijk nooit kwaad, dus daarom wou ik jullie vragen of jullie me misschien ook andere, minder “verdachte” bronnen kunnen aanwijzen die de argumenten vóór het veganisme bekrachtigen? Bronnen zoals, ik zeg maar wat: een verslag van een veearts dat bevestigt dat kalfjes ijzerarme melk te drinken krijgen om roze vlees te hebben bij de slacht, en/of een wetsartikel dat bevestigt dat diezelfde kalfjes in een kleine box opgesloten mogen worden waarin ze niet voldoende kunnen bewegen gedurende de 3 tot 6 maanden die ze mogen leven om hun spierontwikkeling tegen te gaan zodat het vlees malser zou zijn wanneer ze geslacht worden. Of verslagen van een veearts waaruit blijkt dat een melkkoe effectief elk jaar opnieuw kunstmatig zwanger gemaakt wordt en dat de kalveren onmiddellijk na de geboorte van de moeder gescheiden worden.
  Ik heb het idee dat zulke informatie me zou helpen om de dialoog met anderen aan te gaan zonder al te snel te vervallen in clichés en verdachtmakingen. En het zou natuurlijk extra fijn zijn om daarmee anderen ook tot nieuwe inzichten te kunnen laten komen, of ze er nou wat mee doen of niet.

  Ik heb hier net het artikel “Boeken en documentaires over veganisme” veganisme gevonden op de site. Die zaken ga ik alvast bekijken! Maar als jullie – of andere lezers van dit blog – over nog andere bronnen beschikken, dan hoor ik het graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *