3 x plantaardige melk maken

uitgebreide stap voor stap uitleg om zelf 3 soorten plantaardige vegan melk te maken.
Maak zlef 3 soorten plantaardige vegan melk met deze uitgebreide uitleg voor amandelmelk, havermelk en kokosmelk
melk6

Hoewel wij heel graag kant-en-klare plantaardige drinks kopen en gebruiken, vinden we het ook leuk om zelf af en toe de keuken in te duiken en zelf plantaardige melk te maken. Ja, dat kost wat tijd en je moet je keuken daarna we even schoonmaken, maar het resultaat mag er zijn. Vandaag laten we je zien hoe je met haver, amandelen en kokos zelf plantaardige melk kunt maken.

Voordat je gaat beginnen aan dit project: wat heb je nodig? Een blender en een dunne (kaas-)doek. Dat is het eigenlijk wel. Zelf plantaardige melk maken is heel erg makkelijk, het kost alleen wat tijd. De tijd zit vooral in het wachten, omdat je bijvoorbeeld de amandelen moet weken voordat je ze tot melk kunt verwerken. Los daarvan is het natuurlijk altijd meer werk om zelf iets te maken, in plaats van om een pak open te trekken, maar dat weet je voordat je eraan begint. Wij  vinden het maken van plantaardige melk de ideale klus voor op een regenachtige zondagmiddag.

In dit artikel delen we vier recepten. Drie melken en één recept om de overgebleven pulp te verwerken tot iets lekkers. Je kunt de drinks natuurlijk helemaal naar je eigen smaak zoeten. Wij gebruiken zelf graag vanillepoeder (let op: dat is iets anders dan vanillesuiker,) dadels en maple syrup. Wat dacht je ervan om banaan of kardemom te verwerken in je homemade melk? Het is leuk om hiermee te experimenteren en zo te bepalen wat je het lekkerste vindt. Misschien kies je er wel voor om de melk helemaal niet te zoeten, omdat je van een zo neutraal mogelijke smaak houdt. Ook helemaal prima natuurlijk!

melk3 melk5

Amandelmelk

Laten we beginnen met de plantaardige melk die wij zelf het allerliefste gebruiken voor onze winterse ontbijtjes. Amandelmelk is zo lekker romig en van nature al een beetje zoet, daar hoef je eigenlijk nog maar heel weinig aan te doen.

Wat heb je nodig?
140 gram amandelen
800 ml water
1 eetlepel maple syrup of ander zoetmiddel (optioneel)
snufje vanillepoeder (of vanilleextract)

Wat ga je doen?
1. Laat de amandelen minimaal 6 uur weken in een kom water.
2. Mix de amandelen met het water in een blender.
3. Haal de amandelmelk door een zeef, theedoek of notenmelkzak.
4. Roer de maple syrup en vanille erdoor.
4. Je kunt wat van van de amandelpulp erdoor roeren voor een extra amandelsmaak.

melk4

Havermelk

Ideaal voor mensen met een notenallergie: havermelk. Dit is ook een goedkoper product dan amandelmelk, want noten zijn natuurlijk best wel duur.

Wat heb je nodig?
90 gram havervlokken (eventueel minimaal 6 uur geweekt)
800 ml water
1 eetlepel maple syrup of ander zoetmiddel (optioneel)

Wat ga je doen?
1. Mix de havervlokken met het water in een blender.
2. Haal de havermelk door een zeef, theedoek of notenmelkzak.

melk1

Kokosmelk

Tot slot: kokosmelk. Deze kokosmelk is niet hetzelfde als die we kennen uit een blik. Het is een dunnere substantie met een (flink) lichtere kokossmaak.  Houd je, net als wij, heel erg van kokos en kun je die sterkere kokossmaak juist wel waarderen? Rooster de kokos dan voordat je de melk gaat maken. Let op: je melk zal dan misschien wat bruiniger uitpakken.

Wat heb je nodig?
80 gram geraspte kokos
800 ml water

Wat ga je doen?
1. Mix de geraspte kokos met het water in een blender.
2. Haal de kokosmelk door een zeef, theedoek of notenmelkzak. Ik koos ervoor om de kokos er niet uit te zeven, zodat de melk toch een wat sterkere kokossmaak kreeg.

melk2

Maar wat doe je nu met het pulp dat over blijft? Het is toch heel erg zonde om dit weg te gooien? Absoluut en dat moet je dus ook niet doen! Je zou het door je havermoutontbijt, smoothie of salade kunnen mixen – voor een beetje meer vulling. Of maak deze crackertjes!

Wat heb je nodig?
110 gram haverpulp of amandelpulp
1 grote eetlepel pindakaas
2 theelepels cacaopoeder
1 eetlepel maple syrup
1 eetlepel gesmolten kokosolie
snufje vanillepoeder

Wat ge je doen?

– Verwarm de oven voor op 180 graden –

1. Mix de ingrediënten in een kom.
2. Bedek een ovenrooster of bakplaat met bakpapier. Smeer de mix uit op het bakpapier (met een lepel of spatel).
3. Snijd de amandelmix een paar keer horizontaal en een paar keer verticaal met een mes zodat je kleine rechthoekjes hebt gemaakt.
4. Zet 15 minuten in de oven. Draai ze om en bak nog eens 10 minuten.
5. Laat ze even afkoelen en serveer daarna de crackertjes met fruit en je zelfgemaakte melk.

plantaardigemelk7

Zelfgemaakte ontbijtgranen met zelfgemaakte melk – heel veel groener wordt het niet ;)

Je kan van bijna elke noot, zaden of granen zelf een melk maken. Wat dacht je van melk van pompoenpitten, boekweit of paranoten? De mogelijkheden zijn eindeloos, dus je kunt voorlopig even vooruit! Laat je het ons weten als je één van onze recepten hebt uitgeprobeerd?

Maak jij wel eens zelf plantaardige melk? En zo ja, wat is je favoriet? 

Deel deze post op:

Geschreven door: Jamie

59 gedachten over “3 x plantaardige melk maken

  1. Aah, wat ontzettend leuk. Ik maak vaak zelfgemaakte amandel-, hazelnoot of cashewmelk, maar ik wist niet dat je ook zelf je eigen kokosmelk kon maken. Die kan natuurlijk niet ontbreken in mijn lijstje als ware kokosliefhebber. Ben hier heel benieuwd naar!

  2. Maak van ‘geweken’ in het recept voor havermelk even ‘geweekt’. Want dat doet zo’n pijn aan mijn taalknobbel.

    Leuk om te lezen, ik vind het ook zo leuk om dit soort dingen zelf te maken! Dan krijg je ook een ander gevoel bij de kant-en-klare versie.

    1. Hoi marloes ik heb gister zelf rijstmelk gemaakt.

      50 gram rijst
      1,5 liter water
      Water aan de kook rijst er een uur in
      Rijst vd vocht scheiden maar vocht bewaren, rijst tot pap blenden beetje bij beetje vocht erdoor, even door een zeef halen. Evt. Scheut kokosmelk / suiker agave of ander zoetmiddel naar keuze

  3. Ik maak zelf heel vaak amandelmelk met de slowjuicer.
    De avond van te voren zet ik de amandelen in het water.
    & de volgende ochtend hoef ik ze alleen nog maar door de slowjuicer te doen.
    Eerst de geweekte amandelen en daarna net zoveel water totdat je de gewenste dikte hebt!
    Supermakkelijk ;-).

    1. Klopt, dat kan inderdaad ook! Maar omdat niet iedereen een slowjuicer heeft, hebben we hier met een blender en een kaasdoek gedaan. Maar in de slowjuicer werkt inderdaad ook prima!

  4. Hoi meiden!
    Ik ben zelf al enige tijd bezig met zelf plantaardige melk maken alleen ik heb een “synthetisch” kaasdoek ipv natuurlijk materiaal… En dat gaat mij een beetje tegen staan. Nu zie ik jullie doek en dat ziet er een stuk natuurlijker uit, dus ik vroeg mij af waar jullie je kaasdoek vandaan hebben?

    Fijne dag!

    1. Op de stoffenmarkt of stofwinkel. Dunne ongebleekte katoen of gewoon kaasdoek, dat hebben ze vast, op de rol zoals dat heet.
      gr, Yvonne

    2. Je kunt ook bij de HEMA katoenen babyluiers kopen, deze eerst goed uitwassen in de wasmaschine op minimaal 60°C en geen wasverzachter gebruiken en maar heel weinig waspoeder.
      Je hebt dan perfecte kaasdoek/dunne stevige katoen om te zeven.

  5. Hoi! Ten eerste; ziet er super lekker uit, dat eind resultaat! Ik zou bijna de melk maken simpelweg om uiteindelijk met die ‘koekjes’ over te blijven haha. Oeps. Ten tweede: wat bedoelen jullie met een snufje vanille poeder (of vanille extract)? Is dat 1/2 theelepel, 1 hele theelepel? Minder?

    1. Een snufje is echt heel weinig, anders overheerst het al gauw. Vanillepoeder is extreem geconsenteerd. Gebruik je een vloeibaar vanille extract, dan zou je aan een halve theelepel kunnen denken.

  6. Als je de kokossnippers of vlokken een nacht laat weken worden ze zacht en hoef je ze niet te zeven na het blenden (paar min op high speed). Het resultaat is romig, met kokossmaak :)

  7. Zodra ik genoeg geld heb gespaart voor een high speed blender ga ik aan de slag met zelf notenmelk maken.. Ik gebruik namelijk niet zo veel ‘melk’ en elke keer een pak open maken is ook weer zoiets..dus nog meer redenen om sneller te sparen. goedekope of oude panty’s werken ook prima als kaasdoek!

  8. Leuk dat jullie dit delen, want ik wil al een lange tijd zelf plantaardige melk maken! Ik ga dus binnenkort aan de slag met vooral haver en amandelmelk. Ik vind kokos wel lekker in koekjes bijvoorbeeld, maar niet als melk! Ieder geval ben ik heel blij met deze receptjes.

  9. Hoi groene meisjes,

    Super deze recepten! Na m’n tentamens ga ik ze allemaal proberen. Ik heb nog wel een vraagde over de kokosmelk. Kan ik daarvoor gewoon gedroogde geraspte kokos gebruiken uit een zakje of is verse kokos beter?

    Liefs Anouk

  10. Bedankt voor deze recepten, heel fijn! Kun je de havermelk uit jullie recept denk je ook verwarmen? Ik gebruik melk eigenlijk alleen in dingen als havermout maar heb gelezen dat havermelk nog wel eens problemen wil geven.

  11. Ik maak altijd havermelk. Gezoet met dadels, heerlijk.
    Een snufje kaneel is ook erg lekker.

    En ik gebruik trouwens gewoon een fijne zeef. Dan heb je niet zo’n doek nodig :)

    Tof artikel!

  12. Bevat zo’n zelfgemaakte “melk” ook calcium en de vitaminen zoals in een pak in de winkel of worden die er daar aan toegevoegd?

  13. Hoi dames,
    Even een vraagje. Kan ik ipv een glas waar je de melk in doet ook in een plastic bak doen, die bpa vrij is en waar een deksel op zit ?
    Is de amandelmelk ook dagelijks te gebruiken voor jonge kinderen ?

  14. Hey Merel!
    Lekkere tip weer! Ik wil mijn kids wat minder zuivel gaan geven (melk- en kaasfreaks hier) en niet alleen maar sojadrink als vervanging. Ook fijn voor mijn man, die al flink op de veganistische tour is. En ik vind melk gewoon niet zo lekker :) Gaan we doen dus!
    Welke variant zou het best te gebruiken zijn om warme pap te maken? Wil dat een beetje binden?
    Groetjes Fleur

  15. Goh ik zie echt heerlijke recepten voor plantaardige melk voorbij komen. Ga ik zeker ook uitproberen. Bedankt hiervoor.
    Ben ook al bezig met allerlei smoothies en groene smoothies. Gelukkig ben ik gek op groente en fruit salades noten. Pulp koekjes ook nog uitproberen. Ik kan wel even vooruit.?

  16. Hoi,

    Ik heb zelf de havermelk gemaakt! (Zonder de honing) en hij is mega lekker. Ik weet dat jullie vaak havermelk opschuimen maar deze zelfgemaakte variant schuimt niet. Komt dit omdat ik geen zoetmiddel heb toegevoegd of is de zelfgemaakte variant er gewoont niet geschikt voor?

    Ps. Je blog is fantastisch en inspireert me om zoveel mogelijk plantaardig te eten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>