Açaibowl

açaibowl

Ok, ik geef het toe. Ook ik ben gewonnen door de internationale açaibowltrend. Net als de rest van de Instagrammende wereld ben ik gevallen voor de kommen met het fotogenieke donkerpaarse goedje. Eigenlijk een paar jaar geleden al, toen ik bij restaurant the Bowl in Berlijn at, al had ik toen nog niet door dat açaibowls zo’n enorm ‘ding’ zouden worden. Ik at ze geregeld, wanneer ik ze tegenkwam bij hippe restaurantjes, en tegenwoordig maak ik ze zelfs thuis. Ik weet het. Ik ben niet meer te redden.

Wat is een açaibowl?

açaibowl

Hoi, ik ben Merel en ik houd mijn spreekbeurt over açaibowls. Nee nouja goed, ik ga er vanuit dat niet iedereen al weet wat een açaibowl is, dus vandaar dat ik het toch nog even uitleg – je weet maar nooit. In een açaibowl zit, logischerwijs, açai. Açai als in: açaibessen. Die worden verpulverd tot poeder, gepureerd tot açaipuree, waardoor je het gemakkelijk kunt verwerken in gerechten. açaibessen zijn zogenaamd super rijk aan anti-oxidanten en zijn daarmee echte superfood, maar dat kan mij niet heel veel schelen eerlijk gezegd. Ik denk dat je er echt kílo’s van moet eten wil je daar iets van merken, dus daar trek ik me niet te veel van aan. Ik vind het vooral heel erg lekker, omdat het wat zurige bessen zijn en ze een speciale smaak aan een ontbijtje geven.

Die açaipuree of dat açaipoeder meng je met ander fruit en/of groenten. Het lekkerste vind ik het om het te mengen met bevroren banaan, omdat dat een ijs-achtige structuur geeft. In dat geval maak je er dus een softserve van. Maar je kunt ook een mengsel maken van bijvoorbeeld mango, avocado en rood fruit. Eigenlijk maakt het niet heel veel uit, zo lang het maar lekker zacht en mengbaar is in je blender. Ik gebruik zelf op dit moment açaipoeder, omdat daar makkelijker aan te komen is en omdat het goedkoper is dan puree. Maar binnenkort wil ik wel eens açaipuree gaan proberen, dus dat zal ik via internet gaan bestellen. In de ‘gewone winkel’ (offline) kom je het in ieder geval niet tegen. Açaipoeder wel, dat kun je bij de biowinkel vinden.

Waarom moet dat nou weer in een kom?

açaibowl

Omdat alles in een kom ontzettend scoort. Suus, mijn vriendin uit Berlijn, merkte vorige week tijdens een bezoekje aan de Foodhallen in Amsterdam op: “Wanneer je iets in een kom serveert, kan je sowieso drie euro meer vragen dan wanneer je iets gewoon op een bord of uit een glas serveert.” Is waar. Dat is een beetje hoe de eetwereld vandaag de dag werkt. Ik vind eten in kommen er niet alleen leuk uit zien, ik eet zelf gewoon graag uit kommen. Ik denk dat ik vier borden in huis heb, tegenover zeker 20 kommen.

En natuurlijk kun je met açai prima een smoothie maken, maar het idee van een açaibowl is dat je een dikkere substantie maakt en het in een kom serveert. Vervolgens versier je de kom met fruit, muesli, nootjes, of wat je maar lekker vindt. Je snapt dat er op Instagram hele wedstrijden worden gehouden: wie maakt de mooiste açaibowls? Dit was mijn eerste poging en ik vind hem best wel geslaagd! #açaigoals

En is het ook lekker?

açaibowl

Absoluut. Althans, ik vind van wel. Team Açaibowl hier hoor! Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik een smoothie of een smoothiebowl zónder açai ook heel lekker vind, want waar het mij eigenlijk vooral om gaat, is het fruit erin en erop. Iets soortgelijks is sowieso mijn favoriete ontbijt. Lekker koud en fris voor de zomer, een makkelijke manier om meer fruit te eten en om meer vezels binnen te krijgen. Makkelijk om te maken, lekker en het ziet er ook nog eens leuk uit!

Nog meer açaifans hier? Ik ben benieuwd of jij ook wel eens een açaibowl eet of dat je nu denkt: dat ga ik eens doen! Laat het me weten. En als je het leuk vindt, dan kun je een foto met me delen op Instagram, met #degroenemeisjes erbij. Zo kan ik jullie açaicreaties ook bewonderen! 

Foto’s: Sam van Rij

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

27 gedachten over “Açaibowl

  1. Ziet er heerlijk uit!
    Ik wil graag ook eens zo’n Açaibowl maken maar ik heb geen idee waar ik de açaipoeder kan kopen.
    Waar koop jij die van jou?

  2. Ik heb er een keer eentje op maar ik vond het eigenlijk niet zo lekker, maar ik denk wel dat ik het nog eens moet proberen of een keer zelf moet maken, want dan smaakt het vast weer anders. (:

  3. Hmmm lekker!! Bij de Jumbo heb ik ooit bevroren Acai gekocht :) Vond het heerlijk! Helaas zie ik het nu niet meer in de schappen liggen, het is waarschijnlijk toch niet populair genoeg waar ik woon, maar wie weet hebben ze het bij een Jumbo bij jou in de buurt ;)

    1. Het schijnt dat ze het bij sommige Jumbo’s wel hebben en bij andere niet.. ik ga het eens checken bij die bij mij in de buurt!

  4. Volgens mij verkopen ze steeds vaker ook de puree in biowinkels! Bij ons (Mimint in Arnhem) in ieder geval wel (zelfpromotie haha)! En bij de Ekoplaza bij ons in Arnhem ook gewoon. Heeel lekker trouwens, is bijna standaard mijn ontbijtje, de Acaïbowl ☺

  5. Nog nooit gehad, maar het klinkt wel heel lekker. Perfecte zomerse vervanging voor mijn dagelijkse kom havermout. Ik ga eens op zoek of ik dat kan vinden!

  6. Ik vind dat superlekker en maak het ook geregeld zelf, maar ik ben zo iemand bij wie alles snel moet gaan. Ik heb dus niet het geduld om er iets moois van te maken, ik gooi gewoon alles door elkaar, haha.

  7. Oh jee, toch maar terug naar de Jumbo waar ik laatst een potje açaipoeder zag staan! De kleur is erg mooi. En Merel, je bowlstylingskills zijn awesome! Ja, nieuwe #ontbijtgoals hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>