Baba Ganoush

babaganoush1

Heb je wel eens Baba Ganoush gegeten? Deze Midden-Oosterse dip, gemaakt van aubergines, mag je eigenlijk niet missen. Zeker niet als veggie zijnde, want hey, vega(n) borrelhapjes (dip met groenten) of broodbeleg is altijd mooi meegenomen voor de variatie.

Hoewel we regelmatig zelf allerlei soorten spreads en dips maken, waren we aan het maken van Baba Ganoush op de één of andere manier nog nooit toegekomen. Aangezien je nu heel goed grote (en goedkope!) aubergines kunt scoren – zoals bijvoorbeeld op de (biologische) markt, is het nú het moment om dit recept eens uit te proberen.

Baba Ganoush wordt op verschillende manieren bereid. Helaas worden er soms ingrediënten toegevoegd die helemaal niet in een origineel Baba Ganoush recept voorkomen. Een authentieke Baba Ganoush heeft een rokerige, maar toch milde smaak. Wij vinden het heerlijk! Je hebt maar weinig nodig voor dit recept en het is ook nog een super easy om te maken, dus wij denken dat vrij weinig je kan tegenhouden.

babaganoush2

Wij maakten de Baba Ganoush als dip – bijvoorbeeld om pitachips of rauwkost in te dippen, – maar als broodbeleg was het ook heerlijk. We serveerden de spread met gemengde sla, zongedroogde tomaatjes (een erg goede combinatie, zo bleek) en geroosterd amandelschaafsel. Ontzettend lekker! Laten we aan de slag gaan.

Wat heb je nodig? 

2 flinke aubergines
2 teentjes knoflook
2 flinke eetlepels citroensap (vers!)
5 eetlepels tahini (sesampasta – wij gingen voor een vloeibare variant, dus niet het broodbeleg dat op pindakaas lijkt)
1/2 theelepel gerookt paprikapoeder (of gewoon paprikapoeder)
zout naar smaak
ter garnering: zongedroogde tomaatjes en amandelschaafsel

Wat ga je doen? 

– verwarm je oven voor op 190 graden – 

1. Was de aubergines en prik rondom gaatjes in het vel met een vork. (zorg dat de gaatjes overal zitten)
2. Leg de aubergines in je oven en zet de grill-stand aan. Laat ze hier ongeveer 15 minuten liggen. Je ziet nu dat de schil van de aubergines al beginnen te rimpelen.
3. Doe nu de grillstand van je oven uit en laat de aubergines nog zo’n 20-25 minuten in de oven liggen op 190 graden. (check tussendoor en draai de aubergines af en toe om)
4. Wanneer de schillen van de aubergines zwart zijn geworden en het vruchtvlees zacht, is het tijd om ze uit de oven te halen en ze goed af te laten koelen. (erg belangrijk, anders ga je je handen verbranden straks!)
5. Rooster ondertussen het amandelschaafsel lichtjes in een droog koekenpannetje en snijd de zongedroogde tomaatjes in dunne reepjes of kleine stukjes.
6. Wanneer de aubergines zijn afgekoeld, haal je de schil er vanaf (dit gaat als het goed is erg gemakkelijk) en snijd je het vruchtvlees in stukken.
7. Doe de tahini, het citroensap, paprikapoeder, knoflook, aubergines en een snufje zout in een blender of keukenmachine en laat draaien tot het een mooie gladde dip is geworden.
8. Beleg een broodje met sla, Baba Ganoush, zongedroogde tomaatjes en het amandelschaafsel. Enjoy!

Tip: laat de Baba Ganoush eerst goed afkoelen in de koelkast, als je niet van lauwwarm broodbeleg houdt.

babaganoush3

De smaak van de zelfgemaakte Baba Ganoush was absoluut niet te vergelijken met kant-en-klare varianten die we eerder gegeten hebben. Dit is tienduizend keer lekkerder. We hopen dat jullie het recept ook gaan proberen en er net zo van gaan genieten als wij! Laat je het ons weten? Dit kan door ons een tweet met foto (@degroenemeisjes) te sturen, of door een foto op Instagram te plaatsen en ons te taggen (@merelgroenemeisjes en @jamiegroenemeisjes) Wij vinden het te gek om iedere dag foto’s van jullie te ontvangen, dus ga alsjeblieft door met het sturen van jullie creaties. Het maakt ons blij! 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

45 gedachten over “Baba Ganoush

  1. Net als wanneer je een nieuw woord leert en het ineens overal ziet heb ik dit afgelopen week voor het eerst geproefd haha. Ik vond het goed te doen, maar niet mega bijzonder. Het meeste wat je zelf maakt is veel lekkerder dan de kant en klare variant toch? De foto’s zien er in ieder geval weer uit om op te eten!

  2. Baba Ganoush is zó lekker! In een luie bui koop ik het wel eens uit de winkel, maar het is toch altijd lekkerder als je het zelf maakt. Zoals met alles, eigenlijk. :)

  3. Ik hou niet zo van aubergine, maar ik denk dat dat vooral door de textuur komt. Ik houd dit soort receptjes goed in de gaten aangezien ik een keukenmachine ga kopen! Wilde ik gisteren al doen, maar hij is opeens overal uitverkocht. Meh. Even wachten nog dus :).

  4. Jullie zetten amandelschaafsel en zongedroogde tomaatjes niet in jullie ingrediëntenlijst, maar wel zijn ze te zien op de foto en in de beschrijving…….
    Het roosteren duurt bij mij beslist (veel) langer! Als je het lang genoeg laat duren wordt de smaak lekker ‘rokerig’. Dat is een groot verschil met de producten die je in de supermarkt koopt trouwens. Die smaken ook beslist niet rokerig genoeg.
    Zout naar smaak is niet adequaat genoeg in de beschrijving. Je bedoeling is dat je echt een ‘smaakbom’ maakt (want je bent er erg lang mee bezig, dus het resultaat moet wel ‘whauw’ zijn). Er moet echt niet te weinig zout in! (ik eet met nauwelijks zout, maar hierin gaat op 2 aubergines bij mij wel een hele theelepel of meer!).
    Nog meer verschillen: Er gaat bij mij knoflook in (2 teentjes gesnipperd en 6 teentjes meegeroosterd) en chilivlokken of cayennepeper.
    Je staat lang in de keuken,maar het resultaat is ‘om op te eten’………….
    Het mag bij mij trouwens ook iets dikker worden, want ik gebruik het niet als dip, maar als smeersel op brood of creackers. Met voor het leuk nog wat Gomasio eroverheen gestrooid.

  5. Ik heb Baba Ganoush in Egypte gegeten en het was verrukkelijk. ik heb het ook zelf gemaakt en het smaakte helemaal nergens naar. Raar is dat, he?

    1. probeer het nog eens te maken doe er dan een halve bos peterselie door en een beetje komijn op 1 aubergine.
      ik maak het al 25 jaar
      succes ermee

  6. Super lekker dit. Ik had het nog nooit gegeten maar zocht nog wat voor deze avond. Heb de Baba Ganoush gemaakt en er een salade mee gemaakt. Met sla, komkommer, baba ganoush, zongedroogde tomaten en amandel schaafsel. Deze ga ik vaker maken . :-)

  7. Dit wilde ik al een hele tijd eens maken! Ze zijn al in de oven geweest. Morgen maak ik het af. Lekker gezond smeerseltje voor op brood. Benieuwd naar en zin in!

  8. Wat een topfoto bij dit heerlijke dipje! Ik hou er ook erg van maar vreemd genoeg ook nog nooit zelfgemaakt. Hebben jullie zelf de gerookte paprikapoeder gebruikt of gewoon? Zelf heb ik ooit de gerookte variant gehad en dat had zo’n onwijs lekkere smaak!

    – X Marloes

    1. Jep, de gerookte variant :) Maar dat is omdat wij daar praktisch aan verslaafd zijn en het in ongeveer ieder recept gebruiken momenteel ;)

  9. Het heeft niets te maken met het recept, maar wat een ontzettend leuk bord! Zelf gemaakt of koop je die ergens kant en klaar?

  10. Ik vind de Baba Ganoush van Sabra errug lekker!! (Ik had hem bij Jumbo gekocht) Daar zit ook die lekkere rokerige smaak aan. Scheelt mij een hoop tijd en gedoe ;-)

  11. Dit lijkt me zzzzooooo lekker. Ga het dit weekend proberen. Ben de gelukkige bezitster van authentiek spaans gerookt paprikapoeder ? en kan dit dan mooi gebruiken.
    Afgelopen zaterdag jullie kokos-limoen mocktail als welkomstdrankje geserveerd en de midden-oosten curry van zoete aardappel als onderdeel van mijn eetclub vegetarisch x vegan diner en men was enthousiast. Helemaal niet 50+ damesachtig maar allemaal veel te veel gegeten…zo lekker!

  12. Toevallig zie ik jullie foto van de Baba Ganoush in de gedrukte Kloosterkrant van het Domincanenklooster Huissen staan (Zomer 2016). Ze hebben echter een ander recept gebruikt. Ik neem aan dat jullie geen stockfoto’s gebruiken?

  13. Zondag strijkt de poëziebus neer bij mij om de hoek. Om lunch te maken voor flink wat dichters (waaronder ik een aantal veganisten verwacht) wil ik graag Baba Ganoush maken. De ingrediënten zijn geen probleem. Mijn oven heeft alleen geen grilstand. (ouderwets gasfornuis). Wat nu? Extra veel gerookte paprikapoeder en de oven gewoon haar werk laten doen zoals wel mogelijk?

  14. Een heerlijk recept … En ook tof om mee te nemen als je ergens op bezoek gaat … Succes verzekerd .
    Met de ingrediënten kun je variëren : in de zomer op 3 aubergines 2 ingelegde citroenen mee in de blender , geeft een subtiele frisheid . Heerlijk ook met versgemalen en even in de koekepan geroosterd komijnzaad . Een klein scheutje sesamolie maakt hem dan weer veel noteriger , ook de moeite dus .
    Succes !

  15. Hoe komt het dat jullie Baba ganoush er zo ‘blank’ en overheerlijk uit ziet? Ik heb gerookte paprikapoeder gebruikt (voor het eerst, manmanman wat een overheersende smaak), duidelijk iets te veel. Daarna nog eens gemaakt met veel minder, maar opnieuw kleurt de hele ganoush rood/ roze. Gebruiken jullie echt een 1/2 theelepel hiervan? Ik doe duidelijk iets verkeerd want vind de smaak echt niet heel tof. En dat terwijl ik er zo van hou!

  16. Ooit een keer in de winkel gekocht, en ik vond het echt ranzig. Maar deze is echt superlekker, ik moest me inhouden om niet gelijk de hele pot leeg te eten. Toprecept, dankjewel!

  17. Eens geprobeerd en God zij dank maar 1 teen knoflook gebruikt.. Jammer genoeg nog steeds erg overheersend terwijl ik toch best van knoflook hou. Ik ga het nu maar weg gooien want het is net knoflooksaus nu.. Volgende keer rooster ik mn teen wel eventjes mee. Is het scherpe (vriend dodende) smaakje/ geurtje eraf.

  18. Wat een heerlijk recept is dit. Ik doe de aubergines altijd in mijn rookoven. Gegarandeerd dat een rooksmaak hebt. Yummie.

  19. Ohhh zo lekker 😋 Ik doe de aubergines altijd in de airfryer. Wie weet smaakt het dan minder rokerig, maar het wordt desondanks heerlijk! Lekker met pita’s en falafel 🤤

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>