Bladerdeeghapjes met pompoen

Maak dit recept voor Kerst: bladerdeeg hapje met pompoen en gekarameliseerde rode ui en rozemarijn uit de oven. Heel makkelijk om te maken. Ook mogelijk in de vorm van een quiche.
pompoenpakketje4

Zoals we bij het kerstrecept voor de gevulde koolbladeren ook al zeiden: wij zijn niet zo van de ‘zoveel-gangen-diners.’ Ons doe je een veel groter plezier met een tafel vol met lekkere hapjes om te delen met je tafelgenoten. Nu zou je dit recept prima als voorgerecht kunnen maken. En als je in plaats van bladerdeegpakketjes er een quiche van maakte, zou het ook prima dienst kunnen doen als hoofdgerecht, maar wij vinden ze als kleinere hapjes op tafel zo leuk. Hoe meer hapjes hoe beter!

Wij maakten deze hapjes met pompoen, maar je zou ook heel goed voor zoete aardappel kunnen kiezen. Het gaat om die zoetige smaak die de pompoen of zoete aardappel samen met de gekarameliseerde rode uien geeft. Beetje rozemarijn erbij en het plaatje is compleet. Dit recept is ontzettend eenvoudig te maken, maar het effect is groot!

pompoenpakketje2 pompoenpakketje

Wat heb je nodig voor 4 bladerdeegpakketjes?

4 plakjes plantaardig bladerdeeg (of een halve rol vers bladerdeeg dat je zelf in 4 vierkantjes hebt gesneden. Je vindt de rol vegan bladerdeeg o.a. bij Jumbo in de koeling.)
2 teentjes knoflook, gesneden
1/2 pompoen
2 rode uien in dunne reepjes of ringen
een flinke scheut plantaardige kookroom (of plantaardige melk)
1 theelepel verse rozemarijn
peper en zout
snufje cayennepeper, optioneel
2 eetlepels plantaardige melk, optioneel

Wat ga je doen?

– Verwarm de oven voor op 200 graden –

1. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de knoflook 1-2 minuten. Doe de knoflook na het bakken in een bakje en zet aan de kant.
2. Snijd de pompoen in kleine blokjes en leg ze op een bakplaat. Zet de pompoenblokjes 20-30 minuten in de oven tot ze gaar zijn. (Ligt aan oven en dikte van blokjes hoe lang het duurt.)
3. Doe 2 eetlepels olijfolie in de koekenpan en voeg de uiringen toe. Schep een paar keer om. Laat de uien in totaal 30 minuten in de pan op laag vuur karameliseren. Schep de uien elk 5 minuten om zodat ze niet aanbranden.
4. Doe de pompoen samen met de gebakken knoflook, kookroom, rozemarijn, peper, zout en cayennepeper in een stevige blender of keukenmachine en mix tot een romige ‘crème’.
5. Zet een rooster of bakplaat klaar waar de hapjes op kunnen. Verdeel de pompoenmix over de 4 plakjes bladerdeeg (ongeveer 2-3 eetlepels per hapje). Strooi de uien erover. Vouw de punten van het bladerdeeg naar binnen. Bestrijk eventueel de puntjes bladerdeeg met wat plantaardige melk.
6. Verhoog de oven naar 220 graden. Schuif de pompoenpakketjes 15-20 minuten in de oven. De uien mogen een beetje krokant worden maar niet aanbranden.
7. Haal ze uit de oven. Eet ze gelijk op of laat ze nog even afkoelen. Wij vonden ze iets afgekoeld het lekkerst.

pompoenpakketje3 pompoenpakketje7 pompoenpakketje5

Kaarsje aan en aan tafel maar! Deze super makkelijke, maar toch heel erg lekkere, pompoenpakketjes zijn een regelrechte aanrader voor de feestdagen, maar zijn ook heel erg lekker voor een ‘normale’ lunch. Of serveer ze als borrelhapje – succes gegarandeerd!

Laat je het ons weten als jij dit recept gaat maken? Je weet dat we het heel leuk vinden om een foto van jullie te ontvangen via Instagram! Dit kan onder #degroenemeisjes. Dankjewel en eet smakelijk! 

Deel deze post op:

Geschreven door: Jamie

49 gedachten over “Bladerdeeghapjes met pompoen

  1. Ah deze zien er zo lekker uit! Ik ga nog even uitvogelen hoe ik zelf bladerdeeg kan maken. Dan is het helemaal “natuurvoedingsproof”
    ;-). Echt een leuk recept zo met pompoen en rozemarijn! Liefs, Eva

  2. Oww, dat ziet er lekker uit zeg, die ga ik zeker eens proberen! Ik heb al een aantal jaar verse Rozemarijn in de tuin <3 en door die "warme" winters blijft hij het doen, dus heerlijk als ik dat weer kan gebruiken :)

  3. Ziet er heerlijk uit! Ik ben gek op pompoen:)

    Ps: bij de banners/reclame krijg ik nu te zien dat ik in de Philips Airfryer de lekkerste en krokanste kip kan maken…

  4. Ziet er lekker uit.
    Ik ben gek op pompoen dus wellicht dat ik het ga maken wanneer ik tijdens onze kerstvakantie geen zin heb om uitgebreid te kopen.
    Dan vind ik het lekker om verschillende kleinere hapje op tafel te zetten met een glaasje wijn erbij.
    Trouwens, jullie zijn vergeten aan te geven wat je vervolgens met de gebakken knoflook moet doen.
    Ik neem aan dat het bij de pompoen in de blender moet maar toch….

  5. Oooh dat ziet er ontzettend lekker uit zeg, zo’n bladerdeeg pakketje!
    Ik zou dit graag met kerst willen maken
    Maar als ik dit met zoete aardappel wil doen, hoeveel aardappels heb ik dan nodig? (gewicht)

    1. Ik zou het equivalent van een halve pompoen aanhouden. Het is een beetje lastig om te zeggen, want je hebt gigantische zoete aardappel en die van een normaal formaat.. Wat zou een halve pompoen wegen? Ongeveer 500 gram? Zoiets? Een beetje experimenteren dus ;)

      1. Ja inderdaad een beetje lastig, maar alsnog bedankt voor je reactie.
        Er zit niets anders op dan het een keertje uit te proberen voor dat het kerst is :-)
        Dit word waarschijnlijk mijn eerste kerst zonder vlees.. Ik ben benieuwd!

  6. oooooh dit ga ik maken! ik ben de enige vega tijdens het kerstdiner, maar mag dus lekker zelf weten wat ik maak en ik ga iedereen jaloers maken :)

  7. Oeh… goed idee! Ik maak de hapjes met kerst en omdat ik met een kleuter zit die heel onvoorspelbaar is in eten, heb ik besloten om de focus te leggen op groente (dan heeft ie die alvast bij het aperitief binnen!). Ik ga ze nog een formaatje kleiner maken, denk ik.

  8. Ziet er echt heerlijk uit. Ik moet met kerst (werk in de gehandicaptenzorg) maar ga deze hapjes denk ik gewoon door maken, of thuis maken en meenemen voor alle clienten!

  9. Dit lijkt me echt heerlijk! ik ga dit als voorgerecht maken. Ik doe wel aan de traditionele gangen ;p Ik denk dat het lekker is op een bedje rucola ofzo. yum nu al zin in.

  10. Voor het kerstdiner mocht ik een hapje bereiden voor de veganisten en vegetariërs in mijn familie! Ik koos dit recept omdat het er zo lekker en zo mooi uit zag.
    De familie vondt het heerlijk en vroegen zich af wat er in zat, waar ik het recept vandaan had of misschien zelf had bedacht.. :)
    Inmiddels heb ik de flapjes al 5 keer gemaakt en ik en familie krijgen er nog steeds geen genoeg van!
    Absoluut een super verslavend recept!

  11. Ze zijn echt superlekker. Ook perfect als aperitiefhapje. Ik denk erover om ze eens in die kleine fideetjes te serveren. Dat is handiger om zo te pakken en geen bordje nodig ?
    Nog een pluim voor de website. Ik wil graag veggie leren koken en ik had direct sympathie voor jullie blog. De recepten zijn toegankelijk en toch speciaal genoeg. Nu ik veggie word, behoren jullie tot mijn start. Best iets om trots op te zijn. Nee?

  12. Ik heb ze afgelopen weekend gemaakt als lunch voor familie. Met een groene salade erbij en op tafel nog wat brood met dips en snackgroente. Ze waren heerlijk! Dank voor het originele recept :)

  13. Dit klinkt als het ideale voorgerecht voor een herfstdiner (Thanksgiving?!).
    Gaan we zeker proberen!

    Weet je hoeveel gram pompoen het ongeveer moet zijn voor dit recept? Ik ben zo’n luie pompoeneter; het liefst gebruik ik pompoen uit de vriezer…. ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>