De Groene Meisjes houden van eten

veganchocolatefudgefrosting-4836

Al een tijdje lopen wij met een idee voor een artikel rond, maar steeds kwam het er niet van om het eens op te schrijven. Toen we dit artikel van Francesca, een pleidooi voor echt eten, lazen, wisten we: nu gaan wij het ook maar eens opschrijven. De laatste tijd valt het ons meer dan ooit op hoe mensen bezig zijn met gezonde voeding. Sommige mensen wat meer dan anderen, sommige mensen echt – in onze ogen – extreem. Bij bijna iedere foto of elk recept dat wij plaatsen, komen vragen en/of opmerkingen als: “jammer dat dit niet glutenvrij is” of “zit hier suiker in?” en “kijk uit met E-nummers en sojaproducten!” Om eerlijk te zijn worden we hier best wel een beetje moe van. Wij eten veganistisch. Dit doen we uit overtuiging; we willen geen aandeel leveren aan de bio-industrie en hopen met ons eetgedrag een kleine schakel in het verminderen van dierenleed te zijn. We hopen ook anderen te inspireren om vegan te gaan eten en daarom willen we laagdrempelig zijn. Ons blog is een vegan blog. Dat betekent dat al onze recepten plantaardig zijn. We hebben nooit geclaimd dat we een healthblog zijn. Of een suikervrij-glutenvrij-E-nummer-vrij-organic blog. Waarom niet? Omdat wij zelf helemaal niet zo eten. Wij genieten van vegan food. Van real vegan food.

Natuurlijk begrijpen we heel goed dat er tegenwoordig ontzettend veel mensen zijn die rekening moeten houden met allerlei allergieën en intoleranties. Dat is natuurlijk onwijs vervelend en daar hebben we alle begrip voor. Echter, we zien dat er tegenwoordig ook heel veel mensen zijn die niet gediagnosticeerd zijn, maar wel bijvoorbeeld een glutenvrij dieet volgen, omdat ze denken dat het beter voor ze is. Ik (Merel) weet al jaren dat als ik teveel brood eet, dat ik dan ontzettend veel last van mijn buik krijg. Met teveel bedoel ik: een paar dagen achter elkaar en ook iedere keer best wel veel brood. Maar ik zal niet zeggen dat ik een glutenallergie of intolerantie heb, want dat heeft de huisarts namelijk nooit kunnen diagnosticeren. Wel betekent dit dat ik weet dat ik gewoon wat minder brood moet eten, om minder last van mijn buik te hebben. Echter, ik zal nooit zeggen dat ik glutenvrij eet en ik zal ook zeker nooit helemaal stoppen met het eten van brood. Ik prijs mezelf gelukkig om het feit dat ik brood kan eten. Een heerlijk ovenvers broodje, het liefst van de bakker of biowinkel omdat dat brood echt heerlijk smaakt en ruikt, met avocado en hummus… daar kan ik van dromen. Maar wanneer ik een foto van zo’n broodje plaats, komen er binnen tien minuten vragen als: is dit supermarkt brood? is dit glutenvrij brood? is deze avocado biologisch? Ik denk dan: mensen, maak je niet zo druk. Het is maar een broodje avocado.

Hetzelfde geldt voor suiker. Het is een enorme hype om suikervrij te willen leven. Natuurlijk zijn wij op de hoogte van het feit dat suiker niet goed voor je is. Wij hebben om die reden geen ‘gewone’ suiker in huis, maar gebruiken altijd kokossuiker. Nu kregen we te horen dat veel mensen ook ’tegen’ kokossuiker zijn. Hetzelfde geldt voor kokosolie. Ja, weet je, wat kan je dan op een gegeven moment nog wel eten? Heb je enige idee hoe heerlijk een vegan taart, gemaakt met kokossuiker en een topping van chocolade met kokosolie smaakt? Te lekker om te laten staan. Wij genieten van taartjes, frietjes met veggieburgers, romige soepen, pasta met vegan pesto en milkshakes gemaakt met amandelmelk. Wij houden gewoon heel erg van lekker eten. Natuurlijk: alles met mate. Wij zijn namelijk ook dól op alle soorten groenten, smoothies, gestoomde aardappeltjes, salades en peulvruchten. Fantastisch dat de natuur zoveel te bieden heeft. Wij kopen onze veggies en fruit het liefst biologisch, omdat we van mening zijn dat dit het lekkerste smaakt en de minste onnodige troep bevat. Daarbij komt dat we vinden dat het beter is voor het milieu. We merken zelf ook dat als we lekker veel fruit en groente eten (zoals wij dagelijks doen,) we ons energiek en fit voelen. Maar we zouden liegen als we zouden zeggen dat we die vegan chocoladetaart voortaan zouden laten staan.

Een tijdje geleden namen we een enquête af onder onze lezers. Een paar mensen merkten op dat onze recepten de laatste tijd zo ‘verantwoord’ waren geworden en dat ze dat eigenlijk helemaal niet zo ‘gezellig’ vonden. Geen suiker meer, zo min mogelijk vet, zo vaak mogelijk glutenvrij. Dat klopt. Twee jaar geleden bakten we vegan apple crumble met sojaboter, Speculoos koekjes en suiker. Niet dat we hiermee willen zeggen: ‘dat was die goede oude tijd’, maar het was wel een tijd waarin heel veel mensen blij waren dat er een lekker vegan apple-crumble recept online kwam, zonder verder vraagtekens te plaatsen bij de sojaboter en de suiker. De tijden veranderen en de hypes (vooral die op het gebied van voeding) volgen elkaar met de snelheid van het licht op. Suikervrij, Paleo, superfoods, raw, clean eating…Wij hebben zo’n drie jaar geleden voor onszelf besloten: wij eten vegan. Dat betekent dat we geen dierlijke producten eten. Verder houden we rekening met dingen als: van teveel brood krijgen we last van onze buik, de hele dag door suiker eten is niet oké en overal maar vet en zout overheen gooien is gewoon niet nodig. Kortom: we volgen ons boerenverstand.

Nee, dit is geen pleidooi om jullie aan het eten van E-nummers en suiker te krijgen. We willen met dit artikel het een en ander relativeren of nuanceren. Het is, wat ons betreft, niet nodig om áltijd maar bezig te zijn met: wat zit er PRECIES in dit eten en wat gaat er nu met mijn lichaam gebeuren? Volg je gezonde verstand; eet niet teveel, niet te weinig. Houd mate, met alles wat je doet en eet. Dat is volgens ons, nog altijd, het allerbeste. Geniet van je eten: proef, verwen jezelf van tijd tot tijd, wees niet bang om eens flink uit de bocht te schieten. Ontzeg jezelf het genieten van lekker eten niet. Als jij wel volgens een bepaald dieet eet, is dat natuurlijk helemaal prima. Het gaat erom dat JIJ je er lekker bij moet voelen. Echter, wij hebben geen behoefte om onze recepten aan te passen naar de norm van ieder nieuw dieet. Je mag ons altijd vragen of een product ergens door te vervangen is. Bijvoorbeeld: ‘is dit meel te vervangen door een glutenvrij meel?’ Op dat soort vragen zullen we altijd antwoord geven. Echter, we vinden het voor onszelf niet altijd nodig om de ‘allergie- en dieetverantwoorde’ variant te maken. Wij willen ons niet blind staren op dingen als ‘clean eating’ en ‘healthyfood,’ voor ons is vegan eten – waarbij we ons boerenverstand gebruiken – genoeg.

Hoe ga jij om met je voeding? Volg jij altijd het laatste nieuws? Verander jij je voedingspatroon regelmatig? We zijn heel benieuwd naar jullie reacties!

Ps De foto is van Oh She Glows en als je de link volgt kom je bij haar vegan en glutenvrije recept voor chocolate fudge frosting. Er is nu trouwens ook een Oh She Glows kookboek, wat er echt uit ziet als het ULTIEME vegan kookboek. Must-have voor ons!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

131 gedachten over “De Groene Meisjes houden van eten

  1. Wij kiezen een beetje de middenweg en dat werkt voor ons het beste.
    Wel opletten maar aan de andere kant ook genieten van de dingen die we lekker vinden en die niet altijd verantwoord zijn. ik mis de laatste tijd bij jullie ook wel een beetje de minder verantwoorde recepten ;)

  2. Amen!

    Goed artikel ;) gezond eten is belangrijk, maar genieten van het leven is minstens even belangrijk! <3

    Zelf probeer ik ook zo gezond mogelijk te eten. Dat wil zeggen: voldoende groenten en fruit, volkoren producten, geen overbodige suikers, goed drinken. Niet teveel melkproducten want daar kan ik dan weer niet goed tegen ;) maar ik geniet ook graag van een lekker appeltaartje op z'n tijd :) hmm! Of muffins. Of brownies.

  3. Ik hou van lekker en ongezond eten. Ik hou zoveel van lekker en ongezond eten dat ik teveel weeg, pukkeltjes heb en soms moe ben. Ik nam me voor om per januari te eten volgens Eat to Live. Dat is wel aardig aan de extreem gezonde kant. Het verschil was enorm! Ik ben afgevallen, iedereen zei dat ik er goed uitzag en ik voelde me fitter. Toch ben weer ongezonder gaan eten. Omdat ik lekker eten miste, om verschillende redenen. Op dit moment ben ik aan het zoeken naar de balans tussen gezond en haalbaar, want over de manier waarop ik nu eet ben ik niet echt tevreden. Nadat ik heb gemerkt wat gezond eten met me kan doen, erger ik me een beetje aan de effecten van mijn ongezonde eetpatroon.

    1. Klinkt heel bekend! Ik heb ook zo mijn periodes. Dan ga ik weer all the way healthy en merk ik dat ik me supergoed voel, maar ik word er niet per se een gelukkiger mens door. Sterker nog, ik begin dan te verlangen naar dingen waar ik nooit naar verlang. Terwijl als ik gewoon een beetje matig in het leven sta, dan heb ik alles keurig onder controle.

  4. Ohh toen ik die foto zag dacht ik het zou gaan over beslag eten terwijl je cake maakt! ;-) (is misschien ook wel op een heel ver gezochte manier ook zo)

    Wat is het weer een fijn artikel. Ik ben het er mee eens ja, de focus ligt echt zo erg op gezond eten, en zo min mogelijk dit en dat. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik er zelf ook wel aan mee doe, maar dat komt wel mede doordat het ook zo’n ‘hype’ is op het moment.. Het is wel lastig want als ik nu iets eet wat niet bio is, of met suiker, of weet ik veel, dan denk ik ook gelijk; oh jee, dit is niet zo goed hè!
    Terwijl ik afgelopen week echt ongelofelijk heb genoten van een broodje met sojaboter en speculaasjes (kennen jullie dat? Dat is echt zo lekker:)).

    Jullie slaan eigenlijk de spijker wel op de kop met wat jullie zeggen; gebruik je boerenverstand, houd mate met alles wat je doet en eet. En let daarnaast ook op hoe je je voelt, hoe je lichaam aanvoelt.
    Dat is gewoon de wijsheid, denk ik, in dit verhaal. :-)

    1. hahaa, dat had ook gekund natuurlijk! ;) ooeee broodjes met sojaboter en speculaas, dat eet ik in de winter wel eens. Lekker met een beker thee erbij!

    2. Hahaha, same here. Zag net het artikel in mn FB-timeline voorbij komen met die gardes druipend van chocolade… en kreeg meteen zin in een brownie. Morgen maar s gaan bakken!

  5. Ik geniet ook gewoon van eten! Al dat gedoe of er dit en dat en dit inzit. Dan ben je zo geobsedeerd bezig dat je beter alles kan laten staan! Just enjoy food!

  6. Ik ben het hier mee eens. Jullie plaatsen lekkere recepten op jullie blog. Toch jammer dat er dan mensen commentaar leveren vanuit hun overtuiging. Ik vind dat nogal opdringerig&negatief. Dan moeten ze zelf maar een blog beginnen!

  7. Niks van aantrekken meiden! Jullie doen wat jullie doen, en als jullie lezers iets anders willen, moeten ze maar lekker een andere blog lezen, aight?! Iedereen z’n eigen weg (is niet makkelijk!).

  8. Super blog dames. Ik ben het er helemaal mee eens. Ik ben ook vegan voor de dieren. Eten is voor mij nog steeds ook genieten. Ik kijk niet teveel naar e-nummers of vet of glutenvrij. Ik geniet van frietje speciaal met veganaise, pizza, chippies met dip, nootjes, broodjes en pasta.

  9. Ik eet van alles wat. Er zijn geen dingen (zoals koolhydraten of suiker of..) die ik helemaal niet meer eet. Gewoon met mate:) doe ik altijd al en dat werkt voor mij perfect.

  10. Ja, dit begrijp ik helemaal. De hele beweging rond gezond eten lijkt voor sommige mensen een obsessie te zijn geworden. Geen problemen mee, maar dat werkt natuurlijk echt niet voor iedereen. Het probleem ken ik zelf ook: ik zeg dat ik mijn best doe om slank te blijven, wat voor veel mensen al een reden is om kritiek te leveren op de manier waarop. Meer sporten, minder e-nummers, Cola Light is verkeerd, je moet wel minstens zoveel tussendoortjes per dag hebben. Eten is een religie geworden, geloof ik.

  11. Ik ben het op zich helemaal met jullie eens: iedereen trekt een grens. Jullie hoeven je alleen maar aan je eigen grens te houden, namelijk die van veganisme, en het is onzin dat je je ook aan andermans grenzen zou moeten houden. Wat ik wel een beetje gek vind aan bovenstaand artikel is de toon. Het lijkt alsof jullie je eigen grens heel acceptabel vinden, maar die van anderen veel te ver vinden gaan. Ik zou liever zeggen: ieder kiest z’n eigen grens en dat is oke. Zoals jullie je goed voelen bij veganisme, voelt een ander zich goed bij een glutenvrij dieet.
    Groetjes, Anne

    1. Maar dat hebben we toch ook geschreven? Dat we heel goed begrijpen dat sommige (of veel zelfs) mensen nou eenmaal wel moeten, of als je het wilt en je je er goed bij voelt, dat je het zeker moet doen? Waar het ons om gaat, is dat wij veel vragen krijgen over of het niet wat “gezonder of verantwoorder” kan allemaal en daar hebben wij zelf (met hier een heel duidelijke nadruk op) geen behoefte aan. Omdat vegan eten onze basis is en ook het belangrijkste voor ons is. Snap je? Het gaat ons dus niet om wat mensen zichzelf opleggen, maar ons eventueel op willen leggen. Ik hoop dat je dat begrijpt :)

      1. Hoi, de boodschap die jullie in je reactie beschrijven, daar ben ik het helemaal mee eens! Maar het artikel is een beetje te uitgebreid geworden misschien, waardoor die boodschap naar de achtergrond verdwijnt. De toon die hier en daar naar voren komt lijkt anders dan de uiteindelijke boodschap, zoals Michelle hieronder ook zegt. Misschien omdat het artikel een beetje ‘vervuild’ is geraakt met voorbeelden over suikervrij & glutenvrij die jullie proberen te ontkrachten etc.
        Opbouwend & lief bedoelt hoor, echt. Ben fan van jullie blog, ga vooral zo door :)
        Groetjes, Anne

        1. PS. Ik schrijf het alsof het zo IS, maar ik bedoel natuurlijk dat ik VIND dat het zo overkomt ;) Misschien dat anderen het wel op de juiste manier lezen!

          1. Dankjewel voor de feedback Anne. Zo zie je maar dat ik geen schrijver of journalist ben, maar ‘gewoon’ een blogger die niet is opgeleid om dit soort artikelen te schrijven. Het is inderdaad een vrij lang verhaal, maar ik was juist weer bang voor de ‘wij vinden dit, doei, succes ermee’ vibe in het artikel. Vandaar dat we het een en ander toelichten. Heel lief dat je je mening nog eens wilde beargumenteren! We waarderen het dat je die moeite neemt.

      1. Het staat er wel, maar de toon is anders. Misschien komt het omdat achter elke ‘je moet doen wat je zelf wil’ een ‘maar’ of, nog vaker, een ‘echter’ staat.

        1. Het is jammer dat jullie het zo opvatten, want zo is het absoluut niet bedoeld. Het is bedoeld als: wij willen niemand iets opleggen. Wij bloggen over de lifestyle en het ‘dieet’ dat voor ONS werkt. Het is ieders vrije keuze om ons blog te lezen. We verbazen ons dan over hoe mensen claims willen leggen op onze artikelen en recepten, zo van: het is niet verantwoord genoeg. Ik denk dan: dat zeg ik toch ook niet tegen jou? Ik schrijf toch ook niet bij een recept: vandaag maken we lekker iets met heel veel gluten en heel veel suiker, want het wordt tijd dat je dat eens gaat eten? Snap je. Dus misschien vat je het een beetje anders op dan we bedoeld hebben; we zijn ECHT van mening dat iedereen moet eten zoals hij of zij wilt eten. Immers, wat hebben we met elkaars lifestyle te maken? :)

          1. Ik snap precies hoe jullie het bedoelen en ben het daar ook helemaal mee eens, maar op de een of andere manier staat het er af en toe misschien wat onhandig. Taaltechnisch gezien dan. En dat kan dus misschien verkeerd overkomen, ik had zelf af en toe zoiets van ‘huh?’, omdat de toon daar niet helemaal klopt.

            Kijk maar:
            “daar hebben we alle begrip voor. Echter…”
            “Het gaat erom dat JIJ je er lekker bij moet voelen. Echter…”

            Je zet daar steeds iets tegenover het punt dat je waarschijnlijk echt wil maken, waardoor je je eigen statement ontkracht.
            ‘Ik hou van je, echter…’, dat effect een beetje. Daardoor gaat de positieve toon die jullie zouden willen hebben voor mijn gevoel soms verloren (in dit artikel).

            Ik hoop dat jullie dit snappen :)
            Maakt verder voor mij niet uit, maar kan handig zijn om over na te denken.

  12. Amen! Eindelijk iemand die het zegt! Ik leef en eet precies zo; beestjes zijn me alles waard en dan mag ik best genieten van al het vegan lekkers dat het leven te bieden heeft. Een beetje een ontspannen houding is namelijk ook ontzettend gezond en een stuk leuker om mee te leven (ook voor je omgeving)!

  13. Halleluja, ik ga niet lang reageren, maar ik ben het helemaal met jullie eens. Als jullie met iedereen rekening gaan houden, dan is het niet meer jullie blog, en wordt het denk ik ook ontzettend moeilijk om een artikel te schrijven.

  14. Een artikel naar mijn hart. Ik eet in principe tarwevrij en let op suiker omdat dat twee dingen zijn waardoor ik me gewoon niet lekker voel als ik er teveel van binnen krijg. Maar als ik lekker met vriendinnen wil gaan lunchen bij een leuke tostitent of ik ben bij vrienden op verjaardag en die bieden mij een stukje taart aan, dan doe ik dat dus gewoon. Het leven moet wel leuk blijven en inmiddels, doordat ik, als ik zelf mijn eten bereid hier goed op let, kan het die ene keer echt wel. ALS ik dan last krijg weet ik wel: oh dat was die ene lekkere tosti ;-). Op koningsdag staat een pannenkoek-feestje gepland door yours truly waarbij ik voor 6 volwassenen en 3 kinderen pannenkoeken ga staan bakken. Die worden dus gewoon met zelfrijzend bakmeel gemaakt. En daar gaat gewoon stroop op. Zondigen mag. Zolang je het maar niet te veel doet.

    1. Wat klinkt dat gezellig, een pannenkoekenfeestje :) Ik herken me helemaal in je reactie. Het is volgens mij ook heel belangrijk om niet zo bang te zijn om de controle ergens over te verliezen. Dat geldt ook voor vegan eten. Stel je bent er net mee begonnen en nog niet iedereen in je omgeving weet ervan. En je krijgt per ongeluk iets voorgeschoteld wat niet 100 procent vegan is. Ik heb daar in het begin nooit om gepanikeerd. Waarom zou je? Zolang je geen levensbedreigende ziekte hebt… want dan wordt het natuurlijk een heel ander verhaal!

      1. Is het ook. Is wel even aanpoten. Ik bedoel: je staat wel 2 à 3 liter aan beslag te maken en op te bakken, maar het resultaat mag er altijd zijn. En ik ben het weer helemaal met jullie eens: zolang je er niet direct voor afgevoerd hoeft te worden naar het ziekenhuis dan kan dat best een keertje. Ik ben zo blij dat ik niet meer wakker lig van de buikkramp omdat ik een boterham heb gehad dat ik dat dan ook weer wil vieren. :-)

  15. Genieten, dat doe ik bij elk hapje eten. En natuurlijk het liefst vegan, vegetarisch en biologisch. Het beste voor de dieren en mezelf. Dingen doen die me blij maken.

    Ik ben het helemaal eens met dit artikel. Ik hou van jullie recepten en jullie inspireren me ontzettend!

  16. Jullie verwoorden het goed, eigenlijk hoe ik er ook over denk.
    Thuis eten wij zo verantwoord mogelijk maar zeker alles met mate. Alles met TE is niet goed zeggen ze wel eens, en daar sluit ik me bij aan.
    Ik sta/zit toch elke x verbaasd te lezen hoe jullie die lekkere recepten voor mekaar krijgen, voor mij en mijn man een inspiratie iig dus: keep up the good work ladies! :)

  17. Ik zit hier echt precies aan te denken vandaag! Ik kan het niet meer met jullie eens zijn!

  18. Ik kies een middenweg: zelf zal ik niet snel iets maken met ‘gewone’ suiker of iets uit een pakje/prefab zakje, maar als ik bij iemand eet die dat wel doet, doe ik er niet moeilijk over. En áls ik een keer een zak chips opentrek, geniet ik er intens van!
    Van mensen die als een soort politieagent opmerkingen maken op het blog over suikers etc, word ik best moe :-). Je kunt een recept dan toch gewoon zelf customizen zonder commentaar te leveren? Dat er suiker in een recept staat, betekent nog niet dat er een pistool tegen je hoofd gezet wordt en je gedwongen wordt om het recept te gaan maken :-).
    En ik vind het ook niet fijn als mensen zich bemoeien met wat ik in mijn mond stop. Verantwoord voedsel of niet, ik ben al een tijdje volwassen dus maak graag mijn eigen keuze. Ook als ik kies voor een zak chips.

    1. Klopt. Het lijkt soms alsof mensen denken bij ieder recept dat we plaatsen: dit MOET ik maken. Dan krijgen we reacties als: waarom zitten er zo vaak bananen in jullie recepten? die lust ik niet! Dan denk ik: tsja, je hoeft het natuurlijk niet te maken. Wij houden wél van bananen en de recepten die we maken zijn om zelf op te eten. We zijn nog steeds geen betaald food magazine, maar gewoon een blog van 2 meisjes die zelf alles opeten ;)

  19. Ik ben het helemaal met jullie eens. Balans is voor mij het sleutelwoord, en het moet wel lekker blijven. Sinds een jaar eet ik minder brood, wat goed bevalt. Verder eet ik minder aardappelen en eet ik vaker vegetarisch. En jullie recepten zien et ook ontzettend lekker uit :) Dus ook meer vegan op het menu. Blij met jullie blog!

    1. Daar hebben wij ook over gehoord inderdaad. Best wel een enge ontwikkeling! Natuurlijk loopt lang niet iedereen het risico op deze eetstoornis, maar zorgelijk is het wel!

  20. Zoals ik ook al bij het artikel van Francesca opmerkte: Amen! Je kunt altijd voor jezelf recepten veranderen zodat ze bij je diëtaire wensen passen. Als ik brownies maak en ik gebruik roomboter en eieren, dan kan een veganist sojaboter en no-egg kiezen. En als je een broodje avocado maakt kun je er zelf voor kiezen om een glutenvrij broodje en een bio avocado te gebruiken. Ik snap de reacties die jullie krijgen op bijvoorbeeld het broodje avocado dan ook niet zo goed. Je kunt het een ander toch niet opleggen denk ik dan.

    Oja, dat Oh She Glows kookboek heb ik, het is echt fantastisch :)

    Was getekend: een lezer die niet zo vaak comment ;)

    1. oeeee dat boek wil ik zooooo graag! Ik vind haar site geweldig.

  21. Ik ben het helemaal eens met dit artikel. Sommige mensen laat zich volledig meeslepen met de hypes op eetgebied. “Oh, professor blabla beweert dat tarwe slecht voor je is! Nou nou, ik eet nóóit meer brood. En suiker is ook slecht voor je. En te veel fruit ook.” Wat blijft er dan over? Een rijstwafel, een mandarijntje en een cracker met mozzarella per dag? Binnen een half jaar wordt er toch weer iets compleet anders beweerd. Als je teveel van een bepaald iets eet geeft je lichaam het (als het goed is) heus wel vanzelf aan op een keer. Elke voedingsstof heb je gewoon nodig, zij het met mate. Mineralen en vitamines misschien wat meer dan suikers en verten, maar je lichaam heeft het nodig. Bovendien is een lekker stuk taart af en toe “psychisch verantwoord”. ;) En, eten is niet het enige onderdeel van een gezonde levensstijl! Je kan je suf eten aan de Gojibessen en hennepzaad, maar als je altijd van 9 tot 5 in een kantoor gepropt zit en daarna op de bank ploft leef je alsnog niet gezond.

    Ook vind ik het nog steeds raar dat mensen in reclames trappen over voedsel. Er was een keer een reeks van unilever met “de beste, gezondste keuze”. Calve pindakaas en blueband brood enzovoorts. Ehm, deze producten worden geleverd door unilever. Natuurlijk worden ze dan als beste gepresenteerd. “Wij van unilever raden U aan ; unilever!”

    Ik had al vaker van deze blog gehoord, maar dit artikel vond ik heel goed dus jullie hebben er een volger bij! *tijd voor een stuk vegan apple crumble taart*

    1. Leuk om te horen Cato. De apple crumble is echt to die for en ik ga hem zelf ook weer maken! Zo lang niet gegeten, ik was hem een beetje vergeten :)

  22. Groot gelijk! Ik wil zelf graag veel vegan eten, maar ook volgens de Paleo-levensstijl omdat ik merk dat zonder granen en suiker eten een stuk beter voor me is dan met. Jullie blog is ideaal voor vegan recepten en die kan ik met wat creativiteit dan aanpassen aan Paleo. Ideaal! Overigens kan ik me voorstellen dat nieuwe mensen bij ‘groen’ aan ‘gezond’ denken en daarom over de ingrediënten vallen. Maar die moeten de site maar beter lezen ;)

  23. Mooi artikel. Alles is ook nooit goed.

    Een paralel naar de energiemarkt (ik werk bij Vandebron), is dat het daar ook nooit goed is. We proberen daar kolenstroom overbodig te maken, maar er zijn mensen die windmolens weer verschrikkelijk vinden en zonnepanelen lelijk. Wat mij betreft altijd beter dan extra CO2 in de lucht, maar nee – nooit is alles goed.

    1. :) dit klinkt heel erg bekend. Ik denk altijd: je HOEFT iets niet te maken, eten, kopen, kiezen, enz. Je wordt nergens toe verplicht. En zo lang dingen niet verplicht zijn mag ik er van alles van vinden, maar heb ik geen behoefte om er commentaar op te leveren. Je zou er een dagtaak aan hebben! ;)

  24. Helemaal gelijk, iedereen hoort zijn eigen weg te vinden in een goed eetpatroon! Ik wil jullie juist bedanken voor de recepten die jullie geven! Ik heb er super veel aan en ik hoef ze niet zelf te bedenken, ik heb er een hekel aan namelijk. Indien ze niet helemaal aansluiten bij mijn dieet, pas ik zelf een beetje aan, makkelijk zat! Jammer dat juist op iets waar we dankbaar voor moeten zijn, commentaar wordt geleverd! Ga zo door meiden, het koken wordt mij in ieder geval makkelijker en leuker gemaakt!

  25. Superartikel girls!! Helemaal hoe ik ook denk!! Fijn zeg dat iemand dit eens opschrijft.. :)

    Ga zo door met alles!

    Liefs

  26. Hoi hoi.
    Wat een fijne blog. En zo herkenbaar. Al die verschillende hypes en theoriën. Ik zie vaak door de bomen het bos niet meer. Wat ik bij jullie bewonder is jullie openheid. Ik ben geen vegan maar volg jullie graag omdat ik er dan wel veel over leer. En ik voel mij welkom om dat te doen. Maakt het voor mij makkelijker om eventuele veranderingen aan te gaan.
    Denk dat het goed is dat iedereen voor zichzelf gaat ontdekken wat wel en niet werkt voor hem of haar. Eventueel onder een advies van een voedingskundige die naar je persoonlijke constitutie kijkt.

    1. Dat is ook nog een heel belangrijk punt dat je aanhaalt: praat met iemand met die er verstand van heeft. Een diëtist, een arts, een homeopaat. Veel mensen ‘dokteren’ zelf, maar weten dan misschien niet waar ze precies mee bezig zijn. Zo ben ik als vegan laatst naar de dokter geweest om mijn bloed te laten checken. Just to be sure. En alles was perfect :)

  27. Ik houd ook van eten, maar ik eet geen suiker (m.u.v. Heel af en toe kokosbloesem suiker) geen tarwe en de meeste granen niet, dus ook geen brood en pasta etc. Ook gebruik ik geen soja producten m.u.v. heel soms tempeh. Daarnaast eet ik vrijwel geen voorbewerkte producten met meerdere ingrediënten , alleen als ik het echt niet zelf kan maken. Ook eet ik absoluut geen e-nummers. Ik begrijp dat er mensen zijn die denken dat je dan niet meer lekker kan eten, nou dat is echt niet zo. Ik doe dit niet omdat ik een trend wil volgen, maar omdat ik op de eerste plaats mijn lichaam wil voeden met wat het nodig heeft en niet met wat mijn mond wil. Sinds ik dit doe voel ik mij veel beter, geen last van allerlei kwaaltjes en bakken met energie. Dit was eerder wel anders. Dit betekend dus niet dat mijn eten niet lekker is en dat ik niet meer kan genieten, het is gewoon een kwestie van anders leren koken en eten. Ik vind het eigenlijk vergelijkbaar met toen ik vegan werd, toen moest ik dat ook. Ik ga bij recepten niet zitten zeuren over de ingrediënten, als ik iets zie wat ik interessant vind, dan kijk ik wat ik er mee kan binnen mijn normen en anders doe ik er niets mee. Ik kies bewust voor deze levensstijl en de reden heb ik eerder al gegeven, maar ik doe dit terwijl ik geniet!

    1. Oh, wij genieten ook enorm van ‘verantwoord’ eten. Onze smoothies kunnen ons niet groen genoeg, vetvrije en glutenvrij pannenkoekjes zijn de allerlekkerste die we ooit gegeten hebben en salades gaan er hier met kilo’s per week doorheen. Maar ik prijs mezelf gelukkig dat ik geen allergieën heb en dat ik daarom soms een lekker taartje kan eten, zonder hier heel lang bij stil te hoeven staan. En daar geniet ik dan net zoveel van. Dus ja, ik snap je helemaal: gezond en verantwoord eten is heerlijk!

  28. het o she glows kookboek is zeker een must have meiden,
    staat bomvol heerlijke recepten en ziet er ook echt mooi uit :D

    maar betreft de post, ik ben ook van het “boerenverstand” ik kijk heel erg uit met suiker, eet vrijwel alleen volkoren producten, matig brood etc, maar ik wil wel van mijn eten kunnen genieten en soms gewoon lekker iets minder gezonds eten zonder daar moeilijk over te hoeven doen :)

  29. Super! Jullie hebben op een mooie (en vooral respectvolle) manier verwoord waar ik soms ook mee worstel. Soms vraag ik me af hoe mensen zo strikt kunnen zijn voor zichzelf! Je moet maar eens zo’n glutenallergie hebben. Of diabetes. Of weet ik veel wat nog. Ik kus mijn pollekes dat ik elke keer dat iemand met taart trakteert gerust een stukje kan nemen zonder te moeten nadenken over de consequenties.

    1. hihi, wat zeg je dat mooi: “ik kus mijn pollekes.”

  30. Wat een heerlijk verfrissend artikel. Ik krijg namelijk soms het idee met al die Food en Health blogs dat ik alleen nog maar gezond en vrij-van-vanalles ‘mag’ eten. Ik ben helemaal voor het rekening houden met gezond eten en dingen vervangen door iets anders, zoals kokos olie en suiker gebruiken maar ook moet er nog van eten genoten kunnen worden zonder een soort van schuld gevoel. Natuurlijk moet iedereen doen waar hij of zij zich goed bij voelt. Maar blijven jullie vooral lekker jezelf en lekkere (en soms ook gezonde) recepten plaatsen!

  31. Een korte reactie: jullie hebben helemaal 100% gelijk!! Jullie maken en posten dingen voor je blog wat jullie inspireert en beweegt in jullie manier van leven, als mensen dat niet leuk vinden, dan volg je de blog toch niet of begin er zelf eentje! Zo makkelijk om mensen alleen maar (via internet) af te kraken! Ik wil juist tegen jullie zeggen dat ik jullie fantastisch vind, jullie inspireren mij écht heel erg!! Ik volg redelijk wat accounts op instagram en blogs en ik vind dat sommigen daar best wel door te slaan in hun manier van eten, en door foto’s van hun lichaam te posten wat eigenlijk niet realistisch is. Jullie zetten mij altijd met beide benen op de grond dat je vooral moet genieten van het leven! gewoon goed moet eten als je zin hebt in een taartje, dat mag best! Ik hoop dat jullie nog heel lang door blijven gaan en je niks van al die negativiteit aantrekt, ik heb een keer een winactie van yoghurtbarn geworden en ben jullie daar nog steeds dankbaar voor, echt super leuk die win acties van jullie, jullie mogen trots op jezelf zijn! Liefs van mij

    1. Oh wat leuk dat je Yoghurt Barn zo waardeert! Dat is nou een mooi voorbeeld. Wij vinden Yoghurt Barn ook te gek, omdat je er soja yoghurt kan krijgen met heerlijke toppings. Hartstikke vegan. Toch reageren er dan veel mensen met: Alpro is een slecht merk, het is niet bio en er zit suiker in. Ja.. maar het is wél heel erg lekker en heel erg fijn dat je bij zo’n plek een vegan optie kan krijgen!

  32. Ik ben het 100% met jullie eens.
    Nadat ik zelf ook een beetje ben doorgeslagen in gluten/suikervrij eten snap ik precies wat jullie bedoelen.
    Alles moet tegenwoordig ‘healthy’ zijn en ik ben blij dat dit eindelijk door iemand gerelativeerd wordt.
    Natuurlijk is het goed om over gezonde voeding na te denken, maar een boterham of zoetigheid op zijn tijd is geen vergif.
    En wanneer ik een vers broodje eet voel ik me niet schuldig maar geniet ik er extra van.
    Bedankt dat jullie de algemene voedingsobsessie nuanceren. Dit is een verademing na alle andere foodblogs.
    Ik heb er respect voor dat jullie zo eten vanwege de dieren en omgeving en niet alleen voor jullie eigen gezondheid;).

  33. Ja heerlijk toch dat iedereen overal wat van vindt “tegenwoordig”? En jullie telkens in de verdediging mogen schieten? Als mensen recepten van jullie blog niet willen maken omdat ze zich niet kunnen vinden in de ingrediënten dan doen ze dat toch “lekker” niet? Ik kan me ook niet altijd vinden in alle ingrediënten in de recepten op de foodblogs die ik volg, maar het gaat mij meer om de inspiratie die ik eruit put. Het geheel zelf verzinnen van een recept, dat is gewoon niet mijn ding (hallo, waar haal je als werkende moeder van drie kleine kinderen de tijd vandaan om naast het bakken en koken ook nog eens te gaan NADENKEN over een heel recept?), maar het vervangen van een paar ingrediënten die niet in mijn straatje passen kan ik dan nog wel (kijk, in die zin ben ik wel weer een creatief denker).
    Ik heb mij ook een tijdje laten leiden door de hypes in foodland: bij elke nieuwe trend dacht ik… dit is het (nu met die Paleo-hype heb ik er zelfs weer even over zitten denken om met mate vlees en vis te gaan eten; gelukkig heb ik het niet gedaan)! Maar nu denk ik: ik ga niet klakkeloos voor waar aannemen wat een ander zegt! Ik ga het uitproberen en kijken hoe mijn lichaam erop reageert. En dat gaat veeeeeel beter en daar voel ik mij ook veel prettiger bij. Zo heb ik geraffineerde suikers geschrapt, ben ik biologisch gaan eten en gluten gaan minderen, heb ik een slowjuicer aangeschaft en pers ik mij he-le-maal suf, heb ik superfoods geïntroduceerd in mijn eetpatroon, en zo nog wat meer. Maar ik had dit allemaal echt niet gedaan als ik niet zou kunnen blijven genieten van heerlijke koekjes, cakes, en andere zoetigheden. Ik ben nu eenmaal verzot op lekker eten, maar ben eten wel anders gaan waarderen met alles wat ik in de tussentijd heb geleerd over voeding. Als ik de hele dag alleen maar op een wortel zou mogen knagen was ik wel blijven hangen in mijn dagelijkse portie chips, drop en foute candybars. Maar nu maak ik alles lekker zelf. En ik geniet ervan. En soms niet eens met mate, maar so be it… Ik ben wel altijd bezig met het “finetunen” van mijn voedingspatroon: ik ben de laatste tijd niet veel meer bezig met de ingrediënten die ik gebruik (wat ik wel en niet wil gebruiken daar ben ik onderhand wel uit namelijk), maar meer met wat ik op welk tijdstip van de dag eet (dat maakt namelijk ook uit voor je wellness). Als ik mensen vertel dat ik mijn ontbijt oversla en mijn eerste hap van de dag nuttig na lunchtijd en na het diner niets meer naar binnenwerk vallen ze bijna van hun stoel (want niet ontbijten/eten is toch heeeeeel slecht voor je? O ja, blijf jij “lekker” ontbijten met je (in mijn ogen) “foute” supermarktbrood en je “foute” broodbeleg, dan doe ik dat niet, goed?). Kijk, ik denk daar gewoon anders over en kom er ook gewoon voor uit (en uiteindelijk draaien mensen wel bij hoor; ze moeten gewoon wennen en vinden het niet leuk om te horen dat ze het in jouw ogen niet goed doen). Tijdenlang heb ik mijn ontbijt overgeslagen, maar heb dat eigenlijk met tegenzin weer geïntroduceerd “omdat het ontbijt overslaan heel slecht voor je is”. Mensen zijn naar als het om voeding gaat. Eigenlijk zouden jullie niet eens in de verdediging moeten schieten! Blijf gewoon inspireren!

    1. Het is ook niet per se in de verdediging schieten hoor :) Het is vooral bedoeld om van gedachten te wisselen, wat behoorlijk lukt zo te zien!

      1. Jullie laten de handjes van mensen altijd wel wapperen, wat mooi is! (en nu weer met z’n allen de keuken in en daar de handjes laten wapperen, haha)

  34. Hear, hear. Eet bewust en geniet. Ik probeer 80-20 aan te houden. Zo veel mogelijk vers, zo min mogelijk pakjes, niet ontbijten én lunchen met brood (vind ik ook het lekkerst!), maar ik mag best kaasstengels in de kroeg / taart op een verjaardag / pizza als ik daar zin in heb, want ik vind eten vooral erg lekker en leuk :). Heerlijk verhelderende blog, die van Francesca ook!

  35. Dat Oh She Glows Cookbook komt zekersteweten op mijn verlanglijstje!!! En wat een goede blog weer. Jullie weten zo duidelijk, en met respect naar/voor anderen, te verwoorden waarom jullie vegan eten. Ik ben er pas sinds kort mee bezig (VeganChallenge!) en smokkel nog geregeld (ben zóóó verslaafd aan kaas; ik gun mezelf een paar boterhammen met kaas in het weekend), maar word elke keer weer enthousiast van jullie blog, verhalen, mooie foto’s en heerlijke recepten. Keep up the good work!

    1. Ik dacht eerst ook dat ik niet zonder kaas zou kunnen. Een broodje kaas, jummmm!! Maar sinds ik het niet meer eet mis ik het niet meer. In het begin wel en dan at ik heel af en toe een plakje kaas op brood. Nu eet ik het helemaal niet meer en mis het ook nooit meer, grappig hoe dat werkt. Dus het komt vast goed :)

    2. Ooo hou op hoor, ik wil het boek echt heel graag! Misschien moet ik hem mezelf maar cadeau doen. Over die kaas: dat heeft bij mij ook heel lang geduurd. Ik hoop er nu echt vanaf te zijn. Bij sommige mensen is een kaasverslaving behoorlijk hardnekkig ;) En met ik hoop er vanaf te zijn bedoel ik natuurlijk: ik wil het niet meer eten, vanwege de zuivelindustrie waar ik het niet mee eens ben. Niet omdat ik denk dat kaas per se heel ongezond voor je is.

      1. Kaas is ook echt mijn grootste belemmering op weg naar veganistisch eten! Ik probeer het nu wel zoveel mogelijk te doen, maar kaas op brood of Franse kaasjes bij de borrel zijn zoooo lekker. Maar hopelijk kom ik daar nog overheen, ik eet in elk geval al een stuk minder zuivel dan een paar weken/maanden geleden (cold turkey in een keer stoppen heeft bij mij meestal een averechts effect, dus ik bouw het af).

  36. Mooi geschreven! Ik ben dol op gezond eten, fruit, smoothies, groentes etc. Maar ook een koekje, frietje, pizza en meer ongezonde dingen gaan er bij mij in. Ik ben gewoon dol op eten, ben en blijf een Indiase meid die echt van eten houdt. :p ik denk er wel om wat we eten, genoeg fruit en groentes, maar max 2x per week vlees en gewoon genieten. Vaak halen we 1x per week iets of gaan we even uit eten. Als ik soms dingen lees en hoor denk ik wel eens, wat kan je nogwel eten zonder schuldgevoel. Niets is goed als je het zo leest. Ik blijf altijd maar bij, genoeg bewegen, gevariërd eten en groentes en fruit.

  37. Ik heb al zolang ik mij herinner een haat-liefde verhouding met eten.
    Ik eet erg graag en de enige voorwaarde voor mij is dat het vegan is.
    Verder probeer ik er wel op te letten dat ik zo weinig mogelijk kant en klaar voedsel eet. Ik maak alles zelf met zoveel mogelijk biologische ingrediënten.
    Ik ben verzot op gebak en zou niet kunnen leven op een suikervrij dieet, als ik bak gebruik ik agave, speltbloem, … Allemaal gezonde ingrediënten ;-)
    Toch ben ik niet altijd tevreden met mij lichaam, ik weeg een vijftal kilo teveel en slaag er maar niet in om die te verliezen.
    Strenge diëten hebben bij mij een omgekeerd effect, en leiden tot ongecontroleerde vreetbuien ;-)
    Nu probeer ik een gulden middenweg te vinden en probeer te aanvaarden dat ik nooit een maatje 36 zal hebben, daarvoor eet ik te graag ;-)

    1. Het ís ook gewoon heel lastig: eten. Nouja, het is misschien niet lastig, maar we maken het onszelf lastig. Wat betreft die kilo’s: dat ken ik als geen ander. Toch weet ik ook dat ik veel zwaarder en ongezonder (echt ongezond veel te zwaar) ben geweest en dat de huisarts nu heel tevreden is met mijn sterke gestel en mijn perfecte bloedwaarden. Ook wat waard, niet waar? Die 5 kilo mogen er best af, als jij je daar beter bij voelt. Maar genieten van het leven is ook wat waard! :)

  38. Aah wat een fijn artikel!! Mensen zijn tegenwoordig wel erg snel bang en durven niks meer te eten. Als iedereen een beetje zijn gezonde verstand zou gebruiken zou al die paniek en dat gehype echt niet nodig zijn. En je kunt ook je eigen fantasie gebruiken toch? Als je iets ziet in een recept wat je niet kunt eten i.v.m. een allergie dan kun je dat altijd wel door iets vervangen (en anders even vragen natuurlijk ;)) Ik kan me voorstellen dat jullie moe worden van al die opmerkingen/vragen Maar ga vooral zo door :) Ik lees met veel plezier jullie blog!

  39. Ik vind dat jullie inderdaad moeten genieten! Ik eet glutenvrij vanwege mijn allergie. Ik heb nog de antihistamine om me te helpen maar helaas zou ik jullie apple crumble niet kunnen eten. Jullie inspireren mij om zonder vervangers (kan ik zelden eten) zo nu en dan vegan te eten. Ik word daar blij van. Heerlijk! Thanks daarvoor maar ik kan me af en toe ook verlekkeren aan dingen die ik niet kan eten. Ik hoop dat jullie lekker gaan posten waar jullie zin in hebben.

    1. Dankjewel Rianne. Wat rot voor je dat je een glutenallergie hebt. Hopelijk kan je veel van onze recepten toch wel maken of aanpassen :)

  40. Ik vind zelf dat gevarieerd eten het meest belangrijk is. ik ben inderdaad wel overgestapt naar zo min mogelijk suiker eten omdat ik las hoe slecht het voor je eerst. Daar komt nog eens bij dat ik super hyperactief wordt van suiker en last had van energie dips als ik mijn suikerspiegel (flink)daalde.
    Daarnaast eet ik geen vlees omdat daar super veel hormonen in zitten en ik idd ook tegen de bio industrie ben, dus ook melk en eieren koop ik altijd puur biologisch.

    Het alles belangrijkste; doe waar jij gelukkig van wordt en je je goed en energiek bij voelt YOLO dus wees je ervan bewust hoe je de planeet straks achterlaat en er nu mee omgaat. maar ja liever blij naar de hemel met af en toe taart eten dan mezelf allerlei dwangmatigheden opleggen!

  41. Jullie hebben helemaal gelijk! Ik eet vooral weinig vlees en zuivel, ik ben te zwak en lui om het te laten maar probeer wel gewoon met mijn boerenverstand zo gezond mogelijk te eten. Gister plofkip van kfc gehad (god help me) dan moet vandaag een balansdag zijn! Gewoon lekker en zo gezond mogelijk eten, dierlijk of niet! Jullie zijn top!

  42. Wat een goed artikel. Het zit goed in elkaar en brengt eigenlijk precies naar voren, hoe ik er zelf ook over denk. Ik vind het heel fijn dat er steeds meer glutenvrije producten op de markt komen, aangezien ik wel coeliakie heb en dus wel glutenvrij MOET eten. Ik merk dat ik het zelfs soms lastig vinden dat mensen glutenvrij gaan zien als iets wat super gezond is en dat je ervan kan afvallen. In jou geval vind ik het anders hoor Merel, want ik snap heel goed dat buikpijn niet fijn is! Ik lig soms half doodgaand op mijn bed van de pijn (bij een perongelijke inname van gluten en dan heb ik het over een korrel) Maar ik kan jullie vertellen dat ik heel graag een vegan koekje zou willen eten, maar dat kan niet en daar baal ik van… En dus baal ik ook van het feit dat er veel mensen glutenvrije eten als iets healty’s en als dieet zien. Wees blij dat je het kan eten! En ik snap nogmaals heel goed dat jij mindert Merel! Ik heb dus meer over de mensen die het als dieet niet nemen!

    Daarnaast ben ik van mening dat als je gezond eet en je van het eten geniet en zoveel mogelijk denkt aan het milieu, je helemaal niet persé suikervrij hoeft te eten. Maar wel denk ik, dat als je de suikervrije variant net zo lekker vind, je deze ook kan nemen! Ik bedoel een verse bananensoftserve of slagroomijs van de dichtsbijzijnde snackbar? Ik weet het wel hoor! Een verse softserve met kersen en kokos!!

    1. Wat rot voor je dat je Coeliakie hebt Diedeke. Ik ken ook een aantal mensen die het hebben en het is echt niet makkelijk om altijd maar overal rekening mee te houden! We hopen dat je veel van onze recepten wél kan maken. Op onze receptenlijst hebben we ook zoveel mogelijk aangegeven welke recepten GF zijn!

      1. Ik ben heeel blij met al jullie lekkere vegan en vaak glutenvrije recepten :)

  43. Goed artikel, ik ben het helemaal met jullie eens! Gewoon recepten blijven maken met de ingrediënten die jullie willen. Suiker of geen suiker. Als iemand per se suiker wil mijden, kan hij/zij de suiker in het recept toch gewoon vervangen door honing, of helemaal weglaten? (Want als je geen suiker eet, ben je een zoete smaak toch al gauw afgeleerd.) :)

    Ik ben zelf eigenlijk nogal gevoelig voor obsessies en dingen doen tot in het extreme, vooral op het gebied van voeding. Natuurlijk is het leuk en goed om gezond te eten, maar het moet geen obsessie worden. Op een gegeven moment was ik zo obsessief bezig met gezond eten dat ik weigerde ook maar IETS te eten waarvan ik niet exact wist wat erin zat en waar het vandaan kwam. Als ik eens een hele dag naar een familiefeest was (met veel & lekker eten dus), at ik gewoon niks. Voor acht uur lang. Kijk, natuurlijk moet iedereen zelf weten wat-ie doet, maar dit was gewoon niet oké.

    En weet je, stress is ook ongezond, dus inzitten over de perfectie van je volgende maaltijd is misschien nog wel slechter dan gewoon een keertje zondigen :)

    1. Mooi gezegd G, heel open en eerlijk. Het lijkt me niet gemakkelijk om jezelf zo te ‘kwellen,’ omdat je vindt dat het nooit goed genoeg is. Eten kan op die manier inderdaad een heleboel stress veroorzaken en dat kan toch niet de bedoeling zijn? Hopelijk kan je nu weer lekker genieten van eten!

  44. Leuk artikel, helemaal mee eens!
    Ik eet glutenvrij en lactosevrij (omdat ik van gluten en lactose ziek word), vegetarisch (omdat ik van dieren hou), probeer lief voor mijn lijf te zijn en goed ernaar te luisteren, en ben altijd op zoek naar eten waar ik energie van krijg. Als ik me zou beperken tot recepten die uitsluitend vegetarisch/glutenvrij/lactosevrij zijn, zou ik niet zoveel koken :) Een beetje creativiteit is het sleutelwoord. En veel, heel veel inspiratie op internet opdoen (en bij de groenteboer!). Er bestaan zoveel lekkere dingen! En, nou ja, ik ben ook bananen/avocado/hummus-verslaafd! (niet allemaal tegelijk natuurlijk…hoewel…;)

  45. Heel fijn artikel! Zelf ben ik erg zoekende en voek ik me enorm heen en weer geslingerd door alle hypes. Zal ik dit volgen, zal ik dat volgen.. Dit is goed, maar dat ook. Ondertussen ben ik er zo gestresst door.. en dat wil ik helemaal niet! Jullie artikel bevestigd maar weer dat ik gewoon fijn moet doen waar ik zin in heb:) gevarieerd, lekker veel groente en fruit en af en toe een taartje mag best:) thanks ladies, ga zo door! Jullie blog inspireert me enorm! X

    1. Goed om te horen Systke! En zo te horen weet je zelf heel goed wat goed voor jou is!

  46. AMEN! Ik had dit artikel ook al gelezen op francescakookt en ik had ook al gezien dat jij(Merel) had gereageerd en dat de meeste mensen die er gereageerd hadden het er ook mee eens waren.

    Ik denk trouwens dat dit een hoop mensen wel aan het nadenken zet, de meeste mensen nemen klakkeloos dingen over omdat het zogenaamd gezonder zou zijn zonder dat ze naar hun ”eigen” lichaam luisteren maar omdat ze denken dat het goed voor ze is omdat anderen het ook zo doen en zich daar beter door zijn gaan voelen maar zo werkt het niet, ieder lichaam is anders en iedereen reageert overal anders op.

    Vanwege mijn sport ( 4 keer per week) eet ik volgens bepaalde macro’s om mijn doelstellingen te kunnen behalen maar ook ik neem op zijn tijd wat lekkers en dan kijk ik gewoon waar ik trek in heb op dat moment, dan ga ik niet kijken van ” Oh dat neem ik niet want er zit suiker in of dit of dat ” want anders gebeurt er dit met me….

    Veel mensen hebben tegenwoordig jammer genoeg geen eigen mening meer en lopen als een kip zonder kop achter de trends aan.
    Goed artikel meiden!

  47. Helemaal eens:) Ik zie om me heen veel mensen die helemaal opgaan in een trendy dieet, soms bijna een dagbesteding (en budgetbesteding) op zich. Als je wat afstand neemt valt het ook op hoe tegenstrijdig die visies allemaal zijn. Van veel vlees en volle melk, roomboter tot juist alles op basis van soja en groenten. Ik snap de hype van gezond eten wel als antwoord op de wat’achterhaalde’kijk op gezond eten van bijv. Het Voedingsbureau en Sonja Bakker, maar geloof zelf wel in een middenweg en luisteren naar je lichaam. Het lijkt me logisch dat relatief puur eten beter is voor de mens, maar de ideale verhouding tussen dierlijke producten, granen, groente, fruit, zuivel etc. lijkt me nogal een persoonlijke kwestie.

    1. Hihi, ja, achterhaald. In de kantine op het werk blijkt vruchtenhagel (je weet wel, suiker en kleurstof) gezonder dan pindakaas… Sonja zegt dat het zo is.

  48. Net als jullie artikel over ‘superfoods’ was het weer een verademing om deze blog te lezen. Het verwoorde precies was ik nu in mijn omgeving toch wel veel waarneem. We roepen om het hardst dat we op onze intuïtie moeten afgaan, maar ondertussen lijken veel mensen hun ‘gezonde boerenverstand’ als het om eten gaat, kwijt te zijn.

    Wat jullie blog betreft. Ik ben niet vegan, niet eens veganistisch. Maar ik heb wél al een tweetal recepten van jullie blog gemaakt. En ik vond ze lekker! Dus als jullie met je lekkere recepten ook non-vegans zoals ik zo af en toe kunnen verleiden om vegan te eten, dan is de missie toch best wel een beetje geslaagd toch? ;)

    1. Dat is leuk om te horen en dat is ook precies het doel dat we met ons blog voor ogen hebben. Thanks Mique!

  49. En zo is het! Jullie blog, jullie standpunt. Als het recept niet bevalt of een ingrediënt niet naar je smaak is, dan vervang je het toch gewoon zelf? Beetje creativiteit kan een mens toch wel opbrengen?
    Geniet gewoon van het leven, doe niet te moeilijk of the obsessief en kijk uit wat je wenst. Ik wenste ooit om allergisch te zijn voor chocola… en toen bleek ik lactose intolerant. Balen, maar goed mee te leven. Later bleek ik ook buikpijn te krijgen van gluten (en dus niet per se van de melk die tegenwoordig overal in het brood wordt gegooid, weet ik veel), dan leren we daar ook maar mee te leven. Beetje creatief denken (mijn verjaardagstaarten waren heeeeeerlijk). Je kan wel in een hoekje gaan huilen dat het leven gemeen is, maar ik blijf nu wel makkelijker op gewicht ;-). Maar goed, dat is mijn verhaal.
    Jullie blog leest lekker, jullie schrijven heerlijk, geweldige goede tips wat betreft groener leven op een lekkere nuchtere manier. Poep aan mensen die dat niet vinden.

  50. Hi groene meisjes! Vind jullie blog erg leuk en hoewel ikzelf niet vegan eet, pik ik wel tips van jullie op, geniet ik van jullie enthousiaste en motiverende blogposts en haal ik daar juist uit waar ik zelf wat mee wil/kan. Weet niet of ik ooit een reactie achter heb gelaten en dat vind ik stom, want wil juist zeggen dat jullie het super goed doen! Jammer van die dieet-gerelateerde comments altijd, ik wordt soms ook horendol van al die kritieken van mensen zowel on- als offline over substituten voor voedingsmiddelen en hoe het allemaal gezonder kan, er is volgens mij weinig mis met af en toe lekkere hapjes naar binnen werken als je er maar van geniet ;) Total healthfreaks kunnen dan beter aparte blogs juist daarvoor bezoeken maar vind dat tegenwoordig (vooral de dames in mijn ogen) wel érg scherp wordt gelet op wat een product of gerecht bevat en soms wordt vergeten dat je maar 1x je leven kunt leiden en dat die best wel eens gevuld mag worden met iets lekkers, we werken er allemaal al zo hard voor, why so cruel to yourself?! (Gezondheidsdieten daargelaten…) Maarre, ik blijf jullie blog lezen en wens jullie heel veel succes :) groetjes, Elke

    1. Dat heb je heel mooi gezegd Elke :) Erg leuk dat je reageerde!

  51. Goed stuk. Ik word zelf een beetje moe van al dat verantwoorde eten dat nu de norm blijkt te zijn. Ik heb nog geen superfood aangeraakt en ben er echt niet minder gezond om.

  52. Wat een goed stuk! En leuk om te zien hoeveel mensen er een mening over hebben! Voor mij is het belangrijk dat je gewoon eet waar je jezelf goed bij voelt en beseft dat je dat voeding invloed kan hebben op hoe je jezelf voelt. Het gaat om bewuste keuzes

  53. Ja, ik moet eerlijk zeggen dat toen ik jullie blog ontdekte, ik het elke dag probeerde te lezen, maar na een tijdje dat steeds minder ben gaan doen, omdat het vooral over glutenvrij, suikervrij, superfoods etc. leek te gaan. En ik heb niet zoveel op met dat soort foodtrends. Dat is op zich niet erg, want misschien passen andere blogs dan beter bij me, maar als ik nu begrijp dat jullie niet per se deze kant op wilden, dan zou ik het leuk vinden als het terugging naar lekkere vegarecepten en duurzaam leven!

  54. Hi Groene Meisjes,

    Wat een goed en relativerend artikel! Ik moet bekennen dat ik een tijdje terug ook wel erg serieus bezig was met lactose, gluten en suikervrij eten (en ik heb geen bepaalde voedselallergie of intolerantie).

    Niets mis met bewust eten, maar als het een obsessie wordt waar je de hele dag in je hoofd mee bezig bent, ben je toch niet goed bezig. Ik werd er iig flink moe en sjagrijnig van (zat ik dan aan alleen een kopje groene thee terwijl mijn vriendinnen een heerlijke Bagel & Beans oathie bagel naar binnen werkte).

    Ik probeer nu wat meer te luisteren naar wat lichamelijk EN geestelijk goed voelt. Eergister op een terrasje een wijntje besteld met taco chips, wauw, dat was toch wel heel erg lekker! En ik leef nog steeds! ;) Ik ben iig fan van jullie blog en jullie denkwijze, ga zo door!

    1. hahaa, gelukkig leef je nog! ;) Het klinkt alsof je weer wilt gaan genieten van good food. nou, lekker doen!

  55. Dit had ik nou net even nodig. Ik weet niet zo goed meer wat wel en niet goed is. Ik hoor om me heen zo ontzettend veel verschillende dingen over eten. Ik zou wel wat willen minderen met suiker maar lijkt bijna onmogelijk met peuter en kleuter en ik wil niet alleen maar de hele dag met eten en wat er in zit bezig zijn. Daarbij, ik vind een taartje op zijn tijd ook te lekker. Moeilijk moeilijk, maar ben blij dat er ook nog mensen zijn die normale recepten blijven plaatsen. Dank jullie, jullie blijven een inspiratie. Liefs

  56. Thums up! Gewoon door blijven gaan zoals jullie bezig zijn! Wie echt glutenvrij of lactosevrij moet eten (en dat al wat langer doet) herkent vaak wel of iets glutenvrij is. Is het dat niet, dan kan er altijd gevraagd worden naar een alternatief voor het glutenhoudende bestanddeel.Ik vind het vooral nog lastig een alternatieve meelsoort of combi te maken.

    En verder, of je nu vega, vegan of gewoon bewust minder vlees eet, als je gewoon zo gezond mogelijk eet, moet een uitspatting kunnen hoor!

  57. Oh, vergeet ik nog een ding. De huisarts is niet de man/vrouw om met zekerheid een glutenintollerantie (coeliakie) vast te stellen. Alleen bloedonderzoek is vaak niet genoeg. Bij twijfel of als je zekerheid wil gewoon een verwijzing naar de maag, darm, leverarts vragen. Die kan evt. een gastroscopie laten uitvoeren om de dunne darm te controleren op afwijkingen. Zit wel een maar aan: als je op eigen initiatief al lang echt glutenvrij eet, loop je risico dat ze alsnog niks zien, omdat de darm hersteld is.

    1. Dat is een zinvolle aanvulling. Ik heb inderdaad ook begrepen dat als je al zelf aan het experimenteren bent met glutenvrij eten, het steeds lastiger wordt om vast te stellen of je allergisch of intolerant bent of niet. Lastig hoor!

  58. Als die hele hype over gezond eten niet was geweest, zou ik nooit ontdekt hebben dat ik gluten-intolerant ben (en dat is door onderzoek aangetoond). Anders had ik er zelf nooit aan gedacht dat dat de oorzaak was van al mijn klachten… kon niet eens normaal de dag door komen. De huisarts kon in eerste instantie jarenlang niet de oorzaak van mijn klachten vinden want die zocht de oorzaak geheel ergens anders. Ik ben daarom erg blij dat die bewustwording. Sommigen, zoals wellicht ook ik, gaan heel ver en laten heel veel dingen staan: geraffineerde suiker, geraffineerde zuivel, peulvruchten, soja etc. omdat die dingen mijn al beschadigde darmen bleven irriteren. Maar ik dring niemand mijn manier van eten op: iedereen zit anders in elkaar, iedereen voelt zich fijn bij zijn/haar manier van eten. Als dat vegan is helemaal goed, als dat betekent wel vlees eten, ook goed. Als dat suikervrij is, ook helemaal goed :) De één kan wel af en toe ‘zondigen’ de ander betaalt daar gelijk een prijs voor. Als ik geleerd heb, is dat er niet één manier van eten is dat werkt voor iedereen. Gelukkig zijn en genieten van je eten is ook erg belangrijk voor een goede gezondheid, en als iemand ongelukkig of gestresst wordt van een über gezond eetpatroon (vrij van alles) terwijl dat voor desbetreffende persoon niet strikt nodig is, dan zou ik dat zeker niet aanraden. :)

    Ik snap de frustratie wel uit jullie artikel, maar ik zie ook de andere kant van de hype :)

    1. Ik snap je helemaal! Ik ben juist ook heel erg geïnteresseerd in alles wat met voeding te maken heeft en ik lees er veel over. Daardoor ontdek ik veel dingen. Ik heb ook heel veel enorm lekkere dingen ontdekt op die manier. Maar dan nog blijft het altijd een kwestie van je eigen gevoel volgen en je niet een ideaal op laten drinken, omdat ‘de wereld’ vindt dat het moet. Zo te horen heb jij hier een mooi evenwicht in gevonden en weet jij precies wat je doet. Dat is toch fantastisch!

  59. Amen! Dat ik suikervrij leef wil nog niet zeggen dat iedereen dat moet gaan doen. Ik sprong een gat in de lucht toen de producten in jullie FWLB wel suikervrij bleken te zijn, maar ook met producten met suiker was ik blij geweest. Ik laat een reep Tony’s ook echt niet aan mijn neus voorbij gaan! Mensen denken bij mij dat ik echt alles suikervrij eet, maar dat is ook niet zo. Ik kan ook wel eens genieten van andere dingen. Ik vind dat jullie dit goed verwoord hebben. X

  60. Ik las gisteren het stuk van Francesca en ik had het zelf kunnen schrijven, behalve dat stuk over vlees dan ;). Ik word al moe als ik sommige mensen hoor over voeding. Hier geen moeite met gluten, suiker, en wat dan nog meer. Ik denk dat je vooral je gezonde verstand moet gebruiken: verse ingrediënten, gevarieerd eten, voldoende groenten en fruit, maar ook graanproducten, af en toe iets “ongezonds”. En als je ergens allergisch of intolerant voor bent, gewoon niet doen. Het is zo simpel.

    Weet je, mensen maken elkaar helemaal gek met al dat gepraat over wat gezond en ongezond is, waarvoor je superfoods zou moeten eten.

  61. Precies ladies! Hiero ook een veganistisch huishouden.
    En jep, als mijn oma van 83,heel lief,
    koekjes koopt speciaal voor mij(met ei, maar volgens haar echt vega)
    ga ik dus niet moeilijk doen. Zoveel mogelijk goed doen, is het motto;
    Voor de dieren en het milieu! En naast al die gezonde dingen…
    Cola light is soms zo heerlijk fout lekker!;)
    Keep up the good work!

  62. Erg fijn artikel! Ik denk dat veel mensen inderdaad snel doorslaan met bepaalde principes. Ik vind het ergens ook wel eng om te zien dat het ook al op redelijk jonge leeftijd zo is. Fijn dat jongere gezond willen eten, maar geniet er alsjeblieft ook nog een beetje van.

    Ik eet zelf veganistisch op het moment, één week nu. Vind het nog erg lastig. Maar wil op z’n minst de maand challenge afmaken. Uiteindelijk wil ik gewoon voor mezelf de juiste balans vinden.

  63. He-le-maal mee eens. Kennen jullie het boek ‘ Hamburgers in het paradijs’, voedsel in tijden van schaarste en overvloed, van Louise O. Fresco? Aanrader, lees maar eens ’n recensie.

  64. Heel fijn artikel! Ik ben het er mee eens! Door al die hypes werd ik zelf onzeker en begon ik allerlei dingen te schrappen. Terwijl het er juist omgaat dat je je ook geestelijk goed voelt en jezelf gewoon toestaat waar jij behoefte aan hebt. Dus danku danku!

  65. wow, niemand die klaagt dat er teveel soja in dit artikel zit?
    srsly: supervet artikel. echt een punt van frust, tof hoe jullie het verwoorden.
    wat mij vaak opvalt is dat er niet gevraagd wordt naar glutenvrije of suikervrije opties, maar dat je een schuldgevoel wordt gegeven over dat er suiker in zit..

  66. Fijn dat jullie hier eens een keer overbloggen. Ook ik prober een balans te vinden dus gezond eten en lekker eten zonder me continue druk te maken over van alles. Ik probeer dus zo veel mogelijk biologisch te eten en voor de rest suiker en vet met mate. Onder het mom ook niet hysterisch met eten omgaan want je moet nog wel genieten.

  67. Je kan het nu eenmaal niet iedereen naar de zin maken. Er zijn altijd wel mensen die vinden dat je het anders zou moeten doen. Ik raad die mensen dan ook altijd aan om zelf iets op te starten dat volledig volgens hun goesting is. :)

    Ik ben zelf meer een smulpaap dan een gezondheidsfreak. Ik vind het uiteraard wel fijn dat ik me veel beter voel sinds ik plantaardig eet, maar ik houd nog steeds van zware, gegratineerde ovenschotels met roomsausjes (god bless Daiya ;)). Eten moet voor mij lekker zijn, het zal me wel ingefluisterd worden door mijn Indische genen. :D

    Ah ja, dat kookboek van Oh She Glows wil ik ook heel graag in mijn boekenkast zetten. Ik zag net toevallig dat hij nu ook bij bol.com te krijgen is woohoo! Bedankt voor de herinnering ;)

    1. Thank the lord voor kaasvervangers ;) En het Oh She Glows kookboek heb ik inmiddels in huis. Hihi!

  68. Begrijpen het helemaal, genieten is minstens zo belangrijk voor een gezond leven. Toch begrijp ik de verwarring ook wel van de lezers aangezien jullie ‘de groene meisjes’ heten. Dat klinkt toch wel biologisch etc. De Vegan meisjes was meer toepasselijk geweest dan.

    1. Hmm.. maar als we dan de ‘Vegan Meisjes’ hadden geheten, dan was het misschien weer raar geweest om te schrijven over kringloopwinkels en duurzame onderwerpen. We zijn natuurlijk niet echt een foodblog :)

  69. Helemaal mee eens! Je gezonde verstand gebruiken is vaak de beste manier!
    Misschien kunnen jullie ook eens iets schrijven over E-nummers en dat vele daarvan helemaal geen enge, chemische troepjes zijn, maar gewoon een manier om makkelijk een lijst ingrediënten te maken

  70. Wat is leven zonder te kunnen genieten wat je eet?
    zonder voeding en genoeg te drinken redt je het niet dus kan je maar beter van elke hap genieten.

    Van jullie blog krijg ik altijd onwijs veel inspiratie. Qua recepten, milieu bewust zijn enz. Ik ben dan geen fulltime vegan maar van jullie recepten geniet ik wel. Dus kom maar op met dat heerlijke broodje avocado mmm

  71. Wat een fijn artikel. Ik heb het soms ook wel eens dat ik me bijna bezwaard voel een recept op mijn blog te plaatsen met kilo’s suiker, boter en weet ik het wat voor slecht,s mog meer. Maar kom op, het is ook gewoon lekker. En zolang je niet overdrijft, is er niets mis mee.

    1. Sowieso zou je je nooit bezwaard moeten voelen om wat dan ook op jouw blog te schrijven. Immers, het is jouw blog! ;)

  72. Ik heb jullie artikel vol genot en herkenning gelezen!
    Ik vind ook dat iedereen lekker meot doen wat hij/zij wil, maar niet moet verwachten dat een ander zich er ook op aanpast.
    Ik eet nu gewoon hoe ik het wil, ik heb meerdere uitdagingen aangenomen, tijdje veganistisch, tijdje suikervrij. En nu combineer ik alles. Gisteren nog een heerlijke risotto ala Lisette Kreischer gemaakt.. yummie! (ik heb nu een restje mee voor de lunch.. can’t wait till it’s 12 o clock..)

    Maar soms heb ik gewoon zin in dat paaseitje en de enige bij wie ik daarvoor verantwoording moet afleggen is mn zelf.
    Ik volgde een suikervrije cursus, vroeg ik of iemand wist of een suikervrij croissantje uberhaupt bestond.. Krijg ik meteen reacties dat een croissantje helemaal niet gezond is.. aaaah, ja I know maar dat was m’n vraag niet! Ik hoef niet door andere gewezen te worden of iets wel of net gezond is, ik maak het zelf wel uit.

    maar ja, jullie schrijven gewoon weer heerlijk!

  73. Amen! Echt hoor. Hier is ook een parallel te trekken naar huishouden. Dat mensen mij gaan aanspreken op het feit dat ik een plasticfolietje over iets in de koelkast had zitten bij kassa. Aaaaaargh. Ik ben niet groener dan allea en iedereen hoor. En ook als ik iets echt niet schoon krijg met bakingsoda en azijn en brute kracht grijp ik ook in de gifkast.

    ik bedoel maar te zeggen: fijn zo die gaat dames.

    1. Groot gelijk Lana! je kan niet alles 100 procent goed doen. Nouja, het zal vast wel kunnen. Maar of het leven dan nog leuk is? geen idee, want daar hebben we geen ervaring mee ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *