Glühwein

gluhwein

Hallo winter!

Het is zover. Het is officieel koud genoeg om glühwein te drinken! Laten we dat dit weekend maar meteen even goed vieren dan.

Vorige week deelde ik een foto met jullie, op Instagram, voor een samenwerking met ALDI. Ik kreeg heel veel leuke reacties – dankjewel! En omdat er zoveel leuke reacties kwamen, besloot ik het recept uit te werken op mijn blog. Een goed basisrecept voor glühwein is altijd handig, toch?

gluhwein

Er zijn een aantal dingen die belangrijk en leuk zijn om te weten voor bij het maken van glühwein.

Welke wijn kies je?

Het belangrijkste dat ik geleerd heb is dat de kwaliteit of de soort wijn geen invloed heeft op een glühwein. Sterker nog, het is echt beter om hier een goedkopere en neutrale wijn voor te gebruiken – die je vervolgens met specerijen en door middel van de warmte op smaak brengt. Het zou in feite zonde zijn om een dure, speciale wijn te gebruiken wanneer je glühwein maakt.

Neem dat dus goed in gedachten voordat je die speciale wijn uit je wijnrek trekt. Bewaar die beter voor een speciale gelegenheid ;) Wij gebruikten hier een fairtrade rode wijn van ALDI, bijvoorbeeld. Maar het kan iedere rode wijn van ieder (huis-)merk zijn.

Smaken verschillen

En zo is het maar net. Dit recept is gebaseerd op de basissmaken van een traditionele glühwein. Dit neemt niet weg dat je zelf lekker kan variëren met jouw favoriete smaakmakers. We raden aan de specerijen niet teveel te laten uitschieten, die geven namelijk heel snel sterke smaken af, vooral de kruidnagel en kardomon. Maar de citroen, sinaasappel en zoetmaker aanpassen naar persoonlijke smaak kan zeker. Of gooi er een scheut port doorheen als je die open hebt staan! (als we dan toch bezig zijn…;))

Recept voor een groter gezelschap, ongeveer 8 glazen

Tip: laat je vrienden hun eigen bekers meenemen en drink de glühwein lekker buiten op. Maak er gewoon een glühweinfeestje van! 

–  2 flessen rode wijn (750 ml per fles)
–  halve Citroen
– 2 sinaasappels (sinaasappel krullen)
– 3 stokjes kaneel
– 4 kruidnagels
– 3 kardamom korrels
– 2 steranijs
– 3 eetlepels suiker of vervangende zoetmakers (aan te passen naar wens)

gluhwein

Meer citroen, meer zuurtjes. Sinaasappel voor meer zoete, maar wel citrus smaken en eventueel meer suiker om de bittere randjes weg te nemen. Voel je hierin vrij om te experimenteren! 

Ok, aan de slag!

Pak een grote (soep) pan. Schenk de wijn hierin en zet deze op een héél laag vuurtje. Het allerbelangrijkst is dat de wijn niet aan kook raakt, want dan verdampt de alcohol en dat willen we natuurlijk niet ;-)

– Snijd de halve citroen in plakjes en voeg deze toe aan de wijn.

– Ook de specerijen mogen erin, dus de kaneelstokjes, kruidnagel, kardemom en steranijs, hup in de pan.

– Dan hebben we 2 sinaasappels, een daarvan snijd je net als de citroen in plakjes en voeg je toe aan de pan.

– En van de ander maken we sinaasappel krullen. Dit doe je door met een dunschiller of een aardappelmesje heel rustig de schil rondom de sinaasappel te schillen. Dit geeft een heel leuk effect en kan eventueel later nog leuk gebruikt worden als garnering.

– Voeg deze krullen ook toe aan de pan en de rest van de sinaasappel snijd je doormidden en daarvan knijp je het sap uit in de pan.

– Voeg er nog een eetlepel of meer aan suiker of zoetmakers toe indien gewenst

– Zo! Easy as! Laat dit in zijn geheel een 40 à 50 minuten op een, nogmaals, heel laag vuurtje staan met de deksel erop. Let er écht goed op dat de glühwein niet aan de kook raakt. Gewoon lekker opwarmen. Na een uurtje mag het vuurtje uit, maar je kan de pan prima nog even laten na gloeien.

– Pak een goede soeplepel, een paar mooie bekers, roep je gezelschap erbij en schenk deze heerlijke glühwein in.

gluhwein

Genieton!

Bewaartip

Houd je glühwein over? Zeef de smaakmakers uit de wijn en giet de glühwein terug in de lege fles. Zo kan je nog makkelijk een paar dagen genieten van je glühweintje. Wist je dat het zelfs koud lekker is? Niks weggooien hoor! Zero waste baby.

Sinaasappel krullen

Oftewel ‘orange peels’. Je ziet ze vaak in fancy cocktails, zoals onze favorieten: een negroni of een old fashioned.  In de schil van de sinaasappel zit namelijk heel veel smaak door de citrus oliën en dat kun je op allerlei manieren toevoegen aan gerechten en drankjes. Niet alleen alcoholisch hoor, wees gerust. Zo’n mooie ‘orange peel’ kun je ook in een glas heet of koud water doen voor een subtiel en verfrissende citrussmaak. Weer een leuke duurzame tip! Zo maak je optimaal gebruik van je producten en hoef je niks weg te gooien.

gluhwein

Geniet ervan! Laat je het weten als je deze glühwein hebt gemaakt? Je kunt een foto delen op Instagram met #degroenemeisjes. Dankjewel en maak er iets moois van! 

Foto’s: Aline Bouma. 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

25 gedachten over “Glühwein

      1. Eigenlijk vond ik het helemaal niet lekker. Ik hou dan niet van wijn maar over het algemeen krijg ik gluhwein wel naar binnen.

    1. Laat nou de Aldi de lekkerste glühwein verkopen! We hebben nog snel een doos gekocht vorige week.
      Kruidnagel proef je, heerlijk.
      En ja, eens, wij vinden glühwein koud ook prima, mits binnen gedronken met de verwarming aan.
      Bijkomend voordeel: slechts 8% alcohol ongeveer, ook prettig.

  1. Heeft verder niet zo veel met glühwein te maken (ook al ziet die er héél goed uit:)), maar ik kwam net op de site van klooster.nl en ik dacht; dat geef ik even door! Het is een soort nieuwsbrief met allemaal groene dingen. Kijk zelf maar;) Kloozer.nl dus
    Xxx

  2. Ziet er heerlijk uit, Merel, ik krijg er helemaal zin van in de kerst!
    En wat een practige foto’s zijn het weer!

    Ik zou graag en variatie maken op dit recept. Ik drink zelf geen alcohol en jij vroeger ook niet, toch? Heb je misschien een tip voor een alcoholvrije drank die ik in plaats van wijn zou kunnen gebruiken? Gewoon druivensap misschien?

    En ik kan me herinneren dat je ook een keer een post schreef over veganistische wijnen. Misschien is het handig om daar een linkje naar toe te voegen in dit bericht zodat mensen die dit willen maken met wijn doorhebben dat niet elke wijn veganistisch is?

    1. Toen ik geen alcohol dronk, deed ik dit met alcoholvrije wijnen. Dat werkt ook prima. Vaak zijn die trouwens wel al wat zoeter van zichzelf, dus uitkijken met bijzoeten :D

  3. Wauw, weer zulke mooie foto’s!
    Mag ik vragen van waar je de leuke bekers hebt?
    Ik kom ze altijd in het rood of blauw tegen, maar niet met en zwarte rand ;)
    xx

  4. Na een dag kerst-shoppen in Münster staat hij hier nu op het vuur!!

  5. Hier net voor het eerst gluhwein gemaakt. Wel zonder kardemon, want die had ik niet in huis :) Viel zeer in de smaak. Blijft niet bij deze ene keer…

  6. Kan dit heerlijke recept ook gebruik worden als basis voor rode stoofpeertjes, lijkt me namelijk heerlijk ?!

  7. Hallo,

    Ik denk niet dat de wijn van de aldi vegan is.

    Groetjes Dirk

  8. Hallo,

    Deze gluhwein ga ik zeker maken echter, er zijn mensen die geen alcohol gebruiken.
    Heb je ook voor hen een lekker recept? 😉

    1. Ik denk dat het prima zou kunnen met druivensap? Of met van die heel goedkope alcoholvrije rode wijn?

  9. Dag Merel,

    Wat schrijf jij leuk. Goede info en zeer leesbare stijl.
    Wij hebben als buren op oudejaarsdag de traditie om aan het eind van de dag een uurtje samen te komen in de open garage van nummer 12. Gezelligheid, ontmoeting en zelf gefabriceerde oliebollen en glühwein op het recept. Dit jaar gebruik ik jouw recept; ik verheug me erop.

    Groet

  10. Die gluhwein gaat zeker goedkomen met de buren met oud en nieuw

  11. Hoi Merel,

    Ik kwam dit recept net tegen in mijn zoektocht naar een Glühwein recept. Mijn vriend is helaas geen fan van Steranijs en ik kan nergens een recept zonder vinden. Heb je misschien een tip? Misschien iets wat het kan vervangen?
    Heel erg bedankt alvast!

    Lieve groetjes uit Zwitserland

  12. Hallo Merel,
    Ik was reeds met een kruidenbitter/likeur bezig geweest, maar dan laat je de kruiden 2 maanden in de fles (15 ltr) trekken.
    Kan dat bv ook met jou recept ?
    Ik wilde bv jou recept x 6 doen in een grote gistingsfles en deze dan een maand (of langer laten trekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *