Groen in het seizoen: stoofschotel met zoete aardappel, kikkererwten en koolrabi

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar voor mij is een curry of een stoofschotel áltijd goed. Of het nou winter of zomer is en of ik het nou vorige week ook al twee keer heb gegeten of niet… zo’n maaltijd met enorm veel groenten en lekkere kruiden lust ik altijd. Het is ontzettend makkelijk om een curry of stoofschotel vega of vegan te maken. Je hebt er weinig voor nodig, het is makkelijk en zó klaar. Je hebt geen poederpakjes of potjes nodig, met een paar basiskruiden in je kruidenkastje ben je er al. Eigenlijk zijn alle groentesoorten er wel lekker in en kikkererwten geven het gerecht wat extra bite. Vandaag (omdat het MeatFreeMonday is) hebben we een lekker en gezond recept met koolrabi en een heleboel andere veggies voor je. Koolrabi? Zeer zeker! Een ondergewaardeerde seizoensgroente, als je het ons vraagt.

Wat heb je nodig voor 2 porties? 

2 eetlepels plantaardige olie (zoals olijfolie of geurloze kokosolie)
1 gesnipperd ui
2 tenen knoflook
500 gram zoete aardappel (geschild en in blokjes)
400 gram koolrabi (geschild en in blokjes)
1 rode paprika (in reepjes)
1 courgette in reepjes
1 blik (400 gram) tomatenblokjes (kies bio voor meer smaak en minder toevoegingen)
1 blik (400 gram) kikkererwten (omgespoeld en uitgelekt)
een flinke snuf kaneel
2 theelepels gemalen komijn
200 ml groentebouillon (wij kiezen voor biologisch en less salt)
50 gram rozijnen
een handje korianderblaadjes
zout en peper naar smaak

Wat moet je doen? 

Verwarm de olie in een pan. Je kan hiervoor ook een tajine gebruiken.
Fruit de ui en de knoflook.
Voeg de zoete aardappel, koolrabi en paprika toe. Bak de groenten een paar minuten.
Voeg nu de tomatenblokjes, de kikkererwten, kaneel en komijn toe. Schep goed door.
Schenk de bouillon erbij en laat 20 minuten stoven, met een deksel op de pan.
Voeg op het laatst de courgette en de rozijnen toe en stoof deze nog zo’n 15 minuten mee.
Serveer het gerecht met korianderblaadjes.

Tip 1: het is erg lekker om dit gerecht met couscous, quinoa of rijst te eten. Maar ook papadums of naanbrood zullen goed smaken.
Tip 2: serveer met harissa. Dit is Marokkaanse – zeer pittige – sambal. Een tubetje koop je bij de toko.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wie van jullie is er ook zo dol op curry? We zijn ook benieuwd wie van jullie er wel eens met koolrabi kookt. Geniet van jullie MeatFreeMonday! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

33 gedachten over “Groen in het seizoen: stoofschotel met zoete aardappel, kikkererwten en koolrabi

  1. Weet je dat ik nog nooit zoete aardappel of koolrabi heb gemaakt? Ik ben echter dol op kikkererwten en ook op curry, dus ik ga manlief lief aankijken! Ik kan zelf echt niet koken namelijk….

  2. Aaargh, koolrabi… Ik schreef er onlangs nog een stukje over en heb er al heel wat mee geprobeerd, vooralsnog is het altijd “zou zonder lekkerder zijn geweest”. Vrees dat dat met dit recept ook zo is, maar als ik er weer een heb zal ik het proberen!

  3. Precies het recept dat ik nodig had, heb alles in huis hiervoor….
    @Marieke, heb je al eens geprobeerd om er ‘frietjes’ van te maken? Erg lekker :)

  4. Ik ben gek op curry, ook al vind vriendlief dat we dit echt te vaak eten. Deze versie ga ik binnenkort maken: het klinkt zo lekker! En koolrabi, nog nooit gegeten, dus zeker eens proberen!

  5. Zo dit klinkt goed! Kan ik gelijk de zoete aardappel een tweede kans geven, aangezien mijn vorige poging daarmee niet zo’n succes was :D

  6. Jemig, dat was lekker!! Geen koolrabi, maar voor de rest het recept gevolgd, inderdaad lekker met naanbrood :) Deze houden we erin…

  7. Bij gebrek aan koolrabi een extra paprika en prei erin gedaan. Erg smakelijk! Wel veel; ruim voldoende voor 3 personen. Maar nu is er lekker nog wat over voor de lunch morgen :-)

  8. Errug lekker! In het groentepalket zat zoete aardappel en koolrabi. Nu lekker op!

  9. Vanavond gemaakt voor mijn ex-huisgenootje en zijn vriendin, het was een groot succes. En, bonus, er is nog genoeg over voor morgen :-) Ben fan van zulke recepten! Hoe komen jullie toch telkens hieraan, Groene Meisjes? Goede blogs als inspiratie of verzinnen jullie de meeste recepten zelf?

  10. Mijn tajine is te klein haha, maar zoals het nu lijkt, een goed recept voor de koolrabi uit de groentetas :D

  11. Toevallig een aantal van deze ingrediënten al in huis! Heel veel zin om het te gaan maken en vooral om het te gaan proeven :). Wist al niet zo goed wat ik allemaal met een koolrabi kon maken, maar dit lijkt me een lekkere en goede optie!

  12. Zonder de koolrabi gemaakt met een wortel erbij. was heerlijk. zou er de volgende keer veel minder kikkererwten in doen.
    het was voor een gezin van 4 ruim voldoende. de hond vond de restjes ook lekker.

  13. Gisteren gemaakt in onze tajine. Het was eenvoudig te maken en erg lekker! De volgende keer voeg ik er zelf wat meer tomaat bij (vers) en lekker veel koriander. Dit ga ik zeker vaker maken!

  14. OOO deze ga ik komend weekend proberen, ben even lekker op jullie site aan het snuffelen voor wat vegan inspiratie, ziet er zo gezellig en lekker uit allemaal!

  15. […] in je groenten-en fruitpakket. We hebben één keer eerder een koolrabi recept gemaakt (dat was deze stoofpot met zoete aardappel en kikkererwten, erg lekker!) maar heel veel verder zijn we nooit gekomen. Dit is dus echt het leuke van wekelijks […]

  16. Heerlijk! Echt ontzettend lekker en leuk om eens recepten te maken met groenten die ik niet zo vaak gebruik, zoals koolrabi :)

  17. Zocht een recept met zoete aardappel en koolrabi en vond jullie gerecht. Zit het nu heerlijk te smikkelen.. Had nog een open pak wraps.. Werkt ook prima!!

  18. Vandaag gemaakt, want het koolrabiseizoen is weer geopend. Smakelijk en makkelijk veggerecht, wel zeer royaal voor twee. Ik heb er een lepeltje Ras el Hanout aan toegevoegd, wat er (nog) meer smaak en pit aan geeft. Omdat wij niet van koriander houden heb ik het geserveerd met verse munt, Ik denk dat dat lekkerder is, ook voor wie koriander lekker vindt . Met naambrood een harmonische combinatie.

  19. Lekker! Zeker voor de afwisseling!
    Ik was tot nu toe nog compleet onbekend met curry/stoofschotel en heb daarom nog wel wat vragen.. is het standaard dat je, doordat je stooft, de groenten heel zacht krijgt? Ze liggen een behoorlijk lange tijd in dat bijna kokende water/vloeistof.. op zich vind ik het wel lekker maar ik vraag me af of dat dan een curry definieert. Of is het gewoon een mix van producten met lekkere kruiden? :-)

    Ohja, en ik hou wel veel vloeistof over. Dat kan gewoon weg uiteindelijk?

  20. Echt lekker recept dit: maak het nu al voor de derde keer waarvan zelfs een keer buiten op de camping! Inderdaad zeker genoeg voor 3 porties. Dank!

  21. Het was heerlijk!!!! wel wat moeten veranderen, er waren nog wat dingen die op moesten zoals:
    Gewone aard+zoete aard samen 500 gr.
    Stukje knolselderij
    Dadels i.p.v. rozijnen
    1 winterwortel
    Had geen courgette (helaas)
    1 zoete puntpaprika i.p.v gewone rode
    gedroogde koriander (vers is natuurlijk beter, maar had ik niet),
    de rest hetzelfde als in het recept
    Met wat harissa en een vers kruiden/knoflookbroodje was het echt smullen
    Fijn recept om steeds aan te passen met wat je in huis hebt, dit ga ik vaker maken, dankjewel

  22. Zo, wat een heerlijk maaltje voor de zondag! Beetje gevarieerd met ingredienten en voor pompoen en pastinaak gekozen. Ook nog een portie voor morgen, top! Dankjewel Merel!

  23. Hoeveelheid klopt natuurlijk nooit voor 2 personen.

    Vervang kaneel met Ras el hanout en een beetje gerookte paprikapoeder.

    Een snufje kaneel lijkt mij ook te weinig.

  24. Er is iets mis met certificaat voor deze website. Het koste moeite om deze recept te kunnen bekijken. Meeste webbrowsers blokkeren deze website vanwege ‘ongeldige certificaat’. Zonde want dan missen we jullie recepten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *