Hazelnoot-chocolademelk

chocolademelk3

Nog precies twee weken tot kerst. Nog 13 dagen om te bedenken wat er zoal op het kerstmenu moet komen te staan. We hopen van harte dat deze hazelnoot-chocolademelk een glansrijke rol krijgt bij jou thuis, op 25 of 26 december. Maar op alle andere dagen van het jaar vinden we het net zo leuk, om eerlijk te zijn.

Als we dan weer eens zo naar onze fantastische kerstbekers (gescoord in de kringloopwinkel) kijken, dan verzuchten we maar weer eens: het zou het hele jaar door kerst moeten zijn. Ik bedoel, drinken uit een beker met een kerstkrans of een kerstboom erop maakt alles beter – laten we eerlijk zijn.

Dan even naar het recept. Het kan je bijna niet zijn ontgaan dat wij van hazelnoot houden. We houden van hazelnootpasta, van hazelnootdrink en van hazelnootwentelteefjes. Zo ongeveer alles met hazelnoot is gewoon helemaal prima. Maar deze hazelnoot-chocolademelk is echt zó veel meer dan prima. Dat moet je gewoon zelf gaan ervaren, dus we kunnen je alleen maar aanraden om dit recept te maken.

Als jij nou ook zo’n echte hazelnootlover bent, dan raden we je aan om hazelnootpasta toe te voegen. Dat koop je bijvoorbeeld bij de biologische winkel, maar we zeggen eerlijk: het is heel erg duur. En daarom maken wij het liever zelf. (het receptje zit erbij) Natuurlijk kun je de hazelnootpasta overslaan, maar laten we eerlijk zijn: het maakt het wel minder lekker. Heb je toch geen zin om hazelnootpasta te maken? Er is ook hazelnootextract te koop. Daar kun je ook een paar druppels van toevoegen. (but then again: hazelnootpasta maakt echt alles beter!)

chocolademelkhazelnoot

Wat heb je nodig voor 3-4 mokken?

800 ml hazelnootdrink (uit pak van Provamel bijvoorbeeld, of zelf gemaakt)
4 eetlepels cacaopoeder
4 eetlepels hazelnootpasta (gekocht of zelfgemaakt: zie recept onder)
1 theelepel vanille extract of poeder
1/2 theelepel kaneel
4 eetlepels maple syrup/agave/suiker
paar snuffen zeezout
plantaardige slagroom

Wat ga je doen?

1. Mix de melk, cacaopoeder, hazelnootpasta, vanille en kaneel in een (steel)pan.
2. Zet de pan op het vuur en verwarm alles goed door.
3. Haal de pan van het vuur en roer de maple syrup en het zeezout erdoor.
4. Schenk de chocolademelk in de mokken en serveer met de plantaardige slagroom, kaneel en wat extra gehakte hazelnoten (of een vegan candy cane voor een subtiele muntsmaak!)

Hoe maak je hazelnootpasta?

Doe 100 gram geroosterde ongezouten hazelnoten in een hele stevige blender (wij gebruiken hiervoor onze Vitamix blender) of keukenmachine. Draai net zo lang tot je een romige boter hebt. In de Vitamix was het na een minuut of 4-5 klaar, in een keukenmachine kan het wel 15-20 minuten duren. (Het is het wachten waard!) Voeg eventueel nog wat maple syrup toe om het geheel wat zoeter te maken.

chocolademelk5 chocolademelk6 chocolademelk2 chocolademelk4

Verder hoef je dan alleen nog maar met je cosy socks aan op de bank te gaan zitten. Met de kat op schoot en je kitscherige kerstbeker in je hand. Niks meer aan doen!

Laat je het ons weten als je dit recept hebt gemaakt? Wij zijn heel benieuwd wat jullie ervan vinden en wat voor moois jullie ervan maken! Je kunt een foto met ons delen via #degroenemeisjes op Instagram – foto’s bekijken we iedere dag! 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

36 gedachten over “Hazelnoot-chocolademelk

  1. Aah, wat een heerlijk receptje! Ben benieuwd naar die hazelnootpasta erin, toevallig heb ik nog een zelfgemaakt potje staan. Vanavond maar meteen uitproberen! Ik vind die Kerst mokken ook zo gaaf, maakt het kerstgevoel helemaal compleet!

  2. Mjam, wat een heerlijk recept weer! En wat een geweldige bekers. Binnenkort maar even de kringloop in om te kijken of ik ook zulke bekers kan scoren. Nu met kerst mag het ;-). Ik ga trouwens even speuren naar jullie vitamin blenden want dat scheelt wel heel veel tijd! Of hebben jullie een tip waar ik naar kan kijken?
    Fijn weekend! Eva

  3. Klinkt lekker! Jullie zijn wel erg “eerlijk” over dit recept, ik kwam het woord een heel aantal keren tegen. Niet erg hoor, eerlijk is goed toch?

  4. Wat ziet dat er lekker uit! Helaas heb ik geen blender die hazelnoten kan pureren… Dan misschien toch maar kopen, want jullie hebben vast gelijk als je zegt dat het zonder die pasta minder lekker is :P

    1. Het kan ook in een keukenmachine he? En je kunt ook nog kant-en-klare hazelnotenpasta kopen bij de biowinkel. Dus mocht je toch heel graag met pasta willen… ;)

  5. Haha het was me niet opgevallen maar als je het nog een keer leest dan kom je het woord ‘eerlijk’ inderdaad veel tegen. Eerlijk gezegd wordt het recept er niet minder lekker op ? mmm!

  6. Jullie zijn echt geweldig!!! Beseffen jullie dat?

    Ik ben me al enkele dagen aan het afvragen of ik zoiets zou uitproberen. Zou het lukken? Is het geen zonde als het mislukt…? Hoe zou ik het maken? Perfecte timing! Dit wordt vanavond verwennerij! :)

    Ps: dankje voor alle fijne tips en recepten! Morgen verras ik m’n mama voor haar verjaardag met jullie appeltaart! En soep met naanbrood :) Liefs,
    Naduah

  7. Aaah, ik heb nu echt zin om deze recept te maken! Maar eerst moet ik jullie hazelnootpasta recept maken, hoe lang kan het trouwens bewaard worden?

  8. Dit klinkt zooooo goed! Jammer genoeg hebben we geen keukenmachine in huis, dus kan ik niet mijn eigen hazelnootpasta maken…en de veganistische variant in de winkel is inderdaad erg duur.

  9. Hoi, even een niet zo gerelateerde vraag: hoe vaak zetten jullie nieuwe recepten in de index? Want ik kijk zelf eigenlijk alleen daar, maar volgens mij mis ik dan van alles ;)

    1. Dat moet nu nog handmatig, en daardoor vergeten we het wel eens, maar vanaf volgende week krijgen we een geautomatiseerde receptenindex, die altijd helemaal up to date zal zijn :)

  10. Ziet er superlekker uit, dit wil ik wel uitproberen voor kerstdiner met vriendinnen! Alleen, welke plantaardige slagroom gebruik je en waar is dat te koop?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *