Italiaanse citroentaart

Deze vegan Italiaanse citroentaart is echt bellissima en een grote aanrader om zelf eens te maken. Het is ook nog eens een heel makkelijk recept, dus wat let je? Bake baby, bake!
Een echte aanrader deze vegan Italiaanse citroentaart. En ook nog eens een heel makkelijk recept, dus wat let je? Bake baby, bake!

 

CODE AFBEELDING

citroentaart1
Sinds een maand of 8 is Jamie Italiaans aan het leren. (voor wie het nog niet wist: Jamie’s roots liggen in de buurt van Milaan) Om tussen de lessen door te blijven oefenen met de taal, leest ze graag Italiaanse foodblogs. Eén van haar favoriete blogs is Vegolosi.it – een website vol geweldige vega recepten. Dit recept voor een echte Italiaanse citroentaart komt ook van deze site.

Iedere Italiaanse famiglia heeft een eigen citroentaartrecept. Je moet natuurlijk ook wel iets, met al die goddelijke citroenen die daar in overvloed groeien! Jamie paste het recept van het blog een beetje aan en noemt het nu ‘La torta al limone di Jamie.’

citroentaart2

Wat heb je nodig voor 1 taartje van ø 16 cm?

120 ml sojamelk
1 eetlepel (appel)azijn
150 gram (spelt)meel
1 eetlepel bakpoeder
75 gram suiker (ik gebruikte kokossuiker)
2 eetlepels appelmoes
2 eetlepels plantaardige olie (ik gebruikte gesmolten kokosolie)
rasp en sap van 1 grote of 2 kleine citroen(en) + paar dunne plakjes voor garnering

Wat ga je doen?

– Verwarm de oven voor op 150 graden –

1. Mix het appelazijn door de sojamelk en laat paar minuten staan.
2. Zeef ondertussen het meel en mix met het bakpoeder. Voeg ook de suiker en citroenrasp toe en roer door.
3. Schenk de olie, citroensap en appelmoes bij de azijn-melk mix en roer door.  Voeg de mix toe aan de droge ingrediënten. Mix de ingrediënten met een spatel of houten lepel.
4. Vet een bakblik in en schenk het beslag erin. Beleg met de plakjes citroen.
5. Zet de taart voor 15 minuten in de oven. Verhoog vervolgens de temperatuur naar 180 graden en bak nog 30 – 45 minuten door. (In ons kleine oventje was hij na 30 al gaar. Misschien duurt het bij jou wat langer.)

Deze taart is echt bellissima en een grote aanrader om zelf eens te maken. Het is ook nog eens een heel makkelijk recept, dus wat let je? Bake baby, bake! (kunnen jullie trouwens ook niet wachten tot Heel Holland Bakt weer begint? In september is het weer zover, hoorden we!)

citroentaart3

Wie van jullie heeft er zin gekregen om deze Italiaanse citroentaart te maken? We horen het graag van je! Natuurlijk zijn we ook weer erg benieuwd naar foto’s van het eindresultaat, dus vergeet niet een plaatje met ons te delen via Instagram (#degroenemeisjes) of Twitter (@degroenemeisjes).

Ciao!

 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

92 gedachten over “Italiaanse citroentaart

    1. Je zou een vloeibare suikervervanger kunnen gebruiken of zelf dadels met wat water blenden. Voeg dan wel wat minder sojamelk toe omdat het anders te nat is.

  1. Ah heerlijk frisse taart! Die ga ik binnenkort bakken. Eindelijk kan ik weer bakken want ik had heel lang een vervelende oven waardoor ik heel lang geen taart kon bakken. En nu heb ik een nieuwe dus is het weer tijd voor taart :)

    Ps. Ik vind het heerlijk om weer lekker jullie blog door te spitten naar wat ik de afgelopen tijd allemaal heb gemist tijdens de vakantie. Het voelt als mijn lievelingsboek weer uit de kast trekken.

  2. Wow wat een prachtig taartje! Daar heb ik nu ontzettend veel zin in. Als ontbijt that is. Ik ben ook weer helemaal in een citroenvibe dus ik denk dat ik deze ga maken:)

  3. Ziet er lekker uit, wat leuk dat Jamie Italiaans leert. En jaaa! Heel holland bakt is wel een van mijn favoriete programma´s, ik vind die vrouw die het presenteert ook erg leuk.

  4. Wat ziet de taart er mooi uit! Ik kan zelf inderdaad ook niet wachten totdat Heel Holland Bakt weer begint. Ik heb het voorheen nooit gekeken, maar laatst wel het kookboek bij het Boekenfestijn gekocht. Daar werd ik zo enthousiast van! Ik heb geprobeerd de vorige seizoenen (gratis) terug te kijken, maar dat lukt helaas niet :(.

  5. Ik heb al een paar recepten gebrobeerd, waren erg lekker en nu voor mijn verjaardag wil ik zelf taarten maken. En ik wil deze uitproberen. Ik heb alleen geen appelmoes, is dit noodzakelijk of kan ik het ook af met maizena of geen app elmoes?

    1. In het originele recept staan 4 eetlepels olie. Ik heb er 2 vervangen door appelmoes zodat het iets minder vet is. Je kunt dus ook 2 eetlepels extra olie toevoegen!

      1. Aha! Dank je voor de tip. Ik zelf heb 2 limoentjes in plaats van citroenen gebruikt, erg lekker! En extra olie zou ik in het vervolg wel gebruiken want van mij mag het iets vetter. Maar ik denk dat het sws wel eem hele gezonde cake is vergeleken met de normale ‘boerencake’! Ik heb er btw ook meer suiker (agavesiroop) overheen gegoten want vond m ook niet zoet genoeg hihi. Ben blijkbaar toch best n zoetekauw.
        Ohja bij mij rees de taart niet, maar jammer genoeg heb ik dat vaker in mijn oven. Hebben jullie daar nog tips voor? Meer bakpoeder gebruiken misschien?

        1. De azijn in combinatie met het bakpoeder zorgt voor een luchtig beslag en zou daardoor ook wat meer rijzen. Je zou inderdaad eens wat meer bakpoeder kunnen proberen!

        2. Van mij rees de taart ook niet, nochtans voldoende appelazijn en bakpoeder gebruikt. Hij zag er wel heerlijk uit, smaakte teveel naar citroen en textuur niet aangenaam omdat hij niet luchtig was (1,5 citroen gebruikt).

  6. Oh wat tof Jamie! Ik ben ook ooit begonnen met het leren van Italiaans, maar ben toen gestopt omdat ik op school Spaans kreeg (en dat werd me te verwarrend). Ik ken nu nog slechts wat basics + scheldwoorden :p Deze taart ziet er echt super lekker uit, ben dol op citroenen maar ik gebruik het (het sap uitgezonderd dan) vrijwel nooit in baksels..

  7. Citroentaart! Wat heerlijk, ga het deze week nog bakken!
    En wat leuk dat je Italiaans leert! Mooie taal, ik ben net eten, bidden en beminnen aan het lezen, Italiaans lijkt me ook een prachtige taal!

    Bedankt voor het bloggen!

  8. Hij is te lekker geworden, ik heb al teveel ‘nog één heel klein puntje dan’ gehad. In plaats van appelmoes -had ik niet in huis- heb ik kakelverse pruimenjam (gisteren uit Frankrijk meegenomen van een boeren landgoed…. enfin) gebruikt. Heer-lijk.

  9. Ziet er supergoed uit! Een vraagje: komt er nog een actie met de Ogreen-planten? Ik zit erover na te denken een plant te bestellen, maar ik wacht sinds de ‘Leuke dingen’ van 31 juli of er nog iets over komt op jullie blog. :)

    1. Ja, die komt er, maar we weten nog niet wanneer :) De plantjes zijn niet heel duur en je hebt er veel plezier van, dus je kunt er gerust alvast eentje bestellen :)

  10. Onlangs ontdekte ik jullie heel toffe blog. Vooral de recepten vind ik leuk. Wij vieren in ons gezin namelijk de verjaardagen van onze vijf zonen en hun vriendinnen. Enkelen zijn vegetarier, anderen zijn veganist, sommigen eten alles. Ik ben dus altijd op zoek naar nieuwe recepten en zal dankbaar gebruik maken van jullie blog. Groetjes.

  11. Ohhh dat ziet er lekker uit, die ga ik ook uitproberen. En wat grappig Jamie, ik lees ook graag blogs in het Italiaans (nuttig en aangenaam) en deze kende ik nog niet, dus grazie! Qua food las ik zelf altijd Cuochetta in punta di piedi, nu http://www.sweetkabocha.com (even op het Italiaanse vlaggetje klikken). Waar volg je je Italiaanse lessen?

  12. nou hij staat in de oven hoor..
    Hier in huis houden ze niet van citroen. Dus heb de rasp van de citroen vervangen door kokos en ipv van gewone soya, kokosmelk gebruikt.. Nou ik ben benieuwd??

    1. heel benieuwd! Hoe er wel rekening mee dat kokosmelk behoorlijk vetter is, dus dat kan wel zorgen voor een andere structuur enz. Maar de combinatie kokos-citroen is natuurlijk wel heel lekker!

      1. De smaak was echt heel lekker en ook nog eens goed gekeurd door de pubers in huiS??
        Maar structuur was idd niet goed, teveel kokos denk ik en die van mij was niet gerezen.. Maar goed, dit was wel iets wat we verder gaan uitwerken.. Nml erg lekkerrrrr

  13. Wat ziet ook dit er weer heerlijk uit! Kun je me vertellen welke afmeting deze bakvorm heeft? En is het aantal graden dat jullie vermelden op de ‘gewone’ over of hetelucht?

  14. Die ga ik proberen! :) Zou je hiervoor ook een bakvorm van 21cm kunnen gebruiken (ik heb geen 16cm vorm) om een wat platter taartje te krijgen? Of zou dat niet werken en zou je dan bijv. de ingrediënten moeten verdubbelen?

      1. Ik heb het ook in een springvorm van 21cm gedaan, met iets meer bakpoeder, en het wordt dan idd een wat plattere taart, bijna cake, maar net zo lekker!

    1. Is het gelukt met de 21 cm bakvorm? Ik wil hem ook gaan maken, maar heb alleen een vorm van 21 cm. Nu vraag ik me af of ik de ingrediënten keer 2 moeten doen of keer 1,5…

    1. Geen idee, hebben we niet geprobeerd, maar wij huldigen altijd het standpunt: just give it a try! (dat doen wij namelijk ook en daar rollen dit soort receptjes uit ;))

  15. Hee dames ziet er superlekker uit :D Ik vroeg me af of jullie wel onbespoten (biologische) citroenen gebruiken. Ik wilde laatst namelijk een citroen kopen bij de AH en toen lag er tussen de citroenen een briefje met “behandeld met imazalil”. Als je op de etiketten van de citroenen/mandarijnen/sinaasappels in netten kijkt staat er precies hetzelfde. Als je even googlet zie je dat imazalil irriterend is etc., maar dat de producenten er niet vanuit gaan dat men de schil die dus met het middel behandeld is gebruikt. Iedereen gebruikt natuurlijk wel de schil want die is superlekker, dus hier schrok ik wel van! Misschien wisten jullie dit al maar ik vond het wel goed om te weten voor het maken van deze mooie citroentaart :) !

  16. De taart /cake is heerlijk!!, springvorm van 18cm gaat ook goed. in plaats van kokosbloesemsuiker, sucanat( oer suiker)gebruikt.
    in mijn oven was het 40min op 180 graden( grote trad. oven)
    Hartelijk dank voor het recept(zie foto op Twitter)

  17. Ik wil deze taart gaan maken, maar ik ben niet zo’n bakkoningin.. zou het met zonnebloemolie ook lekker zijn, of wordt de smaak dan heel anders?

  18. Gisteren gemaakt en hij was goed gelukt en heel lekker! Ik was alleen even in de war toen in het recept stond: vet de vorm in, en op de foto zag ik bakpapier. Ik heb gewoon allebei gedaan, want waarom niet? haha. Dat werkte ook :) Thanks voor het recept!

    1. Dat hebben we niet geprobeerd Mijke, we hebben alleen deze taart gemaakt. Maar je zou het kunnen proberen. Immers, dat is ook hoe onze recepten ontstaan: door gewoon iets te proberen ;)

  19. Ik heb die taart vrijdag gebakken. 1probleem: mijn taart had helemaal niet gerezen.
    Normaal lukken mijn taarten altijd. Hoe zou dat komen? Ik heb nochtans gedaan zoals het moet

  20. Hoi Groene Meisjes!
    Ik sta net in de keuken om jullie taartje te bakken voor kerst maar zie nu dat ik alleen een grote bakvorm heb (ca 25cm)
    Zou ik de taart ook in het grotere vormpje kunnen bakken (dubbele hoeveelheden)?

  21. Onee, de cake zit in de oven maar ik vergat de rasp! en de schrijfjes zijn gezonken! Maar wat rijst ze goed, ik hoop de ze zal lukken.
    Jullie zijn een ware keukeninspiratie !

  22. Hij zit nu bij mij in de oven… spannend. Ik heb wel maar 50 g suiker genomen ipv 75 g, want ik vind taarten altijd veel te zoet. Zou dit kwaad kunnen? Mijn beslag zag er wel redelijk loperig uit. :(

  23. Hi ladies, mijn zusje heeft destijds jullie ‘ontbijtje’ gewonnen waar ik gruwelijk van heb genoten. Sindsdien ben ik verliefd op jullie geloof ik :)
    Ik heb net mijn tweede taartje in de oven staan en wilde hier ook graag cupcakes van maken. Hoe lang en op welke temperatuur kan ik dat dan het beste doen?

  24. De schijfjes zijn gezonken, maar hij staat in de oven. Heb flink geïmproviseerd hoor, dus ben benieuwd hoe die gaat worden haaa!

  25. Eergister deze taart gemaakt, en hij was echt lekker. Ik heb hem ruim de voorgeschreven tijd erin gedaan, maar hij was toch nog een beetje vochtig qua structuur. Of hoort dat gewoon?

  26. Hi, dit taartje staat nu in de oven. De bovenkant begon er al heel erg bruin uit te zien en het moest dan nog 20 minuten, dus ik heb er een papiertje over gelegd. Ik hoop dat dat het aanbakken tegen gaat.

    Heeeeel spannend!

  27. Ik heb dit taartje voor de tweede keer gemaakt gisteren. De eerste keer vond ik ‘m wat te compact, dus deze keer had ik er, behalve een dikke eetlepel bakpoeder ook baking soda in gedaan. Een dikke theelepel in een beetje warme sojamelk. En omdat ik niet genoeg speltmeel had deed ik half spelt-, half amandelmeel. En dat is echt supergoed gelukt! Door de amandelmeel is ie wat kruimelig, terwijl ie toch helemaal niet droog is. En veel minder compact dan de eerste keer dus jeej!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>