Gezonde vegan Paasbrunch

vegan paasbrunch

Krijg je komend Paasweekend vegans op bezoek en heb jij de eer om voor je visite te koken? Of is dit je eerste vegan Pasen en weet je nog niet helemaal hoe je het weekend zonder eieren gaat doorkomen? Wij bedachten een eenvoudige (als in: makkelijk om te maken,) en gezonde vegan Paasbrunch voor je. Eentje die je zonder uren te zweten in de keuken op tafel tovert, maar die toch heel veel indruk maakt. Maak je absoluut geen zorgen, jouw vegan Paasfeest komt helemaal goed.

Voordat je de keuken induikt

vegan paasbrunch

Nog voordat we het over eten gaan hebben: decoratie is heilig. Servetten, paastakken, bloemen, kaarsjes, mooi servies… je mag alles uit de kast trekken om indruk te maken. En het hoeft niet moeilijk te zijn. Je hoeft geen stylist te zijn om je tafel er een beetje leuk uit te laten zien. Alle spullen die je op onze tafel ziet staan komen van Dille & Kamille, maar natuurlijk kun je overal en nergens mooie spullen vandaan toveren.

Wij gingen voor een heel zacht blauw tafelkleed – tafelkleden horen bij feestbrunches, vind je ook niet? – klassiek wit servies, bloemen (tulpen doen het goed,) pastelkleurige details (zoals schaaltjes en servetten,) mooie grote schalen om de gerechten in te serveren (het is veel leuker om je eten te delen, dan wanneer iedereen 1 opgeschept bord krijgt en dat is het) en natuurlijk: hier en daar wat Paaswaardige details. We konden de prikkertjes met paashaasjes en servetten met kuikentjes erop simpelweg niet weerstaan.

Maak het jezelf een beetje gemakkelijk

vegan paasbrunch

Als het je te veel tijd kost om alles zelf te maken voor de brunch, of als je er bijvoorbeeld geen ruimte voor hebt in je keuken, dan kun je ook met een gerust hart een paar kant-en-klare dingen op tafel zetten. Dat vindt echt helemaal niemand erg, geloof ons maar.

Een grote aanrader en volgens ons ook onmisbaar op de Paastafel: een héél lekker brood. Wij kochten een grote pain de campagne bij de plaatselijke bakker, en ja, dat kost een paar euro meer dan een supermarktbrood. Maar man, wat is dit lekker. Serveer het vers gesneden brood in een leuk mandje, met een goed smeersel erbij. Wij kozen voor kant-en-klare asperge hummus. Die kochten we gewoon bij de supermarkt. Niks mis mee. Natuurlijk, zelf hummus maken is nóg lekkerder, maar álles zelf maken is wel echt heel veel werk.

vegan paasbrunch

Wij geloven dat het meer om kwaliteit en presentatie gaat, dan dat je nou heel bijzondere of originele gerechten op tafel tovert. Een echt lekkere olijfolie, met zeezout (ik nam dit potje mee uit Portland,) geserveerd bij het écht lekkere brood… dan heb je mij al hoor. En moet je kijken hoe luxe het eruit ziet. De presentatie is het halve werk.

Zoet

vegan paasbrunch

Bij een brunch wil je – waarschijnlijk – meerdere gerechten serveren. Gebruikelijk is het om zowel hartige als zoete gerechtjes op tafel te zetten. Ik ben even in mijn recepten index en heb een paar bakrecepten uitgekozen waarvan ik denk dat ze geschikt zijn voor op de Paastafel:

Brownies 
– Worteltaart
Homemade bounty’s
Chocoladecake met kokos
Italiaanse citroentaart
Cheesecake

vegan paasbrunch

Bij iets zoets hoort ook een lekkere koffie of een theetje. Wij hebben kamillethee uitgeroepen tot de ultieme Paasthee. Zo simpel, maar zo lekker! En wordt niet alles beter als je uit zulke leuke kopjes – die ook al zo goed bij het Paasthema passen – drinkt?

Hartig

10

En dan is het tijd om los te gaan op twee hartige gerechtjes. Niks moeilijks, maar wel met een groot effect. En, niet te vergeten, ook nog heel verantwoord. Het hoeft geen fitgirl-Paasbrunch te zijn natuurlijk, maar het is wel fijn als er gezonde gerechten te kiezen zijn.

Geroosterde wortels met tijm

– 1 bos bospenen
– 1 sinaasappel
– een paar takjes verse tijm
– agave
– olijfolie
– peper en zout

Wat ga je doen?

Je kunt dit gerecht met wortels maken, maar natuurlijk ook met andere groenten. Het is maar wat je lekker vindt! We willen er wel bij zeggen: wortels zijn natuurlijk wel een echte blikvanger op tafel, en heel erg lekker bovendien. Goede keuze dus!

– Verwarm je oven voor op 180 graden –

1. Was de wortels, schil ze met voorzichtig met een dunschiller, knip wat van het groen af, maar houd een stukje van zo’n 3 cm over – dat ziet er leuk uit.
2. Blancheer de wortels 10 minuten een pan met kokend water.
3. Leg de wortels op een bakplaat en besprenkel ze met een beetje olijfolie, peper en zout.
4. Snijd de sinaasappel doormidden en knijp deze uit over de wortels.
5. Rits een aantal takjes tijm en verdeel over de wortels.
6. Als final touch verdeel je een eetlepel (of twee, als je van zoet houdt,) agave over de wortels. Dit zorgt voor een fris zoete smaak.
7. Schuif de bakplaat voor 45 minuten in de oven. Tegen het einde van de baktijd moet je de wortels een beetje in de gaten houden, om te voorkomen dat ze verbranden.

vegan paasbrunch

Frisse bulgursalade met granaatappelpitjes en munt

Wat heb je nodig?

– 250 gram bulgur
– 100 gram granaatappelpitjes
– 50 gram doperwten
– paar blaadjes munt
– olijfolie, peper en zout
– 1 citroen en een halve sinaasappel

Wat ga je doen?

1. Kook 250 gram bulgur zoals aangeven op de verpakking.
2. Kook de laatste paar minuten de doperwten mee.
3. Giet het geheel goed af en laat nog even na-stomen in de pan, met de deksel erop.
4. Maak de dressing aan met het sap van de citroen en de halve sinaasappel, 2 eetlepels olijfolie, een scheutje agave, peper en zout. (de laatste ingrediënten naar smaak toevoegen) Verdeel deze dressing goed over de bulgur en schep door.
5. Garneer de bulgursalade met granaatappelpitjes en muntblaadjes. (voor de foto lieten we deze heel, maar we raden je aan om de muntblaadjes in heel fijne reepjes te snijden)
6. Optionele garnering: dadels en nootjes. Maak er iets moois van!

Tip: deze bulgursalade is erg lekker met een sausje van plantaardige kwark, met een beetje citroen en verse kruiden, zoals bieslook of peterselie.

vegan paasbrunch

Paaslunch? Paaspunch!

Bonus! Naast het lekkere eten, is het ook heel leuk om een bijzonder drankje te serveren. En natuurlijk kun je dan lekkere voorjaarswijntjes uitzoeken, maar het is ook leuk om zelf iets te maken. Zoals deze Paaspunch! Je serveert dit drankje in een XXL ‘mason jar’ (dit is er eentje van 3 liter) en met het verse fruit en de ijsblokjes erin ziet het er al gauw heel indrukwekkend uit, terwijl het in werkelijkheid ontzettend simpel is om dit te maken.

Wat heb je nodig voor deze Paaspunch?

– 1/3 bruisend water
– 1/3 Fentimans Rose Lemonade (voor het bloemige effect, maar natuurlijk kun je ook voor een fruitsmaakje gaan)
-1/3 mousserende rosé (ook alcoholvrij beschikbaar in een aantal supermarkten, of in zijn geheel vervangen door de siroop bij geen behoefte aan alcohol)
– 1 doosje diepvriesfruit (gemende bosvruchten)
– een paar schijfjes citroen en sinaasappel
– een paar takjes mun
– crushed ijs (ook in zak te koop in de supermarkt, mocht je geen tijd of ruimte hebben om ijsblokjes in te vriezen)

Wat ga je doen?

1. Doe alle dranken in de pot, roer goed door en proef eventjes. Te zoet of te veel alcohol? Voeg meer bruisend water toe. Te flauw van smaak? Roer er nog wat meer limonade/siroop doorheen.
2. Heb je een lekkere mix gevonden tussen het bruisend water, de limonade en de rosé? Voeg dan het diepvriesfruit, de schijfjes citroen en sinaasappel en munt toe.
3. Maak je Paaspunch af door er een goede lading crushed ijs doorheen te roeren.
4. Serveer met een soeplepel en wees niet te zuinig bij het uitserveren! ;)

vegan paasbrunch

Een mooi gedekte tafel, lekker eten en drinken en fijn gezelschap. Het hoeft allemaal niet moeilijk te zijn. Wij hopen dat jullie een geweldig Paasfeest gaan vieren en heel hard gaan genieten. Maak er iets moois van! Oh, en we vinden het natuurlijk heel erg leuk als je een foto met ons deelt, mocht je onze recepten gaan gebruiken dit weekend. Je kunt een foto delen op Instagram, met #degroenemeisjes erbij. Dankjewel alvast en vrolijk Pasen!

Foto’s: Sam van Rij / Styling: Dille & Kamille / Recepten: Kiwi Kitchen 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

6 gedachten over “Gezonde vegan Paasbrunch

  1. Hmmm dat ziet er lekker uit, goede tips! Ik heb zondag een brunch met veel internationale vrienden hier in Leipzig georganiseerd, dus dit artikel komt zeker van pas. En jeetje, wat maakt Sam een prachtige foto’s :)

  2. Oooh wat ziet alles er mooi uit! :D Fijn om ook weer wat Nederlandse vegan paasinspiratie te hebben, de meeste vegan Paasgerelateerde recepten zijn internationaal, dus hoop dat er op deze manier weer wat meer mensen Pasen gaan vieren op de veganmanier! ^^ De worteltjes lijken me ook héél erg lekker trouwens, er staat hier nog een tijmplantje op de vensterbank dus wellicht dat die wel op tafel komen! ^^

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>