Kokos curry

kokos curry

Omdat wij recentelijk nogal wat potten kikkererwten hebben geopend voor ons ‘meringue zonder ei‘ avontuur (waarbij je alleen het vocht van de kikkererwten nodig hebt,) moesten we natuurlijk een slimme oplossing zoeken om iets met de restanten te kunnen doen. Eten verspillen, dat doen we namelijk niet. Nou is het in dit geval helemaal geen straf, want we zijn gek op kikkererwten en er zijn zóveel toepassingen en recepten te bedenken om ze te kunnen gebruiken. We gingen dit keer voor een frisse, maar toch ook een beetje pittige, kokos curry. Nou zijn we dol op kokos en op curry en ook nog eens op kikkererwten, dus dit was een match made in heaven. We hopen dat jullie er net zo van gaan genieten als wij!

Dit is nou echt zo’n recept uit de categorie ‘ik heb geen tijd, maar ik wil toch een fatsoenlijke maaltijd eten.’ Het komt er in het kort gezegd op neer dat je alles bij elkaar in de pan gooit, laat pruttelen en klaar is je kokos curry. Maar ok, om toch iets specifieker te zijn, werken we het recept met liefde voor jullie uit.

kokos curry

Wat heb je nodig voor twee porties kokos curry?

1 uitje, gesnipperd
1 teen knoflook, geperst of fijn gesneden
een paar zongedroogde tomaatjes
1 eetlepel (geraspte) verse gember
1 pot kikkererwten
1 blik kokosmelk (wij gebruiken biologische en fairtrade kokosmelk)
het sap en de rasp van de schil van 1 citroen
een flinke hand bladspinazie
verse koriander naar smaak (niet te zuinig mee omgaan, tenzij je echt niet van koriander houdt natuurlijk)
1/2 theelepel chilivlokken
1 theelepel gemberpoeder
rijst (Thaise rijst is het lekkerste bij dit gerecht)

Wat ga je doen?

– kook eerst twee porties rijst, volgens de aanwijzingen op de verpakking –

1. Sauteer de ui. Voeg vervolgens de knoflook, zongedroogde tomaatjes, gember (ook het gemberpoeder) en chilivlokken toe. Bak mee.
2. Voeg nu de kikkererwten en de kokosmelk toe en laat lekker pruttelen.
3. Voeg nu het citroensap en de rasp van de citroenschil en de spinazie toe en verwarm goed door.
4. Serveer met rijst en koriander.

Tip: het is ook erg lekker om dit gerecht met naanbrood te serveren.

kokos curry

We kunnen bijna niet uitleggen hoe ongelooflijk lekker wij deze kokos curry vonden. Aan de ene kant is het een vrij pittig gerecht, door de gember en de chilivlokken, maar aan de andere kant maakt de kokosmelk het mild en het citroensap (en de citroenrasp) zorgen ervoor dat het geheel lekker fris wordt. Kortom: wij zijn 100% verkocht!

Laat je het ons weten als je deze kokos curry gaat uitproberen? Dat vinden we iedere keer weer ontzettend leuk om te zien en we worden vooral heel erg blij van de foto’s die jullie ons via Twitter (@degroenemeisjes) of Instagram (@jamiegroenemeisjes en @merelgroenemeisjes) sturen! Alvast bedankt en geniet van je maaltijd. 

 

Deel deze post op:

Geschreven door: Jamie

66 gedachten over “Kokos curry

  1. Ah, dit klinkt zó lekker! Ik zou het graag willen proberen, maar ik heb nog nooit verse gember gebruikt. Ik koop het nooit, omdat ik die stukken zo groot vind en ik bang ben dat ik dan bijna alles weg moet gooien omdat ik het niet op krijg. Hebben jullie tips?

    1. Wij gebruiken heel veel gember, in verschillende gerechten, maar vooral ook om thee van te maken of om door smoothies en sapjes te blenden en te juicen. Je kunt er dus heel veel mee! Overigens kun je ook een klein stukje gember kopen, want het gaat toch altijd op gewicht.

      1. Joehoe, ik heb mijn gemberangst overwonnen! Vanmorgen gember gekocht op de markt en vanavond genoten van deze heerlijke kokos curry. Thanks!!

    2. Hoi, bij de toko (en meeste supermarkten) kan je zelf je stukje gember pakken, hoeft dus niet heel veel te zijn. Wat ik er verder nog mee doe is verse thee van zetten, vaak met wat citroen erbij.

  2. Hmm wat een eenvoudig en lekker recept! En kikkererwten, gember en kokosmelk zijn vaste ingrediënten in mijn voorraadkast, dus dit ga ik zeker snel maken.. Verrassend met de zongedroogde tomaatjes, ik ben benieuwd!

  3. Ik heb een tijdje geleden geprobeerd een soort vegan curry te maken en dat was, ehm, geen succes. Dit klinkt lekker! Ik vind alleen de bladspinazie een beetje ‘vreemd’, als in: drijven er van die blaadjes door de saus. Lijkt me niet zo fijn eten! Maar misschien heb ik het helemaal mis haha.

  4. Dat ziet er weer zalig uit! Ik maak vaak Thais eten, ook met gember, koriander en kokos. Maar deze variant ga ik nu proberen. Omdat ik nogal veel sport doe ik er vaak ook nog tempeh bij, voor de extra eiwitten. En dat vult meteen ook als een bom, haha! Bedankt voor het recept en de inspiratie :).

  5. Net deze curry gegeten en jeetje wat was dát lekker!! De spinazie wel vervangen door paksoi, omdat ik geen spinazie mag. Maar zelfs mijn zeer-graag-vlees-etende man heeft nog een tweede keer opgeschept. Dit ga ik zeker vaker maken!

  6. Geniet sinds kort van jullie website, thnx! Ben niet vegan, noch vegetarisch maar hou gewoon van lekker en gezond eten. Nu een vraagje, gedroogde tomaten, uut een zakje of uit de olie? Domme vraag he :-)

    1. Wat leuk om te horen! Wij gebruiken zongedroogde tomaten uit olie, maar je kunt net zo goed die uit een zakje gebruiken hoor! :) Veel kookplezier gewenst.

  7. Ik zit net na te genieten van dit heerlijke gerecht. Dank jullie wel. Ook gemaakt met zongedroogde tomaatjes uit olie. Snel klaar, morgen het restant ;-))

  8. Leuk en makkelijk recept! Ik kook eigenlijk nooit echt via recepten maar gebruik ze wel ter inspiratie. Zo zal ik bij deze wat minder gember gebruiken en meer (verse) chili plus wat limoen ipv citroen. Dit gaat voor zaterdag op de planning :)

  9. Wij hebben vanavond dit recept geprobeerd (met z’n tweeën, morgen de andere helft) en het was héérlijk.
    We deden het met gedroogde kikkererwten. Afgelopen nacht laten weken en daarna nog een dik uur laten koken. Ik vroeg me af of een uur genoeg was (want misschien waren ze wel niet gaar genoeg).
    Hebben jullie een idee of een uur genoeg is?

    1. Nee volgens mij moet je kikkererwten wel een paar uur koken… En dat is de reden waarom wij het niet zo vaak doen – gedroogde bonen en peulvruchten gebruiken. Het duurt zó lang!

  10. Vraagje,
    kan je dit gerecht ook een dag van te voren maken en de spinazie dan bijv later toevoegen? Of is het koken en gelijk opeten?
    lijlt me een lekker recept!

  11. Dit vanavond gegeten, het was heerlijk!
    Het was duidelijk dat ik weer eens aan het dromen was, want bij stap 4 dacht ik ‘o ja, de rijst……’.
    We hadden nog een paar oude broodjes, deze even opgepiept in de oven met wat olijfolie en zout en toen hadden we toch nog een lekker maaltje.
    De spinazie heb ik vervangen door paksoi zoals ik hier las, ook een goede! De kikkererwten door adukibonen die op moesten. Dit is een maaltje om vaker te maken en op te variëren met wat je in huis hebt.

  12. Mirjam, dat kan zeker! Misschien wel extra lekker, want dan kunnen de smaken goed in de saus trekken.
    Dit maaltje is sowieso super snel klaar :)

  13. Lekker! Ik heb er rode peper en sla-ui bij gedaan en juist geen koriander (vind ik juist weer niet lekker) en geen citroenrasp.
    Als topping wat walnootstukjes en genieten! Nieuw favoriet!

  14. ik heb dit van de week twee keer gegeten! 1 keer ‘s avonds en het restje bij de lunch, HEERLIJK.
    Van de week ga ik het gewoon nog een keer maken want mijn vriend was afgelopen week niet thuis :)

  15. Deze curry heb ik vandaag gemaakt, wel met een aantal aanpassingen. Maar desalniettemin super lekker en eentje die ik vaker ga maken! Morgen heb ik nog een beetje:)

  16. De pot werd hier net uitgelikt, zo lekker! Met het mooie weer en onverwachts bezoek was het opeens nogal laat geworden om nog uitgebreid te staan koken, dus kwam dit receptje perfect van pas (ik had het al meteen gepind bij publicatie). Gember had ik niet in huis, maar ik heb het niet gemist eigenlijk, de chilivlokken gaven al genoeg pit. En koriander is hier geen favoriet, dus heb ik maar een handje amandelschilfertjes toegevoegd als laatste smaakmakertje. Heerlijk! En “as we speak” staat de meringue -zonder-ei in de oven (ah ja, nu had ik dankzij jullie natuurlijk het sap van de kikkererwten bewaard), reuze benieuwd of die ook zo goed zal lukken! Super bedankt alvast voor de geweldige ideetjes!

  17. Bedankt voor dit recept. Heel makkelijk, maar ook heel lekker!
    De spinazie vervangen voor (voorgesneden) spitskool. Even kort aangebakken, paste er heel goed bij.
    Zeker een gerecht wat ik vaker ga maken.

  18. Hi, ik heb net de curry gemaakt! Wat was de bedoeling van de kikkererwten? Moeten die gewoon heel blijven of dienen deze als basis voor de saus (had het langer moeten pruttelen?) de smaak was overigens heerlijk alleen die kikkererwten waren een beetje dubieus ;) groetjes yvonne

  19. Heerlijk! Ik heb er wel een eigen twist aan geven met andere groenten en geen koriander en sambal badjak ipv chilivlokken. De basis was fantastisch! Thanks voor de inspiratie!

  20. hoi meiden! Heerlijk recept weer! Ik heb het net gemaakt. Ik merk alleen wel dat 1 citroen (ik had wel een grote helaas,, van 150 gram!) heel veel is, het zuur is gewopon echt te zuur! Jammer, maar ik heb er wat agave siroop bij gedaan. en wat zout/peper nog extra.

    En nog bedankt voor jullie geweldige website! Ik geniet van jullie recepten (en mijn vriend ook, en die is niet eens vegan ;)) Hij vindt het prima!

  21. Hoi meiden, het recept ziet er heerlijk uit en ga ik morgen uitproberen. Ik heb thuis nog 400 ml kokosroom staan. Mijn vraag is of room ook prima is voor dit recept en of 400 ml voldoende is, gezien ik uit het recept niet op kan maken om hoeveel ml het gaat. Alvast bedankt!

  22. Hallo dames, wij hebben vanavond heerlijk gegeten van dit gerecht! Zelfs mijn zoon, die een vies gezicht trok toen hij het zag, vond het uiteindelijk erg lekker. Bedankt, we houden hem erin!

  23. Hai Groene Meisjes,

    Ik heb net de kokos curry bereid. Ik was nogal ongeduldig en had de citroenen die ik in de diepvries bewaar (ideaal!) niet helemaal laten ontdooien. Vervolgens ging ik ze uitpersen terwijl ze nog half bevroren waren en er ontstond een soort van sorbet achtig consistentie. Het leek er precies op! Maar dan heel erg citroenig! Misschien een idee om hier een lekkere vegan citroensorbetijs recept van te maken? Daar zijn jullie sterker in dan ik. ;) Ik ben heel benieuwd.
    De curry was trouwens heerlijk!

  24. Super lekker! Al een aantal keer gemaakt. De eerste keer het recept gevolgd en een hele citroen in gedaan, wacht echt véél te veel is. Misschien een idee dit aan te passen in het recept? Zonde als meer mensen deze heerlijke curry verpesten met te veel zuur.. Ik bak voordat ik er de kikkererwten bij ook nog een handvol champignons mee, wat een heerlijke toevoeging is! Ik las hierboven ook dat tempeh een goede toevoeging is. Hoe pak ik dat het beste aan? Nog nooit gemaakt, moet je het dan eerst bakken oid? Ik heb als ik veganistisch eet meestal na een uurtje alweer trek, dus alles wat meer vult gooi ik er graag bij :) Hoor het graag, bedankt alvast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>